|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł kolejnego wątku! | |||
| Czas na zupę i banana - tak przynajmniej mówi mama. Mamy VII-VIII 2013 |
|
5 | 7,81% |
| Piąstka w buzi, nawet dwie, daj banana włożę też. Mamy VII-VIII 2013 |
|
6 | 9,38% |
| Marchew, jabłko i ziemniaki - poznajemy nowe smaki. Mamy VII-VIII 2013 |
|
20 | 31,25% |
| Chociaż mleko nadal lubię, to marchewki nie odmówię. Mamy VII-VIII 2013 |
|
7 | 10,94% |
| Jem już marchew i kartofla, a niedługo wsunę gofra. Mamy VII-VIII 2013 |
|
19 | 29,69% |
| Dziób rozgadany, bańki ze śliny, czas na ząbkowanie chłopcy i dziewczyny. Mamy VII-VIII 2013 |
|
5 | 7,81% |
| Nasze dzieci to gagatki, są gotowe do odsiadki. Mamy VII-VIII 2013 |
|
1 | 1,56% |
| Pierwszy ząbek, drugi leci, mamy nie śpią dzień juz trzeci. Mamy VII-VIII 2013 |
|
1 | 1,56% |
| Głosujący: 64. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mase faldek, dwa podbródki, brzuszek moj jest okraglutki. Mamy VII-VIII'13 cz.3
Cytat:
Moja mala tak pierdzi ze czasem sie zastanawiam czy to ona czy tz![]() Dziecko sie obudzilo ale juz znowu spi przy cycu
|
|
|
|
|
#2402 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mase faldek, dwa podbródki, brzuszek moj jest okraglutki. Mamy VII-VIII'13 cz.3
Cytat:
Mój Kacperek ma refluks ale mi się wydaje że już teraz coraz mniej ulewa. Już rzadko mu się zdarzają takie typowe wymioty. |
|
|
|
|
#2403 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Do wieczornego rytuału ostatnio mogę doliczyć płacz ![]() Ale zjadłabym czekoladę a w domu pustki.
|
||
|
|
|
#2404 |
|
Zakorzenienie
|
Fajnie macie ze jak Wam dzieci placza mocno to mozecie se po Tz zadzwonic. Moj ma taka prace ze nie moze jej opuscic. Musialo by to byc coz super powaznego, wypadek czy cos takiego.
Lachryma- ja tez zre na wieczor bo mam wtedy czas. Jak ja podnosze malego do siadu to on sie tak chichra ze nie macie pojecia. Jakby chcial mi powiedziec dzieki mama bo od tego lezenia to juz mi w glowie sie kreci ![]() Baloniku- moj maly tez czasem robi takiego dzieciolka, tyle ze za tydzien bedzie mial 3mce. Wszyscy dzis we trojke mamy dzien spiocha. Alex zasypia mi przy cycku co mu w dzien sie nie zdarza. No ale nie placze i nie marudzi dzis, jeszcze ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
|
|
#2405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Neni ja nie byłam z małą u neurologa i nie widze potrzeby. Oki spadam.Źle sie czuje,nie umiem sie wbić w rozmowe....do jutra
|
|
#2406 |
|
Zakorzenienie
|
I ja sie wypowiem co do rehabilitacji itp.
Ogólnie dzieci do ok 4 miesiaca, czyli do konca 3 maja wzmozone napiecie miesniowe. Do konca 6 miesiaca maja tzw preferencje jednej strony. Czasami dzieci pomijaja pewne etapy, np. przekrecanie sie z brzuszka na plecy, a o czasie raczkuja i suma sumarum na koncu potrafia i przewrocic sie z brzuszka na plecki. Czesto tez dzieciaczki pełzaja ok 4 miesiaca, pomijaja raczkowanie i zaczynaja chodzic o czasie. Kazde dziecko jest inne, każde nalezy obserwować, ale nie da sie sztywno okreslic norm, nie da się powiedziec ze to dziecko jest dobrze rozwiniete a to nie. Wreszcie, nie da sie porównać jednego dziecka do drugiego, bo nie ma identycznych ludzi. Intuicja matki jest nie bez znaczenie, bo czesto to ona podpowiada nam ze cos jest nie tak. Niemniej jednak kazda matka ma obawy i czasami moze ,,przypisywac" pewne nieprawidłowosci swojemu dziecku. To jest tak samo jak z chorobami, zaczynamy czytac o jakiejś w internecie i nagle okazuje sie, że połowę dolegliwości mamy. Ogólnie wg pewnych informacji powinnam już nie żyć z 10 lat Np. u mnie jest takie cos, ze Michas zdecydowanie bardziej preferuje stronę prawą. Woli odwracac główkę, machać rączka w prawo, ale robi też to w lewo tyle ze rzadziej. Dlatego ja siadam z jego lewej strony, rozmawiam z nim, bawie sie. Ksiązeczki tez czytamy z lewej strony, podaje zabawkę do lewej raczki. Oczywiscie żyjemy normalnie, czyli jak wypada akurat cos na prawo to ok, tyle ze zwracam bardziej uwagę żeby lewą stronę organizować. I co, i po tygodniu widzę efekty - młody zaczął bardziej machać lewą rączką A tak jak pisałam do 6 miesiaca moze preferowac bardziej jedna ze stron. Tyle, że ja nadgorliwa Oczywiście nie neguje tego ze trzeba czasami isc do lekarza, bo jesli np. 3 miesieczne dziecko nie umie podniesc główki to na bank bym to sprawdzila. Mój mały podnosi, ale nie umie jej jakos dlugo utrzymac, ok minuty tak. A jesli chodzi o główkę to już miesieczne dzieci nie raz podnosza główkę mocno do góry, ponieważ jak pisałam przez 3 miesiace napiecie jest wzmożone i jest to normalne. Jedynie co trzeba robic to starać się nie prowokować dziecka do tego aby unosiło główkę. Przeważnie, powtarzam przeważnie jaka kolwiek konsulatcja neurologiczna ma sens po 3 miesiacach życia dziecka. Czy ktoś to przeczyta ![]() |
|
|
|
#2407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No chyba, że byłby na firmie, a jak w trasie to nawet mowy nie ma. Dobranoc |
|
|
|
|
#2408 |
|
Zakorzenienie
|
A maly mi wczoraj wycial numer stulecia. Klade go zawsze po kapieli golinke na brzuszku na przewijaku i masuje mu plecki. On to uwielbia gada se wtedy i sie relaxuje. Masuje go masuje patrze nagle a on plywa caly w siuskach swoich
Dobrze ze wanienka stala z boku to go szybko jeszcze raz zamoczylam zeby obmyc bo caly bym po szyje. Zboj maly. Mam na przewijaku zawsze extra gruby podklad wiec tylko go Tz zwinal i po sprawie ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free ---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Rocky- trzymaj sie Dobrze ze piesiu juz lepiej ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
|
|
#2409 | |||
|
Zakorzenienie
|
Przerobiłam całą dynię na kawełeczki i już mrozi się w zamrażalce
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Przeczytałam i co teraz |
|||
|
|
|
#2410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dlatego u nas pani neurolog stwierdziła, że Franuś ma drobne rzeczy do 'naprawy', które same mogą minąć. Kolejną wizytę mamy w 6 miesiącu. Jak wtedy będzie już coś nie tak, to podejmiemy działania. Ale ja się akurat nie martwię staram się obserwuje Młodego na tyle ile mogę i 'pracować' z nim (a to już mam po swojej pracy). A teraz na dobre uciekam. |
|
|
|
|
#2411 |
|
Zakorzenienie
|
Myślicie, że mogę rozpocząć rozszerzanie diety od dyni, a nie od marchewki
|
|
|
|
#2412 |
|
Zakorzenienie
|
Idzia, ja przeczytałam
![]() My już po kąpieli, karmię małą i nyny. Dzisiaj znowu męczyły mnie dwie panie od świadków Jehowy. Wybrały chyba naszą ulicę na nawracanie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2413 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Miałam wychodne. Byłam z koleżanka na przymiarce sukni slubnych gdzie sama kupiłam swoją ![]() Kupiłam małemu czopki glicerolowe, próbowałam mu zaaplikowac pół, ale od razu wypychal. Przytrzymalam 30 sek. Po karmieniu kupa po pachy szybka kąpiel pod krajem, długa w wanience i śpi mój okruszek ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#2414 |
|
Zakorzenienie
|
Cynamonowa nie wiem czy mnie pamiętasz z wątku AM, ale czytam Twoje posty, rycze i się modle. Adaś jest cudowny! A Ty jesteś najsilniejszą kobietą z jaką miałam okazje rozmawiać/pisać.
Mimo swoich problemów, bólu i strachu piszesz tu mamusiom, że ich problemy też są ważne... nie wiem skąd czerpiesz siłę ale jesteś NIESAMOWITA! Adaś ma cudowną mamę i wyrośnie na wspaniałego mężczyznę! Trzymamy kciuki mocnooo!!! |
|
|
|
#2415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ufam marchewce ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2416 |
|
Zadomowienie
|
Zmienilam wystroj pokoju i mlodemu sie chyba te zmiany spodobaly, bo przestal marudzic i tak zacueszal ze go tz na podworku slyszal. My stopniowo przesuwalismy godzine wieczornego rytualu i udalo sie. Kazdego dnia 10 minut pozniej. Pomagalo rozsmieszanie i dzikie harce
zjada i zasypia po takim szalenstwie od razu. Pisałyście o pierdziochach. Moj ostatnio robi sobie jaccuzzi hehe Baloniku jesli pediatra kieruje to idz dla swietego spokoju. Ja widze mega pozytywne efekty rehabilitacji i juz nie zaluje ze tam chodzimy. Nie zaszkodzi na pewno. Edytka jesli dziecko przybiera to nie dokarmiaj mm. Moja kuzynka mimo ze miala pelno mleka to maly nie tyl. Karmila odciaganym i tez malutko przybieral. Okazalo sie ze nie trawi go i musial przejsc na sojowe. Dopiero wtedy zaczal tyc. Rocky zdrowka! Mlody konczy butle, wrzucam go do wyrka i ide sie zrelaksowac. Ktora ze mna idzie na bro? ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2417 |
|
Zakorzenienie
|
Tari, ja mogę iść. To wpadnij do Poznania tak za pół godziny co?
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie, że możesz, ja tak chciałam, ale nie mogłam nigdzie znaleźć dyni. Zaczęłam od marchewki 3dni, a ostatnio była dynia 3dni, jutro albo ziemniaczki albo dynia z ziemniakami. Owoce planuję wprowadzić dopiero po kilku warzywach.
|
|
#2419 |
|
Zakorzenienie
|
Idzia- przeczytałam.
![]() Surka- Ja od dyni mam zamiar rozpocząć.
|
|
|
|
#2420 |
|
Wtajemniczenie
|
Ha! Byłam na zakupach. Tżta zostawiłam z Małym. W ogóle mu nie spał
a jak ja przyjechałam to dziecko się do mnie pousmiechalo i po 10 min zasnął![]() Tż pojechał na piłkę, a my sobie lezymy ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2421 |
|
Zakorzenienie
|
To nie jestem jedyna, która nie ufa marchewce
![]() Ja też zacznę od dyni lub ziemniaka |
|
|
|
#2422 |
|
Zakorzenienie
|
Mój bączek chyba jednak ma kolki
![]() Dzisiaj od 17 znowu to samo ![]() znów ten sam potworny płacz.Teraz usnął standardowo w foteliku przy suszarce, ale boje sie go ruszać w ogóle, a jeszcze tż poszedł na próbę masakra, normalnie przez ostatnie dni opadam z sił całkiem ![]() idzia, ja przeczytałam twoją wypowiedz i zgadzam sie z nia w zupełnosci, bo wlasnie cos takiego zauwazylam u Alika - na początku byl strasznie napiety, ciagle wyginal siew literkę C, trzymanie go na rękach w pozycji pionowej to była komedia, a teraz wszystko to ustępuje, dlatego tak jak pisałam, neurologa sobie odpuszczamy póki co i zabieramy się za szczepienia niebawem
|
#2423 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Popieram ![]() Cytat:
Marchewka zatwardza i najlepiej podawać ją wtedy co jabłko. "Mundra" jestem po fakcie. Nie odnotowałam w necie wpisów że dynia źle wpłynęła na brzuszek. Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2424 |
|
Zakorzenienie
|
Tak mnie przed chwilą wk.rwił mój mąż, że do tej pory się trzęsę
Wchodzę do łazienki, a ten sobie czyści moją szczotką do cellulitu rękawice bokserskie Na koniec powiedziałam, że w sobotę jego szczoteczką do zębów wymyję kibel i będę na tyle wielkoduszna, że przed odłożeniem mu nawet wyparzę |
|
|
|
#2425 |
|
Wtajemniczenie
|
Idzia- ja przeczytałam
![]() Tweed- z tego co opisujesz to wygląda na kolki..my miałyśmy doklasnie tak samo..i spala przewieszona przez moje rece Wybaczcie ze nie odnosze sie do wszystkich postow ale leb mi dzis peka i ide juz spac Wysłane z mojego GT-I9300
|
|
#2426 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Kurde no, Adaś marudny usnął przed 7, myślałam że to standardowa drzemka ale śpi nadal
także dzisiaj nici z kąpieli, jak wstanie zmienię mu tylko pampka, dam żelazo, obmyje wacikiem, ubiorę w pidżamkę i mam nadzieję dalej pójdzie lulu. Kurcze żeby tylko nie zaraził sie ode mnie i nie był chory![]() Cytat:
zawsze wtedy wypluwa cycka i mleko wali mu po oczach, więc muszę szybko przytykać palcem . Potem już je normalnie i się nie krztusi. Cytat:
A Ty zdrowiej kochana Cytat:
![]() Cytat:
lubie czytać Twoje ,,wywody", mądrze piszesz ![]() Cytat:
za kupę po pachy![]() Cytat:
a znając życie jeden browar wystarczyłby mi do tego w zupełności![]() Cytat:
a dawałas mu coś na brzuszek, tzn jakieś kropelki??? kupki Ci robi, bączki sadzi?????
|
|||||||
|
|
|
#2427 |
|
Zakorzenienie
|
Co do rozszerzania diety od ziemniaka...
Ziemniaki są bezsmakowe, przez co niezbyt smaczne same w sobie, dlatego nie ma gotowych słoiczków z samym ziemniakiem Dlatego ja osobiście polecam tego kartofelka z czymś wymieszać np. dynią czy tą marchewką![]() My rozszerzanie diety zaczęliśmy od jabłka z dynią (wymieszane
|
#2428 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2429 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2430 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() surka- mąż przegigant uśmiałam się do łez
Edytowane przez angelak86 Czas edycji: 2013-10-28 o 21:21 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.

jeszcze 20 min do Tz. Moze wytrzymamy 

KCIUKI DLA ADASIA
Pediatra mowila ze moze mieć przez to zaksztusne zapalenie płuc
a w domu pustki.

i śpi mój okruszek ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
także dzisiaj nici z kąpieli, jak wstanie zmienię mu tylko pampka, dam żelazo, obmyje wacikiem, ubiorę w pidżamkę i mam nadzieję dalej pójdzie lulu. Kurcze żeby tylko nie zaraził sie ode mnie i nie był chory