|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 | ||||||||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9
Cytat:
Cytat:
Cytat:
3mam kciukiCytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak w ogóle witam się po nocy z gorączką. Dopiero w święta skończyłam antybiotyk ospamox na zapalenie zatok i wczoraj obudził mnie ból gardła , wysoka gorączka, ból głowy i mięśni. A w listopadzie miałam już grypę, teraz to angina, bo widzę po nalocie a migdałkach Co do nospy na skurcze mi w ogóle nie pomagała. Moja ginka jest zdania, że jak coś nie działa, to nie brać. Zaleciła nawet 4 tabletki magnezinu 500 dziennie. Torbę zamierzam spakować dopiero w połowie lutego. Wszystko jest przygotowane i poprane, więc to szybko pójdzie. A tak w ogóle to zostałam ciocią przyszywaną. Żona naszego kolegi urodziła 2.01. Termin miała na 27.12.2013, więc wielki fart. Z tym, że akcja u niej wystąpiła i krwawienie i małego tętno spadało, więc zrobili CC i urodził się z wirusem w płucach , więc trochę poleżą w szpitalu. Mąż był wczoraj na pępkowym z tej okazji, a ja gorączkowałam. Jedak wrócił grzecznie.
|
|
#3542 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ostatnio oznajmiłam przygłupawej dziewczynie mojego kuzyna, że rodzę we Wrocławiu, to ona wyjechała z tekstem 'Łukaaaasz jak my się tam do tego Wrocławia dostaniemy???'. Moja mina była taka
|
|
|
#3543 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A tu na oddziale jakas babka rodzi. Wrzaski są niesamowite. Ciekawe czy i ja tak będę ryczec. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3544 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzielnie walczę z torbą do szpitala, a TŻ robi obiad. Zdecydowałam mieć oddzielną torbę na poród i oddzielną z resztą. I odkryłam milion dylematów związanych z pakowaniem się:
1. Co za ubranie wziąć do porodu? Będę miała stanik od kostiumu do wanny, w której mam nadzieję spędzić większość czasu, ale potrzebuję jeszcze jakąś kapotę, no nie? Strona szpitala mówi że trzeba mieć stary t-shirt albo koszulę nocną. Matki które urodziłyście sn: co miałyście na sobie? Czy było Wam wygodnie, czy nie? 2. Piszecie o wdziankach dla dziecka. Mój szpital zaleca pajace + body z krótkim rękawem, ale zastanawiam się, czy nie za zimno? 3. Szpital napisał na stronie że trzeba mieć własne prześcieradełka wymiaru jak do kołyski, ale ja nie zamierzam używać kołyski, i bez sensu kupować prześcieradła specjalnie do szpitala, więc wykombinowałam że wezmę flanelki. Tyle że one są trochę krótsze niż standardowa kołyska, więc mam zamiar kłaść po dwa, coby cały materał pokrywały, i zastanawiam się czy mocno się przyprują. 4. Wogóle nie mam też śliniaków, które są na liście, sądziłam że na początku nie ma sensu, lepiej tetrówki. Wogóle srogo zmodyfikowałam tę ich listę, zastanawiam się czy nie będą się czepiać ![]() 5. Co się robi z dzieckiem, jak człowiek-matka np. idzie się wykąpać? Oddaje się je pielęgniarkom? Czy zostawia tak "samopas" na sali? 6. Czy bierzecie od razu laktator? Właśnie wrzuciłam do parowaru laktator i smoczek, i zastanawiam się czy go spakować, czy trzymać w domu? Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
To chyba normalny strach ![]() Cytat:
No i chyba wezmę jednak.
|
|
#3545 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
? Skorzystam z Twojego pomysłu, bo chyba to jednak to wygodniej niż wyparzanie w garze
|
|
|
#3546 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ad.4. Sliniaki po porodzie? Chyba dla mamy jakby sie ze szczęścia slinic zaczęłaś. Ad.5 u nas mamy zawozily do pielęgniarek a jak sa fajne współlokatorki to mozna im zostawić. Ad.6 zostaw w domu najwyżej ktos dowiezie Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||
|
|
|
#3547 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
U mnie to wygląda nieco inaczej,ale: 1. t-shirt męża,ale jak miałam zzo przy Eryku to dali mi koszulę do rodzenia,z tyłu wiązaną,zeby bylo dojście do wkłucia. 2. nie będzie za zimno,w szpitalu jest gorąco. 3. nie mam pojęcia co z tymi prześcieradełkami,u mnie nie trzeba takiego wynalazku. 4. nigdy nie używałam śliniaków na poczatku,tylko tetrówki. 5. gdybym potrzebowała to bym zadzwoniła po pielęgniarkę,ja się szłam wykąpać dopiero rano (rodziłam w nocy),jak już miałam czucie w nogach,a był wtedy mąż i on został z Małym. 6. nie biorę laktatora.
|
|
#3548 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 1. Nie wiem po co Ci Kochanie ten stanik, jeśli nie zalożysz go w domu przed porodem to na porodówce ostatnią rzeczą o której pomyślisz bedzie użeranie się ze stanikiem do wanny, przy mega giga bolących skurczach. Będzie Ci wszystko jedno jak się prezentujesz i kto Cię widzi ![]() Ja rodziłam w starej koszuli nocnej, nieźle była ubrudzona krwią. Najlepiej luźna koszula , t-shirt i tyle. 2. Absolutnie nie za zimno, idealnie. Na porodówkach jest mega gorąco. 3. No i dobrze, ja nie miałam takiego wymogu, ale tetrówki wzięlam ze sobą. 4.Śliniaki dla noworodka?! No ja nic takiego nie miałam, dla spokoju weź ze dwa i tyle. 5.U mnie TŻ pilnował małego, mieliśmy poród rodzinny, na tym oddziale tylko takie porody były (coś jak Dom Narodzin, ale z uwzględnieniem podawania środków farmakologicznych). Jeśli TŻ z tobą nie rodzi, to położna powinna popilnować. 6.Nie wzięłam laktatora, bo u mnie laktacja (nawał) rozkręciły się w 3 dobie dopiero. Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2014-01-05 o 16:53 |
|
|
|
|
#3549 |
|
Zadomowienie
|
Justi szykuje się na staszica
![]() W sumie chyba mam tam najbliżej i na lubartowską - ale do tej nikt mnie nie przekona ![]() Od krasnickich zniechęciła mnie pracująca tam na gin/poł ciocia - powiedziala, że jeśli mam wybór i jakieś znajomosci w innym miejscu to żeby nawet się nie zastanawiać. No i za staszica przemawia zzo - podobno dostępne dla wszystkich rodzących (zobaczymy ) w przeciwieństwie do lubartowskiej, gdzie jest tylko ze wskazań lekarza.
|
#3550 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3551 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w wannie siedzialam nago i w ogóle kwestie ubrania/nagosci miałam w głębokim poważaniu. Ale koszula sie ogólnie sprawdziła ![]() 2. U mnie dziecko by sie ugotowalo w takim zestawie. Miał najczęściej tylko body na sobie, przykryty flanelka. Ewentualnie samego pajaca. 3. Jedna będzie spoko, przecież dziecko nie zajmuje całej kołyski 4. Sliniaki? Bo po? ![]() 5. Ja brałam rynienke ze sobą do łazienki i zerkalam czy dziecko nie płacze. 6. Mąż dowiozl mi drugiego dnia. Uzywalam, żeby uformowac brodawki przed karmieniem.
|
|
#3552 |
|
Rozeznanie
|
Któraś z Was zarekomendowała ten leżaczek i właśnie się na niego skusiłam
http://allegro.pl/fisher-price-3w1-l...825112567.htmlProblem mam z laktatorem. Chcę kupić z Aventu ręczny, a butelki dostałam z TT. Będę musiała jakoś przelewać
|
#3553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poszukaj kamienia wielkości męskiej pięści, koniecznie takiego z ostrymi krawedziami i popros kogoś, żeby wciskal Ci go w odbyt z calej sily nie zważając na Twoje krzyki przez minutę co 2 minuty
|
|
#3554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3555 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jedak porod moze byc orgazmicznym przeżyciem Hrhrhr Ja to bym sie chciała tak wywnetrznic ale niezbyt długo ... Góra minutę Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3556 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kolorowe papierki, ew. towar z porządnego monopolowego ![]() I rodzisz luksus. Żeby zwykły szaraczek z ulicy zaznał ulgi znieczulenia to chyba na prawdę trzeba by z bólu mdleć mam wrażenie. Cytat:
właśnie to sobie wyobraziłam ![]() Myślę, że to już było odpowiednie wskazanie do zzo ![]() Cytat:
A do laktatora może dokup pojemniki do przechowywania - one chyba też maja możliwość przyłączenia no i dwa w jednym - masz w czym trzymac mały "zapas", a przelewać i tak będziesz musiala więc wykorzystasz swoje TT
|
|
#3557 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale bóle krzyżowe jednak występują u zdecydowanej mniejszości kobiet
|
|
#3558 |
|
Zakorzenienie
|
a ja póki co laktatora nie kupuję ...
|
|
#3559 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() 2. Nie za zimno, u nas na SR położne mówiły, że często dzieci lezą w samych kaftanikach i pieluchach. 3. nie dotyczy, więc nie wiem, ale pomysł z 2 flanelami wydaje sie być ok. 4. tetry też moim zdaniem są lepsze niż sliniaki, też biorę tetry 5. też się właśnie zastanawiałam nad tym, np. chociażby idąc na głupie siku raczej nie wyobrażam sobie zostawić malca samego na pokoju (jeśli nie będzie przytomnych współlokatorek). A jak mi go ktoś ukradnie w tym czasie? ![]() 6. Ja biorę, wychodzę z założenia, że lepiej nosić jak się prosić. Jeśli dostanę nawłu w nocy, a ja będę czekała, aż mój rano wstanie, ruszy tyłek i dowiedzie - to mogę się wcześniej zapalenia piersi doczekać. Ale jak ktoś ma superbohatera w domu co i w środku nocy przywiezie w razie czego, to może nie brać ja spakowałam go kompaktowo, nie zabiera dużo miejsca, a głowę będę mieć spokojną.
|
|
#3560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3561 |
|
Zakorzenienie
|
Jestesmy w domku.
Kupy ni widu ni slyschu, ale bez jaj.... jak mam puste jelita kompletnie od piatku a jedzenie srednie w szpitalu to sie niebspodziewam.kupy idealnej i odrazu! Jesli jutro nie pojdzie to chyba kupie sobie czopek glicerynowy i pojdzie jakos. Przezyje chyba nie?!.... Jestem dosc bardzo wymeczona, ubytek krwi, energii brak snu i normalnego jedzenia i czje sie .... eh ciezko. Slaba jestem, blada. Waga z dzis - 5kg czemu tylko tyle ja pytam, a reszta?!!?!?!!?? Hehe. Podczytuje was ledwo ledwo mysle ze jutro zaczne dochodzic do siebie bo mam swoje lozko, jedzenie itp Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3562 |
|
Rozeznanie
|
Perfuzjo, zadam głupie pytanie - to Twoje bóle krzyżowe odczuwałaś w... odbycie? Jak poznać, że bóle krzyżowe są krzyżowymi?
|
|
#3563 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Koszul nocnych starych właśnie nie posiadam oprócz nówek do karmienia, zawsze spałam w piżamach. Chyba wezmę jakiś TŻowy stary t-shirt, ale żadna z jego koszulek nie jest na tyle długa żeby mi tyłek zakrywała, w średnio mi się widzi łazić np. po korytarzu i świecić bożenką na prawo i lewo
|
|
#3564 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co w domu to w domu teraz szybko odzyskasz energie ![]() a co do kg to spokojnie na pewno spadnie jeszcze kilka w najblizszym czasie ![]() Cytat:
|
|
|
#3565 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Mamusie
Cieszę sie ze zupa meksykańska smakowała ![]() Nadal nie urodziłam i skoro dziś sie nie rozpakowałam to zamierzam wytrzymać do wtorku w domu, ciekawe czy moje plany pokrywaja sie z planami Miłosza Skurcze coraz częściej i coraz boleśniejsze, mały się rusza ale jakby mniej agresywnie więc liczę po cichu że trafł do kanału (Alek trafił tam dopiero na łóżku porodowym i połozna nieźle mna nawywijała zeby sie wstawił) Co do kapania się w szpitalu robiłam tak samo jak potem w domu, biegłam na szybki prysznic jak mały zasypiał. Ten system będzie potem funkcjonował u was przez wiele miesiecy
|
|
|
|
#3566 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ostatnio koło 11 w nocy wyraziłam smaka na pizzę a on poszedł do kompa szukać gdzie w okolicy jest czynna pizzeria, i chciał jechać 22 km w jedną stronę po pizzę dla mnie. Ledwo go przekonałam że przeżyję bez ![]() Ale, teraz mieszkamy daleko od szpitala (110 km), nowe mieszkanie pewnie będzie bliżej, kto wie, ale bez sensu żeby tak jeździł. A jak całą te torbę zapakowałam, plus małą taką torbę do porodu, to wyszło że tych rzeczy od groma jest Cytat:
![]() A z serii niedyskretnych i intymnych pytań: brzuch dużo zmalał? A co do samopoczucia, myślę że to pewnie z wyczerpania. Za parę dni będziesz jak nowo narodzona ![]() ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- TŻ proponował żebym zwyczajnie kupiła jakiś wielki t-shirt w jakiejś taniej sieciówce. Rozmiar na naprawdę grubego chłopa, taki żeby sięgał mi do połowy uda. Ale w takim razie jak potem będą chcieli mi podać dziecko na pierś, skóra do skóry, to ten wór nie będzie przeszkadzał?
W czasach powszechnego i nieograniczonego dostępu do informacji, ignorancja to kwestia wyboru. Edytowane przez Roane Czas edycji: 2014-01-05 o 18:29 |
|||
|
|
|
#3567 |
|
Rozeznanie
|
patrycjja
Dla mnie też te butle Aventu drogie właśnie... :/ Roane tylko ten TT właśnie ma opinie, że boli przez niego ściąganie przemyślę sprawę jeszcze. Już praktycznie wszystko mam dla Mikołaja i mogę rodzić za tydzień ! Niech rodzę niedługo
|
#3568 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3569 |
|
Zadomowienie
|
hej, odnośnie wyprawek to podsyłam Wam linki, które dostałam od wspomnianej już koleżanki, z których korzystała (choć głównie w kontekście "naszego" szpitala)
http://wyprawkabobasa.blogspot.com/2...hecklista.html http://wyprawkabobasa.blogspot.com/2...do-porodu.html http://wyprawkabobasa.blogspot.com/2...-czy-tata.html i mam jeszcze dwa pytania (jestem wreszcie na komputerze i po drzemce, więc akurat myślę )1. do kogo się zgłaszamy o książki? podczytywałam na szybko telefonem i teraz nie mogę znaleźć 2. macie linka do jakiegoś sprzedawcy allegro z bodziakami rozpinanymi na całej długości? to jest to samo, co body kopertowe? chcę dziś zamknąć sprawę wyprawki(choć czuję, że musiałabym zacząć przed południem) i zaraz mnie coś trafi...
|
#3570 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dla mnie ważne jest, żeby: - mieć dostęp do ZZO, - rodzić w sali jednoosobowej, w której będę z TŻ, a nie z obcymi kobietami, w boksach oddzielonych ściankami, - patrzyłam też na stopień referencyjności szpitala. Niby moja ciąża nie przebiega bardzo źle, ale wolę dmuchać na zimne i wiedzieć, że w razie jakiś problemów szpital będzie miał możliwość zająć się dzieckiem na miejscu. Lubin odrzuciłam już dawno, bo tam jest chyba tylko jedna sala jednoosobowa, reszta to boksy, chociaż jeżeli masz wujka ginekologa, który pracuje w szpitalu to raczej nie powinnaś mieć problemu z dostaniem się do tej sali. Gorzej, że szpital nie oferuje ZZO i ma jedynie I stopień referencyjności... Poza tym warunki w nim panujące są jakie są ![]() Wczoraj oglądałam porodówkę w Wałbrzychu i w sumie spełnia nasze wymagania, a na pewno nie przeraża tak jak legnicka porodówka To jest szpital ginekologiczno - położniczy i tylko w tym się specjalizują.We Wrocławiu wcześniej rozważałam szpital na Brochowie, ale tam również jest chyba tylko jedna sala do porodów rodzinnych i trzeba mieć zgodę ordynatora. Fajne warunki, z tego co czytałam oferuje szpital na Kamieńskiego, ale nie miałam przyjemności go oglądać ![]() Nie chcę straszyć, ale miesiąc temu rodziła moja ciotka, która miała cukrzycę ciążową. U małego po badaniach wyszły jakieś wahania poziomu glukozy we krwi i lekarze zdecydowali, że muszą mu zrobić dodatkowe badania i poobserwować, jednak na miejscu nie mieli do tego warunków i przewieźli małego do innego szpitala. Niestety mama musiała zostać na miejscu, bo po CC bali się ją tak szybko wypuścić. Z takich powodów na Twoim miejscu zdecydowałabym się jednak zostać we Wrocławiu i tam urodzić, tym bardziej jeżeli masz taką możliwość ![]() Cytat:
też zatyczki nie pomagają. Niestety nie mam takiego luksusu, żeby wynieść się z łóżka, bo musiałabym spać na podłodze w kuchni wtedy i tak bym słyszała to chrapanie, a nie miałabym możliwości go szturchać, żeby przestał. Oczywiście mój TŻ był u laryngologa kilka miesięcy temu, ale zapomniał o tym wspomnieć, mimo że mu przypominałam osiem razy przed wejściem go gabinetu Cytat:
Cytat:
pewnie mi się to zmieni po porodzie, ale tej nocy poszłam spać ok. 1:00, wstałam po 9:00, pobudki tylko dwie na siku i picie i byłam tak nieprzytomna, że spałam w samochodzie Cytat:
pierwsze słyszę. Ja nie miałam robionych jakiś szczególnych badań, zresztą nawet nie wiem czy mam hashimoto, czy nie, bo co lekarz to inna opinia ![]() Cytat:
![]() Cytat:
duży spokój Cytat:
![]() Cytat:
)
|
|||||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:33.

ale moje zwieracze ze strachu odmawiaja, nawet jelita wiedza ze to bedzie sajgon...
wynajmiemy, ale mamy szansę za śmieszne pieniądze i chyba tak zrobimy
3mam kciuki

) w przeciwieństwie do lubartowskiej, gdzie jest tylko ze wskazań lekarza.

przemyślę sprawę jeszcze. Już praktycznie wszystko mam dla Mikołaja i mogę rodzić za tydzień ! Niech rodzę niedługo