|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku? | |||
| Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 |
|
21 | 38,18% |
| Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
0 | 0% |
| Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy |
|
0 | 0% |
| Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
26 | 47,27% |
| Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
8 | 14,55% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4831 |
|
Moderator
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
|
|
|
|
#4832 |
|
Wtajemniczenie
|
Rossa super
poczytałam i chętnie bym się zapisała, ale teraz nie wiem, bo skoro mój ma mi zrobić badanie genetyczne, to co dwa razy? coś mi tam jeszcze mówił (ale nie zapamiętałam wszystkiego, muszę zacząć nagrywać wizyty ) że po tym badaniu za 3 dni będzie powtórzone, cholera jasna mózg mam rozmiękczony tą ciążą wczoraj jakoś więcej kojarzyłam, nawet mamie opowiadałam, a dzisiaj już połowy nie pamiętamMonka może na zaparcia spróbuj czopki glicerolowe? Koziemleko ale nie robiłaś genetycznych bo nie chciałaś sama, czy ci nie proponował lekarz? Chłopak czy dziewuszka?????????? a z rozmiarówką ciążową, to kupiłam sobie dwie spódnice dżinsowe z pasem, jedna rozmiar sprzed ciąży i jest ok chociaz juz przybyłam na wadze, drugą rozmiar większą i póki co jest za luźna, pewnie będzie dobra za parę miesięcy, za obie dałam 22 zł i mam dwie pary spodni od koleżanki + jedne moje, ale ich nie lubię, a ponadto tuniki, swetry zapinane tylko na dekolcie, bluzki z miejscem na brzuch uwielbiam szmateksymuszę teraz odżałować i za normalne pieniądze kupić te legginsy filupka gratuluję udanej wizyty i że tak mało przytyłaś jestes moja idolką
Edytowane przez bebe97 Czas edycji: 2013-09-17 o 14:35 |
|
|
|
#4833 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
miło z ich strony, na pewno ci humor to poprawiato skąd ty jesteś
|
||||
|
|
|
#4834 |
|
Zakorzenienie
|
Nie
dopiero po porodzie ![]() Ustaliliśmy z Tż-tem, że nikomu nie powiemy
|
|
|
|
#4835 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
niektóre kobiety mają tak nawet bez ciąży :P WYDAJE MI się że wogóle nie możliwe jest "zobaczenie" tętna dziecka w ciąży a co dopiero młodej ciąży. Mi w 18tc lekarz stetoskopem nie mógł znaleźć serduszka małego. Położna detektorem sprawdzała i uprzedzała że też może nie znaleźć.
|
|
|
|
|
#4836 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mialam robione genetyczne w poprzedniej ciazy (usg gen + PAPP-a), ktore wyszly fantastycznie. Test PAPP-a wykrywa tylko niektore choroby genetyczne i to nie w 100%. Akurat ta chorobe genetyczna, ktora ma Antos nie wykrywa. USG polowkowe wyszlo dobrze, poza tym ta wade mozgu, ktora ma Antos bardzo ciezko wykryc, bo chodzi generalnie o jedna mala tetniczke, ktora albo jest albo jej nie ma, wiec trzeba bardzo specjalistycnzy sprzet. Jaki wniosek? Mozna sobie robic testy i robic, a 100% pewnosci nie ma. Teraz wyniki z usg gen wyszly dobre plus NT 1.3, a zagrozenie papp-a ze wzgledu na wiek wiadomo- mam wysokie, a indwyidualne mam 1:397. Niby podwyzszone ryzyko jest, gdy jest nizsze niz 1:300, ale wiadomo Oprocz porodu w 31 tc z powodu stanu przedrzucawkowego zafundowalam sobie jeszcze mega depresje poporodowa, kiedy to przyszly te dwa rozpoznania. Teraz nie dam rady psychicznie czekac do porodu i jeszcze dluzej, czy kolejne dziecko bedzie bedzie sie dobrze rozwijac.Nawet to przez co przeszlam u mnie nie jest bezwglednym wskazaniem do amniopunkcji, bad gen wyszly znowu dobre, ale co z tego. Dlatego mam amiopunkcje plus usg polowkowe u konsultanta krajowego w tej dziedzinie, aby psychicznie sie przygotowac. Na jedno lub drugie.
|
|
#4838 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I mi jeszcze ani razu lekarka ciśnienia nie mierzyła ![]() Cytat:
![]() Kciuki za krótsze czekanie ![]() I Koziemleko gratuluję poznania płci Imię macie już ustalone? Bo chyba będziecie się musieli mocno z tżem pilnować, żeby się nie wygadać choćby przypadkiem; mówiąc imię niechcący lub coś, że on lub ona kopie ![]() ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- Moje dziecię na babystrology ssie palec ![]() Mariola
|
||
|
|
|
#4839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedna co mnie rozumie ![]() Mamy już imię : Antonina - Tosia lub Franciszek - Franek Więc będzie Tosia lub Franek Musimy wybrać jakąś ksywkę Ja na dziecko mówiłam śledzik i chyba tak zostanie póki co to może uda nam się nie wygadać ![]() Ubranka kupujemy unisex co by nikt się nie domyślił. I w razie drugiego dziecka nie będzie już problemu
|
|
|
|
|
#4840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bym nie wytrzymała więc gratuluję postanowienia podobają mi się te imiona mmhym aż musiałam swoje dziecię na babystrology obczaić - też ssie palec |
|
|
|
|
#4841 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mona proszę wpisz mi niespodzianka w kategorii płeć ![]() Co to jest babystrology? Też chcę
|
|
|
|
|
#4842 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
ubranek mam pełno i rózowych i niebieskich bo wychodzę z założenia że dzieckku to i tak bez różnicy Adaś do dzisiaj śpi w różowym a właśnie Tż zniósł mi ciuszki bo chcę policzyć ile tego jest czego ewentualnie brakuje co trzeba będzie dokupićmoże u którejś w mieście też są te warsztaty http://bezpiecznymaluch.com. pl/
Moi faceci Adaś Edytowane przez paulina_radom Czas edycji: 2013-09-17 o 15:39 |
||
|
|
|
#4843 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ranisz nas ![]() Ja mówiłam do dziecka on, nawet jak nie znałam płci
|
|
#4844 |
|
Moderator
|
Ja jak powiedziałam znajomym, że znam płeć ale nikomu nie powiem bo to jeszcze nic pewnego to cały czas mnie łapią za słówka, że np. powiedziałam "ten" a nie "ta" do brzucha - ale przecież wcześniej użyłam słowa dzieciak więc to się tylko do tego odnosiło... Nie da się wytłumaczyć
|
|
|
|
#4845 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Niemowlęta dostrzegają barwy - już w wieku dwóch miesięcy funkcjonują u nich wszystkie trzy receptory barw (tak jak u dorosłych), a więc po jednym dla barwy niebieskiej, zielonej i czerwonej. Badania wskazują, że ta część kory wzrokowej, która odpowiedzialna jest za widzenie barw, funkcjonuje względnie sprawnie i rozwija się bardzo szybko. Co ciekawe, inne badania wskazują, że niemowlęta 2 i 3 miesięczne wolą barwę żółtą i czerwoną od zielonej i niebieskiej. Wiek dziecka Widzenie barw 1 ms Żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, turkus, niebieski, seledynowy, purpurowy 2 ms Odróżnia żółtą od zieleni 3 ms Odróżnia żółtą od czerwieni 3/4 ms Jak u człowieka dorosłego" Tak więc najlepiej podobno postawić na te które widzi w pierwszym miesiącu. Nasze maleństwo będzie spało póki co przy nas w sypialni a że jest zupełnie biała z turkusowymi dodatkami to mam wizję czegoś dokładnie takiego jak na stronie Ikei: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/ca...20141_chro05a/ plus jedna ze ścian pastelowo turkusowa i białe ryby ręcznie malowane przez męża jakby ręką dziecka Nie mogę się doczekać malowania ...gdzieś w styczniu...Cytat:
mnie nie denerwuj....ja już mam dość a ty mi miesiące dokładasz ?Cytat:
Myślę że za mało pijesz. Wypijasz dwa litry dziennie samej wody nie mówiąc o innych płynach? Ja męczę się potwornie ale piję i odpukać...a jak piję mniej od razu widać efekty
|
|||
|
|
|
#4846 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4847 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dokładnie taki fotel chcę do pokoiku dziecięcego ja też zaczynam się rozglądać za mebelkami, dostaliśmy od rodziców kasę na urządzenie go więc mam zamiar dobrze ją spożytkować szukam czegoś w bieli, kremie lub beżu bo raczej postawię na kolorowe dodatki niż meble jestem z tych szybkich osób więc najchętniej już wybierałabym tapetę i zasłony
|
|
#4848 | |
|
Rozeznanie
|
Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
![]() A dla chłopca nie możemy dojść do porozumienia
|
|
|
|
|
#4849 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
cześć
![]() Gratuluję udanych wizyt!! Ja pokonałam lenia w sobie ![]() Cytat:
W jakim wieku są Wasze dzieci? Karmicie je na żądanie ciągle?Dopytuję, bo niedawno (w sierpniu) odstawiłam mojego Bąka. Miał prawie 16 m-cy. Podchodziłam do tego spokojnie, przez dłuższy czas - pomału ograniczałam mu karmienia odkąd skończył rok, po jednym co pare tygodni. (Wcześniej całkowicie skończyliśmy z karmieniem nocnym) I nie protestował - zastępowaliśmy te karmienia "ludzkim" jedzeniem. Na koniec zostawiliśmy cysia wieczornego (lubiliśmy to oboje, tez się przy tym fajnei wyciszał. No ale stwierdziłam, że ciąża i kp to trochę za dużo dla mojego organizmu.) I po prostu zaczęły się bardziej obfite kolacje trochę. Nie dostaje w ogóle mm, już nie chcieliśmy w tym wieku sie babrać z tymi butelkami itd. Ma urozmaiconą dietkę, więc myślę, że nic mu nie brakuję ![]() Uff ![]() Cytat:
[QUOTE=mmhym;42845993]Witam się grzecznie w 15t ![]() nivka, margo80, Lewek, paulina_radom Cytat:
Najłatwiej jest liczyć po prostu pełnymi miesiącami wstecz od przewidywanej daty porodu. Czyli jeśli termin jest np na 15 marca, to: 9 miesiąc to 15.02-15.03, 8 m-c to 15.01-15.02....., czyli czwarty zaczyna się 15.09 i trwa do 15.10 Cytat:
próbowałaś owsiankę?suszone śliwki, jabłka, dużo wody... Cytat:
![]() W końcu tu chodzi o serduszko u malucha, który ma parę cm i jest zanurzony w wodach płodowych... nie ma szans
Edytowane przez pola_m Czas edycji: 2013-09-17 o 17:16 |
|||||
|
|
|
#4850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do ubranek ja też mam pierwsze z pszczołą Mąż twierdzi że męskie takie dla jego syna, ale powiedziałam że to dla mojej córci więc jak chce niech swojemu synkowi sam kupuje |
|
|
|
|
#4851 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
moja teściowa to Antonina, tylko należy zwracać się do niej Tonia, bo Tosi nie znosi (mam z tymi rymami Mnie się śledzik jakoś źle kojarzy, ale co kto lubi ![]() Ja mam w podpisie linka do suwaczka na tej stronie. http://babystrology.com/baby-tools/baby-tickers/ Tu się go robi
|
|
|
|
|
#4852 |
|
Zakorzenienie
|
side ja wczoraj też widziałam piękne bodziaki z pszczołą, ale nie kupiłam i jestem zła
|
|
|
|
#4853 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
też mi się zmienia codziennie U mnie szału z mebelkami niestety nie będzie. Bo szafkę będę zamawiać na wymiar u kuzyna, a łóżeczko mamy spadkowe. Mam na razie tlyko taki plan, że nad łóżeczkiem powieszę imię i jakieś dekorki http://allegro.pl/literki-3d-20-cm-i...528139361.html cos w tym stylu ---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4854 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My też z mebelków jedynie w łóżeczko i komodę zainwestujemy, bo nie mamy osobnego pokoju na razie
|
|
|
|
|
#4856 |
|
Zakorzenienie
|
literki fajne, ale usmialam sie z Letitia
, w Polsce do dosyc ekstrawagancko ![]() Kiedys myslalam, ze gdybym miala coreczke to dalabym jej na imie Antonia. Byloby Antonia i Antonio . Moj Maz byl przeciwko, a od kiedy mam Antonie w pracy to juz wiem, ze na pewno nie.
|
#4857 | |
|
Raczkowanie
|
Ze Szczecina, teraz już się zrobiło zimno i nieciekawie ale z rana było piękne słoneczko
![]() ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cytat:
|
|
|
#4858 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez cobra115 Czas edycji: 2013-09-17 o 18:10 |
||
|
|
|
#4859 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam zamiar pomalowac sciany w pokoiku dzieciecym wszystkie na bialo i jedna z nich na zielono, i na tej zielonej scianie chce poprzyczepiac takie wyszydelkowane rzeczy w stylu lasu...czyli jakas sowe, jakiegos muchomorka, sloneczko....takie cos wesolego.
Meble nadal nie wiem czy chce biale czy w kolorze drewna bo to sie u mnie ciagle zmienia, jedyne co wiem to to, ze na pewno chce Taki fotel z ikei jak juz tu ktos o nim pisal ![]() ![]() ![]()
|
#4860 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W 100% tak jak u mnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja jestem Cytat:
![]() Spróbuj może jakoś z błonnikiem, płatki z mlekiem czy coś Cytat:
Cytat:
Moje z tego wyrosło Cytat:
![]() Witam ![]() U mnie już dzisiaj lepiej. Czuję się dobrze. Wyszłam tylko z pracy prawie godzinę później i jestem rozdrażniona przez to
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:56.

poczytałam i chętnie bym się zapisała, ale teraz nie wiem, bo skoro mój ma mi zrobić badanie genetyczne, to co dwa razy?
) że po tym badaniu za 3 dni będzie powtórzone, cholera jasna mózg mam rozmiękczony tą ciążą wczoraj jakoś więcej kojarzyłam, nawet mamie opowiadałam, a dzisiaj już połowy nie pamiętam

Perfect Housewife 

mnie nie denerwuj....ja już mam dość a ty mi miesiące dokładasz