|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1201 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9
Cytat:
i nawet wlasnie sie okazalo, ze ona ma tam zaufana opiekunke do dzieci (tzn jakbysmy planowali w ciagu dnia/wieczora cos gdzie dziecka zabrac nie mozemy), wiec w sumie wydaje mi sie, ze powinno byc ok w sumie to wolalabym jakos pozniej tam lecice, np w pazdzierniku, ale ta kolezanka co nas zaprasza wraca do Francji w czerwcu, wiec albo teraz, albo... nigdy (lub w innych warunkach, bo jednak najlepiej jest miec kogos "na miejscu", kto doradzi, pomoze i jeszcze na dodatek ona chce, zebysmy mieszkali w jej domu w tym czasie, wiec odpada nam cena hotelu na 2 tygodnie). az zal nie skorzystac!! (a przy okazji ta dziewczyna co nas zaprasza jest naprawde bardzo w porzadku!! i dobrze sie znamy od dawna) cos mi sie wydaje, ze po porodzie, jak zobacze ze z Mala i ze mna wszystko jest ok, to zarezerwuje bilety
|
|
#1202 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja chyba też bym zaryzykowała, podróżnicza ze mnie bestia (choć wolałabym, żeby nikt nie kusił mnie takimi odważnymi podróżami, bo ja zawsze z takich okazji korzystam
Edytowane przez kukurydzianaa Czas edycji: 2013-12-29 o 17:16 |
|
|
|
|
#1203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i dopisane na pierwszej stronie ![]() ---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- nadrobiłam ale jakoś do pisania nie mam weny ... więc tylko napiszę że u mnie już dzisiaj słodkie lenistwo i nic nie robienie
|
|
|
#1204 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Moim zdaniem dziecko można zabierać w wiele miejsc. Ale co do zostawiania,to ja bym rady nie dała,nawet na weekend zostawić malucha. Poza tym przy karmieniu piersią to już samo w sobie byłoby niewykonalne.
|
|
#1205 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie zgadzam sie ze z dzieckiem jzu nei mozna podrozowac. My co roku gdzies jezdzimy i w tym roku tez planujemy. i powiem szczerze ze jest bardzo duzo ludzi, szczegolnie za granica ( bo zwykle latamy z Niemiec), ktorzy latają już z malenstwami. My w tym roku przed slubem, wiedzielismy ze po slubie będziemy od razu sie starac o dzidziusia i na 3 tyg, przed slubem pojelecieliemy do Tajlandii, bo tam z kilkumiesiecznym dzieckiem( wakacje na dziko z plecakiem) czy bedac w ciazy bym sie nei wybrala.ale Tajlandia mnie urzekla i nie moge sie doczekac kolejnych wakacji tam. z mezem ustalilismy ze w tym roku we wrzesniu , jak maly bedzie mial z 8-9 miesiecy mozemy pojechac z nim na jakis all inclusiv w Europie, bo o to sie nie martwie, a za 2 lata jak Maksymilian bedzie mieal 2 latka odwazymy sie pojechac do Tajlandii na dziko z plecakami jak w tym roku.
|
|
|
|
#1206 | |
|
Zadomowienie
|
dzięki za odpowiedzi
w ogóle to jakoś inaczej wyobrażałam sobie ten materac Cytat:
już byłam zdecydowana... a te lateksowe w czym są lepsze? bo cenę mają dużo wyższą, ktoś wie, dlaczego? i jak myślicie, gdzie można kupić takie prześcieradełko (albo same falbanki?) http://www.google.pl/imgres?start=54...15&tx=47&ty=38 pamiętam,że któraś z Was pisała, że trzymała tam pościel, między materacem a szufladą, dobrze kojarzę?
|
|
#1207 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przede wszystkim trzeba odwiedzić lekarza - takiego od chorób zakaźnych (nawet Wy - żeby wiedzieć czy się nie zaszczepić) i się go poradzić. Na pewno inaczej się spakować - mniej rzeczy i ciuchów dla siebie, więcej dla dziecka. Na pewno wózek taki lżejszy, "wakacyjny". Warto przewertować internet i poszukać blogów, niekoniecznie polskojęzycznych, o wyprawach z dziećmi - tam na pewno znajdziecie wiele porad. Na pewno najgorszy będzie przelot, i trzeba się do niego dobrze przygotować. Ja Ciebie doskonale rozumiem, sama mam ochotę wyjechać w czerwcu gdzieś z małą Kiedyś lecieliśmy na Dominikanę i leciało dużo rodzin z dziećmi, również z tymi małymi, więc da się. ---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Cytat:
) - a potem wędrówka z plecakiem. W Tajlandii właśnie widziałam rodziny z maluszkami i plecakami podróżujące bez problemów
|
||
|
|
|
#1208 | |||
|
Zadomowienie
|
Ja Was czytam na telefonie. Pisacnie bedę bo jeszcze ciśnienie mi to podniesie
Jak któras zauważyła jakby nadawać 'Morsem ![]() Cytat:
Teściowa tylko gadała, że robię z dziecka cygana ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1209 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny. To moja druga ciąża ale w pierwszej nie miałam zadnych twardnień, absolutnie zadnych skurczy przepowiadajacych, nie opuścił mi sie brzuch, nie odszedł czop ani wody, więc generalnie jestem świeżynka w tym temacie.
Absolutnie nie wobrazam sobie zostawienia maleńkiego dziecka na 2 tyg. Albo leci z nami albo ja nie lece. |
|
|
|
#1210 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale jakieś mam obiekcje. Nie chce aby starszak czuł się odrzucony bo na świecie pojawił się jego brat...My zostawialiśmy młodego u rodziny, na noc, max dwa dni. Zazwyczaj jak jakaś imprezka się szykowała
|
|
|
#1211 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Nie słyszałam o czymś takim. Też mam z kokosem.
|
|
#1212 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1213 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Solei ja mysle, ze sam pomysl podrozy nie jest zly. Wszystko zalezy od miejsca gdzie sie jedzie.....My chcemy za rok wrocic do Chin, ale wczesniej bym sie na to nie zdecydowala. I nie chodzi mi o odleglosc, a bakterie. Studiujac w Chinach troche jezdzilam po Azji i nie mialam problemu z np zoladkiem, poniewaz troche juz tam mieszkalam, natomiast ludzie przylatujacy prosto z Europy czesto mocno to odchorowali. Najlepiej zapytaj lekarza, bo mysle, ze nie obejdzie sie bez specyficznych szczepien |
|
|
|
|
#1214 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odważna z Ciebie mama i mąż wspaniały ![]() Ciekawe jak my się pomieścimy we trójkę w łóżku hehe najwyżej TZ będzie dociśnięty do ściany ![]() Cytat:
Mi się dzisiaj nie chciało wychodzić na zakupy, choć planowałam. Jutro może mi się uda to zahaczę o H&M. Ale tez mi się juz nie chce łazić na zakupy i przeciskać między ludźmi. |
||
|
|
|
#1215 |
|
Zakorzenienie
|
My planujemy w wakacje pojechać nad polskie morze z Lenką i naszą spanielką na tydzień lub dwa....jeszcze zobaczymy....myślę ze będzie wesoło, mała będzie miała już 6 miesięcy więc jakoś ogarniemy te wakacje a jak coś będzie nie tak to 2,5 h i jesteśmy w domku
Pierwsze słyszę o robakach w materacu gryczano-kokosowym, ja jestem zdecydowaną przeciwniczką lateksu ![]() Mąż robi barszcz, pachnie w całym mieszkaniu
|
#1216 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44322605]Ja w Sylwestra też będę siedziała w domu... Kurczę z jednej strony bym chciała dotrzymać do tego 20 stycznia (remont mieszkania), ale z drugiej strony bym chciała urodzić JUŻ i zacząć pracować nad sobą chociaż trochę. Może kremu jakiegoś mocniejszego użyć na twarz. Dzisiaj mąż krótki filmik nagrał ze mną w roli głównej i się załamałam. Normalnie wyglądam jak kocmołuch jak ja w szpitalu mam bez makijażu leżeć?? Przecież wszyscy kurde uciekną a anestezjolog pierwszy i co, będą na żywca mnie ciąć? Normalnie ja chcę już BYĆ PO! Ja chcę użyć kosmetyków przeciwtrądzikowych! Ja chcę użyć kremu na cellulit Ja się już wprawdzie przyzwyczaiłam nie nakładać na co dzień makijażu, ale staram się też nie częściej niż 3 razy dziennie patrzeć w lustro. Bardzo mnie wysypuje na twarzy i długo mi się goją rany. Jednak wychodząc "do ludzi" zawsze się maluję, myję włosy etc. Farbuję też włosy, ale od 2 trymestru i nie często ,. bo wolno mi rosną włosy. Korzystam też z usług kosmetyczki (pracuję w salonie) Są zabiegi dla przyszłych mam. Nawet oczyszczanie można zrobić stosując odpowiednie kosmetyki i maski. Co do ćwiczeń i ogólnej aktywności , to się zgadzam. Chcę szybko wrócić do formy po ciąży. Jak tylko przestanie boleć na dole to biorę się ostro za smarowanie i ćwiczenia Cytat:
Ja sobie nie życzę odwiedzin w szpitalu i moja i męża rodzina to w pełni akceptuje, nie ma u nas takiego zwyczaju. Po powrocie do domu , gdzieś po 2 tygodniach zaczynają się wizyty i to mi się podobaCytat:
Lusso gratulacje z całego serca. Iwantyou piękny opis, bardzo wzruszający. Zawiera nie suche fakty, ale Twoje uczucia w każdym momencie życia Twojego synka. Bardzo Cię za to podziwiam, jesteś wspaniałą mamą Pilotka gratulacje mamusiu. Wracajcie szybko do domku w wrzucaj fotkę swojej kruszynki
|
|
#1217 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciliśmy z obiadu u mamy, tym razem Emil przespal cały wyjazd
Ambrella jak kupiłam h&mowe. Rozmiar jest ok - kupiłam taki jaki miałam pod koniec ciazy. Teraz biustu mam troche wiecej, za to mniej w obwodzie, wiec jest w porzadku. To co prawda sa raczej osłonki na piersi niz dobrze podtrzymujace staniki, ale bez fiszbin chyba wiele sie nie da zrobic. Soleil ja bym jechała z dzieckiem. Lot bedzie pewnie koszmarny, ale bardziej dla Was niz dla dziecka. Ale zostawienie takiego malucha na 2 tygodnie dla mnie nie wchodzi w gre. Z kwestii okoloporodowych: moj subiektywny ranking podkładow. Bella Mamma - do bani. Rozwarstwiaja sie straszliwie, zbijaja, generalnie niefajne. Absorgyn - tez bez kleju, ale duzo, duzo lepsze. Wielkie, przewiewne. Numer 1 tuz po porodzie. Tena Lady Maxi - wkłady da nietrzymajach moczu Sa ekstra fantastyczne, ale maja klej, co troce przeszkadza kiedy chodzi sie jeszcze w siatkowych gaciach. Ale po przesiadce na bawelniane super, póki jeszcze krwawienie jest duze. Molimed Midi Hartmanna - tez wklady dla nietrzymajacych moczu z klejem. Na poczatek zdecydowanie zbyt mało chłonne, ale bardzo dobre na czas miedzy podkładami a zwykłymi podpaskami.
|
#1218 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję dziewczyny za tyle ciepłych słów pod adresem mojego synka. To faktycznie fantastyczny dzieciak, typ wrażliwego łobuziaka. Nie mogłam sobie wymarzyć wspanialszego dziecka i takich dzieciaczków wam też życzę
Codziennie słyszę "moja ochana mamusia" i serce rośnie
|
|
|
|
#1219 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś 29 grudzień za 4 tygodnie i 3 dni mój TP
|
#1220 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze niedawno ja tak pisałam
![]() ![]() ![]()
|
#1221 |
|
Zakorzenienie
|
No u ciebie teraz to już tylko tik tak tik tak.....zegar tyka
|
#1222 |
|
Zadomowienie
|
heheheh
![]() Jeeeeszcze mam tyyyyle planów
|
#1223 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam asystent ciążowy na telefonie i tak co któryś dzień zaglądam sobie ile dni do porodu zostało. Pamietam jak pokazywało 99, a tu teraz dwadzieścia kilka
![]() Właśnie zrobilam przeglad torby i na lodówkę powiesiłam dwie listy - jedną co mam do dopakowania (takie rzeczy jak okulary, co mi się jeszcze przydadzą) i jedną dla męża co ma dokupić, albo dowieźć w razie braków ewentualnych. To wszystko zbliża się wieeelkimi krokami ![]() A jeszcze muszę podkłady dokupić, bo skusiłam się na belle, a teraz dopiero doczytuje te złe opinie :p I nie wiem czy koniec końców Mała nie przepakuje do małej torby - bedzie na pewno wygodniej.
|
#1224 |
|
Zadomowienie
|
Chyba mam ciążową menopauze, bo co chwila mam uderzenia gorąca i zalewam się potem
|
|
|
|
#1225 |
|
Zadomowienie
|
Lidka - mam to samo.... przed chwila zdjęłam stanik, i siedziałam bez. Teraz ubrałam sweterek, a za chwile go ściągnę, bo wytrzymać nie będe mogła. Muszę koszulki na ramiączkach poszukać, szkoda tylko że cały brzuch będzie odsłonięty
![]() ![]()
|
#1226 |
|
Zadomowienie
|
No najgorzej jak zasypiam i w nocy. Jestem zlana potem. Z reguły leże na kołdrze, jestem lodowata a jest mi gorąco i cała jestem mokra.
|
|
|
|
#1227 |
|
Rozeznanie
|
nie od poczatku, ale pewnie dosc szybko, bo wracam w marcu do pracy...
[1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;44333522]Przede wszystkim trzeba odwiedzić lekarza - takiego od chorób zakaźnych (nawet Wy - żeby wiedzieć czy się nie zaszczepić) i się go poradzić. Na pewno inaczej się spakować - mniej rzeczy i ciuchów dla siebie, więcej dla dziecka. Na pewno wózek taki lżejszy, "wakacyjny". [/QUOTE] z tym to akurat nie bedzie problemu. lekarza mam prawie "pod reka", a co do pakowania, to zawsze malo rzeczy dla siebie biore. moja walizka jest zawsze mniejsza niz Tz az on sam nie wie jak to mozliwe, zeby baba tak malo rzeczy (ciuchow i kosmetykow). zwlaszcza jak jedziemy tam gdzie cieplo, to duzo nie potrzeba ![]() ---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- jeszcze mam pytanko: macie jakies sposoby na "rozruszanie" dziecia?? juz mnie to zaczyna stresowac, ze ona sie tak malo rusza!! Tz mowi, ze bulgocze mi strasznie w brzuchu i "slyszy" jej serducho (bicie zdecydowanie szybsze od mojego), ale jakos mimo wszystko chcialabym tak solidnie oberwac, a tu nic!!
|
#1228 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- Cytat:
|
|
#1229 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z drugiej strony nie wiem, czy lepiej znac termin i sie przygotowac, czy jak cie wezmie z skoczenia.. |
|
|
|
|
#1230 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pilotka.. gratulacje !!! Ukruszył mi się dziś ząb i boli
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:08.

Zostawienie maleńkiego dziecka na 2 tygodnie to zupełnie poroniony pomysł - weźcie je ze sobą. Różnie dzieci reagują na zmiany ciśnienia, dlatego najgorsze są starty i lądowania, a czas pomiędzy to już tylko Wasza sprawa jak wykorzystacie
Zresztą nie wiem, musielibyście ewentualne szczepienia z kimś kompetentnym skonsultować.
i nawet wlasnie sie okazalo, ze ona ma tam zaufana opiekunke do dzieci (tzn jakbysmy planowali w ciagu dnia/wieczora cos gdzie dziecka zabrac nie mozemy), wiec w sumie wydaje mi sie, ze powinno byc ok 
Ja chyba też bym zaryzykowała, podróżnicza ze mnie bestia (choć wolałabym, żeby nikt nie kusił mnie takimi odważnymi podróżami, bo ja zawsze z takich okazji korzystam 

Dobrze że żelkiem zawsze się mogę wytłumaczyć 

Odważna z Ciebie mama
hehe najwyżej TZ będzie dociśnięty do ściany