|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#991 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9
Cytat:
a Alek świetny chłopak. no i wiesz, że będziesz miała w nim oparcie - popatrz jak się o mamusie już troszczy ![]() któraś pisała o tym, że ją rozkłada- marsz do lekarza! po pierwsze gardło- odpuścić sobie miód, bo on tylko podrażnia. no i nie wiem jak to jest z tymi tabletkami, ale ja zostałam skutecznie przekonana do nie korzystania z nich ( wzięłam jeden chlorochinaldin właśnie i lekarka powiedziała, żeby więcej tego nie robić ) - płukanka z soli. po drugie w moim przypadku bez antybiotyku kaszel już milion razy chyba sprowokowałyby skurcze. jutro biorę ostatnie dwie dawki i czuję znaczną poprawę. i chociaż wystrzegałam się leków to myślę, że większych szkód narobiłabym bez niczego (bo syrop z cebuli, herbata z malinami i kanapki z czosnkiem nie dałyby tu rady) no i kuzynka 19 urodziła, trochę wcześniej przeszła jakieś lekkie przeziębienie, nawet uwagi nie zwróciła- do dziś leżą w szpitalu, mały jest od razu na antybiotyku, bo urodził się z choróbskiem jakimś. jutro jeszcze nie, ale w poniedziałek biorę się za końcowe porządki- znaczy końcowe pranie. została mi pralka pierdół pieluszkowo- ręcznikowych i może ze dwie z ubrankami. i mam nadzieję, że to już koniec i nikt nic nie będzie dostarczał na mały rozmiar, bo na prawdę nie zdążę małej we wszystko ubrać dziś jeszcze trochę się przestraszyłam, bo okazało się, że młody wspominanej wcześniej kuzynki miał 58 cm a rodzice wcale nie wyrośnięci, w ogóle rodzina nie z tych wysokich w takim przypadku częśc ubranek od razu mogłabym odłożyć i odpuścić w ogóle to mam naszykowane w szafce ubranka 56-62 tak pod ręką. uprałam też 68 i lezy wszystko na jednej kupce, żeby w razie co miec w miare na wierzchu. większe ubranka w worki, podpisuję i szafa
|
|
#992 | |||
|
Gang Iren
|
Perfuzja tak mi się przypomniało co do nie lubienia kąpieli przez Emila. Może by pomogło wkładanie go do wanienki przykrytego pieluszką? Jedną pieluszkę tetrową na spód,a druga na nim,żeby nie czuł od razu tak bezpośrednio na skórze wody. I powoli odchylać pieluszkę i go myć.
W domku,sami (tzn z dziećmi) z picollo No chyba,że na porodówce,taka opcja też wchodzi w grę ![]() Śliczny brzuszek! A Aluś przystojniak ![]() Hej. Fajnie,że się odezwałaś ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przez płacz? Przecież on taki malusi jest... takie dziecko nie wymusza niczego,ono potrzebuje bliskości.
|
|
#993 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Perfuzja, nie wierzę Ci. A co u Pilotki? Dostała któraś jakieś wieści?
|
|
|
#994 |
|
Rozeznanie
|
Ale mam dziś doła, TŻ miał iść spotkać się ze znajomymi z zespołu popić ja szykowałam się na wieczór samotny, w samych majtkach i staniku. Podziwianie swoich nowych dużych cycków przed lustrem ogólnie nalałabym sobie coli i zjadła o kilka kawałków ciasta za dużo, bekła sobie a on mi dzwoni najpierw co 30 minut czy rodzę a teraz, że już wraca - a tak chciałam pobyć sama
|
|
|
|
#995 | |
|
Rozeznanie
|
Dzien dobry wszystkim (a wlasciwie dobry wieczor)
ode mnie wszyscy juz wyjechali i odpoczywamy sobie z Tz. Mala mnie dzis zestresowala, bo nie ruszala sie caly dzien, ale w koncu wieczorem czkawka ja wydala, choc musze przyznac, ze nadal sie malo rusza... mysle, ze ona ma juz naprawde malo miejsca w moim brzuchu... poza tym czasem jakies male skurcze sie pojawiaja, ale mysle, ze do stycznia to jednak wytrzymam ![]() plecy mnie tylko okrutnie bola i zle spie przez to, ale jeszcze sie troche pomecze ![]() sadlaczyca wspolczuje Ci tych glupich komentarzy i rozumiem Twoj humor (znaczy wk***). ja tez mam dosc tych glupich tekstow!! najlepsze jest to, ze rodzina i dobrzy znajomi mowia, ze slicznie wygladam i brzuch mam malutki (do porodu mi zostalo 18 dni a ja przytylam 7 -8kg), a Ci dalsi znajomi (zwlaszcza kobiety) to mnie do szalu doprowadzaja swoimi durnymi komentarzami od rzeczy!! od jednej "kolezanki" za kazdym razem jak ja widzialam (srednio raz na 2-3 tygodnie) slyszalam "ooo Twoj brzuch jest jeszcze wiekszy niz ostatnim razem" i to mowila to nawet jak brzucha jeszcze nie bylo widac i malo kto wiedzial ze w ciazy jestem! po ktoryms razie nie wytrzymalam i odparlam, ze "to dziwne, bo Twoj tez! kiedy rodzisz?". wiem, ze to bylo wredne z mojej strony, bo ona w ciazy nie jest, ale tlumaczylam jej kilka razy, ze jej komentarze sa zbedne. no ale przynajmniej w koncu zrozumiala!! ![]() Cytat:
co za chamstwo!! ja juz bym wiecej sie do tej osoby nigdy nie odezwala i nie spotkala z nia!! jakby mi takim tekstem u mnie rzucila, to szybko by znalazla droge do drzwi!! dziewczyno, nie pozwalaj sobie na takie traktowanie!!!!a tesciowej tez walnij wprost; "mi tez sie nie chce!" i tyle!! no bez przesady!! az sie zdenerwowalam jak to przeczytalam!!
|
|
#996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#997 |
|
Raczkowanie
|
Prawie się posikałam za śmiechu, normalnie miałam łzy w oczach. Fetyszyści od kupy przy porodzie i rwącego spojenia mi się zwidzieli
![]() W sumie mi strasznie smutno było na myśl o pierwszym sylwku odkąd byłam dosyć duża żeby gdzieś iść spędzonym w domu, jedynie w towarzystwie męża, ale jak się dobrze zastanowię to faktycznie nie wiem czy bym wytrwała nawet posiadówkę jakąś. Chociaż smutno mi było nie z powodu utraconej potencjalnej imprezy, ale dlatego że miło by było wiedzieć że jest ktoś dla kogo popijawa nie byłaby atrakcyjniejsza niż razem spędzony czas, a wygląda na to że jednak nie ma nikogo takiego :/ |
|
|
|
#998 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
smiac mi sie chce z Twoich rozterek, bo ja mam to samo (i to nie tylko teraz, w ciazy). Tz od czasu do czasu ma karciane wieczory z kumplami i jeden z jego kumpli go zgarnia po drodze i odwozi potem w srodku nocy. kiedys jak przyjechal to byl w szoku, ze ja taka szczesliwa bylam, ze Tz wychodzi. jeszcze mu 2 butelki szampana przygotowalam na zabranie (to byl czas jego urodzin)!! byscie widzialy mine tego kolegi!! a ja po prostu lubie czasem sama posiedziec i zajac sie soba!! a najgorsze bylo jak w ostatnim momencie karciany wieczor byl odwolywany
|
|
#999 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
myślę, że coś w tym jest. i chociaż życie zweryfikuje z czasem, to myślę, że na początku sama będę chciała usypiać z Małą w łóżku, jeśli ona sama nie będzie chciała Cytat:
a następnym razem kup TŻ bilet do kina na super długi film i będziesz miała pewność, że nie wróci za szybko
|
|
#1000 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja juz ankiete wypelnilam sledzie dzis zjadlam , zreszta makrele i karpia tez.....ech, na nic innego ochoty nie mam
|
|
#1001 |
|
Zakorzenienie
|
najpierw tego nowego supermena a potem machete 2
|
|
#1002 |
|
Rozeznanie
|
Tak w ogóle a propo naszych ponadmiarowych kilogramów to TŻ mówi ostatnio, że w pracy ma kolegę, który mówi, że tak go pociągają ciężarne, że nie umie tego wytłumaczyć ale zarówno estetycznie jak i seksualnie nie ma dla niego piękniejszych kobiet niż w zaawansowanej ciąży- ma 3 dzieci
|
|
|
|
#1003 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
A ja Cię rozumiem doskonale. Też nie mogę znieść tekstów "pokaż się", "pokaż brzuch", "ale duży, ostatnio był mniejszy", "przybylo ci tu i tu" ...no zabiłabym
...przecież nie przyszłyśmy na casting modelek, tylko jestemy w ciąży! Też się czuję jak jakaś krowa pod obstrzałem. Zamiast zapytać jak się czuję, czy wszystko w porządku, to pokaż się i głupie teksty. A ostatnio doszła jeszcze sprawa zdjęć. Ktoś mi próbował w święta zrobić fotkę, więc grzecznie poprosiłam, że nie chcę, a mi tu próbują z zaskoczenia zrobić, więc już ostrzej zareagowałam. Czy to tak trudno uszanować? No, ale jak to? Nie chcę pamiątki? O pamiątki to ja zadbam sama. A no i pytanie "ile już przytyłaś" to już w ogóle mnie rozwala Co ich to obchodzi? Kochana, jak Twoja kumpela będzie na końcówce ciąży, ciekawe jaka będzie "malutka"? Nie martw się Cytat:
Śliczna piłka Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44322246] agoola - jak czytam Twoje posty to nie wiem co mam powiedzieć. To znaczy wiem, ale mam nadzieję że się nie obrazisz za moje słowa - po pierwsze, uważam że jesteście z mężem wspaniałymi, odpowiedzialnymi osobami i na pewno będziecie świetnymi rodzicami. Niestety, pozostała rodzina jak widać doskonale zdaje sobie z tego sprawę i bez skrupułów to wykorzystuje. Moje rady mogą wydać się drastyczne, ale pomogą się uspokoić i skupić na Twojej rodzinie i maleństwu. Po pierwsze - ograniczyć kontakty z rodziną, zwłaszcza z ojcem. To na pewno nie będzie łatwe, ale trzeba to zrobić. Nie odbierać telefonu, a przy akcjach typu wypominanie że źle się babcią zajmujesz po prostu odkładać słuchawkę. Żadnego tłumaczenia się, żadnego proszenia o zrozumienie (to nic nie da) - komentujemy że zawsze można wziąć babcię do siebie i odkładamy słuchawkę. Więc po drugie - ucinać dyskusje gdy zaczyna się jakiekolwiek docinanie / wypominanie że robisz coś źle. W ten sposób nie będziesz tak bardzo się denerwować. Wyznaczysz w ten sposób jasne granice co wolno a czego nie wolno. Gorzej może być z teściową bo jak zrozumiałam razem mieszkacie - tutaj wydaje mi się że bardziej musi granice wyznaczyć mąż. Niestety nie dacie rady wszystkich zadowolić i naprawdę szkoda że nikt nie docenia tego jak bardzo się staracie. [/QUOTE]Podpisuję się pod tym rękoma i nogami ![]() Agoola, czas najwyższy na asertywność Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
laparo, PCO 52 cykl starań ... cud Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać. JP II Edytowane przez cherubinka Czas edycji: 2013-12-28 o 21:23 |
||||||||
|
|
|
#1004 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w tym roku nie dam rady spędzić kupy czasu przy garach (chociaż imprezy składkowe, to wiadomo, że organizator ma zawsze najwięcej do zrobienia i przed i po) i tak czekamy, czy ktoś coś zaproponuje. ale cisza. jest mi strasznie przykro- tak jakby ciąża zrobiła z nas trędowatych. więc co? zostaje nam sylwester z disco dwójką we dwoje - na chwilę wyskoczymy do teściów (teściowa robi sajgonki ale powiem szczerze, trochę się zawiodłam. tym bardziej, że ja i tak alkoholowa nie jestem - tamten sylwester też przy piccolo. jedyna różnica to teraz to, że mam wielki brzuch.
|
|
#1005 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1006 |
|
Zakorzenienie
|
ja na dzisiaj spadam. Papatki
|
|
#1007 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1008 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie jestem jakąś wariatką szaloną i wyrodną matką ![]() Nie będę go po prostu za każdym razem brać na ręce jeśli będzie płakał, a będę wiedziała że jest nakarmiony i ma czystą pieluszkę. Będę leżeć obok niego, śpiewać mu i głaskać go. Żeby kojarzył chodzenie spać nie z noszeniem i "husianiem", tylko moim głosem, śpiewem i dotykiem Później nauczy się noszenia na rączkach i nie będzie chciał robić nic innego, moja mama mi opowiadała, że mnie tak nauczono i do 3 m-ca miała ze mną problem. Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2013-12-28 o 21:27 |
|
|
|
|
#1009 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mąż mi ciągle mówi że go pociągam i tak dalej....a ja mówię mu że kłamie bo nie ma we mnie nic pociągającego w chwili obecnej, no może ramiona i szyja, bo tylko one są takie jakie były ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
Znajomej mały ma 4 miesiące i od początku brali go na ręce a teraz tylko bujanie na rękach, cyc i nic więcej bo zaraz ryk, sama byłam świadkiem
|
|
#1010 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Oczywiście, że korci mnie żeby go nosić jak tylko zakwili, ale wtedy podchodzę, głaskam, mówię, śpiewam, całuję
|
|
|
|
|
#1011 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Trochę źle zrozumiałam tamtego posta. No i wiadomo,że każdy wychowuje po swojemu. A wiesz,że niemowlęta noszone,bujane,przytulane ,kangurowane rozwijają się szybciej i lepiej? Ot taka dygresja...
|
|
#1012 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1013 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To samo przy przewijaniu, podnoszeniu, przekładaniu i przewijaniu dziecka - grunt to robić to wolno, czule, na spokojnie, pieszczotliwie w międzyczasie, aby dziecko kojarzyło to z przyjemnością a nie pośpiechem i nerwówką.
|
|
#1014 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Ja i brzuch w domu, TŻ pewnie będzie nam co jakiś czas przynosił do naszego legowiska (kanapa której nie widać spod poduszek i kocy) jedzenie i picie. Raj
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ja się opierdzielam od września i nie mam wyrzutów sumienia, to sprawa moja i mojego TŻa. Jeszcze ktoś by zaczął komentować to ![]() Cytat:
A tatusiowi znowu pod kopułką poziomu zabrakło? A tak chwaliłaś ostatnio że się ogarnął ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1015 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Perfuzja Emil rozróżnia dzien od nocy choćby po Twoim mleczku w nocy jest inne niz w dzien. A dodatkowo w dzien jest większy ruch w jego otoczeniu co dziecko tez wyczuwa. Ale myśle ze to kwestia czasu a kąpiele beda najlepsza zabawa Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#1016 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44322421](...) I kilka pytań podstawowych: 1) Pieluchy tetrowe pierzemy w 60 czy 90 stopni? Prasujemy? 2) Gadżety typu muszle laktacyjne wyparzamy?[/QUOTE] Nie prasować, prasowanie zmniejsza chłonność. Cytat:
|
|
#1017 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dobrze że nie każdy tak podchodzi, ale akurat ci co rozumieją sami mają dzieci albo są w trakcie starań i towarzysko też ciężko się zgrać. A to nie zależy od dziecka sporo? Przecież taki maluch jeszcze chyba świadomie nie działa, jakby dziecko dwuletnie tylko na rękach było spokojne to by było dziwne, ale 3-4mce to chyba jeszcze normalne że sporo dzieci ma silną potrzebę bliskości? Pod koniec pierwszego roku dopiero chyba dzieci zaczynają łapać że są osobnymi istotkami od mamy? |
|
|
|
|
#1018 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Moim zdaniem są różne dzieci i ich potrzeby też się różnią. Mój Eryk na początku zasypiał odłożony do łóżeczka,nie uczyłam go zasypiania na rękach. A po jakimś czasie mu się odmieniło i chciał zasypiać przy mnie. Pewnie gdybym go konsekwentnie odkładała to by się tego nauczył,tylko pytanie kosztem czego? Moim zdaniem niezaspokojonej potrzeby,bo on miał wtedy potrzebę być przy mnie.
|
|
#1019 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Cytat:
|
|
#1020 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do sylwestra to nasi znajomi dziś do mnie dzwonili, czy przyjdziemy do nich do pizzeri na imprezkę, ja mowie że jak nie urodze to tak. A mąż do mnie : powiedzialas że nie? Ja mowie, że powiedziałam, że pójdziemy...a on że może na godzinę ... Wcześniej rozmawialiśmy że pójdziemy, ale chyba zmienił zdanie, bo widzi jak się 2 dzień czuje kiepsko . |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:45.

No chyba,że na porodówce,taka opcja też wchodzi w grę

od jednej "kolezanki" za kazdym razem jak ja widzialam (srednio raz na 2-3 tygodnie) slyszalam "ooo Twoj brzuch jest jeszcze wiekszy niz ostatnim razem" i to mowila to nawet jak brzucha jeszcze nie bylo widac i malo kto wiedzial ze w ciazy jestem!
co za chamstwo!! ja juz bym wiecej sie do tej osoby nigdy nie odezwala i nie spotkala z nia!! jakby mi takim tekstem u mnie rzucila, to szybko by znalazla droge do drzwi!! dziewczyno, nie pozwalaj sobie na takie traktowanie!!!!

[/QUOTE]

właśnie się za to zabieram.
podglądacze jedne