|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3691 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX
Cytat:
niepotrzebnie się martwiłaś, że z ginem jest coś nie tak.
|
|
#3692 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX
anitko- Boża opatrzność, że nie jechałaś z Tz-etem a to co piszesz to w głowie mi sie nie mieści...
iza- nie gniewaj się, ale mam wrażenie, że Ty z tych co muszą mieć wszystko i na już i trochę racji muszę przyznać Twojemu Tz-etowi, że coś za coś, jeżeli te badania ważne jednak dla Was to laktator faktycznie może pozekać (zresztąw szpitalu w Twojej okolicy jest wypożyczalnia- przetestujesz z 5 zł i zdedcydujesz czy taki Ci odpowiada )potwierdzam- dzieci na początku nie chcą zabawek ![]() zostaw jakieś mniej ważne akcesoria do kupienia znajomym jak po porodzie zadzwonią z pytaniem "Czego Wam brakuje?" bo bhcą coś kupić idąc zobaczyć malucha Perse- Artuś rośnie jak na drożdżach ![]() agata- fajna szafa ![]() u nas remontu cd pełną parą kupiliśmy w brw meble do salonu, mam pomierzone firany- będą się szyć, dla Kasi już gotowa ![]() i układają się płytki w łazience- może w przyszłym tygodniu będzie juz gotowa do użytku ![]() Kasię dokarmiam w nocy (staram sie jej podać mlkeko do północy- je ze smakiem) a potem w ciągu dnia ma lepszy apetyt
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ KASIA JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ TOSIA Edytowane przez zebrawpaski Czas edycji: 2013-10-17 o 14:18 |
|
|
|
#3693 | |
|
Zadomowienie
|
Barbi bierzesz jakieś leki? brałaś w tym cyklu acard?
---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Szczerze, to mam porównanie z prawidłowo wykonanym usg genetycznym i wiem, że to które on wykonał było takie po "łebkach" bo nie sprawdzał dokładnie serduszka, przepływów i wielu innych rzeczy, które miałam badane i mierzone w Krakowie. Ale zawsze to coś. Cytat:
Firanki już wiszą w oknach? To kiedy przeprowadzka? |
|
|
|
|
#3694 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
biorę akard, brałam już od kilku cykli. muszę sprawdzić ile mam jeszcze dupka i już dziś zacznę brać. jakie dawki ty dostałaś na początek? na jakich lekach byłaś/jesteś?
|
|
#3695 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gratuluję kochana I zazdroszczę ![]() Chociaż nie, teraz jeszcze nie. Właśnie spóźnia mi się okres i boję się, że wpadliśmy. No a akurat teraz bym tego nie chciała... ![]()
|
|
#3696 |
|
Zakorzenienie
|
firana wisi u Kasi ale Tz-et ją dzisiaj zdejmie - prosiłam go o to
![]() wisi bo Mikołaj zawiesił - przyszedł trochę wcześniej pod naszą nieobecność i zrobił niespodziankę ![]() przeprowadzka chyba dopiero po Nowym Roku chcielibyśmy zrobić klatkę schodową przed przeprowadzką, a poza tym brakuje nam kilku akcesoriów do wnętrza i pewnie dopiero po Nowym Roku będą na to fundusze ![]() gdybyśmy chcieli przeprowadzić się na święta Bozego Narodzenia to z choinką do sufitu, górę prezentów, Wigilią u nas i mnóstwem gości w święta- a wiem, że raczej nie ogarniemy finansowo tego wszystkiego - więc na spokojnie przeniesiemy się w przyszłym roku jak już wszystko będzie pokupione
|
#3697 |
|
Zakorzenienie
|
Anitka
Perse Waderka nie ma co myśleć! Będzie co ma być a i lepiej zapodaj sobie test! ale TY chyba masz pierwszy cykl po #? to może się nie spóźnia tylko po prostu się rozregulowało...Jednak test wskazany! Berbie ja myślę abyś pierw sobie zrobiła progesteron i betę....
|
#3698 |
|
Zakorzenienie
|
Ja akurat w tym cyklu Acardu nie brałam.
No ale 10 dni po owulacji okazało się, że się cudem udało więc szybko zaczęłam acard łykać. Oprócz tego mam dupka 2x1. W dodatku w tym cyklu wyszło mi że mam insulinooproność i dopiero od dwóch tygodni leki biorę i stosuję diete ...Na pewno jeszcze się to nie wyrównało z insuliną...Dostałam jeszcze kwas foliowy 15mg.... I jeśli wszystko się uda to nie będzie mnie na weselu brata (weselicho na 170 osób) ale w nosie to mam ![]() A i dziewczyny na na nasz-bocian wyczytałam że bardzo wspomaga przepływy w macicy branie tabletek z olejem linianym 1000mg dziennie (Omega 3 kwasy) z acardem. Było to na wątku o poronieniach nawracających. Ja biorę olej lniany od 6 miesięcy i teraz tez Pozwolę sobie zacytować: "Niskie dawki aspiryny i kwasów tłuszczowych omega-3 polepszają prędkość przepływu krwi przez tętnice maciczne u kobiet z nawrotowymi poronieniami. opublikowano: 2008-11-27 Celem pracy było wyznaczenie wpływu różnych terapii na przepływ krwi przez tętnice maciczne u kobiet z nawrotowymi poronieniami oraz z nieprawidłowym przepływem macicznym. W grupie badanej zebrano 60 kobiet z nawrotowymi poronieniami oraz nieprawidłowym przepływem macicznym. Pacjentki losowo podzielono ze względu na rodzaj terapii na trzy grupy: 20 pacjentek otrzymywało 100 mg aspiryny raz na dobę (LDA); 20 pacjentek otrzymywało 4g kwasów omega-3 (Omega(3)) raz na dobę oraz 20 kobiet otrzymywało LDA plus Omega (3). Wynikiem końcowym badania był pomiar wskaźnika pulsacji w tętnicach macicznych w badaniu dopplerowskim, przeprowadzanym w środkowej fazie lutealnej, przed rozpoczęciem terapii i 2 miesiące po zakończeniu leczenia. Wszystkie rodzaje badanych terapii spowodowały polepszenie przepływu macicznego wraz ze znamiennym obniżeniem wartości PI dla tętnic macicznych. Zastosowanie samej LDA lub w połączeniu z kwasami Omega-3 dawało najlepsze rezultaty. Suplementacja samymi kwasami omega-3 była mniej skuteczna, co miało swoje odbicie w niższych wartościach PI. Terapia aspiryną i kwasami omega-3 jest skuteczna i przyczynia się do poprawy prędkości przepływu krwi w tętnicach macicznych u kobiet z nawrotowymi poronieniami spowodowanym nieprawidłowym przepływem macicznym. Konieczne są jednak dalsze badania w celu określenia czy polepszenie przepływu macicznego może prowadzić do lepszych wyników ciążowych. " autor tekstu: mgr Magdalena Szumska Edytowane przez Kucyk_Truskawkowy Czas edycji: 2013-10-17 o 15:01 |
|
|
|
#3699 |
|
Zakorzenienie
|
betę w jakim celu? czy rośnie? a jak nie to co mi na to poradzą? chyba nic.
|
#3700 |
|
Zakorzenienie
|
Berbie dlatego dałam ... i pierw napisałam o progesteronie...abyś to zbadała a beta na drugim miejscu...jesli chcesz to zrób jeśli nie to nie rób....nic na siłę...bo w sumie ta beta to taki pic na wodę....pamiętasz? ostatnio też robiłam i co? wszystkie mnie tu przekonywałyście że wynik dobry chociaż o kilka jednostek było za mało...i czar prysł...
|
#3701 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cała ciaża ci zleci ![]() Cytat:
Cytat:
Najważniejsze że z maleństwem wszystko ok Ile ci sie spóznia?Zrób test.
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|||
|
|
|
#3702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
progesteron mogę jutro zrobić? robi się go na czczo? czy to jakiś specjalny progesteron? na krzepliwość krwi jakie mam badania zrobić?
|
|
#3703 |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniałam napisać, że w niedzielę lekarka na IP powiedziała, że wg Usg to 27 tydz., na wypisie mam 26, a wg om to była połowa 25. Na poprzednich wizytach nie było takich różnic, dziecko starsze o kilka dni
Z lozyskiem też inaczej-na polowkowym 1 stopień, a teraz mam wpisany 0 st. Taka ocena jest czysto subiektywna?
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2013-10-17 o 15:26 |
|
|
|
#3704 |
|
Zakorzenienie
|
Brzuszek i meble:
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|
|
|
#3705 |
|
Zakorzenienie
|
Berbie progesteron nie musi być na czczo! Możesz już zapodać dupka sobie a jutro zrobić progesteron.....a na krzepliwośc to w sumie nie wiem które robić...chyba INR?
Iza brzuś ładny, szpiczasty
|
#3706 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Potem doszły zastrzyki. No i leki na tarczycę od początku. Co do badań krzepliwości to któraś kiedyś pisała, że w ciąży są one nie miarodajne ale ja badałam: wskaźnik protrombinowy i INR, prócz tego zwykła morfologia, progesteron i hormony tarczycy (TSH, FT3,FT4) tyle robiłam przed pierwszą wizytą u gina. Zbadaj tarczycę koniecznie!Brzuszek |
|
|
|
|
#3707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3708 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43306714]Śliniak, bo trochę mi ulewa [/QUOTE] zazdroszczę "trochę". mój wciąż ulewa. [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43306714]A Mikołaj to też wcześniak/hipotrofik? [/QUOTE]absolutnie donoszony hipotrofik. Cytat:
![]() zatkało mnie. a rzadko mi się to zdarza...
Edytowane przez pani22ka Czas edycji: 2013-10-17 o 16:31 |
|
|
|
|
#3709 |
|
Zakorzenienie
|
Berbie
W szpitalu z krzepliwosci badali mi INR, aPPT i FIB. O, widzę, że zrobili mi też TSH. Robiłam w tamtej ciąży, tej nie i miałam pytać gina.
|
#3710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3711 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43307282]Jojla każda z nas tu kiedyś przyszła i się wcinała w rozmowy
![]() A teraz wiele z nas tuli już swoje ziemskie szczęście. Ja przyszłam 1,5 roku temu i przeżyłam z dziewczynami wszystko - żałobę, oczekiwanie na starania, starania, II, całą ciążę i najwspanialszy dzień na świecie, 21.06, a teraz powoli wychowywanie synka. Żaliłam się i żalę do dziś, różne dni miewają AM, od euforii po totalny dołek. I każda z nas to wszystko rozumie ![]() Być może będzie tak, jak mówisz - że przyjdzie taki dzień, kiedy pękniesz. Wtedy właśnie możesz o tym wszystkim nam tu pisać, bo każda z nas miała/ma takie dni. Żadne przeżywanie # nie jest lepsze ani gorsze, każdy człowiek reaguje inaczej.[/QUOTE] Dzieki za zrozumienie i dobre slowo ![]() Cytat:
Dzis czuje sie gorzej, krwawienie przybralo na sile i pojawily sie dosc silne skurcze tylko takie dziwne bo poza podbrzuszem tak jakby kluje mnie z tylu :/ psychicznie mysle, ze trzymam sie calkiem niezle, choc dzis mam gorszy dzien Wspolczuje sytuacji z wypadkiem, dobrze, ze nie jechalas z mezem. Ale co sie nadenerwowalas to Twoje... Co do zachowania tych ludzi to cisna mi sie na usta tylko przeklenstwa... Jakim trzeba byc bezczelnym, no po prostu brak slow... Super, ze z maluszkiem wszystko dobrze niech dalej rosnie zdrowo ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3712 |
|
Zadomowienie
|
Barbi za wszystkie wymienione u mnie w lab. wyszło coś ok. 150 zł. Połowę kosztowały badania tarczycy. Ale wiadomo ceny zależą od laboratorium.
---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Zjadłam właśnie 2jabłka, 2kiwi, 3mandarynki , banana i popiłam to prawie pół litrem domowego koktajlu truskawkowego chyba pęknę zaraz.. A mama piecze właśnie racuchy z jabłkami, więc albo pęknę albo żygnę W ogóle koktajle truskawkowe to w ostatnich tygodniach mój bzik, szkoda że teraz są tylko mrożone truskawki bo bym chyba tonami je jadła ![]() No i dziewczyny od kilku dni swędzi mnie przeraźliwie brzuch - zwłaszcza po bokach. Też tak miałyście? Siostra mi mówi że to skóra się rozciąga. |
|
|
|
#3713 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie nie swedzial i nie swedzi, czuję samo rozciaganie. A swedza Cię stopy lub dłonie?
Mi gin mówił o cholestazie jak brzuch swedzi. Może lepiej to skonsultuj z ginem.
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2013-10-17 o 18:09 |
|
|
|
#3714 |
|
Zakorzenienie
|
czy jeśli nigdy nie miałam problemów z tarczycą to jest sens je robić? tarczyca zmienia się w ciąży. ja jakiś miesiąc temu po raz kolejny badałam tarczycę.
|
#3715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3716 |
|
Zakorzenienie
|
Berbie
Jak cudownie!!! Anitka gratuluje wizyty!! Pani mój tez ulewa i chyba ma refluks...poproszę we wtorek na szczepieniu o skierowanie na badania
|
|
|
|
#3717 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) druga miesiączka po #. Wypadałoby jeszcze z miesiąc poczekać...Cytat:
|
|
#3718 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;43305729]Mój wcześniaczek 1990 gramów - obecnie ponad 5,5 kg pozdrawia wizażowe ciocie i wysyła z mamą dobre fluidy w ten dobry dzień![/QUOTE]o matko jaki on śliczny Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
śliczny brzusio
|
|
#3719 |
|
Zakorzenienie
|
Wadera wypada, nie wypada! Różnie się życie toczy i czasem jest tak że jak ma być dobrze to będzie nawet jakbyś zaszła w pierwszym cyklu po #! Nie ma reguły! Są tutaj rózne "przykłady" dziewczyn które odczekały 3,6 i 12 miesięcy a jest/była też dziewczyna która zaszła w ciąże 2 tyg po # i ciążę donosiła!
a co do oleju lnianego to można np wiesiolka sobie zapodać ale tylko do owulacji! Może też linocomplex już cały cykl brać...
|
#3720 |
|
Zakorzenienie
|
Berbie tak się cieszę
---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Jojla witaj przykro mi, że do nas dołączyłaśKucyku gratuluję ![]() Hosenko biedna, ale się nerwy tym ciśnieniem :/ Anita super, że wizyta tak udana
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:36.

Moje dziecię w ciągu kilkuminutowego usg zrobiło chyba z 6 razy fikołka - aż się lekarz śmiał, bo nie mógł go spokojnie pomierzyć, bo uwaga -uwaga mój gin zrobił mi tak bez niczego taki "mini" usg jakby genetyczne, czyli sprawdził narządu, mierzył długości kość nosową, aż w szoku byłam. No i wiem że w ciągu tygodnia mój Mały-Wielki Człowiek urósł prawie 2 cm
i mierzy już 9 cm 
i trochę racji muszę przyznać Twojemu Tz-etowi, że coś za coś, jeżeli te badania ważne jednak dla Was to laktator faktycznie może pozekać (zresztąw szpitalu w Twojej okolicy jest wypożyczalnia- przetestujesz z 5 zł i zdedcydujesz czy taki Ci odpowiada

ale ja badałam: wskaźnik protrombinowy i INR, prócz tego zwykła morfologia, progesteron i hormony tarczycy (TSH, FT3,FT4) tyle robiłam przed pierwszą wizytą u gina. Zbadaj tarczycę koniecznie!
chyba pęknę zaraz..
) druga miesiączka po #. Wypadałoby jeszcze z miesiąc poczekać...