|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Druga czesc wątku nosić będzie nazwę: | |||
| Były bąki, kupy i marudzenia, od dziś myślimy co dzieciom dać do jedzenia. |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko i ziemniaczek, niech nam rośnie zdrowo każdy dzieciaczek. |
|
0 | 0% |
| Nasze pociechy poznają nowe smaczki i w miseczkach znajdują marchew, dynię i ziemniaczki. |
|
1 | 2,78% |
| Daj mi tę noc, tę jedną noc! Przespaną noc- tę jedną noc! |
|
3 | 8,33% |
| Mama biega już od rana, chociaz mocno niewyspana! |
|
0 | 0% |
| Skazy, krostki i wysypki- od tygodni męczą wszystkich! |
|
0 | 0% |
| Ach to wszystko trudne strasznie- niech to dziecko wreszcie zaśnie! |
|
1 | 2,78% |
| Gdzieś promocja na pampersy? Wątek nasz wie o tym pierwszy! |
|
3 | 8,33% |
| Uff jak gorąco! Puff jak gorąco! Słuchają maluchy nieustająco |
|
0 | 0% |
| Lokomotywa i kaczka dziwaczka to repertuar dla każdego dzieciaczka |
|
0 | 0% |
| Na pierwszy ząbek czekamy i dietę malucha rozkminiamy. |
|
1 | 2,78% |
| W głos się śmieją dzieci nasze, zaraz będą wciinać kaszę! |
|
9 | 25,00% |
| Mama pokaż cały świat, bo ja nie chce lezeć tak! |
|
11 | 30,56% |
| Zieleń, złoto, jajecznica- w kupie cała okolica! |
|
1 | 2,78% |
| Już marchewka się szykuje, mama dziecku ją gotuje! |
|
2 | 5,56% |
| ostre tutaj są rozmowy, wątek mamy odlotowy! |
|
1 | 2,78% |
| Rozszerzania diety czas - oby kolki poszły w las! |
|
1 | 2,78% |
| Marchew, jabłko dobra rzecz - oby kolki poszły precz |
|
1 | 2,78% |
| mamusie listopad-grudzień. |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2491 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kupy, bąki,ulewania - WSZYSTKO WARTE OBGADANIA! Mamy XI-XII'13 cz.I
Bo czesto jest po drugim roku zycia o wiele lepiej.Na szczescie czesto sie z tego wyrasta.My jeszcze mamy, na wiekszosc rzeczy na ktore byl uczulony juz nie jest. U niego pojawiaja sie czerwone suche poliki i peka skora za uszami.Tak mial od urodzenia.I suche, czerwone plamy.Te na szczescie pojawiaja sie tylko przy bardzo silnym alergenie. Ale nie ma juz porownania do tego co bylo kiedys. Na poczatku byly to tylko plamy,sucha skora, potem bylo coraz gorzej.Saczaca sie, pekajaca skora w zgieciach.Dopiero jak doszlismy, na co reaguje bylo o niebi lepiej.
|
|
|
|
#2492 |
|
Zakorzenienie
|
nie straszcie mnie z tym rapiejacgm oczkiem
![]() my tez takie mamy, ale zaszczepil ![]() Ryba zdrowka! fajnie,polaczyliscie obie okazje ![]() Aga najwazniejsze,ze mozesz wreszcie Anulke przytulic. z kazdym dniem bedzie lepiej Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2493 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzymam kciuki, by oiom nie był potrzebny! ---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Cytat:
|
|
#2494 |
|
Wtajemniczenie
|
Z krzeselek mielismy chicco,dawny model,niezniszczalne.5 dzieci sie przewinela.Musielismy oddac,bo maja kolejnego maluszka.Teraz mamy takie i tez jest super. Ma trzy pozycje i tez sie sklada.Jak dziecko starsze, moze w nim malowac,latwe do utrzymania w czystosci.
http://www.baby-walz.de/index.php?a8..._wersch=767121 |
|
|
|
#2495 |
|
Zakorzenienie
|
hej, my po koszmarnym wieczorze i troszkę lepszej nocy...
barwa dla ANI! dzielna dziewczyna na pewno sobie poradzi!moja mała teraz zasneła ale jakas masakra, nie wiem co jej się stało ale się wydziera straszliwie, daje cyyca zjada i dalej ryk cyca wypluwa, nawet jak się ją nosi to strasznie marudzi... nie może zasnąć a ziewa jak szalona, a jak już śpi to tak niespokojnie że aż się zastanawiam co jej jest.. może coś jem wieczorem co jej przeszkadza? sama juz nie wiem ale genralnie jestem niedospana...co dziwne na spacerze i po spacerze potrafi spać najedzona 4 godziny (np. wczoraj) |
|
|
|
#2496 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
De, długo Daniela trzyma. Oby już mu się polepszyło - najwyższy czas! rybka, i tak masz super plan na te chrzciny. Mi się na razie nawet nie chce o ich przygotowaniu myśleć. Ja kurde dzisiaj muszę z małą jechać do ginekologa. Chcę w końcu iść na kontrolę bo to już 6 tygodni minęło. A mój prowadzący coś mi nie odpisuje na smsa z terminem i musiałam się do innego zarejestrować a tam wizyty tylko rano. Nie mam z kim małej zostawić. Mam nadzieję, że szybciutko to załatwimy. sanrioo, to mogą być bóle brzuszka. Zazwyczaj wieczorem i popołudniami się pojawiają. Moja też miewa takie i właśnie wtedy wypluwa cycka choć niby się na niego rzuca. Na spacerze śpi, w nocy też jak już zaśnie. Od wczoraj podaję jej przy każdym karmieniu Bobotic forte. Na razie wczoraj bólu nie było. Podaję dalej - zobaczę czy to przypadek czy lek działa.
06.12.2013 - Iga 20.06.2016 - Olek Edytowane przez Kociak85 Czas edycji: 2014-01-17 o 09:24 |
|
|
|
|
#2497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2498 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ale super że jest bliżej Ciebie Cytat:
![]() heja! ale śniegu napadało przez noc ![]() przestałam brać tabletki... z plamień zrobiło mi się krwawienie że w nocy przeciekłam ![]() aaa no i zamówiłam mufkę do wózka a na przyszły rok do sanek, w końcu będzie mi w ręce ciepło o taką http://allegro.pl/mufka-owcza-welna-...852732637.html
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|||
|
|
|
#2499 |
|
Zakorzenienie
|
tylko ten Bobotic można od 28 dnia życia? moja mała tyle jeszcze nie ma... tak czytam w ulotce
|
|
|
|
#2500 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry, ale dzisiaj pospałyśmy
Znaczy Zuza jeszcze śpi Agnieszka super!!!!!!!!!!! Wyprzytulaj Anulke od wizażowych ciotek
|
#2501 |
|
Zakorzenienie
|
lineczko super mufka
![]() o i mała wrzeszczy ... |
|
|
|
#2502 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Może brzuszek boli? Mój Tomuś ze snem też się jeszcze nie unormował :/ Teraz w nocy budzi się co 2 godziny i smoczek nie działa, bo tak go ssie jakby go chciał połknąć Na pierś rzuca się jakby sto lat nie jadł. Za to w dzień i 5 godzin wytrzymuje Muszę wymyślić sposób jak to odwrócić, bo długo takich nocek nie wytrzymam
|
||
|
|
|
#2503 |
|
Zadomowienie
|
sanrioo, szczerze mówiąc, to nie wiem czy te 7 dni to robią dużą różnicę, ale możesz też spróbować espumisan - on jest chyba od pierwszych dni życia.
Ja karmię tylko piersią. I też nie wiedziałam od początku czy to bóle brzuszka, bo mała się w końcu uspokajała jak ją wyprzytulałam. Ale zrywała się z takim płaczem, że aż mi się serce krajało. Dziewczyny mam prośbę!!! Potrzebuję namiary na jakieś domki nad morzem - chodzi o takie jakieś drewniane, letniskowe domki na 7 osób (4 dorosłe + 3 dzieci). Najlepiej z tarasem i żeby na ośrodku jakieś place zabaw były itp. No i do morza żeby było w miarę blisko, tak żeby na nogach można było dojść z dzieciarnią. Rodzice moi chcą mi i siostrze zasponsorować wakacje (takie drugie) z nimi i dzieciakami naszymi i nie możemy nic znaleźć.
|
#2504 |
|
Wtajemniczenie
|
lineczka-najgorsze to to, ze jeszcze bym musiala lozka szykowac i kolacje z sniadaniem, bo czesc osob by nocowalo u nas
|
|
|
|
#2505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nam lekarka pozwoliła podać wcześniej. co do chrzcin to u nas będzie 24 osoby z wszystkimi dziećmi. Msza jest o 11.30 więc zaczynamy imprezę obiadem. jestem w trakcie wymyślania menu na cały dzień. na pewno rosół, rolady, karczek w czosnku, jakieś udka, kluski, czerwona kapucha, sałatka z pekińskiej. potem tort, sernik, lody chyba i jakąś kolację muszę mieć przygotować, bo nie wyproszę gości :P moja mama już się daaaawno zapowiedziała, że mi pomoże. pomogła mi też przy pierwszych chrzcinach i roczku. |
|
|
|
|
#2506 |
|
Zakorzenienie
|
Lineczko fajna ta mufka ;d ja pomysle a rok bo u nas ani widu zimy, ;d\\
Aga- super ze masz blizej już Anie teraz to juz z górkiKociak- pisz do Cory ona z nad morza ;d sanrioo- podaj mniejsza ilosc, albo jakis ulgix baby, espumisan.
|
#2507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do morza mieliśmy 1km ale fajnie wśród drzew szliśmy. Malwina miałam wtedy 13m i trochę dreptała, trochę w wózku. zawsze z obładowanym wóźkiem szliśmy. ale wspominam te "wyprawy" na plażę super ![]() domki może nie są 7 os, ale można by dwa obok siebie np wziać |
|
|
|
|
#2508 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hm no ja mam dokładnie tak jak Ty... mała mi się budzi z rykiem a wcześniej tak nie było i szuka cyca jak szalona pomimo że dopiero co jadła np... pocyca kilka razy i wypluwa po czym znowu szuka, a mleko leci i się potem krztusi bo jej za dużo, ulewa i inne takie i w ryk.. kupię ten bobotic i zapytam jeszcze farmaceuty zobaczymy co powie.. Cytat:
![]() i chrzciny chyba u mojej mamy w domu ![]() Cytat:
ja czekam na śnieg |
|||
|
|
|
#2509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co mówią lekarze ?---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Dzień dobry Dzisiaj 17, mój Jaśko kończy dzisiaj 4 miesiące, od rana siedzę i wyglądam o tak
|
|
|
|
|
#2510 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w Sercu na szombierkach ![]() Dziewczyny, podałąm dzisiaj malemu o 6 bebilon comfort- [zamawiałam zanim byłam u pediatry i dała nam pepti] musze alb wyrzucić albo zużyć bo jedno opakowanie otwarte. Dałam o 6, kupy nie ma, ale nie płakał, nie stęka.. myslicie ze moge podawac zamiennie ? niunia sama robisz kluchy???/ ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- Cytat:
![]() Chcialam wrzucic zdjecie mojego babla ale stwierdzam iż masz wieksze prawo bo macie świeto czekam na jabłuszkowe zdjecie .;d
|
|
#2511 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla Jasia, kiedy to zleciało ![]() dziewczyny! [ja wiem ze nie ma się czym podniecać, ale...] Nelka usnęła w łóżeczku!
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 |
|
|
|
|
#2512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w takim razie brawa za drzemkę ja ucze Kacpra ze w dzień minimum 5 drzemek po 30 minut musi zrobić, teraz zjadł i ssie paluchy wiec licze ze zarazzaśnie
|
|
#2513 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Na pewno z Anulką będzie wszystko ok! Cytat:
![]() Cytat:
Kurde pisałyście o tych dietach, ja to już sobie zeszycik założyłam i wklejam różne przepisy, bedę zapisywać wszystko, bo nie ogarniam tematu Może by zrobic osobny post na 1 stronie na temat rozszerzania diety i zbierać info? Np. link do posta De można by było dodać A u nas od kilku dni skok, co swoją drogą uświadomiła mi Anoula a łaziliśmy jak śnieg sypałWczoraj Ulka zasnęła dopiero o 19, a nie spała od 5.20, czyloi porannego karmienia. Nie narzekam zbytnio, bo spać poszla o 19, z przerwą na kąpiel i butle 3x przez noc. Tż w końcu się zreflektował i mi pomaga, więc jestem w mairę wyspana, a raczej nie jestem, bo sypiam po 6-7h ![]() Nie odpisałam Wam na ostatnie wiadomości o lecącym mleku. Nasturcja nie zamrażam, bo śmieci jem, nadal mnie ząb boli, do tego nie miałam czasu na normalne posiłki. Nie jadam regularnie, same gotowe dania i słodycze... No nie chciałabym raczyć tym mlekiem Ulki
|
|
|
#2514 | |
|
Zadomowienie
|
Witam!
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Mój mały przytulasek od kilku dni śpi od 23 do 7-8 rano Za jakiś czas będziemy mu przesuwać porę kąpieli, bo kąpiemy dość późno po 22 później butla i w kimę, a mamy na celu kąpiel o 20- 21, butla i kimka
|
|
#2515 |
|
Zakorzenienie
|
Agnieszko w końcu się doczekałaś przytulania i zajmowania
Natalia miała wczoraj podwyższoną temperaturę po szczepionce i przespała pół dnia i noc, ciężko było ją w ogóle przekonać do jedzenia, ale ponoć to normalne. Na szczęście temperatura nie skoczyła powyżej 38 stopni i obeszło się bez leków. U nas była dziś położna, zdałam kilka oytań, które budziły moją wątpliwość. - pytałam o oliwkę, bo był tutaj taki temat i jedna z Was pisała (nie pamiętam która), że zatyka pory. Moja położna powiedziała, że to zależy kto robi kampanię reklamową. Że jak Ci od emoilentów to oliwka jest be. Powiedziała, że jesli kąpiemy w emoilentach to faktycznie niby nie ma już potrzeby oliwki, chyba, że zauważyłoby się, że skóra nadal sucha to nie powinno zaszkodzić. - moje dziecko ostatnio nie chce ssać więcej niz 10 minut, ale po tych 10 minutach czuć, że pierś opróżniona. Kiedyś był problem, że po prostu po tych 10 min mi zasypiała, teraz po prostu nawet jak nie śpi to nie chce chwytać. Położna powiedziała, że widocznie Natalia nauczyła się efektywniej ssać i już nie potrzebuje być 15 minut przy piersi, żeby się najeść i że skoro przybiera nam tak ładnie na wadze to się nie przejmować ![]() - mi co prawda włosy jeszcze nie zaczęły garściami wypadać, ale doradziła, że jakby coś to można skrzyp i pokrzywę. -porozmawiałyśmy też trochę o rozszerzeniu diety, mimo, że u nas jeszcze dużo czasu do tego (ale zleci szybko). I od niej taka rada, żeby zaczynać od warzyw, a dopiero później owoce. Dlaczego? Bo warzywa są mniej słodkie i dzieci gorzej akceptują. A jak się przyzwyczają do słodkich owoców to później może być problem wprowadzić warzywka. - nie wiem czy którejś z Was też jest taki problem, ale u TŻ w rodzinie występowała celiakia i pytałam o kaszki i inne produkty glutenowe. No niestety nie da się na razie inaczej sprawdzić jak podawać i obserwować dziecko. Mam nadzieję, że mimo wszystko u nas celiakii nie będzie. |
|
|
|
#2516 |
|
Zakorzenienie
|
tym co nie mają śniegu, przesyłam trochę zimy!
|
|
|
#2517 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Za 4 miesiąc ![]() ![]()
20.08.2005 14.11.2013 nasz maluszek <3 20.08.2014 20.08.2016 ![]() Edytowane przez Madzik 89 Czas edycji: 2014-01-17 o 11:08 |
|
|
|
|
#2518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2519 |
|
Zakorzenienie
|
miałam jeszcze o foteliku pisać, my jeszcze w ciąży rozważaliśmy zakup takiego wynalazku:
na razie jeszcze nie myśleliśmy o zakupie (TŻ na razie załatwiał huśtawkę), ale dalej poważnie mi to chodzi po głowie
|
|
|
|
#2520 |
|
Zadomowienie
|
Byliśmy wczoraj u lekarza, bo mały przeziębiony, ma katarek, kaszle i kicha od czasu do czasu i przy okazji zapytałam z ciekawości o rozszerzanie diety, a pediatra mi na to, że spokojnie mogę rozszerzać po skończonym 3 miesiącu, czyli 12 tygodniu
Jestem troszkę w szoku ale skoro lekarz tak mówi, a lekarz bardzo dobry, mojego TŻ od maleńkości leczyła więc chyba się zna Zaleciła żeby zacząć od kleiku ryżowego w maleńkiej ilości, potem dać "liznąć" papki z gotowanej marchewki, jabłuszka..
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:39.

dzielna dziewczyna na pewno sobie poradzi!

Muszę wymyślić sposób jak to odwrócić, bo długo takich nocek nie wytrzymam
teraz to juz z górki

Za rok jesienią znowu miał placki na nóżkach, ale na policzkach już nie. Teraz po tych 4 latach miał dosłownie 2 plamki i odpukać przeszło. Pani alergolog stwierdziła, że to jednak chyba była niedojrzałość skórna. 
Za 4 miesiąc
na razie jeszcze nie myśleliśmy o zakupie (TŻ na razie załatwiał huśtawkę), ale dalej poważnie mi to chodzi po głowie