Chód już kaczy, wdzięk pingwina-brzuch do przodu nam wypina!Mamy XI-XII '13r. cz.VIII - Strona 138 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Kolejna część naszego wątku będzie nosił nazwę:
Siatki na porodówke szykujemy bo naszych Bobasów na dniach oczekujemy 1 1,72%
listopadowo-grudniowe mamusie 2013 0 0%
Dwupak ciasny, miejsca brak. Mamo, tato! Chcę na świat! 12 20,69%
Już koszule czas kupować, do porodu sie pakować/szykować 0 0%
Czy w tym wątku czyjeś dziecię, powitamy już na świecie? 0 0%
W szafie leżą małe ciuszki, dzieci opuszczają brzuszki! 3 5,17%
Biedny TŻ panikuje, gdy juz dziecko wyskakuje! 1 1,72%
Jedne proszą: "jak najdłużej!", inne rodzić chcą jak burze! 3 5,17%
Czy już wiecie,czy już wiecie-Jasiek pierwszy jest na świecie 15 25,86%
Pyta sąsiad i sąsiadka: czy już spakowana siatka? 2 3,45%
Już od piątku trzynastego, mamy wrażeń na całego! 2 3,45%
XXX (tu wpisać nick) pierwsza urodziła i z kolejki się wybiła 1 1,72%
pierwsze dzieci już sie rodzą, kciuki zaciskamy dniem i nocą 2 3,45%
PRASUJ SZYBCIEJ MALE BODY - WNET ODCHODZIC ZACZNA WODY 9 15,52%
PAKUJ SZYBCIEJ REKLAMOWKE , MOZE TO TWOJ CZAS NA PORODOWKE ? 7 12,07%
Już niedługo wyjdzie główka,rączki,nóżki no i pupka 0 0%
Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-17, 11:19   #4111
kyte
Wtajemniczenie

Dot.: Chód już kaczy, wdzięk pingwina-brzuch do przodu nam wypina!Mamy XI-XII '13r. c

[1=a55edcd592b5250bfc801a5 34a15031ff4f0e57e_5ee55a8 e308ca;42845644]Jeju jeju już zaczynamy rodzić???? Trzymam kciuki za dziewczyny!

A przechodząc do relacji ze wczorajszej wizyty...

&#*&###!!!!! I tyle mam do powiedzenia!!!!

No dobra, powiem więcej... ale właściwie same niecenzuralne słowa cisną mi się na usta (ale nie przeklinam więc właściwie mam je w myślach).

Przyjechaliśmy o 16.45, wizytę miałam na 17.15, w poczekalni tłum kobiet, pytam na którą są godzinę, a 1 mi mówi, że to nieważne bo się wchodzi tak jak się przyszło... Noż... 1 wnerw bo 4lata tam chodzę i zawsze są zapisy na godzinę...

Czekam czekam czekam, 1 wizyta w kibelku, 2 wizyta w kibelki, już zjeżdżam z tego krzesła, podkładam sobie rękę pod kręgosłup... Przejrzałam stertę gazet, zaczęło mi burczeć w brzuchu, Michaś zaczął tak wierzgać, że się wszyscy w poczekalni patrzyli, a mi się chciało już rzygać... Po 1,5h jedna pani stwierdziła, że mnie przepuści w kolejce (ach!), ale akurat coś się popsuło i przyszedł mąż pani dr to naprawiać...
Dochodziła 18.30 jak weszłam. Pani dr zapytała jak się czuję, mówię, że źle, że coraz gorzej, że boli mnie spojenie, że szarpie mnie mocno blizna, ale że leżałam tak jak kazała.
Ok, bada mnie, mówię, że mam po raz 4 w tej ciąży infekcję i że leki, które przypisywała wcześniej nie pomagają. Ona na to tylko "yhy".
Bada, bada i mówi, że jest pięknie, lepiej, szyjka się wydłużyła!

Kurna, ja się pytam jak się szyjka w 33 tygodniu ciąży może nagle wydłużyć???
Szybko kazała się położyć i zrobiła mega szybkie usg- tylko szyjce.
Ma 3,30- 2 tygodnie temu miała 3,50 i wg pani dr się nagle wydłużyła...
Już zabierała aparat do usg ale zapytałam co z blizną bo mnie boli.
Zniecierpliwiona jeszcze raz przyłożyła aparat na sekundę i mówi, że jest dobrze, że blizna się poszerzyła!

Noż ku*wa mać! Bo inaczej już nie powiem! Jak mogła mi się poszerzyć blizna????
Zrobiłam wielkie oczy, ona dodała jeszcze, że jak zaczną mi się skurcze to pomyślimy o bliźnie (a ostatnio mówiła, że będę miała już na pewno cc). Zapytała czy biorę nospę i magnez i do widzenia, 150zł

Wizyta trwała 5minut. (aa dodała jeszcze, że już nie muszę leżeć, ale jakby się coś działo to mam jechać prosto do szpitala)

Jestem wściekła!!!
Napchała wczoraj z ponad 20 pacjentek i przyjmowała je normalnie do pewnego momentu, ale potem zrobiło się późno, a ona przyjmuje do 18.30 i zaczęła olewkę. Myślała, że nawciska mi kitów i wyjdę zadowolona... A ja jestem taka zła, że mam ochotę zmienić lekarza! Ale jest już trochę późno... Nie wiem co robić...

Nie wiem ile waży mały, nic nie wiem...[/QUOTE]
Ale babka pojechała po bandzie, a weź do niej zadzwoń powiedz żeby poradziła Ci coś na te infekcje telefonicznie i niech wypisze jakąś receptę a Ty po nią podejdziesz.Albo jedź na IP powiedz że źle się czujesz że Cię boli, porobią Tobie wszystkie badania, i na pewno zaradzą coś na infekcję i oni receptę wypiszą.
Cytat:
Napisane przez lineczka1989 Pokaż wiadomość

aaa i w piczce mnie kuło strasznie, dlaczego to tak sie dzieje, może mi któaś powiedzieć? bo w sumie zastanawiałam się od czego
Mnie tak kuje często, ale nawet w szpitalu nie wiedzieli dlaczego.I w sumie do tej pory nikt nic na to nie poradził.Już się przyzwyczaiłam że czasami coś mnie TAM zakłuje
Cytat:
PYTANIE MAM:
pakujecie się w walizkę (moze być na kółkach?!), torbę podróżną czy co? bo tak siedzę i się zastanawiam w co ja mam wpakować to wszystko a mam taką torbę http://img0.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/540x405_...le-a-36130.jpg (trochę inną) i się zastanawiam czy jak bym się zmieściła to może być bo ona pojemna jest ale nei wiem czy jeszcze nie za mała
Zamierzam się spakować w torbę podróżną, widziałam dziewczyny w szpitalu takie właśnie miały, żadna na kółkach nie miała
Cytat:
Napisane przez Olenka_24 Pokaż wiadomość
Dzień dobry Mamusie !

Witamy się z Wami w 33 tygodniu
Za kolejny tydzień
kyte jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:21   #4112
maomami
Wtajemniczenie

Dot.: Chód już kaczy, wdzięk pingwina-brzuch do przodu nam wypina!Mamy XI-XII '13r. c

Cytat:
pokazuj pokazuj furkę!

ojj dużo masz nadrabiania

powinnaś wydać jakąś ksiażkę dla dzieci z rymowankami, kupiłabym ją!

ten drugi fajny

pamiętacie jak mówiłam ze moje dziecię omija moje żebra :P no to do niedzieli omijało, teraz mi gmyra nóżkami między zebrami a wczoraj czułam takie pukanie właśnie w żebrach

aaa i w piczce mnie kuło strasznie, dlaczego to tak sie dzieje, może mi któaś powiedzieć? bo w sumie zastanawiałam się od czego
Może Cię kuło bo mała się rozpycha, mnie też czasem tam kuje, a mała jest główką w dół.
Co do żeber łączę sie w bólu, ja mam taki problem że teraz nawet Zuzka mi tak nie wkłada nóg w żebra ale nie mogę siedzieć np po turecku czy ogólnie jak siedzę to muszę być odchylona do tyłu bo inaczej czuję jakbym uciskała małej nóżki, i mnie jest nie wygodnie i dla niej chyba też nie przyjemne, a to jeszcze jest w tym miejscu co jest biustonosz pod cycami :/ nic tylko by pasowało chodzić ciągle bez

[1=a55edcd592b5250bfc801a5 34a15031ff4f0e57e_5ee55a8 e308ca;42845644]Jeju jeju już zaczynamy rodzić???? Trzymam kciuki za dziewczyny!

A przechodząc do relacji ze wczorajszej wizyty...

&#*&###!!!!! I tyle mam do powiedzenia!!!!

No dobra, powiem więcej... ale właściwie same niecenzuralne słowa cisną mi się na usta (ale nie przeklinam więc właściwie mam je w myślach).

Przyjechaliśmy o 16.45, wizytę miałam na 17.15, w poczekalni tłum kobiet, pytam na którą są godzinę, a 1 mi mówi, że to nieważne bo się wchodzi tak jak się przyszło... Noż... 1 wnerw bo 4lata tam chodzę i zawsze są zapisy na godzinę...

Czekam czekam czekam, 1 wizyta w kibelku, 2 wizyta w kibelki, już zjeżdżam z tego krzesła, podkładam sobie rękę pod kręgosłup... Przejrzałam stertę gazet, zaczęło mi burczeć w brzuchu, Michaś zaczął tak wierzgać, że się wszyscy w poczekalni patrzyli, a mi się chciało już rzygać... Po 1,5h jedna pani stwierdziła, że mnie przepuści w kolejce (ach!), ale akurat coś się popsuło i przyszedł mąż pani dr to naprawiać...
Dochodziła 18.30 jak weszłam. Pani dr zapytała jak się czuję, mówię, że źle, że coraz gorzej, że boli mnie spojenie, że szarpie mnie mocno blizna, ale że leżałam tak jak kazała.
Ok, bada mnie, mówię, że mam po raz 4 w tej ciąży infekcję i że leki, które przypisywała wcześniej nie pomagają. Ona na to tylko "yhy".
Bada, bada i mówi, że jest pięknie, lepiej, szyjka się wydłużyła!

Kurna, ja się pytam jak się szyjka w 33 tygodniu ciąży może nagle wydłużyć???
Szybko kazała się położyć i zrobiła mega szybkie usg- tylko szyjce.
Ma 3,30- 2 tygodnie temu miała 3,50 i wg pani dr się nagle wydłużyła...
Już zabierała aparat do usg ale zapytałam co z blizną bo mnie boli.
Zniecierpliwiona jeszcze raz przyłożyła aparat na sekundę i mówi, że jest dobrze, że blizna się poszerzyła!

Noż ku*wa mać! Bo inaczej już nie powiem! Jak mogła mi się poszerzyć blizna????
Zrobiłam wielkie oczy, ona dodała jeszcze, że jak zaczną mi się skurcze to pomyślimy o bliźnie (a ostatnio mówiła, że będę miała już na pewno cc). Zapytała czy biorę nospę i magnez i do widzenia, 150zł

Wizyta trwała 5minut. (aa dodała jeszcze, że już nie muszę leżeć, ale jakby się coś działo to mam jechać prosto do szpitala)

Jestem wściekła!!!
Napchała wczoraj z ponad 20 pacjentek i przyjmowała je normalnie do pewnego momentu, ale potem zrobiło się późno, a ona przyjmuje do 18.30 i zaczęła olewkę. Myślała, że nawciska mi kitów i wyjdę zadowolona... A ja jestem taka zła, że mam ochotę zmienić lekarza! Ale jest już trochę późno... Nie wiem co robić...

Nie wiem ile waży mały, nic nie wiem...[/QUOTE]
tylko taką lekarkę!!
Oby do następnej wizyty wszystko było ok i Michaś siedział sobie spokojnie w brzusiu

Cytat:
Napisane przez nasturcja7667 Pokaż wiadomość
Wiecie co, mam jeszcze milion innych tytułów w głowie. Uwielbiam rymowanki i jestem zła, że nikt prócz Was ich nigdy nie docenia
Wszystkie tytuły super!! Naprawdę masz talent

Cytat:
Napisane przez Kociak85 Pokaż wiadomość
Ja mam tytuł na wypadek urodzenia któregoś dzieciaczka w tym wątku jeszcze:
XXX (tu wpisać nick) pierwsza urodziła i z kolejki się wybiła. (no chyba, że jednak pierwsza urodzi Trele, ale jakoś się na to chyba nie zapowiada)
I jeszcze jeden:
Pierwsze dzieci już się rodzą, kciuki zaciskamy dniem i nocą.

Chociaż mój talent marny w porównaniu do nasturcji twórczości
Super tytuły
Cytat:
Napisane przez 89Beatka Pokaż wiadomość
PYtanie:

CZy porody rodzinnie w szpitalach są płatne?
Zależy od szpitala, w Krk np większość ma bezpłatne

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:22   #4113
Lilith890502
Zakorzenienie

Cytat:

PYTANIE MAM:
pakujecie się w walizkę (moze być na kółkach?!), torbę podróżną czy co? bo tak siedzę i się zastanawiam w co ja mam wpakować to wszystko a mam taką torbę http://img0.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/540x405_...le-a-36130.jpg (trochę inną) i się zastanawiam czy jak bym się zmieściła to może być bo ona pojemna jest ale nei wiem czy jeszcze nie za mała
nie widzę linka, ale jak się nie zmieszczę w tą co zaplanowałam a raczej nie to biorę na kółkach. Nie będę specjalnie innej kupować

Szczęście to sposób patrzenia na świat

Daniel
Lilith890502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:23   #4114
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:
Kciuki zaciśnięte za was

dzięki za życzeniaaaaaaaaa

A i dziś zaczynam 35 tydzień czyli zostało 5 TYGODNI
.
I zmierzyłam się w pępku i na dzień dzisiejszy mam 103 cm. A tak mi ciężko, a po wczorajszym dniu to mieśnie mnie bolą.

---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ----------

te życzenia też przyjmuje hahha bo to dziś mi wskazane, wczoraj to nawet nie maiłam czasu się położyć, dziś nadrabiam

i reszta życzeń oczywiście przyjęta
Gratki za tydzień

Cytat:
zrobię sobie śniadanie i będę ogarniać listę i te moje notatki z pierwszej pomocy :P

bo mój kot łaził sobie pod folią którą jest przykryty TŻ'ta komputer i miauczał więc wzięłam go pod pachę i chciałam na dwór wyrzucić bo sam dobrowolnie iść nie chciał no i niosłam go do drzwi i słyszę że puszcza takiego mega śmierdzącego bąka ale już poszedł na dwór i mi dalej coś śmierdzi, patrzę na koszulkę a ja mam mega plamę taką wodnistą kupkę na niej pierwszy raz mu się coś takiego zdarzyło

znaczy nie przebudowa, tylko jak wymieniamy okna to jedno obecne okno przerabiamy na okno tarasowe i teraz jest takie 157x190 a będzie 218x190 i trzeba ścianę pod oknem rozwalić czyli kuuuuuuuuuuupa kurzuuuuuu

znaczy wiesz jak masz na miejscu to mozesz iść i posłuchać chociaż też nie jestem za reklamami, ale fajne gadżety nawet dają no i można wygrać też fajne rzeczy przynajmniej tu w Warszawie bo nie wiem czy w innych miastach będą inne nagrody, ale pewnie nie

u mnie wczorajsza ogórkowa na obiad

Niunia, nie zawracasz nam głowy przestań! wpdaj i pisz co u Ciebie no i oczywiscie trzymam za fasolkę kolejną
Fujjjjjjjj

Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość
Piszę na szybko z telefonu.
Domii pisała,że skurcze się piszą na ktg ale ich nie odczuwa, rozwarcie na opuszek palca,a wody ciągle ciekna w dużych ilościach.
Myślę, że jeszcze to długo potrwa.
Tylko żeby się długo nie męczyła!!! Trzymamy za nią

Taka jestem tymi porodami podniecona że nawet nie mogę sie skupic na odpisywaniu bo weny nie mam

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
nemosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:23   #4115
Miss Triss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nemosek Pokaż wiadomość
Na pocieszenie Ja nie mam ani popranych ubranek,skompletowanej wyprawki,łóżeczka, wózka,obrobionej chałupy.Ogólny bajzel!Mam nadzieje że Tymono nie wywinie mi numeru
Miss Triss
Też jestem na kupnie i nie wiem które wybrać
Co do wyprawki możemy sobie przybić piątkę! U mnie też nic.
Ja muszę dzisiaj wybrać i zamówić, bo jak będę ze wszystkim się tak ociągać to zostanę w ciemnej du*** z przygotowaniami.
Ostatnio mówiłyśmy także o pralce - wybrałaś już jakąś? Mój Samsung wczoraj został dostarczony, robi ogromne wrażenie wizualne, dość prosta w obsłudze, ale jeszcze nie wypróbowałam, nie ma pogody póki co na pranie.
Miss Triss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:24   #4116
a55edcd592b5250bfc801a534a15031ff4f0e57e_5ee55a8e308ca
Konto usunięte

Cytat:
a jakbyś poszła na wizytę do jakiegoś lekarza na NFZ na usg? powiedzialabyś co i jak
Dziewczynki ja mieszkam na wsi obok mojej rodzinnej miejscowości, w której jest szpital-umieralnia, a lekarze traktuję pacjentów jak wrogów...
Na NFZ to poszłam 2 razy w 1 ciąży, siedziałam w poczekalni 5h żeby usłyszeć, żebym się nie cieszyła bo może już ciąża poleciała. Koleżance powiedzieli, że jest w ciąży pozamacicznej i trzeba wyskrobać- dziś ma roczną córeczkę...

Pójdę za te 2 tygodnie, zobaczymy co powie- jeśli nie uzyskam konkretów to mam jeszcze 1 opcję- moja mama jedzie 1 października do jakiejś ponoć świetnej pani dr, nawet bliżej nas- tylko ta ma terminy odległe... Ale może mnie mama zapisze od razu...

Idę poleżeć bo słabo się czuję.
a55edcd592b5250bfc801a534a15031ff4f0e57e_5ee55a8e308ca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:25   #4117
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ryba91 Pokaż wiadomość
o nie, na ten tytuł na pewno nie zagłosuje : Już od piątku trzynastego, mamy wrażeń na całego! Jakiś pechowy jest i tyle. JESZCZE wątek nam sie pechowy zrobi ale wrzucę do sondy :P Co do seksu- poczekam do 38. potem niech sie dzieje :P poza tym jestem tak przerażona wizją zbliżającego sie porodu ze nie jestem w stanie spokojnie wysiedzieć, wiec jakby to miał być powód wczesniejszej wizyty na IP to...
Ja bym sobie dała spokój.
Mimo że u mnie ok niby to tez mamy celibacik,nie potrafię i nie chcę.

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
Stary 2013-09-17, 11:29   #4118
niunia_20
Rozeznanie

Miss Triss a jaka dokładnie masz pralke bo ja dzis jade kupować i w sumie od jakiegos czasu marzył mi się Samsung Eco bubble ale później zobaczyłam LG i była dość fajna. Obydwie pralki maja dobre opinie i nie wiem na którą się zdecydować.

Ale jestem przejęta tymi porodami

Anoula raczej na czerwcówki sie nie załapię bo nawet sie nie staramy jeszcze, może na wakacyjne mamusie ale nie wiem czy to nie za szybko będzie.

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200802080926.png

http://www.przewodnikmp.pl/img-06062009028.png

sercem jestem przy Tobie Michałek 296g, 22cm (19tc)
Zosia 250g, 23cm (19tc)
niunia_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:29   #4119
anulka2205
Wtajemniczenie

Weronisiek dobrze, że nie 300 zł skasowała za takie usługi

Cytat:
KOchane wiem, że jeszcze czas, ale już go mało bo przekroczyłyśmy 4000 post. Trzeba robić sonde.
Mamy takie tytuły :

Siatki na porodówke szykujemy bo naszych Bobasów na dniach oczekujemy

Nie wiem jak w innych rejonach, ale u nas siatka to się mówi na reklamówkę, to chyba po ostatniej nocy, nie ma innej opcji tylko taki tytuł

Cytat:
Napisane przez sorento Pokaż wiadomość
Dwupak ciasny, miejsca brak. Mamo, tato! Chcę na świat!

tak mi się zrymowało podczas zmywania
fajnie

Cytat:
jak byłam u lekarza to bym zapytała o to ale nie cuzłam nic takiego wcześniej

tak się ciemno zrobiło ze nie widze herbaty w kubku

PYTANIE MAM:
Ja w taką torbę bez usztywnienia, zeby wygonie ją było wsunąć pod łóżko czy gdzie tam będzie miejsce. No chyba, że pojadę jak Domi, bo tez się zebrać nie mogę, a coś mi mocno chodzi po głowie, że powinnam

Wczoraj moja zgaga osiągnęła apogeum (mam nadzieję ) już płakałam w końcu od tego ognia maż latał w nocy do apteki, rennie i poduszki oparte o ścianę do pozycji siedzącej deko poprawiły sytuację, dziś nie chcę zapeszać, ale deko lepiej

Wielkie kciuki dla Ani
anulka2205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:32   #4120
nemosek
Zakorzenienie

Za pozostałe tygodnie dziewczyny

Cytat:
Napisane przez Dzastin08 Pokaż wiadomość
Hejo wracam już do Was

Co prawda jestem meeega do tyłu, nie wiem co się dzieje na wątku ale widzę,że co niektóre na porodówkach,w szpitalach... się ruszyło coś...
Muszę jechać do zusu zaraz ale jak wrócę do przejrzę parę stron wstecz chociaż...

U Nas wszystko dobrze,kupiliśmy wczoraj fure dla małego Tako Laret,używka w b.dobrym stanie Jak ją wypiorę,w sensie obicia itd to wrzucę foty.
za wóz

Cytat:
Wiecie co, mam jeszcze milion innych tytułów w głowie. Uwielbiam rymowanki i jestem zła, że nikt prócz Was ich nigdy nie docenia
Wydaj zbiór rymowanek

Weronisiek Niepoważna czy co?Może idź gdzie indziej skontroluj.Współczuję że Cię tak olała

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
Stary 2013-09-17, 11:32   #4121
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia_20 Pokaż wiadomość
Anoula raczej na czerwcówki sie nie załapię bo nawet sie nie staramy jeszcze, może na wakacyjne mamusie ale nie wiem czy to nie za szybko będzie.
w każdym razie powodzenia jak już zaczniecie się starać
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:33   #4122
lineczka1989
Zakorzenienie

1. proszę skany co potrzeba u mnie do szpitala

2. napiszę Wam o tej pierwszej pomocy

BEZDECH
- pierwszy sposób kiedy dziecko ma bezdech to trzeba je połaskotać po stópkach, powinno pomóc,
jeżeli nie to,
- energicznie dmuchamy między noskiem a ustami
albo jeżeli to nie pomaga
- pochylenie się z niemowlakiem główką w dół (W pozyci siedzącej dziecko leży wzdłuż naszych ud głóką w stronę kolan) musi być do nas przytulone

ale jeżeli wystąpił bezdech zwykle powinno wystaczyć 5 razy wdmuchnąć powietrze

CIAŁO OBCE
- z pozycji do odbicia przekłądamy dziecko do pozycji leżącej na rękach (tak jak pozycja klasyczna do karmienia i próbujemy wydłubać małym palcem ciało obce
- dziecko przekręcić pleckami do naszego brzucha, łapiemy delikatnie za brodę tak zeby usztywnić główkę, kładziemy 3 palce na ramieniu (jest to pozycja startowa) przekręcić dziecko na kolana i uderzały łódeczką (palce zgięte w taki "daszek") i uderzamy nadgarstkiem 5 razy, wracamy to pozycji startowej (przekręcić pleckami do naszego brzucha, łapiemy delikatnie za brodę tak zeby usztywnić główkę, kładziemy 3 palce na ramieniu) i jeżeli zobaczymy ze ciało obce pojawiło się gdzieś "na wierzchu" to wtedy małym palcem wydłubujemy z buźki
jeżeli nie to:
- przekręcamy na plecy (dziecko leży na kolanie/stole) umieszczamy na poziomie linii sutków 2 palce i gwałtownie naciskami (tak zeby klatka piersiowa się delikatnie ugięła) 5 razy, sprawdzamy czy pomogło jeżeli nie to znowu naciskamy 5 razy i tak w kółko
[B]NA POGOTOWIE DZWONIMY W MOMENCIE KIEDY NIE POMOŻE 5 UDERZEŃ I 5 UCIŚNIĘĆ[/B]

jeżeli dziecko zacznie PŁAKAĆ to znaczy że ma DROŻNE DROGI ODDECHOWE

ZACHŁYSTNIĘCIE
ukłądamy dziecko na stole, podkładamy dłonie pod łopatki- tak niemowlak ma udrożnione drogi oddechowe- wyrównujemy główkę z mostkiej i wprowadzamy 5 oddechów do delikatnego uniesienia klatki piersiowej

UTRATA PRZYTOMNOŚCI
nie zawsze kiedy dziecko przestaje oddychać traci przytomność!
jeżeli nie pomaga łaskotanie, wyrównujemy głókę z mostkiego, czyli podkłądamy dłonie pod łopatki, odliczamy 10 sekund i dziecko powinno wydać w tym czasie 5 oddechów

DZIECKO ODDYCHA A JEST NIEPRZYTOMNE
ułożyć na boku (położyć kocyk przy brzuszku przy nóżkach tak żeby w razie co nie "przekręciło się" w sensie opadło na buzię w łóżeczku, plecjami może być oparte o szczebelki w łóżeczku i co 2 minuty kontrolujemy oddech i wtedy dzwonimy na pogotowie

DZIECKO NIE ODDYCHA PRAWIDŁOWO
palce podkładamy pod łopatki i robimy 5 wdechów i dzwonimy po pogotowie potem zaczynami 2 palcami uciskać w miejscu poniżej linii sutków, robimy 30 uciśnieć, wprowadzamy 2 edechy potem znowu 30 uciśnieść i 2 wdechy, jeżeli niepomaga to uciskamy klatkę piersiową

Przy zapaleniu krtani dziecko ubieramy w czapeczkę i kombinezon otwieramy zamrażalkę lub okno (jeżeli jest minusowa temperatura) i dziecko zacznie normalnie oddcyhać, ale oczywiscie wizyta u pediatry jest potem niezbędna

mam nadzieję ze jest dla Was to zrozumiałe :P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CCF20130917_00000.jpg (69,8 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CCF20130917_00001.jpg (51,2 KB, 22 załadowań)
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13
lineczka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:34   #4123
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:
jak byłam u lekarza to bym zapytała o to ale nie cuzłam nic takiego wcześniej

tak się ciemno zrobiło ze nie widze herbaty w kubku

PYTANIE MAM:
Nie widzę Twojej torby
ja zamierzam wziąć właśnie małą poręczną walizkę na kółkach.W razie czego mężul doniesie co trzeba.

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
Stary 2013-09-17, 11:34   #4124
nasturcja7667
Zadomowienie

Tak poza tematem porodów:
Mam pytanie!
Bo chcę zrobić zakwas z buraków na barszcz. I jak on mi już odstoi swoje, to czy ja go mogę zlać do normalnych butelek, takich po sokach typu Paola [tych rozpuszczalnych w wodzie], czy koniecznie muszę mieć takie z korkiem? Któraś wie?
nasturcja7667 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:35   #4125
nemosek
Zakorzenienie

Mya za wizytę

---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Kabriela Pokaż wiadomość
Beatko wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, a skoro nie masz siły to przyjmij od nas Mamuś torta

100 lat!!!!
Wypasiony!!!!!!!!!!!!!

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
Stary 2013-09-17, 11:36   #4126
Miss Triss
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niunia_20 Pokaż wiadomość
Miss Triss a jaka dokładnie masz pralke bo ja dzis jade kupować i w sumie od jakiegos czasu marzył mi się Samsung Eco bubble ale później zobaczyłam LG i była dość fajna. Obydwie pralki maja dobre opinie i nie wiem na którą się zdecydować.
Mam Samsung EcoBubble dokładnie taką jak w linku -> http://www.oleole.pl/pralki/samsung-...w2w.bhtml#opis

Zamówiłam ja przez internet z tego sklepu OleOle, a wczoraj dowiedziałam się, że ten sklep to to samo co EuroRtvAgd (maja tego samego dystrybutora i magazyny), a różne ceny na te same artykuły -> http://www.euro.com.pl/pralki/samsun...w2w||||product
Miss Triss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:36   #4127
anulka2205
Wtajemniczenie

Dzastin fajnie, że jesteś Pokazuj fure

A Aaby Wasza super

Pochwaliłam brak zgagi zaczyna się

Wielkie kciuki dla Ani
Stary 2013-09-17, 11:37   #4128
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:
PYtanie:

Nie powinny

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
Stary 2013-09-17, 11:37   #4129
Trele_Morele
Zakorzenienie

Chód już kaczy, wdzięk pingwina-brzuch do przodu nam wypina!Mamy XI-XII '13r....

Wstalam I kopara mi opadla !
DOMI
Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość
UWAGA dziewczyny!
Domii napisała: "o 3.40 odeszły mi wody. Lekarze mówią, że jeszcze dziś urodzę. Póki co czekamy... Dostałam zastrzyk na rozwój płuc. Ogrania mnie strach"

Kto tam jej wypominał wczoraj niespakowaną torbę? Napisała jeszcze, że torby nie ma ale wzięła na szybko REKLAMÓWKĘ

Domii kochana trzymamy kciuki! Jasiek niedługo będzie z Wami!

Dzidzia jak u Ciebie?

Edit:. Ach, jeszcze zaczynają się lekkie skurcze.
No to pogonilas! A torba w szafie wisi dalej ?

Czy ja wczoraj napisalam ze ona urodzi a ja będę dalej sie toczyc ?

Cytat:
Napisane przez dzidziadziumdzia Pokaż wiadomość
No, to Domi nas wyprzedza .
Byle Jaś cały i zdrowy.

Ja jestem zmęczona. W nocy uplynela mi reszta wód. Moge liczyć paluszki młodego mimo, że trochę tluszczu mam. Dalej bez zmian-mnóstwo śluzu z krwia wiec rozwarcie postepuje. Już mam czarne wizję, że może u mnie te skurcze wcale nie sa tak konieczne, żeby się rozewrzeć i na stół nie zdążę .

Przepraszam, że jestem z Wami do tylu, ale teraz pewnie będzie juz tylko gorzej.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Dzidziu Ty wiesz . My tu wszystkie czarujemy - musi byc dobrze!

BEATKA - wszystkiego Najlepszego

LINECZKA - jaki ten olejek z Palmersa polecali?
Ja sie smarowalam kremem I bardzo bylam zadowolona . Potem kupilam to ImageUploadedByWizaz Forum1379410579.593989.jpg I zaczelo sie swedzenie. Dowalilam jeszcze BioOil I juz wogole poleglam.
Ja nie polecam ale wiadomo kazdy ma inna skore

KCIUKI DLA ANI

Trele_Morele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:38   #4130
nemosek
Zakorzenienie

Cytat:
to kiedy najlepiej tą sonde dawać, skoro teraz za wczesnie??
Najlepiej wrzuć dzisiaj ale pod koniec dnia,dasz radę?

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
Stary 2013-09-17, 11:39   #4131
Olenka_24
Zadomowienie

Cytat:
PYtanie:

Beatka u mnie w szpitalu są płatne - 100 zł.
Ale to jest niezgodne z prawem , nie wiem czemu u mnie nikt z tym porządku nie zrobił
Olenka_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:39   #4132
basiula19
Zadomowienie

aleeeee sie dzieje ja tylko siedze i czytam co chwile tż mnie chyba przechrzci za chwile....

.....dziewczynki mocno zaciśnięte

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:40   #4133
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adoosienka;42846257

[B
lineczka[/B] super łupy warsztatowe a powiedz ta oliwka na rozstępy istniejące to co to? Bo na brzuchu póki co nie mam, ale mam na wewnętrznej stronie ud aż do kolan
o ta: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...-do-ciala.html szkoda że w tym zestawie co wygrałam nie ma tej oliwki
Cytat:
PYtanie:

zależy w którym, bo u mnie nie jest płatne

idę zaraz na stych szukać torby ale chyba takiej sporej nie mam więc się zastanawiam na tą durną walizką bo ona duża jest eh
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13
Stary 2013-09-17, 11:41   #4134
Mya1989
Zakorzenienie

Cytat:
Mya za wizytę

---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Wypasiony!!!!!!!!!!!!!
Dziękuję
Ula mi tak daje do wiwatu od kilku dni, przed chwilą dostała jakiegoś ataku wścieklizny bo zaczęła rzucać się po całym brzuchu jak kot po tyfusie

A co do zgagi, łączę się w bólu Mam po gazowanym, po moich ukochanych bananach, jak za dużo zjem jedyny plus, że Lula po prawej stronie siedzi i nie uciska mi na pęcherz

Ulka
28.11.2013r.
55cm, 3180g
Mya1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:41   #4135
anulka2205
Wtajemniczenie

Idę czytać to co Lineczka wstawiłą o pierwszej pomocy. Też bym chciała na jakieś profesjonalne wykłądy w tym zakresie. Jak wróciliśmy z Małą do domu, to pierwszego czy drugiego dnia, tak mi się mlekiem zachłysnęła, że już myślałam, ze nie odratujemy. Jak to sobie przypomnę tak wtedy spanikowaliśmy, ze zapomnieliśmy o wszystkim co na temat pomocy wiedzieliśmy, dosłownie paraliż taki.

Cytat:
Tak poza tematem porodów:
Mam pytanie!
Bo chcę zrobić zakwas z buraków na barszcz. I jak on mi już odstoi swoje, to czy ja go mogę zlać do normalnych butelek, takich po sokach typu Paola [tych rozpuszczalnych w wodzie], czy koniecznie muszę mieć takie z korkiem? Któraś wie?
Pojęcia nie mam, a Ty to się chyba miałaś oszczeędzać

Wielkie kciuki dla Ani
Stary 2013-09-17, 11:42   #4136
ktosiula
Wtajemniczenie

GDZIE JEST TRELE?
Domii pisze, że coś jej chyba podali na wywołanie, skurcze coraz silniejsze ale ona leży usmiechnięta i zaraża wszystkich dobrą energią. Wcześniej był z nią tata, teraz przyjechał Damian. Dziękuje za kciuki.

Może będzie miała lekki poród, oby. Albo poprostu bolesne skurcze dopiero nadejdą.

Cytat:
a w ogóle to przypomniałam sobie że jak wczoraj położna mówiła o karmieniu piersią to było o tym zemy mama karmiąca stosowała taką dietę jak w ciąży
Chipsy, cola i nutella? Dobra!

Cytat:
Napisane przez Dzastin08 Pokaż wiadomość

U Nas wszystko dobrze,kupiliśmy wczoraj fure dla małego Tako Laret,używka w b.dobrym stanie Jak ją wypiorę,w sensie obicia itd to wrzucę foty.
klask i: czekam na zdjęcia a teraz szoruj, pierz, dopieszczaj!

Weronisiek i to u prywatnej gin takie cyrki! Grrrrrr... Za dużo miała ludzi to zaczęła olewać! Ale olać to może dziewczynę która przyszła po receptę na tabletki a nie kobietę w ciąży z bólami i problemami!
I jeszcze Ci nic nie dała na stan zapalny? Chyba źle zrobiłaś, ze się nie upomniałaś! Pewnie byłaś sama w szoku. Ja bym na Twoim miejscu w najbliższy dzień kiedy ona pracuje poszła i powiedziała, że Ci się nasila, chcesz receptę, bo ostatnio Ci nic nie wypisała, a to zagraża Twojemu dziecku! Co za baba, daj mi jej numer to ją zwyzywam.. eh...

Cytat:
PYTANIE MAM:
Ja chcę się spakować do miękkiej torby sportowej, niedużej, z którą chodziłam na siłownie czy basen wczesniej. Chyba, że się okaże za mała to wezmę troszkę większą, ale też miękką taką.

Cytat:
PYtanie:

U mnie nie.

ktosiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:42   #4137
Mya1989
Zakorzenienie

Cytat:
o ta: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...-do-ciala.html szkoda że w tym zestawie co wygrałam nie ma tej oliwki

zależy w którym, bo u mnie nie jest płatne

idę zaraz na stych szukać torby ale chyba takiej sporej nie mam więc się zastanawiam na tą durną walizką bo ona duża jest eh
Co Wy tak się boicie tej walizki? przecież to 34480401329=-1329-48 razy wygodniejsze

Ulka
28.11.2013r.
55cm, 3180g
Mya1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 11:42   #4138
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
LINECZKA - jaki ten olejek z Palmersa polecali?
Ja sie smarowalam kremem I bardzo bylam zadowolona . Potem kupilam to Załącznik 5411932 I zaczelo sie swedzenie. Dowalilam jeszcze BioOil I juz wogole poleglam.
Ja nie polecam ale wiadomo kazdy ma inna skore

tak to jest ta
właśnie przypomniało mi się że mówiła wczoraj babka z Palmer'sa że jak swędzi skóra na brzuchu to znaczy ze jest za mało nawilżona i trzeba smarować czymś nawilżającym

tylko te balsamy Plamer'sowe strasznie śmierdzą jak dla mnie

Nela 5/11/13
Stary 2013-09-17, 11:43   #4139
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulka2205 Pokaż wiadomość
Weronisiek dobrze, że nie 300 zł skasowała za takie usługi

Nie wiem jak w innych rejonach, ale u nas siatka to się mówi na reklamówkę, to chyba po ostatniej nocy, nie ma innej opcji tylko taki tytuł

fajnie

Ja w taką torbę bez usztywnienia, zeby wygonie ją było wsunąć pod łóżko czy gdzie tam będzie miejsce. No chyba, że pojadę jak Domi, bo tez się zebrać nie mogę, a coś mi mocno chodzi po głowie, że powinnam

Wczoraj moja zgaga osiągnęła apogeum (mam nadzieję ) już płakałam w końcu od tego ognia maż latał w nocy do apteki, rennie i poduszki oparte o ścianę do pozycji siedzącej deko poprawiły sytuację, dziś nie chcę zapeszać, ale deko lepiej
u mnie też tak sie mówi
aaa no co do zgagi- uważaj bo wróci. Jak przeczytałAM Twój post to stwierdziłam w sumie ja dzisiaj tez nie miałam (a to cud) i cos czuje ze sie zacznie jeszcze..
oby nie! :P

Cytat:
Najlepiej wrzuć dzisiaj ale pod koniec dnia,dasz radę?
spoko, dam radę. :P

Ej wiecie co, chciałam zmyć lakier u stóp no to na prawej nodze prawie bez problemu ale z drugą nogą koszmar. nawet nei mogę podciągnac do góry
Stary 2013-09-17, 11:43   #4140
kyte
Wtajemniczenie

Cytat:
1. proszę skany co potrzeba u mnie do szpitala

2. napiszę Wam o tej pierwszej pomocy

BEZDECH
- pierwszy sposób kiedy dziecko ma bezdech to trzeba je połaskotać po stópkach, powinno pomóc,
jeżeli nie to,
- energicznie dmuchamy między noskiem a ustami
albo jeżeli to nie pomaga
- pochylenie się z niemowlakiem główką w dół (W pozyci siedzącej dziecko leży wzdłuż naszych ud głóką w stronę kolan) musi być do nas przytulone

ale jeżeli wystąpił bezdech zwykle powinno wystaczyć 5 razy wdmuchnąć powietrze

CIAŁO OBCE
- z pozycji do odbicia przekłądamy dziecko do pozycji leżącej na rękach (tak jak pozycja klasyczna do karmienia i próbujemy wydłubać małym palcem ciało obce
- dziecko przekręcić pleckami do naszego brzucha, łapiemy delikatnie za brodę tak zeby usztywnić główkę, kładziemy 3 palce na ramieniu (jest to pozycja startowa) przekręcić dziecko na kolana i uderzały łódeczką (palce zgięte w taki "daszek") i uderzamy nadgarstkiem 5 razy, wracamy to pozycji startowej (przekręcić pleckami do naszego brzucha, łapiemy delikatnie za brodę tak zeby usztywnić główkę, kładziemy 3 palce na ramieniu) i jeżeli zobaczymy ze ciało obce pojawiło się gdzieś "na wierzchu" to wtedy małym palcem wydłubujemy z buźki
jeżeli nie to:
- przekręcamy na plecy (dziecko leży na kolanie/stole) umieszczamy na poziomie linii sutków 2 palce i gwałtownie naciskami (tak zeby klatka piersiowa się delikatnie ugięła) 5 razy, sprawdzamy czy pomogło jeżeli nie to znowu naciskamy 5 razy i tak w kółko
[B]NA POGOTOWIE DZWONIMY W MOMENCIE KIEDY NIE POMOŻE 5 UDERZEŃ I 5 UCIŚNIĘĆ[/B]

jeżeli dziecko zacznie PŁAKAĆ to znaczy że ma DROŻNE DROGI ODDECHOWE

ZACHŁYSTNIĘCIE
ukłądamy dziecko na stole, podkładamy dłonie pod łopatki- tak niemowlak ma udrożnione drogi oddechowe- wyrównujemy główkę z mostkiej i wprowadzamy 5 oddechów do delikatnego uniesienia klatki piersiowej

UTRATA PRZYTOMNOŚCI
nie zawsze kiedy dziecko przestaje oddychać traci przytomność!
jeżeli nie pomaga łaskotanie, wyrównujemy głókę z mostkiego, czyli podkłądamy dłonie pod łopatki, odliczamy 10 sekund i dziecko powinno wydać w tym czasie 5 oddechów

DZIECKO ODDYCHA A JEST NIEPRZYTOMNE
ułożyć na boku (położyć kocyk przy brzuszku przy nóżkach tak żeby w razie co nie "przekręciło się" w sensie opadło na buzię w łóżeczku, plecjami może być oparte o szczebelki w łóżeczku i co 2 minuty kontrolujemy oddech i wtedy dzwonimy na pogotowie

DZIECKO NIE ODDYCHA PRAWIDŁOWO
palce podkładamy pod łopatki i robimy 5 wdechów i dzwonimy po pogotowie potem zaczynami 2 palcami uciskać w miejscu poniżej linii sutków, robimy 30 uciśnieć, wprowadzamy 2 edechy potem znowu 30 uciśnieść i 2 wdechy, jeżeli niepomaga to uciskamy klatkę piersiową

Przy zapaleniu krtani dziecko ubieramy w czapeczkę i kombinezon otwieramy zamrażalkę lub okno (jeżeli jest minusowa temperatura) i dziecko zacznie normalnie oddcyhać, ale oczywiscie wizyta u pediatry jest potem niezbędna

mam nadzieję ze jest dla Was to zrozumiałe :P

Cytat:
Nie powinny
Niby nie są płatne,ale w niektórych szpitalach za poród rodzinny żądają "cegiełkę" od 100 -200 zł.
kyte jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości