|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części: | |||
| Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 |
|
0 | 0% |
| Nie mam pomysłu na tytuł wątku,bo cały czas myślę o moim dzieciątku |
|
0 | 0% |
| Poznajemy nowe smaki, bo coraz większe z nas dzieciaki |
|
14 | 37,84% |
| Na czworaka zaraz stanę i zachwycę moją mamę |
|
1 | 2,70% |
| Czy deserek, czy obiadek, oby nie był ze mnie niejadek |
|
0 | 0% |
| Wcinam obiad, deser, mleko, do pół roczku niedaleko |
|
11 | 29,73% |
| Skonczyły się już kolki, wszak wyrastam z mej gondolki |
|
2 | 5,41% |
| Żółwik, słonik, hipopotam, ja dzidziusia swego kocham |
|
4 | 10,81% |
| Normy obrotów, siadania i mowy nie moga wyjść mamusiom z głowy |
|
1 | 2,70% |
| Mamo w rękę weź łyżeczkę i sprawdź czy mój płacz, to przez ząbeczek |
|
0 | 0% |
| Powoli się rozkręcam, z brzuszka na plecy się już przekręcam |
|
4 | 10,81% |
| Głosujący: 37. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie mam pomysłu na tytuł wątku,bo cały czas myślę o moim dzieciątku,mamy IX-X'1
ja-ika no chcę właśnie, dzisiaj jak mu dziąsła posmarowałam to się tak zaśmiał
przy następnym smarowaniu włączę kamerkę normalnie muszę to nagrać na pamiątkę ![]() o matko ten debil Konju w ddtvn
|
#3062 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nie mam pomysłu na tytuł wątku,bo cały czas myślę o moim dzieciątku,mamy IX-X'1
Cytat:
![]() Dziekuje Gorgulku
|
|
|
#3063 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naszej Zuzce doktor wyciął ok. 1/4 nerki, temu chłopcu została 1/4 nerki (plus druga). Już jest zapowiedziane, że 5-10 lat i trzeba będzie i tę resztę wyciąć.. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kochana, dziś zobaczyłam, że sms, który do Ciebie napisałam w odpoweidzi na Twój, jest w wiadomościach niewysłanych przepraszam...Cytat:
Dużo sił!
|
|
#3064 |
|
Zakorzenienie
|
Little_spark co do czapek to mam tą sama schize dlatego ich nie wiaze... jak Maciej lezy w foteliku to czasem sie zsuwa głowa niżej, a czapka na drodze tarcia zostaje wyzej... wczoraj jak wracałam autem do domu (tesciowa ubierała Macka ) to zatrzymalam sie na przystanku zeby sprawdzic czy mu czapki nie zawiazała
![]() tez jestem zeschizowana Ja ja tez sprawdzam czy oddycha mi dziecko![]() anutka ja z plecami mam mega problem, czekam teraz na wyniki rezonansu... jak karmisz piersia to nie wiele mozesz sobie pomoc oprocz cwiczen, zakladania taśm (kinezjotaping); materac, masaz mnie uratował dobry materac termooaktywny czy jakos tak ![]() ahhh a jak nie paliłas po proodzie to nie zaczynaj:P Snow the Little gym... idea z USA, w Polsce jest w Krakowie, Szczecinie i Warszawie... skakalismy na piłkach, chodzilismy raczkami po równoważni i róznych drabinkach (przygotowanie do raczkowania); tanczylismy w róznych pozycjach z dziecmi, czołgalismy sie, turlikalismy z dzieckiem; Maciek lezal na brzuchu na pochylni ...raz glowa w gore raz glowa w dół... wsyztsko jest kolorowe, piekne...dzwoneczki, muzyka, uderzanie paleczkami o siebie itp.
|
|
#3065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Daj spokój z tymi matami, ja z tej z pianinkiem pościągałam wszystkie zabawki i powiesiłam pluszaki, bo młodu non stop płakał. Obiad zrobiony, posprzatane... luzik.
|
|
#3066 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie ja wczoraj na spacerze dostałam sms z bramki orange od "D"
i mnie męczy kto to wysłał skoro tylko Wy i TZ wiedzieliście o moim dole a treść sms "bry to nie myśl, troszku problemow jest ale nie przezywaj"
|
#3067 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do grzechotek to tez mamy jedna co niby byla od 3+ a strasznie ciezka. jak małej dałam do reki to sie walnela 2 razy w glowe i juz jej nie daje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ja nie chce namawiac do krepowania dziecka, ale probowalas z otulaczkiem na noc? ja mysle ze by to wydluzylo jego sen....u nas bez tego pewnie za dlugo by nie pospala.... dzisiaj konczymy 4 miesiace
|
|
#3068 |
|
Zakorzenienie
|
kupiłam dziecku oballa i dziecka nie ma
|
#3069 |
|
czyli Endżi
|
No to kiedyś miałam "Rozmoy w toku" włączone na 10 minut (więcej nie dam rady oglądać tej błazenady). I był facet co 14 lat nie myje zębów, bo mu dentysta powiedział, że ma paradontozę - to ten się załamał i stwierdził, że nie ma sensu się wysilać
No jacha, że nie
|
#3070 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z mojego to nie ma prawie nikogo... Chyba tylko Angelikada. Pytałaś jak tam u nas. W poniedziałek wyszłyśmy do domu. W piątek przenieśli nas na tę inną salę, ale przetrwałyśmy. KP również. Mimo, że położyli do nas dziewczynkę, do której przychodził TATA. Żaliłam się Tżowi, że jak ja teraz będę cycka przy obcym facecie wyciągać. Powiedział, że jak zobaczy, że sie gościu gapi to da mu w pysk. hyhy, ucieszył się, że jednak się nei gapi, bo jak go zobaczył... Gościu ze 2 razy tyle ważył co mój Tż. Wczoraj Zuzce wyciągnęli szwy. Dalej wpada w panikę i płacze przeraźliwie. Może to ból, nie wiem... ![]() Cytat:
Zazdroszczę :P Cytat:
Cytat:
|
|
#3071 |
|
Zakorzenienie
|
Czaszka rób test, ale będę Ci zazdrościć
![]() u nas kiepska pogoda a też bym do zabawkowego poszła po tego oballa ![]() dzisiaj na obiad robię krupnik bo mąż chciał, a na drugie pierogi ze szpiankiem i fetą bo ja mam ochotę
|
#3072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zrobiłam warzywa na patelnię z ryżem i kurczakiem.
|
|
#3073 | |
|
Zakorzenienie
|
My mamy dwa. Jeden to prosta kula, a drugi to taka mini sztanga
Super zabawki. ![]() Cytat:
Wczoraj pochwaliłam się z szybko. Zuzka się jednak jeszcze obudziła i był okropny płacz... Ale! Udało się ją na trochę znowu położyć do łóżeczka. Pospała w nim ze 3 godzinki, a rodzice zajęli się w końcu sobą chyba 3 raz od porodu......... Podawanie Zuzi antybiotyku to chyba kara za jakieś grzechy... Więcej wypluwa niż jej wlewamy Tyyyyyle śliny...
|
|
#3074 | |||
|
czyli Endżi
|
Cytat:
I basen. I warsztaty. I masaże.Ja tylko siedzę w domu jak picza. Jak jest pogoda to spacer. Wow, dupę urywa ![]() Cytat:
Myślisz, że to w ogóle nie jest grane ?Przypomniałaś mi, że obala musimy kupić ![]() Cytat:
A on się po prostu budzi, nie ma w tym histerii - no chyba, że po dłuższym czasie nie dam mu tego, czego oczekuje Krępowanie odpada, bo on tego nie lubi. Na ogół rozkłada rączki na szeroko, nie lubi mieć ich przykrytych. W trakcie snu przekręca się na boczki. Pielęgniara to w ogóle hit. Przyszła na krótko przed 5 miesiącem na patronaż (błyskawica ). I pyta ile mały waży i mierzy. No spoko, mam w domu profesjonalną wagę i miarkę ![]() Gratuluję miesiąca!
|
|
#3075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bez sensu ze sie nad tym w ogole zastanawiasz... to ze cos znalazłas w ksiazce to rzecz ktora nie działa uniwersalnie...gdyby byl uniwersalny sposob to wszystkie dzieci po 3 miesiacu przesypiały by całe noce i napewno ktoras z nas juz wrzuciłaby ten patent na forum.... napisałam ci tez ze maciek od 6 tygodnia przesypial noce i 1 stycznia nagle mu sie odwidzialo... i jaki powod??? co na to paryska ksiazka??? a gdzie wyczytalas te madrosci o depresji>??? ja szukałam w psychinfo (baza danych badan i artykułów psychologicznych) i zadnych badan na ten temat nie znalazłam.... Endzi nie obraz sie ze kolejny raz to pisze, ale ja sie doszukuje Twoich problemów w niewłasciwym jedzeniu Julka... Dziecko 5 miesieczne nie powinno jesc tak duzo razy... ja tez podejrzewam ze to jest powod nie przesypiania nocy u Macka; bo jak jadl 6 razy na dobe tak je 8-10.... i zaczełam znow katowac cyce laktatorem..po karmieniu ... i nie uwierzysz ale przed wczoraj zjadl 8 razy, wczoraj 6... i spał ciągiem do 5 rano (od 20)... nie wiem czy to zaleznosc, ale w Twojej sytuacji moze nie zaszkodzi sprobować .. wiem ze pisałas ze on wiecej nie zje...ale moze jakby mu pod wiekszym cisnieniem z cycka leciało.... no nie wiem...ja Macka tez teraz nie dokarmiałam tylko jadl z cyca, ale jak chciałam sciagnac zeby miec na wieczor butle to znow masakra...sciaganie po 30 ml na pol godziny... i tak katowałam cyce i moze sie udalo... napisze za pare dni czy to tylko jednarowy efekt czy rzeczywiscie swietujemy
|
|
|
#3076 |
|
Zakorzenienie
|
madox jest piękna !!!
|
#3077 |
|
Zakorzenienie
|
Macius zasnał z nogą w buzi
mama na wizazu...on lezal na kanapie ....bawił sie i usnął![]() zbiermay sie dzis do poradni rehabilitacyjnej...ale pojdzimey tam chyba w formie spacerku bo pogoda wydaje sie byc ok ![]() musze sie ogarniac bo pisze z Wami w pizamie ![]() w małopolsce kolejna tragedia... znow pijany kierowca (24lata) potracił kobiete , która szła ze swoimi dziecmi poboczem (kobieta zmarła w szpitalu) ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- fakt ze sliczna z niego dziewczyna
|
|
#3078 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Gorulku, to są Harmanki, o których pisała Kama http://www.auchandirect.pl/sklep/art...k-jablko-190-g tanie to i owszem, jak na deserki, ale jak ktoś uważa, że biały cupier to ZUO, to niech spojrzy na skład tego "cudeńka" ![]() moje dziecko nie chciało zasnąć mi na rękach, położyłam go na brzuszu.. pokręcił się, smoczek wypadł, podałam. potem płakał, wzięłam go, smok do buzi, ale jęczy i się wije. odłożyłam i zasnął sam nie powiem żebym narzekała... a co do kwestii rehabilitacyjnych itp. Miłosz w 3mcu przy próbie trakcji u pedaitry dźwigał głowę, teraz nie chce, mimo, ze wciaż robi "brzuszki". zastanawiam się czy to nie aby lekka przesada z tą falą wad fizycznych dzieci, tak jakby każde dziecko miało na żądanie w konkretnym miesiącu robić to czy tamto, jak zaprogramowany robot. ja szybciej mówiłam niż chodziłam. chodzić zaczełam dopiero jak miałam 15mcy, gdzie wtedy mówiłam już płynnie i pełnymi zdaniami. nie raczkowałam w ogóle, a ojciec mój z kolei 8-9mcy miał i już chodził. wg dzisiejszych norm on miałby zbyt duże napięcie mięśniowe, a ja z kolei byłabym opoźniona w rozwoju.
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2014-02-06 o 10:12 |
|
|
|
|
#3079 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#3080 |
|
dryfuję słowami
|
teacherko, zapomniałabym.. zdrowia dla malutkiej
na pewno dojdzie do siebie, po takich przeżyciać normalne, ze musi odpocząć teraz już będzie z górki ![]() miałyśmy z małą operacje w ten sam dzień ![]() ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- ![]()
|
|
#3081 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy wasze dzieci przechodza skok lęku separacyjnego?? Moj Jasiek chyba jest w trakcie, masakra
tamte skoki to byl pikus... W dzien usypia tylko lulany na rekach z wielkim i tak placzem (wczesniej usypial sam z pieluszka i smokiem) plecy mi juz dretwieja od bujania 10 kg co 2h Pozatym jest strasznie przerazony, wszystkiego sie boi, nusze byc w poblizu non stop, budzi sie z placzem jakby mial koszmary... U tesciow juz 2razy plakal tak ze az sie zapominal mimo ze byl u mnie na rekach caly czas bujany. A niedajbog jak sie do niego t.odezwala... atak paniki od razu jedzimy tam co tydzien w niedz i nigdy taki nie byl. W ten weekend nie jade, pierdziele nie bede dziecku fundowac stresu.Jak do nas so domu przyjdzie ktos obcy to jest ok bo jest na swoim terenie (?). To napewno nie zeby bo pediatra mu patrzyla na dziasla i mowila ze jeszcze ma czas. Oby sie to szybko skonczylo bo mam dos c ![]() Przepraszam ze tylko o sobie... gratuluje nowych miesiecy, wag i nowych umiejetnosci ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3082 | |
|
czyli Endżi
|
Cytat:
![]() Pewnie za mocno wzięłam do serducha to co przeczytałam. Przy czym tam podkreślali, że we Francji wszyscy stosują ten sposób i wszystkie dzieci przesypiają szybko noce. Też na pewno lekka przesada. Z tą depresją to może nie być bujda. Ja nie dosypiam od dłuższego czasu i często łapię doły konkretne. Na nic nie mam mocy, nie widzę sensu, powodu do radości - wszystko z tego wyczerpania. Na szczęście jak tylko ktoś mi pomoże, rozweseli to jest dużo lepiej ![]() Z jedzeniem akurat już się mocno pozmieniało. Julek je teraz co 3-4 godziny, bogom dzięka od dobrego miesiąca nie je już co 2 godziny. Na raz wciągnie po 200ml mleka - testowane jak dostawał odciągane. Podaję mu czasem herbatkę (mam teraz taką z Hippa bez dosładzaczy). Aha i 5 miesięcy mamy za 2 dni ![]() U Maciusia to faktycznie może być skok. Ja niespecjalnie wierzę w te całe skoki, no ale zbiegiem okoliczności najgorsze problemy ze spaniem miałam w czasie tego najdłuższego skoku.
pachnę Edytowane przez your Angel Czas edycji: 2014-02-06 o 10:23 |
|
|
|
|
#3083 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
dzięki jeszcze raz dziewczyny za ciepłe słowa
tak gratulujecie, że to może bardziej napędzi mnie do tego aby szybciej to zrealizować, bo decyzja podjęta tak, ale teraz realizacja tego... boję się tego wszystkiego po prostu - tej całej przeprowadzki. Już raz w życiu przez to przechodziłam (rozstanie i powrót z Kielc do mojego miasta) i było mega ciężko, a to nie porównanie do sytuacji aktualnej.ale damy radę!! Cytat:
dużo mnie ta sytuacja nauczy, bardzo dużo. Cytat:
![]() w sprawa z ciocią, masakra super! na pewno się cieszą ![]() Cytat:
Cytat:
ciągle zapominałam Wam o tym napisać!! ![]() pojechałam do Rz. 60km !! w jedną stronę. Ochoczo podchodzę na dział dziecięcy, na słoiczki a tam co.... pusto. no nie muszę mówić jaka byłam ścieszona ale pobrałam obiadków po 5 mcu, większy wybór był i cena też niższa. paklanki też tańsze niż i rp, płatki kindi też tańsze więc wzięłam. przy kasie pani widząc ilość obiadków jakie wzięłam zapytała czy skorzystałam z promocji na deserki powiedziałam, że chętnie ale puste półki więc pani poprosiła inną panią aby dowiedziała się co nieco i okazało się że niby jakiś problem z dostawcą... no no jasne i że nie będzie już.no szkoda Cytat:
ja dostałam od Ciebie sms ![]() Cytat:
![]()
|
|
#3084 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a jak mam za duzo czasu na myslenie to sie zaczynam dolowac ![]() Basen dla maluchow jest w de, ale tam chyba nie ma zadnych zorganizowanych zajec, tyle ze mozna sie z maluchem popluskac. U mnie slonce sie przebija zza chmur, ale wieje dalej i dzisiaj spacer odpuszczam bo wczoraj mnie tak wywialo ze glowa caly dzien bolala. A co do nocnych pobudek... to Amelka po kapaniu przed 20 spi do 1, pozniej pare razy sie budzi, o 4 szamka, pozniej znowu kilka razy wstaje i o 7 pobudka. Nie wiem o co chodzi bo jeszcze niedawno tez budzila sie dwa razy na jedzonko i juz, a teraz cos sie wierci w lozeczku przez pol nocy. Probowalam wtedy nie wstawac ale wtedy zaczyna plakac, wiec wole reagowac szybciej...
|
|
#3085 |
|
czyli Endżi
|
Słuchajcie, ten Oball to to
?http://allegro.pl/oball-flexi-miekki...946294709.html ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Laryssa, ja ogólnie jestem nerwus, w ciąży też się sporo nastresowałam. Nie mam pojęcia czy to wina tego, raczej trudne do sprawdzenia. Ale dziewczyny tutaj pisały, że się stresowały w ciąży a dziećmi wszystko ok.
|
#3086 |
|
BAN stały
|
Witam po ciezkiej nocy i to nawet nie przez dziecko.
Wypilam wieczorm kubem melisy z odrobina miety i pokrzywy i strasznie mi sie po tym zrobilo niedobrze, no ale poszlam spac, wstalam ok. 2giej do kibelka, dalej mi bylo niedobrze i jeszecze krecilo mi sie w glowie az mnie rzucalo po scianach, malo nie zeslablam w drodze do lazienki.Polozylam sie dalej spac, i tez mnie mulilo i krecilo sie w glowie.Dopiero jak sie obrocilam na bok, to troche przeszlo, za to zgaga. TEraz mnie glowa boli, wzielam 2 tabletki i czekam az przekdzie. Niw wiem dlaczego tak, nie jestem na diecie wiec jem normalnie, w miare sie wysypiam, nie wiem o co chodzi |
|
|
|
#3087 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja mam jeszcze taka kulke http://allegro.pl/oball-z-kulka-miek...949679146.htmlTen co dalas ma taka zalete ze jest cichy bo nnic tam nie grzechocze, co czasami jest zbawienne
|
|
#3088 |
|
czyli Endżi
|
Aha i tak jeszcze zauważyłam, że to czy dziecko przesypia całą noc, to też kwestia ustalenia co kto przez to rozumie. Moja mama np utrzymuje, że Julek przecież przesypia całe noce. Jak się wybudzi to po pobujaniu/napojeniu/nakarmieniu szybko zasypia (ostatnio np. uwijam się w 10 minut). A dla mnie to, że muszę zainterweniować - bo po 5 minutach od wybudzenia zaczyna się ryk - już decyduje o tym, że nie uważam, że noc jest przespana.
Może ktoś wychodzi z takiego założenia jak moja mama.
pachnę Edytowane przez your Angel Czas edycji: 2014-02-06 o 10:30 |
|
|
|
#3089 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Michaś kończy dziś 4 miesiące ![]() a jak dziś Malutki? Cytat:
|
|
#3090 |
|
Zakorzenienie
|
Endzi... wiadomo ze zly sen sprzyja depresjii, agresjii, rozdraznieniu, ale tylko w momencie kiedy wystepuje... jak Julek zacznie sie wysypiac to bedzie ok ( zle zrozumialam to co napisalas bo sobie przeczytalam miedzy wierszami ze w przyszlosci)
Ile Julek przesypia Ci godzin na dobe??? powiem ci ze jestem mocno zaangażowana w Twoje dziecko naprawde czesto o Was mysle i doszukuje sie co mozna by Ci jeszcze doradzic
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:13.

przy następnym smarowaniu włączę kamerkę
normalnie muszę to nagrać na pamiątkę

dla Jakuba 
tyle się musi wycierpieć
Naszej Zuzce doktor wyciął ok. 1/4 nerki, temu chłopcu została 1/4 nerki (plus druga). Już jest zapowiedziane, że 5-10 lat i trzeba będzie i tę resztę wyciąć..
nie jest to jeszcze twardy sen ale jest 
przepraszam...
tż - nie ma szans, on pracuje na godziny, a finansowo masakra 

Teraz korzystam z tego, że na rehabilitacje jedziemy i musiałam wstać wcześniej i mogę Was choć trochę nadrobić, bo normalnie teraz nie ma szans.