Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;) - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 4 części naszego wątku?
Mamy majowo-czerwcowe 2013, cz. 4 2 4,35%
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. 3 6,52%
Kilkoro dzieci ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. 0 0%
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. 0 0%
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. 1 2,17%
Nasze słodkie niemowlaczki bączki puszczają i marchewką się zajadają. 0 0%
Nasze dzieci radośnie gaworzą i uśmiechy mnożą. 0 0%
Pierwsze ząbki i obiadki, jak nam dobrze w roli matki. 12 26,09%
Mamo, tato kończcie spanie bo przeżywam ząbkowanie! 17 36,96%
Mamo, tato kończcie spanie, kupa czeka na przebranie! 7 15,22%
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda - idzie jesień złotoruda! 1 2,17%
Baczki wcinaja pierwsze obiadki, a mamy prowadza wizazowe /łizażowe gadki. 3 6,52%
Bączki wcinają zdrowe obiadki, a mamom ciastka i czekoladki idą w pośladki. 0 0%
Głosujący: 46. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-25, 20:42   #2761
xal
Zakorzenienie

Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
Napisane przez Hawwa87 Pokaż wiadomość
Ja przewijałam na tylnym siedzeniu samochodu Karmiłam zresztą też
Karmić to karmiłam na przednim siedzeniu
Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
nie mam porzadnego neta, jestem z malym w szpitalu i sie tulimy 24h na dobe mlody z morfiny przerzucil sie juz na paracetamol. jestem z niego dumna, moj maly junkie ;-)
Z dnia na dzień lepiej, super wieści za szybciutki powrót do domku.

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
M. Gada w najlepsze zamiast spac mam 5 pran do prasowania burdrl na chacie a jutro po 16 tesciowa wpada:banghead:
Na teściową sprzątasz? Olej burdel, niech zobaczy jaka z ciebie zapracowana mamusia to ci wyprasuje

Kurde, też mam jutro gości, z pracy. Nie chce mi się odkurzać, resztę jakoś ogarnę jutro, w końcu mam małe dziecko

---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ----------

Vil mnie w śpiworku zastanawia jedna rzecz, jak w tym wsadzić do spacerówki?

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 20:51   #2762
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vujka Pokaż wiadomość
Halo na nic ostatnio nie mam czasu byłam ostatnio z Pawłem u pediatry i mamy skierowanie na morfologie, bo małemu się głowa poci bardzo.

I okazało się jeszcze, że muszę brać antybiotyki na zęba i muszę małego na tydzień odstawić od piersi... boję się że potem nie będzie już chciał ssać... idę jeszcze do innego dentysty zobaczę co mi powie
nie mógł Ci przepisać czegoś przy czym można karmić?

i dzięki za link do śpiworka! jest tam idealnie pasujący do naszego wózka

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość

przecież jest pokazane na zdjęciach

Edytowane przez XxXJuSstiii
Czas edycji: 2013-09-25 o 20:47
XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 20:57   #2763
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deb Pokaż wiadomość
14 lat? to chyba niemożliwe
Dermatolog twierdził że to ciemieniucha...

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
Magusia rozumiem, że Ci przykro. I dla Ciebie to są problemy, bo chodzi o Twoje dzieciątko...
Kurcze, swojemu dziecku to by się nieba uchyliło...

Mam tak samo, bo Julcia musi być rehabilitowana, bo płacze przy cwiczeniach czasem, bo wiem, że dla niej to nieprzyjemne... I też sama nie wiem, co teraz robić, czy szukać dalej, skąd ten ciągły śluz w kupie... myślałam, że to normalne....
Nasza też miała śluz tylko podbarwiony krwią. LEkarz dał nam dicoflor i krew zniknęła, został sam śluz a po jakimś czasie zniknął, ale kupy nadal bardzo rzadkie.

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
kupiłam 3x3. tylko dlatego że tak zachwalasz. jak nam nie podpasują to osobiście przyjedziesz i je sobie weźmiesz
Mój mąż kupił 1x3 bo stwierdził że nie będzie magazynował. A promocja do dziś jest chyba...

Cytat:
aaa... poradźcie ... lepszy śpiworek polarowy od środka, czy wełna (naturalna/owcza)?
http://allegro.pl/spiworek-polarowy-...561420570.html
http://allegro.pl/spiworek-spiwor-do...540523391.html
Też chciałam kupić ale mój Tż z kolei twierdzi, że kiedyś się w kocyk zawijało dodatkowo a nie jakieś spiworki...

Cytat:
nie mam porzadnego neta, jestem z malym w szpitalu i sie tulimy 24h na dobe mlody z morfiny przerzucil sie juz na paracetamol. jestem z niego dumna, moj maly junkie ;-)

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Nasz mały bohater

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 20:57   #2764
Mysia mysz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość

Mysia- miałam pisać do Ciebie pw, ale nie mogę się dogadać z Mężem. Jak dojdziemy do porozumienia (odnośnie nosidełka) to się odezwę
nosidło hm nie wiem jak mogę pomóc ale czekam na info

Cytat:
Napisane przez sharpnowaja Pokaż wiadomość
12 godz? i do tego 4 x 40 min w ciągu dnia? zazdroszczę!!!
chociaż u nas i tak już jest ok bo mała w ogóle śpi. A od 3 tyg życia do 2 m-ca nie spała w dzień nic, czasami na spacerze. Potrafiła mieć 16 godz czuwanie bez snu!

color od 14,5 tyg do 19 tyg jest skok u nas trwał 3,5 tyg

xal u mnie Karola wkłada sama smoka do buzi ale nie tą stroną co trzeba

Karola nakarmiona, pytam "dobra była zupka" a ona mi odpowiada "bleeee"
16 h bez snu? mnie przeraża jak młody nie śpi 3h bo się naczytałam, że tkai malec to może max 2 h ciągnąc
pocieszyłaś mnie, że nie jest taki zły
Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
Dzisiaj nie mam czasu żeby z Wami posiedzieć.. może wieczorkiem uda mi się ponadrabiać, nie piszcie za dużo

Laski, mam pytanie:
Jakich smoczków używacie i co sądzicie o smoczkach ?
jeszcze jak byłam w ciąży kupiłam zestaw dwóch smoczków lovi i jeden dostaliśmy z aventu. Mały rzadko dostaje smoka, ale czasem się przydaje..
ostatnio namiętnie ssie kciuka, dwa palce, lub nawet całą pięść i tak się zastanawiam że może kupić mu jakiś lepszy smoczek... Tylko jaki..
dzisiaj widziałam taki fajowski Dr Brown's z kanalikiem odpowietrzającym, zmniejszający ciśnienie w buźce

my mamy kilka i najbardziej lubię avent soothe (ah ten widok buzi ssaka od środka:P) i dynamiczny lovi
używam tylko do usypiania i to nie zawsze, jak zasnie to mu wypada

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
niby tak, był czas, że próbowałam podmienić paluszek na smoczek, nie chciał... musiałabym go uwiązać ale ssie wtedy, kiedy jest bardzo zmęczony lub zdenerwowany, gdzieś wyczytałam, że to świadczy o tym, że dziecko potrafi sobie radzić z emocjami, samo potrafi się uspokoić, myślę, że nie będzie ssał do 18
a takie zatykanie dziecka nie podoba mi się za bardzo... ostatnio jak byliśmy na Zawadzkiem to siedziało przed nami małżeństwo z chłopczykiem troszkę starszym od Bartka a może nawet nie.. no i co dziecko otworzyło buzię to zaraz smok przez 3 godziny tam siedział bez zabawek, bez niczego, nie mówili do niego a co jęknął to smok
my dla Bartka mieliśmy cały arsenał a jak zaczynał się nudzić to go zagadywaliśmy... nie mówię, że to co robię to jedyne i słuszne ale wydaje mi się, że z tego się rodzi później to co u mojej kuzynki - jej mała siedzi koło niej, grzecznie się bawi a ta jej smoczka do buzi ładuje i ja się pytam... PO CO
ja czytałam, że palec lepszy, bo dziekco samo przestanie ssać kciuk do 5 roku życia i do tego czasu nie wpłynie to na zgryz i potrafi się smao uspokajać
i że jeśli dziecko jest w stanie już samo włożyć smoczek to ono przejmuje kontrolę tym samym rodzic ją traci i zaczyna się uzależnienie

Cytat:

brawa dla florka

wygrałam dzisiaj w kinie zegarek stojący na wodę wlewa się wodę i pokazuje czas, nie pytajcie jak bo nie ogarniam
byłysmy z Hump też na Zawadzkiej, bardzo fajnie było, ciekawie mówiła, a młody jak młody padł o 18.30 już na nocne spanie i musiałam go budzić na witaminki i mycie, nie miałam serca go wsadzić do wanienki więc ma drugi dzień brudasa

lecę ćwiczyć !
Stary 2013-09-25, 20:57   #2765
lonely_lady
Zakorzenienie

Dot.: AW: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
Nelcia chyba zlapala ode mnie katar nie dość, ze siedze w chałupie to jeszcze wirusy rozsiewam babcia zabrala ja na spacer, bo pięknie slonce swieci... żeby nie było mi za dobrze jeszcze okres się przyplatal - masakra.
moja kochana mamusia codziennie po drodze do nas kupuje pyszne paczki z bita smietana poprawie sobie humor hehe. a tylek pewnie rosnie i rosnie...

Nelka 3 dzień bez kupy. bidulka nie meczy się, bo pierdzi zawodowo, ale az mi jej zal. była wlasnie na wazeniu i co? 6680 tydzień temu 6200. biedna klusunia, biedne jelitka...
taki teraz okres, że o katarek nie trudno. Nie martw się, Nelcia będzie piła Twoje mleczko i przeciwciała więc szybko to zwalczy
co do kupy, to podobnie jak było u nas. Ale może jak dzieci starsze to ta dojrzałość jelit tak się objawia..
Zauważyłam że W. robi teraz mniej kup i ciągle sadzi śmierdzące bąki. Wczoraj mieliśmy big kupala z rana i od tamtej pory nic a nic. Czekamy dalej na niespodziankę

Cytat:
chociaż u nas i tak już jest ok bo mała w ogóle śpi. A od 3 tyg życia do 2 m-ca nie spała w dzień nic, czasami na spacerze. Potrafiła mieć 16 godz czuwanie bez snu!
:
jak Ty to ogarniasz
Nasz to czasem po 2 h aktywności jest już zmęczony, a maksymalnie wytrzymuje tak 4-6h

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
Zu odkryla ze mozna grzechotkami rzucac w dal. Chodze i zbieram. W koncu! Odkryla ze bawi aie raczkami a nie rylko kopie nogami hehhe p
Lecimy na spacer

zdolniacha

Cytat:
Bylam z D.u lekarza bo w sobote na
Tym festynie jego kolega uderzylngo w brzuch mocno i codziennie plakal ze go boli i na nurofenie lecial i lekarka dala skierowanie do szpitala czekam na meza i jade kciuki zeby nic mu nie bylo
już doczytałam co się stało. Biedaczek...

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
lonely[/B] moja też ssie kciuka i palce, ale już jej tego nie zabraniam... Podobno, jak dzieci poznają co to kciuk, to smoczki już nie są atrakcyjne, ale ile w tym prawdy

2.I dziewczynki, zrobiliśmy badanie moczu, wszystko w normie nic poza... A kupa dalej rzadka i ze śluzem... Tyle, że już wrócił kolor żółty... Szukać dalej, od czego to??Zostaliśmy odroczeni na tydzień na szczepienie przeciwko żółtaczce...
ja nie zabraniałam i nie zabraniam mu ssania paluszków, bo wiem że nie wolno.. ale wolę mu je zastąpić smoczkiem..
2.a jesteś pewna że te kupki są nieprawidłowe ? u nas też bywały takie kupki

Cytat:
Przewijałam w wózku i w bagażniku samochodu
ja też. Przewijałam w wózku (dobrze, że mamy dużą gondolę )
przewijałam na siedzeniach w samochodzi,
przewijałam w bagażniku (to normalnie luksus mamy kombi )

Cytat:
a takie zatykanie dziecka nie podoba mi się za bardzo... ostatnio jak byliśmy na Zawadzkiem to siedziało przed nami małżeństwo z chłopczykiem troszkę starszym od Bartka a może nawet nie.. no i co dziecko otworzyło buzię to zaraz smok przez 3 godziny tam siedział bez zabawek, bez niczego, nie mówili do niego a co jęknął to smok
my dla Bartka mieliśmy cały arsenał a jak zaczynał się nudzić to go zagadywaliśmy... nie mówię, że to co robię to jedyne i słuszne ale wydaje mi się, że z tego się rodzi później to co u mojej kuzynki - jej mała siedzi koło niej, grzecznie się bawi a ta jej smoczka do buzi ładuje i ja się pytam... PO CO
no właśnie z tymi smoczkami trzeba rozsądnie.. ja też unikałam smoka, mały nadal jeszcze średnio go trzyma.. ale czasem jednak smoczek bardzo nam pomaga.. zwłaszcza jak się kręci w łóżeczku przed zaśnięciem.. dostaje smoka, chwilę possie i odlatuje. Później mu zabieram smoka, albo sam wypluwa.
Kiedyś smoczek zastępowałam piersią, ale teraz Wiktor się buntuje. Tak jakby mówił: : "cholera.. co jest.. jestem już przejedzony, a tu ciągle leci mleczko. Ja chcę tylko sobie possać"

Cytat:
aaa... poradźcie ... lepszy śpiworek polarowy od środka, czy wełna (naturalna/owcza)?
http://allegro.pl/spiworek-polarowy-...561420570.html
http://allegro.pl/spiworek-spiwor-do...540523391.html

które cieplejsze? mąż się ze mną spiera że polar lepiej trzyma ciepło, ale mi się to za lekkie na zimę wydaje ... niekoniecznie te modele, tak przykładowo pokazałam tylko.
mi się wydaje, że jednak wełna lepiej grzeje
A jakiego tego smoka polecasz dokłądnie ? też słyszałam, że NUK jest dobry

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
wiecie jak moja bratowa wprowadza gluten? daje biszkopty słodkie rozmoczone w wodzie
o proszę jaki dobry patent. A ja tu czytam artykuły i świruję jak tu ugryźć ten problem...

Cytat:

cudne wiadomości. Wszyscy jesteśmy dumni z Florka !!! Nasz Mały Wielki Chłopczyk

Ciekawe jak Cynamonek i Cynamoniątko

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 21:00   #2766
sharpnowaja
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
Co to za wax ?
pisałam już kilka razy henna do włosów, do kupienia w aptece. Koszt 30-40zł, zależy od apteki. Ja mam długie włosy, stosuje co drugie mycie (a myje prawie codziennie) i mam to samo opakowanie od półtora miesiąca.

diabli słoiczki i kaszki z holle są bardzo fajne, ale cena zabójcza.

axella dla Zu. U nas zabawki często latają, ale to raczej przez przypadek

Ashy to czekamy na fotki. Ale wam zazdroszczę tych basenów.

loney my na początku mieliśmy smoka z aventu. Ale ciągle wypadał z buzi, w końcu Niunia w ogóle go nie chciała.
Kupiliśmy jakiś w tesco canpol babies czy jakoś tak, ale już na wiem 6+ i jest idealny. Mała go bardzo lubi i snów zasypia ze smokiem w buzi
Stary 2013-09-25, 21:04   #2767
lonely_lady
Zakorzenienie

Nadrobiłam, pocytowałam.. ale jak zwykle mi powcinało..
to będzie już chyba mój zwyczaj.. taka rosyjska ruletka
kogo post wetnie ten przegrywa

Stary 2013-09-25, 21:07   #2768
xal
Zakorzenienie

Cytat:
przecież jest pokazane na zdjęciach
No jest, ale mi chodziło, że jest przejście tylko na pas między nóżkami a nie ma na ten pas łączący pałąk ze spacerówką, ale już mnie mąż uświadomił, że obydwa na raz nie są potrzebne

Czekam zatem na dalsze opinie na temat śpiworków.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 21:07   #2769
lonely_lady
Zakorzenienie

aaa jeszcze mi się przypomniało
Clolor- zacytowałam, ale wcięło.. Współczuję tego marudzenia. Pocieszę Cię, że u nas jest już lepiej

Stary 2013-09-25, 21:07   #2770
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Też chciałam kupić ale mój Tż z kolei twierdzi, że kiedyś się w kocyk zawijało dodatkowo a nie jakieś spiworki...
kurczę ale teraz takie mroźne zimy mamy może go przekonaj... nasze dzieci będą jeszcze bardzo małe zimą...
Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
ja czytałam, że palec lepszy, bo dziekco samo przestanie ssać kciuk do 5 roku życia i do tego czasu nie wpłynie to na zgryz i potrafi się smao uspokajać
i że jeśli dziecko jest w stanie już samo włożyć smoczek to ono przejmuje kontrolę tym samym rodzic ją traci i zaczyna się uzależnienie

wygrałam dzisiaj w kinie zegarek stojący na wodę wlewa się wodę i pokazuje czas, nie pytajcie jak bo nie ogarniam
o, dzięki za tą informację

szczęściara
Cytat:
no właśnie z tymi smoczkami trzeba rozsądnie.. ja też unikałam smoka, mały nadal jeszcze średnio go trzyma.. ale czasem jednak smoczek bardzo nam pomaga.. zwłaszcza jak się kręci w łóżeczku przed zaśnięciem.. dostaje smoka, chwilę possie i odlatuje. Później mu zabieram smoka, albo sam wypluwa.
Kiedyś smoczek zastępowałam piersią, ale teraz Wiktor się buntuje. Tak jakby mówił: : "cholera.. co jest.. jestem już przejedzony, a tu ciągle leci mleczko. Ja chcę tylko sobie possać"
no to ja właśnie w tej sytuacji daję cyca jeszcze na chwilę no bo skoro nie chce smoka to co mam zrobić... a ewidentnie szuka czegoś do possania dzięki temu mi chociaż mleka nie zabraknie no i on akurat się nie denerwuje, że leci bo tak ciumka, że podejrzewam, że nic nie leci za bardzo

Stary 2013-09-25, 21:10   #2771
sharpnowaja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deb Pokaż wiadomość
Uroczyście oświadczam że Helenka poznała dzisiaj Przemusia
my też chcemy!:P

vil ale Ty mu dajesz samego kalafiora albo samego brokuła?

cloche brawa dla Florka

Mysia tak tak 16 godz bez snu przez ponad miesiąc. Dlatego jak mi mała teraz śpi 3 x 30 min (w tym dwa razy to na spacerze) to jestem mega happy. A tak na marginesie to zaczęłam jedną drzemkę kłaść się z małą. No i budzi się po 30 min ale jest obok mamusia i trzyma za łapkę i śpi dalej. I przesypia mi półtorej godz. To już 3 dzień tak. Mam nadzieje że wejdzie jej w to nawyk i później będzie tak bez mamusi.

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

loney to 16 godz czuwanie to mieliśmy po 3 tyg życia do 2 miesiąca. Teraz już jest lepiej
Stary 2013-09-25, 21:12   #2772
lonely_lady
Zakorzenienie

Byłam w lumpki i upolowalam 3 czapki zimowe
I taki komplecik
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image.jpg (124,7 KB, 15 załadowań)

Stary 2013-09-25, 21:18   #2773
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:

super, codziennie zastanawiam się co u Was. Dobrze, że z Florkiem już dobrze.

Cytat:
taki teraz okres, że o katarek nie trudno. Nie martw się, Nelcia będzie piła Twoje mleczko i przeciwciała więc szybko to zwalczy
co do kupy, to podobnie jak było u nas. Ale może jak dzieci starsze to ta dojrzałość jelit tak się objawia..
Zauważyłam że W. robi teraz mniej kup i ciągle sadzi śmierdzące bąki. Wczoraj mieliśmy big kupala z rana i od tamtej pory nic a nic. Czekamy dalej na niespodziankę

jak Ty to ogarniasz
Nasz to czasem po 2 h aktywności jest już zmęczony, a maksymalnie wytrzymuje tak 4-6h
A u nas w sumie póki co cały czas kilka kup dziennie. Czasami więcej czasami mniej, ale w sumie minimum 2. Może pojedyńcze dni mieliśmy gdy była 1.
Hmm...hmm...ciekawe dlaczegóż tak

A co do aktywności to Daruś też dość aktywny. Raczej w ciągu dnia ma 2 maks 3 drzemki po 30-40 minut i więcej nie chce...inna sprawa, że zastanawiam się czy my tego skoku 14-19 też nie przeżywamy. Bo co prawda podejrzewam, że Darusiowi muszę odjąć te 2 tygodnie ale od kilku dni jest bardziej marudny i jak nigdy ma problemy z zaśnięciem nawet na noc. Gdzie wcześniej po masażyku, kąpieli i jedzonku odlatywał szybko i na dobre.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 21:18   #2774
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
A tak na marginesie to zaczęłam jedną drzemkę kłaść się z małą. No i budzi się po 30 min ale jest obok mamusia i trzyma za łapkę i śpi dalej. I przesypia mi półtorej godz. To już 3 dzień tak. Mam nadzieje że wejdzie jej w to nawyk i później będzie tak bez mamusi.
wątpię Bartek pośpi do 10:00 jak leżę z nim ale tylko się ruszę to do 5ciu minut budzi się
Cytat:
I taki komplecik

Stary 2013-09-25, 21:21   #2775
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
loney my na początku mieliśmy smoka z aventu. Ale ciągle wypadał z buzi, w końcu Niunia w ogóle go nie chciała.
Kupiliśmy jakiś w tesco canpol babies czy jakoś tak, ale już na wiem 6+ i jest idealny. Mała go bardzo lubi i snów zasypia ze smokiem w buzi

Cytat:
ja właśnie czytałam przeciwnie.. że można prróbować bez smoka, ale jak się zauważy że ssie palec to lepiej dawać smoka..
a zegarkiem mnie zainteresowałaś

Cytat:
no to ja właśnie w tej sytuacji daję cyca jeszcze na chwilę no bo skoro nie chce smoka to co mam zrobić... a ewidentnie szuka czegoś do possania dzięki temu mi chociaż mleka nie zabraknie no i on akurat się nie denerwuje, że leci bo tak ciumka, że podejrzewam, że nic nie leci za bardzo
ja to nie wiem.. chyba mam jakoś dużo tego pokarmu, albo on tak mocno ssie.. bo ewidentnie mu przeszkadza, że leci. Próbuje ciumkać i co zassie to odwraca głowę
a jeszcze niedawno mógł tak leżeć przy cycu i ciumkać całymi dniami

Stary 2013-09-25, 21:26   #2776
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
ja właśnie czytałam przeciwnie.. że można prróbować bez smoka, ale jak się zauważy że ssie palec to lepiej dawać smoka..
a to pewnie jak zwykle zależy, który "specjalista" się wypowie

Stary 2013-09-25, 21:40   #2777
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
kurczę ale teraz takie mroźne zimy mamy może go przekonaj... nasze dzieci będą jeszcze bardzo małe zimą...
JAk ja uznam że potrzebne to kupię i nie będzie miał nic do gadania. Trzeba to kupuję. Wszystkie rzeczy małej ja kupowałam bez konsultacji z nim oprócz wózka, łóżeczka i fotelik on wybierał.

Cytat:
Ja daję smoka ale i ręce pozwolę possać. Podobno to cofa odruch wymiotny
Ale mama mi ostatnio powiedziała, że ja pójdzie np do szkoły to smoka jej mogę zabrać, a ręki już nie zabiorę...

Laura

Stary 2013-09-25, 21:43   #2778
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
A u nas w sumie póki co cały czas kilka kup dziennie. Czasami więcej czasami mniej, ale w sumie minimum 2. Może pojedyńcze dni mieliśmy gdy była 1.
Hmm...hmm...ciekawe dlaczegóż tak

A co do aktywności to Daruś też dość aktywny. Raczej w ciągu dnia ma 2 maks 3 drzemki po 30-40 minut i więcej nie chce...inna sprawa, że zastanawiam się czy my tego skoku 14-19 też nie przeżywamy. Bo co prawda podejrzewam, że Darusiowi muszę odjąć te 2 tygodnie ale od kilku dni jest bardziej marudny i jak nigdy ma problemy z zaśnięciem nawet na noc. Gdzie wcześniej po masażyku, kąpieli i jedzonku odlatywał szybko i na dobre.
ja tam się trzymam wersji, że przy kp każda ilość kupek prawidłowa czy jest ich kilka dziennie czy jedna na 4 dni.
Możliwe, że i Dareczka ten skok dopadł. Nasz też wieczorem zawsze pięknie zasypiał sam w łóżeczku, a ostatnio 3 dni z rzędu była jazda i ciężko go było ululać. Dziś już pięknie sam zasnął

Cytat:
też mi się podoba dosyć ciepły ten komplecik i od środka ma taki fajny przyjemny materiał. Muszę w końcu zacząć zakładać Bączkowi czapki, bo na razie tylko kurtki i bluzy z kapturami mu ubieram
w sumie to nawet nie mam takiej czapki na teraz. Dzisiaj byłam w sklepie i jedyna która mi się spodobała kosztowała 38 zł

Cytat:
pewnie tak i bądź tu mamo mądra

Stary 2013-09-25, 21:46   #2779
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
JAk ja uznam że potrzebne to kupię i nie będzie miał nic do gadania. Trzeba to kupuję. Wszystkie rzeczy małej ja kupowałam bez konsultacji z nim oprócz wózka, łóżeczka i fotelik on wybierał.

Ale mama mi ostatnio powiedziała, że ja pójdzie np do szkoły to smoka jej mogę zabrać, a ręki już nie zabiorę...
no i dobrze robisz

tak, paluszki muszą wędrować do buzi tu chodzi o typowe ssanie kciuka

ja tam nie znam nikogo kto by w przedszkolu kciuka ssał akurat
Cytat:

też mi się podoba dosyć ciepły ten komplecik i od środka ma taki fajny przyjemny materiał. Muszę w końcu zacząć zakładać Bączkowi czapki, bo na razie tylko kurtki i bluzy z kapturami mu ubieram
w sumie to nawet nie mam takiej czapki na teraz. Dzisiaj byłam w sklepie i jedyna która mi się spodobała kosztowała 38 zł

pewnie tak i bądź tu mamo mądra
my kupiśmy w h&m, czarną i w paseczki 15zł, fajne są

dlatego trzeba działać zgodnie ze swoim instynktem

Stary 2013-09-25, 21:56   #2780
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
no i dobrze robisz

tak, paluszki muszą wędrować do buzi tu chodzi o typowe ssanie kciuka

ja tam nie znam nikogo kto by w przedszkolu kciuka ssał akurat
my kupiśmy w h&m, czarną i w paseczki 15zł, fajne są

dlatego trzeba działać zgodnie ze swoim instynktem
A ja znam. Moja mama pracuje w przedszkolu i teraz akurat ma maluchy. Chyba 3 dzieci ssa kciuki, a jadna dziewczynka ma smoczek do spania.

Laura

Stary 2013-09-25, 21:59   #2781
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
dzielny mały miś

Cytat:
Wrocilam ze szpitala ma stluczenie brzucha i zagazowany heee wszyscy sie dziwili ze u 7latka tyle gazow i dostal czopka glicerynowego , oszczedny tryb ma prowadzic w razie nievustspienia objawow wrocic ...
Mam nadzieje ze przejdzie
M. Gada w najlepsze zamiast spac mam 5 pran do prasowania burdrl na chacie a jutro po 16 tesciowa wpada:banghead:
chyba coś przeoczyłam, co się stało?
poczekaj na teściową i poproś żeby wyprasowała

Cytat:
Napisane przez vujka Pokaż wiadomość
Dziewczyny z Katowic, nie ma ochoty się któraś spotkać? zapraszam na giszowiec
a nie chcesz przyjechać do Ligoty do Deb i do mnie?
szkoda że nie ma już bezpośredniego autobusu .... qrde, jakoś by trzeba to zorganizować, Deb zna Giszowiec, ja Katowic poza Ligotą i centrum wcale. napisz na pw jakie autobusy do Ciebie jadą z dworca. tego podziemnego

Cytat:
masz otwory na pasy

Cytat:
dlatego ja nie słucham męża i nawet go nie pytam
sama wszystko kupuje bo przynajmniej nie ma gadania a z reguły jak coś się przydaje to pochwali
chociaż w sumie po tym jak zrzędził że "po co nam leżaczek i mata, niepotrzebne wydatki ble ble ble" a teraz widzi że Przemek całe dnie się bawi na macie i siedzi w leżaczku i mogę z nim wszędzie chodzić to chyba doszedł do wniosku że jednak ja wiem lepiej

Cytat:
my kupujemy tego od początku, w różnych wersjach kolorystycznych:
http://allegro.pl/nuk-smoczek-uspoka...555488221.html

Cytat:
No jest, ale mi chodziło, że jest przejście tylko na pas między nóżkami a nie ma na ten pas łączący pałąk ze spacerówką, ale już mnie mąż uświadomił, że obydwa na raz nie są potrzebne

Czekam zatem na dalsze opinie na temat śpiworków.
jestem ciemna masa ale nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz, jaki pas

Cytat:

vil ale Ty mu dajesz samego kalafiora albo samego brokuła?
tak, ze słoiczka Pierwsza Łyżeczka. ale pluje. szkoda sloiczków poczekam aż będziemy robić na obiad i zblenduje mu zgotowanego, może zje

w Super-Pharmie 26-29.09 promocja -30% na akcesoria dziecięce !!!

Edytowane przez vil84
Czas edycji: 2013-09-25 o 22:10
vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 21:59   #2782
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Czy u Was też pogoda do du.py? My dzisiaj dwa razy z Kubą zostaliśmy złapani przez deszcz, a wczoraj raz przez mega ulewę (a że nie wzięłam parasolki, to Mąż musiał dowieźć )

Właśnie skończyłam robić obiadek na jutro i jak ktoś lubi zupy-kremy i lubi brokuła to mogę Wam szczerze polecić- http://www.wielkiezarcie.com/recipe17014.html. Moja pierwsza zupa-krem Robi się szybko i jest smaczna

Czy któraś może polecić jakiś przepis na super pyszne muffiny?

Uciekam spać... Nie chce mi się ani prasować, ani zmywać, ani nic, więc chociaż może się kimnę

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

Edytowane przez szprotka_mada
Czas edycji: 2013-09-25 o 22:01
szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 22:07   #2783
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:

Dokladnie raczki w buzi to taki etap a smok niestety ale dzieci miewaja silny odruch ssania i bez smoczka ani rusz abwnpore zabrany nie robi krzywdy

Cytat:
I taki komplecik

brawo super

Cytat:

jak Ty to ogarniasz

zdolniacha

już doczytałam co się stało. Biedaczek...

ja nie zabraniałam i nie zabraniam mu ssania paluszków, bo wiem że nie wolno.. ale wolę mu je zastąpić smoczkiem..
2.a jesteś pewna że te kupki są nieprawidłowe ? u nas też bywały takie kupki

ja też. Przewijałam w wózku (dobrze, że mamy dużą gondolę )
przewijałam na siedzeniach w samochodzi,
przewijałam w bagażniku (to normalnie luksus mamy kombi )

mi się wydaje, że jednak wełna lepiej grzeje

o proszę jaki dobry patent. A ja tu czytam artykuły i świruję jak tu ugryźć ten problem...

cudne wiadomości. Wszyscy jesteśmy dumni z Florka !!! Nasz Mały Wielki Chłopczyk

Ciekawe jak Cynamonek i Cynamoniątko

jak lize i wsadza paluszki to jestnok jak ssac je zaczyna to wtedy smoczek lepiej

Cytat:
nosidło hm nie wiem jak mogę pomóc ale czekam na info

16 h bez snu? mnie przeraża jak młody nie śpi 3h bo się naczytałam, że tkai malec to może max 2 h ciągnąc
pocieszyłaś mnie, że nie jest taki zły

my mamy kilka i najbardziej lubię avent soothe (ah ten widok buzi ssaka od środka:P) i dynamiczny lovi
używam tylko do usypiania i to nie zawsze, jak zasnie to mu wypada

brawa dla florka

byłysmy z Hump też na Zawadzkiej, bardzo fajnie było, ciekawie mówiła, a młody jak młody padł o 18.30 już na nocne spanie i musiałam go budzić na witaminki i mycie, nie miałam serca go wsadzić do wanienki więc ma drugi dzień brudasa

lecę ćwiczyć !
Looo matko co to za teoria od kiedy dziecoo roczne czy 2-letnie przejmuje kontrole fakt chce smoczek bo sie przyzwyczail ale tobty nadal decydujesz czy go dostanie i kiedy zakonczyc uzywanie go...
Kciuk do 5 roku zycia :banghead:
I sie oduczy hehe moze i sie oduczy ale watpie a napewno nie bedzie mial wyksztalconego aparatu mowy napisala juz ktoras z mam ze zawsze latwiej zabrac smoczek niz kciuk i nad smoczkiem panuje rodzic a nad kciukiem dziecko

M i D spia jutro wyzwanie "TESCIOWA"
Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 22:07   #2784
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
A ja znam. Moja mama pracuje w przedszkolu i teraz akurat ma maluchy. Chyba 3 dzieci ssa kciuki, a jadna dziewczynka ma smoczek do spania.
liczę, że nas to nie spotka palca mu nie urwę przecież

a, miałam pisać ale zapomniałam.... dostałam @ jestem złaaaa

Stary 2013-09-25, 22:08   #2785
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:

dlatego ja nie słucham męża i nawet go nie pytam
sama wszystko kupuje bo przynajmniej nie ma gadania a z reguły jak coś się przydaje to pochwali
chociaż w sumie po tym jak zrzędził że "po co nam leżaczek i mata, niepotrzebne wydatki ble ble ble" a teraz widzi że Przemek całe dnie się bawi na macie i siedzi w leżaczku i mogę z nim wszędzie chodzić to chyba doszedł do wniosku że jednak ja wiem lepiej
Mój na leżaczek spoko, a jak chciałam matę to mówił, że niepotrzebny gadżet tak jak leżaczek ( mała nie chciała w nim na początku siedzieć ). Matę dostaliśmy i docenił...

Dziewczyny możecie mi polecić jakąś dobrą i nie kosztującą 200zł szczoteczkę elektryczną?? Po ciązy moje zęby wołają o pomoc. Do dentysty jestem umówiona ale termin miał dopiero na grudzień ( prywatnie) i pomyślałam, że od szczoteczki zacznę.

Laura

Stary 2013-09-25, 22:08   #2786
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klarites Pokaż wiadomość
Zdrowiej szybko, dzielna mamo!
dzięki. a dzielna to moja corcia nie ja

Cytat:

synek ma na imię Aruś, mieszkamy pod Rzeszowem
o proszę Arusia jeszcze u nas nie ma.

Cytat:
hehe fajnie mieć świadomość, że się zakłada dzieciątku coś milutkiego i dobrej jakości a gdzie kupujesz ciuszki next-a? bo ja tylko parę "spadkowych" mam a wszystkie milutkie.
glownie allegro albo w naszych ulubionych lumpkach. nie zamawiałam jeszcze bezpośrednio z uk choć bardzo mnie kusi
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 22:09   #2787
modro
Rozeznanie

Cytat:
az mnie zatkalo. masakra...

ehh czy Was tez przytlaczaja wiadomości? codziennie kolejne skatowane dziecko dzisiaj trzymiesięczne. nie wiem co takie dziecko mogloby zrobić żeby je uderzyć. plakac? ehhh.
Mnie nie przytłaczają, ja po prostu jak słyszę takie wiadomości to mam ochotę, żeby świat się skończył jak najprędzej.

Cytat:
ooo doczytałam, ze jednak masz maluszka
mam pytanie odnośnie karmienia - tak w temacie naszych dyskusji. uparlas się przy drugim dziecku, ze będziesz karmic? czy już bylas bardziej swiadoma co i jak?
hehe kolejna osoba, która mowi, ze jedno dziecko jest przeciwieństwem drugiego az chce się sprobowac...
Przy pierwszym chciałam karmić piersią, ale zaczęłyśmy z problemami - pobyt w szpitalu, ona trzy piętra wyżej niż ja, piguły odwaliły krecią robotę dokarmiając wedle własnego uznania. Po powrocie do domu już się nie udało wcisnąć małej cyca do paszczy. Silny i stanowczy charakter pokazywała od początku...
Przy drugim chciałam karmić piersią i młoda współpracowała od początku. Mimo że nie miałam żadnego nawału pokarmu i piguły znowu wciskały mojemu dziecku butlę - udało się i jestem z tego bardzo zadowolona. Pomijając korzyści dla dziecka to wygoda jest nieziemska, nie znosiłam mycia butelek, robienia tego mleka, łażenia w nocy do kuchni itp. No i wygoda na wyjazdach - nigdy nie muszę się martwić o świeżą wodę, podgrzewacz itp. Tylko że ja nie musiałam specjalnie walczyć teraz o to, żeby się udało. Doszłyśmy do kp raczej bezboleśnie i bezstresowo. Teraz to uwielbiam i żałuję, że za pierwszym razem nie powalczyłam.
Ja miałabym ochotę sprawdzić, jakie byłoby moje trzecie dziecko, ale ten pomysł niestety nie przypadł do gustu mojemu małżonkowi z uwagi na nasze dwupokojowe mieszkanie

Cytat:
Chyba kopniak w dupę też mi nie zadziala, może jakby net padł

Wiesz, jakbym prawie czytała o swojej ... w szpitalu obudzić na karmienie się nie dało, lekarka kazała na siłę "no jak można dziecka nie potrafić obudzić" a my z mężem na siebie popatrzylismy, próbowaliśmy i nic, jeść 2 razy nie chciała. Stwierdziliśmy, że w dzień dużo je to pewnie potrzebuje więcej snu i olaliśmy lekarkę
Z karmieniem już lepiej, daję troszkę rzadziej i ... ładniej zjada a nie rozgląda sie po paru łyczkach po pokoju, może tak spróbuj.
Zasypianie też nam się popsuło, ale ja przestawiam z plecków na brzuszek.
Hehe, wizaż mnie nie lubi
To ja poleciałam wiekszym kalibrem bo suszone. Może się ureguluje.
No właśnie dzisiaj odpuściłam regularność karmień i było trochę lepiej z tym jedzeniem, ale z kolei ciężkość pieluch do południa była kiepściutka, mało siusiała, a to chyba nie za dobrze. W każdym razie już po 22 a ona dalej śpi...

modro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 22:10   #2788
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
Looo matko co to za teoria od kiedy dziecoo roczne czy 2-letnie przejmuje kontrole fakt chce smoczek bo sie przyzwyczail ale tobty nadal decydujesz czy go dostanie i kiedy zakonczyc uzywanie go...
Kciuk do 5 roku zycia :banghead:
I sie oduczy hehe moze i sie oduczy ale watpie a napewno nie bedzie mial wyksztalconego aparatu mowy napisala juz ktoras z mam ze zawsze latwiej zabrac smoczek niz kciuk i nad smoczkiem panuje rodzic a nad kciukiem dziecko
a masz jakiś super sposób na to aby zmusić dziecko do ssania smoczka i zabrać mu palec?

Stary 2013-09-25, 22:13   #2789
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:

Dziewczyny możecie mi polecić jakąś dobrą i nie kosztującą 200zł szczoteczkę elektryczną?? Po ciązy moje zęby wołają o pomoc. Do dentysty jestem umówiona ale termin miał dopiero na grudzień ( prywatnie) i pomyślałam, że od szczoteczki zacznę.
http://www.ceneo.pl/25769957#tab=spec
my mamy taką, fajna jest

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-25, 22:16   #2790
diabli
Zakorzenienie

dziewczyny, nie wiem czym sobie zasluzylam na takie idealne dziecko. wyc mi się chce przez to moje male cudo mamusia chora, wiec Nela bardzo się wczula...pisałam już, ze spalysmy do 11:30. później była z babcia na dwóch długich spacerach, na jeden na chwile wyszłam z nimi. wrocilam do domu, obiad, później wrocil tz - babcia poszla odwiedzić sasiadke, która tez jest po operacji, a nasza trojka w miedzy czasie zasnela (kolo 17:30) pospaliśmy do 19:30! no to szybka kapiel, trochę wyglupow i dzisiaj wyjątkowo później, ale od 21 Nelusia spi kurcze ona chyba naprawdę rozumie, ze matke rozwalcował czołg i potrzebuje rekonwalescencji no chyba, ze ja tez cos zbiera...

aaa i miałam już kiedyś pisać, tez znajdujecie w lozku tetrowe pieluszki, gryzaczki i dzidziusiowe zabawki? rozczula mnie to!!!
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości