Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-04, 21:54   #4141
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Superaśne
Mam 2 pytanka:
1 - co masz za podkładkę pod główkę?
2- czy już w wieku 5 mies. można moczyć uszka, bo my ciągle uważamy by woda nie wpadała do uszek

p.s. widać, że mu się mega podoba, bo nawet jak sobie buźkę zachlapie to nie płacze
ja od początku nie patrzyłam na to czy woda leci do uszu czy nie
ale jak wiecie ja się mało czym przejmuję

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 21:55   #4142
Ashyshqa
Zakorzenienie

Re: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
vil, na basen!!! musicie, po prostu musicie! Przemo uwielbia wode, to trzeba wspierac!

a ja w koncu wzielam kapiel razem z Florkiem dziewczyny, polecam goraco!!! bylo tak pieknie miec tego golaska blisko, woda nas otaczala, mlodego unosila... ach jak pieknie!
oczywiscie zadnej piany, zadnych dodatkow. najpierw sie wyszorowalam, a potem ciepla woda do wanny i siup
Ash, macie wanne? moze sprobuj tak z Sofcia, taki "mniejszy kaliber" najpierw, zanim pojdziecie znow na basen?

no ba!
mamy wannę ale odkryliśmy, że nie mamy korka więc musimy gdzieś namierzyć odpowiedni bo wpadliśmy na ten.sam.pomysł. fajnie, że Florkowi i mamusi się podobało

A Przemka muszę zobaczyć na kompie koniecznie.

Happy zdradz coś więcej nt tego kremu. ją mam przebarwienia posłoneczne na czole i już zaczęłam się godzić z faktem, że będą że mną już zawsze

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez Ashyshqa
Czas edycji: 2013-09-04 o 21:56
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 22:00   #4143
becik_4
Zadomowienie

Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
nie, poza tymi najbardziej podstawowymi znaczeniami - papa itp

oglądajcie, płakaliśmy ze śmiechu ... Przemek zdecydowanie wędruje na basen mam nadzieję że nikogo nie urazi słownictwo mojego męża
http://www.youtube.com/watch?v=x7fp_...ature=youtu.be
ale sie usmiałam PRZEMO JEST BOSKI
kurcze ale ona ma cale uszy zanurzone w wodzie i mu to nie przeszkadza? ja to podtrzymuje glowe mojemu zeby mu sie nie nalalo ale chcialabym zeby sie tak pluskal jak twój bomba
becik_4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 22:01   #4144
Hawwa87
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuuję, spróbujemy, tylko kurna nie wiem czy u nas się da bez zabiegu tzn. chodzi o to, ze jak będę podawała dicortineff to spodziewam się, że do pon.oczka i tak już nie będą ropieć ( bo jak stosowaliśmy krople to zawsze działały pod koniec stosowania, a po zakończeniu po2-3 dniach ropka wracała) i ciężko będzie stwierdzić czy od masażu czy leku, ale i tak będe próbowała, jeśli w ogóle pozwoli się tam dotkać
A oni jakoś badają jeszcze przed zabiegiem?
Tam w nosku chyba musi pęknąć jakaś błonka, przez którą oczko ropieje, sprawdzają to jakoś? Mam ogromną nadzieję, że Dareczkowi uda się uniknąć kolejnego zabiegu

Cytat:
oglądajcie, płakaliśmy ze śmiechu ... Przemek zdecydowanie wędruje na basen mam nadzieję że nikogo nie urazi słownictwo mojego męża
Ale super! Chyba też naszej spróbujemy stworzyć takie warunki, bo do tej pory staraliśmy się nie moczyć za bardzo uszek. Tylko co Przemuś ma pod główką?

Cytat:
a ja w koncu wzielam kapiel razem z Florkiem dziewczyny, polecam goraco!!! bylo tak pieknie miec tego golaska blisko, woda nas otaczala, mlodego unosila... ach jak pieknie!
oczywiscie zadnej piany, zadnych dodatkow. najpierw sie wyszorowalam, a potem ciepla woda do wanny i siup
Potwierdzam, też się kąpałam z córcią, na razie dwa razy tylko, ale było super Choć u nas to było z asekuracją ze strony męża

Cytat:
Napisane przez prodiament Pokaż wiadomość
Zawstydzona tym, że nieumiejętnie podnoszę swoje dziecko, poszukałam sobie filmików o noszeniu niemowląt - będę się uczyć poprawnie, z trzymiesięcznym opóźnieniem, ale liczą się chęci, hehe

http://www.youtube.com/watch?v=W7dcFTuHbek

http://www.youtube.com/watch?v=XIKuM_AbaQU

http://www.youtube.com/watch?v=KqzeZ-it5Zk

Może też się komuś przyda
Dzięki, przydadzą się

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
moje dziecko dziś pierwszy raz miało w buźce łyżeczkę musiałam kupić bo inaczej nie dawałam rady podać mu wit. D3
I jak wrażenia Bartusia?

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
-czarno-biale: oczami maluszka, maluszek patrzy, maly geniusz albo seria "książeczki kontrastowe,
- wszystkie miękkie materiałowe
- seria Read&Play
- książeczki K's Kids
- książki wyd. Bellona
- "obrazki dla maluchow" cala seria (ciało, dbaj o zdrowie, czekamy na dzidziusia, nazywam swiat, zwierzęta, dzień malucha, zycie w miescie, dobre wychowanie itd.)
- inna seria 'obrazki dla maluchow" (przyroda, zwierzęta i ich dzieci, kolory, poznaje swiat, krok po kroku, wies itd."
- seria "kim jestem? dotknij, poczuj i zgadnij" (4 części - dzikie zwierzęta, zwierzęta wokół mnie, dzieci zwierzat, zwierzęta na farmie)
- seria dotknij i poznaj (w drodze, w morzu, zycie w dżungli, male zwierzątka,
- seria wesole dzwieki
- książeczki Kelly Caswell
- ksiega dzwiekow
- seria 1001 drobiazgow
- seria Mam oko na...
- mamoko (miasteczko mamoko, dawno temu w mamoko, 3000, mapy)
- poczytaj mi mamo
- ulica czeresniowa (lato, wiosna, noc)
- little people (fisher price) seria z okienkami
- 10 misiów
- Piotruś królik - pierwsze słowa
- mysi domek
- robimisie, roznimisie

i duuuuzo innych
Dzięki wielkie

Dzięki Na razie tam, gdzie patrzyłam, są wykupione, chyba mamuśki się rzuciły na tą księgę

Powód do śmiechu dał mi Bóg

Rdz 21,6

Postanowienia 2014:
Czytam 13/25
Oglądam 13/25
Gram 23/50

Razem
Zaręczeni
Szczęśliwa żona
Hawwa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 22:02   #4145
Ashyshqa
Zakorzenienie

Re: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
ja od początku nie patrzyłam na to czy woda leci do uszu czy nie
ale jak wiecie ja się mało czym przejmuję
jak byliśmy w szpitalu to laryngolog kazała moczyc uszy w kąpieli bo w ten sposób się same niejako oczyszcza z woskowiny. jednemu chlopcu nie była w stanie przeprowadzić badania uszu bo miał tak zaklejone uszy...

Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 22:04   #4146
sharpnowaja
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

vil dzieci najlepiej zasypiają koło 20:30 więc Przemuś zasypia prawidłowo

dziewczyny dużo zdrówka dla waszych malców!

Jenny ale przystojniaczek

Elusiek idziecie na rehabilitację bo mały płakał leżąc na brzuszku???

leida my mamy czkawkę kilka razy dziennie przeważnie sama przechodzi. Ogólnie Karolcia dostaje czkawki jak za dużo się śmieje (ma to po mamusi )

vil za bioderka. My też wczoraj mieliśmy wizytę- ostatnią

vil Przemo bosko pływa!!! widzę że tak jak u nas nóżki opalone

cloche ja właśnie planuje kąpiel z małą ale u moich rodziców. Bo tu nie mamy wanny

xal no ćwiczenia w formie podawania wody lub mleka łyżeczką codziennie przez 3 tyg

idę spać
Stary 2013-09-04, 22:08   #4147
banka26
Zakorzenienie

Cloche tu jest filmik jak migal
https://www.youtube.com/watch?v=8dFIKAN6jTA
https://www.youtube.com/watch?v=GextWyU6l_k
https://www.youtube.com/watch?v=bNbVEbS19OI
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 22:09   #4148
vil84
Wtajemniczenie

dziękujemy za ochy i achy
pod główką ma matę do kąpieli: http://allegro.pl/materac-do-kapieli...454596691.html
od początku takich używamy, od pierwszej kąpieli kładliśmy Przemka tylko na nią i nie musieliśmy podtrzymywać, sam pływał w dużej wannie robimy to samo, tylko czasem się zsuwa z niej jak widać na filmie
a co do uszek to marudziłam żeby ich nie zamaczać jakoś przez pierwsze dwa tyg życia Przemka, potem przestaliśmy w ogóle zwracać na to uwagę. i jeszcze nigdy nawet kataru nie miał

Cytat:
Ash, macie wanne? moze sprobuj tak z Sofcia, taki "mniejszy kaliber" najpierw, zanim pojdziecie znow na basen?

no ba!
też się tak kilka razy kąpaliśmy, super!

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
vil Przemuś taki malutki jest w tym krzesełku
ale chyba jeszcze nie będziesz go w nim karmić?
karmię jak rozłożę mu oparcie to ma wygodniej niż w leżaczku, odkąd mamy krzesełko jak gotuje czy coś siedzi sobie w krzesełku koło mnie i jest szczęśliwy

Cytat:
a ja zawsze pytam Neli: corcia, zrobilas kupe na dwa czy na trzy? ta na trzy (chusteczki) zdarza się częściej hehe. raz mialysmy kupe na piec

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 22:13   #4149
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Cześć
Meldujemy, że żyjemy i wszystko u nas ok
Wiktorek skończył wczoraj 14 tyg ,
Waga pokazała ok 6.3 kg, ale pielęgniarka do karty i książeczki wpisała równe 6 kg (a miał do ważenia ubrane tylko body, skarpetki i suchego pampka). Wychodzi więc, że w ciągu 8 tyg przytył 1.2 kg czyli 150g tygodniowo. Lekarz powiedział, że wszystko jest ok, no to się nie martwię Kolejne szczepienie za 6-7 tyg i W. do tego czasu musi się nauczyć porządnie trzymać główkę; bo inaczej dostaniemy skierowanie do neurologa i na rehabilitację... Lekarz powiedział, że jest z niego mały leń, ale wszystko jest do wyćwiczenia
sto lat Wiktorku! pięknie przybiera.

Cytat:
w kazdym razie, jesli sie okaze, ze to jednak alergia, to nie bedzie to tylko na bialko mleka krowiego, i beda kazali mi mlodego przez dwa tygodnie karmic specjalnym "mlekiem", a ja bede musiala sciagac (taaa... bo ja sie tak z laktatorem lubie ). albo od razu przejsc na mm boszzzzz ja rycze na sama mysl tyle walczylam... a teraz ciagle te mysli, ze moze przez to mlodemu zaszkodzilam tylko... no i tak juz sie przyzwyczailam do tego kp, tak kocham te momenty, kiedy on sie przysysa i uspokaja... echh
będzie dobrze nie wyj mamuska, bo to w niczym nie pomoze. sciskam kciuki żeby i Was lekarze dali szanse cycom moje tez licza na cud.

Cytat:
Napisane przez JennyAniolek Pokaż wiadomość
Cześć Ciocie

1. Robione tydzień temu
2, 3, 4. Wczorajsza stylizacja
piękny maly elegancik a odrobine za duza katanka dodaje mu tylko uroku hehe.

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
słuchajcie jaka akcja..
moje dziecko ma świra.. tylko wózek mu pasi i spacerki..
dziś wyjeżdżamy a ja jeszcze nie spakowana.. od 5.50 nie śpimy, ale było ok. Ok 9 mały już padał i usnął na cycu.. to ja zadowolona zaczęłam nas pakować i wszystko ogarniać.. po 15 minutach obudził się i ryk..
nie mogłam go uspokoić.. w końcu siup do wózka.. śpi.. no to ja dalej do roboty, 5 minut i znowu ryk
musiałąm z nim iść na spacer.. niedawno wróciliśmy a on dalej śpi a o cycu chyba zapomniał, już mnie zaczynają boleć
Nela tez tak ma od kilku dni i chyba wynajme dzieci na osiedlu żeby ja wozily i odstawialy do domu jak już się obudzi, bo zgłodnieje dzisiaj spacerowalysmy 5 godzin z przerwa na cyca, a ona nadal nie miała dość.

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
na spacerku przed chwilą widziałam czadowy wózek - Joolz. Zwróciłam uwagę bo w tej spacerówce dziecko leżało na brzuszku, przodem do kierunku jazdy i podziwiało świat przez okienko z siateczką super to wyglądało
spacerówka bardzo podobna do quinny moodd gadzeciarski, ale na zime chyba jednak zbyt slabo zabudowana ta spacerówka.
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 22:14   #4150
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
moje dziecko dziś pierwszy raz miało w buźce łyżeczkę musiałam kupić bo inaczej nie dawałam rady podać mu wit. D3
i jak?
Przemek ostatnio obgryza łyżeczkę i zjada śliniak

Diabli ... niech Cię Diabli nooo ja tu mam mega dołek finansowy, mąż pewnie zaś bez pracy będzie a Ty książki wrzucasz? nie patrzę !!!

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 22:22   #4151
colorblue
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
co tam, u moich ulubionych rodzinek? jakiś mini skrócik dwóch dni?
Banka, jak tam Dawid w szkole? mój bratanek, którego podejrzewałam o to, że bardzo będzie się przjemował i stresował jest zachwycony
Color, a Twoi do której klasy chodzą?
Kto był na basenie? I jak wrażenia? Ja w końcu nabyłam strój dwuczęściowy i idziemy w następny weekend! Podobno nie wszędzie trzeba mieć czepki, na której stronie mignęło mi, że pisali, że nie trzeba. Może, żeby niemowlaki się nie wystryszały swoich rodziców?
Na allegro znalazłam karuzelkę, ale tylko z odbiorem osobistym w Poznaniu....jakaś chętna?
Motylku- super czapka Ci wyszła! w tym stylu mam już zaprojektowaną całą kolekcję i zbieram materiały! Oj, długie zimowe wieczory babcia będzie miała zajęte
Xal- to Ty pytałaś o krem na przebarwienia? Mamy w ofercie taki, po którym jednej pani znikły plamy po bielactwie
Starszy 2 klasa a młodszy zerówka;-)

Vil Przemuś wymiata!!!

Magiusa kciuki za Darusia!:-*

Witam:-*

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000

Edytowane przez colorblue
Czas edycji: 2013-09-04 o 22:25
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 22:22   #4152
gold-fish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
Ja jestem sama, samiusienka. Nikt mnie nie przutuli gdy smutno i nie powie "bedzie dobrze" gdy potrzebuje. Nikt nie robi nic dla mnie i nie odciazy mnie.. Ani w weekend, ani w tygodniu, ani w swieto..
Pamietam jak marzekalam na 15scie h w pracy ojca Zu.
Teraz wiem ze 15h sam na sam z dzieckiem to luksus w porownaniu z kazdym jednym dniem. Z kazda noca. Z kazdym placzem, bolem, problemem zmagam sie sama. Nie ma kogo spytac, poprosic. Nie ma najwazniejszego elementu ukladanki..
rzadko tu bywam więc nie wiem jak się Twoje sprawy potoczyły pod koniec ciąży i po porodzie. Dajesz sobie świetnie radę Tylko nie chodź na obcasach z Zu na rękach, proszę Cię

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Tak, bawimy się na łóżku, a macie. Jak jest wypoczęta to nie trzeba jej nosić. Ale jak już się robi zmęczona to od razu włącza jej się syrena. A że z zasypianiem ma problem to to trwa czasami do godziny.....
a odkładacie ją do łóżeczka jak tylko ziewnie? albo zaczyna trzeć oczka? To jest podstawa, żeby nie przegapić momentu znudzenia/zmęczenia.

Cytat:
Napisane przez Wis26 Pokaż wiadomość
Hej ile stron do nadrobienia a tylko przez weekend mnie nie było Danielek się wczoraj pierwszy raz roześmiał na głos to chyba najpiękniejszy dźwięk jaki słyszałam
Mój też jest Danielek

Pozdrawiam Was wszystkie, musze kończyć

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
gold-fish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 22:23   #4153
cloche
Zakorzenienie

ale fajnie! mysle, ze warto ich tego nauczyc
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 22:31   #4154
maluska88
Raczkowanie

Vil Przemek jest boski chyba tez spróbuje Emilka wykapać w wannie dużej bo uwielbia chlapać.
a u nas chyba wystartowało ząbkowanie bo zmyślam ze mój mały wbije sobie gryzak w dziąsełko i był ryk przez 3 godziny padam.

Edytowane przez maluska88
Czas edycji: 2013-09-04 o 22:35
maluska88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 22:32   #4155
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
i jak?

Diabli ... niech Cię Diabli nooo ja tu mam mega dołek finansowy, mąż pewnie zaś bez pracy będzie a Ty książki wrzucasz? nie patrzę !!!
A milam jeszcze pisac ze kapiele sloneczne tez lubi pewnie bo opalone ma nozki hee fajnie to wyglada

Stary 2013-09-04, 22:34   #4156
happy blue
Zadomowienie

Cytat:
karolina widzę że masz automat do chleba fajne to jest? opłaca się? TŻ mnie na niego namawia

vil Przemuś taki malutki jest w tym krzesełku
ale chyba jeszcze nie będziesz go w nim karmić?

MoTyleKsw dzięki za wyczerpujące info!

diabli aż mi ciary przeszły jak napisałaś o gipsowaniu takich malutkich nóżek

szprotka co tam upolowałaś na ciuchach?

diabli nie chcę Karolci wozić w foteliku zamiast w wózku. Już wolę z nią wychodzić w porze spania. PRzynajmniej na dworze sobie pośpi.

nie mam, ale chciałabym! bierz
Cytat:
cloche zazdroszczę kąpieli z Flo

a czemu z kapsułek nie możesz?

Cytat:
loney a jakie jabłuszka są dobre?

MoTyleKsw pewnie że możecie wyjść w takiej czapce na miasto! piękna jest!

pawie oczko dla Nelci za skończone 4 m-ce

vil kiedy będziesz sadzać Przema w tym krzesełku?

cloche wydrapałabym oczy gdyby jakaś obca baba całowało moje dziecko!!! wrrrrrrr

nuna a który wy macie teraz tydzień?

vvgh myśmy nie brali szczepienia na rotawirusy

hump mamy chustę ale mała różnie chce w niej chodzić. Czasami 5 min a czasami godz. I jak już bierzemy chustę to i tak wózek też.

ostatnio na klatce spotkaliśmy sąsiadkę, pozachwycała się córcią i pytanie- "mogę pocałować w łapkę?" no, co byście powiedziały i jak?
"proszę"- a potem trzymanie łapki i mycie w domu od razu..
Cytat:

świetny pływak

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
hej
ale dzisiaj był piekny dzien
spedzilismy 5 godzin na dworze

W powoli staje sie aniołkiem
w wózeczku spał, a potem w chuscie tez spokojnie siedzial, wiec chyba jestesmy na dobrej drodze

jest nadzieja,ze chrzest bedzie udany

motylek - a myslisz,ze boli go brzuszek od witaminy D? dla mnie to nonsens, na poczatku dawałam ciagle te same,potem przez miesiac miałam inne w kropelkach, a teraz znowu daje te same w kapsulkach

magusia- biedny Dareczek

moja lekarka też na początkou problemów brzuszkowych mówiła, że jak żadne z jej podejrzeń nie będzie trafne, to może to wina KiD
Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Aaaa Veronic, cos mi się przypomniało, Wy Wojtkowi podajecie cały czas tej samej firmy witaminy ?

---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ----------

Oooo to moja tylko na dole Moze to zęby chcą się przebić
Od poniedziałku całe 120 g schudła, a śmieję się, bo dwie kupy zrobiła rano i pewnie przez to
A już tam, niech mierzy ile chce, byleby zdrowa była

Cytat:
Masakra,
Po pierwsze, wcale to nie trwało 2 minuty, po drugie Darek tak później płakał że się zanosił i piszczał więc, a ja nie mogłam nic zrobić bo to było w trakcie zabiegu i tak był zdenerwowany, że jeszcze na rękach tak ciężko dyszał i popłakiwał.
No i najgorsze, że w poniedziałek powtórka, bo jedno oko zostało zrobione, ale drugie jest podobno mega napuchnięte i najpierw trzeba tą "opuchliznę" zbić, więc mamy dawać dicortineff ( co mnie nie cieszy bo to steryd) i jakąś inną kropelkę do nosa.
Zła jestem, ale w sumie wyjścia nie ma
współczuję

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
Powiem Ci ze tez zadowolony podoba mu sie ze wychodzi na przerwy heheh

biedny, myślał, że caly dzień z nosem w książce
Cytat:
mamy wannę ale odkryliśmy, że nie mamy korka więc musimy gdzieś namierzyć odpowiedni bo wpadliśmy na ten.sam.pomysł. fajnie, że Florkowi i mamusi się podobało

A Przemka muszę zobaczyć na kompie koniecznie.

Happy zdradz coś więcej nt tego kremu. ją mam przebarwienia posłoneczne na czole i już zaczęłam się godzić z faktem, że będą że mną już zawsze

no, ja też mam przebarwienia na skroniach i zaczęły mnie drażnić, więc spróbuję tego specyfiku, słyszałam, że działa! do 30 dni mogę oddać jak coś na pw- żeby nie było, że reklama
happy blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 22:35   #4157
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elusiek Pokaż wiadomość
Heya, byliśmy dziś na szczepieniu, mały jak zwykle po zastrzyku ochrzaniał wszystkich dostało się nawet pielęgniarce która karty przynosiła, na każdego coś gadał z tonem złośnika Tylko weszliśmy do gabinetu a wszystkie lekarki z wytrzeszczem stwierdziły że Adi to duże dziecko- waga 7100
Dostaliśmy skierowanie na rehabilitacje mały ma prawdopodobnie problemy z napięciem mięśniowym, leżał na brzuszku 2 minuty przy lekarce i wrzask. Dzwoniłam teraz umówić się na nfz- najbliższy termin w grudniu idę prywatnie
to po prostu wielki mezczyzna! ehh ta nasza sluzba zdrowia. wszystko trzeba prywatnie. czy oni sobie nie zdaja sprawy, ze takie maluszki nie mogę czekac pol roku?!

Cytat:
Napisane przez karbie1984 Pokaż wiadomość
witam dziewczyny,
właśnie wróciłyśmy ze szczepienia. mała bardzo dzielna. ja z depresją, a ona tylko troszkę popłakała
waży 5800, pytała o kupy, bo robi dalej po 5 dziennie. lekarz stwierdził, że przybiera i dzieci karmione piersią tak mają
teraz śpi, muszę ją przełożyć bo wózka i spacerek.
bo niestety jak nie śpi to spacer tylko na rękach możemy zaliczyć
Nela roki 3 kupy dziennie na szesc-siedem karmien.
widze, ze dzisiaj był dzień klucia...

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja chyba będę dzwonić do rehabilitantki, bo widzę, że ćwiczenia nie skutkują Mała w ogóle nie podnosi głowy z brzuszka, drze się na nim jak opętana ma ustawioną tylko w lewą stronę.

Neurolog kazała nosić na prawej ręce... Jak ona się tak drze, że potrafi mi się zanieść... Neurolog mówiła, że mogło jej się jakieś ścięgno przy porodzie troszkę uszkodzić, ale że przejdzie... Nie przechodzi Ile razy daję ją na prawą rękę i ,,blokuje" głowę do ustawienia w lewo ona się zanosi... Tak mi jej szkoda... Moja mała kruszynka
musisz przetrwać...na rehabilitacji nikt nie będzie patrzyl czy placze czy nie. trzeba jej szybciutko pomoc, bo później będzie jeszcze trudniej

Cytat:
My też po szczepieniu.
Na rota już za późno.
Na pneumo, gdybyśmhy zdecydowali się teraz to 4 dawki, a po 6 m.ż - 3 więc się wstrzymaliśmy i zaszczepiliśmy tylko 5w1, młoda schudła 6620 i TYLKO65 cm wcale nie jest taka długa
hehe, tak jak Nela dba o linie nasza chyba po basenie przypakowala i dlatego dzisiaj waga na plusie i tez ma 65cm, wazy 6180

Cytat:
Masakra,
Po pierwsze, wcale to nie trwało 2 minuty, po drugie Darek tak później płakał że się zanosił i piszczał więc, a ja nie mogłam nic zrobić bo to było w trakcie zabiegu i tak był zdenerwowany, że jeszcze na rękach tak ciężko dyszał i popłakiwał.
No i najgorsze, że w poniedziałek powtórka, bo jedno oko zostało zrobione, ale drugie jest podobno mega napuchnięte i najpierw trzeba tą "opuchliznę" zbić, więc mamy dawać dicortineff ( co mnie nie cieszy bo to steryd) i jakąś inną kropelkę do nosa.
Zła jestem, ale w sumie wyjścia nie ma
biedny Darus ale jeszcze drugie oczko i będziecie mieli spokoj

Cytat:
3 kontrola bioderek zaliczona - jedno bioderko "dojrzałe", jakieś jądro dojrzało, w drugim jeszcze nie - ale to norma - kolejna kontrola za 8 tyg, masakra ile tego załatwiłam od razu skierowanie do neurologa do Gliwic i będziemy się tam rehabilitować
i muszę się pochwalić że Przemek był gwiazdą poczekalni - jeszcze na dobre nie weszliśmy a ten już się cieszył do wszystkich, kilka razy musiałam go odłożyć na przewijak bo mi rąk brakowało jak czegoś szukałam i zamiast awantury to się uśmiechał to wszystkich a na usg wszystkie dzieciaczki przed nim się darły jak opętane, a ten spokojnie dał się położyć w korytku, jeszcze go obracałam tam na wszystkie strony i ciągnęłam bo źle leżał, nawet nie pisnął tylko gapił się wszędzie wokół ... nawet nie zamarudził ani razu ale siedzieliśmy tam godzinę i miał dość emocji chyba bo potem na spacerze od razu zasnął na 1,5 h
za bioderka. i wcale się nie dziwie, ze zrobul furore...taaaaki maly mezczyzna
Stary 2013-09-04, 22:37   #4158
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
nie mam, ale chciałabym! bierz

ostatnio na klatce spotkaliśmy sąsiadkę, pozachwycała się córcią i pytanie- "mogę pocałować w łapkę?" no, co byście powiedziały i jak?

świetny pływak

moja lekarka też na początkou problemów brzuszkowych mówiła, że jak żadne z jej podejrzeń nie będzie trafne, to może to wina KiD

współczuję

biedny, myślał, że caly dzień z nosem w książce

no, ja też mam przebarwienia na skroniach i zaczęły mnie drażnić, więc spróbuję tego specyfiku, słyszałam, że działa! do 30 dni mogę oddać jak coś na pw- żeby nie było, że reklama
Heee no co ty w domu tak ksiazki codzienjue czyta ale w szoke sa koledzy mizna pogadac heee

Łapki maja pieski hiii

Stary 2013-09-04, 22:37   #4159
happy blue
Zadomowienie

Cytat:
jak byliśmy w szpitalu to laryngolog kazała moczyc uszy w kąpieli bo w ten sposób się same niejako oczyszcza z woskowiny. jednemu chlopcu nie była w stanie przeprowadzić badania uszu bo miał tak zaklejone uszy...

my też moczymy od początku prawie

Ash, widziałam, że pytałaś o usypianie zaraz po kąpieli. U nas to nie ma racji bytu, w końcu to zrozumiałam. Od tygodnia jakoś dużo łatwiej zasypia Helena jak po kąpaniu jeszcze z nami posiedzi, czasem i z godzinę. Książeczka, pieszczoszki i dopiero się męczy
happy blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 22:46   #4160
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hawwa87 Pokaż wiadomość
I jak wrażenia Bartusia?
Cytat:
i jak?
oblizał ją

Cytat:

Cytat:
xal no ćwiczenia w formie podawania wody lub mleka łyżeczką codziennie przez 3 tyg
ile tego mleka jej podawałaś?

Cytat:
Napisane przez gold-fish Pokaż wiadomość
a odkładacie ją do łóżeczka jak tylko ziewnie? albo zaczyna trzeć oczka? To jest podstawa, żeby nie przegapić momentu znudzenia/zmęczenia.
u nas by to nie zadziałało
Cytat:
bo kupiłam kropelki

Stary 2013-09-04, 23:00   #4161
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
A dziewczyny mialam sie wczesniej pytac ...bedziecie uczyly dzieci jezyka migowego dla niemowlat?

chciałabym jak znajdziemy czas to pewnie spróbujemy. kiedyś wertowałam strone migusiow. faaaajne to!

Cytat:
Kobieto tak pieję miauczę i chrumkam, że później mne gardło boli
Moją litery nie interere tylko obrazki koloroweeeee.
a pokazujesz slimakowe rogi? rozbroilo mnie "slimak NIC NIE ROBI tylko ELEGANCKO rusza czulkami"

Cytat:
No Nelka się chyba niewykupkała i stąd te dodtakowe gramy
Pięknie już waży, moze Matyldę dogoni
eee kupa była rano, a w przychodni przed samym wazeniem zmieniłam jej pieluchę, bo sporo tam nasiusiala

Cytat:

http://www.youtube.com/watch?v=x7fp_x9b3YY&featu re=youtu.be
maly pływak.

Cytat:
No nie wierzę Cudooooo moja tam w wannie lezy tak zrelaksowana, że nawet się nie chlapie I jeśli wasze dzieci tak kopią to nic dziwnego, że się przekręcaja :d Moja chyba nie ma siły w takim razie Kurcze, żywiooooł
Nela tez w wannie lezy brzuchem do góry i czeka az ja wyszorujemy i eobi przy tym taaaakie miny jakby jej było najwspanialej na swiecie teraz rozumiem dlaczego wszyscy mowia, ze jest leniwa hehe. Przemus to mala torpeda!

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Cytat:
dziś dokończyłyśmy słoiczek marchewki Tzn. Karolcia dokończyła w pierwszy dzień zjadła jakieś 20g, wczoraj 40 g i dziś 60 g w sumie nie miałam zamiaru jej tyle dawać ale dziś tak pięknie jadła że aż się wzruszyłam. Przez te dwa dni to jej tak jakby popychałam to jedzonko o jej górną wargę a dziś ładnie SAMA jadła z łyżeczki.
Tak więc dziewczyny ćwiczenie łyżeczka + woda/mleko opłacało się .
a jakies fotki macie?

Cytat:
diabli właśnie źle napisałam. Kalafiora jeszcze nie można ale brokuła jak najbardziej. Na początek można ziemniaka, marchewkę, dynię, pietruszkę i brokuła.

Cytat:
oczywiscie zadnej piany, zadnych dodatkow. najpierw sie wyszorowalam, a potem ciepla woda do wanny i siup !
chyba odgapie...zapalimy sobie swieczki...

Cytat:
diabli nie chcę Karolci wozić w foteliku zamiast w wózku. Już wolę z nią wychodzić w porze spania. PRzynajmniej na dworze sobie pośpi.
aaa myslalam, ze zupełnie wozek nie wchodzi w gre. jasne, ze może w nim spac. nawet lepiej jak ja weźmiesz o takiej "zmeczonej" porze

---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ----------

Cytat:
Superaśne
Mam 2 pytanka:
1 - co masz za podkładkę pod główkę?
2- czy już w wieku 5 mies. można moczyć uszka, bo my ciągle uważamy by woda nie wpadała do uszek

p.s. widać, że mu się mega podoba, bo nawet jak sobie buźkę zachlapie to nie płacze
dokładnie, na basenie zupełnie inaczej to wygląda. raczej nastawiają się na stopniowe przyzwyczajenie dziecka do wody. na 1 zajęciach moczylismy tylko tyl glowy, starsze dzieci były już polewane po buzi, albo po całym ciele konewka Przemo jest odważny, ja bałabym się, ze mala w końcu tak fiknie, ze się wystraszy i będzie ryk. a później lek do wody na dluuugie lata
Stary 2013-09-04, 23:02   #4162
puchatkowa
Zakorzenienie

Vil Przemek bosko w wannie fika
Nasza podobnie w sumie się zachowuje tylko rękami aż tak nie macha bo w wanience nie ma miejsca a wanny nie mamy

Uszka też moczymy i żadnych kłopotów z tego powodu nie było

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 23:13   #4163
karolina2121
siedzę i myślę

Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Diabli dzieki jestes wspaniała

Sharp kupiłam w poniedziałek w Lidlu.Wczoraj upieklam pierwszy raz ale za dużo drożdży dodałam i mi ciasto opadlo w smaku ok. jutro spróbuje znowu

Vil Przemek cudny

Byliśmy w poradni rehabilitacyjnej i niestety nie jest dobrze :/ przez miesiąc 2 razy w tygodniu wizyty u fizjoterapeuty i potem do kontroli czy się polepszylo ... ma asymetrie i nie radzi sobie ma brzuszku -zamiast podpierac się na rękach podnosi głowę siłą karku, słabo podnosi nóżki i główkę trzyma opuszczona zamiast prosto... zdolowalam się trochę... jedyne czym była zachwycona to jego gadatliwosc, na szczęście powiedziała że ma potencjał, więc mam nadzieję że będzie dobrze

Stary 2013-09-04, 23:17   #4164
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
i jak?

uwielbiam książki...nic na to nie poradzę a te dla dzieci fascynują mnie jeszcze bardziej hehe. kupuje nalogowo...ostatnio coraz więcej dla młodej "na kiedyś tam"
widzialyscie ksiazke "niezwykły wynalazek hugona cabreta"? musiałam ja mieć...dla samych olowkowych ilustracji. i ten patent żeby obrazki były fabula. genialne (wpiszcie tytul w google i wyszukajcie grafikę)

Cytat:
Napisane przez gold-fish Pokaż wiadomość
Pozdrawiam Was wszystkie, musze kończyć
zaglądaj częściej! i buziaki dla Ciebie i Danielka. napisz co tam u Was.

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ----------

Cytat:
lapki obecnie sa non stop w buzi, wiec sa baaaardzo obślinione.
albo "lepiej nie, bo dziecko ma wlasnie grzybice, ZAKAZNA"

Cytat:
Łapki maja pieski hiii.
Stary 2013-09-04, 23:22   #4165
Veronic
Wtajemniczenie

vil- ale czad ! jakie szaleństwo Przemuś to istny wariat;D
w basenie na bank będzie mu się podobało

aa ja od początku moczyłam uszka i nic się nigdy nie stało
ale teraz używam wiaderka, więc główka nie jest zamoczona

diabli- ale nawrzucałaś propozycji książeczkowych gdybym tylko na to miała kasiorkę:rolley es:
ale w końcu powinnam się w coś zaopatrzyć... albo chociaż znaleźć u rodziców na strychu moje stare książeczki....

nuna- miałam Cię spytać jak tam Twoje tetrowanie ? używacie już jednorazówek?

==
chyba czas spać./...
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 23:25   #4166
Magiusa
Zakorzenienie

Ale się teraz w☠☠☠☠.....
No więc podczas zabiwgu ja miałam wyjść a TŻ trzymał Darka i ja się wszędzie naczytalam, że to zajmuje 2-5 min, a moje dziecko tam płakało rozpaczliwie jakieś 15min. Naprawdę aż opadł z sił...i co?! I rozmawiam z TŻ'tem dlaczego jak długo?
Okazało się, że szukała kanalika najpierw w tym oczku z zapaleniem, nie znalazła to poszła do drugiego, tam przetkała i znów wróciła próbować do pierwszego.
Ja rozumiem, że trza szukać, ale jak widzi, że zapalenie, że nie może kanalika znaleść to mogła szybciej przerwać i dziecka nie doprowadzać do takiego stanu, a mój TŻ zamiast pomyśleć i pogadać co w związku z tym zapaleniem czy to w ogóle możliwe by coś zrobić to trzyma to krzyczące dziecko.
Aaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!! się wkurzyłam

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 23:30   #4167
Veronic
Wtajemniczenie

ale fajny ten Danielek
jaki mądry
pięknie go mama wyuczyła
Stary 2013-09-04, 23:43   #4168
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Diabli dzieki jestes wspaniała .
oj tam, oj tam. mam swietny spis książek dla dzieci w roznych przedziałach wiekowych...i ciagle dopisuje sobie nowe gdyby ktoras potrzebowala prezent dla przedszkolaka albo uczniaka to smialo piszcie

Cytat:
Napisane przez karolina2121 Pokaż wiadomość
Byliśmy w poradni rehabilitacyjnej i niestety nie jest dobrze :/ przez miesiąc 2 razy w tygodniu wizyty u fizjoterapeuty i potem do kontroli czy się polepszylo ... ma asymetrie i nie radzi sobie ma brzuszku -zamiast podpierac się na rękach podnosi głowę siłą karku, słabo podnosi nóżki i główkę trzyma opuszczona zamiast prosto... zdolowalam się trochę... jedyne czym była zachwycona to jego gadatliwosc, na szczęście powiedziała że ma potencjał, więc mam nadzieję że będzie dobrze .
będzie dobrze. zobaczysz jak to się u takich małych dzieci szybko zmienia. jeszcze niedawno Nela trzymala glowe tylko na boku i nie bylam w stanie przekonać jej do innej pozycji. ćwiczenia w formie zabawy, mój upor, zmiana przyzwyczajen i male przemeblowanie - a dzisiaj uslyszalam od pediatry "nie mam zastrzezen do tego dziecka" nie doluj się tylko skorzystaj z rad dziewczyn kladz na brzuszku i zainteresuj ksiazeczka, zabawka. bawcie się w wodzenie wzrokiem za zabawka, nozkami możecie "pedalowac" przy tym słynnym wierszyku jedzie rowerek na spacerek, jaki z tylu ma numerek? nelka się chichra

a nie pisałam wam, moje dziecko kwiczy ze szczęścia przy wierszyku "siedzi baaaabaaaa na cmentarzuuuu, trzyma nogi w kałamarzu. przyszedł DUCH, babe w brzuch, baba FIK a duch znikl szymek jej opowiedział...i cos czuje, ze to będzie jej największy idol. oczy blyszcza sie na jego widok i widać te iskierki pod tytulem "jeszcze wam damy popalić"

i jeszcze cos, anegdotka z pierwszego dnia w przedszkolu (3 lata temu)
-mamusiu a co ja tu mam robic?
-yyy, synku, no jak to? DZICZYĆ

---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
diabli- ale nawrzucałaś propozycji książeczkowych gdybym tylko na to miała kasiorkę:rolley es:
ale w końcu powinnam się w coś zaopatrzyć... albo chociaż znaleźć u rodziców na strychu moje stare książeczki....
u nas bardzo sprawdzają się takie tekturkowe książeczki z bajkami, takie najzwyklejsze. moja mama zostawila tu cala kolekcje po starszych wnukach codziennie czytamy sobie przed snem. była już legenda o warsie i sawie, murzynek bambo, siedmiomilowe buty, aaa kotki dwa, kaczka dziwaczka, o krasnoludku psikusku hehe. znajdz swoje książeczki, odkurz i dobrze wykorzystaj a o te nowe możesz zasugerować w ramach prezentu ja mam ubaw, bo w ostatnim czasie odwiedzilo mnie kilku znajomych z czasów studiow (polonistyka) i wszyscy po kolei wpadaja do młodej z ksiazkami

Cytat:
Ale się teraz w☠☠☠☠.....
No więc podczas zabiwgu ja miałam wyjść a TŻ trzymał Darka i ja się wszędzie naczytalam, że to zajmuje 2-5 min, a moje dziecko tam płakało rozpaczliwie jakieś 15min. Naprawdę aż opadł z sił...i co?! I rozmawiam z TŻ'tem dlaczego jak długo?
Okazało się, że szukała kanalika najpierw w tym oczku z zapaleniem, nie znalazła to poszła do drugiego, tam przetkała i znów wróciła próbować do pierwszego.
Ja rozumiem, że trza szukać, ale jak widzi, że zapalenie, że nie może kanalika znaleść to mogła szybciej przerwać i dziecka nie doprowadzać do takiego stanu, a mój TŻ zamiast pomyśleć i pogadać co w związku z tym zapaleniem czy to w ogóle możliwe by coś zrobić to trzyma to krzyczące dziecko.
Aaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!! się wkurzyłam
tylko nie zlosc się na meza...dla niego to tez na pewno było trudne. robil to co kaze lekarz ehh biedny Darus. pamiętam jak znajoma wkurzyla się na dentyste, bo kazal jej wyjść z gabinetu "bo wprowadza nerwowa atmosferę i stresuje dziecko" dlaczego nie mogliście być oboje?

---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ----------

nadrobiłam i wyjątkowo wcześnie znikam spac jutro pobudka o 6 i tz zawozi mnie (przed praca) z Nelka do znajomej, która ma 2 tyg. starsza corke. odbierze nas dopiero kolo 17, wiec to wielka calodniowa wyprawa :P trzeba się spakować hehe. do jutra!
Stary 2013-09-04, 23:49   #4169
Veronic
Wtajemniczenie

Cytat:
a nie pisałam wam, moje dziecko kwiczy ze szczęścia przy wierszyku "siedzi baaaabaaaa na cmentarzuuuu, trzyma nogi w kałamarzu. przyszedł DUCH, babe w brzuch, baba FIK a duch znikl szymek jej opowiedział...i cos czuje, ze to będzie jej największy idol. oczy blyszcza sie na jego widok i widać te iskierki pod tytulem "jeszcze wam damy popalić"

i jeszcze cos, anegdotka z pierwszego dnia w przedszkolu (3 lata temu)
-mamusiu a co ja tu mam robic?
-yyy, synku, no jak to? DZICZYĆ

---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:32 ----------

u nas bardzo sprawdzają się takie tekturkowe książeczki z bajkami, takie najzwyklejsze. moja mama zostawila tu cala kolekcje po starszych wnukach codziennie czytamy sobie przed snem. była już legenda o warsie i sawie, murzynek bambo, siedmiomilowe buty, aaa kotki dwa, kaczka dziwaczka, o krasnoludku psikusku hehe. znajdz swoje książeczki, odkurz i dobrze wykorzystaj a o te nowe możesz zasugerować w ramach prezentu ja mam ubaw, bo w ostatnim czasie odwiedzilo mnie kilku znajomych z czasów studiow (polonistyka) i wszyscy po kolei wpadaja do młodej z ksiazkami

tylko nie zlosc się na meza...dla niego to tez na pewno było trudne. robil to co kaze lekarz ehh biedny Darus. pamiętam jak znajoma wkurzyla się na dentyste, bo kazal jej wyjść z gabinetu "bo wprowadza nerwowa atmosferę i stresuje dziecko" dlaczego nie mogliście być oboje?

---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ----------

nadrobiłam i wyjątkowo wcześnie znikam spac jutro pobudka o 6 i tz zawozi mnie (przed praca) z Nelka do znajomej, która ma 2 tyg. starsza corke. odbierze nas dopiero kolo 17, wiec to wielka calodniowa wyprawa :P trzeba się spakować hehe. do jutra!

ooo to czeka Cię intensywny dzionek ! super

nam nikt już prezentów nie robi chyba sama muszę zrobić prezent synkowi

zazdroszczę śmiania się
ja stwierdzam, że mój W jest powściągliwy
tylko 2 razy w swoim życiu zaśmiał się na chwilę na głos i tyle, on jedyne co to się uśmiecha,
, ale pewnie ma to po mnie,bo ja baaaardzo rzadko śmieję się na głos.... generalnie nie śmieszą mnie kabarety itp

DOBREJ NOCY
Stary 2013-09-05, 00:07   #4170
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Diabli Bartuś lubi jak mama śpiewa "mały Bartuś farmę miał, ija ija o! A na tej farmie chodował, ija ija o! Krówki muuuu, owce meeee, osiołki ioo iooo" i tak w kółko zmieniając zwierzęta sąsiedzi pewnie słuchać mnie już nie mogą

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości