Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6 - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-02, 23:35   #3811
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Konto usunięte

Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.6

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka172 Pokaż wiadomość
Co jest gorsze - kobieta z pms czy terrorysta? Kobieta z pms bo z terrorysta można negocjować
żebyś wiedziała!
u mnie była już wojna. w dupie mam i śpię w salonie

---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ----------

Cytat:
Napisane przez _nouvelle_ Pokaż wiadomość
Dramat.
A tatuś nie pomaga, ba, odebrał połowę alimentów, cóż, życie.

---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Malinowa_dziewczynka Pokaż wiadomość
Hi,
dołączyłam do Was niedawno ale podczytuje od bardzo dawna.
hej,
jakoś Cię nie pamiętam...
co skończyłaś i gdzie pracowałaś?

---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Mnie uczono na kursie, ze pracodawca ma tydzien na wydanie umowy pisemnej. Nawet taka zawarta ustnie do tygodnie moze podlegać prawu. Czyli zaczynasz prace pierwszego i do siódmego musi wydać ci umowę, ale z dniem kiedy zaczelas prace. Babeczka mówła też ze jak pracodawca wywinie ci numer, zwolni cie, czy nie zaplaci masz prawo sie sądzić i prawio stoi po twojej stronie.
tez tak slyszalam

---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ----------

Cytat:
Napisane przez banana84 Pokaż wiadomość
. Obie skonczylsmy socjologie - wiec zadnymi specjalistkami nie jestesmy. Takich jak my jest tysiace. I nikt sie jak widac ani o mnie ani o ciebie nie bije na rynku pracy. Taka prawda. Twoja sytuacja jest o tyle korzystniejsza ze masz meza i jak sama wspominalas jego dobra wyplate. I tylko dzieki temu mozesz sobie powybrzydzac. To rozni NAS od ciebie...
Moze kiedys zycie zweryfikuje Twoje "zdanie" i nauczy troche pokory. Bo widze ze by sie przydalo.
No i co z tego, że socjologia? Nie masz bladego pojęcia co robię zawodowo ani co osiągnęłam w życiu oraz na jakim etapie jestem. Nie jestem rozchwytywana? Ostatni tydzień to 5 zaproszeń na rozmowę. Dalej sądzisz, że nikogo nie interesuje to, czym się zajmuję?
Nie wiesz też, jak ciężko pracowałam aby mieć teraz swój kąt i pozycję na rynku taką, jaką mam, więc może i mam o sobie duże mniemanie, bo znam swoją wartość oraz długo i ciężko na nią pracowałam.
A, i to moja wypłata idzie na rachunki i jedzenie, więc się nie wypowiadaj więcej na temat utrzymywania mojej osoby przez męża, bo wg. Twojej teorii on żyje za moją kasę (bo skoro jedzenie jest z mojej wypłaty...) Może jak wyjdziesz za mąż to pogadamy bo na razie nie wiesz o czym piszesz.

---------- Dopisano o 23:34 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ----------

Cytat:
Ba Dzięki wielkie!
masz maila mojego czy Ci wysłać?

---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ----------

Cytat:
Napisane przez lazada Pokaż wiadomość
A jeśli ludzie tak podzielą swoje "obowiązki" w małżeństwie, że mężczyzna pracuje, a kobieta zajmuje się domem i dziećmi to też byś powiedziała, że mąż ją utrzymuje??? Bo ja nie. Powiedziałabym, że po prostu razem prowadzą jak to się mówi gospodarstwo domowe, więc nie zgadzam się z Twoją teorią o utrzymywaniu kogoś. Swoja drogą uważam, że w takiej sytuacji kobieta odwala dużo cięższą robotę.

Dokładnie. Pranie, gotowanie, sprzątanie, zakupy, ogarnięcie dzieci to tak samo praca. Tylko niedoceniania

Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Czas edycji: 2013-09-02 o 23:48
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 23:44   #3812
nicRu
maszyna, nie człowiek

Nadrabiając:
Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
(...):

Bawi mnie, ale to, że nie umiesz wyciagać wniosków z tego, co ktoś pisze, a zarzucasz innym brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. Czytanie ze zrozumieniem to nie tylko uiejętnosć skłądania sylab ale także czytania całego tekstu i wyłuskiwania z niego informacji... Argumentem co do ilości był czas oraz niewielka ilość ofert dla początkujących (3 lat przeglądania ofert), do tego dorzuciłam dużo pobocznych, które mnie utwierdzają w moim zdaniu po to, byś nie musiała ciągnąc dyskusji, którą musiałaś ciągnąć tak długo aż zaczęłaś wmawiać mi, że nie rozumiem Twoich postów.

W ramach nauki czytania ze zrozumieniem, bo przygania kocioł garnkowi...

Oto co napisałam:
Dlaczego absurdalny? Wydaje mi się, że jeśli ktoś ma szansę na odbycie praktyki i interesuje się tą tematyką to może śmiało próbować, ale w momencie gdy nie mam widoku ani na praktykę ani na to gdzie konkretnie są miejsca by się zaczepić ani nie jestem zafascynowana np. robieniem tablic długości życia :P ani - co najwazniejsze - nie chce wyjezdzac, to myslenie o egzaminie jest bez sensu.

Co powinnaś zrozumieć:
"Ona uważa , że przy takiej ilości osób w tym zawodzie wazna jest kwestia tego, czy bedzie sie miec szanse odbyc praktyke w zawodzie na co wplyw ma ilość osób z odpowiednimi uprawnieniami" (+ reszta argumentów).

Co zrozumiałaś:
Nic z tego, co podkreśliłam.

Co zrozumiała chociażby ViLLeMka, sądząc po jej wypowiedzi: w momencie gdy już teraz trzeba mieć szczęście by wbić się do zawodu przygotowywanie się do egzaminu moze byc zwyklym marnotrawieniem czasu i energii (+ analiza dodatkowych argumentów, które przedstawiłam).

Twoja reakcja - coś z tylu: bo wy mnie nie rozumiecie, to wam powytykam brak czytania ze zrozumieniem.

Wybacz, ale Ty swoje a ja swoje, uważam że w tamtym momencie odpowiedziałam na pytanie jasno a potem przeszłam do uszczegółowienia mojego zdania aby wyczerpać temat. Swoją drogą skoro masz takie obeznanie w rynku to czemu siedzisz na forum a nie na praktyce aktuarialnej po cichu wyznaczając przedziały ufności czy też licząc WWO w wolnych chwilach :P?

Przepraszam, ale w tym momencie mnie już całkiem rozbawiłaś i jeśli nie rozumiesz mojego posta to się tym nie chwal wykręcając kota ogonem hasłem "nie umiesz czytać ze zrozumieniem" w momencie, kiedy sama tego nie potrafisz :P

Swoją drogą znów widzę, że podjęłyście temat zarządzania pieniedzmi, gdy jest się w związku... Jestem ciekawa kiedy zamiast zabawy w dom dzieci będą się bawić w sponsoring a zamiast mamy i taty będa udawać sponsora i utrzymankę :P

Edytowane przez nicRu
Czas edycji: 2013-09-02 o 23:46
nicRu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 23:47   #3813
_nouvelle_
Rozeznanie

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42600831]żebyś wiedziała!

[/QUOTE]
Cytat:

masz maila mojego czy Ci wysłać?
poproszę. aż się boję wysłać, mam z 5 wersji na kompie
i każda mi nie leży.

Cytat:

Dokładnie. Pranie, gotowanie, sprzątanie, zakupy, ogarnięcie dzieci to tak samo praca. Tylko niedoceniania
Co więcej uważam, że kobiety które zostają w domu z dziećmi, powinny mieć zagwarantowaną
chociażby najniższą krajową miesięcznie, bo skoro wychowują przyszłych płatników i produktorów
dla gospodarki, to bez jaj.
W Polsce pokutuje przeświadczenie, że jak nie przynosisz kasy, dochodów w gotówce, to nie pracujesz.

Edytowane przez _nouvelle_
Czas edycji: 2013-09-02 o 23:49
_nouvelle_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 23:52   #3814
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Swoją drogą znów widzę, że podjęłyście temat zarządzania pieniedzmi, gdy jest się w związku... Jestem ciekawa kiedy zamiast zabawy w dom dzieci będą się bawić w sponsoring a zamiast mamy i taty będa udawać sponsora i utrzymankę :P
taaaaaaaaaaaaaa

---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:51 ----------

Cytat:

Co więcej uważam, że kobiety które zostają w domu z dziećmi, powinny mieć zagwarantowaną
chociażby najniższą krajową miesięcznie
, bo skoro wychowują przyszłych płatników i produktorów
W Polsce pokutuje przeświadczenie, że jak nie przynosisz kasy, dochodów w gotówce, to nie pracujesz.
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 00:36   #3815
Deborah100
Zakorzenienie

Cytat:
chociażby najniższą krajową miesięcznie, bo skoro wychowują przyszłych płatników i produktorów
Zgadzam się. Moja mama została w domu, wychowując siostrę i mnie. Bardzo ciężka i niewdzięczna praca. Nie dość, że ciągle sprzątać, bo dom duży to myśleć co ugotować na obiad. Prace podwórkowe. Jest ciężko.
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 01:22   #3816
banana84
Zadomowienie

GG do banana84

[/COLOR]
No i co z tego, że socjologia? Nie masz bladego pojęcia co robię zawodowo ani co osiągnęłam w życiu oraz na jakim etapie jestem. Nie jestem rozchwytywana? Ostatni tydzień to 5 zaproszeń na rozmowę. Dalej sądzisz, że nikogo nie interesuje to, czym się zajmuję?
Nie wiesz też, jak ciężko pracowałam aby mieć teraz swój kąt i pozycję na rynku taką, jaką mam, więc może i mam o sobie duże mniemanie, bo znam swoją wartość oraz długo i ciężko na nią pracowałam.
A, i to moja wypłata idzie na rachunki i jedzenie, więc się nie wypowiadaj więcej na temat utrzymywania mojej osoby przez męża, bo wg. Twojej teorii on żyje za moją kasę (bo skoro jedzenie jest z mojej wypłaty...) Może jak wyjdziesz za mąż to pogadamy bo na razie nie wiesz o czym piszesz. [COLOR=Silver]

Czytam forum od dluzszego czasu wiec blade pojecie o tym co robilas i robisz akurat mam. I nie rozchwytywana nie jestes - to ze ktos odpowiada na Twoje CV moze dla ciebie jest wielkim wyznacznikem sukcesu ale dopuki nie owocuje to propozycjami pracy i dopuki headhunterzy nie stoja do ciebie w kolejce to raczej az takiej pozycji na rynku to nie masz. Sorry moze jestem brutalna ale sama sie podlozylas.

Czy ja twierdze ze maz cie utrzymuje? moze by tak wypowiadac sie na temat? Byla poruszona kwestia osoby niezatrudnionej (czyli osoby bez dochodow gwoli jasnosci), ktora byle jakiej pracy nie podejmie zg na ambicje. Chyba widzisz roznice? czy moze jednak niekoniecznie?
banana84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 09:10   #3817
Konto usunięte

Banana, zajmij się czymś pożytecznym. Może poszukaj pracy. Albo męża. Wtedy nie będziesz czepiać się tych, którzy mają odmienne zdanie. Będziesz mogla pracować za grosze i przebierać w ofertach...

---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ----------

Cytat:

Czytam forum od dluzszego czasu wiec blade pojecie o tym co robilas i robisz akurat mam. I nie rozchwytywana nie jestes - to ze ktos odpowiada na Twoje CV moze dla ciebie jest wielkim wyznacznikem sukcesu ale dopuki nie owocuje to propozycjami pracy i dopuki headhunterzy nie stoja do ciebie w kolejce to raczej az takiej pozycji na rynku to nie masz. Sorry moze jestem brutalna ale sama sie podlozylas.
Co z tego, ze czytasz forum, jak nie znasz szczegółów mojej pracy, ilości zdobytych umiejętności czy przebytych kursów. Nie znasz tez środowiska w którym pracuje, wiec sobie odpuść, bo zupełnie nie wiesz o czym piszesz. Poza tym parę razy pisałam, ze ludzie sami do mnie dzwonili proponując pracę, może akurat tej części wątku (jednej z sześciu...) nie doczytałaś... Polecałam wówczas portale typu goldenline, zwłaszcza jak ma się doświadczenie w konkretnej dziedzinie.

Cytat:
Czy ja twierdze ze maz cie utrzymuje? moze by tak wypowiadac sie na temat?
Cofnij się o stronę wcześniej, oto Twoje słowa:
"Utrzymywanie jest wtedy kiedy ktos za ciebie placi rachunki i kupuje ci zarcie do lodowki."
- stąd odpisałam Ci to, co odpisałam:
"A, i to moja wypłata idzie na rachunki i jedzenie, więc się nie wypowiadaj więcej na temat utrzymywania mojej osoby przez męża, bo wg. Twojej teorii on żyje za moją kasę (bo skoro jedzenie jest z mojej wypłaty...)"

Cytat:
to ze ktos odpowiada na Twoje CV moze dla ciebie jest wielkim wyznacznikem sukcesu ale dopuki nie owocuje to propozycjami pracy i dopuki headhunterzy nie stoja do ciebie w kolejce to raczej az takiej pozycji na rynku to nie masz.
Koleżanki z forum tez jak widać, nie są rozchwytywane przez headhunterów no i ? Cieszą się z każdej rozmowy bo to potencjalna szansa. I wybacz, ale jeśli przychodzi na jedno ogłoszenie 2000 zgłoszeń to cudem jest, że ktoś przekopie się do Twojego i zaprosi na rozmowę, na której możesz zaprezentować się najlepiej jak potrafisz...

Właśnie kupiłam torebkę... Oj, z wypłaty męża.

Zajmij się sobą i odwal się od mojej osoby, bo ta dyskusja zaczyna mnie irytować.

Miłego dnia wszystkim i wykwitu ogłoszeń o pracę

Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Czas edycji: 2013-09-03 o 09:11
Stary 2013-09-03, 10:28   #3818
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42600831]żebyś wiedziała!

[/QUOTE]
to Ty i tak za dobra jesteś! poszłas sama czy Cie małż wywalil z sypialni?

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 10:32   #3819
ihlet
Raczkowanie

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42602383]Banana, zajmij się czymś pożytecznym. Może poszukaj pracy. Albo męża. Wtedy nie będziesz czepiać się tych, którzy mają odmienne zdanie. Będziesz mogla pracować za grosze i przebierać w ofertach...

---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ----------

Co z tego, ze czytasz forum, jak nie znasz szczegółów mojej pracy, ilości zdobytych umiejętności czy przebytych kursów. Nie znasz tez środowiska w którym pracuje, wiec sobie odpuść, bo zupełnie nie wiesz o czym piszesz. Poza tym parę razy pisałam, ze ludzie sami do mnie dzwonili proponując pracę, może akurat tej części wątku (jednej z sześciu...) nie doczytałaś... Polecałam wówczas portale typu goldenline, zwłaszcza jak ma się doświadczenie w konkretnej dziedzinie.

Cofnij się o stronę wcześniej, oto Twoje słowa:
"Utrzymywanie jest wtedy kiedy ktos za ciebie placi rachunki i kupuje ci zarcie do lodowki."
- stąd odpisałam Ci to, co odpisałam:
"A, i to moja wypłata idzie na rachunki i jedzenie, więc się nie wypowiadaj więcej na temat utrzymywania mojej osoby przez męża, bo wg. Twojej teorii on żyje za moją kasę (bo skoro jedzenie jest z mojej wypłaty...)"

Koleżanki z forum tez jak widać, nie są rozchwytywane przez headhunterów no i ? Cieszą się z każdej rozmowy bo to potencjalna szansa. I wybacz, ale jeśli przychodzi na jedno ogłoszenie 2000 zgłoszeń to cudem jest, że ktoś przekopie się do Twojego i zaprosi na rozmowę, na której możesz zaprezentować się najlepiej jak potrafisz...

Właśnie kupiłam torebkę... Oj, z wypłaty męża.

Zajmij się sobą i odwal się od mojej osoby, bo ta dyskusja zaczyna mnie irytować.

Miłego dnia wszystkim i wykwitu ogłoszeń o pracę[/QUOTE]

bez stresu! ; ) zawsze się znajdą takie baby, co to tylko narzekać potrafią i strofować innych... Za to ja polecam zakup słownika ortograficznego... z obojętnie czyjej wypłaty.

+ Dziś czeka mnie kolejna rozmowa kwalifikacyjna, tym razem do salonu Mohito... Najgorszy jest stres, który zatrzymuje moje myślenie. Ale z każdej rozmowy jestem już spokojniejsza. Chociaż wciąż próbuję sobie ciekawie odpowiedzieć na często zadawane pytanie 'dlaczego wybrała pani akurat naszą firme?'...
ihlet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 10:45   #3820
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Cytat:
Napisane przez ihlet Pokaż wiadomość
bez stresu! ; ) zawsze się znajdą takie baby, co to tylko narzekać potrafią i strofować innych... Za to ja polecam zakup słownika ortograficznego... z obojętnie czyjej wypłaty.

+ Dziś czeka mnie kolejna rozmowa kwalifikacyjna, tym razem do salonu Mohito... Najgorszy jest stres, który zatrzymuje moje myślenie. Ale z każdej rozmowy jestem już spokojniejsza. Chociaż wciąż próbuję sobie ciekawie odpowiedzieć na często zadawane pytanie 'dlaczego wybrała pani akurat naszą firme?'...
Ahh piękne ciuszki mają powodzenia!

Wymiana
Stary 2013-09-03, 11:17   #3821
marlenqa22
Zadomowienie

Hej laski
Ja już pracuję drugi miesiąc. W piątek dostałam wypłatę za sierpień
Aż mi śmiesznie, nie jestem przyzwyczajona do zastrzyku takiej gotówki.
Ale wydatki mam bo za 2 tygodnie wesele koleżanki, wizyta u ortodontki.
Wreszcie odciążę rodziców
oboje mają we wrześniu urodziny to im kupię coś fajnego
co do mego weselicha załatwione jest wszystko. lista gości zrobiona
Nic tylko czekać sierpnia 2014
Tż jako narzeczony mnie zaskakuje, zrobił się jeszcze czulszy niż był, zaangażowany w to wszystko
Na razie więc układa się super.
Banana- nie najeżdżaj na Tusię bo to naprawdę fajna dziewczyna, i jeśli się ceni i nie szuka byle czego- nic w tym złego

1 lipiec 2022- czekamy na Ciebie maleństwo
marlenqa22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 11:32   #3822
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka172 Pokaż wiadomość
Ahh piękne ciuszki mają powodzenia!
ja przeczytałam, ze fajne cycuszki mają Idę się ogarnąc

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Cytat:
Napisane przez marlenqa22 Pokaż wiadomość
Hej laski
Tż jako narzeczony mnie zaskakuje, zrobił się jeszcze czulszy niż był, zaangażowany w to wszystko
Banana- nie najeżdżaj na Tusię bo to naprawdę fajna dziewczyna, i jeśli się ceni i nie szuka byle czego- nic w tym złego
Ja widze dobre strony w ambicji, rozumiem jesli ktos nie chce pracować za małe pieniądze, ale tez rozumiem tych którzy pracują za grosze. Różnie można to interpretować. Różni są ludzie. Różne sytuacje. Tusia ma z czego zyc, ma fajne doswiadczenie także nie dziwie się, że ma ambicje. Gorzej jak ktoś ma ambicje a nie ma predyspozycji i doswiadczenia a chciałby wskoczyć na wyżyny. Ludzie tez często są zmuszeni i muszą zarabiać, cierpią i męczą w pracy ale nie mają wyboru. Czasami trzeba tak zaczać zeby coś osiągnąć.
Z drugiej strony marne płace , śmieciowe umowy albo brak umów. Ludzie się na to godzą i póki będą sobie na to pozwalać nic sie nie zmieni.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 11:36   #3823
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Cytat:

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Ja widze dobre strony w ambicji, rozumiem jesli ktos nie chce pracować za małe pieniądze, ale tez rozumiem tych którzy pracują za grosze. Różnie można to interpretować. Różni są ludzie. Różne sytuacje. Tusia ma z czego zyc, ma fajne doswiadczenie także nie dziwie się, że ma ambicje. Gorzej jak ktoś ma ambicje a nie ma predyspozycji i doswiadczenia a chciałby wskoczyć na wyżyny. Ludzie tez często są zmuszeni i muszą zarabiać, cierpią i męczą w pracy ale nie mają wyboru. Czasami trzeba tak zaczać zeby coś osiągnąć.
Z drugiej strony marne płace , śmieciowe umowy albo brak umów. Ludzie się na to godzą i póki będą sobie na to pozwalać nic sie nie zmieni.
Haaaaaaaaa głodnemu chleb na myśli?

Wymiana
Stary 2013-09-03, 11:45   #3824
tajkuna
BAN stały

A ja rozumie trochę Banana. Dziś studia nic nie znaczą. Socjologia czy moja ekonomia to wylęgarnia bezrobotnych. Te studia rocznie kończy tysiące absolwentów. I jak się nie ma 8 la doświadczenia konkretnego, to studia nic nie dają. I jak już pisałam osoba z dużych miast nie zrozumie tego, że w małych miastach się nie wybrzydza, tylko bierze co się trafia, no chyba, że ktoś ma bogatego męża, rodziców i woli nie iść do gorszej pracy tylko siedzieć w domu. Ja nie uważam , aby praca w sklepie odzieżowym była czymś gorszym. W małych miastach nawet o gorszą pracę ciężko i konkurencja jest ogromna. Wejść na jedno ogłoszenie jest ponad 2000. W małych miastach konkurencja nie jest mniejsza od konkurencji w Wawie. Wręcz jest większa. W małych miastach, jeden drugiego by poćwiartował by tylko mieć pracę, drugiemu ją zabrać. Pracowałam na świetlicy, jedna nauczycielka konkurowała z drugą, bo każdej się umowa kończyła i można powiedzieć walczyły o miejsce pracy a została i tak ta co miała większe znajomości. Po drugie piszecie, że konkurencje jest duża np w Wawie , ale za to są ogłoszenia o pracę. Ciekawe co by zrobiły osoby, które wybrzydzają , gdyby mieszkały w małych miastach. Do mnie nie ma wogóle ogłoszeń do biura, czasem się trafi jakieś do sklepu. Raz na ruski rok się trafi ogłoszenie do biura do miasta ok 30 km ode mnie. Kursy również nic nie znaczą, sama mam ich 4 bez tych z Parpu. Na ostatniej rozmowie o pracę Pan był zdziwiony po co tyle kursów robiłam.
Po drugie tak jak ktoś tu już zauważyłam, jak się jest samym , to ma się gorzej. Chleb trzeba kupić, nie ma się męża, który da kase na zakupy, a kasa z nieba nie spada.

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ----------

Cytat:

Ludzie tez często są zmuszeni i muszą zarabiać, cierpią i męczą w pracy ale nie mają wyboru
Dokładnie
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 11:50   #3825
201701191353
Konto usunięte

Dziewczyny, pomocy, szybko szybko!!!

Znalazłam na stronie biura rachunkowego, że szukają osób do pracy, bo to nowo otwarte biuro. I co mam wpisać z mailu?? Kompletnie nie wiem. Proszą o wysyłkę na maila CV i listu motywacyjnego.

Czy może być taki mail, że znalazłam na ich stronie internetowej oferty i co dalej??? Teraz widzę jak mało wiem....
201701191353 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 11:55   #3826
ihlet
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fdhgfhjhkghgfdh Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pomocy, szybko szybko!!!

Znalazłam na stronie biura rachunkowego, że szukają osób do pracy, bo to nowo otwarte biuro. I co mam wpisać z mailu?? Kompletnie nie wiem. Proszą o wysyłkę na maila CV i listu motywacyjnego.

Czy może być taki mail, że znalazłam na ich stronie internetowej oferty i co dalej??? Teraz widzę jak mało wiem....
Przede wszystkim napisz na jakie stanowisko aplikujesz, uzyj zwrotow grzecznosciowych, napisz co przesylasz w zalacznikach, mozesz rowniez dodac gdzie znalazlas oferte pracy. ; )
powodzenia!
ihlet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 11:57   #3827
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tajkuna Pokaż wiadomość
A ja rozumie trochę Banana. Dziś studia nic nie znaczą. Socjologia czy moja ekonomia to wylęgarnia bezrobotnych. Te studia rocznie kończy tysiące absolwentów. I jak się nie ma 8 la doświadczenia konkretnego, to studia nic nie dają. I jak już pisałam osoba z dużych miast nie zrozumie tego, że w małych miastach się nie wybrzydza, tylko bierze co się trafia, no chyba, że ktoś ma bogatego męża, rodziców i woli nie iść do gorszej pracy tylko siedzieć w domu. Ja nie uważam , aby praca w sklepie odzieżowym była czymś gorszym. W małych miastach nawet o gorszą pracę ciężko i konkurencja jest ogromna. Wejść na jedno ogłoszenie jest ponad 2000. W małych miastach konkurencja nie jest mniejsza od konkurencji w Wawie. Wręcz jest większa. W małych miastach, jeden drugiego by poćwiartował by tylko mieć pracę, drugiemu ją zabrać. Pracowałam na świetlicy, jedna nauczycielka konkurowała z drugą, bo każdej się umowa kończyła i można powiedzieć walczyły o miejsce pracy a została i tak ta co miała większe znajomości. Po drugie piszecie, że konkurencje jest duża np w Wawie , ale za to są ogłoszenia o pracę. Ciekawe co by zrobiły osoby, które wybrzydzają , gdyby mieszkały w małych miastach. Do mnie nie ma wogóle ogłoszeń do biura, czasem się trafi jakieś do sklepu. Raz na ruski rok się trafi ogłoszenie do biura do miasta ok 30 km ode mnie. Kursy również nic nie znaczą, sama mam ich 4 bez tych z Parpu. Na ostatniej rozmowie o pracę Pan był zdziwiony po co tyle kursów robiłam.
Po drugie tak jak ktoś tu już zauważyłam, jak się jest samym , to ma się gorzej. Chleb trzeba kupić, nie ma się męża, który da kase na zakupy, a kasa z nieba nie spada.[COLOR="Silver"]
Ja rozumiem. Bo też mieszkam w małym mieście gdzie sytuacja jest właśnie taka jak opisałaś.
Stary 2013-09-03, 12:02   #3828
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:

Nie zgadzam się. Gdyby tak było, każda z nas ogłosiłaby się gospodynią domową i ciągnęła kasiorę od państwa. Nie oszukujmy się lepiej być w domu za minimalną niż płacić za dojazd do pracy i niańkę. Nawet przy 2 tysiach na rękę opcja w domu z minimalną jest bardziej korzystna. Myślę że byłoby potwornie dużo nadużyć. Poza tym zgadzam się, praca w domu to też praca ale nie przesadzajmy. Na naszych metrażach w bloku nie ma obowiązków na 8 godzin dziennie Od razu podniosłoby się larum od gospodyn w domach jednorodzinnych że za większy metraż dostają taką samą kasę.
Nie mówiąc już o tym że wypłatę dostaje się za pracę. Kto będzie przełożonym gospodyni domowej? Kto będzie sprawdzał czy wywiązuje się z obowiązku gotowania, sprzątania i opieki? Czy może ów gospodyni leży i pachnie? Powołamy armię urzędników "perfekcyjnych pan domu" które będą jeździć od gospodyni do gospodyni i robić test czystości?
Natomiast uważam, że państwo powinno opłacać takiej kobiecie składki aż do ukończenia określonego wieku przez dziecko. Bo emerytura jej się w przyszłości należy.

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 12:08   #3829
Madaaa
Zakorzenienie

tez myslalam wlasnie o emeryturach, skladki albo chociaz doliczyć lata do emerytury za kazde dziecko.
Stary 2013-09-03, 12:09   #3830
malagosia86
Raczkowanie

Cytat:

Niestety ja należę do takich osób, chociaż nie mi oceniać czy mam predyspozycje :/ Niektóre moje koleżanki nie nadają się na nauczycielki, (są wulgarne, nadpobudliwe, wredne w stosunku do drugiego człowieka) a mimo to pracują po znajomości w szkole i uczą w 3 klasie S.P (opisują z podnieceniem na FB każdy dzień pracy). Dziwię się, że "lalunie z długimi tipsami i przedłużanymi czarnymi kudłami i chodzące z mini na co dzień dostają pracę nauczycielki, szczególnie że ich wiedza opierała się na ściąganiu przez cały okres studiów i wykuciu regułek na pamięć). IRONIA (nie chce nikogo obarczać stereotypami i obrażać dziewczyn o takim wyglądzie, bo na pewno są w śród nich mądre i sumienne osoby).

Z jednej strony po co się studiować, skoro i tak siedzę w domu i czytam podręczniki metodyczne. Myślę na jaką branże się przenieść i czy się w ogóle do czegoś nadaje.

Dobra zazdroszczę im, że pracują .

Edytowane przez malagosia86
Czas edycji: 2013-09-03 o 12:18
malagosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 12:17   #3831
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malagosia86 Pokaż wiadomość
Niestety ja należę do takich osób, chociaż nie mi oceniać czy mam pedyspozycje :/ Niektóre moje koleżanki nie nadają się na nauczycielki, (są wulgarne, nadpobudliwe, wredne w stosunku do drugiego człowieka) a mimo to pracują po znajomości w szkole i uczą w 3 klasie Szkoły podstawowej opisując na FB każdy dzień pracy. (Dobra zazdroszczę im, że pracują ).
ale masz wykształcenie w tym kierunku także to normalne ze szukasz takiej pracy. Doświadczenie masz?
Zazdrość to normalka Niektórzy mają wszystko podane na tacy, a inni muszą sobie na to zapracować, a często i tak nie dostaną to czego chcą...
Stary 2013-09-03, 12:20   #3832
_nouvelle_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
Nie zgadzam się. Gdyby tak było, każda z nas ogłosiłaby się gospodynią domową i ciągnęła kasiorę od państwa. Nie oszukujmy się lepiej być w domu za minimalną niż płacić za dojazd do pracy i niańkę. Nawet przy 2 tysiach na rękę opcja w domu z minimalną jest bardziej korzystna. Myślę że byłoby potwornie dużo nadużyć. Poza tym zgadzam się, praca w domu to też praca ale nie przesadzajmy. Na naszych metrażach w bloku nie ma obowiązków na 8 godzin dziennie Od razu podniosłoby się larum od gospodyn w domach jednorodzinnych że za większy metraż dostają taką samą kasę.
Nie mówiąc już o tym że wypłatę dostaje się za pracę. Kto będzie przełożonym gospodyni domowej? Kto będzie sprawdzał czy wywiązuje się z obowiązku gotowania, sprzątania i opieki? Czy może ów gospodyni leży i pachnie? Powołamy armię urzędników "perfekcyjnych pan domu" które będą jeździć od gospodyni do gospodyni i robić test czystości?
Natomiast uważam, że państwo powinno opłacać takiej kobiecie składki aż do ukończenia określonego wieku przez dziecko. Bo emerytura jej się w przyszłości należy.
Toteż mówię, że jak już to pewnie minimalna.
I chodzi mi tak konkretnie o matki 2+ dzieci. Myślę, że ta kasa się należy i nie musi być to nazwane "wynagrodzeniem od państwa", ale coś jak zasiłek ( nienawidzę tego słowa,
chodzi tylko o formę finansowania ) co miesiąc, bo spełnieniu wymogów formalnych.
Fakt, żyjemy w Polandii, to co piszę to raczej utopia, ale to moje zdanie.

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

Cytat:
tez myslalam wlasnie o emeryturach, skladki albo chociaz doliczyć lata do emerytury za kazde dziecko.
to byłoby już bardziej realne w naszych realiach
Stary 2013-09-03, 12:21   #3833
Madaaa
Zakorzenienie

U mnie najświeższe ogłosznie z UP i w ogole takie normalne ogloszenie do pracy w internecie ( nie jakis doradcow, ubezpieczycieli) jet z 20 sierpnia. Ja mam dość już nawet przeglądania tych stron z ofertami. Załamać się można.
Stary 2013-09-03, 12:24   #3834
cyanide sun
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja rozumiem. Bo też mieszkam w małym mieście gdzie sytuacja jest właśnie taka jak opisałaś.
ja tez.
kazdy zna kazdego. wiec jak gdzies szukaja pracownika, to zawsze znajdzie się znajomy. idąc na rozmowę spotykam swoich znajomych. jednego dnia pijesz z kims piwo, drugiego "walczysz" z nim o pracę
cyanide sun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 12:24   #3835
malootka
Zakorzenienie

nicru, przecież Ci napisałam, że już Cię nawet nie czytam - nie rozumiem, po co się tak stresujesz? Przecież jestem obcą dla Ciebie osobą, gdyby jakikolwiek forumowicz w dowolnym wątku napisał Ci, że jesteś taka i siaka, to też to będziesz przeżywać 5 dni? daj sobie luz dziewczyno. chcesz to koniecznie wyjaśnić - użyj opcji PW, nie chcesz - też dobrze. Nie wiem ile masz lat ale takie przeżywanie i aluzje do tego samego kilka dni po skończeniu rozmowy to ostatnio u mnie były w gimnazjum... mnie już nie tyle smucisz co irytujesz, nie wątpię więc że inne forumowiczki też mają dosyć tej całej sytuacji, a na pewno nie chce się nikomu tego czytać.

Cytat:
Napisane przez marlenqa22 Pokaż wiadomość
Hej laski
a jak atmosfera w pracy?? jesteś zadowolona? cieszę się, że tak dobrze Ci się układa prywatnie. jesteś chyba najlepszym przykładem tego wątku na to, że nie można się poddawać, że w końcu się uda.

Edytowane przez malootka
Czas edycji: 2013-09-03 o 12:32
malootka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 12:46   #3836
malagosia86
Raczkowanie

Cytat:
ale masz wykształcenie w tym kierunku także to normalne ze szukasz takiej pracy. Doświadczenie masz?
Zazdrość to normalka Niektórzy mają wszystko podane na tacy, a inni muszą sobie na to zapracować, a często i tak nie dostaną to czego chcą...
Pisałam wielokrotnie o moim doświadczeniu. W sumie mam 7 msc stażu z Up jako pomoc nauczyciela, i ok. nie pamiętam dokładnie, chyba 5 czy 6 msc praktyk studenckich jako nauczyciel w szkole podstawowej i przedszkolu. Nie wiem czy to mało, czy dużo koleżanka z roczną pracą jak nauczycielka na normalną umowę i 6 miesiącami stażu z up nie może znaleźć pracy.
malagosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 13:22   #3837
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Dzisiaj kolega mi w autobusie pokazał kartkę która przyniósł mu do salonu Cygan bo ma problemy dermatologiczne i jego zona napisała nazwę maści, nie pamiętam Dermo...cośtam i pod spodem: rostfur na skure ras dzienńe wiem, można im wybaczyć bo polski to nie jest ich ojczysty język, no ale...

Wymiana
Stary 2013-09-03, 13:29   #3838
banana84
Zadomowienie

GG do banana84

[QUOTE
Banana- nie najeżdżaj na Tusię bo to naprawdę fajna dziewczyna, i jeśli się ceni i nie szuka byle czego- nic w tym złego [/QUOTE]

Ja sie po prostu odnioslam do jej wypowiedzi. Chyba mozna? Czy Tusia jest tu na spacjalnych prawach i wolno jej wiecej.? Ja jej nie atakuje za to ze jest ambitna..bardzo sie to chwali...tylko zauwazylam ze latwo mowic ze czegos sie nie bedzie nigdy robilo gdy w razie czego ma sie kogos kto w sytuacji bycia BEZROBOTNYM bedzie oplacal rachunki i kupowal jedzenie. (specjalnie podkreslilam to slowo bo ona ciagle nawiazuje do jej aktualnej sytuacji - gdzie oboje z mezem maja prace..)

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;42575079]nie no spoko,ja w ogóle mam tu chwilami chyba za wysokie aspiracje jak widzę...[/QUOTE]

To bylo pogardliwe...pogardliwe w stosunku do osob ktore aspiracje tez maja..ale na pomoc nikogo liczyc nie moga...i w tej sytuacji biora co jest...ciekawe co ona by zrobila gdyby zostala bez pracy i oczszednosci i nie miala meza, rodzicow...zyla by powietrzem? moze te jej aspiracje by ja wykarmily?

I dzieki Tusia za rade odnosnie poszukiwan meza - uwierz mi ze chetnie - zyloby mi sie o wiele wygodniej niz teraz gdy sama o wszystko musze zadbac...
banana84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 13:30   #3839
marlenqa22
Zadomowienie

a jak atmosfera w pracy?? jesteś zadowolona? cieszę się, że tak dobrze Ci się układa prywatnie. jesteś chyba najlepszym przykładem tego wątku na to, że nie można się poddawać, że w końcu się uda.

Siedzę w biurze sama, główna siedziba firmy jest na śląsku i szefostwo przyjeżdża raz na miesiąc. U nas jest tylko oddział tej firmy.
Praca w samotności ma plusy i minusy, ale generalnie już się przyzwyczaiłam. Jest co robić ogółem, aczkolwiek każdy dzień jest inny. Jednego dnia nie mam czasu zjeść, innego trochę mogę się poobijać
Fakt, u mnie sytuacja była nieciekawa. 14 miesięcy bezrobocia, uwięziona w małym miasteczku.
A teraz mam pracę, wychodzę za mąż plus przeprowadzam się do mego ukochanego Białegostoku. Chwilami boję się że to sen i się obudzę i będzie jak dawniej.

1 lipiec 2022- czekamy na Ciebie maleństwo
marlenqa22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-03, 13:46   #3840
Elladorea
Rozeznanie

Prawda jest taka, że jak nie ma kasy na podstawowe potrzeby, to idzie się pracować gdziekolwiek, gdzie cię zechcą. Wtedy już nie myśli się o ambicjach, tylko o przetrwaniu. Ambicjami nikt się nie najadł ani rachunków nimi nie zapłacił. Jeśli ktoś może sobie pozwolić na długie bezrobocie i przebieranie w ofertach, bo może liczyć na rodziców/męża/kogokolwiek to świetnie, ale nie każdy ma taką możliwość, bardzo wiele ludzi może liczyć TYLKO na siebie.

U mnie cienko z ogłoszeniami...
Elladorea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości