Marchew, jabłko lub ziemniaczek, wkrótce zje mój niemowlaczek, mamy IX-X 2013, cz.III - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części:
Wrześniowo-październikowe mamusie 2013, cz. IV 0 0%
Śmiechy, piski i pełzanie, a przede mną już kolejne wyzwanie 0 0%
Główkę pięknie już trzymamy, wkrótce usiądziemy bez pomocy mamy 6 15,00%
Już obiadki pięknie jemy i do mamy się śmiejemy 3 7,50%
Nasze dzidzi są radosne, a mamusie chcą już wiosnę 8 20,00%
Gaworze i piszczę całe dnie, bo chcę powiedzieć, że kocham cię 19 47,50%
Obiadki wcinamy, na ząbki czekamy 2 5,00%
W wanience nóżkami sobie chlapie i czasem mamę za włosy złapie 2 5,00%
Głosujący: 40. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-19, 20:00   #571
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna
Dot.: Marchew, jabłko lub ziemniaczek, wkrótce zje mój niemowlaczek, mamy IX-X 2013,

Śpi

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 20:02   #572
tassia
Zakorzenienie

Dot.: Marchew, jabłko lub ziemniaczek, wkrótce zje mój niemowlaczek, mamy IX-X 2013,

Nie znosze mojego miasta...
wyjechałam dziś z domu z młodem i pierwsze co usłyszałam w radio to:
w Krakowie 400% przekroczona norma zapylenia powietrza. Jesli nie musicie to nie wychodzcie z domu, szczególnie nie zaleca sie spacerowania matkom z dziecmi i osobom starszym.

wtf???
ja chce mieszkac na wsi

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 20:03   #573
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agaabuu Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ja mam mały problem....no właściwie na razie to nie jest problem ale może przyjść dzień, że będzie.....moje dziecko nie potrafi jeść z butelki....na szczęście na razie karmie cały czas piersią i ona się najada więc nie mam potrzeby dokarmiania, ale boję się, że w końcu przyjdzie taki dzień, że będę musiała podać butelkę a tu będzie zonk Nawet na razie nie odciągam mleka bo w sumie cały czas podaje jej cyca .... Może są jakieś dobre butelki których smoki imitują pierś? Tosia nawet nie chce smoczka w buzi trzymać...od razu ma odruch wymiotny
a wiesz że nie każde dziecko musi używać butelki?
my smoczka też nie używamy, fajnie by było gdyby i butelki udało się uniknąć

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
Mój dziś prawie nie spał i zasnął o 19.30 przy cycu
a jak się Miłosz czuje? leki działają?

na szybko przeleciałam ostatnie strony...
i czy tylko ja nie widze nic strasznego w warzywach z warzywniaka? chciałabym jak najszybciej zacząć Hani gotować i podawać jej niesłoiczkowe jedzenie...
kiedyś przy Marysi spróbowałam bodajże banana ze słoiczka - jakie to paskudne było! i właśnie jak dla mnie te słoiczkowe posiłki nijak nie smakują jak normalne jedzenie....
nie demonizuje normalnych warzyw, oczywiście jeśli Hani nie będą one pasować, zaczną się problemy skórne lub brzuszkowe to pewnie będę kombinować inaczej, ale generalnie nie uważam, żeby ryneczkowe warzywa były beeee, kiedyś przecież i tak trzeba będzie je dziecku podać...

Ewacia, kciuki za Ciebie!

ja chyba jakoś dziwnie podchodze do kp.... niektóre z Was pewnie by się w głowę popukały.... ale ja jakoś strasznie mocno tego nie kontroluje, nie mam pojęcia ile razy na dobę karmię (no wiem tylko w nocy), jak długo karmię, ile mam mleka bo odciągałam może ze 3 razy jak mi się jakieś małe nawały zdarzały.... nie zapisuje godzin karmienia, jak mała chce jeść to ją karmię i tyle czasami karmię jedną piersią przez 5 minut a czasami zmieniam pierś 2-3 razy a karmienie trwa 40 minut, ale jakoś nie analizuje tego....

Tassiu, nadwzroczność z tego co wiem jest fizjologiczna u takich maluchów. Marysia jak miała kilka miesięcy to miała +5..

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 20:04   #574
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
w Krakowie 400% przekroczona norma zapylenia powietrza. Jesli nie musicie to nie wychodzcie z domu, szczególnie nie zaleca sie spacerowania matkom z dziecmi i osobom starszym.

wtf???
ja chce mieszkac na wsi
Ja chce na wsi w górach

Moje dalej nie śpią..

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 20:04   #575
gorgulek
Zakorzenienie

Matal poniekąd Cię rozumiem bo zawsze jak usypiamy Miłosza to Zuzi buzia się nie zamyka a potrafi też niezły koncert dać
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 20:05   #576
butterfly20
Zakorzenienie

Wróciłam ze spotkania z Biskupem, w tym czasie moja mama zajmowała się Natalką i dziećmi mojej szwagierki, bo ona jako Matka Chrzestna była z nami. I 9-letni siostrzeniec był zafascynowany Natalką, ciągle na nia patrzył, zachwycał się, bawił... a 6,5 letnia siostrzenica nic. Szwagierka powiedziała,że zazdrosna jest, bo przecież do tej pory to ona była oczkiem w głowie całej rodziny. Masakra, co tu zrobić?Teraz święta i chrzciny, wiadomo,że Natalka będzie w centrum uwagi

Aaa u nas w Kościele nie ma żadnych opłat za chrzest.

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 20:05   #577
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Moje dzieci maja anorekcje.Jedno pluje mlekiem, drugie co dam to nie pasuje.Nawet kot grymasi przy pelnej misce. Jakas zaraxliwa forma.Czekam kiedy na mnie przejdzie.[COLOR="Silver"]
moja ma chyba bulimie - co zje to uleje...

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2013-12-19 o 20:08
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 20:07   #578
Natala84
Zakorzenienie

Angel, jeśli chcesz coś dodać do mleka to sugerowałabym raczej kleik a nie mannę, bo to gluten, reakcja może być rózna...

Susanna, karmisz jeszcze piersią czy mm? przepraszam ze pytam, ale niedawno pisałaś że mały pije Bebiko i tak mnie to zastanowiło

Hania

94,5....70,5....65

Stary 2013-12-19, 20:08   #579
matallewar
Zakorzenienie

NATALA ja się boję warzyw z niepewnego źródła. Może jakbym mieszkała gdzie indziej... Uważam, ze na rozszerzanie diety lepsze sloiczki, a domowe obiadki mogą poczekać do 10 mca

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-12-19, 20:10   #580
tassia
Zakorzenienie

Natala wiem ze nadzwrocznosc jest fizjologiczna ale u nas mowa o wyzszych wartosciach niz fizjologiczne

Matal ja wlasnie szukam działki od paru miesiecy

[/RIGHT]
Stary 2013-12-19, 20:10   #581
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
NATALA ja się boję warzyw z niepewnego źródła. Może jakbym mieszkała gdzie indziej... Uważam, ze na rozszerzanie diety lepsze sloiczki, a domowe obiadki mogą poczekać do 10 mca
no dobra, ale czego sie bać? tzn co złego moze się wydarzyć? być moze po prostu nie jestem świadoma jakiegoś zagrożenia....

Hania

94,5....70,5....65

Stary 2013-12-19, 20:10   #582
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:

wtf???
ja chce mieszkac na wsi
Moja siostra przeprowadziła się na wioskę pod Krakowem

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
dziękuję, już lepiej piszczy i gada ciągle po swojemu i śmieje się w glos jak go zaczepiam tylko trochę mu się czasem oderwać nie może ale dostaje flegaminę.

Ja słoiczki planuję na początek bo nie chce mi się gotować 2 łyżeczek np. marchewki czy czego tam
Zuzka jadła i słoiki i moje i nigdy nie było problemu jak gdzieś wyjeżdżaliśmy żeby ze sloiczka zjadła (znajomej syn nie chciał trącić bo znał smak tylko domowego jedzenia).

Ja tylko sprawdzam o której karmię, żeby mniej więcej rozplanować np. spacer/drzemkę
Stary 2013-12-19, 20:12   #583
inwersja
dryfuję słowami

Cytat:
w kwestii celiakii napewno mam racje
celiakia pojawia sie nawte w pierwszym roku zycia
sorki ale choruje na to i konsultowalam sie z kazdym lekarzem ktorego spotkalam w okresie ciazy zeby wiedziec jak mam karmic dziecko...

poza tym jest to bardzo logiczne
1) dziecko ma skaze nie jem białka
2)dziecko ma celiakie nie jem glutenu

ale po co mam go nie jesc na wszelki wypadek???

hejho
jest zasadnicza różnica w alergii takiego malucha, a dorosłej osoby.
maluchy z alergii pokarmowych najczęściej wyrastają. bardzo rzadko się zdarza, że to co uczuli takiego malucha zostaje mu na lata pod warunkiem, że stosuje się dietę eliminacyjną. czyli ważna jest szybkość w rozpoznaniu i wyeliminowaniu produktów alergizujących. to, że mój synek ma alergię na białko mleka krowiego nie oznacza, że nie będzie nigdy mógł go pić. nie będzie mógł na pewno do ukończenia 1 r.ż., potem będzie trzeba próbować mu je podać.

jeśli dziecko na prawdę ma alergię (skazę białkową) trzeba wyeliminować wszystkie produkty, które są silnymi alergenami. oczywiście nie do końca życia, najczęściej do ukończenia 1 r.ż.
dlaczego? dlatego, że dziecko-alergik, a raczej jego niedojrzały organizm, jeśli poda mu się za wcześnie alergen zareaguje obronnie, jego układ immunologiczny zapamięta taką reakcję i wtedy właśnie się na dany pokarm uczuli, a wtedy alergia faktycznie zostanie mu do już na dłużej (w tym też alergia na gluten, czyli celiakia). zbyt szybkie wprowadzenie tych produktów skutkuje właśnie alergią.

dlatego mimo iż, Miłosz ma stwierdzoną alergię jedynie na białko mleka krowiego nie będzie mógł również jeść białka jajka, soi, ryb, innych mięs poza indykiem i królikiem, ryb, słodyczy, miodu, orzechów, a ten gluten będzie można zacząć mu wprowadzać później, czyli po 10. mcu. po to właśnie żeby się na te produkty nie uczulić, a przynajmniej żeby to ryzyko zminimalizować.

oczywiście jeśli dziecko nie jest alergikiem nie ma takiej potrzeby.

a to są informacje od alergologa dzieci, który najbardziej się zna na wszelkich dziecięcych alergiach.

i żeby było jasne, ja piszę tutaj o rozszerzaniu diety głównie. kp sie nie interesowałam, bo ten temat mnie nie dotyczy. ale z drugiej strony skoro przy rozszerzaniu diety są takie zasady, to przy karmieniu piersią niemowlaka ze stwierdzoną alergią pokarmową analogicznie powinny być podobne

a propos pogrubionego - taak, ale własnie żeby wyeliminować ryzyko tego, że dziecko alergiczne uczuli sie na gluten na stałe wprowadzić do diety pozniej, a jak organizm zareaguje alergicznie, odstawić i spróbować podać za jakiś czas czyli to co pisałam wczesniej..

Edytowane przez inwersja
Czas edycji: 2013-12-19 o 20:17
inwersja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 20:12   #584
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Matal poniekąd Cię rozumiem bo zawsze jak usypiamy Miłosza to Zuzi buzia się nie zamyka a potrafi też niezły koncert dać
Ja nienawidzę usypiania. Eda od zawsze ciężko usypia. Encia sama w lozecxku, ale dziś ma zły dzień i spala do 19... Normalnie to Eda ja budzi, bo ją kładę pierwszą. No i ja codziennie usypiam ich sama, a Eda usypia nawet 1,5 h i trzeva przy nim siedzieć. Normalnie mnoe wzdryga na myśl o wieczorze...

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-12-19, 20:15   #585
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
Moja siostra przeprowadziła się na wioskę pod Krakowem

dziękuję, już lepiej piszczy i gada ciągle po swojemu i śmieje się w glos jak go zaczepiam tylko trochę mu się czasem oderwać nie może ale dostaje flegaminę.

Ja słoiczki planuję na początek bo nie chce mi się gotować 2 łyżeczek np. marchewki czy czego tam
Zuzka jadła i słoiki i moje i nigdy nie było problemu jak gdzieś wyjeżdżaliśmy żeby ze sloiczka zjadła (znajomej syn nie chciał trącić bo znał smak tylko domowego jedzenia).

Ja tylko sprawdzam o której karmię, żeby mniej więcej rozplanować np. spacer/drzemkę
no to super, że czuje się lepiej

no na poczatek też słoiczki będę dawać, z tego samego powodu. ale jak tylko Hania zacznie zjadać jakąś konkretniejszą porcję to będę chciała gotować

ja przed spacerem zawsze dokarmiam, bez względu na to o której wcześniej karmiłam. Hania raczej nie odmawia

Hania

94,5....70,5....65

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-19, 20:16   #586
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nienawidzę usypiania. Eda od zawsze ciężko usypia. Encia sama w lozecxku, ale dziś ma zły dzień i spala do 19... Normalnie to Eda ja budzi, bo ją kładę pierwszą. No i ja codziennie usypiam ich sama, a Eda usypia nawet 1,5 h i trzeva przy nim siedzieć. Normalnie mnoe wzdryga na myśl o wieczorze...
Miłosz też raczej sam zasypia ale raczej pierwszy i dlatego to Zuzia go rozbudza. Chociaż jak jestem sama z dziećmi to sprawniej mi wszystko idzie.
Stary 2013-12-19, 20:16   #587
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
no dobra, ale czego sie bać? tzn co złego moze się wydarzyć? być moze po prostu nie jestem świadoma jakiegoś zagrożenia....
Nawozy, pola przy drodze... Inne ulepszacze. Wg mnie początek rozszerzania diety to wystarczajaca rewolucja dla brzuszka. Po co dokładać? A sloiczki mają przebadane pod kątem dzieci składniki.
Eda jadł najpierw sloiki, potem mieszane, koło roku przeszlismy na domowe i teraz planuje tak samo.

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-12-19, 20:19   #588
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
ja przed spacerem zawsze dokarmiam, bez względu na to o której wcześniej karmiłam. Hania raczej nie odmawia

A jak Twoje dziewczynki? Szczepisz jutro Hanię?

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
Nawozy, pola przy drodze... Inne ulepszacze. Wg mnie początek rozszerzania diety to wystarczajaca rewolucja dla brzuszka. Po co dokładać? A sloiczki mają przebadane pod kątem dzieci składniki.
Eda jadł najpierw sloiki, potem mieszane, koło roku przeszlismy na domowe i teraz planuje tak samo.
Powiem Ci, że ja też bardziej wierzę/wierzyłam (sama już nie wiem) w słoiczki, że przebadane ale dużo też słyszałam opinii, że tam różne cuda wianki dodają
Stary 2013-12-19, 20:19   #589
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Miłosz też raczej sam zasypia ale raczej pierwszy i dlatego to Zuzia go rozbudza. Chociaż jak jestem sama z dziećmi to sprawniej mi wszystko idzie.
Ja ich kładę teraz w dwóch różnych pokojach, Eda nigdy nie umiał zasypiać i nadal mamy z tym problem. Czasem walczy i 2 h, a młoda też chce spać, ale ona wręcz woli w lozeczku... A ja niestety nie umiem się rozdwoic. Ona chce spać koło 21, jego staram się kłaść też 21 najpóźniej... Ale moje dzieci w ogóle późno zasypiają

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-19, 20:20   #590
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Cytat:

Susanna, karmisz jeszcze piersią czy mm? przepraszam ze pytam, ale niedawno pisałaś że mały pije Bebiko i tak mnie to zastanowiło
Niestety już nie Wszystko się sypnęło 1.5 miesiąca temu
Teraz Stasio "Jedzie" na Bebiku i do tego podaję mu pierś lub odciągam ale niewiele tego a druga sprawa to, że nie chce mu się ssać jak z butli samo leci :/

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 20:21   #591
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Powiem Ci, że ja też bardziej wierzę/wierzyłam (sama już nie wiem) w słoiczki, że przebadane ale dużo też słyszałam opinii, że tam różne cuda wianki dodają
Całkowicie się w tych czasach nie da tego uniknąć.

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-12-19, 20:22   #592
83monia
Zakorzenienie

Cytat:

no na poczatek też słoiczki będę dawać, z tego samego powodu. ale jak tylko Hania zacznie zjadać jakąś konkretniejszą porcję to będę chciała gotować

ja sobie gotowalam wieksza porcje, wkladalam w pojemnik do lodu i do zamrazarki. potem po kostce wyciagalam i tyle.

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

Cytat:
znaczy sie maja troche mniej szkodliwych skladnikow i sa (powinny byc przynajmiej) zbilansowane co do ilosci mikro i makroelementow w diecie dziecka, bo to samemu ciezko zrobic

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 20:26   #593
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
no dobra, rozumiem że te warzywa różnie rosną, ale jeśli coś będzie nie tak to dziecko to okaże...i wtedy ewnetualnie można kombinować ze słoiczkami.
tak mi się przynajmniej wydaje...
Cytat:

nie pytaj...
Marysia ma zapalenie płuc mega kryzys swojego macierzyństwa wczoraj przeżyłam:/
Hani więc póki co nie szczepię, boję się....

też nie do końca wierzę w słoiczki Pada na nie ten sam deszcz, siadają na nich te same robaki, ziemię moczą te same cieki i rzeki....

Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość
Niestety już nie Wszystko się sypnęło 1.5 miesiąca temu
Teraz Stasio "Jedzie" na Bebiku i do tego podaję mu pierś lub odciągam ale niewiele tego a druga sprawa to, że nie chce mu się ssać jak z butli samo leci :/
ojć
a jeśli mogę spytać - co się stało?

Hania

94,5....70,5....65

Stary 2013-12-19, 20:27   #594
Larysa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angelikada Pokaż wiadomość
Larysko z kolankami jest tak że ona często spała na bokach bo jak jadła cycka i spała z nami to zostawała już tak na boku i wlasciwie nie wiedziałam ze mogę jej tym zrobić krzywdę bo może mieć krzywe kolanka takie do środka :/ więc teraz musi spac na pleckach i ma brać dalej witaminkę d, mam nadzieje że za dwa miesiące z kolankami będzie wszystko oki i z bioderkami oczywiście również ..
aha a no to ja też nie wiedziałam że coś może się stać od leżenie na bokach, o tyle dobrze u nas że Ola tylko przez pierwsze może 4 tygodnie spała na bokach a później już nie i tak jest do tej pory.
ale nie martw się, teraz przy leżeniu na plecach jej się unormują te kolanka

Cytat:
Polecam usypianie starszego przy wyciu młodszej. WYMIEKAM!!
eh

Cytat:
a ja znowu mam tak że wieczora się doczekać nie mogę... serio :/ może wyjdę na wyrodną matkę, ale dopiero po tym jak Ola uśnie mam czas dla siebie.

w ogóle ona jest od rana tak do 16;00 taka radosna, zabawi sie w łóżeczku przy karuzeli czy na macie czy na huśtawce jak jej dam zabawkę to się nią rączkami bawi, natomiast od 16;00-17;00 to już masakra, tylko rączki i kwękanie jak się ją nawet na pare sekund odłoży a za chwile wrzask (z wc trzeba korzystać ;p ) i po tych 2 czy 3 godzinach jestem mega padnięta.
Stary 2013-12-19, 20:33   #595
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
jest zasadnicza różnica w alergii takiego malucha, a dorosłej osoby.
maluchy z alergii pokarmowych najczęściej wyrastają. bardzo rzadko się zdarza, że to co uczuli takiego malucha zostaje mu na lata pod warunkiem, że stosuje się dietę eliminacyjną. czyli ważna jest szybkość w rozpoznaniu i wyeliminowaniu produktów alergizujących. to, że mój synek ma alergię na białko mleka krowiego nie oznacza, że nie będzie nigdy mógł go pić. nie będzie mógł na pewno do ukończenia 1 r.ż., potem będzie trzeba próbować mu je podać.

jeśli dziecko na prawdę ma alergię (skazę białkową) trzeba wyeliminować wszystkie produkty, które są silnymi alergenami. oczywiście nie do końca życia, najczęściej do ukończenia 1 r.ż.
dlaczego? dlatego, że dziecko-alergik, a raczej jego niedojrzały organizm, jeśli poda mu się za wcześnie alergen zareaguje obronnie, jego układ immunologiczny zapamięta taką reakcję i wtedy właśnie się na dany pokarm uczuli, a wtedy alergia faktycznie zostanie mu do już na dłużej (w tym też alergia na gluten, czyli celiakia). zbyt szybkie wprowadzenie tych produktów skutkuje właśnie alergią.

dlatego mimo iż, Miłosz ma stwierdzoną alergię jedynie na białko mleka krowiego nie będzie mógł również jeść białka jajka, soi, ryb, innych mięs poza indykiem i królikiem, ryb, słodyczy, miodu, orzechów, a ten gluten będzie można zacząć mu wprowadzać później, czyli po 10. mcu. po to właśnie żeby się na te produkty nie uczulić, a przynajmniej żeby to ryzyko zminimalizować.

oczywiście jeśli dziecko nie jest alergikiem nie ma takiej potrzeby.

a to są informacje od alergologa dzieci, który najbardziej się zna na wszelkich dziecięcych alergiach.

i żeby było jasne, ja piszę tutaj o rozszerzaniu diety głównie. kp sie nie interesowałam, bo ten temat mnie nie dotyczy. ale z drugiej strony skoro przy rozszerzaniu diety są takie zasady, to przy karmieniu piersią niemowlaka ze stwierdzoną alergią pokarmową analogicznie powinny być podobne

a propos pogrubionego - taak, ale własnie żeby wyeliminować ryzyko tego, że dziecko alergiczne uczuli sie na gluten na stałe wprowadzić do diety pozniej, a jak organizm zareaguje alergicznie, odstawić i spróbować podać za jakiś czas czyli to co pisałam wczesniej..
Inwersja kurcze nie chce mi sie dyskutowac i z Toba klocic ale nie da sie analogicznie podejsc do kwestii skazy bialkowej i celiakii.

Dowodem na to ze nie do konca wiesz o czym piszesz jest to ze uwazasz ze celiakia to alergia na gluten. Nieprawda. Sa trzy schorzenia: celiakia, alergia na gluten i nietolerancja glutenu... kazde ma inne objawy

Generalnie powtorze: Gluten nie przenika do mleka !
Jezeli mama nie ma problemow glutenowych to powinna jesc
a jesli ma (jak ja) to powinna scisle trzymac diete bezglutenowa

---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
aha a no to ja też nie wiedziałam że coś może się stać od leżenie na bokach, o tyle dobrze u nas że Ola tylko przez pierwsze może 4 tygodnie spała na bokach a później już nie i tak jest do tej pory.
ale nie martw się, teraz przy leżeniu na plecach jej się unormują te kolanka

eh

a ja znowu mam tak że wieczora się doczekać nie mogę... serio :/ może wyjdę na wyrodną matkę, ale dopiero po tym jak Ola uśnie mam czas dla siebie.

w ogóle ona jest od rana tak do 16;00 taka radosna, zabawi sie w łóżeczku przy karuzeli czy na macie czy na huśtawce jak jej dam zabawkę to się nią rączkami bawi, natomiast od 16;00-17;00 to już masakra, tylko rączki i kwękanie jak się ją nawet na pare sekund odłoży a za chwile wrzask (z wc trzeba korzystać ;p ) i po tych 2 czy 3 godzinach jestem mega padnięta.
u mnie podobnie
dlatego mamy patent nowy
tz wraca ok 17 z pracy i wychodzimy o tej godzinie
dzis bylismy na obiedzie, na zakupach dzieciowych i w almie
wrocilismy dokladnie na kapiel

[/RIGHT]
Stary 2013-12-19, 20:34   #596
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ich kładę teraz w dwóch różnych pokojach, Eda nigdy nie umiał zasypiać i nadal mamy z tym problem. Czasem walczy i 2 h, a młoda też chce spać, ale ona wręcz woli w lozeczku... A ja niestety nie umiem się rozdwoic. Ona chce spać koło 21, jego staram się kłaść też 21 najpóźniej... Ale moje dzieci w ogóle późno zasypiają
Masz takie nocne Marki trochę uciążliwe to może być bo nawet wieczoru wolnego nie ma.

Cytat:
nie pytaj...
Marysia ma zapalenie płuc mega kryzys swojego macierzyństwa wczoraj przeżyłam:/
Hani więc póki co nie szczepię, boję się....
O rajciu. Zdrówka dla Marysi Też bym pewnie nie zaszczepiła.

Cytat:
...
Ale Twoja Ola śpi na brzuszku dużo a to dobrze robi na bioderka

Ja też tak czasem mam
Stary 2013-12-19, 20:35   #597
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LaLoca Pokaż wiadomość
Też nie trawię Joli. Żałosne ma poczucie humoru.
Nie lubię oglądać DDTVN jak ona jest

Cytat:
W poniedziałek był od 7 rano do 3 rano.
We wtorek trochę rozsądniej, bo rano miał rozmowę o pracę na 10, więc od 11 do 23.
Wczoraj od 9 do 22.
Dziś pojechał na 9 i ma być późno.
Jutro jedzie na 7 i pewnie przed 23 go nie będzie.
Serio, serio.

---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ----------

Ja już nie daję
Dawkowanie masz na butelce, a simeticonu nie da się przedawkować.
Masakra, to co to za praca?

U nas po wieczornym krzyku mały dziś chyba ani razu nie zjadł więcej jak 100ml na wieczór tylko 120 a potem krzyk...
Mogę mu już zacząć podawać kleik ryżowy bezglutenowy? Od jakiej ilości zacząć?

Wysłane z mojego GT-S6810P przy użyciu Tapatalka

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 20:38   #598
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie podobnie
dlatego mamy patent nowy
tz wraca ok 17 z pracy i wychodzimy o tej godzinie
dzis bylismy na obiedzie, na zakupach dzieciowych i w almie
wrocilismy dokladnie na kapiel
I Maciuś nie spał?

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

Dobra, pora ruszyć cztery litery i poćwiczyć
Stary 2013-12-19, 20:40   #599
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość

u nas szczepienie 30 grudnia
U nas też, rotawirusy druga dawka

Cytat:
no teraz jest lepiej, bo mniej widać dzięki włosom choć i tak nie ma ich tyle co Twoja Tusia ale więcej niż kiedyś
oby zeszła ta wstrętna ciemieniucha i u nas i u Was

hej

no to super, czyli jednorazowy wybryk

no piękna waga super przybiera na Twoim mleczku

o kurde no to rzeczywiście mało, no to ja już nie wiem, może płacze z głodu albo ją coś boli, a może gardełko? i dlatego mało je i dużo płacze? chociaż wczoraj dużo zjadła jak pisałaś hm dziwna sprawa.

moja może się nie przestraszy, ale rączkami wymachuje i się uderza i pociera oczy, twarz, drapie sie i przez to się wybudza
to super że bioderka ok !

a co jest z kolankami?
ja nie wiem czy moja Ola za bardzo nóżek nie prostuje właśnie i że może to być coś nie dobrego sama nie wiem

8 kropel podawałam jak widziałam, że jest problem, nie podawałam systematycznie, ale on się nie wchłania więc możesz podać tak pare dni żeby pomogło
Nooo oby przeszła i nie wracała!

Cytat:
jeśli to jest noc to przekładam na brzuch i momentalnie przestaje ruszać rączkami i ładnie śpi, a Ty coś robisz?

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

http://demotywatory.pl/3534591/Ojca-...ybrac-nie-moge

sie poryczałam ale mi smutno (((((
też się poryczałam

Cytat:
Napisane przez nephelim89 Pokaż wiadomość
Kciuki za Majeczki usg Wygląda na to, że nasze maluchy od małego do siebie pasują
Ale podobno to przeciwieństwa się przyciągają

Cytat:
Mam już prezenty Jeszcze tylko babci kupię jakiś zestaw do kąpieli
Ja też byłam happy, bo już od miesiąca miałam prezenty...ale przypomniałam sobie wczoraj,że przecież miałam kupić dla przyjaciółki książkę. I co?ojechałam po Kościele do Empiku, a tam ludu pełno o kolejki. Aż przeklęłam w duchu,że co to za głupoki kupują na ostatnią chwilę? No ale ja dziwnym trafem też się tam znalazłam

Cytat:

wtf???
ja chce mieszkac na wsi
Zapraszam do mnie Jedyna uciążliwość to raz pod mega górkę, a raz z mega górki...można się zasapać

Cytat:
a wiesz że nie każde dziecko musi używać butelki?
my smoczka też nie używamy, fajnie by było gdyby i butelki udało się uniknąć

na szybko przeleciałam ostatnie strony...
i czy tylko ja nie widze nic strasznego w warzywach z warzywniaka? chciałabym jak najszybciej zacząć Hani gotować i podawać jej niesłoiczkowe jedzenie...
kiedyś przy Marysi spróbowałam bodajże banana ze słoiczka - jakie to paskudne było! i właśnie jak dla mnie te słoiczkowe posiłki nijak nie smakują jak normalne jedzenie....
nie demonizuje normalnych warzyw, oczywiście jeśli Hani nie będą one pasować, zaczną się problemy skórne lub brzuszkowe to pewnie będę kombinować inaczej, ale generalnie nie uważam, żeby ryneczkowe warzywa były beeee, kiedyś przecież i tak trzeba będzie je dziecku podać...

Ewacia, kciuki za Ciebie!

ja chyba jakoś dziwnie podchodze do kp.... niektóre z Was pewnie by się w głowę popukały.... ale ja jakoś strasznie mocno tego nie kontroluje, nie mam pojęcia ile razy na dobę karmię (no wiem tylko w nocy), jak długo karmię, ile mam mleka bo odciągałam może ze 3 razy jak mi się jakieś małe nawały zdarzały.... nie zapisuje godzin karmienia, jak mała chce jeść to ją karmię i tyle czasami karmię jedną piersią przez 5 minut a czasami zmieniam pierś 2-3 razy a karmienie trwa 40 minut, ale jakoś nie analizuje tego....

Tassiu, nadwzroczność z tego co wiem jest fizjologiczna u takich maluchów. Marysia jak miała kilka miesięcy to miała +5..
Powiem Ci,że ja też bardzo rzadko to analizuję,ale się nie odzywałam, bo się bałam,żem jakaś wyrodna.Dopiero kiedy dziewczyny pytały to policzyłam ile właściwie razy dziennie je moje dziecko, nie wiedziałam tego przez jakieś 2,5 miesiąca Też nie mam pojęcia ile zjada, nie zapisuję jak długo,pamiętam tylko jedną sytuację z początku października jak byli goście i dałam jej odciągnięte z butli i dziwiłam się,że wszamała 190 ml Póki zadowolona to nie przejmuję się ilością, częstotliwością i kalkulacją

Cytat:

Zdrówka dla Marysi
ja też tak robię, chyba,że zbierzemy się na spacer od razu po karmieniu.

Cytat:

No ale na nich chyba ostro wisi Sanepid i kontrluje???

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 20:40   #600
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
Jezeli w kleiku ryzowym nestle jest sklad 99% maki ryzoeej, maltodekstryna- rodzaj cukru, witb1 to bardzo zle. W tej Holle bedzie 100%?
z bobovity jest chyba 100% maki ryzowej plus wit B

Cytat:
Polecam usypianie starszego przy wyciu młodszej. WYMIEKAM!!
wspolczuje i ciesze sie ze Blanki totalnie nie rusza ryk Amelki kiedy spi czy zasypia.

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Wróciłam ze spotkania z Biskupem, w tym czasie moja mama zajmowała się Natalką i dziećmi mojej szwagierki, bo ona jako Matka Chrzestna była z nami. I 9-letni siostrzeniec był zafascynowany Natalką, ciągle na nia patrzył, zachwycał się, bawił... a 6,5 letnia siostrzenica nic. Szwagierka powiedziała,że zazdrosna jest, bo przecież do tej pory to ona była oczkiem w głowie całej rodziny. Masakra, co tu zrobić?Teraz święta i chrzciny, wiadomo,że Natalka będzie w centrum uwagi

Aaa u nas w Kościele nie ma żadnych opłat za chrzest.
u na stez byla tak sytacja jak sie urodzila Blanka, chrzesniak tz-cyn jego siostry byl najmlodszy, mial wtedy 4 lata jak sie B. urodzila i byla masakra z nim. znienawidzilam tego dzieciaka i nie trawie go po dzis dzien.

Cytat:
ehh

ja jestem zdecydowanie lepiej zorganizowana jak nie ma tz wszystko zaplanowane co do minuty. wsadzam Amelke w lezaczek, puszczam wode, w tym czasie Blanka sie rozbiera, ja juz rozlewam mleko na kakao do kubka, a Amelce wode na mm do butelki. wsadzam Blanke pod prysznic, myje, wyciagam i zanosze do pokuju, przenosze Amelke, wycieram i ubieram Blanke, czesze wlosy, odpalam bajki do sluchania, wstawiam mleko do podgrzania, daje Amelce zelazo i witaminy, Blanka dostaje kakao, pije, w tym czasie robie wode dla Amelki, jak B. wypije, myje zeby i idzie do lozka spac. kapie u niej w pokoju Amelke, wiec jeszcze sobie chwile pogadamy, oporzadzam Amele, wsadzam w lezaczek, grzeje wode na mleko i wylewam wode z wanienki. mleko zrobione, buziak dla Blanki na dobranoc, wychodze z pokoju, odkladam Amelke do kolyski i karmie, zje, smok do buzi, odpalam konika, pielucha przy buzi i witam sie z wolnym wieczorem uffff.

strasznie duzo czynnosci do wykonania
a jak jest tz, to wszystko jest totalnie rozesrane, bo on wtedy kapie Blanke, no ale mala ma frajde, bo wtedy tylek moczy i moze pobawic sie zabawkami, ze mna niestety nie ma opcji ale jak stary do norwegi pojedzie to bedzie sie to musialo zmienic, wiec bede B. kapac wczesniej jak Amelka bedzie miala drzemke.

ciesze sie ze pod tym wzgledem mam bezproblemowe dzieci i oby sie to nie zmienilo.....
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości