|
|
#481 | |||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5
Cytat:
![]() Cytat:
, no i zawsze można coś w kryzysowej sytuacji zamówić ![]() Cytat:
Czy lepiej jak coś to pomalować zwykłym lakierem, żeby pielęgniarki mogły go zmyć zwykłym zmywaczem (przy sprawdzaniu, czy nie sinieją mi palce)??? ag9, dzięki za info o zasiłku Może 22 stycznia mój gin też coś powie na temat przybliżonego terminu cc ![]() Przyszła paczka od r_p77 - mam laktator pieluchy tetrowe (wzięłam 10 szt.), butelka Aventu 260ml, dwa pojemniczki na mleko i dwa prześcieradła do wózka/kołyski.
|
|||
|
|
|
#482 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a powiedz, jakie macie plany językowe, w sensie w jakim języku będziecie mówić do dziecka? Nie boisz się, ze jak będzie otoczone niemieckim, to polski będzie kulal..?Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#483 |
|
Raczkowanie
|
Cześć
ale lecicie![]() tylko Was przeleciałam, bo chyba z godzinę rozmawiałam z moją następczynią i tłumaczyłam jej program brat stwierdził że wzmacniam konkurencję i mam jej wszystkiego nie mówić, niech się sama trochę pomęczy, ale chyba ja za dobrym człowiekiem jestem![]() Gdybyśmy nie byli z TŻtem wierzący to zamiast ślubu konkordatowego wzięlibyśmy tylko ślub cywilny. oczywiście też się denerwuję na młodych księży którzy jeżdżą autem z salonu za chociażby 100 tys a z ambony krzyczą żeby dać na ogrzewanie kościoła i plebani, kościół to ok, ale mi nikt nie mieszkania nie ogrzewa. do wiary nic nie mam i praktykuję dlatego chcę ochrzcić małego i wybrać mu praktykujących chrzestnych![]() Pępkówkę niech TŻ sobie zrobi, a musi robić w knajpie bo tyle chętnych osób pewnie z tysiak pójdzie, ale niech się pochwali, że mu się syn urodził, ja tam nic do tego nie mam i nie drażni mnie wcale że odbędzie się ona beze mnie![]() Ja już nie maluję paznokci, ostatnio było ryzyko natychmiastowej cesarki a ja z ciemnoróżowymi pazurami, więc postanowiłam do porodu nie malować, tylko je polerować specjalnym pilniczkiem chciałabym też pójść na hennę brwi i rzęsy i do fryzjera żeby podciąć końcówki ale to dlatego, że potem nie będzie przez miesiąc na to czasu![]() mam problemy ze spaniem, śpię od 24 do 8 rano ale często się budzę i się wiercę, a dodam, że w dzień nic nie śpię ![]() co do depilacji to postanowiłam wrócić do depilatora w przypadku łydek i pach, bikini golę raz na 2 tygodnie teraz bo i tak mamy przymusowy post ![]() a i na porodówkę malować się nie zamierzam, ogólnie nie będę w tamtej chwili o tym mysleć, jak zobaczyłam ostatnio krew to pierwszą myślą było to żeby dotrzeć jak najszybciej do szpitala, a nie to jak wyglądam i przez pobyt w szpitalu nie myślałam o niczym innym tylko modliłam się żeby się polepszyło i że mały jeszcze się nie urodził i straszyłam ludzi jak do mnie przychodzili ale naprawdę w takich momentach to nie było dla mnie istotne ![]() idę poczytać opisy porodów styczniówek
Edytowane przez marima Czas edycji: 2014-01-16 o 14:14 |
|
|
|
#484 | ||
|
Zakorzenienie
|
sama już chciałam to zaproponować
![]() Cytat:
Cytat:
teraz jak chce wypić piwo to mnie pyta jak się czuje, bo choć do tp jeszcze daleko to jednak chce być gotowy. No i czasem mnie zaskakuje opowiadaniem o tym co przeczytał w necie, albo gazetach dzieciowych
|
||
|
|
|
#485 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak w domu machnie sobie piwko - oboje lubiliśmy raz czy dwa w miesiącu sobie wypić piwko czy po drinku wieczorem - to najpierw pyta jak się czuje i czy może.Ale zapowiedziałam mu, że nie zgadzam się na pępkowe, bo jak go zacznie jakiś kolega namawiać to ![]() Podobnie było jak kupił samochód. Koledzy z pracy chcieli koniecznie go opić. On im uległ i kupił kratę piwa, a oni nawet nie pomyśleli, że skoro on postawił to może by się złożyli i kupili jakiś drobiazg do samochodu?? Obawiam się, że sytuacja może się powtórzyć, ale wtedy już ja sobie z nimi porozmawiam ![]() Cytat:
Musiałam go przyhamować, że nie będziemy rozpieszczać dziecka i droższe zabawki to tylko na urodziny, albo od mikołaja ![]() On się na szczęście ze wszystkim ze mną zgadza
|
||
|
|
|
#486 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Co do auta =) Dlatego właśnie mój mąż ani myśli zmieniać swojego VW T4. Tzn zmieni na T5, ale gabaryty auta się nie zmieniają =) Mój też nie jest najmniejszy więc doskonale Cie rozumiem! Cytat:
![]() Cytat:
Ja robie sobie hybrydę na pewno na dłoniach, na stopach nie chce mi się nigdy bawić, a poza tym trochę przy tym gimnastyki, więc wolę normalny lakier. Od rana chodzę nieprzytomna. W nocy wstawałam dzisiaj 5 razy do łazienki!!! Miałam zawieźć mocz do badania, ale oczywiście jak przyszykowałam pojemniczek to się okazało że nie mam już czym sikać ![]() Zaczął u nas padać dzisiaj śnieg! Tzn "padać" to za duże słowo, pruszyć =)
|
|
#487 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Z piwem bezalkoholowym nie wyjdzie, bo za bardzo lubi. Zresztą przez jakiś czas warzyliśmy piwo w domu nawet. Teraz cierpliwie czekam na koniec karmienia. Info ze styczniówek a propos uzywania rzeczy stymujujących dzieciaczka: Myślę, że sie na pierwsza tez przyda. Co do stymulacji dzieci - obrazki kontrastowe światełka nie wcześniej niz w 21dz. Bujaczki leżaczki i stymulacja ograniczająca światło od 7dz a uwaga uwaga maty edukacyjne od 10 tygodnia tylko i wyłącznie na podłodze ( w sensie na twardym) i z duża przestrzenią dookoła.
|
|
#488 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A powiedz jak będzie u was? Jak już pójdzie do przedszkola to się nie martwię bo wtedy niemiecki będzie na porządku dziennym. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#489 |
|
Zadomowienie
|
Z tego co kojarzę to jak wróci do domu
|
#490 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie nadążam odpisywać, aż strach was zostawić
![]() Cytat:
![]() Jest pięknie i czytelnie |
|
|
|
|
#491 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#492 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a już jak potrzebuje, zeby mu coś wytłumaczyć z chemii albo biologii, tudzież z matmy, a to były moje ulubione przedmioty, to nie ma szans, bo on nie potrafi mi wyjaśnić z czym ma problem, bo te tematy poznawal tylko po niem, a ja znowu nie wiem, że tlen to Sauerstoff więc już np w cykl krebsa się nie zaglebiamy, bo on mnie nie skuma a ja jego Dlatego chce młodemu jak najwięcej polskiego dostarczyć, przynajmniej na poczatku, żeby umiał się z moją rodzina porozumieć no i do polskiej szkoły idzie na bank, choćby nie wiem co. Jedno co pozytywne u starszego, jest na przedostatnim roku gimnazjum, już nie ma podziału na klas tylko na kurs, ma seminarium z historii i zdecydował się na temat zw z Polską, coś o czasach Bismarcka ale na ziemiach polskich. W sumie szacun dla nauczycielki, bo przyznała, że jej wiedza w tym zakresie jest ograniczona, ale chętnie ja zgłębi ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#493 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#494 |
|
Rozeznanie
|
CayenneOna no mój niemiecki niestety nie jest na idealnym poziomie. Tzn w normalnym życiu wszystko gładko pięknie, ale chemii i fizyki tez dziecku nie wytłumaczę (chociaż po polsku tez jestem noga z tych dziedzin
). Wiem ze dużo zależy też od dziecka. Córka znajomej z Bułgarii powiedziała jej że ona nie chce aby mama rozmawiała z nią w jej języku (bulgarskim) tylko w języku córki (niemieckim). I bądź tu teraz mądry. Dodam że córka miała wtedy 6 latWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#495 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mąż pewnie będzie coś pił z braćmi, ale mam nadzieję, że w któryś weekend kilka tygodni po porodzie. Wtedy spoko. Cytat:
aż mi głupio było, nie wiem czemu ![]() Cytat:
Tak źle tylko brzmi ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mój nie bardzo chyba - jedynie jakiś taki uczuciowy się zrobił, co nigdy wczesniej mu nie dolegało: brzuszek by całował, pyta co sekundkę, jak się czujemy, sprząta, gotuje itp Ale np co mnie troszkę smuci, w ogóle się nie edukuje w sprawie pielęgnacji czy coś w tym stylu. Mówi, że ja to lepiej obcykam ![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#496 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Witam się z Wami po egzaminach a przed kursami
![]() Cytat:
Cytat:
, dbaj o siebie Cytat:
za wizytę i zdrówka dla córci!Cytat:
A dziś tatuś znów dał popis. Wracam z tych egzaminów, w domu nie ogarnięte nic, nawet łózka nieposłane, no to nie wytrzymałam i skomentowałam te łóżka, na co tatuś, że on nawet zjeść jeszcze nie zdążył, a wgl to nie spał, nie zdążył odpocząć itd.... Cytat:
Jak to po co? Po datki! Generalnie unikam takich tematów, i ponieważ sama jestem częścią Kościoła staram się na niego nie 'sadzić' ale czasem trudno się powstrzymać bo często to, co głoszą z ambony bardzo odbiega od ich zachowania (nie wszystkich oczywiście). Mnie np. denerwuje też prowadzona przez nich ewidencja - kto ile dał za opłatki, na kolędzie itd. Uważam, że już sam fakt, ze nie są opodatkowani jest mocno nie w porządku. Cytat:
Cytat:
.Cytat:
Ja się ostatnio obawiam, że przy tych moich wiecznych nerwach dzieciątko też będzie mocno temperamentne... Cytat:
Edit: Widzę, że baja już się tym zajęła. Kochana wrzuć tam jeszcze te infoI jeszcze do fotelika - podobnie jak chyba Filupka (nie pamiętam już kto to pisał) uważam, że nie wszystkie używane muszą być zaraz powypadkowe, bo przecież tak na prawdę ile zdarza się tych wypadków? Myślę, że podobnie jak przy wielu innych rzeczach po maluszkach - większość z nich jest przecież tylko okazjonalnie używana i nic dziwnego, że rodzice potem starają się je sprzedać. Dla mnie różnica w cenie między nówką a używką jest jednak znaczna a czy używany od razu znaczy zły? Nie sądzę.... Chciałabym móc pozwolić sobie na to, by kupić Malutkiej wszystko nowe, ale niestety na to sobie pozwolić nie mogę, ale to chyba nie znaczy od razu, że oszczędzam na jej bezpieczeństwie? Widzę zresztą, że niektóre z Was też kupiły używane modele i mam nadzieję, że nie zagroziło to w żaden sposób życiu ich pociech? Samochodem jeżdżę sporo, owszem, ale głównie do pracy/na kursy itp. a przecież tam akurat Maleństwa nie będę zabierać. I tyle sobie z Wami 'pogadałam'. Już muszę zmykać .
I'll be dreaming my dreams with you And there's no other place That I'd lay down my face I'll be dreaming my dreams with you.. Edytowane przez virginia Czas edycji: 2014-01-16 o 15:11 |
|||||||||
|
|
|
#497 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
bo teraz juz nie mam tyle sily co przy 1 dziecku, starosc nie radosc ![]() Cytat:
tez mialam sugerowac cisnienie, ale doczytalam ze jest w porzadku Moze zelazo spadlo ![]() Cytat:
no to tez zalezy, Ty z Marcelem nie mialas na poczatku lekko, wiec sie nie dziwie Cytat:
a teraz nic, bo juz nie pali ![]() Cytat:
od poczatku mowimy z tztem mieszanie, a nawet wiecej po polsku Mala zaczela mowic jak miala ponad 2 latka i do przedszkola szla mowiac wlasciwie tylko po polsku Teraz to umie odroznic gdzie w jakim jezyku ma mowic tzn w p-kolu, na placu zabaw tylko niemiecki, a jak idziemy do tesciow to wie ze oni rozumieja po polsku i tak mowi Tak samo w domu W obu jezykach zdarzaja jej sie bledy, ale i tak sobie swietnie radzi, widac u niej ogromne postepy Cytat:
Edytowane przez asienka213 Czas edycji: 2014-01-16 o 15:15 |
|||||||
|
|
|
#498 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Do mnie jutro przyjdzie paka od r_p77 ,doczekać się nie mogę chociaż tam większość do kosmetyki ![]() U mnie już wszystko poprane poprasowane czeka na półce dla córki ![]() Fotelik wyprany,ciuszki na wyjście spakowane aby mąż nie zaginął Dla mnie torba z ciuszkami spakowana do szpitala oprócz kosmetyków
|
|
#499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba nie potrafię pojąć, jak te dzieci mogą być az tak mądre
|
|
#500 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja też mam już wszystko poprane i poprasowane. Dokupuję jeszcze po trochę w lumpku, bo mam wrażenie, że mało tego (po selekcji rozmiarowej), ale to wypiorę dopiero jak się trochę uzbiera. Spakowana nie jestem w ogóle, ale mam już wszystko kupione - oprócz staników do karmienia, ale nie wiem czy kupić przed porodem
|
||
|
|
|
#501 | ||||
|
Moderator
|
Odpisze po kawalku zeby mi cytatow nie ucielo
![]() Zle to rozegralas - trzeba bylo sie wstrzymac z zakupem i pozniej walczyc o rabacik z tytulu namowienia polowy Wizazu na ten wozek ![]() Cytat:
![]() A to nie kazdy zonaty powinien sie bronic? O ja naiwna ![]() Przypomnial mi sie kawal: Facet budzi sie rano na ciezkim kacu. Rozglada sie po pokoju a tam wyprasowane, ulozone w kostke swieze ubrania, pyszne sniadanko na tacy w towarzystwie goracej kawy i liscik od zony - "jezeli cos jeszcze bedzie Ci potrzebne Skarbie to dzwon. Kocham Cie". Facet spodziewal sie ciezkiej awantury po wczorajszej libacji, wiec zdziwiony pyta corki czy wie o co tu chodzi, bo on oczywiscie nic nie pamieta. Na co corka mu wyjasnia: "Wrociles narabany jak zwykle, zwymiotowales w przedpokoju i glosno spiewales. A gdy matka sciagala Ci spodnie zeby polozyc Cie spac, odepchnales ja krzyczac - zostaw to ty kur*o, jestem zonaty!" ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Na ile umiem na tyle chetnie pomoge |
||||
|
|
|
#502 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja mam z poprzedniej ciąży dwa białe odpinane typowe do karmienia i jeden czarny w którym teraz chodze...............zwyk ły bawełniany z Triumpha kupiony za grosze ,który rośnie wraz z biustem Polecam takie zwykłe Pierś do karmienia wyciąga się z nich szybciej i wygodniej niż z tych które przeznaczone do karmienia
|
|
#503 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=kolba;44638231]Maggie to szczerze współczuję, że Zuzanka nie lubi spać!
Ja nie mam pojęcia jak sie ogarnę przy drugim dziecku jak nie bedzie takie jak Ola. Miała 3 miesiące to spała juz ciągiem w nocy 6h, teraz ma 3 lata i dzień bez dwu lub najlepiej trzygodzinnej drzemki jest dniem straconym. No i o 19ej jest juz w łóżku, sama zasypia i śpi do 7ej - uwielbiam tego mojego Spiocha! Nie wiem co to usypianie dziecka! Podobno ma sie takie dziecko na jakie ma się siły )) Nie za dobrze to o mnie świadczy, ale zdecydowanie nie narzekam ))Moj Krzys tez tak spał duzo i w ogole byl grzeczny bardzo, oby drugi syn tez taki byl!!
|
#504 |
|
Raczkowanie
|
Was nadrobić to jest wielki problem czytam już od południa. Co do henny to też bym chciała jakoś wyglądać bo rzeczywiście ślady po tuszu na policzkach to jeszcze dzieciątko się wystraszy
ale na rzęsach nigdy nie robiłam, ładnie to wygląda? ładny jest efekt? i na jak długo starcza? a wczoraj też pytałam lekarza o paznokcie to się głupio uśmiechnał i mówi że przecież na porodówce też trzeba jakoś wyglądać ważne żeby pazurki nie były czerwone i brzydko obdrapane poza tym nikt nie zwróci uwagi a jesli przyjdzie do cc to są inne sposoby niz tylko sprawdzanie płytki, choć dla bezpieczeństwa ja chyba zrobię sobie bezbarwny żel u stóp, u dłoni zostawiam hybrydę.Zakupiłam wózek co prawda tani, nie zaden firmowy wypas ale patrzyłam na to żeby był zgrabny w miare i jest 3w1
|
#505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogłabyś wrzucić jakiś link/ zdjęcie Bo ja się właśnie zastanawiałam czy nie kupić jakiś materiałowych, z miękką miseczką |
|
|
|
|
#506 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#507 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do bólów głowy, to mierzyłaś sobie ciśnienie? Pijesz odpowiednio dużo? Cytat:
Odnośnie TZa, zaniepokoiłaś mnie bo jestem przekonana że mój także flirtować nie potrafi Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#508 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
COŚ TAKIEGO MAM tylko kupiony za 35 zł był 4 lata temu ![]() Moze nie identyczny ale z tego rodzaju,bez usztywnien,fiszbin, taki jakby sportowy
|
|
#509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dostałam drugą paczkę Edytowane przez baja_86 Czas edycji: 2014-01-16 o 15:48 |
|
|
|
|
#510 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.

zamierzałam się pochwalić, bo wygrałam licytację
, no i zawsze można coś w kryzysowej sytuacji zamówić 

A wybór chrzestnych bedzie jednym z cięższych zadań

ale zaszalałyście 
Już chyba ten czas, że nie bardzo mogę łazić.
.