Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Druga czesc wątku nosić będzie nazwę:
Były bąki, kupy i marudzenia, od dziś myślimy co dzieciom dać do jedzenia. 1 2,78%
Marchew, jabłko i ziemniaczek, niech nam rośnie zdrowo każdy dzieciaczek. 0 0%
Nasze pociechy poznają nowe smaczki i w miseczkach znajdują marchew, dynię i ziemniaczki. 1 2,78%
Daj mi tę noc, tę jedną noc! Przespaną noc- tę jedną noc! 3 8,33%
Mama biega już od rana, chociaz mocno niewyspana! 0 0%
Skazy, krostki i wysypki- od tygodni męczą wszystkich! 0 0%
Ach to wszystko trudne strasznie- niech to dziecko wreszcie zaśnie! 1 2,78%
Gdzieś promocja na pampersy? Wątek nasz wie o tym pierwszy! 3 8,33%
Uff jak gorąco! Puff jak gorąco! Słuchają maluchy nieustająco 0 0%
Lokomotywa i kaczka dziwaczka to repertuar dla każdego dzieciaczka 0 0%
Na pierwszy ząbek czekamy i dietę malucha rozkminiamy. 1 2,78%
W głos się śmieją dzieci nasze, zaraz będą wciinać kaszę! 9 25,00%
Mama pokaż cały świat, bo ja nie chce lezeć tak! 11 30,56%
Zieleń, złoto, jajecznica- w kupie cała okolica! 1 2,78%
Już marchewka się szykuje, mama dziecku ją gotuje! 2 5,56%
ostre tutaj są rozmowy, wątek mamy odlotowy! 1 2,78%
Rozszerzania diety czas - oby kolki poszły w las! 1 2,78%
Marchew, jabłko dobra rzecz - oby kolki poszły precz 1 2,78%
mamusie listopad-grudzień. 0 0%
Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-17, 09:04   #2491
De28
Wtajemniczenie

Dot.: Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I

Bo czesto jest po drugim roku zycia o wiele lepiej.Na szczescie czesto sie z tego wyrasta.My jeszcze mamy, na wiekszosc rzeczy na ktore byl uczulony juz nie jest. U niego pojawiaja sie czerwone suche poliki i peka skora za uszami.Tak mial od urodzenia.I suche, czerwone plamy.Te na szczescie pojawiaja sie tylko przy bardzo silnym alergenie. Ale nie ma juz porownania do tego co bylo kiedys. Na poczatku byly to tylko plamy,sucha skora, potem bylo coraz gorzej.Saczaca sie, pekajaca skora w zgieciach.Dopiero jak doszlismy, na co reaguje bylo o niebi lepiej.

Daniel

Christian
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:05   #2492
lusesita23
Zakorzenienie

nie straszcie mnie z tym rapiejacgm oczkiem
my tez takie mamy, ale zaszczepil

Ryba zdrowka! fajnie,polaczyliscie obie okazje

Aga najwazniejsze,ze mozesz wreszcie Anulke przytulic.
z kazdym dniem bedzie lepiej
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-01-17, 09:11   #2493
aaby
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka255 Pokaż wiadomość
Malutka została wczoraj przewieziona do innego szpitala, na oddział neonatologii niemowlęcej. Tam zajmą się jej płuckami, w których ciągle są jakieś zmiany, oraz jej oddechem, cały czas wymaga tlenoterapii. Transportu karetką nie zniosła zbyt dobrze, musieli jej ustabilizować oddech. Nawet płacz powoduje u niej spadek saturacji.Ale jeden plus mogę ją trzymać na rękach ile się, da,kąpać, zmieniać pieluszkę. Tylko karmić jej mi nie wolno, jest wciąż karmiona przez sondę. W razie czego oiom w tym szpitalu jest powiadomiony o mojej Ani, w razie czego gdyby trzeba było ją znów intubować, czego mam nadzieje- nie będą musieli robić.
Super, że jest przewieziona! Co do podróży to nie ma co się dziwić, to dla niej też nagła zmiana po tylu tygodniach w ciepełku, w inkubatorze...
Trzymam kciuki, by oiom nie był potrzebny!

---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ----------

Cytat:
Napisane przez mamusiaczek Pokaż wiadomość
Któraś z Was pytała o krzesełka. Ja mam Chicco http://www.gadzetomama.pl/wp-content...olly_magic.jpg i serdecznie polecam!! Przez ponad 3 lata mały z niego korzystał i dalej jest jak nowe. Teraz już mały sobie w nim leży. Moim zdaniem warto poszukać choćby używanego. Choć to 3 w 1 to fajne jest dla maluszków, później wystarczy 2 w 1. Z takich tańszych to mój syn najbardziej lubiał to najtańsze z Ikei. U rodziców ma małe drewniane i do bani jest jak dla nas.
Też na nie zwróciłam uwagę I fajnie, że się składa. A powiedz - złożone samo stoi, czy musi być oparte?

Odtąd MY - już nigdy JA.
W duecie siła.

aaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:15   #2494
De28
Wtajemniczenie

Z krzeselek mielismy chicco,dawny model,niezniszczalne.5 dzieci sie przewinela.Musielismy oddac,bo maja kolejnego maluszka.Teraz mamy takie i tez jest super. Ma trzy pozycje i tez sie sklada.Jak dziecko starsze, moze w nim malowac,latwe do utrzymania w czystosci.

http://www.baby-walz.de/index.php?a8..._wersch=767121

Daniel

Christian
Stary 2014-01-17, 09:16   #2495
sanrioo
Zakorzenienie

GG do sanrioo

hej, my po koszmarnym wieczorze i troszkę lepszej nocy...

barwa dla ANI! dzielna dziewczyna na pewno sobie poradzi!

moja mała teraz zasneła ale jakas masakra, nie wiem co jej się stało ale się wydziera straszliwie, daje cyyca zjada i dalej ryk cyca wypluwa, nawet jak się ją nosi to strasznie marudzi... nie może zasnąć a ziewa jak szalona, a jak już śpi to tak niespokojnie że aż się zastanawiam co jej jest.. może coś jem wieczorem co jej przeszkadza? sama juz nie wiem ale genralnie jestem niedospana...

co dziwne na spacerze i po spacerze potrafi spać najedzona 4 godziny (np. wczoraj)
sanrioo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:19   #2496
Kociak85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malinka123108 Pokaż wiadomość
boje sie bo malej ropieje ciagle oczko..bylysmy u lekarki na kontroli to wsio ok mala wazyla tydz temu 4700 (a ma dzis7tyg) a z tym okiem dala krople przez 7 dni dawalam niby przeszki ale troszke jeszcze ropieje ;(i sie martwie powiem o tym rodzinnemu przy szczepieniu moze zleci jakeis badania nie wiem juz sama;(
masuj kącik oka Iga też długo miała ropiejące oczka. Zaczęłam masować kanaliki. Prawe się odetkało. Lewe praktycznie jeszcze w zeszłym tygodniu ropiało. Zaczęłam zakraplać solą fizjologiczną i znowu masowałam, przy każdym karmieniu. Od 2 dni (tfu tfu odpukać) lewe oczko też nie ropieje.

De, długo Daniela trzyma. Oby już mu się polepszyło - najwyższy czas!

rybka, i tak masz super plan na te chrzciny. Mi się na razie nawet nie chce o ich przygotowaniu myśleć.

Ja kurde dzisiaj muszę z małą jechać do ginekologa. Chcę w końcu iść na kontrolę bo to już 6 tygodni minęło. A mój prowadzący coś mi nie odpisuje na smsa z terminem i musiałam się do innego zarejestrować a tam wizyty tylko rano. Nie mam z kim małej zostawić. Mam nadzieję, że szybciutko to załatwimy.

sanrioo, to mogą być bóle brzuszka. Zazwyczaj wieczorem i popołudniami się pojawiają. Moja też miewa takie i właśnie wtedy wypluwa cycka choć niby się na niego rzuca. Na spacerze śpi, w nocy też jak już zaśnie. Od wczoraj podaję jej przy każdym karmieniu Bobotic forte. Na razie wczoraj bólu nie było. Podaję dalej - zobaczę czy to przypadek czy lek działa.

Edytowane przez Kociak85
Czas edycji: 2014-01-17 o 09:24
Kociak85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:27   #2497
sanrioo
Zakorzenienie

GG do sanrioo

Cytat:
Napisane przez Kociak85 Pokaż wiadomość

sanrioo, to mogą być bóle brzuszka. Zazwyczaj wieczorem i popołudniami się pojawiają. Moja też miewa takie i właśnie wtedy wypluwa cycka choć niby się na niego rzuca. Na spacerze śpi, w nocy też jak już zaśnie. Od wczoraj podaję jej przy każdym karmieniu Bobotic forte. Na razie wczoraj bólu nie było. Podaję dalej - zobaczę czy to przypadek czy lek działa.
kurcze no tak też wczoraj myślałam... a Ty karmisz piersią? jak wczoraj mąż małej tak trzymał nóżki i gładził brzuszek to nie płakała, ale kupy robi normalnie, trochę się przy jedzeniu cyca pręży jakoś dziwnie czasem... muszę sprawdzić ten bobotic
Stary 2014-01-17, 09:28   #2498
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ryba91 Pokaż wiadomość
czuje sie fatalnie.
nawet gardło przeszło ale głowa boli i katar niesamowity. Dzisiaj czeka mnie tyle roboty, a jeszcze na miasto po świeczkę na tort dla mamy muszę iść, do gazowni.. no roboty kupe, sił minimalnie. JUtro gotowanie...

A ja robie w domu chrzciny i mam nadzieje ze wyjdzie ok. U mnie za obiad i ciasto [czyli tort] chcą ok 60-70zł za osobe. I choć odpadłą mi rodzina Tżta bo nikogo od nich nie bedzie to i tak knajpa wychodzi mi 600zł za rosół, drugie danie [kluski+ 2rodzaje surówek+2rodzaje mięsa na osobe] kawe i herbate. Tort musze miec swój. I choć jedzenie mają pyszne to za tą kwote to i ja zrobie jakieś super. U mnie bedzie rosół, ziemniaki [nie mam czasu ani miejsca robić kluski] schab,kaczka[jeszcze z promocyjnych cen świątecznych] i karczek pieczony oraz udka z nutą cytryny [oczywiscie nie w ilosciach hurtowych tylko skromni kilka sztuk z każdego mięska] surówki , potem tort i mama robi makowiec japoński bo został nam mak ze świąt, dostałam kaszy manny dużo itd.. potem kawa herbata, pod wieczór mama zrobiła bigos , jakiąś zimną płyte sie zrobi i tyle. Od ok 18-19tej zaczynamy 50tkę mojej mamy wiec ona zrobiła wszystko co PO OBIEDZIE, dla mnie lepsza opcja bo jednak troche kasy idzie. Będzie 13osób, a mięso czy wędliny troche kosztują. Na chrzcie bezie tylko wino. Wczesniej miał być tylko tort ale chrzest miał być o 16tej ale ksiądz tak średnio chciał tą godzinę i zgodził sie albo na 10:30 albo n 12. dlatego tez jest rosół i inne..
Rybko, zdrowia!
Cytat:
Malutka została wczoraj przewieziona do innego szpitala, na oddział neonatologii niemowlęcej. Tam zajmą się jej płuckami, w których ciągle są jakieś zmiany, oraz jej oddechem, cały czas wymaga tlenoterapii. Transportu karetką nie zniosła zbyt dobrze, musieli jej ustabilizować oddech. Nawet płacz powoduje u niej spadek saturacji.Ale jeden plus mogę ją trzymać na rękach ile się, da,kąpać, zmieniać pieluszkę. Tylko karmić jej mi nie wolno, jest wciąż karmiona przez sondę. W razie czego oiom w tym szpitalu jest powiadomiony o mojej Ani, w razie czego gdyby trzeba było ją znów intubować, czego mam nadzieje- nie będą musieli robić.
dla Ani ta podróż też była ciężka więc w sumie nie ma się co dziwić że tak ją przeżyła
ale super że jest bliżej Ciebie
Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Ja robie w knajpie, bo niestety zadna z mam nie pomoze.A sama bym sie chyba zarobila
ja sobie nie wyobrażam jak Ty byś miała zajmować się sama 2 dzieci, ogarnąć taką chałupę i jeszcze chrzciny miałabyś w domu robić

heja! ale śniegu napadało przez noc

przestałam brać tabletki... z plamień zrobiło mi się krwawienie że w nocy przeciekłam

aaa no i zamówiłam mufkę do wózka a na przyszły rok do sanek, w końcu będzie mi w ręce ciepło o taką http://allegro.pl/mufka-owcza-welna-...852732637.html
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13
lineczka1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:29   #2499
sanrioo
Zakorzenienie

GG do sanrioo

tylko ten Bobotic można od 28 dnia życia? moja mała tyle jeszcze nie ma... tak czytam w ulotce
Stary 2014-01-17, 09:29   #2500
maomami
Wtajemniczenie

Dzień dobry, ale dzisiaj pospałyśmy Znaczy Zuza jeszcze śpi
Agnieszka super!!!!!!!!!!! Wyprzytulaj Anulke od wizażowych ciotek

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:31   #2501
sanrioo
Zakorzenienie

GG do sanrioo

lineczko super mufka

o i mała wrzeszczy ...
Stary 2014-01-17, 09:41   #2502
mamusiaczek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aaby Pokaż wiadomość
Też na nie zwróciłam uwagę I fajnie, że się składa. A powiedz - złożone samo stoi, czy musi być oparte?
Stoi samo

Cytat:
Napisane przez sanrioo Pokaż wiadomość
hej, my po koszmarnym wieczorze i troszkę lepszej nocy...
...
co dziwne na spacerze i po spacerze potrafi spać najedzona 4 godziny (np. wczoraj)

Może brzuszek boli?

Mój Tomuś ze snem też się jeszcze nie unormował :/ Teraz w nocy budzi się co 2 godziny i smoczek nie działa, bo tak go ssie jakby go chciał połknąć Na pierś rzuca się jakby sto lat nie jadł. Za to w dzień i 5 godzin wytrzymuje Muszę wymyślić sposób jak to odwrócić, bo długo takich nocek nie wytrzymam
Stary 2014-01-17, 09:42   #2503
Kociak85
Zadomowienie

sanrioo, szczerze mówiąc, to nie wiem czy te 7 dni to robią dużą różnicę, ale możesz też spróbować espumisan - on jest chyba od pierwszych dni życia.
Ja karmię tylko piersią. I też nie wiedziałam od początku czy to bóle brzuszka, bo mała się w końcu uspokajała jak ją wyprzytulałam. Ale zrywała się z takim płaczem, że aż mi się serce krajało.

Dziewczyny mam prośbę!!!
Potrzebuję namiary na jakieś domki nad morzem - chodzi o takie jakieś drewniane, letniskowe domki na 7 osób (4 dorosłe + 3 dzieci). Najlepiej z tarasem i żeby na ośrodku jakieś place zabaw były itp. No i do morza żeby było w miarę blisko, tak żeby na nogach można było dojść z dzieciarnią.
Rodzice moi chcą mi i siostrze zasponsorować wakacje (takie drugie) z nimi i dzieciakami naszymi i nie możemy nic znaleźć.
Stary 2014-01-17, 09:42   #2504
De28
Wtajemniczenie

lineczka-najgorsze to to, ze jeszcze bym musiala lozka szykowac i kolacje z sniadaniem, bo czesc osob by nocowalo u nas

Daniel

Christian
Stary 2014-01-17, 09:44   #2505
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
tylko ten Bobotic można od 28 dnia życia? moja mała tyle jeszcze nie ma... tak czytam w ulotce
możesz podać. zacznij od mniejszej dawki

nam lekarka pozwoliła podać wcześniej.

co do chrzcin to u nas będzie 24 osoby z wszystkimi dziećmi.
Msza jest o 11.30 więc zaczynamy imprezę obiadem.
jestem w trakcie wymyślania menu na cały dzień.
na pewno rosół, rolady, karczek w czosnku, jakieś udka, kluski, czerwona kapucha, sałatka z pekińskiej.
potem tort, sernik, lody chyba
i jakąś kolację muszę mieć przygotować, bo nie wyproszę gości :P

moja mama już się daaaawno zapowiedziała, że mi pomoże.
pomogła mi też przy pierwszych chrzcinach i roczku.

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:49   #2506
ryba91
Zakorzenienie

Lineczko fajna ta mufka ;d ja pomysle a rok bo u nas ani widu zimy, ;d\\

Aga- super ze masz blizej już Anieteraz to juz z górki

Kociak- pisz do Cory ona z nad morza ;d

sanrioo- podaj mniejsza ilosc, albo jakis ulgix baby, espumisan.
Stary 2014-01-17, 09:54   #2507
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny mam prośbę!!!
Potrzebuję namiary na jakieś domki nad morzem - chodzi o takie jakieś drewniane, letniskowe domki na 7 osób (4 dorosłe + 3 dzieci). Najlepiej z tarasem i żeby na ośrodku jakieś place zabaw były itp. No i do morza żeby było w miarę blisko, tak żeby na nogach można było dojść z dzieciarnią.
Rodzice moi chcą mi i siostrze zasponsorować wakacje (takie drugie) z nimi i dzieciakami naszymi i nie możemy nic znaleźć.
my byliśmy z córką tutaj http://www.domkiwpogorzelicy.pl/
do morza mieliśmy 1km ale fajnie wśród drzew szliśmy. Malwina miałam wtedy 13m i trochę dreptała, trochę w wózku. zawsze z obładowanym wóźkiem szliśmy. ale wspominam te "wyprawy" na plażę super

domki może nie są 7 os, ale można by dwa obok siebie np wziać

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 09:58   #2508
sanrioo
Zakorzenienie

GG do sanrioo

Cytat:
sanrioo, szczerze mówiąc, to nie wiem czy te 7 dni to robią dużą różnicę, ale możesz też spróbować espumisan - on jest chyba od pierwszych dni życia.
Ja karmię tylko piersią. I też nie wiedziałam od początku czy to bóle brzuszka, bo mała się w końcu uspokajała jak ją wyprzytulałam. Ale zrywała się z takim płaczem, że aż mi się serce krajało.

Dziewczyny mam prośbę!!!
wakacje

hm no ja mam dokładnie tak jak Ty... mała mi się budzi z rykiem a wcześniej tak nie było i szuka cyca jak szalona pomimo że dopiero co jadła np... pocyca kilka razy i wypluwa po czym znowu szuka, a mleko leci i się potem krztusi bo jej za dużo, ulewa i inne takie i w ryk..

kupię ten bobotic i zapytam jeszcze farmaceuty zobaczymy co powie..

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
możesz podać. zacznij od mniejszej dawki

nam lekarka pozwoliła podać wcześniej.

co do chrzcin to u nas będzie 24 osoby z wszystkimi dziećmi.
Msza jest o 11.30 więc zaczynamy imprezę obiadem.
jestem w trakcie wymyślania menu na cały dzień.
na pewno rosół, rolady, karczek w czosnku, jakieś udka, kluski, czerwona kapucha, sałatka z pekińskiej.
potem tort, sernik, lody chyba
i jakąś kolację muszę mieć przygotować, bo nie wyproszę gości :P

moja mama już się daaaawno zapowiedziała, że mi pomoże.
pomogła mi też przy pierwszych chrzcinach i roczku.
też tak zrobię a u nas chrzest w drugą niedzielę lutego
i chrzciny chyba u mojej mamy w domu

Cytat:
Lineczko fajna ta mufka ;d ja pomysle a rok bo u nas ani widu zimy, ;d\\

Aga- super ze masz blizej już Anieteraz to juz z górki

Kociak- pisz do Cory ona z nad morza ;d

sanrioo- podaj mniejsza ilosc, albo jakis ulgix baby, espumisan.
rybko a Ty w jakim kościele chrzcisz? przyjdzie i do nas zima ja czekam na śnieg
Stary 2014-01-17, 10:09   #2509
domii29
Zakorzenienie

Cytat:
Ania to silna dziewczynka i teraz będzie tylko lepiej Co mówią lekarze ?

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

Dzień dobry
Dzisiaj 17, mój Jaśko kończy dzisiaj 4 miesiące, od rana siedzę i wyglądam o tak nie mogę uwierzyć że moje dziecko właśnie kończy 4 miesiące przecież dopiero dowiedziałam się że jestem w ciąży, dopiero cieszyłam się z kopniaków i rosnącego brzuszka, dopiero co budziłam TŻta że już czas na porodówkę... Jezuuu kiedy to zleciało
domii29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 10:19   #2510
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
wakacje

hm no ja mam dokładnie tak jak Ty... mała mi się budzi z rykiem a wcześniej tak nie było i szuka cyca jak szalona pomimo że dopiero co jadła np... pocyca kilka razy i wypluwa po czym znowu szuka, a mleko leci i się potem krztusi bo jej za dużo, ulewa i inne takie i w ryk..

kupię ten bobotic i zapytam jeszcze farmaceuty zobaczymy co powie..

też tak zrobię a u nas chrzest w drugą niedzielę lutego
i chrzciny chyba u mojej mamy w domu

rybko a Ty w jakim kościele chrzcisz? przyjdzie i do nas zima ja czekam na śnieg
Ja też czekam ale niech przyjdzie po niedzieli bo mam buty do kostki
w Sercu na szombierkach

Dziewczyny, podałąm dzisiaj malemu o 6 bebilon comfort- [zamawiałam zanim byłam u pediatry i dała nam pepti] musze alb wyrzucić albo zużyć bo jedno opakowanie otwarte. Dałam o 6, kupy nie ma, ale nie płakał, nie stęka.. myslicie ze moge podawac zamiennie ?

niunia sama robisz kluchy???/

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ----------

Cytat:
Napisane przez domii29 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

Dzień dobry
Dzisiaj 17, mój Jaśko kończy dzisiaj 4 miesiące, od rana siedzę i wyglądam o tak nie mogę uwierzyć że moje dziecko właśnie kończy 4 miesiące przecież dopiero dowiedziałam się że jestem w ciąży, dopiero cieszyłam się z kopniaków i rosnącego brzuszka, dopiero co budziłam TŻta że już czas na porodówkę... Jezuuu kiedy to zleciało

Chcialam wrzucic zdjecie mojego babla ale stwierdzam iż masz wieksze prawo bo macie świeto czekam na jabłuszkowe zdjecie .;d
Stary 2014-01-17, 10:22   #2511
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:

Dzień dobry
tak tak dopiero jechałaś na porodówkę z reklamówką
dla Jasia, kiedy to zleciało

dziewczyny! [ja wiem ze nie ma się czym podniecać, ale...] Nelka usnęła w łóżeczku! przyzwyczajamy ją do spania w łóżeczku [do tej pory spała w wózku] i teraz na drzemkę ją położyłam
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu".

Nela 5/11/13
Stary 2014-01-17, 10:25   #2512
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lineczka1989 Pokaż wiadomość
tak tak dopiero jechałaś na porodówkę z reklamówką
dla Jasia, kiedy to zleciało

dziewczyny! [ja wiem ze nie ma się czym podniecać, ale...] Nelka usnęła w łóżeczku! przyzwyczajamy ją do spania w łóżeczku [do tej pory spała w wózku] i teraz na drzemkę ją położyłam
a czemu wczesniej spała w wózku?

w takim razie brawa za drzemkę ja ucze Kacpra ze w dzień minimum 5 drzemek po 30 minut musi zrobić, teraz zjadł i ssie paluchy wiec licze ze zarazzaśnie
Stary 2014-01-17, 10:28   #2513
CorkaCzarownic
Zadomowienie

cholibka,mam pocytowane jakieś stare wiadomosci, bo nie miałam kiedy odp
Cytat:
Napisane przez 89Beatka Pokaż wiadomość
Przypomnijcie mi moje drogiw która z was ma ksiażke w PDF, Pierwszy rok życia dziecka, jak któraś ma to proszę PW, bo chciałabym na maila.

Myślałam że się mylę ale nie, infekcja mi się przypelentała mam jeszcze jakimś cudem tylko 3 globulki Nystatyny, a jutro muszę zakupić coś bez recepty, bo pewnie najwcześniej w przyszły piątek trafie do lekarza. Co bez recepty działa dobrze? Nie ejst tragicznie jak narazie.
Mam jeszcze globulki propolisowe,a le termin ważności minął.
też bym prosiła Pierwszy rok z życia dziecka
Cytat:
Napisane przez Firjal Pokaż wiadomość
My też robimy w restauracji,ale mój mąż w niej pracuje więc cena ciut lepsza.Robimy obiad,tort i zimną płytę. W domu nie chciałobym się robić chrzcin,mimo że lubie gotowanie.

---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ----------

A powiedzcie m jak to jest z piwkiem karmi przy kp.bo mąż właśnie się raczy i tak mnie to zastanowiło.ja tam nawet smaka nie mam

Kacper od tygodnia ma kolki popołudniami :thumbdown:
Współczuję kolek
Cytat:
Napisane przez 89Beatka Pokaż wiadomość
Od wczoraj strasznie swędzi mnie blizna po CC, mam ochotę nająć osobistego drapacza

Ryba jak się czujesz?

Dawno |taszanty nie było
Właśnie też o Taszancie myślałam, no i o Basi
Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość
W końcu nadrobilam ale idę spać :P dziecko oporzadzone śpi, mleko ściągnięte a mnie też się należą 2 gidzinki snu :P

Pytanko mam, jak postepujecie z butelkami/ laktatorem itp? Ja od początku wyparzam za każdym razem i zastanawiam się jak długo mam to robić... Czy nie wystarczy mycie i płukanie w gorącej wodzie?
ja wyparzam co kilka dni,a tak myje pod gorącą wodą płynem.
Cytat:
ryba-zdrowka

sylwia-maly nadal chory.Dzis znow do lekarza bo za dlugo to trwa.Ale jest i tak o niebi lepiej.Jeszcze go tak dlugo jednak nie trzymalo.

My bedziemy robili chrzest jak maly bedzie mial pol roku.Daniel tyle mial jak byl chrzczony. Nie chce mi sie tego przygotowywac, szczegolnie ze bedziemy robic 600 km stad.

nemosek- ja jestem za zaspokajaniem potrzeb dziecka.Stad chustowanie, noszenie, przytulanie Moze dzieki temu starszak to teraz przytulak, nie wstydzi sie mowic kocham cie, czy dac buzi.Bo w przedszkolu z tego co widze to rzadkosc.
Ja też zaspakajam potrzeby, bo chyba sama mam taka potrzebę. Ale wpienia mnie jak mi teściu mówi - nie noś, bo będziesz cały czas nosiła, nie bujaj, nie bierz jak płącze. A co g to obchodzi!? Moje dziecko, moje ciało i będę ją tahać ile mi się podoba tylko...
Cytat:
Napisane przez mamusiaczek Pokaż wiadomość
Hello! Miałam być w miarę na bieżąco coś mi nie idzie. Z tego co pamiętam:

xxxMikixxx
Dużo zdrówka!!

agnieszka255 bardzo się cieszę, że z Anią już lepiej!!

De28 namęczysz się bidulko Mam nadzieję, że Daniel szybciutko wyzdrowieje

Nemosek nie trać nadziei, że to nie AZS. Już tu chyba pisałam, że mój syn też miał stwierdzone AZS przez panią alergolog i co? Zaczęło się jak miał niecałe poł roku ok. listopada, a jak tylko przyszła wiosna to mu przeszło. Dodam, że dietę całą zimę trzymałam a cholerstwo nie przechodziło. Najgorsze miał policzki Za rok jesienią znowu miał placki na nóżkach, ale na policzkach już nie. Teraz po tych 4 latach miał dosłownie 2 plamki i odpukać przeszło. Pani alergolog stwierdziła, że to jednak chyba była niedojrzałość skórna.

Któraś z Was pytała o krzesełka. Ja mam Chicco http://www.gadzetomama.pl/wp-content...olly_magic.jpg i serdecznie polecam!! Przez ponad 3 lata mały z niego korzystał i dalej jest jak nowe. Teraz już mały sobie w nim leży. Moim zdaniem warto poszukać choćby używanego. Choć to 3 w 1 to fajne jest dla maluszków, później wystarczy 2 w 1. Z takich tańszych to mój syn najbardziej lubiał to najtańsze z Ikei. U rodziców ma małe drewniane i do bani jest jak dla nas.

Kurczę...od poniedziałku ferie a śniegu 0! Mały zaopatrzony w sanki, narty a tu wiosna
Możesz przyjechac nad morze, u nas napadało w nocy tyle śniegu, że można pływać
Cytat:
Kochana, nie smutaj się, to podróż długa dla takiego maluszka Na pewno z Anulką będzie wszystko ok!
Cytat:
Bo czesto jest po drugim roku zycia o wiele lepiej.Na szczescie czesto sie z tego wyrasta.My jeszcze mamy, na wiekszosc rzeczy na ktore byl uczulony juz nie jest. U niego pojawiaja sie czerwone suche poliki i peka skora za uszami.Tak mial od urodzenia.I suche, czerwone plamy.Te na szczescie pojawiaja sie tylko przy bardzo silnym alergenie. Ale nie ma juz porownania do tego co bylo kiedys. Na poczatku byly to tylko plamy,sucha skora, potem bylo coraz gorzej.Saczaca sie, pekajaca skora w zgieciach.Dopiero jak doszlismy, na co reaguje bylo o niebi lepiej.
Boziu, biedny Daniel, nie wyobrażam sobie jak taka pękająca skóra musiała go boleć... Chybabym płakała razem z nim
Cytat:

Dziewczyny mam prośbę!!!
Ja w Dziwnowie mieszkam, więc z Wrocławia fajna trasa, nawet bardzo. Dzisiaj jak pójdę na pocztę to podskocze, bo mamy domki drewniane nad niemal samym morzem, obok jest market. To spiszę numer, bo tam chyba są ja mam nadzieję. I tż spytam jeszcze, bo on się tam zna z tymi ludźmi...

Kurde pisałyście o tych dietach, ja to już sobie zeszycik założyłam i wklejam różne przepisy, bedę zapisywać wszystko, bo nie ogarniam tematu
Może by zrobic osobny post na 1 stronie na temat rozszerzania diety i zbierać info? Np. link do posta De można by było dodać

A u nas od kilku dni skok, co swoją drogą uświadomiła mi Anoula wczoraj chyba był krytyczny punkt, bo Ulka nie spała nawet na spacerze a łaziliśmy jak śnieg sypał To było wspaniałe, tak założyć słuchawki i iść w siną dal jak za dawnych studenckich czasów, tylko tym razem pchałam wózek i szłam nad morze aż ze mnie te męczarnie i stresy ostatnich tygodni spłynęły...
Wczoraj Ulka zasnęła dopiero o 19, a nie spała od 5.20, czyloi porannego karmienia. Nie narzekam zbytnio, bo spać poszla o 19, z przerwą na kąpiel i butle 3x przez noc. Tż w końcu się zreflektował i mi pomaga, więc jestem w mairę wyspana, a raczej nie jestem, bo sypiam po 6-7h

Nie odpisałam Wam na ostatnie wiadomości o lecącym mleku. Nasturcja nie zamrażam, bo śmieci jem, nadal mnie ząb boli, do tego nie miałam czasu na normalne posiłki. Nie jadam regularnie, same gotowe dania i słodycze... No nie chciałabym raczyć tym mlekiem Ulki
Stary 2014-01-17, 10:52   #2514
Madzik 89
Zadomowienie

Witam!
Cytat:
Daj połowę dawki, my tak robiliśmy po konsultacji z lekarzem

---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Mój mały przytulasek od kilku dni śpi od 23 do 7-8 rano
Za jakiś czas będziemy mu przesuwać porę kąpieli, bo kąpiemy dość późno po 22 później butla i w kimę, a mamy na celu kąpiel o 20- 21, butla i kimka
20.08.2016
Madzik 89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 10:53   #2515
Anoula
Zakorzenienie

Agnieszko w końcu się doczekałaś przytulania i zajmowania oby się wszystko z saturacją i płuckami unormowało.

Natalia miała wczoraj podwyższoną temperaturę po szczepionce i przespała pół dnia i noc, ciężko było ją w ogóle przekonać do jedzenia, ale ponoć to normalne. Na szczęście temperatura nie skoczyła powyżej 38 stopni i obeszło się bez leków.

U nas była dziś położna, zdałam kilka oytań, które budziły moją wątpliwość.
- pytałam o oliwkę, bo był tutaj taki temat i jedna z Was pisała (nie pamiętam która), że zatyka pory. Moja położna powiedziała, że to zależy kto robi kampanię reklamową. Że jak Ci od emoilentów to oliwka jest be. Powiedziała, że jesli kąpiemy w emoilentach to faktycznie niby nie ma już potrzeby oliwki, chyba, że zauważyłoby się, że skóra nadal sucha to nie powinno zaszkodzić.
- moje dziecko ostatnio nie chce ssać więcej niz 10 minut, ale po tych 10 minutach czuć, że pierś opróżniona. Kiedyś był problem, że po prostu po tych 10 min mi zasypiała, teraz po prostu nawet jak nie śpi to nie chce chwytać. Położna powiedziała, że widocznie Natalia nauczyła się efektywniej ssać i już nie potrzebuje być 15 minut przy piersi, żeby się najeść i że skoro przybiera nam tak ładnie na wadze to się nie przejmować
- mi co prawda włosy jeszcze nie zaczęły garściami wypadać, ale doradziła, że jakby coś to można skrzyp i pokrzywę.
-porozmawiałyśmy też trochę o rozszerzeniu diety, mimo, że u nas jeszcze dużo czasu do tego (ale zleci szybko). I od niej taka rada, żeby zaczynać od warzyw, a dopiero później owoce. Dlaczego? Bo warzywa są mniej słodkie i dzieci gorzej akceptują. A jak się przyzwyczają do słodkich owoców to później może być problem wprowadzić warzywka.
- nie wiem czy którejś z Was też jest taki problem, ale u TŻ w rodzinie występowała celiakia i pytałam o kaszki i inne produkty glutenowe. No niestety nie da się na razie inaczej sprawdzić jak podawać i obserwować dziecko. Mam nadzieję, że mimo wszystko u nas celiakii nie będzie.
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 10:59   #2516
lineczka1989
Zakorzenienie

tym co nie mają śniegu, przesyłam trochę zimy!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20140117_102047.jpg (113,6 KB, 24 załadowań)

Nela 5/11/13
Stary 2014-01-17, 11:00   #2517
Madzik 89
Zadomowienie

Cytat:

Dzień dobry
Za 4 miesiąc
20.08.2016

Edytowane przez Madzik 89
Czas edycji: 2014-01-17 o 11:08
Stary 2014-01-17, 11:02   #2518
lineczka1989
Zakorzenienie

Cytat:
a czemu wczesniej spała w wózku?

w takim razie brawa za drzemkę ja ucze Kacpra ze w dzień minimum 5 drzemek po 30 minut musi zrobić, teraz zjadł i ssie paluchy wiec licze ze zarazzaśnie
w sumie to nie wiem:P chyba dla naszej wygody, ale koniec tego trzeba przyzwyczaić do łóżeczka bo jeszcze trochę i gondola będzie za mała

Nela 5/11/13
Stary 2014-01-17, 11:02   #2519
Anoula
Zakorzenienie

miałam jeszcze o foteliku pisać, my jeszcze w ciąży rozważaliśmy zakup takiego wynalazku: na razie jeszcze nie myśleliśmy o zakupie (TŻ na razie załatwiał huśtawkę), ale dalej poważnie mi to chodzi po głowie
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-17, 11:12   #2520
Madzik 89
Zadomowienie

Byliśmy wczoraj u lekarza, bo mały przeziębiony, ma katarek, kaszle i kicha od czasu do czasu i przy okazji zapytałam z ciekawości o rozszerzanie diety, a pediatra mi na to, że spokojnie mogę rozszerzać po skończonym 3 miesiącu, czyli 12 tygodniu Jestem troszkę w szoku ale skoro lekarz tak mówi, a lekarz bardzo dobry, mojego TŻ od maleńkości leczyła więc chyba się zna Zaleciła żeby zacząć od kleiku ryżowego w maleńkiej ilości, potem dać "liznąć" papki z gotowanej marchewki, jabłuszka..
20.08.2016
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości