|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 6
Wcale nie. Bez sensu jechać do szpitala ktory ma I stopień referencyjnosci i nie jest przygotowany na zajmowanie się wczesniakami. Lepiej poświęcić te 5-10 minut wiecej na dojazd i byc w szpitalu, skąd dzieciaka nie trzeba bedzie przewozić od razu po porodzie (mówię tutaj o realiach warszawskich, szpitali o I stopniu referencyjnosci nie jest duzo; wiec na przykład bez sensu jechać do Praskiego bo najbliżej, lepiej przejechać na Karową).
|
#4172 | ||
|
Rozeznanie
|
Czesc dzidwczyny!! Juz siedzimy z Tz w pociągu i wracamy do siebie!! Czeka nas 6 godzin podróży + przesiadka... Impreza bardzo sie udała, ale musze przyznac ze mnie wykonczyla!! W sumie to przesiedzialam cała noc przy stole dyskutujac z rodzinka Tż, której jeszcze nie znałam. Jedyne co to bolało mnie siedzenie juz pod koniec
szkoda tylko ze tańczyć nie mogłam . Cytat:
Cytat:
A co do materaca to ja wlasnie kupiłam ten lateksowy z Ikei. Zapłaciliśmy za niego 100euro. Fakt, ze drogo, ale to była jedyna rzecz z wyprawke o której zdecydowaliśmy ze ma być nowa i super jakości! Oszczedzilismy na wszystkim innym. Poza tym komfort w łóżku jest dla nas bardzo ważny, więc pomyśleliśmy ze dla maluszka tez ![]() A w ogóle to musze sie Wam pochwalić: mam super teściowa!!! Wracamy do domu z wielka walizka wypchana ciuszkami dla Małej od 0 do 3 miesięcy (body, pizamki, spodenki, bluzeczki, sweterki, 2 kombinezony na zimę, czapeczki- ok 110 sztuk wszystkiego) + chusta do noszenia dziecka, 2 nosidelka (takie jak plecaki) - 1 na dziecko do 6 miesięcy, a drugie na starsze, materacyk z zabawkami uwieszonymi na nim zeby dziecko w ciagu dnia sie bawiło (nie wiem jak to sie nazywa, ale spróbuje porobie zdjecia w tygodniu i Wam pokaże), podrozne łóżeczko składane, termos... No po prostu wszystko co tylko znalazła w swoim butiku to na wzięła!!! Martwilam sie ze mamy za mało ubranek, ale teraz juz mam problem z głowy jestesmy troche obladowani, ale co tam!! W ogóle mi to nie przeszkadza ![]() Poza tym teściowa juz zapowiedziała ze jak do nas przyjedzie w styczniu/lutym zobaczyć wnuczkę to przywiezie pełno ciuszkow na 6 miesięcy
|
|
#4173 | |||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
Kupie na w razie czego,ale sprobuje nie dawac,taki jak Eryk uzywal do spania: http://www.britishsupermarketworldwi...-Months-X2.jpg Cytat:
Na pewno bedzie coraz lepiej. Z kazdym dniem do przodu. Pozdrow Emme przy okazji. ---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- A,no i bylam w przychodni. Z tymi moimi wynikami chodzilo o anemie. Mam brac trzy razy dziennie zelazo. Wy tez tak czesto bierzecie? Nie wiem czy bede pamietac
|
|
#4174 |
|
Zakorzenienie
|
sorka, że zamęczam ale nie wiem które galoty będą lepsze- siatkowane takie: http://www.aptekagemini.pl/baby-ono-...-2-sztuki.html lub takie http://www.aptekagemini.pl/majtki-hi...-2-sztuki.html czy tez lepiej takie z fizeliny:
http://www.aptekagemini.pl/baby-ono-...m-5-sztuk.html lub takie http://www.aptekagemini.pl/majtki-je...8-7-sztuk.html
|
|
#4175 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4176 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was dziewczyny!
Ja również jestem przyszłą mamusią, ale dopiero lipcową Potrzebuje rad bardziej doświadczonych Mam dosyć dużego torbiela i Pani doktor nieźle mnie nastraszyła, nie wolno mi się przemeczac, dzwigac itd, dostałam też Duphaston, a to przecież lek podtrzymujący ciąże ![]() Boję się, że coś może się stac Czy ktoras z Was była w podobnej sytuacji? Jak przebiega Wasza ciąża ? Jakie dostałyście zalecenia? Czy naprawde jest sie czym martwic? Pozdrawiam |
|
|
|
#4177 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale super- to bardzo miłe, że teściowa tak zadbała ![]() ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
![]() dobrze że wyjaśniło się z wynikami
|
|
|
#4178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szpitale z II stopniem też są przystosowane do wczesniejszych porodów.
|
|
#4179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
myślę, że powinnaś zaufać lekarzowi a jeśli masz wątpliwości to skonsultować to z innym lekarzem. Osobiście mam mięśniaka i w niczym mi na razie nie przeszkadza a Duphaston tez brałam na początku ciąży
|
|
|
#4180 |
|
Zakorzenienie
|
Gosia mnie lekarka dała wybór 3 po 1 tabletce albo 2 razy po 2.
|
#4181 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
strasznie, że tak jest...Cytat:
Po urodzeniu dziecka to na pewno będziemy totalnie zmęczeni. Mój TZ też dużo pracuje. Chyba muszę pomyśleć nad jakimś romantycznym wieczorem ![]() Byle tylko już te niestrawności mnie nie nachodziły, bo wtedy mój romantyzm i libido są na poziomie minusowym. Cytat:
Fantastyczna teściowa i kochana przyszła babcia ![]() Cytat:
Są różne tabletki o różnej zawartości żelaza. Pewnie musisz brać więcej teraz, bo miałaś większy niedobór. |
||||
|
|
|
#4182 |
|
Zakorzenienie
|
Gosia mnie lekarka dała wybór 3 po 1 tabletce albo 2 razy po 2.
|
#4183 |
|
Rozeznanie
|
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43661519]Dzień dobry,
Spokojnie, leniwie witam się po śniadaniu. Korzystamy z mężem jak możemy i wylegujemy się w łóżku do 11. Dzisiaj tylko 3 razy wstawałam do łazienki, za 4 razem się obudziłam bo mała mocno kopnęła, a za piątym razem rogal zrzucił telefon z szafki [/QUOTE] o ten nie dobry rogal;p
|
#4184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozmawialysmy z Milka o szpitalach warszawskich, tutaj mozna przebierać. Wiec jak jest wybór, to moim zdaniem nie ma sie co zastanawiać tylko jechać do szpitala o najwyższym możliwym stopniu referencyjnosci.
|
|
#4185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4186 |
|
Zakorzenienie
|
zakupy zrobione- konto załkało
|
|
#4187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4188 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4189 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam się poweekendowo już w 8 miesiącu
![]() W sobotę zrobiłam już wszystkie zakupy dla małego, dla siebie muszę kupić tylko koszule nocne i jakieś trepki. Wszystko inne już mam. Dzisiaj nie spałam pół nocy, bo Marcel urządził sobie break dance'a nie dało się spać. Myślałam, że jak wstanę i zjem ze dwa banany to mu przejdzie, niestety... Podłożyłam sobie już specjalne podkłady pod prześcieradło w razie "W" żeby materaca nie zalać i nie zabrudzić. Gratuluję Emmie wspaniałej córeczki, oby kobietki szybko wyszły do domu
|
|
|
|
#4190 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Rany... co za naród. Ja mam "pozwolenie" id mojego gina, że gdyby coś się działo bardzo niedobrego, to mam wejść na oddział i poprosić lekarza. Omijając IP. A na oddziale jak leżałam to codziennie przychodziły dziewczyny, mówiły, że coś nie tak z ruchami i czy mogą posłuchać serduszka i wtedy detektorem położna sprawdzała i jak ok to dziękuje do widzenia. Cytat:
U mnie już nic nie widać na usg, bo dzidzia zasłania. Rósł razem z ciążą. Na początku miał 1,5 cm, później 2...i 3 Ostatnio jak było go widać miał 4 cm (a to był chyba 16 tydz.) Odpoczywaj i wszystko będzie dobrze. Pozdrowienia dla Emmy. Dorotka pewnie niedługo zacznie oddychać samodzielnie i bez wspomagaczy. Ja dziś jadę do mamy zrobiła pyszne pierogi z farszem grzybowym.Wrócę 3 kg cięższa. Ale będę wtedy szczęśliwa...
|
||
|
|
|
#4191 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Trzymam kciuki, żeby Dorotka szybko opuściła OIOM i za Emmę, żeby jak najszybciej doszła do siebie. |
||
|
|
|
#4192 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Em mie życzę dużo siły a Dorotce jeszcze wiecej! Możecie jej przekazać ze z kazdym dniem bedzie lepiej. Mam jakaś fazę macierzyńska i wszystkie bym Was przytulila Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4193 | ||||||||||
|
Rozeznanie
|
cześć
odkąd nauczyłam się wielocytować nadrabianie stało się o wiele przyjemniejsze ![]() Cytat:
, ja cały czas myślałam że piszemy o nieopłaconej położnej! Cytat:
A fizjoterapeuci oprócz wiedzy teoretycznej mają posiadają też praktyczną (plus praktyki w najczęściej w szpitalu) i doświadczenie. Zajmują się pacjentami hmmm namacalnie, codziennie, fizycznie a doula...? Ile przeciętna doula przyjęła porodów? Jest w stanie odczytać zapis ktg, określić rozwarcie, naciąć i zszyć czy wychwycić komplikacje? Moim zdaniem może jedynie poprawić samopoczucie i stan psychiczny rodzącej, wesprzeć ją, przygotować ale nigdy nie będzie w stanie zastąpić położnej nie mówiąc o lekarzu. Cytat:
Co do materaca to kupiłam kokos gryka, bo był w zestawie z łóżeczkiem ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() dobrze, że oddycha sama ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja tak robię
|
||||||||||
|
|
|
#4194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I doula broń Boże nie przyjmuje porodow. Ona najwyzej w nich asystuje.
|
|
#4195 |
|
Zadomowienie
|
Justien zmobilizowalas mnie siadam do kompa i zamawialam zaraz. Dam znać jak przyjdzie
![]() Wróciłam że spaceru z mężem i mi się brzuch spial bardzo...chwilke poleże bo wieczorkiem może że znajomymi się stykniemy . |
|
|
|
#4196 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Miałam bardzo zabiegany weekend, co niestety odczuł mój kręgosłup i chodzę jak kaczka. Rogal stał się ponownie moim najlepszym przyjacielem ![]() Cytat:
![]() Ogólnie mam wrażenie, że całej ciąży towarzyszy jakiś niepokój i stres. Cytat:
Cytat:
Oczywiście wiem, że niektórzy lekarze rzeczywiście wyciągają kasę, nie mają certyfikatu i oferują usg 3d/4d, które ma raczej sprawić większą radość rodziców, niż służyć jakimś celom diagnostycznym. Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...pf-42-pa-.html u mnie sprawdza się o wiele lepiej niż jakikolwiek podkład, ale niestety wszystko trzeba samemu wypróbować. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
również miałam dużą torbiel na jajniku, jeśli się nie mylę to na początku ciąży miała ok. 3 cm. Konsultowałam to z dwoma lekarzami i obaj kazali się nie martwić. Później jak zaczęły się plamienia to dostałam Duphaston, zwolnienie i nakaz odpoczywania. Wszystko jest w porządku, także głowa do góry, trzeba zaufać lekarzom ![]() Cytat:
http://allegro.pl/wielorazowe-majtki...608193905.html miały dużo bardzo dobrych opinii. Cytat:
W mieście, w którym mieszkam jest szpital o II stopniu, ale nie sądzę, żebym zdecydowała się w nim rodzić. Kupiłam sobie wczoraj stanik do karmienia w H&M. W ogóle pierwszy raz zostałam przepuszczona w kolejce (akurat do przymierzalni) i wyobraźcie sobie, że jak szłam to jakaś gówniara mi się wtryniła i wlazła do niej na szczęście za moment zwolniła się kolejna, a panie które miały wchodzić kazały mi iść. Później jak wyszliśmy z TŻ ze sklepu i stwierdziłam, że miło z ich strony, że mnie przepuściły w kolejce, ale TŻ uświadomił mi, że to były Włoszki i że Polki by mnie na pewno nie puściły wredny. Chciałam się jeszcze pochwalić, że umówiłam się na wizytę z zoopsychologiem do moich kotów. Kobieta przeprowadziła ze mną bardzo długi wywiad telefoniczny, powiedziała, że konsultacja w domu będzie trwała ok. 2 godziny i będzie zadawała dużo pytań, także mamy uważnie obserwować zachowania kotów i bezwzględnie muszą być wszyscy domownicy obecni. Szok
|
|||||||||
|
|
|
#4197 |
|
Wtajemniczenie
|
Nakroiłam wielką michę sałatki jarzynowej
![]() Któraś chętna, podeślę kurierem |
|
|
|
#4198 | ||
|
Zakorzenienie
|
gratulacje
![]() Cytat:
Myślę o tym, co byłoby dla mnie lepsze - zapłacić dodatkowej położnej, czy douli. I teraz wydaje mi się, że doula może być lepszym rozwiązaniem. Nie tylko takim doraźnym. Myślę oczywiście o konkretnym przypadku - szpital Św. Zofii. Wykupienie konkretnej położnej nie gwarantuje 100% bezpieczeństwa i pewności, że wszystko pójdzie dobrze (czyli po naszej myśli). Mój TZ bardzo się stara, ale ma problem z wyczuciem i empatią, i nie jestem pewna, czy da mi poczucie bezpieczeństwa. Myślę, że może być bardziej przerażony niż ja A co do lekarzy i fizjoterapeutów to pomiędzy nimi są jeszcze rehabilitanci Z tych trzech - to fizjoterapeuta patrzy na człowieka holistycznie. Przynajmniej tak wynika z mojego wieloletniego doświadczenia.Cytat:
To u mnie wychodzi, że najlepszym rozwiązaniem w razie czego będzie szpital na Żelaznej. Edytowane przez milka-pilka Czas edycji: 2013-11-11 o 15:12 |
||
|
|
|
#4199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super gest no i jakie oszczędności finansowe dla Was.u mnie w mieście niby mam szpital wojewódzki i ma być taki "super i oh ah" a referencyjność chyba ma II stopień ... no i ogólnie jest do dooopy.
|
|
|
#4200 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Iwantyou, super sobie radzicie z Dominisiem
![]() Switezianka, Emma , co za wieści ...ogromne gratulacje ![]() Cytat:
Cytat:
Chyba podobnie ważą nasze dzieciaczki. Moja Niunia tydzień temu (w 27t3d) ważyła właśnie kilogram Ostatnio była średniaczkiem, a teraz chyba jakoś wybujała ponad średnią. Jutro mam wizytę u swojego lekarza, więc zobaczymy jak dalej.Cytat:
Była jeszcze różowa w paski, ale stwierdziłam, że granatowa jednak będzie lepiej prezentowała się się na moich sporych gabarytach i mniej się będę rzucać w oczy Chyba przeznaczę ją na poród.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Obawiam się, że i u mnie może tak być ![]() Cytat:
Cytat:
Jeśli chodzi o materac, zamówiłam kokos-gryka.Cytat:
![]() Ale zrobiła super prezent Podziwiam Was, słodkie mamusie, że ogarniacie problem z cukrzycą Trzymam za znajdujące się w szpitalu.Ambrella, jak u Ciebie? Dziewczyny, w tamtym tygodniu byliśmy w Poradni usg. Skierował nas lekarz, ponieważ podczas jednego badania wyszło niemiarowe bicie serduszka małej. Na szczęście wszystko jest w porządku ![]() Poza tym coraz bardziej zaczynam się bać porodu. Jak czytam jakie szpitale do dyspozycji ma większość z Was, to mogę tylko pozazdrościć. To, że będzie bolało jest dla mnie oczywiste i czy rodziłabym w prywatnej klinice, czy "zwykłym" szpitalu, pewnie nie ma znaczenia. Jednak tu gdzie mieszkam jest jeden szpital i jego warunki pozostawiają wiele do życzenia. Nie będę miała możliwości dopłaty za lepszą salę (zresztą lepsza sala równa się tylko tyle, że jest się samemu w pokoju, no i pielęgniarki trochę lepiej traktują). Łazienka i tak jest wspólna na korytarzu, zero jakiejś prywatności Nie ma też specjalnych pokoi do porodów rodzinnych, tylko sala z takimi jakby boksami. Poza tym wszystko zależy na jakie położne się trafi, a tych wrednych nie brakuje No to się wyżaliłam.
laparo, PCO 52 cykl starań ... cud Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać. JP II Edytowane przez cherubinka Czas edycji: 2013-11-11 o 15:26 Powód: literówki |
|||||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:41.

szkoda tylko ze tańczyć nie mogłam
.
Musimy to zmienić 

16.06.2012 

, ja cały czas myślałam że piszemy o nieopłaconej położnej! 

na szczęście za moment zwolniła się kolejna, a panie które miały wchodzić kazały mi iść. Później jak wyszliśmy z TŻ ze sklepu i stwierdziłam, że miło z ich strony, że mnie przepuściły w kolejce, ale TŻ uświadomił mi, że to były Włoszki i że Polki by mnie na pewno nie puściły 
No to się wyżaliłam.