|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć V część wątku? | |||
| Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 |
|
34 | 64,15% |
| Żebro, pęcherz - znowu bóle... Dziecko, obchodźże się z mamą czule! - Mamusie III/IV 2014 cz.5 |
|
9 | 16,98% |
| Już niedługo będziesz z nami, my na Ciebie tu czekamy - Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 |
|
10 | 18,87% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4651 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 4
mi też, mi też, mi też
, też po 35TŻ stwierdził, że dzidzia się urodzi w połowie kwietnia, może być bardzo ciepło i kombinezonik może się zupełnie nie przydać, to mu powiedziałam, że zima może być do końca czerwca (bo się przecież jeszcze nie zaczęła na dobrą sprawę), więc będzie bardzo potrzebny a nigdzie ich nie będzie w sklepach :P |
|
|
|
#4652 |
|
Raczkowanie
|
Coś o sobie.. Hmm
Mam 30 lat, męża od czerwca 2012, suczkę owczarka niemieckiego od września 2012 i spodziewamy się potomka, o którego staraliśmy się rok - także troszkę wyczekany był Mieszkamy pod Warszawą a pracujemy z danymi (oboje w tej samej firmie - niektórzy narzekają ale mi się to akurat podoba )Odnośnie ciąży to chyba znoszę dobrze, choć jest parę powodów do niepokoju. Czy któraś z was miała problem z powiększonymi komorami mózgowymi u maluszka? To mój największy strach - kontrolujemy co miesiąc na USG i nie rośnie ale jest ponad normę więc może być z tego kłopot.No i cukier... asienka213 ja miałam wczoraj powtarzany test z 75g glukozy. Poprzedni miałam miesiąc temu i wyniki myślałam, że mam dobre (71 na czczo i 126 po 2h), ale mój gin stwierdzi,ł że powinnam przejść na dietę cukrową to przeszłam (masakra bo ja z tym kochających słodycze ). Wczoraj miałam powtórzenie i wyniki praktycznie identyczne - 69 na czczo i 128 po 2 h. Czytałam w necie że to ok ale poprzednio mi kazał przy tym przejść na dietę więc już sama nie wiem Zaraz jadę z tymi wynikami do gina, więc zobaczę co mi powie... Sam test pierwszy raz przeszłam spoko, ale po miesiącu bana na cukier to wczoraj już miałam lekkie mdłości po wypiciu.. Cóż chyba odwyk mi nie służy choć wagowo ta dieta to plus - od miesiąca czy 1.5 nie przytyłam ani kg (7 od początku ciąży)...Kurcze fajnie tak porozmawiać z kimś na tym samym etapie i z tymi samymi problemami - czemu nie wpadłam na to wcześniej?
|
|
|
|
#4653 |
|
Zadomowienie
|
Filistynka83 witaj i zapraszamy
rożki są chyba w jakiś standardowych rozm. Poza tym jako rożek służą chyba ok 3m-ce a potem jako np. kołderka albo mata do leżenia ![]() Sprawdziłam z ciekawości moje inne kosmetyki np. balsam z rossmana, szampon czy jakiś krem i większość mam do 2015, a nawet 2016r. Już rozumiem skąd na gemini takie dobre ceny Dobrze, że nie brałam nic hurtowo-na zapas.
|
#4654 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będzie dobrze ani się waż! Zaciskaj nogi, męża olej, poproś córę by poleżała z tobą trochę w łóżku i pooglądajcie bajki/filmy? Dasz radę Cytat:
Ja po pierwszym porodzie pamietam ze połozna dawała mi lignine nasaczona rivanolem. Moze lepiej kupic cos do psikania? Gdzies czytałam ze ktos uzywał czegos do psikania ale nie pamietam co to było.[/QUOTE] Ja kupuję Tantum rosa i za namową Maggie, taki spryskiwacz mały, by móc psikać po każdym skorzystaniu z toalety. Ale moja siostra używała Octaniseptu, podobno położne polecają Cytat:
Napisz wg wzoru z 1 posta swoje dane, to Teqiba pewnie dopisze cię do naszej listy mamuś Cytat:
za synka, imię super, zawsze mi się podobało, ale to imię mojego "bliskiego kolegi" więc tż by się w żadnym wypadku nie zgodził ![]() Ale że mamy córkę to problem z głowy ![]()
|
|
|
#4655 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dobra, nadrabiam na raty
![]() Cytat:
![]() No ale dorwała mnie moja położna Już jak weszłam, to wiedziałam, że to ona i chciałam się kulić, żeby nie widziała, że jestem w ciąży, ale gdzie tam, od razu mnie zaatakowała ![]() Dała mi swój numer tel i kazała po porodzie zadzwonić. Pytam się jej, czy to obowiązkowe (chociaż dobrze wiem, że nie), a ona, że tak, że każda matka ma obowiązek. Zaczęła mi mówić, że mi pomoże, pokaże jak kąpać, jak pielęgnować pępek, to się zdziwi, bo ja nawet wanienki nie mam, a pępka nie zamierzam niczym traktować ![]() Ale powiedziała, że ona uzupełnia całą dokumentacje, która jest potrzebna , w przychodni, bo i tak musiałabym specjalnie przyjechać i zarejstrować dziecko i wszystko wypełniać, a tak to ona zrobi i zaniesie do przychodni. Ja jestem d.pa wołowa i oczywiście nic się nie odezwałam, więc będę musiała zadzwonić, żeby mi czasami później problemów nie robili w przychodzi Cytat:
Tylko w sumie teraz spędzamy kilka/kilkanaście godzin na wybieraniu wzorów, a kiedyś tyle w kolejce się stało ![]() Cytat:
trzymaj się tam dzielnie Cytat:
![]() Cytat:
za wizytę i glukozę Cytat:
|
|
#4656 |
|
Zadomowienie
|
no i zamówiłam łóżeczko, a jak przyjdzie i TŻ skręci, to wam pokaże
![]() a poza tym to mam wstydliwy problem - zrobił mi się hemoroid (jeden), pół nocy nie spałam, wcześniej ten problem miałam z Kubą w ciąży (1 raz) i z wtedy miałam maść, ale powiem wam, że bół okropny, dzisiaj rano jest lepiej; wiem, że to nie od zaparć, bo ja ich nie mam, to musi być od ucisku macicy na żyły, masakra |
|
|
|
#4657 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teqiba proszę dopisz mnie do pierwszej strony. A ostatnie USG wskazało wagę: 28t (dokładnie 27w4d) 1370g. ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- Cytat:
Ale jakbym mogła to bym się nie oglądała i też takie brała Super!
|
||
|
|
|
#4658 |
|
Zadomowienie
|
Wstałam niedawno i znów kilka stron do nadrobienia - przyznam szczerze że jeszcze wszystkiego nie przeczytałam...
Virginia - trzymam kciuki za Twoje sprawy, myśl pozytywnie! Co do płatnego znieczulenia do cc to niemożliwe, żeby było płatne. Przecież jak się idzie na jakąkolwiek inną operację to też masz znieczulenie. Generalnie to raczej standardem jest zzo przy cięciu, a narkozy chyba nie chcą za bardzo podawać. maggie - porządny ochrzan mężowi się należy, po tym co piszesz to chyba nic do niego nie dociera Ela - na kaszel można w ciąży jeszcze syrop Stodal, mnie tak przepisała lekarka jak byłam chora. Stodal to chyba homeopatyczny syrop. Idę rozbierać choinkę, a tak mi się nie chce nic robić. Nie wiem czy ja jestem tak wrażliwa na ból czy co, ale wczoraj junior tak mi dał w kość że myślałam że mi zmasakruje pęcherz i wyjdzie pępkiem...
|
#4659 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też się własnie zawsze zastanawiałam, dlaczego nie piszą daty ważności ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wanienka to niby nic takiego, ale ta jest superowa Cały czas się zastanawiam nad kupnem wanienki Bo nawet jakbym chciała boba wykąpać raz w tyg. to nie wiem czy dam radę w umywalce, bo mam małe umywalki ![]() Cytat:
Nigdy nie jest za późno!!
|
|
#4660 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4661 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Pytałyście o środek na gojenie krocza..............ja co prawda miałam cc ale używałam polecany przez położne octenisept do rany również jak i do pępuszka córeczki
|
|
#4662 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Super Ci się udało znaleźć. Dla mnie łóżeczko to największy dylemat - chcę białe, z wyjmowanymi szczebelkami i bez szuflady - najchętniej takie jak na Twoim zdjęciu, tylko żeby nie było za drogie (cena Twojego super). Wciąż się rozglądam i nie mogę zdecydować - chyba stanie na najprostszym Radku z Klupśa...
|
|
|
|
|
#4663 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A o komorach nic nie wiem Cytat:
![]() Współczuję problemu. Ja mam nadzieję, że mi to nie wyskoczy ![]() ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Cytat:
|
|
#4664 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
piękne imię wybraliscię! Mam nadzieję że powiększone komory na usg po porodzie okażą sie normalne a teraz to błędy pomiaru ![]() Cytat:
a jak w ogóle dziś sie czujesz? Lepiej? Cytat:
Ale moja siostra używała Octaniseptu, podobno położne polecają Napisz wg wzoru z 1 posta swoje dane, to Teqiba pewnie dopisze cię do naszej listy mamuś za synka, imię super, zawsze mi się podobało, ale to imię mojego "bliskiego kolegi" więc tż by się w żadnym wypadku nie zgodził ![]() Ale że mamy córkę to problem z głowy ![]() [/QUOTE]nogi zacisniete leżymy. Wiecie że Zuzanka nie ogląda tv w ogóle. Bajki czytamy dużo i od noworodka prawie ale nie ogląda nic. Uważam że takie małe dziecko bez tv może sie obejść bo i tak niewiele rozumie a szybko zmieniajacy sie obraz dobrze na oczka nie działa. Muszę zabrać sie wreszcie za torbę do szpitala. Wyciągnąć ciuszki małe poprać i poprasowac. Nie chcę mi sie.. Cytat:
mam nadzieję że bez antybiotyków sie obedzie ![]() Ale rozbawila mnie próba ukrycia brzuszka!! Masz pomysły ![]() Cytat:
Wysłane z mojego ST26i za pomocą Tapatalk 2
|
|
|
#4665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tż się cieszy, że lubię czytać, bo mówi, że będę czytała naszej córce i w sumie mam taki zamiar dużo z nią siedzieć i czytać, mam nadzieję, ze dam radę ![]() No niestety w 8 miesiącu już nic się nie ukryje
|
|
#4666 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do hemoroidów to nigdy nie miałam więc nie pomogę. Ale chyba można stosować jakieś maści? Cytat:
za wagęJa przytyłam już 13 kg
|
||
|
|
|
#4667 |
|
Rozeznanie
|
Witam wszystkie marcowo-kwietniowe przyszłe mamusie
Nie wiem czemu wcześniej tutaj nie trafiłam, dopiero dziś coś mnie tknęło i wpisałam w Google 'mamusie marzec 2014' no i jestem ![]() Obecnie przeżywamy intensywnie 30 tydzień i 2 dzień ![]() Termin(y) mam na 14 marca- 20 tygodni od pierwszych ruchów dzieciątka, 16 marca z pierwszego USG, 23 marca z OM i 26 marca z drugiego usg. Ale najchętniej urodziłabym tego brzdąca już teraz, gdyby tylko była pora )Mam nadzieję, że nie jest zbyt późno żeby do Was dołączyć i jakoś się wdrożę..
|
|
|
|
#4668 |
|
Rozeznanie
|
trzeba chyba popatrzeć, czy coś nie należy do grupy przecenionych ze względu na krótki termin - mają to w oddzielnej zakładce
|
|
#4669 | |||
|
Moderator
|
Cytat:
Na dniach powinnam tez dostac paczke z gemini to Wam napisze do kiedy moj Linomag ma termin. Cytat:
Cytat:
![]() A w ogole to czesc, bo sie zapomnialam przywitac ![]() Etam - jak sie wsiada do komunikacji miejskiej to brzuch nagle znika |
|||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4670 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja teoretycznie też 1 kwietnia fajnie, że jest nas marcowo-kwietniowych coraz więcej a na naszym wątku jest superowo
|
|
|
#4671 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() doczytalam ze spodziewasz sie synka ![]() Cytat:
Cytat:
nie wiem, po co Ci kazal na diete przejsc ![]() no i za wage U mnie tez 7 na + , ale Ty jestes toche dalej ![]() Cytat:
na szczescie i tak nie oglada duzo, mniej wiecej godzine dziennie No ale dziecku trzeba umiec zoorganizowac czas
|
|
|
#4672 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do staników to kupiłam dwa w textil market za śmieszne pieniądze, na teraz właśnie, rozmiary takie, że miskę spokojnie na głowę można założyć, ale dobrze trzymają te moje balony, nie wiem tylko co będzie po praniu ale też wyszłam z założenia, że nie ma sensu wydawać pieniędzy na lepsze, po porodzie będą mi potrzebne wielkie biustonosze do karmienia, a po 2 miesiącach biust mi opadnie i dopiero wtedy mogę pomyśleć o jakimś porządnym na dłużej. Miałam tak w I ciązy i widzę że sytuacja się powtarza. Biust mi rośnie nieproporcjonalnie do sylwetki już wiem, skąd te kilogramy Nigdy nie kupowałam biustonosza przez internet, zawsze mierzyłam w sklepach, ale już dodałam sobie do ulubionych polecane przez dziewczyny lupoline i kontri - kiedyś musi być ten pierwszy raz Cytat:
(beżowym jednak). Dziewczyny to niebywałe, po 2 dniach wybrałam i kupiłam a zwykle zabiera mi to tygodnieOpijamy następne łóżeczko ![]() Cytat:
Nasze jakoś się nie rozleciało chociaż nasz Marcel urządzał w nim takie skoki że pościel fruwała, a kiedyś nawet wyrzucił wszystko z łóżeczka włącznie z materacem mogę polecić, tym bardziej że cena dostępna
|
|||||
|
|
|
#4673 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i reszta też ![]() Cytat:
![]() I tak smakuje! Nie moge się doczekać tej chwili wypicia jej powownie ![]() Cytat:
Cytat:
ja nawet nie wiem czy mam swoją ![]() Cytat:
|
|
#4674 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
trzymam kciuki za wizytę i glukozę ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
widzę, że im bardziej jesteśmy zaawansowane tym gorsze rzeczy nam się przytrafiają. Współczuję Cytat:
![]() Zdrzemnełam się i jest trochę lepiej muszę w końcu podnieść tyłek i wziąść się za robotę, ale tak mi się nie chce |
||||||
|
|
|
#4675 |
|
Zadomowienie
|
Czesc Laski (tu mi tel podpowiada Wanili i, hehehe), ja znowu z łóżka. Dziwne mam przeczucie, że mój organizm magazynuje siły i dlatego tak długo w łóżku...chociaż noce mam nieprzespane, jakbym czuwala...
![]() W każdym razie zdenerwowalam się od rana, zupełnie inne tematy niż ciążą. Mianowicie namowilam męża na sprawe sądowa. Nabył drogą kupna w Lublinie mieszkanie, był wówczas w związku małżeńskim z eks. Ponieważ mieszkanie stało puste, eks umyslila sobie, że mozna tam mamusie zadekowac. W sumie czemu nie, spytali, czy by chciala zaopiekować się mieszkaniem. Chciała, bo mieszkała w lichych warunkach, jakiejs służbowej klitce. Kiedy mój mąż rozstawal się, a później rozwodzil z żoną, nie załatwili oczywiście sprawy podziału majatku. Chyba wydało mu się to zbyt skomplikowane, oni w DE, mieszkanie w PL (a sprawy są tam, gdzie nieruchomość). Mój mąż nabył i splacil to mieszkanie kompletnie sam, no ale ze niejako nie bylo rozdzielnosci majątkowej, to się nie liczy. Naciskalam na załatwienie sprawy, bo nie podobała mi się jakaś współwłasność, lubię mieć pozamykane sprawy. Ze nie wspomnę, że po rozwodzie teściowa sobie dalej mieszkala, za free, nie mógł z mieszkaniem nic zrobić, ani wynająć, ani sprzedać. Pod moimi naciskami próbował się kontaktować z eks. Najpierw przyjęła postawę: JAKA JA BIEDNA, NIESZCZESLIWA, A MAMUSIE CHCESZ DO GROBU WPEDZIC, trwało to parę miesięcy, a mój jak chłop, wkrecic w poczucie winy się dał. Na szczęście/albo i nieszczescie syt finansowa tak mocno go przyszpilila, że postanowił z mieszkaniem jednak coś zrobić. I tu koleżanka małżonka zapadła się pod ziemie. Nie odbierala tel, nie reagowala na jakikolwiek kontakt. Wyobraźcie sobie czekac chciala, tak się ukrywając, aż mamusia dożyję dni swoich. Ja tam nie wiem,jakbym była w podobnej syt, sprawa mieszkania, które jest wspolne, a nastąpił rozwód, byłaby sprawa priorytetowa, jeśli chciałabym, by matka tam dalej mieszkała, probowalabym sie jakoś dogadac. Ja osobiście widziałam syt jako prostą: mojemu mężowi na pozostawieniu mieszkania nie zalezalo, więc ona musiałaby wziac kredyt (jeśli nie sama, to z rodzenstwem) i po sprawie. I tak niech się cieszy, ze połowa mieszkania została jej podarowana poprzez małżeństwo (w zartach mowie, ze ja też powinnam pół jakiegoś mieszkania dostać). Co ogłosiła na pierwszej rozprawie? Otóż: ze mój mąż ZMUSIL jej matkę do mieszkania w tym lokum, zatem straciła mieszkanie służbowe. Ze powinien nabyć mamusi mieszkanie zastępcze. Następnie spłacić powinien ex. A na koniec powinni sprzedać to mieszkanie i PODZIELIC się po połowie (znaczy powinna dostać 1,5 wartości mieszkania+mama lokum)). Ponadto powinien pokryć wszelkie inwestycje, jakie mamusia poczynila (nie poczynila żadnych, wszekie czynil (płacił) mój mąż a wykonywal jego ojciec. Kiedy ostro zaprotestowalismy, eks powiedziała, że w takim razie ona nie zgadza sie na sprzedaż na wpłn rynku, a jedynie przez licytacje. Nie musze mówić ile traci się finansowo na takiej akcji? Jak można być tak głupim???? Ale się zagrzalam, no! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#4676 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzę, że jesteś taka jak ja. też bym już chciała by był ten moment, kiedy rodze ![]() Cytat:
Ja nie mam nic przeciwko połoznym, a ta moja to w ogóle przemiła jest, ale zastanawiam się po co. Ja się opieki nad noworodkiem nie boję, poza tym nawet jakbym czegoś nie wiedziała, to obok jest mama, a na monitorze Wy no ale papierki mi wypisze, więc na coś się przyda ![]() Cytat:
Chociaz będzie ciężko. Mierzyłam się kiedyś miliony razy, wybierałam rozmiar, kupiłam i był beznadziejny więc zawsze twierdzę, że lepiej na targowy 20 zł dać niż 100zł za markowy, a czuć się tak samo ![]() Terminy Cie gonią to szybciej wybierasz
|
|
#4677 |
|
Rozeznanie
|
kate1623: Spodziewamy się synka
![]() Ela87: Haha, może niekoniecznie moment, kiedy rodzę, ale już po Kiedy będę trzymać synka w ramionach a na kiedy masz termin?
Edytowane przez wewillrockyou Czas edycji: 2014-01-14 o 11:49 |
|
|
|
#4678 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapytała na kiedy termin i czy składałam deklarację, powiedziałam, że kiedyś składałam, a ona "a to pewnie ja jestem Pani położną" no to już nie zaprzeczyłam, bo w kompie mają wpisane, bo mi kiedyś babka u diabetologa sprawdzała, a ja wiedziałam, że to ona, bo ja je znam wszystkie one w rejestracji robia w tej przychodni. Moja jest stosunkowo młoda, ale resztę to ja dobrze pamiętam z bilansów, szczepionek, i zastrzyków w tyłki ![]() Cytat:
Odnoszę wrażenie zawsze, że to faceci są naiwni i trzeba ich wręcz zmuszać, do zamykania spraw ![]() Teraz nic tylko sąd i już
|
|
#4679 |
|
Moderator
|
Podzielisz sie przepisem?
![]() A biustonosz ja tez przez internet zamowilam - jakies badziewie za 10 zl: czarny i bialy. Zobacze czy w ogole mi sie przyda i dopiero zainwestuje w cos lepszego
|
|
|
|
#4680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Termin z OM mam na 10 marca, ale z usg często sam początek mi wychodził, a ostatnio nawet 27 luty (taka nadzieja, że jednak wcześniej )
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:56.

, też po 35
To mój największy strach - kontrolujemy co miesiąc na USG i nie rośnie ale jest ponad normę więc może być z tego kłopot.
Dobrze, że nie brałam nic hurtowo-na zapas.

Będzie dobrze
za synka, imię super, zawsze mi się podobało, ale to imię mojego "bliskiego kolegi" więc tż by się w żadnym wypadku nie zgodził 

Już jak weszłam, to wiedziałam, że to ona i chciałam się kulić, żeby nie widziała, że jestem w ciąży, ale gdzie tam, od razu mnie zaatakowała 

Juz teraz mnie zzera od srodka, a gdzie tam wieczor, chyba osiwieje z nerwow do tego czasu Trzymajcie kciuki, zeby ten aparat nie zeswirowal 

Mnie się jakieś krótkie te terminy wydają.

żonka 27.07.2013
II kreski 30.07.2013