|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć V część wątku? | |||
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
34 | 64,15% |
Żebro, pęcherz - znowu bóle... Dziecko, obchodźże się z mamą czule! - Mamusie III/IV 2014 cz.5 |
9 | 16,98% |
Już niedługo będziesz z nami, my na Ciebie tu czekamy - Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 |
10 | 18,87% |
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2971 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 4
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2972 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() Zapomniałam dopisać - śliczne zakupy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2973 | ||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Niby moja ciotka urodziła SN 4,5 kg synka (62cm długości!), ale z jej szyjki nic nie zostało... Wybrałabym bezpieczniejsze CC ![]() Cytat:
![]() ![]() Choć czasami ogarnia mnie panika, to staram się nie tracić zdrowego rozsądku, bo jak słucham, jak niektóre mamuśki płaczą, że nie mogą wyjść do wc lub umyć włosów, to coś mnie w środku skręca ![]() Ja zamierzam zostać taką zdrową egoistką ![]() Nie będzie to trudne, bo ma już doświadczenie z małymi dziećmi (np. po śmierci taty jako 12-latek opiekował się swoją malutką siostrą a później nawet kuzynowstwem). Cytat:
Cytat:
![]() Ja już swojemu TŻ zapowiedziałam, że od kwietnia minimum trzy razy w tygodniu ruszam na rower (na jak długie trasy - zależy od kp), ale tak samo jak nie chcę, żeby TŻ rezygnował z cotygodniowych treningów piłki nożnej i wyjzdów w ramach ASG, tak i ja chciałabym wyrwać się z domu ![]() Witam się w 31tc1d, czyli w 8 miesiącu ciąży ![]() ![]() Trzymam kciuki za wszystkie wizyty!!! ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2974 |
Wtajemniczenie
|
BeautifilLie co do chrztu - ja bym stawiała na swoich tymbardziej że juz teraz widzisz jakie są stosunki między wami , po co fundować dziecku taką matkę chrzestną? która będzie focha strzelała i ze względu na ciebie bo coś tam....nie będzie twojego dziecko odwiedzać na przykład. bez sensu...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2975 | |||||||||
Wtajemniczenie
|
Oj nie dacie pospać do 12
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Podobnie jak pierwsze tygodnie miesiące macierzyństwa wcale nie dawały mi tyle radości ile się spodziewałam. Byłam przygotowana na opiekę nad dzieckiem ale nie na płacze non stop, problemy zdrowotne i taki chaos w domu i życiu. A jeszcze chaos w domu dla pedantyczki, która do tej pory wszystko miała jak w zegarku to naprawdę problem ![]() ![]() Ela bardzo trafne zdanie na końcu ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jak był mniejszy to gdy wychodziłam z pokoju zawsze po kilku minutach włączał się alarm. Przysięgam że zamontował mi jakiś GPS ![]() ![]() Co do wyjścia i mm nie zgodzę się za nic. Gdy wychodzisz z dzieckiem to możesz go nakarmić zawsze i wszędzie piersią nawet w miejscach publicznych - co to za problem zasłonić się pieluszką żeby nie świecić gołym cyckiem. Ady już musisz sama wyjść na dłużej to zawsze można zostawić swoje ściągnięte. Cytat:
![]() Marcel od dawna dopominał się o rodzeństwo, jęczał mi, że wszyscy maja siostrę czy brata im on tez chce kogoś mieć, więc nie mam większych obaw o zagrożony syndrom jedynaka. Z tym, że jest już dużym chłopcem, 7 lat, więc sporo rozumie. Kiedyś go zapytałam, czy będzie zazdrosny, gdy mama ciągle będzie dzidzią się zajmować a jemu poświęci mniej czasu, odpowiedział poważnie "pewnie trochę będę" i że rozumie że dzidzia będzie malutka i nic nie potrafi, a on jest duży i umie sam jeść, ubrać się, umyć, więc nie potrzebuje pomocy mamy. A na jego pytania kogo będę kochała bardziej odpowiadam, że i jego i dzidzie będę kochała tak samo z ta różnica, że jego DŁUŻEJ O 7 LAT ![]() Cytat:
Dokładnie. |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2976 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zasugerowała, zebymm ubranka też raczej większe nabyla, jakby dużo się nie wyciągnął (na razie ma ok 50 cm), to mniejsze można dokupić.. Na szczsecie u nas cesarka na zyczenie za free, mówisz i masz ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2977 |
Wtajemniczenie
|
justine_87 o wlasnie wyjscie z domu to jest to cos.....
![]() mnie nieraz dopadł słynny "baby blues" - hormony szaleją ![]() i wiedziałam ze musze odsapnąć, złapać oddech bo inaczej bym siedziała i ryczała razem z dzieciem- zostawiałam mleko i tż z młodą i jechałam na godzinę/dwie a to do koleżanki na kawę, a to do siostry/cioci do CH do biedronki....SAMA ![]() odrazu inaczej się czułam, i tak aplikowałam sobie takie coś 2, 3 razy a tygodniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2978 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam się w 100% Ludzie za dużą wagę przywiązują do konwenansów. U nas też w rodzinie pewnie pozostanie niesmak bo nie wybierzemy tego kogo powinniśmy, ale uważam że nawet najbliższa rodzina która zawsze przyjdzie z prezentem czy która została wybrana bo tak wypada nie zasługuje na to, jeśli w twoim mniemaniu nie jest osobą której powierzyłabyś własne dziecko gdyby ci się coś stało...bo przeciez taka między innymi jest tego ideologia. Dlatego wybraliśmy z mężem osoby które nie są z nami zawsze, jedna z tych osób mieszka 100km od nas i pewnie będziemy się widzieć raz w roku ale to dla mnie nie ważne, bo to dobry człowiek który gdyby mi się coś stało i mężowi wychowałby nasze dziecko na wspaniałego człowieka tak jak teraz wychowuje swoje dziecko, ktoś kto dzwoni do mnie i pyta jak się czuję .Dodoatkowo wiem że jest uduchowiony bo dlatego chrzczę dziecko że jestem osobą wierząca ale jednocześnie nie nawiedzony i twardo stąpa po ziemi. Nie patrz na to czy się ktoś obrazi, bo oni cię zostawili i trwają przy kimś kto na to nie zasługuje. Znając życie jak się dzieciak urodzi tatuś zapragnie malucha...niestety często się tak zdarza, ale będzie za późno, pozostanie mu sąd i widzenia bo przegrał swoją rodzinę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2979 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2980 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a tak na serio żona mojego kolegi urodziła 4800 naturalnie i przeżyła i nie ma traumy. Wiadomo nie było to wypchnięcie jak z procy, dobę to trwało ale dzieć o dziwo nie jest jakiś wielki teraz, wręcz przeciwnie....zdrowy i dość przeciętny, więc ciesz się że u was można cc jeśli się chce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2981 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlatego chciałam usłyszeć zdanie Trisdom, czekam od wczoraj, chyba, że przeoczylam ![]() A może mój wiking po prostu mądry chłopiec, usłyszał, że matka chce cesarke to się nie odwraca, co będzie wisiał głową w dół na nietoperza ![]() Wtedy decyzja sama się podejmie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2982 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Popieram każde słowo.
![]() |
#2983 |
Zadomowienie
|
przez weekend nie zaglądałam i tyle nadrabiania
![]() ![]() U mnie zdrowotnie już lepiej, oskrzela czyste, został suchy kaszel i katar ![]() ![]() ![]() Pytanie mam: jaki podkład na materac kupujecie? Chodzi mi o coś nieprzemakalnego. Dajcie jakiś link namiar ![]() Ok lecę Was poczytać, co bym na bieżąco była ![]()
#2984 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() u nas nie wiem jak będzie -tż ma 3 siostry z czego jedna "najmądrzejsza" jest juz chrzestną naszej MAlwinki. te dwie pozostałe - nawet z dopłatą ich nie chce ![]() i nie wiem - ja ze swojej strony mam duzy wybór , od tż nie mamy już nikogo - ja chcę wziąć chrzestną i chrzestnego ode mnie z rodziny ale tż nie chce się zgodzić - bedzie ciezko. narazie o tym nie myslę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2985 | ||
Moderator
|
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A Dady teraz będą w promocji - jedynki też? Kiedy? To ja też się już wyposażę ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2986 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Oooo chyba pojawia się mój syndrom wicia gniazda ![]() ![]() Muszę powiedzieć, że ewidentnie moja córka postanowiła zrobić przełom w porodach i planuje wyjście prawym bądź lewym bokiem jeszcze nie zdecydowała ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2987 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() To moja pierwsza ciąża, ale widzę, że moja 6-letnia siostrzyczka jest tak jakby troszkę zazdrosna o naszą mamę, gdy ta dotyka mojego brzucha, mówi o wnuku, pokazuje jakieś drobiazgi dla wnuczka... Nie chciałabym, żebym w tym odwiedzinowym i upominkowym szale było jej przykro, więc przygotuję coś dla niej ![]() Jest mądrą dziewczynką i bardzo... empatyczną, ale wiadomo - też chciałaby dostać jakiś upominek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co to za herezje ![]() Oczywiście żartuję, bo też łapię się na tym, że czytam przy zamawianiu pokładow poporodowych jakiś opis ich właściwości, itp., jakby to było mega istotne! I niby wiem, że nie jest, ale jestem osobą strasznie niezdecydowaną i choć nie przyznam się raczej tak w rozmowie, że spędzam dłuuugie godziny na edycji mojego koszyka w aptece internetowej, to na tym forum nie czuję, że przesadzam ![]() Myślę, że nie ma co oceniać kogoś po wypowiedziach na forum dla mamusiek, bo tylko w tym miejscu możemy dać upust naszym wyprawkowym szaleństwom ![]() Jestem pewna, że dla każdej z nas i tak najważniejszymi są - szczęśliwy poród i zdrowy Maluszek ![]() Cytat:
A czy wybieracie na rodziców chrzestnych osoby zgodnie z zasadą - jedna osoba ze strony matki, druga ze strony ojca??? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2988 |
Moderator
|
Zazdroszczę - dobrze, że na prawdę nie musimy nic wić, bo w moim przypadku chyba byśmy bez gniazda zostali
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2989 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dady będą od czwartku w promocji! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2990 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie jest moim celem nikomu wytykać. Po prostu chciałam ciutkę przypomnieć, że naprawdę nie ma sensu czasem skupiać się na takich drobiazgach. Bo są one najmniej istotne. Naprawdę jak urodzi się dzieciątko, nie będziecie/my o tym wszystkim myślały. Przemiło jest wybierać te wszystkie cudeńka dla maluszka. Sama się roztkliwiam nad ciuszkami. Ale nie podniecam się jakoś niemożliwie. Może dlatego, że po prostu zeszło to dla mnie na dalszy plan. Po prostu boję się o dziecko. Ta cukrzyca doprowadza mnie do rozpaczy. I już nic innego nie chcę jak zdrowiuteńkiego Maksia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2991 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Drugi problem to to, że taka reorganizacja życia trwa trochę - z dzieckiem nie da się ustalić wielu rzeczy za wczasu ![]() Tak więc muszę się zgodzić z twierdzeniem, że pojawienie się dziecka zmienia nasze życie o 180 stopnii i już nigdy nic nie jest tak jak wcześniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2992 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() no, teraz już migiem zleci ![]() Cytat:
![]() Ale zdarza się często podobno przeszacowanie, moja siotra cioteczna nosiła niby giganta, a po urodzeniu okazało się normalne 3600. więc może i Twój do 4 nie dobije ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Masaż krocza będę robić, ale jeszcze nie teraz, pewnie koło 34-35tc zacznę Cytat:
![]() ![]() Ja np mam jednego brzdąca - 20mcy teraz. Jesteśmy we Francji, bez żadnej pomocy, dziadków itp. Mąż dużo pracuje (tu jest system z przerwą w południe), i wraca zazwyczaj koło 18, czasami po 20 jak ma kurs francuskiego. Mieszkamy na 4 piętrze w kamienicy... I co, i daję radę. Antek zadowolony z życia, ja zadbana ![]() ![]() Zresztą, niedawno popełniłam wpis na ten temat na blogu, jeśli ktos ma ochotę to zapraszam http://www.odpoczywalnia.blogspot.fr/2013/11/211.html Cytat:
![]() Chociaż znajoma opowiadała, że ona dostała prezent "od dzidziusia" (miała 3 lata jak się rodziła siostra) - lalke dzidziusiową wózek itp i robiła to co mama z dzidziusiem, tez miała taki swój niby obowiązek i to podobno mocno pomogło. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2993 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://ezakupy.tesco.pl/pl-PL/Product/BrowseProducts?taxonomyID =Cat00000786&pageNo=2&sor tBy=Default
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2994 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2995 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez side85 Czas edycji: 2014-01-07 o 13:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2996 |
Zadomowienie
|
Nie wiem czy to wszystkie jakie posiadaja ale jak wiesz konkretnie które to zawsze można sobie je znaleźć i sprawdzić
![]()
#2997 |
Rozeznanie
|
U mnie problem chrzestnych się niejako sam rozwiązuje. Mój TŻ ma siostrę a ja mam brata. Ot i rodzice chrzestni
![]() Będzie skromna uroczystość tylko z najbliższą rodziną, obiad w restauracji. Moja mama, brat z rodziną, teściowie, siostra TŻ z rodziną. Wszystko. Jestem zwolenniczką tego rozwiązania, bo wiem jak wygląda mama biegająca przy gościach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2998 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Akurat 3 dni temu dostałam od teściów na imieniny taką bransoletkę i na razie jest pusta ![]() ![]() A możesz mnie nakierować gdzie takie coś można dostać? Bo mój tż trochę nie ogarnia jeśli chodzi o biżuterię ![]() Ale chyba trzeba kupić dwie paczki? A ja się boję, że nie zdążę ich zużyć ![]() I teraz tak patrze, że promocja nie obejmuje jedynek ![]() Cytat:
![]() Potem będzie olewała dziecko i to ono będzie na tym stratne. Cytat:
![]() Ładne to wszystko ![]() Lepiej zapytać niż kupić za małe lub takie, które odparzą tyłek ![]() Moje dziecko też będzie miało większość ubranek z lumpa, w sobotę nawet kocyk tam kupiłam ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2999 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3000 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie czytałam Was dosłownie 2 godziny i tu juz nowe 2 strony. Cayenne,Mona: proszę bardzo ![]() A co do MOJEGO zdania na temat porodów (podkreślam, że jest subiektywne, żeby nie było kłótni). Generalnie na studiach naoglądałam się porodów i jednych i drugich podczas praktyk/stażu na ginekologii no i potem podczas pracy w zawodzie. Nie zamierzam nikogo do niczego przekonywać- piszę, bo dziewczyny chciały znać moje zdanie. Według mnie, jesli wszystko idzie jak trzeba, to korzystniejsze dla matki i dla dziecka jest wyjście siłami natury. Mamusiowe hormony działają w pewien sposób ochronnie- mniej zdarza się potem problemów z karmieniem, obkurczaniem macicy i w ogóle. ALE- tu gdzie będę rodzic mam możliwość znieczulenia i przebiegu porodu z ochrona krocza. Sama ćwiczę mięśnie Kegla i będę masować krocze ![]() ![]() Za cesarka jestem w wielu przypadkach: w momencie złego ustawienia płodu- porody miednicowe to nie zawsze bezpieczna bajka (praktycznie zawsze), hipertrofii płodu (dla mnie waga graniczna to 4 kg), możliwość pogorszenia stanu zdrowia podczas porodu naturalnego (zwyrodnienie siatkówki, choroby neurologiczne itd). Zawsze, gdy są wątpliwości jak się ma dziecko- cesarka- i lepiej wtedy wcześniej niż później. Minusy cesarki: - jednak brak przygotowania hormonalnego zarówno mamusi i dziecka do zakończenia ciąży(chodzi o cesarki "na zimno")- widziałam juz nieobkurczajace sie macice i krwotoki - sama rana operacyjna musi mieć czas się zagoić, a pacjentka jest jednak PO OPERACJI na narządach jamy brzusznej- w porównaniu do sn zwykle mamusie potrzebują dużo więcej czasu na dojście do siebie - Endometrioza- to choroba polegająca na tym, że ma się aktywną tkankę z wnętrza macicy w miejscach, gdzie jej być absolutnie nie powinno. Podczas cyklu zachowuje się ona jak endometrium- czyli rośnie, potem krwawi i tak w kółko. Powstają przez to np. torbiele czekoladowe na jajnikach (wypełnione stara krwią). Czasem podczas cesarki zdarza się przeniesienie tych komórek w bliznę- ale to jest raczej RZADKIE. Minusy SN: - podczas nieumiejętnego prowadzenia porodu można się porozrywać- dlatego w Pl tak chętnie nacinają krocze- jak się goi tak się goi- JA bym chciała tego uniknąć- dowiemy się za max 2 miesiące, czy się udało. - jednak boli w trakcie ( w cesarce zwykle boli kilka dni później ![]() To tak w telegraficznym skrócie. Cayenne- o omeprazol i pantoprazol mogłaś spytać wcześniej- dla mnie to sa środki "ostatnia deska", ale działają i sa bezpieczne wg nowych badań. Nowych. Ela- jasne, że damy radę. Zgadzam się z Twoimi poglądami baaaardzo. Ja sama niedługo wyjdę na wyrodna matkę, bo ciuszki dziecka piorę co prawda osobno, ale w normalnym płynie do prania. Jak uczuli- kupię coś innego.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:03.