|
|
#721 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.IV
Cytat:
Metoda polega na tym, żeby pierwszą powtórkę zrobić 10 minut po nauce, drugą 24 godz później, następną po tygodniu, potem po miesiącu, a potem po pół roku. Podobno zostaje już wtedy w głowie na stałe. "Rusz głową" Tony Buzan - sprawdziłam. Buźka. ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Mieszkałam tam w Balbinie. I chodziłam bawić się do Synapsy najczęściej, czasem do Tygrysa. ![]() ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Cytat:
Raz mnie podejrzanie pobolewało oko, machnęłam złotem zanim jeszcze cokolwiek widocznego się zadziało i nic się po tym więcej nie rozwinęło. Trudno więc powiedzieć, czy ta metoda zadziałała, ale popieram - nie zaszkodzi spróbować. ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Cytat:
Główne moje zajęcie to porównywanie treści książek do matematyki (chemii, fizyki) i pozbywanie się nadmiarów książkowych. Zbierałam od ludzi te książki jak wariat, wypełniają szafki po brzegi, a ja z niektórych nawet raz nie skorzystałam. To zagłębianie się w te treści jest pewnie też rodzajem ucieczki, a może to coś koniecznego do zrobienia. Nie wiem. W każdym razie czytam Was na bieżąco. Buziaki.
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2013-09-20 o 10:44 |
|||
|
|
|
#722 |
|
Raczkowanie
|
Dzieci zawiezione, zmywarka i pralka i suche pranie ogarnięte. A ja zamiast zając się tym, co miałam zaplanowane spędziłam czas na wątkach które mnie kompletnie nie dotyczą
Dziś u mnie chyba jest dzień na działanie po troszeczku, więc teraz idę tylko do półki i wyciągam materiały do zaliczenia A.I. |
|
|
|
#723 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale przeszłam do fazy brytyjskich kryminałów - Marion Chesney ... Miałam plan żeby czytać po angielsku ale jakoś (przypadkiem ) ściągnełam polską serię ... Mam troche wyrzutów sumienia - z drugiej strony tłumaczę sobie ze to mogą być ostatnie chwile kiedy mogę sobie na ciągi książkowe pozwolić Do tego nie czuje się najlepiej a jak pomyśle o czekajacej mnie za tydzień wizycie teściowej to ![]() Co do sprawy nowotworowej (dzieki za wsparcie wszystkim Hm ja mam prawie 28 - czy to znaczy że powinnam jakoś bardziej się konserwować Mam wrażenie że u mnie starośc to raczej w duszy a nie na twarzy Hmmm zintensyfikuje kremowanie (czyli do porannego nie zawsze, dodam wieczorne w ogóle) Cytat:
Powtarzać trzeba - cały czas ... Ja zaczynam sesje od powtórzenia tego co było ostatnio i jednej/dwoch lekcji z początku ... Podobnie ze słówkami ... Cytat:
Co do wiekszej dawki pisania - to ja nie pisze jakoś specjalnie (tyle co życiowo po niemiecku/ang listy motywacyjne, emaile) Natomiast staram się sporo czytać - ucząc się do egzaminu (gdzie była część pisemna) opracowywałam tematy czytając teksty i gromadząc słówk/zwroty ... I (sądząc po wynikach z egz) zeby dobrze pisać wystarczy znac gramatykę, słownictwo i dużooo czytać Przynajmniej ja tak mam No ale ostatnio obserwuje u siebie syndrom dziurawej głowy ...Dużo mi ulatuje ... I mam przymus zapisania - nie zapisane nie zagrzeje miejsca w mojej głowie Eleffant tak sobie myślę że w jezykach w których byłam/jestem w miarę początkujaca - zawsze przepisywałam teksty (dialogi , krotkie czytanki) Wiem że to mało kreatywne - ale potem we Włoszech łapałam się na mówieniu gotowymi zdaniami (uczyłam się z kursu "włoski w 30 dni") A w ogóle to najważniejsze znaleźc swoja metodę - np listy słówek w nm - dla każdego rodzaju rzeczownika mam specjalny kolor (nie wiem jak jest w norweskim ale w nm miałam problem z rodzajami iwłaściwymi rodzajnikami) , namiętnie słucham wiadomości (ładny , "wolny i wyraźny) jezyk), oglądam dokumenty i seriale w których mówią powoli Można też mówić do siebie na różne tematy (wyobrażajac sobie sytuacje) ..Myślę że metod jest wiele -trzeba znaleźć najskuteczniejsze dla siebie ... No i mieć cierpliwośc do powtórek - "repetitio mater studiorum est" (o ile dobrze pamiętam z zamierzchłych czasów![]() ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Jadę dziś do domu rodzinnego, miły weekend sie zapowiada ... I znowu będę odpoczywać od odpoczywania ![]() Muszę sie troche ogarnąć przed wyjazdem z praniem , pakowaniem,sprzataniem ... Ale nawet nie podejmuje planowania czynności ... |
|||
|
|
|
#724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
We Włoszech język właził wszystkimi kanałami - w sklepach - etykiety, reklamy, radio, telewizja, dialogi na ulicy. Miałam taki moment, że rozumiałam, ale nie umiałam wykrztusić z siebie zdania, nie pamiętam kiedy i czy nastąpił przełom. Pewnie nastąpił, bo komunikowałam się po włosku lepiej lub gorzej.
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
|
|
|
#725 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny
Tłumaczę czasami artykuły z gazet, z ciekawości nawet, ze słownikiem w łapkach. Ogólny sens chwytam. Jasne, że nie przetłumaczę od razu wszystkiego słowo w słowo, potrzebna tu jest znajomość różnych zwrotów, bo same wiecie, że nie wszystko da się przetłumaczyć dosłownie. Wczoraj czytałam post na stronie norweskiej blogerki - w miarę mi poszło. Jestem coraz lepiej osłuchana, przynajmniej nie brzmi mi już ten język tak obco. Ale ciągle mam wrażenie chaosu w głowie, zanim zabiorę się za nivę 2 muszę być pewna swojej gramatyki i konstrukcji zdań. Zauważyłam, że czytanie wspomaga również utrwalanie wyuczonych już słówek. Słucham tekstów z podręcznika i radia. Zaparłam się jak osiołek Jeśli pójdę na kurs to chciałabym wskoczyć chociaż na A2....Patri może razem hulałyśmy kiedyś w którymś klubie? Ja nie mieszkałam w akademiku, ale bywałam na osiedlu. Koleżanki z wydziału mieszkały w Balbinie |
|
|
|
#726 | ||||
|
Lux Mundi
|
Cytat:
.Internet i Wizaż, to pokłady niezwykłej wiedzy . Gdzieś przeczytałam o Uguisu Fun [rzeczona kupa], wspomniałam coś na innym wątku - była dziewczyna, która inwestuje w japońską pielęgnację, odesłała mnie na wątek rozbiórkowy, na którym można zamówić dowolną ilość specyfiku - nie tylko tego .Takim to sposobem stałam się posiadaczką specyfiku. Na jęczmień, jak już Dziewczyny pisały pocieranie złotem .Osobiście robię kompres z zaparzone ciepłego świetlika, później smaruję miejsce chorobotwórcze maścią z wit. A i przykładam termofor. Nigdy jeszcze nie stosowałam nic aptecznego na receptę Cytat:
.Co ciekawego czytasz ? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
.Żywokost na twarz ? Hm... to już bardziej polecałabym żyworódkę.Żywokost ma zastosowanie typowo pomocne przy wszelkiego rodzaju urazach kostnych - jak sama nazwa wskazuje, odbudowuje je .
|
|
|
#727 | ||||||
|
Lux Mundi
|
Cytat:
Bluzka i kapelusz, to trochę mało - wysoki filtr +30/+50, to co innego. A jeśli skóra ma być w dobrej kondycji, to takie filtry powinno się stosować cały rok .Cytat:
Cytat:
A co do książek - bardzo mało jest takich, które chciałabym mieć na swojej półce i wracać do nich co jakiś czas. Zazwyczaj czytam te z biblioteki i jeśli jakaś mnie urzecze, dopiero wtedy ją kupuję .Cytat:
. Osobiście Tołstoja bardzo lubię .Dla mnie czytanie, to fajda i szczerze powiedziawszy nie dałabym sobie jej odebrać na rzecz języka, w którym np. jestem średnio obyta. Aż taka zła teściowa ? Cytat:
Cytat:
.Ale nie martw się, też zainteresowałam się tematem dopiero rok temu, kiedy zaczęły wyłazić mi zmarszczki mimiczne. Ponoć nikt ich nie widzi, ale ja tak i nie mam zamiaru dopuścić, żeby jednak je zobaczono .Krem to jedno [oczywiście dobry- co nie oznacza, że drogi ], ale poprzestać na jednym, to trochę mało - skóra jak i włosy lubi się przyzwyczajać do pielęgnacji. Poza tym maski, peelingi [enzymatyczne] i kwasy .Wczoraj uporałam się z szafami .Teraz mogę się zabrać za inne aspekty, które tego wymagają .
|
|
|
#728 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zrobię co trzeba i zalegam przed kompem,głupoty,wątki, fb fora,przepisy wsio...oczywiście do nauki języka nie moge sie zmotywowac,co z tego ze wiem ze jak chce wyjechac to powinnam codziennie rano nie otwierc fb,wizazu id tylko strone z cwiczeniami do angielskiego...nigdy tego nie zrobiąłm,zawsze sa ''ważniejsze''sprawy,zaws ze jest później lub za chwile,jutro itd...jestem tak zła na siebie,ze w głowie mi sie nie mieści...
„…to żaden powód nic nie robić tylko dlatego, że nie można zrobić wszystkiego…” Edytowane przez Dilayla Czas edycji: 2013-09-20 o 13:25 |
|
|
|
|
#729 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
), że to:http://solaris.lem.pl/ksiazki/inne/tako-rzecze-lem
|
|
#730 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Właśnie zastanawiałam się, czy mogę na to nałożyć retimax (przy samym oku?). Zwykle przy dziwnym uczuciu na powiece też pocierałam złotem i problem znikał. Tym razem zbagatelizowałam ból i swędzenie (nie miałam na nie czasu...) i sytuacja nieco się skomplikowała, bo pojawiło się zaczerwienienie i opuchlizna oraz wyodrębniające się czerwone coś. Nie wiem, czy jest szansa na wchłonięcie się, ale złoto i herbata trochę pomogły - jakby zatrzymały się te zmiany. Cytat:
Ja właśnie potrzebuję zrobić wymianę ciuchów w szafie, denerwuje mnie, że zalega w niej mnóstwo rzeczy zbędnych, których od dawna nie noszę... oprócz tego dwa worki do odrzutu zupełnego, ale jeszcze ich nie wysłałam tam, gdzie powinnam. A w ogóle od dziś do końca września każdego dnia chcę przeglądać jeden segregator lub folder-kobyłę w komputerze i robić w nich czystki. Będę raportować, potrzebuję ufunkcjonalnić mój system, by był nie tylko do przechowywania jakkolwiek czegokolwiek, lecz bym mogła swobodnie, chętnie i niezawodnie z niego korzystać. Cytat:
|
||||||
|
|
|
#731 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.IV
Cytat:
A przede wszystkim...miałam świeży korzeń, a nikogo nie połamało (na szczęście)
|
|
#732 | ||||||
|
Lux Mundi
|
Dot.: Odp: Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.IV
Cytat:
. Ale Lema lubię .![]() Cytat:
. Jak smaruję się na noc, to spokojnie pod oczami i powieki też - nawet jeśli dostał się kiedykolwiek do oka, to nie było u mnie żadnej reakcji alergicznej, a noszę soczewki.Cytat:
Jeśli chodzi o witaminę C, to serum z granatem też z BU, Flavo C [ale to już trochę większy wydatek - chociaż na allegro wychodzi taniej, niż w aptekach stacjonarnych] i Iwostin - krem z wit C. Nie pamiętam nazwy handlowej. Cytat:
.Życzę, żebyś się zmobilizowała i zrobiła porządki, bo to bardzo ułatwia życie Cytat:
Mam podobne postanowienie. Ale u mnie porządki już były. Teraz kwestia, żeby wszystko zgrać na płyty [nie dorobiłam się jeszcze dysku zewnętrznego]. A z tym trochę zachodu będzie, bo w moim lapie nagrywarka odmówiła posłuszeństwa i muszę wszystko przenosić na stacjonarny i stamtąd zgrywać. Jednak płyty już kupione - więc jakiś progres jest .Cytat:
.U mnie na gojenie się ran nic nie przebije działania aloesu i oczywiście widłaka .
Edytowane przez Cindy28 Czas edycji: 2013-09-20 o 19:06 |
||||||
|
|
|
#733 |
|
tree hugger
|
Today:
+ wstać przed 9.00 ![]() 9.00 - 9.30 śniadanie planowanie 9.30 - 9.35 pościelić łóżko 9.35 - 10.15 ogarnąć się 10.15 - 13.00? Wielka Bitwa o Wpisy /do 12.15 13.00? - 14.00? zrobić coś z wczorajszej listy 14.00? - 18.00? Wielkie Polowanie na Spodnie /13.15 - 19.00 + uzupełnić kalendarz + pozmywać naczynia + weryfikacja, zaplanowanie wieczoru To do: 20.15 - 20.45 odpisać na resztę maili 20.45 - 21.00 zdjąć suche pranie z suszarki 21.00 - 22.00 napisać podanie o przedłużenie sesji po 22.00 zrobić coś jeszcze + zrobić kolejne pranie A Ty w jaki sposób prokrastynujesz?
|
#734 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#735 |
|
Zadomowienie
|
Emilka, może Cię zainteresuje, że jutro w Teatrze Polskim na Scenie Kameralnej premiera Listów na wyczerpanym papierze - spektaklu muzycznego.
|
#736 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#737 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#738 | |
|
Lux Mundi
|
Cytat:
.
|
|
|
#739 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#740 |
|
Zadomowienie
|
Żałuję ,ze to otworzyłam
siedze dalej na dupie przed kompem...aa nie no wsadzialm dzis az dwa słoiki dyni marynowanej...wyczyn dosłownie...ugotowałam pomidorówkę--kolejny wyczyn Nobla dajcie
|
#741 | |
|
tree hugger
|
Cytat:
![]() Fot. Chris Schmid - National Geographic Traveler Photo
|
|
#742 |
|
Zadomowienie
|
ok zaje....biaszcze tylko w jaki sposob zrobione
bo mnie lekko w sumie przeraża a mało w tym temacie mnie zaskakuje o przerażeniu nie mówiąc...najgorsze są wypadki
|
#743 | |
|
tree hugger
|
Cytat:
Nie potrafię zmierzyć się z codziennością, choć nadal zdarza mi się wierzyć w cuda i marzyć o lataniu. Edytowane przez isza89 Czas edycji: 2013-09-20 o 22:51 |
|
|
|
|
#744 |
|
Zadomowienie
|
Komiks uruchomił przepływ myśli i najpierw przekonywałam się, że nie jest tak źle (3 z 12 postaw trafiają mi się rzadko), potem załamywałam, że nic nie osiągnęłam w walce z prokrastynacją, a na końcu zaczęłam myśleć chłodniej.
Niby nic się nie zmienia, ale bardzo ograniczyłam destrukcyjny wpływ odkładania na życie. Sensownie pracuję nad tym "dopiero" 2 lata i przybyło mi sporo świadomości i narzędzi. Wieloletniego bałaganu nie da się nagle zamienić na idealną organizację. W normalnych warunkach nie można też wszystkiego zawiesić do momentu wyjścia na prostą z absolutnie wszystkimi zaległymi sprawami - to znów otarłoby się o prokrastynację. Więc trzeba żyć z całym nieuporządkowaniem, powoli ograniczać jego zasięg, a przy tym realizować bieżące zadania, dbać o siebie, rozwijać pasje i relacje, planować przyszłość, zarabiać pieniądze. To nie jest wcale plan minimum, jak nam się czasem zdaje. To Wielka Operacja Strategiczna. O. ![]() Piątek: * śniadanie * porządek w lodówce * odbieranie paczki * jedzenie świeżych orzechów włoskich * suplementacja * testowanie perfum (Oda do Miłości) * aukcje - 9 wystawionych * ciemne pranie * fasolka szparagowa na obiad * zmywanie * pomoc w robieniu blachy snikersa * czytanie Marqueza * składanie ciuchów * plany na weekend * kolacja
|
#745 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
''jak krowie na rowie'' cokolwiek innego mnie frustruje...eee sama juz nie wiem...Wstałam z bolem mięśni...bólem policzka(złamana ósemka charata mi od wewnątrz policzek) ale otworzyłam kompa i jakoś tak...hmm no dziś zmiana nastroju...myślenia...poz ytywniej sie jakos zrobilo A może się starzeje...zaczyna podobac mi sie jesień kolory,zapach porannego powietrza...dynie,żołędzi e,kasztany...i wsio co z tajemniczą jesienia związane jutro pierwszy dzien jesieni hihihCoś niepokojącego...zasypiają c pogrążyłam sie w rozmyślaniach o starości...,ze czas tak nieubłagalnie leci,kazda minuta,sekunda itd...że chwile nie wrócą....rozmyślania o niedołężności itd...w aspekcie przecież to dopiero za 20-30 lat...ale obserwuje sąsiadki jak sie starzeją,włascicieli stajni....rodziców znajomych...przerza mnie to ...więc czas chyba na zmainy... wypadało by sie wyzbyć swojej mendzącej i roszczeniowej postawy..juz chyba sie przekonalam,że to nic nie da ani nie zmieni w moim życiu,wcale nie jest lepiej...musze wreszcie dać sobie trochę luzu...zycie w ciągłym spieciu mi nie posłużyło ![]() Patrimłody na antybiotyku...wiec nie mam jak sie ruszyć...chyba ze ty masz czas to zapraszam jeśli w przyszlym tyg pójdzie do przedszkola,musze nadrobić stajenne zaległości i pomóc w przygotowaniach do wystawy kucy
|
|
#746 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Hej kochane!
Zostały mi jeszcze 2 egzaminy - jeden w niedzielę o 18 w kwiaciarni Wysłałam wczoraj kilka cv, później biorę się za ogarnianie korków, może uda mi się kogoś złapać i zarobić parę groszy, zwłaszcza, że zostaliśmy w mieszkaniu sami z TŻ, bo moja współlokatorka z dnia na dzień zabrała swoje rzeczy i napisała nam jedynie smsa, że nie będzie już z nami mieszkać... Mam już dość psychicznych współlokatorek, chyba przeprowadzę casting. Cytat:
Później 2 lata w 10 czyli w Olimpie. Ja nie zamieniłabym mieszkania na nic innego, muszę mieć swój pokój, żeby mieć jakąkolwiek prywatność i ciszę i spokój do nauki. Ale myślę, że gdybym nie poszła na filologię to dalej bym mieszkała w akademiku ![]() Cytat:
Cytat:
To już ostatni Twój egzamin?To nie ja zamierzam robić kurs na dietetyka tylko Nebula. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Można dostać tą książkę w pdfie gdzieś? W ogóle chętnie bym ją sprawiła TŻ. Czy ona się nadaje dla ludzie wiecznie roztrzepanych, nieogarniętych i ciągle wszystko zapominających i gubiących? ![]() Cytat:
Uff, trochę Was nadrobiłam, już niedługo mam nadzieję, że będę tu częściej zaglądać. Póki co mam ostatnie 2-3 dni wytężonej nauk. Oby ostatnie. |
|||||||
|
|
|
#747 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
One nie były na pewno bardziej atrakcyjne ode mnie (nie jestem jakimś cudem, ale oceniając obiektywnie - nie były). On nie widzi w tym nic złego, ale obiecał poprawę. Oczywiście niesmak pozostał. Mam wątpliwości. I jeszcze opowiadał mi często co robią jego koledzy, jacy są nielojalni, jak to podobają im się inne dziewczyny, a przy żonie zaprzeczają i jaki on na ich tle jest idealny. Mało tego często mówił mi, że jego koledzy są zachwyceni moją urodą. Aż boli mnie brzuch, kiedy o tym wszystkim myślę. Nie wiem dlaczego to robił - może mu się nudziło? Prawda jest taka, że mieszkamy w innych miastach i nie widujemy się zbyt często. Byłam wczoraj w bibliotece i mam książkę o medytacji oraz już przeczytałam "Lekcje Madame Chic". Autorka nie wzbudziła mojej sympatii
“the problem with the world is that the intelligent people are full of doubts while the stupid ones are full of confidence” Mój blog minimalistyczno - modowy Edytowane przez Bonjour_tristesse Czas edycji: 2013-09-21 o 13:11 |
|
|
|
|
#748 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- z przyjemnością
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
||
|
|
|
#749 |
|
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny,
ja z nadmiaru wolnego przechodzę sama siebie, czasem to nawet ubrać mi się nie chce i ogarnąć, żeby jakoś wyglądać. Nie mam pojęcia jak z tego wyjść
|
|
|
|
#750 | |
|
tree hugger
|
Cytat:
Wczoraj: 20.15 - 20.45 odpisać na resztę maili 20.45 - 21.00 zdjąć suche pranie z suszarki 21.00 - 22.00 napisać podanie o przedłużenie sesji /nadal czekam na maila po 22.00 zrobić coś jeszcze /plener + zrobić kolejne pranie + kolejne maile wrrr...+ sałatka owocowa ![]() Nie mam dziś siły na planowanie czegokolwiek, więc chyba spróbuję zastosować metodę czerwieclipiec.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:10.

)
w Balbinie. I chodziłam bawić się do Synapsy najczęściej, czasem do Tygrysa. 

, dlatego chciałabym zachować młody wyglądać jak najdłużej się da. A jeśli się nie da - to zostaje medycyna estetyczna.
.
.
Do tego nie czuje się najlepiej
a jak pomyśle o czekajacej mnie za tydzień wizycie teściowej to
Mam wrażenie że u mnie starośc to raczej w duszy a nie na twarzy
.
.

''jak krowie na rowie'' cokolwiek innego mnie frustruje...eee sama juz nie wiem...
kolory,zapach porannego powietrza...dynie,żołędzi e,kasztany...i wsio co z tajemniczą jesienia związane