Mamusie majowo- czerwcowe 2014 :-) - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-15, 14:15   #4231
monita01
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie majowo- czerwcowe 2014 :-)

Bardzo fajny ten plaszczyk Moze i ja sie bede miescic w moje dotychczasowe kapotki? Pozyjemy, zobaczymy
Stary 2013-10-15, 14:16   #4232
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Dziewczyny jesteście w temacie urlopów?
Wiem, że jak idę na pół roku macierzyńskiego, to mam 100% płatne, jak na rok to 80%, a jak najpierw zadeklaruję pół roku, a potem zmienię zdanie, że rok to dostaję najpierw 100%, a potem 60%.
Wiem też że po iluś tam tygodniach urlop macierzyński (rodzicielski) mogę ojcu dziecka przekazać.
Wiem też że ojcu 2 dni okolicznościowe przysługują z okazji urodzenia dziecka.

Jak jest z urlopem ojcowskim? Ile będzie tygodni w 2014 roku? Czy urlop ojcowski może trwać równolegle z urlopem macierzyńskim?
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 14:17   #4233
Seleniti
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez h0pe Pokaż wiadomość
kurcze ale gdzie? na NFZ? bo w ck nie powinno chyba byc takiego problemu...
wiesz co ja w tym wyniku przy bakterie nie mam napisane nieliczne/liczne/b.liczne jak pamietam bylo to kiedys tylko "masa" . Szukalam w necie ale nic nie ma. Jesli mam to brac na chlopski rozum to czytam to jako baaardzo duzo, i dlatego sie martwie. zwlaszcza, ze mam leukocyty 20- 30 wpw. a norma jest chyba do 6. Choć czytalam ze w ciazy ilosc leukocytow ma inne normy ale pewnie nie tyle. ;/

seleniti - ja jestem jak najbardziej za! ja moge pomóc w tworzeniu bo leżąca matka ma duuużo wolnego czasu i sporo też czytam więc przydatne info mogę zalinkować. Dla siebie narazie notuję kalendarz wizyt (bo skleroza to siostra moja) kiedy która ma i jak bedziecie chcialy to tez moge Wam zrobic te liste tutaj i uaktualniac.
No to super

Nie przejmuj sie jak na razie Kochana tymi wynikami, lekarz je zobaczy i sam powie co o tym sądzi, jak na razie główka do góry

Właśnie wróciłam z zajęć mam tak masakrycznie spuchnięte nogi i stopy, że coś okropnego, myślałam że w moich niewysokich i wygodnych koturnach przejdę przez ten chłodny jesienny okres i zimę bo stopa jest wyżej i tak nie marźnie jak się chodzi po śniegu i tej całej rozmokłej chlapie a tu się okazało, że nic z tego i muszę poszukać czegoś co nie przemoknie tak łatwo, będzie grzało w stópy i na płaskim obcasie pożegnałam się ze szpilkami to z koturnami też muszę, smutno mi

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Seleniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 14:27   #4234
bluesky89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coodmalina Pokaż wiadomość
oni mają troszkę inne podejście do ciąży, jak ja pracowałam w hotelu w Anglii jako kelnerka, była z nami Sue Brytyjka która jeszcze w środę obstawiała ze mną kolację, a już w czwartek zadzwoniła że urodziła w nocy syna... co więcej jak chciałam ją w czymś wyręczyć, bo mi jej szkoda było to złościła się na mnie strasznie
Masakra...
Cytat:
Napisane przez Martusiaaa21 Pokaż wiadomość
będzie dobrze a w PL sami planujecie mieszkać?? w jakim regionie kraju mniej więcej?
W Pl jest tak, że każdy ma osobne piętro. Moi rodzice mieszkają na parterze, my będziemy mieć piętro a brat z żoną mieszka na poddaszu Ale wszystko mamy oddzielne, także tak jakby samodzielne mieszkanie Obydwoje z mężem jesteśmy z Podkarpacia
Cytat:
Napisane przez JJJustynAAA Pokaż wiadomość
bluesky89 witamy kolejna mamę. Uważaj na siebie w Anglii, bo wiem jak tam podchodzą do ciąży... Dbaj o siebie!!!

Nie chce cię straszyć ale ja miałam w 6 tc też nie wielkie plamienia brązowego koloru, naprawdę było tego nie wiele, ale zaraz byłam u gina i dostałam dużą dawke duphastonu na którym jestem do dziś. Chociaż od tamtej pory nie plamię. Może umów sie do lekarza???
Staram się jak mogę

No ja wcześniej niż na niedziele nie dam rady umówić się do lekarza.
Na razie wszystko ustało, wczoraj pojawiło się 2 razy, dziś rano jeszcze troszkę i tyle. Mam nadzieje, że to nic poważnego, bo ja nawet nie będę miała tu dostępu do duphastonu ani luteiny.. Mam nadzieje, że okaże się, że to tylko ze zmęczenia i jak będę się oszczędzać, to nic z tego poważnego nie wyjdzie...
Cytat:
bluesky- to podejscie malo sprzyjające ale juz niedługo..
Nawet nie wiesz jak mnie to cieszy
Cytat:
Napisane przez mala85 Pokaż wiadomość
Witam Mamuśki majowo-czerwcowe

Dopisuje się do Waszej licznej grupy Mam nadzieję, że ogarnę się w ilości postów Termin mam na 12 czerwca, jutro równe 6 tyg To moja druga ciąża, moja córcia ma 3,5 roku..
Witaj

Ale jestem słaba dziś Umyłam naczynia i musiałam się położyć, bo myślałam, że nie wystoję.
Na obiad robię bigos z kapusty, ale chyba TŻ będzie go musiał dokończyć.
Stary 2013-10-15, 14:35   #4235
paulka0212
Wtajemniczenie

Jaki nasz wątek jest popularny
Obserwuje Nas 20 użytkowników i 4 gości

03.09.2011 - Szczęśliwa mężatka

24.09.2013 3w1

13.05.2014 Najszczęśliwsza Mama pod słońcem

Zosia 2645g 52cm 10pkt
Ania 2475 50cm 10pkt

paulka0212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 14:38   #4236
Pallas Ril
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Dziewczyny jesteście w temacie urlopów?
Wiem, że jak idę na pół roku macierzyńskiego, to mam 100% płatne, jak na rok to 80%, a jak najpierw zadeklaruję pół roku, a potem zmienię zdanie, że rok to dostaję najpierw 100%, a potem 60%.
Wiem też że po iluś tam tygodniach urlop macierzyński (rodzicielski) mogę ojcu dziecka przekazać.
Wiem też że ojcu 2 dni okolicznościowe przysługują z okazji urodzenia dziecka.

Jak jest z urlopem ojcowskim? Ile będzie tygodni w 2014 roku? Czy urlop ojcowski może trwać równolegle z urlopem macierzyńskim?
Urlop ojcowski to masz na myśli ten dwutygodniowy tacierzynski? On jest do wykorzystania w pierwszym roku życia dziecka, w dowolnym momencie i może być równolegle z matka.

Do tego wiem, że lekarz może napisać zwolnienie L4 dla partnera na czas opieki nad żoną zaraz po porodzie (na 2 tygodnie) - nie jestem pewna czy to jest 100% płatne czy mniej... jak zwykłe L4
Stary 2013-10-15, 14:42   #4237
Seleniti
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paulka0212 Pokaż wiadomość
Bo to w końcu NASZ wątek

Stary 2013-10-15, 14:44   #4238
Pallas Ril
Rozeznanie

W sumie ja też mam pytanie odnośnie wysokości macierzyńskiego. Dla mnie to trudniejsze do ogarnięcia niż fizyka kwantowa )

Słyszałam, że wysokość zasiłku macierzyńskiego wylicza się jako średnią pensji z ostatnich 12 miesięcy. Do średniej też się wlicza nadgodziny, premie etc...

To jest dla mnie w miarę proste. Natomiast nie jestem w stanie zrozumieć jaki wpływ na macierzyński mają wcześniejsze zwolnienia chorobowe. Ktoś się orientuje w tym temacie?

Czytałam, że jeśli pomiędzy ostatnim chorobowym a macierzyńskim nie minie 3 miesiace, to tych ostatnich trzech miesięcy nie bierze się pod uwagę, tylko ostatnie 12 miesiecy przed L4. Nie mogę tego pojąć.. rzeczywiście tak jest?

Dla mnie osobiscie to duży problem, bo dostałam teraz sporą podwyżkę i byłoby szkoda, gdyby mi policzyli poprzednią pensję :/
Stary 2013-10-15, 14:54   #4239
paulka0212
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pallas Ril Pokaż wiadomość
W sumie ja też mam pytanie odnośnie wysokości macierzyńskiego. Dla mnie to trudniejsze do ogarnięcia niż fizyka kwantowa )

Słyszałam, że wysokość zasiłku macierzyńskiego wylicza się jako średnią pensji z ostatnich 12 miesięcy. Do średniej też się wlicza nadgodziny, premie etc...

To jest dla mnie w miarę proste. Natomiast nie jestem w stanie zrozumieć jaki wpływ na macierzyński mają wcześniejsze zwolnienia chorobowe. Ktoś się orientuje w tym temacie?

Czytałam, że jeśli pomiędzy ostatnim chorobowym a macierzyńskim nie minie 3 miesiace, to tych ostatnich trzech miesięcy nie bierze się pod uwagę, tylko ostatnie 12 miesiecy przed L4. Nie mogę tego pojąć.. rzeczywiście tak jest?

Dla mnie osobiscie to duży problem, bo dostałam teraz sporą podwyżkę i byłoby szkoda, gdyby mi policzyli poprzednią pensję :/

Ja pracuję dopiero od kwietnia... A wcześniej pobierałam zasiłek, ciekawe jak u mnie to "wyliczą".

Właśnie zjadłam pomidorówkę mniam mniam

03.09.2011 - Szczęśliwa mężatka

24.09.2013 3w1

13.05.2014 Najszczęśliwsza Mama pod słońcem

Zosia 2645g 52cm 10pkt
Ania 2475 50cm 10pkt

paulka0212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 14:55   #4240
Magdi555
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bluesky89 Pokaż wiadomość
No ja wcześniej niż na niedziele nie dam rady umówić się do lekarza.
Na razie wszystko ustało, wczoraj pojawiło się 2 razy, dziś rano jeszcze troszkę i tyle. Mam nadzieje, że to nic poważnego, bo ja nawet nie będę miała tu dostępu do duphastonu ani luteiny.. Mam nadzieje, że okaże się, że to tylko ze zmęczenia i jak będę się oszczędzać, to nic z tego poważnego nie wyjdzie...
Jak coś to daj znać, ja miałam receptę na dwa opakowania Luteiny, ale do wizyty pójdzie mi jedno, jak chcesz to drugie mogę Ci wysłać

Mala witaj i się nie stresuj Nie Ty jedna nie wiedziałaś, że w ciąży jesteś

Magdi555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 15:01   #4241
kasiab91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magdi555 Pokaż wiadomość
Jak coś to daj znać, ja miałam receptę na dwa opakowania Luteiny, ale do wizyty pójdzie mi jedno, jak chcesz to drugie mogę Ci wysłać

Mala witaj i się nie stresuj Nie Ty jedna nie wiedziałaś, że w ciąży jesteś
Oj tak, ja myślałam, że to stres związany ze ślubem itp. I w tym czasie alko było bardzo często. Wiadomo, znajomi przyszli nas odwiedzic, no i prosiliśmy gości o wino zamiast kwiatów, a że ja kocham się raczyc winkiem to już same możecie poślec ile w siebie wlałam Ale od kiedy zrobiłam test zero alkoholu, papierosów i kawy
MAMA- 03.05.2014
http://www.suwaczki.com/tickers/ex2btv73n5x6okj5.png

kasiab91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 15:12   #4242
asiulka_22
Zakorzenienie

WITAM PONOWNIE
a ja wróciłam z małych zakupków/ kilka kosmetyków mi się pokończyło/ kupiłam też emulsje przeciw rozstępom, tą z rosmanna/ opakowanie takie jak ta oliwka/ konsystencję ma taką jak balsam, ale ciężko się wchłania. miałam jeszcze w koszyku Perfecte /MAMA/ ale od 4 miesiąca więc odłożyłam....
Cytat:
ja tez myslalam ze mam taki jak Asia a t dwa dni z rzędu sie wypróżniłam i spadł także cudowne wzdęcia też robią swoje juz mam mniejszy
ja mam najmniejszy rano hehe.

Cytat:
Napisane przez monita01 Pokaż wiadomość
Podczytuje Was czasem, ale na razie sie nie ujawnialam. Mozna dolaczyc?
pewnie witaj !!

Cytat:
Napisane przez Aldrin Pokaż wiadomość
nabiera? jeszcze bardziej? ja już teraz mam problemy z nadrabianiem i odnalezieniem się
hehe damy rade!!

Cytat:
Napisane przez dwakolory1 Pokaż wiadomość
Wizytę dziś mam - między innymi- ja. O 17. Także kciuki się napewno przydadzą.
Ja też już to odczuwam. Mój gin za wizytę z usg bierze 180 zł!!! Masakra jakaś. Oprócz tego wyniki prywatnie - ostatnio zapłaciłam 100 zł.
wyniki zal ez jakich badań??
czyli oprócz wizyty jeszcze 100 za wyniki? mi np. robił cytologie, ale wyniki mam w cenie, usg również

Cytat:
Napisane przez D0tk4 Pokaż wiadomość
w ogóle troszkę się denerwuje, bo lecimy z mężem do tajlandii. daleka podróż, egzotyczny kraj, oby tylko fasolce nie zaszkodziło
super podróż...zazdroszcze
a co do lotów to właśnie różnie piszą na ten temat, najlepiej porozmawiaj ze swoim ginem. ja czytałam że w początkowej ciąży odradza dię lotów samolotów.... popytaj jeszcze

Cytat:
no to mnie uspokoiłyście. ten 7tc będzie dobry serduszko będzie już można wtedy usłyszeć?
oczywiscie ja byłam w 6 i kilka dni i już pikała mała kropeczka, teraz jak pójde to mam nadzieje że włączy głos i będziemy słyszec

Cytat:
Napisane przez Dark lady Pokaż wiadomość
Cześć.
Co do porad, to w poprzednim wątku mamusiowym miałyśmy i jeszcze polecane sklepy, sprzedający na all, wyprawkę itp.[COLOR="Silver"]
ja również tak jak Hope zgłaszam chęć pomocy przy tworzeniu pierwszej stronki

Cytat:
Napisane przez mala85 Pokaż wiadomość
Witam Mamuśki majowo-czerwcowe

Dopisuje się do Waszej licznej grupy
WITAJ
========================= ===
P.S
CZY wykupywałyście jakieś ubezpieczenia dodatkowe / np, z tytułu urodzenia dziecka /?? ja żałuje że nic nie wzięłam ,,,, tylko oczywiście trzeba min, miesiąc przed ciąża, bo jest ono akceptowane / przyznawane/ po 9 miesiącach... a teraz do już lipa

Edytowane przez asiulka_22
Czas edycji: 2013-10-15 o 15:16
asiulka_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 15:19   #4243
Seleniti
Zadomowienie

Dziewczyny, aż się popłakałam znacie to?:

"Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cię,
zanim się urodziłaś - kochałam Cię,
nim minęła pierwsza minuta Twojego życia...
- byłam gotowa za Ciebie umrzeć..."

"Ja jako pierwsza pod sercem Cię nosiłam,
Ja o Twe zdrowie najgoręcej prosiłam.
Byłam przy Tobie od pierwszego grama.
Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama!"

---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Cytat:
Napisane przez asiulka_22 Pokaż wiadomość
P.S
CZY wykupywałyście jakieś ubezpieczenia dodatkowe / np, z tytułu urodzenia dziecka /?? ja żałuje że nic nie wzięłam ,,,, tylko oczywiście trzeba min, miesiąc przed ciąża, bo jest ono akceptowane / przyznawane/ po 9 miesiącach... a teraz do już lipa
Z tego co czytałam w niektórych ubezpieczalniach, można płacić na pół roku przed porodem

Stary 2013-10-15, 15:24   #4244
JJJustynAAA
Zakorzenienie

Cytat:
Musimy dać radę, nie wyobrażam sobie innej opcji Z rodziną jesteśmy zżyci bardzo i wiem, że w każdej sytuacji możemy na nich liczyć
W Anglii jesteśmy od ponad 3 lat, także troszkę czasu minęło..
za tak odważną decyzję. Znam masę osób którym tam za granicą nie jest za dobrze, ale boją się powrotów do polskich realiów.

Cytat:
Napisane przez carolyna86 Pokaż wiadomość
mam podobnie, wiecznie bym coś żuła. Oprócz dwóch bułek i dwóch jabłek, miałam dziś dwa krokiety

No ja nie mogę brać np krokietów bo nie mam mikrofaliżeby to odgrzać. Więc od 10 do 17 jestem tylko na suchym prowiancie,. no chyba że zamówię sobie tak jak dziś pierogi ale były ciepłe i pyszne...

Cytat:

to mi wygląda na ciążę idealną

tfu tfu nie zapeszaj...Bo podobno i w 3 miesiącu można mocno wymiotować... Ale obyś miała rację

Cytat:
Dzieki, dzieki Tez mam nadzieje, ze z badaniami bedzie ok!
Ja jakos nie czuje az tak wzmozonego apetytu. Moze rano po sniadaniu szybciej mam ochote na drugie, ale mi w pracy owoc+ jogurt na drugie sniadanie a potem kapanka na lunch wystarcza. W domu jem sobie obiad tak o 17ej-18ej i kolacje czasem tak, a czasem nie. Za to wiecej pije! Kupilam sobie wyciszkaczek elektryczna i ciagle robie szklany soku pomaparnczowego lob pomaranczowo-grejpfrutowego, jakies owocowe herbaty, w pracy woda....

A mialam Was pytac: szykujecie sie do zakupu jakiejs ciazowej kurti zimowej?
No ja raczej będę musiała się w coś zaopatrzyć. Teraz mam płaszczyk w który ledwo się dopinam. Na zime mam inny taki pod biust więc myśle że trochę w nim pochodzę, ale jak będzie -15 to raczej powinnam włośyć cieplą kurtkę, a obecną mam xs więc napewno w frudniu się w nią nie wcisne.

Ale jak widze ceny kurtek ciążowaych to i już sama nie wiem gdzie ich szukać taniej... może na all.??

Cytat:
Napisane przez madziuuula Pokaż wiadomość

No a my po lekarzu. Chodzimy z młodym conajmniej raz w tygodniu na osłuchanie wciaż gardło czyste kaszel jest, osłuchowo oki. A dziś okropne gardło z ropą i antybiotyk Dobrze dedukuje że to angina? Zaraźliwe cholerstwo 10 dni antybiotyk i dużo tulić synusia takie zalecenie
Doktorka się dziwiła co tak płakał przed gabinetem a Oliś ma obsesje przed zdejmowaniem czapki bo się boi że zostanie na dłuzej w tym miejscu

Dobra uciekam bo mi dziecko przelewa zupę z miski do sitka na krześle
Biedny Oliś... Zdrówka. A poza tym pomysłowy chłopczyk z niego

Cytat:
Napisane przez kasiab91 Pokaż wiadomość
Ja już kupiłam sobie płaszczyk

pokaż

DARK LADY -GŁOS ODDANY

mala85 witamy

Cytat:
a gdzie takie rzeczy można wyczytać? albo statystyki wątku? Bo ja nie wiem

Cytat:
ja nie wykupywałam. mam to w grupówce.

Mama Franka

JJJustynAAA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 15:26   #4245
Pallas Ril
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Seleniti Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Z tego co czytałam w niektórych ubezpieczalniach, można płacić na pół roku przed porodem

Na pół roku przed porodem to chyba tylko w dużych korporacjach w ramach ubezpieczenia grupowego.
Stary 2013-10-15, 15:27   #4246
kasiab91
Zakorzenienie

Cytat:

Gdzieś to czytałam, ja płaczę przy tym
http://www.youtube.com/watch?v=_YXLLbQ9h_Y
MAMA- 03.05.2014

Stary 2013-10-15, 15:27   #4247
santom
Zakorzenienie

GG do santom Send a message via Skype™ to santom

Cytat:
Bardzo dziekuję.
Jestem po rozmowie w pracy.
Szefowa znów zbladła, padła na krzesło i wydukała "o Boże, co ja teraz zrobię". Nie jestem niezastąpiona, kilku pracowników pracuje na takich samych stanowiskach jak ja. Poza tym tak się szczęśliwie składa że pozamykałam wszystkie tematy nad którymi pracowałam.
Potem zapytała "jak to się stało" i czy drugie dziecko też będę mieć opóźnione w rozwoju.
Za to w kadrach było miło. Panie pogratulowały i kibicują.

Jak najpóźniej. Brzuch zobaczą to się dowiedzą.

Paradoksalnie - takim dalekim znajomym, spotykanym raz na pół roku - tak, jeśli ich spotkam. Bliższym nie.
durny babsztyl

Cytat:
ale rajcujecie przekupy od rana masakra... n adrabiam juz chyba ze dwie h...

ale pytanie zadalas pewnie, ze przylaczaj sie i pisz co tam jak tam

wooow - to pieknie! jestem zdumiona zmiana postawy ja mam nadzieje ze moja ginka przyjedzie do mnie na poród...:P

woow no to albo pojadlas i cie wzdęło albo przyrasttasz na raty mam nadzieje ze niebawem pokazesz brzusio
no widze ze takich hidtorii jest tu wiecej i ja tez jak odpuscilam bo dostalam prace to nagle stalo sie...

eeee no to gratki! fajnie ze przyszlas sie podzielic radością!

lolitka - nie zazdrość bo jak cie wystrzeli to zobaczysz ja tez myslalam ze mam taki jak Asia a t dwa dni z rzędu sie wypróżniłam i spadł także cudowne wzdęcia też robią swoje juz mam mniejszy
pieknie wygladalas!!! a Wy drodzy Państwo pasujecie do siebie!

kasiab91
- to niezle twoj maz zareagowal cudownie ze tak sie teraz cieszy! my przez nasze klopoty z ciaza mamy sporo radosci odebranej;/
tesciowa ise nie przejmuj - wazne ze sa inni wartosciowi i skoro tak to trzymaj sie blisko z tymi, ktorzy sa Ci bliscy i dziecku. I siedz z nami - tu czas leci jak cholera

pikaso - hehehe no to tesciowka widze sie ceni dobrze, nie przejmuj sie ;*

paulka- to tesciowa niefajna gadke zapodala. powinna wlasnie sie dokladac tym bardziej ze dwojka bedzie. Co, to pierwsze wnuczki lepsze? naprawde swinstwo.

justynko - gratuluję udanej wizyty! ciesze sie ze dzidzi pomachalo do mamuni

martuszka- ja wczoraj sie zwazylam i mialam 1,5 kg wiecej, a dzisiaj zwazylam sie na czczo, i jednak bez zmian.... takze rano sie trzeba ważyć coby sie nie oszukac

pallas Ril - pewnie boli cie skarbo od tego szarpania i kwasów... biedna jestes. Moze musisz wiecej lezec?

coodmalina- kawal chlopa z Twojego syna

niki - to Was tesciowa tez podkreslila. grrr ;/

kaorlak-
nie denerwuj sie, bo mi sie udzieli:P wszystko bedzie dobrze! trzymam kciuki i czekam na info!

magdi - pyszny obiadek ja mam awersję do mięsa w ciąży;/

bluesky - hej super ze jestes co do nerwuska - tez jestem taka ale o dziwo w ciazy od dawana juz sie nie denerwowalam - jestem zanadto spokojna i wyrozumiala - jak ci hormony wyluzuja to bedziesz oaza spokoju masz juz umowiona wizyte? za 1, 5 mc to bedzie juz ostatnia chwila na zrobienie genetycznyego usg wiec moze warto juz cos zaklepac?

kasia b - ja jak planowalam to co miesiac czulam ze jestem hehehe robilam test przed@

dziewczyny czy któraś z Was miała jakieś stany zapalne/bakteryjne zakazenia dróg moczowych w ciąży? ja odebrałam wyniki i nie do konca potrafię je zinterpretować bo terminy używane takie niespotykane , w necie nic nie znalazlam i obawiam się ze coś się dzieje. Boje sie antybiotykow itd. Jak nie urok to sraczka normalnie ;[
kochana, ja przed ciaza mialam permanentne zapalenie pecherza. non stop cos, bez przerwy mnie bolalo. po 2# mialam robiony posiew z szyjki i z pecherza: pecherz czysty, a szyjke leczylam miesiac antybiotykami, bo jakies 2 bakterie mi wyszly. potem zaczelam pic sok z zurawiny czysty, bez dodatkow, bez cukru i od maja mam spokoj. wiec poolecam sok z zurawiny i zrobic posiewy, zeby w razie czego wiedziec z czym sie walczy.

Cytat:
Dzieki, dzieki Tez mam nadzieje, ze z badaniami bedzie ok!
Ja jakos nie czuje az tak wzmozonego apetytu. Moze rano po sniadaniu szybciej mam ochote na drugie, ale mi w pracy owoc+ jogurt na drugie sniadanie a potem kapanka na lunch wystarcza. W domu jem sobie obiad tak o 17ej-18ej i kolacje czasem tak, a czasem nie. Za to wiecej pije! Kupilam sobie wyciszkaczek elektryczna i ciagle robie szklany soku pomaparnczowego lob pomaranczowo-grejpfrutowego, jakies owocowe herbaty, w pracy woda....

A mialam Was pytac: szykujecie sie do zakupu jakiejs ciazowej kurti zimowej?
apetyt mialam na samym poczatku, teraz wmuszam w sibie jedzenie jem malymi porcjami, bo jak za dzuo zjem na raz to padam od razu i do wieczora nie moge sie podniesc za to na sok pomaranczowy tez mam ostatnio non stop chcice
kurtki dzis widzialam w hm... porazka nad porazkami, zadnych workow nosic nie bede

witam nowe mamusie

no i krotka relacja z wizyty ginekolog zadnych nieprawidlowosci nie widzial, lozsko sie trzyma, dzidzia sie rusza ssala paluszek(po mamie) potem nam pomachala
w nagrode poszlismy sobie z Tz polazic po sklepach dzieciecych ogladalismy wozki, lozeczka no i w hm kupilam maluszkowi pierwsze ciuszki taki slodki secikhttp://www.hm.com/no/product/14035?article=14035-A

a w zalaczniku nasza kroszka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2013-10-15 15.07.50.jpg (58,7 KB, 48 załadowań)

NA ZAWSZE W SERCU...
santom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 15:29   #4248
D0tk4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez santom Pokaż wiadomość

jaka piękna dzidzia! który to tydzień?
D0tk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 15:30   #4249
Seleniti
Zadomowienie

Cytat:

Ale Kruszynka

Stary 2013-10-15, 15:32   #4250
santom
Zakorzenienie

Cytat:
jaka piękna dzidzia! który to tydzień?
teraz 13 leci

NA ZAWSZE W SERCU...
Stary 2013-10-15, 15:32   #4251
kasiab91
Zakorzenienie

Cytat:
Cudowne maleństwo I ciuszki też słodziutkie. Takie w moim stylu

Dobra zbieram się bo zaraz wraca małż i jedziemy te meble ogarnąc, a później do mamy na kolację Dobrze, że są takie instytucje, nie trzeba cały dzień nad garami stac

Będę wieczorkiem no ewentualnie jutro z rańca. Spokojnego popołudnia
MAMA- 03.05.2014

Edytowane przez kasiab91
Czas edycji: 2013-10-15 o 15:34
Stary 2013-10-15, 15:34   #4252
Goraleczka84
Raczkowanie

Cytat:
:

no i krotka relacja z wizyty ginekolog zadnych nieprawidlowosci nie widzial, lozsko sie trzyma, dzidzia sie rusza ssala paluszek(po mamie) potem nam pomachala
w nagrode poszlismy sobie z Tz polazic po sklepach dzieciecych ogladalismy wozki, lozeczka no i w hm kupilam maluszkowi pierwsze ciuszki taki slodki secikhttp://www.hm.com/no/product/14035?article=14035-A

gratulacje piękne maleństwo

Niech rośnie duże i zdrowe
Goraleczka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 15:35   #4253
bluesky89
Zakorzenienie

Cytat:
Na pewno dam znać, dziękuję bardzo!
Cytat:
Napisane przez JJJustynAAA Pokaż wiadomość
za tak odważną decyzję. Znam masę osób którym tam za granicą nie jest za dobrze, ale boją się powrotów do polskich realiów.
Gdyby nie to, że jestem w ciąży też pewnie na razie byśmy się nie zdecydowali, choć kto wie.. Obydwoje już mamy dość życia tutaj.
Cytat:

Hej Santom
Super, że ciąża przebiega tak jak powinna i dzidzia rośnie
I ciuszki słodziachne
Stary 2013-10-15, 15:35   #4254
asiulka_22
Zakorzenienie

Cytat:
PIĘKNE.... aż sobie wysłałam na maila

Cytat:
no i krotka relacja z wizyty ginekolog zadnych nieprawidlowosci nie widzial, lozsko sie trzyma, dzidzia sie rusza ssala paluszek(po mamie) potem nam pomachala a w zalaczniku nasza kroszka
super że ok dzidzia słodka
asiulka_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 15:39   #4255
santom
Zakorzenienie

i cos mi sie zdaje, ze bedzie dziewczynka

NA ZAWSZE W SERCU...
Stary 2013-10-15, 15:41   #4256
Magdi555
Rozeznanie

Cytat:
Ja mam ubezpieczenie grupowe w pracy i w nim mam pieniążki z tytułu urodzenia dziecka

Cytat:

Mnie w poprzedniej ciąży to bardzo wzruszyło!

Pewnego razu było dziecko gotowe, żeby się urodzić. Więc któregoś dnia zapytało Boga:

- Mówią, że chcesz mnie jutro posłać na ziemię, ale jak ja mam tam żyć, skoro jestem takie małe i bezbronne?

- Spomiędzy wielu aniołów wybiorę jednego dla ciebie.
On będzie na ciebie czekał i zaopiekuje się tobą.

- Ale powiedz mi, tu w Niebie nie robiłem nic innego tylko śpiewałem i uśmiechałem się, to mi wystarczało, by być szczęśliwym?

- Twój anioł będzie ci śpiewał i będzie się także uśmiechał do ciebie każdego dnia.
I będziesz czuł jego anielską miłość i będziesz szczęśliwy.

- A jak będę rozumiał, kiedy ludzie będą do mnie mówić, jeśli nie znam języka, którym posługują się ludzie?

- Twój anioł powie ci więcej pięknych i słodkich słów niż kiedykolwiek słyszałeś, i z wielką cierpliwością i troską będzie uczył Cię mówić.

- A co będę miał zrobić, kiedy będę chciał porozmawiać z Tobą?

- Twój anioł złoży twoje ręce i nauczy cię jak się modlić.

- Słyszałem, że na ziemi są też źli ludzie. Kto mnie ochroni?

- Twój anioł będzie cię chronić, nawet jeśli miałby ryzykować własnym życiem.

- Ale będę zawsze smutny, ponieważ nie będę Cię więcej widział.

- Twój anioł będzie wciąż mówił tobie o Mnie i nauczy cię, jak do mnie wrócić, chociaż ja i tak będę zawsze najbliżej ciebie.

W tym czasie w Niebie panował duży spokój, ale już dochodziły głosy z ziemi i Dziecię w pośpiechu cicho zapytało:

- O, Boże, jeśli już zaraz mam tam podążyć powiedz mi, proszę, imię mojego anioła.

- Imię twojego anioła nie ma znaczenia, będziesz do niego wołał:
"MAMUSIU".

Cytat:

Gratulacje dobrych wieści! Zdjęcie cudne Pierwszy zakup super

Magdi555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 15:41   #4257
santom
Zakorzenienie

Cytat:
Na pewno dam znać, dziękuję bardzo!

Gdyby nie to, że jestem w ciąży też pewnie na razie byśmy się nie zdecydowali, choć kto wie.. Obydwoje już mamy dość życia tutaj.

Hej Santom
Super, że ciąża przebiega tak jak powinna i dzidzia rośnie
I ciuszki słodziachne
hej milo Cie tu widziec widze, ze zycie Wam niespodzianke zgotowalo taka slodka

NA ZAWSZE W SERCU...
Stary 2013-10-15, 15:42   #4258
/Mycha/
Raczkowanie

Cytat:
a co do lotów to właśnie różnie piszą na ten temat, najlepiej porozmawiaj ze swoim ginem. ja czytałam że w początkowej ciąży odradza dię lotów samolotów.... popytaj jeszcze
no to mój fasol już zaliczył dwa loty... ale nie byłam tego świadoma, czułam się normalnie, tylko od razu po tańcu stewardess poszłam w kimę

Cytat:
P.S
My z mężem mamy rozszerzony pakiet grupówki i jakieś 5 tys powinno wpaść - będzie na wyprawkę.
/Mycha/ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-15, 15:43   #4259
santom
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam ubezpieczenie grupowe w pracy i w nim mam pieniążki z tytułu urodzenia dziecka

Mnie w poprzedniej ciąży to bardzo wzruszyło!

Pewnego razu było dziecko gotowe, żeby się urodzić. Więc któregoś dnia zapytało Boga:

- Mówią, że chcesz mnie jutro posłać na ziemię, ale jak ja mam tam żyć, skoro jestem takie małe i bezbronne?

- Spomiędzy wielu aniołów wybiorę jednego dla ciebie.
On będzie na ciebie czekał i zaopiekuje się tobą.

- Ale powiedz mi, tu w Niebie nie robiłem nic innego tylko śpiewałem i uśmiechałem się, to mi wystarczało, by być szczęśliwym?

- Twój anioł będzie ci śpiewał i będzie się także uśmiechał do ciebie każdego dnia.
I będziesz czuł jego anielską miłość i będziesz szczęśliwy.

- A jak będę rozumiał, kiedy ludzie będą do mnie mówić, jeśli nie znam języka, którym posługują się ludzie?

- Twój anioł powie ci więcej pięknych i słodkich słów niż kiedykolwiek słyszałeś, i z wielką cierpliwością i troską będzie uczył Cię mówić.

- A co będę miał zrobić, kiedy będę chciał porozmawiać z Tobą?

- Twój anioł złoży twoje ręce i nauczy cię jak się modlić.

- Słyszałem, że na ziemi są też źli ludzie. Kto mnie ochroni?

- Twój anioł będzie cię chronić, nawet jeśli miałby ryzykować własnym życiem.

- Ale będę zawsze smutny, ponieważ nie będę Cię więcej widział.

- Twój anioł będzie wciąż mówił tobie o Mnie i nauczy cię, jak do mnie wrócić, chociaż ja i tak będę zawsze najbliżej ciebie.

W tym czasie w Niebie panował duży spokój, ale już dochodziły głosy z ziemi i Dziecię w pośpiechu cicho zapytało:

- O, Boże, jeśli już zaraz mam tam podążyć powiedz mi, proszę, imię mojego anioła.

- Imię twojego anioła nie ma znaczenia, będziesz do niego wołał:
"MAMUSIU".

Gratulacje dobrych wieści! Zdjęcie cudne Pierwszy zakup super
zawsze jak czytam to opowiadanie to rycze, wiec juz nawet nie czytam

NA ZAWSZE W SERCU...
Stary 2013-10-15, 15:45   #4260
pomarancza24
Zadomowienie

Cytat:
ciężarówki, chciałabym dołączyć!

zrobiłam dziś test, wyszły piękne 2 krechy! płakać mi się ze szczęścia chce!
Cześć

Cytat:
Napisane przez lolitka888 Pokaż wiadomość
HejkaZnowu miniałam do nadrobienia tyle stronWybaczcie,ale musiałam się nacieszyć nowym mężem hehNie umiem się przyzwyczaić,że mieszkamy razem i że teraz zawsze będzie:Jeszcze do końca nie wierze,że jestem w ciąży mimo,że już 4 miesiąc się zaczął a tu teraz jeszcze że mam mężdo rzeczy..

Własnie nie mierzyłam brzuszka jeszcze..chyba faktycznie zaczne:Miałam zrobić zdjęcie,ale jakoś zapału nie było.Dzisiaj już napewno zrobie i wstawie tutaj..choć smutno mi jak na niego patrze i zazdroszcze tych brzuszków,które tutaj widziałam:

Jak napisałaś o tym zdjęciu to sobie pomyślałam "a co mi tam" i pokaże Wam. W końcu "nie od dziś się znamy" hehe

Aż nie wierze,że masz taki problem jak ja. Od razu raźniej.. Ja leków nie brałam nigdy ale chodziłam na terapie grupowąak się czujesz w ciąży? Który jesteś tydzien? Masz te przykre dolegliwości?Jestem z Toba

Alleee mi Muffinko nadzieje przywróciłaś

Vampirko w którym Ty jestes tygodniu? Współczuje tych wymiotów
Ja też nadal mam wieczorne mdłości

Heh dokładnie wiem o co Ci chodzi. Też mam malutkie. Teraz troszkę podrosły i się fajne zaokrągliły i mój mąż(jezu jak to brzmiiągle mi je komplementuje i chce je dotyka

Mnie też swędzą czasem,zwłaszcza wieczorami i się drapie po nich jak małpka:

Gosiiaczek będę 3mać kciukiy pogoda dopisała i wszystko było tak jak sobie wymarzys No i żebyś nie ryczała przy przysiędze jak Ja

Rety Paulko GRATULACJEle wspaniała nowina no i szokczę chłopca i dziewczynki:
Jeszcze raz Gratuluję i fajnie wygladaliscie

Cytat:
U mnie też rodzice się zadeklarowali, jak będzie dziewczynka to babcia kupi wózek a jak chłopak to dziadek.
No ale po wczorajszym dniu stwierdzili, że się zrzucą i kupią wspólnie...
A jeżeli chodzi o teściów, też nie mam co liczyć ....
Jak powiedziałam o tej całek "wózkowej" akcji moich rodziców teściowej, to stwierdziła że ona ma już wnuczki i nie będzie musiała raczej nic kupować, bo moich rodziców to pierwsze i dlatego tak chcą kupować .../
Bardzo miła teściowa. ...

Cytat:
Napisane przez kasiab91 Pokaż wiadomość
No niestety teściowe nas jakoś nie rozpieszczają wręcz przeciwnie. Ciągle mamy z nimi pod górkę Mieszkamy z nimi i im się chyba wydaję, że jeżeli my jesteśmy z nimi to już nic innego się nie należy. Jest mi strasznie przykro z tego powodu. Bo moi rodzice starają się jak mogą, żeby coś pomóc, tato nawet za głupi płaszcz połowę kaski mi podsunął. A tu człowiek stara się jak może i kurcze ciągle coś nie tak. I zamiast mnie wspierac to ciagle słyszę jak to będzie P sam pracuje Ty w domu i dziecko na głowie Niekiedy to mam takiego doła, że to się w głowie nie mieści. A reakcja na wiadomośc o dziecku:
- Mamo, będziesz babcią.
- Tak? Fajnie. (Popiła wodę z butelki i poszła)
U mnie znów odwrotnie mama i tata się spłakali i aż mnie podnieśli do góry ze szczęścia, że damy im wnuczków. W ogóle w dziwną rodzinę się wbiłam. Dzieki Bogu mój mąż zaczyna się zmieniac i wchodzic na dobrą drog
No to się wyżaliłam:
Masakra, wspolczujs takiej r teściowej

Cytat:
Napisane przez janeczka7891 Pokaż wiadomość
Witam się porannie
Muffinka już siara?kurka wodna szybko heh. i: będzie dobrze na wizycie

u mnie dziś krokieciki i barszczyk czerwony.Farsz mam gotowy, barszczyk też tylko naleśniki upiec a sporo tego muszę zrobić bo chcę wiekszą ilość. Jak narazie nie zabieram się za to heh nie chce mi się ... Poczytam co tam u Was.

niestety ale tak jest, przykre ale prawdziwe. Z drugiej strony gdybyśmy same miały znajomości też byśmy korzystały, nie ma co się oszukiwać )

mi ciężko powiedzieć ale sporo, przed ciążą ważyłam 64-66kg a teraz na wizycie 72kg. Niewiarygodne ale prawdziwe, chociaż jem jak stado koni. Miałam okropne mdłości i zajadałam to, na chwilę pomagało a potem znowu to samo. No i z nudów bardzo dużo jadłam.

tak się mówi ale wszystkie wiemy jakie to ciezkie. Nam także udało się w takim miesiącu co olałam to, imprezowaliśmy bo był urlop, bardzo dużo robiłam przy budowie domu, do tego zmiana mieszkania a jakoś chciałam się odchudzać ale postanowiłam że zrobię test bo @ 2 dni się spóźniała i II )

gratulacje )

ale przecież dalej możecie się sobą cieszyć hehe )

ja tak samo zapas sobie zrobiłam przyda się po ciąży hahah

ja na początku samym się nie chwaliłam, powiedziałam rodzince dopiero po pierwszej wizycie u lekarza. Teraz w zasadzie już bardzo dużo osób wie, wiecie jak to jest, ciotka wie, to sąsiadka itd itd

JJJustynAAA mogę Ci przesłać jak chcesz ale pdf.

Co do wyprawki to cieszę się, ze mamy wszystko po pierwszym maluchu,no chyba że będzie dziewczynka to kilka rzeczy zmienimy ale nie za wiele.

Właśnie macie jakieś przeczucie co do płci dzieciątka?
Mój mąż powiedział że będzie dziewczynka. Mi się ostatnio śniło, że otworzyłam ręce i biegła do mnie dziewczyneczka

Cytat:
Cześć dziewczyny
Można do Was dołączyć?
Jestem w 7 tygodniu, pierwszą wizytę będę miała w tym tygodniu Obecnie mieszkam w Anglii i tutaj inaczej podchodzi się do ciąży niż w Pl, ale za 1,5 miesiąca wracamy do Pl Do lekarza idę prywatnie, mam nadzieje, że wszystko będzie w porządku. Jestem strasznym nerwusem i niestety nie umiem opanować stresu.
Wyliczyłam sobie, że urodzę na początku czerwca, zobaczymy co powie lekarz
Na razie powiedzieliśmy tylko najbliższej rodzinie, reszta dowie się jak już będziemy w Polsce
Mam nadzieje, że wszystkie szczęśliwie dotrwamy do rozwiązania
Cześć

Cytat:
Bardzo dziekuję.
Jestem po rozmowie w pracy.
Szefowa znów zbladła, padła na krzesło i wydukała "o Boże, co ja teraz zrobię". Nie jestem niezastąpiona, kilku pracowników pracuje na takich samych stanowiskach jak ja. Poza tym tak się szczęśliwie składa że pozamykałam wszystkie tematy nad którymi pracowałam.
Potem zapytała "jak to się stało" i czy drugie dziecko też będę mieć opóźnione w rozwoju.
Za to w kadrach było miło. Panie pogratulowały i kibicują.

Jak najpóźniej. Brzuch zobaczą to się dowiedzą.

Paradoksalnie - takim dalekim znajomym, spotykanym raz na pół roku - tak, jeśli ich spotkam. Bliższym nie.
Sorry ze to napisze, ale masz dupnietą, ninormalna szefowa, jak można qrw tak powiedzieć. ....

Tyle napisalyscie że muszę nadrabiac na kilka razy, bo na tel nie daje rady z taka dużą ilością
Ktoś pisał o barszczu, od kilku dni za mną chodzi, mi się nie chce robić, zadzwonię do mamy żeby zrobiła
Wcinam ogórkowa

Edytowane przez pomarancza24
Czas edycji: 2013-10-15 o 17:36
pomarancza24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości