Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9 - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-06, 13:23   #3811
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 9

Cytat:
Napisane przez marieee Pokaż wiadomość
witam się ze szpitala. Zgłosiłam się rano, wyszły lekkie skurcze na ktg. Jestem na sali 3 os. Panie mają już swoje skarby przy sobie. Ją nam liczyć ruchy. Przepraszam za błędy. Pisze z telefonu, dodatkowo nie ze swojego. Bo mój rozsypał się w nocy...
Czekamy na dobre wieści
Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Eryk ostatnio nawet surową cebulę jadł. Kroiłam do czegoś,a on wołał "am" to mu dałam. Zrobił najpierw dziwną minę,ale jadł

Ale ja już jednego niejadka miałam,wiec teraz w nagrodę chyba dostałam "jadka"
O rany wciąga jak odkurzacz
Stary 2014-01-06, 13:26   #3812
nattalli
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
To co jest napisane o karmieniu w tej książce mi też średnio się widzi. Autorka pisze żeby tylko pierwszego dnia po urodzeniu karmić na rządanie, a od drugiego co 3 lub 3,5 h. Kurde, przecież 2 czy 3 dnia można jeszcze mleka nie mieć, tylko jakieś marne kropelki siary. I jak wtedy ma się laktacja rozkręcić bez stymulacji?

---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

Szkoda

ja ogólnie nie lubię poradników i ich nie czytam próbowałam co prawda przeczytać "ciężarówką przez 9 miesięcy" i słynny "język niemowląt" ale naprawdę przeczytam stronę, dwie i dochodzę do wniosku że wszystkie pseudo porady są po prostu głupie. Książki pisane są na siłę, utrzymane w niby śmiesznym stylu który czasem i może śmieszny jest ale w większości jak dla mnie trochę żałosne i wymuszone te żarty. Poza tym każdy pisze "sama musisz nauczyć się porozumiewać z dzieckiem ale moje rady sa najlepsze, absolutnie nie namawiam Cię że musisz stosować się do moich rad ale moje rady pomogły wszystkim którym pomagałam." czyli coś w stylu dobrowolnego przymusu. Nie powiem gdybym miała okazję skorzystać z pomocy kogoś doświadczonego zajmującego się noworodkami kto mógłby mi podpowiedzieć i doradzić co i jak to na pewno bym skorzystała oczywiście gdyby ta osoba dawała mi możliwość popełniania swoich błędów a nie kierowania; teraz wyciągnij rękę, usmiechnij się czy udawaj pajaca;p Poza tym jakoś nie widzę siebie mającej płaczące dziecko na ręce i wertującej jakiś poradnik w celu znalezienia przyczyny płaczu mojego dziecka. Przypuszczam że czekają mnie zarówno straszne jak i piękne chwile ale raczej jak już pomocy będę szukać u Was na wizażu niż w książkach. Wydajecie się wszystkie całkiem dobrym źródłem z którego można czerpać wiedzę i wsparcie No i mam nadzieję że mimo wszystko jakiś instynkt będę mieć i zadbam odpowiednio o moją kruszynę. Tej myśli się trzymam. Co prawda doświadczenie z maluchami mam bo i studia skończone w tym kierunku i lata pracy jako niania mam za sobą. No ale swoje dziecko to jednak swoje dziecko poza tym nigdy nie byłam odpowiedzialna za niemowlaka z którym musiałam spędzać 24h na dobę. Może los mnie oszczędzi i pozwoli mi cieszyć się macierzyństwem i jakoś ominą mnie zmartwienia czy problemy życia codziennego. Tego sobie i wam zyczę

26.05.2013 II kreseczki

http://www.suwaczki.com/tickers/c55fs65gkig2xlf5.png
nattalli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 13:27   #3813
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Znajoma irlandka mówiła mi, że ona i jej koleżanki z podobnego forum dla matek zrobiły sobie takie spotkanie jak dzieciaki miały koło 3 miesięcy - większość z nich była za stolicy. Mówiła że fajnie było
O to może my też zrobimy jakoś latem, maluszki już ok pół roku będą miały....byłoby fajnie
Spotkamy się gdzieś w połowie Pl
Stary 2014-01-06, 13:27   #3814
perfuzja
Zakorzenienie

Le la zadzwoń chociaż na izbę przyjęć. Obawialybym sie opijac woda, skoro nie możesz sie wysikac No chyba, ze czujesz, ze jesteś bardzo odwodniona, ale skoro pijesz normalnie to raczej nie sadze, żeby to było to.
Stary 2014-01-06, 13:28   #3815
patrycjja
Zadomowienie

Cytat:
Eryk ostatnio nawet surową cebulę jadł. Kroiłam do czegoś,a on wołał "am" to mu dałam. Zrobił najpierw dziwną minę,ale jadł

Ale ja już jednego niejadka miałam,wiec teraz w nagrodę chyba dostałam "jadka"
Moja siostra jak była mała wciągała cebulę doslownie
Kurcze, mam nadzieję, że to nie tendencja do jedzenia dzieci - nawet u nas tak było, że ja żeby zjeść trochę zupy potrzebowałam tabun dopingujących wyjściem na dwór koleżanek a moja młodsza to pulpet chodzący, wciągający wszystko jak odkurzacz
Boję się tego jedzenia, bo akurat do karmienia dzieci nigdy cierpliwości nie miałam - nawet zanim serkiem nakarmiłam to trzy razy ze złości odstawiłam, bo ja tu karmić chce a mi młody (kuzyn którym praktycznie od początku się opiekowałam) podłogę na drugim końcu pokoju na kolanach szoruje.
Boję się, że rzuce to karmienie (mówię o późniejszym etapie niż cyc) i nie bedzie chciała jesc to nie - przyjdzie jak zgłodnieje.
Dlatego zazdroszczę Ci Eryka- głodny to zje, nie trzeba się gimnastykować z samolocikami i innymi babcinymi metodami
Stary 2014-01-06, 13:31   #3816
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
selena ez czytalam "jezyk niemowlat" i powoem Ci, ze w praktyce, to troszke sie mija z tym, co tam jest napisane, szczegolnie przy 2tyg.maluchu. Jest sporo fajnych i przydatnych porad, ale niektore sa dla mnie z kosmosu, no bo np.ona radzi, zeby karmic co 3h, nie czesciej, ale jak Alek mi sie budzi 1,5 od ostatniego karmienia i widze, ze jest glodny, to dla mnie oczywiste, ze musze go nakarmic, a nie czekac kolejne 1,5h, zeby bylo 3h, bo mi sie zaryczy na smierc, a ja wyskocze przez balkon
Aaaacha. No to faktycznie ciężko wprowadzić taki plan w życie maluszka.
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 13:31   #3817
Soleil_Rouge
Rozeznanie

Cytat:

W tych wszystkich poradnikach,jest część rzeczy które znajdą zastosowanie,a które nie. To zależy od dziecka. I nie ma jednej,gotowej recepty.
no niestety... jakie to wszystko byloby latwiejsze z instrukcja obslugi choc moze to w tym caly urok, ze kazde dziecko jest inne i trzeba znalezc na nie recepte
Cytat:
witam się ze szpitala. Zgłosiłam się rano, wyszły lekkie skurcze na ktg. Jestem na sali 3 os. Panie mają już swoje skarby przy sobie. Ją nam liczyć ruchy. Przepraszam za błędy. Pisze z telefonu, dodatkowo nie ze swojego. Bo mój rozsypał się w nocy...
powodzenia!! oby jak najszybciej sie ruszylo...
Stary 2014-01-06, 13:32   #3818
Shizu48
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patrycjja Pokaż wiadomość
Wiecie co? Za mną chyba najgorsza noc w trakcie całej ciąży. Samo wstawanie na siku to co najmniej 10 razy- doslownie.
Co prawda ja bardzo dużo piję płynów ale szczerze mówiąc bardzo często (jest to dosyć normalne od kiedy zaszłam w ciążę) sikam po 10 razy w ciągu jednej godziny Więc nie masz tak źle jeżeli chodzi o oddawanie moczu jeżeli jakoś Cię to pocieszy

--------------------------------------------------------------------

Dziewczyny, durne pytanie - cc mam zaplanowane na 7 lutego - ale co jeżeli zacznę wcześniej rodzić? Idę po prostu do szpitala i dalej normalnie podlegam operacji? Zastanawiam się nad takimi rzeczami bo np. powinnam przez kilka godzin wcześniej nic nie jeść, a w tej sytuacji co? Do tego bardziej martwiące jest dla mnie to, że jestem w Opolu ale zaplanowałam rodzić w swoim rodzinnym mieście żeby po porodzie rodzina (doświadczona z dziećmi) mogła mnie wspierać i uczyć, więc do swojego szpitala mam 120 km - i jeżeli zacznę rodzić wcześniej to mam mały problem I tak planuję przyjechać tam już tydzień wcześniej ale wiadomo - często zdarza się, że kobietki rodzą już miesiąc wcześniej, z czym wcale by nie było mi teraz do śmiechu bo nawet łóżeczko ma przyjść dopiero w tym tygodniu
Shizu48 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 13:34   #3819
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
To co jest napisane o karmieniu w tej książce mi też średnio się widzi. Autorka pisze żeby tylko pierwszego dnia po urodzeniu karmić na rządanie, a od drugiego co 3 lub 3,5 h. Kurde, przecież 2 czy 3 dnia można jeszcze mleka nie mieć, tylko jakieś marne kropelki siary. I jak wtedy ma się laktacja rozkręcić bez stymulacji?
Już nie mówiąc o tym, ze potem nie wyobrażam sobie karmić co te 3 godziny zawsze. Mam dać mu ryczec i odmierzac czas zegarkiem? U mnie wczoraj było jakieś ekstremum, ale czasem dziecko jest po prostu głodne wcześniej. Wcina bez fochow te 15 czy 20 minut i idzie spać dalej.
A jakby mi sie rozbudzil zupełnie rykami, to pewnie bym go uspokajala kolejne 2 godziny
Stary 2014-01-06, 13:37   #3820
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

trzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie
Stary 2014-01-06, 13:40   #3821
upadly_aniol00
Zakorzenienie

WITAM ze szpitala od rana probuje cos napisac
Stary 2014-01-06, 13:44   #3822
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
ja miałam pracowity weekend po pierwsze byliśmy w ikei i kupiliśmy z mężem przewijak, (...)

a druga z mniej przyjemnych spraw (,,,)
mąż na medal - czasami trudno uwierzyć że tacy faceci na prawdę isnieją
no i fajnie że kupiliście to co mieliście zaplanowane...

a co do babci i telefonu to wcale się nie dziwię że się denerwujesz - no bo ileż można wysłuchiwać że robi się źle ??
niestety przez pewien czas też to słyszałam z każdej strony i od każdego ... ale jak już wygarnęłaś co ci na sercu leżało to teraz czas się zrelaksować i szybko o tym zapomnieć

Cytat:
Boję się, że rzuce to karmienie (mówię o późniejszym etapie niż cyc) i nie bedzie chciała jesc to nie - przyjdzie jak zgłodnieje.
Dlatego zazdroszczę Ci Eryka- głodny to zje, nie trzeba się gimnastykować z samolocikami i innymi babcinymi metodami
ja jeszcze dzieciaczka nie mam a już wiem że tak będę robić. według mnie - nic na siłę. człowiek jest tak skonstruowany że sam się nie zagłodzi więc jak będzie w brzuszku pusto to samo dziecko przyjdzie
Stary 2014-01-06, 13:45   #3823
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość

o no i jak tam warunki?co Ci mówili? jakieś badania miałaś, jak się czujesz?
Stary 2014-01-06, 13:55   #3824
Olcia_1983
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
u mnie też i kotlety mielone
To Ty ze mna w szpitalu jestes ? Ti tez pomidorowa i mielone z ziemniaczkami, jakimś warzywnym sosem i buraczki.

Za to śniadanie było straszne - 2 kromki chleba i kawałek margaryny...

Cytat:
Jupii wreszcie przeterminowane rusza? A kiedy u mnie skurcze sie zaczną?

Trzymam kciuki za szybki poród.

Cytat:
i sie coś udało

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Olcia_1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 13:58   #3825
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Surową cebulę? Wow, on rzeczywiście wszystko zje. Ja jako dziecko żadnym niejadkiem nie byłam ale cebuli nie jadłam, bo "pikantna" Za to teraz uwielbiam

Surową

Mam nadzieję,że z tym jedzeniem mu się nie odmieni.

Cytat:
Napisane przez Shizu48 Pokaż wiadomość

Dziewczyny, durne pytanie - cc mam zaplanowane na 7 lutego - ale co jeżeli zacznę wcześniej rodzić? Idę po prostu do szpitala i dalej normalnie podlegam operacji? Zastanawiam się nad takimi rzeczami bo np. powinnam przez kilka godzin wcześniej nic nie jeść, a w tej sytuacji co?

No ale przecież są sytuacje nagłego cc,gdzie kobieta jadła przedtem,więc to chyba nic nie szkodzi...

Cytat:

I jak tam? Mówili ci kiedy będą coś działać?
Stary 2014-01-06, 14:06   #3826
pilotka86
Rozeznanie

cześć
zaczęłam pisać posta przy odciaganiu prawie 3 godz temu
a tu w międzyczasie była zmaina pieleuchy później karmienie bo nie miałam gdzie już ściągnąć i później znowu karmienie
acha i moje jedzenie i sprzedaż z ogłoszenia.
noc z tych raczej przespanych około 4 córka przebudziła się z zasikania i dostała od męża odciągniętego. spała do 8.00 kiedy to postanowiłam ja dostawic bo prawie rozsadzilo mi piersi ssała łącznie z godzinę. . prawej bolącej piersi mniej, próbowałam przez kapturek ale średnio chciała. pozniej usnela.

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Aaaaa mamy karmiace czy tez jestescie bardziej glodne i spragnione?? Ja w nocy MUSZE dojesc, jem sporo w ciagu dnia, nieiwem czy to normalne..
chyba normalne mnie ciagle chce sie jesc i mam nadzieje ze nie schudne za bardzo.. nie chce wygladac na zasuszoną

Cytat:
Napisane przez iwantyou99 Pokaż wiadomość
Nie tylko mieszanki specjalistyczne. Przy zwykłych tez sa spore różnice np w ilości czy jakości priobiotykow albo w ilości cukru czy np poziomie przyswajalnosci żelaza.

Nawet jeśli ktos gdzieś wymyśli bądź wymyślił tabletkę na laktacje to koncerny spożywcze nie pozwolą jej wejść na rynek. To była by porażka sprzedazowa mm.
W Anglii wiem ze laksrze zapisują coś czego skutkiem ubocznym jest laktacja.
no nie wiem, nie za bardzo znam się na mieszankach, pisałam co lekarze mi mówili.
hmm mój starszy brat dostawał jakąś specjalistyczną, za którą rodzice płacili majątek w Pewexie, ciekawa jestem jaki miała skład.
a z tymi tabletkami to szkoda, ja wolałabym na skróty wziąć tabletkę i mieć spokój a nie bawić się w rozkręcanie itp, jeszcze pół biedy jak ktoś ma czas i możliwości (jak ja miałam) a przy innych problemach to się nie dziwię że można zrezygnować - zrobiłabym to samo.

Cytat:

Ja od rana kuszę Kacperka,że ma się rodzić,to zrobimy imprezę imieninową
Ale chyba pomyślał,że nic z tego i nie chce mieć urodzin razem z imieninami...
aa no właśnie! wszytskiego najlepszego dla wątkowych Kacperków:b enetton:
bo Melchiorów i Baltazarów chyba u nas brak

gosia możesz napisać więcej dlaczego w UK nie zalecają podawania witaminy bo mnie zaciekawiło

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
Mamusie a w jakich pozycjach najlepiej Wam się karmi?
Chyba też zakupię tą fasolkę do karmienia
fasolka jest super! do karmienia w klasycznej i spod pachy.
ja lubię właśnie spod pachy bo widać że najwięcej się najada a mnie najmiej boli. w kalsycznej też ok, tylko na początku bolało. leżącą na wznak też lubię i jest dobra po cc (tak jak z pachy). taka na boku jest genialna na rogalu tylko dziecko (moje) na niej lubi przysypiać. połoznq mówiła mi, że ta na boku i leżąca to jest dobra dla dzieci które umieją już dobrze ssać

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Mi w szpitalu poradzili karmić z piersi max 40 min i resztę dać z butelki żeby niepotrzebnie nie przedłużać karmienia i dziecko mogło spokojnie pospać co jest równie ważne jak jedzenie.

Nie piszę o sztucznym mleku tylko swoim odciagnietym po wcześniejszym karmieniu.
no właśnie, bo takie długie karmienie to mordęga szczególnie w nocy.
Mnie jeszcze położna doradziła żeby dziecko maksymalnie dostawiać przy jednej próbie od 10 do 15 minut. tzn wtedy kiedy płacze, krzyczy, głodne, nie wychodzi mu ssanie albo nie ma pokarmu. że lepiej częściej dostawiać ale krócej, żeby dziecko nie kojarzyło źle piersi, dostawiania. i w sumie to logiczne

Cytat:
Napisane przez Le La Pokaż wiadomość
Kurna dziewczyny nie wiem czy to normalne, ale od ponad 12h sie nie moge wysikac, a pije naprawde duzo i normalnie to bym juz z 5 razy sikala. Wcale parcia na pecherz nie mam, to chyba nie jest normalne
nie jest to normalne! nie lekceważ tego! ja w spzitalu nie mogłam się wysikać, to była masakra, próbowałam i czułam nacisk, strasznie się męczyłam, w ogóle nie silkałam siedząc na wc tylko na stojąco po długim czasie i to nie zawsze (zastany mocz straszliwie cuchnie!). zgłaszałam lekarzowi aż w końcu mnie cewnikowali żeby spuścić mocz
to było straszne. trzy osoby przyszły, jedna wkładała mi cewnik, druga się patrzyła a trzecia naciskała brzuch lewatywa przy tym to był. pikuś. ale trzeba przyznać że po tym spuszczaniu poczułam taaaką ulgę że byłam gotowa poddawać się temu codziennie niż się męczyć w wc. dziewczyny więc nie lekceważcie sikania, ja mimo że bardzo dużo piłamm nie mogłam zrobić... na szcęscie mądry lekarz poradził mi wchodzić pod prysznic, kucać i polewać się po brzuchy i kroczu ciepłą wodą, wtedy ruszyło chociaż trwało długo

Cytat:
Napisane przez lejdi_aga13 Pokaż wiadomość
hej kochane

ja z TZ nie spałam do 5 rano, Mała ostatni raz ruszała sie wczoraj o 16 i do tej pory 1 raz sie lekko ruszyła jak po brzuszku lekko naciskalismy, tak w ogole a zawsze bardzo duzo sie ruszała wieczorami, do tego mam bole mocne jak na @ i chce mi sie wymiotowac i mysle czy nie zadzwonic do poloznej ,ze sie nie chce ruszac
trzymam

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
Mam pytanie do mam karmiących.
Jakie witaminy polecacie?
ja po cc czuję się osłabiona, do tego dochodzi stres i chciałabym wspomóc organizm witaminami- tylko jest tak szeroki wybór że sama nie wiem które warto wybrać...
Odciągam pokarm i transportuje do szpitala - obecnie używam laktatora medeli ręcznego i raczej będę musiała kupić elektryczny bo ręce opadają jak co 3-4 godz. zaczyna się zabawa z ręcznym.
Jaki laktator elektryczny polecacie - używa ktoś z was?
ja biorę prenatal taki jak w ciąży.
ja polecam medeli mini electronic.

Cytat:

Też sobie fotel do karmienia upatrzyłam, taki bujany, z podnóżnkiem który też jest bujany.

boski fotel
co do mleczka makowego to prawda
moja mama to pamięta hehe
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 14:13   #3827
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
aa no właśnie! wszytskiego najlepszego dla wątkowych Kacperków:b enetton:

gosia możesz napisać więcej dlaczego w UK nie zalecają podawania witaminy bo mnie zaciekawiło

W imieniu mojego Kacperka jeszcze w brzuchu dziękuję

Bo twierdzą,że wystarczą spacery,aby dziecko otrzymało tyle witaminy ile potrzebuje,nawet jeśli dzień jest pochmurny (czyli jak większość dni tutaj)
Stary 2014-01-06, 14:24   #3828
guapissima
Raczkowanie

Witam sie i ja , po calutkiej przespanej nocy!!!Az uwierzyc w to nie moge
Chyba to wynik tego, ze od wczoraj czuje sie kompletnie bez sily....Mielismy jechac do ikea, ale nie dam rady...Za to zabieram sie za pieczenie muffin bananowych z eco kremem orzechowo-czekoladowym ( cos ala nutella, ale dla mojej psychiki brzmi zdrowiej )

Marieee- kciuki!!!!!

Ktoras pytala o obecnosc TZ po porodzie. Moj bedzie ze mna caly czas w szpitalu, bo ja nie liczac odwiedzin nigdy tam nie bylam i srednio mi sie usmiecha lezec tam samej. Sam mi takie rozwiazanie zaproponowal, wiec oponowac nie bede

Ja bedac dzieckiem bylam strasznym niejadkiem. W sumie do tej pory bardzo wielu rzeczy nie lubie, szczegolnie smazonych, badz tlustych....U nas gotuje TZ, wiec Leon za duzego wyjscia miec nie bedzie. Co do jedzenia ze sloiczkow, to raczej nastawiamy sie na gotowanie mu czegos. Jakos zdrowiej mimo wszystko mi sie wydaje, szczegolnie, ze te wszystkie kaszki maja w sobie bardzo duzo cukru...Ale wiadomo, wszystko wyjdzie w praniu

Natalii- co z ta twoja pracownica????

Edytowane przez guapissima
Czas edycji: 2014-01-06 o 14:31
guapissima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 14:26   #3829
sweet_vintage
Rozeznanie

A mnie cos zaczyna rozkładać :/ ból gardła mnie meczy i katar wiec noc przespalam z termoforem, teraz leżę pod kocem i popijam herbatke z sokiem z malin. Za to wszelkie skurcze mi przeszły, tak wiec jak zwykle z wczorajszych nic nie wyniknęło.

Perfuzja, podziwiam Twoja cierpliwość. Ja bym chyba zwątpiła z 10 razy przez 5h....

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

mój blog ciążowo-dzieciowy www.inspiracjemamy.blogsp ot.com

instynkt macierzyński jest przereklamowany.... http://www.inspiracjemamy.blogspot.c...nski-jest.html
sweet_vintage jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 14:28   #3830
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
ja ogólnie nie lubię poradników i ich nie czytam próbowałam co prawda przeczytać "ciężarówką przez 9 miesięcy" i słynny "język niemowląt" ale naprawdę przeczytam stronę, dwie i dochodzę do wniosku że wszystkie pseudo porady są po prostu głupie. Książki pisane są na siłę, utrzymane w niby śmiesznym stylu który czasem i może śmieszny jest ale w większości jak dla mnie trochę żałosne i wymuszone te żarty. Poza tym każdy pisze "sama musisz nauczyć się porozumiewać z dzieckiem ale moje rady sa najlepsze, absolutnie nie namawiam Cię że musisz stosować się do moich rad ale moje rady pomogły wszystkim którym pomagałam." czyli coś w stylu dobrowolnego przymusu. Nie powiem gdybym miała okazję skorzystać z pomocy kogoś doświadczonego zajmującego się noworodkami kto mógłby mi podpowiedzieć i doradzić co i jak to na pewno bym skorzystała oczywiście gdyby ta osoba dawała mi możliwość popełniania swoich błędów a nie kierowania; teraz wyciągnij rękę, usmiechnij się czy udawaj pajaca;p Poza tym jakoś nie widzę siebie mającej płaczące dziecko na ręce i wertującej jakiś poradnik w celu znalezienia przyczyny płaczu mojego dziecka. Przypuszczam że czekają mnie zarówno straszne jak i piękne chwile ale raczej jak już pomocy będę szukać u Was na wizażu niż w książkach. Wydajecie się wszystkie całkiem dobrym źródłem z którego można czerpać wiedzę i wsparcie No i mam nadzieję że mimo wszystko jakiś instynkt będę mieć i zadbam odpowiednio o moją kruszynę. Tej myśli się trzymam. Co prawda doświadczenie z maluchami mam bo i studia skończone w tym kierunku i lata pracy jako niania mam za sobą. No ale swoje dziecko to jednak swoje dziecko poza tym nigdy nie byłam odpowiedzialna za niemowlaka z którym musiałam spędzać 24h na dobę. Może los mnie oszczędzi i pozwoli mi cieszyć się macierzyństwem i jakoś ominą mnie zmartwienia czy problemy życia codziennego. Tego sobie i wam zyczę
mam identyczne zdanie o współczesnych poradnikach.
dlatego wolę te starej daty gdzie są konkretne rady a nie lanie wody i jakieś głupkowate (dla mnie) podchody, zdrobnienia itp. Pisałam już chyba o tym. Mam takie trzy książki y roku 1982 , 1979 i 1977. Jak dla mnie porady w nich są ponadczasowe.

Cytat:
Dziewczyny, durne pytanie - cc mam zaplanowane na 7 lutego - ale co jeżeli zacznę wcześniej rodzić? Idę po prostu do szpitala i dalej normalnie podlegam operacji? Zastanawiam się nad takimi rzeczami bo np. powinnam przez kilka godzin wcześniej nic nie jeść, a w tej sytuacji co? Do tego bardziej martwiące jest dla mnie to, że jestem w Opolu ale zaplanowałam rodzić w swoim rodzinnym mieście żeby po porodzie rodzina (doświadczona z dziećmi) mogła mnie wspierać i uczyć, więc do swojego szpitala mam 120 km - i jeżeli zacznę rodzić wcześniej to mam mały problem I tak planuję przyjechać tam już tydzień wcześniej ale wiadomo - często zdarza się, że kobietki rodzą już miesiąc wcześniej, z czym wcale by nie było mi teraz do śmiechu bo nawet łóżeczko ma przyjść dopiero w tym tygodniu
jak dostaniesz skurczów przyjeżdzasz na wybrany odział ze skierowaniem od gina i jak mają miejsca to powinni przyjąć a jak nie odsyłają. powinni przyjąć i uznać skierowanie na cc, ale wiem że z tym różnie bywa.

Cytat:
trzymaj się tam!!!
Marieee

Cytat:
Napisane przez gosia261282
Bo twierdzą,że wystarczą spacery,aby dziecko otrzymało tyle witaminy ile potrzebuje,nawet jeśli dzień jest pochmurny (czyli jak większość dni tutaj)
hmm czyli tak jak myślałam. jak najmniej sztucznych witamin.

nattalli Ty mieszkasz w Norwegii czy tam podają te witaminy??

Edytowane przez pilotka86
Czas edycji: 2014-01-06 o 14:31
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 14:30   #3831
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez guapissima Pokaż wiadomość
Co do jedzenia ze sloiczkow, to raczej nastawiamy sie na gotowanie mu czegos. Jakos zdrowiej mimo wszystko mi sie wydaje, szczegolnie, ze te wszystkie kaszki maja w sobie bardzo duzo cukru...Ale wiadomo, wszystko wyjdzie w praniu

U mnie było i domowe i gotowe. Gotowe wygodne jak się gdzieś idzie,żeby zabrać.
Stary 2014-01-06, 14:31   #3832
katarzyniak
Rozeznanie

Mariee - no to trzymam kciuki i dopinguje

Maruda - myślami jestem z Wami ! Wierzę, że wszystko dobrze sie potoczy - a Krzyś to naprawde śliczne dziecko, nie wygląda na chorego, w dodatku ma tyle wsparcia od nas, że musi być dobrze!

Natalli - nawet nie wiesz jak Cie rozumiem doskonale zdaje sobie sprawę jak rodzinka może dawać dobre rady, a tym samym podnosić ciśnienie w człowieku. Z opisu wynika, ze masz wspaniałego męża, jesteś tam za granicą spełniona, szczęśliwa i co potrzeba Ci wiecej? Gdybym napisała Ci ze jednym uchem wpuszczaj drugim wypuszczaj to sama do końca w to nie wierze bo nie umiem tak.
U mnie w rodzinie jest podobnie. Mama od samego początku zaklada ze przeciez ja nie dam rady z dzieckiem i tz, bo ja po cc, a tz to sie nie nadaje itp. A ja wiem ze damy sobie rade sami, nie z takich trudnych sytuacji wychodzilismy razem - po 3 poronieniach potrafilismy nawzajem sie wspierac i podnosić, chodzilismy razem po lekarzach, na badania - za kazdym razem czułam ze kocham tz coraz bardziej, wiele osob moze by sie poddało, ale my nie. Rownie dobrze tz mógłby powiedziec ze jestem jakas "wybrakowana" i dac sobie ze mną spokój, ale on tak nie mowil, mowil tylko ze "czuje sie winny, i ze to ja głównie sie nacierpie". W tej sytuacji rodzinka, glownie z mamą miala to gdzies - po 3 poronieniu mama praktycznie inf.potraktowala jak powietrze. Teraz w tej 4 ciąży nagle ją oświeciło ze musi zachowac sie jak mama, i przez dwa dni przyjezdzala zeby np pranie mi zrobic, a na koncu pokłóciła sie z tz, wygarniajac mu na dworze przy sąsiadach ze "nie pozwoli na to zebym 4 raz poronila przez tż" - dla mnie to bylo przekroczenie granic.
Do tej pory raz na tydzień słysze pytanie czy aby "tz nie kłóci sie z Tobą?" I tak naprawde w ogole nie kłócimy sie, ja leże od samego początku, on robi doslownie wszystko przy mnie- sprząta, gotuje, prasuje, pomaga mi nawet przy myciu wycierąj nogi - ale co tam, mam wg nich podłego męża i po narodzinach dziecka napewno nie damy sobie rady.
Ogolnie staram sie przestawic na tryb własnie - wpuszczaj uchem i wypuszczaj, ale nprawde czasem nie daje rady. Ja odkąd sie wyprowadzilam z tamtego domu czuje ze zyje, jestem mniej nerwowa, opanowana...bo to co przezylam przez 20 lat to było cos w rodzaju piekła glownie ze wzgledu na ojca alkoholika, i w pewnym sensie mamy z dosc trudnym charakterem "perfekcjonistki" osoby ktora np.opierdziela dziecko ktore dostalo 4+ a nie 5, a dziecko uczylo sie np.o 5 rano bo w dzień była awantura. Do tej pory jak rodzice maja przyjechac to jestem nieźle podminowana,ale jakos sobie z tym radze.
02 czerwiec - pierwszy test,
08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739.
26 czerwiec - beta 51800 i serduszko

Wymiana kosmetyczna:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700
katarzyniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 14:36   #3833
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
hmm czyli tak jak myślałam. jak najmniej sztucznych witamin.

Niby tak,ale tu jednak większość kobiet karmi mm,które jest wzbogacone w tą witaminę. W Polsce jak lekarka badała Eryka to kazała mu zwiększyć dawkę wit D do 1000 j.
Stary 2014-01-06, 14:36   #3834
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

nudzi mi się.. Nic się nie dzieje.. Chyba pójdę spać.

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 14:38   #3835
Le La
Zadomowienie

Dziewczyny udalo sie
Zadzwonilam do gina i kazal natychmiast jechac do szpitala, tak sie zestresowalam, ze az mi puscilo Zrobilam sobie wczesniej goracy prysznic i dalo rade.
Dzieki za wsparcie
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 14:39   #3836
ejani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sweet_vintage Pokaż wiadomość
A mnie cos zaczyna rozkładać :/ ból gardła mnie meczy i katar wiec noc przespalam z termoforem, teraz leżę pod kocem i popijam herbatke z sokiem z malin.
Dołączam i ja do Ciebie i Amberelli-męczący mnie od kilku dni lekki ból gardła przeszedł w mocny ból+ suchy kaszel +katar + ból głowy już mam dość! Nie włączam komputera, więc znów nie widzę zdjęć

Widzę, że w "interesie" ruch się zrobił- trzymam kciuki za gładkie rozpakowywanie

Lela, też bym nie czekała, tylko szła jak najszybciej

Maruda, za Was też trzymam ciągłe kciuki

Perfuzja, a nie masz koło siebie aptek czynnych w święta? Ja bym popróbowała z tymi smokami, jak dobrze dobrane (wiekowo) to nie psują zgryzu (producenci nawet twierdzą, że pomagają poprawnie wykształcić). Fakt, że potem trudno odzwyczaić, ale jak macie się męczyć, to chyba nie ma co się zastanawiać.

Mam do Was pytanie, czym tak naprawdę grożą w donoszonej już ciąży:
-przeziębienie
-infekcja grzybiczna wiadomo gdzie
-"wąchanie" świeżo pomalowanych ścian
-przebywanie w pyle?

Bo jeszcze łapię doła, że zaszkodziłam dziecku (niby się rusza, ale co z tego?)
Stary 2014-01-06, 14:40   #3837
Muminek1991
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Powera dostałam całą kuchnię wysprzatalam,głowę nad wanna umylam , wymodelowalam włosy. Chyba jeszcze pranie nastawie bo trochę się uzbierało.
Obiad mam.
Mąż w pracy..co tu jeszcze zrobić?
Czyżbyś zaczęła rodzić ??

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
U Krzysia bez zmian, dalej czekamy na wyniki z Warszawy , ma mieć powtarzany rezonans i jutro konsultacja z neurologiem.
Kurcze bardzo długo to trwa, ale miejmy nadzieję ,że będą dokładnie wiedzieć co można zrobić.

Cytat:
Marie Marie Marie

Najadłam się obiadu , leżę i kwiczę zasypiając......
02.03.2014- Benjaminek
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 14:40   #3838
Roane
Wtajemniczenie

Cytat:
(...)
Może los mnie oszczędzi i pozwoli mi cieszyć się macierzyństwem i jakoś ominą mnie zmartwienia czy problemy życia codziennego. Tego sobie i wam zyczę
Amen.

Cytat:
Napisane przez lolita25 Pokaż wiadomość
O to może my też zrobimy jakoś latem, maluszki już ok pół roku będą miały....byłoby fajnie
Spotkamy się gdzieś w połowie Pl
Zjazd matek polek z całego świata Mamy matki z UK, Francji, Niemiec, Skandynawii...

Cytat:
(...)
Jestem przekonana że u mnie tak będzie, zabraknie mi cierpliwości, i będzie mały łaził głodny dopóki nie pójdzie po rozum do głowy. Nie wyobrażam sobie dziecka z łyżczką ganiać, pozatym wierzę że zdrowy organizm się nie zagłodzi.

Cytat:
Co prawda ja bardzo dużo piję płynów ale szczerze mówiąc bardzo często (jest to dosyć normalne od kiedy zaszłam w ciążę) sikam po 10 razy w ciągu jednej godziny Więc nie masz tak źle jeżeli chodzi o oddawanie moczu jeżeli jakoś Cię to pocieszy
(...)
Mnie non stop suszy, potrafię iść po lodówki i za jednym zamachem pół kartonu soku z gwinta wydudnić, tak mi się czasem pić chce. Całymi dniami piję zieloną herbatkę, wodę z cytryną, miętę, rumianek, ciągle mi mało. I non stop sikam, wiecie jak nam wzrosło zużycie papieru toaletowego

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Już nie mówiąc o tym, ze potem nie wyobrażam sobie karmić co te 3 godziny zawsze. Mam dać mu ryczec i odmierzac czas zegarkiem? U mnie wczoraj było jakieś ekstremum, ale czasem dziecko jest po prostu głodne wcześniej. Wcina bez fochow te 15 czy 20 minut i idzie spać dalej.
A jakby mi sie rozbudzil zupełnie rykami, to pewnie bym go uspokajala kolejne 2 godziny
Wydaje mi się że im dziecko większe tym szybciej je, no nie? Bo uczy się efektywniej ssać. Czyli można dodawać sobie otuchy myślą, że im dalej tym mniej czasu się na karmieniu spędza

Cytat:
Jak się czujesz? Jak śniadanko?

Cytat:
Napisane przez Olcia_1983 Pokaż wiadomość
(...)
Za to śniadanie było straszne - 2 kromki chleba i kawałek margaryny...
(...)
I nic do tego?

Cytat:
(...)
chyba normalne mnie ciagle chce sie jesc i mam nadzieje ze nie schudne za bardzo.. nie chce wygladac na zasuszoną
(...)
To niepowtarzalna okacja w życiu, żeby się objadać bezkarnie. Już nigdy tak nie będzie, chyba że przy kolejnym dziecku. Korzystaj póki możesz
Stary 2014-01-06, 14:40   #3839
Le La
Zadomowienie

mariee, [B]upadly aniol[B] trzymam za Was kciuki

Edytowane przez Le La
Czas edycji: 2014-01-06 o 14:45
Le La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-06, 14:44   #3840
forester
Zadomowienie

witam się ze szpitala. Trafilam w to cudowne miejsce bo Mała się nie ruszała od soboty od 21 do niedzeli do 9 i ruszyliśmy na IP, a tutaj nie ma zmiłuj i od razu kładą człowieka na oddział. Tak więc lekko wrobiona przez system leże od wczoraj, wpisali mi podejrzenie hipertrofii płodu także czeka mnie prawdopodobnie tydzień leżenia. Z ciekawostek wg usg szpitalnego zrobionego 4 dni po usg u lekarki wyszło, że moje dziecko waży ok 3000 czyli 700g więcej niż na usg u lekarki.
a teraz lecę Was nadrabiać
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości