|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1351 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.12
Widzę że jak Lwice bronicie swoich dzieci
![]() Moja koleżanka też tak miała, nikt niemogl dziecka ruszyć, nosić, rzucała niezlymi tekstami. Teraz mówi, że była nienormalna i prosi teściowa zeby czasem została z jej synkiem Ja myślalam że też taka będę ,ale nie cieszę się jak ktoś alarm uciszy , ponosi ![]() 3,5 godziny na dworzu , ptaszki śpiewają, słoneczko świeci, kot się że mną buja na huśtawce, dziecko śpi...pokochalam ciszę i spokój...wcześniej na dupce usiedziec nie mogłam nigdy... Boshe jak piwo z sokiem milionowym za mną chodzi....całą ciążę zero alkoholu, a teraz takiego browarka jednym haustem bym wypila ![]() ---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- Dagmara to może być wina sera i danio... |
|
|
|
#1352 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zoltaczki nie ma, jeszcze w szpitalu nadrobil wage, ktora stracil po porodzie i teraz tez systematycznie przybiera. A czy wy noski czyscicie systematycznie, czy tylko jak jest potrzeba? Ja mam jakies ampulki z soli fiz do noska i gruche, ale nie mam pojecia jak mam go czyscic. Taka ampulke wpsikuje sie bezposrednio do nosa?? |
|
|
|
|
#1353 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Kolki to chyba nie są, bo by nasze maluchy musiały płakać 3h non stop bez możliwości uspokojenia. A mój wczoraj tyle przeryczał, ale z przerwami, bo były momenty, że się uspokajał.
|
|
#1354 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale spacer machnęłam, aż mi się pies zasapał i tyłek spocił
|
|
#1355 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Kupne herbatniki raczej na bank też mają koszmarny skład, i też mogą mieć na składzie mleko w proszku.Może włącz do tej diety jakiekowolwiek warzywa i owoce? Bo ja nie widzę żadnych witamin, a skoro Ty ich nie jesz to dziecko też ich nie dostaje. A wapń w mleku jest w tej chwili pobierany z Twoich kości - co zwiększa ryzyko, że za 40 lat dostaniesz osteoporozy. Jeśli boisz się smażonego czy surowego, gotuj na parze, po jednej rzeczy naraz, i testuj. Jeśli nie masz parowaru, można gotować na parze za pomocą garnka i gazy/ściereczki bawełnianej, mogę Ci napisać jak. Źródła wapnia w diecie: ryby, jajka, jarmuż, sardynki (takie razem z kręgosłupami mają bardzo dużo wapnia), brokuły. Rzeżucha do kanapek. Bo na takiej diecie jaką opisałaś to zdrowa nie będziesz ![]() Włącz do diety białą herbatę dobrej jakości może? Albo zieloną? Mówię o parzonej herbacie liściastej, najlepiej na wagę, nie o trocinach z torebek z supermarketu
|
|
#1356 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam nadzieję,że tak będzie. W sumie mama i siostra też nie miały żadnych dolegliwości przed. Obym była tą farciara co po prostu złapie i już. Nie wyobrażam sobie czekać do wywołania, czyli do 1 marca. Cytat:
Cytat:
Shiloh- fajnie ,że Marcelek przeżył dzielnie szczepienia. I Najlepszego za skończone 2 miesiące ![]() Roane- haha sąsiadami sprawiłaś,że mam banana od ucha do ucha Cytat:
![]() senira666- żeby kolejny spacer był spokojniejszy
|
|
#1357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Emil miał dzisiaj na sobie bawełniany pajacyk, misiowy kombinezon, bawełnianą czapeczkę i lekki kocyk. I był w otwartej gondoli Roane nie sprawdziły się bawełniane formowanki, reczniczki z ikei, formowanki Tot Bots (ciagle za duże) i wkładki z mikrofibry (duże, poza tym nieprzyjemne).
|
|
#1358 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
boje sie innych warzyw,chce poczekac aż mały skończy miesiąc Danio i herbatniki to moja nagroda haha, od czasu do czasu mam ochote na cos słodkego![]() Brokuł i jajek sie boje troche. Ostatnie zielone kupy były od pomidora lub jajek
|
||
|
|
|
#1359 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Położna mi powiedziała że zwykle wywołują około 10 dni po terminie (czyli u mnie właśnie 3-go) ale jeśli np. będzie tłum w szpitalu, i wyjdzie że łożysko sprawne, to każą czekać, bo "matka natura wie najlepiej". W wersji bardzo pesymistycznej mogę czekać nawet do 7-go marca, bo dopiero wtedy wypada mój 14-sty dzień po terminie ![]() I strasznie się boję tego czekania - z natury jestem koszmarnie niecierpliwa, szlag mnie trafia na takie siedzenie i czekanie jak na wniebowizięcie - nawet nie dlatego że tak mi się spieszy żeby dziecko dostać, tylko że już chciałabym być pewna że wszystko jest ok, że mały zdrowy, że mamy swój happy end ![]() No i oczywiście chciałabym obyć się bez kroplówek i zbędnych leków
|
|
#1360 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj przed chwilą Marcel dał taki koncert, że nie wiedzieliśmy co się dzieje. Temp. w normie, kupy nie było, zobaczymy co się dalej wydarzy. Pielęgniarka ostrzegała, że może płakac po szczepieniach. W razie co pediatra powiedziała żebym dała 1,5 ml paracetamolu - Calpol. Wprawdzie jest od 3 mc 2,5 ml , ale powiedziała ze1,5 ml mu nie zaszkodzi.
|
|
|
|
#1361 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Spróbuj zjeść cokolwiek zielonego, może sałaty odrobinkę, albo właśnie metodą prób i błędów gotowanego na parze brokuła, i do tego kalafiora? Wiesz, w sensie po kawałeczku codziennie i zobacz co się stanie? Albo zupa z groszku zielonego? Gotujesz groszek z ziemniakami i marchewką na udku. Udko wyciągasz, resztę miksujesz, doprawiasz chociaż samym pieprzem i ociupinką soli. Do zmiksowanej papki dorzucasz mięso z kury/ewentualnie indyka. Do takiej postnej zupy można dodawać też inne warzywa metodą prób i błędów, ale lepiej potestować niż ryzykować anemią. A z owoców spróbuj na początek je piec, albo kompotować? Kompot z gruszki na przykład, albo innych owoców rodzimych. Tak dla uściślenia, czy dziecię ma problemy z brzuszkiem mimo tej drakońskiej diety? ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ---------- Cytat:
|
|
#1362 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mam już dosc osiedla. Nie chce mi sie lazic bez celu po tych samych miejscach. Cytat:
Też początkowo siedziałam na Zuzka o sprawdzalam czy oddycha. Ona tak delikatnie oddycha, ze czasami nawet nie widac czy jej sie klatka rusza. Po dłuższym czasie ja dotykalam i jak sie ruszyła to kamień z serca. Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||
|
|
|
#1363 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
żyję ale ledwo..
![]() przeziębienie mnie rozwaliło, jeśli do jutra nic się nie ruszy idę do lekarza. Cytat:
miło mi i nie mam pojęcia czym na to zasłużyłam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jakbym czytała o moim teściu Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
ale zazdroszczę tego powietrza
|
|
|
#1364 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczęta, chce kupić elektrońiczna nianie, polecalyscie Baby Ono. Który model:
Ten http://www.babyono.com/produkty/poko...troniczna.html Czy ten http://www.babyono.com/produkty/poko...pozytywka.html ????? Zrobiłam duże zamowienie w Geminini, min zamówiłam laktator. Muszę jeszcze kupić termometr. Pamietam, ze Gosia polecala jakiś termometr Brauna. A Wy jakie macie termometry? Roane, nie mam tej książki w PDFie, tylko tradycyjna. Wydaje mi się, ze jej po polsku nie ma w wersji elektronicznej, jest w miarę nowa. Ale po ANG. na pewno znajdziesz - The Happiest Baby on the Block - Harvey Karp. |
|
|
|
#1365 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja wlasnie zjadlam czekolade, zastanawiam sie co na to Leon... Tutaj dieta dla karmiacych nie istnieje. Jak pytalam w szpitalu doradce laktacyjnego, polozna czego jesc nie moge to patrzyli na mnie jakbym z kosmosu spadla. Mam obserwowac dziecko i tyle. W sumie to logiczne, jak mam wykarmic Leona jedzac sam ryz z marchewka.. Zreszta po porodzie wyszlo,ze mam mala anemie, wiec tym bardziej warzywka i mieso trzeba wcinac |
|
|
|
|
#1366 |
|
Zakorzenienie
|
milka ja mam taka: http://www.babyono.com/produkty/poko...iem-ruchu.html
|
#1367 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jem masło do kanapek normalnie, jajka (max jedno gotowane raz na dwa dni), jadłam zupę pomidorowa, a juro zjem pomidora bez skóry do kanapaki. A warzyw to buraczki, marchewkę, groszek ostatnio w zupie był i fasolka szparagowa. Jutro zjem ogórkową. Dziś u mnie na obiad łosoś z pieca w folii, dla mnie bez przypraw, dla TŻ normalnie. Do herbaty piję sok z malin.Danio też jem, bo brakuje mi czegoś słodkiego.
|
|
#1368 | |||
|
Raczkowanie
|
Kochane dziś o 10 rano pożegnałam swojego czopusia
Piękny widok Najpierw rozbolał mnie brzuch jak na okres, a potem wstałam i poleciało porządnie. Teraz mam lekkie skurcze co pół godziny. Mała szaleje, a ja dokańczam sprawy, bo chyba mi już niewiele zostało czasu? Cytat:
Cytat:
Isia gratulacje dla siostry. Piękna waga i imiona ![]() Ja już też jestem serdelkowa, nogi tak samo tłuste, a wczoraj znalazłam rozstępy pod PACHAMI Cytat:
![]() Dlatego , gdy mnie ktoś pyta o płeć dziecka mówię, że okaże się jak mi pokażą co ma między nogami. Jak na razie jedno USG w 32 t.c potwierdziło dziewczynkę i więcej nie miałam, więc kto wie???
http://www.suwaczek.pl/cache/aa23db2c38.png 19.02.2014 g 18.20 Alicja Edytowane przez JustiLbn Czas edycji: 2014-02-17 o 16:03 |
|||
|
|
|
#1369 |
|
Raczkowanie
|
Roane dzięki za bloga
dysponujesz naprawdę fest wiedzą i choć często są to rzeczy o których już gdzieś czytałam to jeszcze częściej nieskrępowanie i niecnie korzystam z Twoich rad ![]() mam pytanie: czy którąś z dziewczyn po porodzie boli brzuch? nie chodzi mi o obkurczającą się macice bo ta się uwinęła chyba w niecałe 2tyg jestem miesiąc po porodzie, przy wypisie lekarz mnie ostrzegał, zero dźwigania, odpoczynek co najmniej przez 2tyg ale nie do końca to wykonalne bo mój syn tych zaleceń nie słyszał i nie koniecznie się miał ochotę do nich stosować.. boli mnie od jakiegoś czasu w dole brzucha, tak jak przy mocniejszym szarpnięciu naciągnięte mięśnie, teraz przy tym przeziębieniu przy każdym kichnięciu mam wrażenie że mnie tam szarpie wizytę mam 5marca i wcześniej nie dam rady, wyjście z domu z moją dwójką to logistycznie zadanie porównywalne z organizacją Expo
|
|
#1370 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Moje dziecko śpi od 22 zeszłego wieczoru z przerwami na jedzenie max 1,5 godzinnymi. Czasem tak śpi cały dzień, a czasem cały dzień nie śpi, zależy jak wiatr zawieje.
|
||||
|
|
|
#1371 | |
|
Rozeznanie
|
W tym szpitalu, w którym chce rodzić, zgłasza się 10 dni po terminie czyli ja 1 marca. No i heja kroplówki, czopki itd. Ile trzymają takim sposobem nie wiem. Wiem,że inne szpitale u nas w mieście przyjmują dziewczyny dopiero 14 dni po. Oczywiście jak wszystko jest w porządku, jednak ja na prawdę chciałabym strasznie urodzić do niedzieli....
Cytat:
![]() Dziewczyny idę robić pierwszy raz roladki wołowe do kluseczek. Trzymajcie kciuki żeby wyszły hehe
|
|
#1372 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#1373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1374 |
|
Raczkowanie
|
naszła mnie refleksja..
![]() mamy to dziwne stworzenia gdy dziecko nie śpi marzą by spało dłużej, gdy śpi to się zastanawiają dlaczego śpi tak długo ![]() moja mała to raczej grzeczne dziecko, śpi, je, ma ok 2-3h aktywności przeważnie wieczorem plus czas na przewijanie i odbijanie (tego pierwszego bardzo nie lubi ) ale wczoraj zszokowała mnie..cały dzień spała, jedzenie, odbijnanie, przewijanie odbywało się we śnie i bez głośnie wieczorem przebudziła się na kąpanie, pooglądała świat, trochę pokwękała i o 23 już spała i tak do 5 rano o 3 w nocy próbowałam ją dobudzić żeby coś zjadła ale ona nie zacisnęła buzie i nie wiec ja zamiast się cieszyć ze dziecko śpi to sprawdzam temperaturę, czy oddycha, czynie ma kataru szok czyżby moje dziecię wyczuło że mama chora i siły nie ma wiec dała mi takie luzy?? dziś nadal ładnie śpi, zaliczyła tylko godzinę aktywności ![]() ja tam czasem za brzuszkiem tęsknie, ale ja ciążę przechodziłam dobrze, i to dla mnie taki fajny czas i fajne wspomnienia ![]() i przypomniało mi się, kapusta ponoć jest wzdymająca bardzo. a mojej małej narazie nie podpasowały chyba tylko pomarańcze bo pojawiła się wysypka ale może to być tez trądzik (nie wiem bo młody nie miał i nie umiem rozpoznać) a tak jem wszystko, kupa pojawia się raz na dwa dni, czasem jakiś mały kleks w miedzy czasie (syn jest rekordzistą w tej kwestji, gdy skończył 1,5m-ca robił kupy raz w tygodniu, zawsze w niedzielę ok7 rano przez ok 2,5mca, nigdy nie miał problemów)
|
|
#1375 |
|
Rozeznanie
|
Boże dziewczyny jestem przerażona, jestem 2 tyg po porodzie, a mój pracodawca nie złożył dokumentów do ZUSu w sprawie macierzyńskiego
|
#1376 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wpadłam na to żeby tej książki poszukać w oryginale. Ale żelek ciążowy ![]() Cytat:
|
|
#1377 |
|
Wtajemniczenie
|
Marcelek po szczepieniach cały czas teraz śpi, nie wiem jak będzie z nocką
|
|
|
|
#1378 |
|
Zadomowienie
|
My po spacerku. Oczywiscie na poczatku byla syrena nie z tej ziemi, przewiezlismy go troche po wertepach i usnal, ale za godzine sie onudzil i znowu ryk, wiec trzeba bylo sie do domu zwijac. Jakis kiepski dzien ma dzisiaj moj syn.
shiloh brawa dla Marcelka za odwage. A po szczepieniu moze tak byc, ze bedzie niespokojny i placzliwy. No i JustiLb brawa za czopusia. To juz niedlugo ![]() A na koniec wrzucam Wam zdjecie mojego synka po spacerze, baaardzo szczesliwego Hmmm dzisiaj prawie caly dzien tak u nas wyglada
|
|
|
|
#1379 |
|
Rozeznanie
|
hej kobietki.byłam dzis na poczcie i myślałam że mnie coś trafi...kur... mać kolejka kilometrowa i kazdy udawał że niewidzi mojego brzuchola nawet panie z okienka miały to pod ogonem.dobrze że były krzesełka to przesiedziałam 40 minut
.....za to pan na stacji diagnostycznej wykazał się większym taktem i zrobił mi przegląd autka poza kolejką,chwała mu za to![]() teraz moge Was nadrobić bo juz wyrzuciłam co mi za wątrobie zalegało a i tak mam ochotę komuś
|
|
|
|
#1380 |
|
Zadomowienie
|
Jakby ktoras z Was byla zainteresowana, to ruszaja bezplatne warsztaty "Bezpieczny maluch" tutaj mozna sie zarejestrowac http://bezpieczny-maluch.com.pl/warsztaty
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:47.

na fb jeszcze jakos podczytuje i pisze ( wizazowa aplikacja na tel mnie wykonczy kiedys i nie korzystam) .
kupki robi zolte i nie placze przy tym wiec nie wiem co go meczy kolka czy wzdęcia? Po serii placzu poszedl bączek

żeby kolejny spacer był spokojniejszy 
Za jakiś czas powoli będzie przechodzić i nie będziesz sprawdzać czy oddcyha.

Danio i herbatniki to moja nagroda haha, od czasu do czasu mam ochote na cos słodkego

boje się go ruszać bo to pewna pobudka. a on znów nie spał rano, co oznacza, że będzie zrzędą... nie ruszać go nie?
ale zazdroszczę tego powietrza 
16.06.2012 
o 3 w nocy próbowałam ją dobudzić żeby coś zjadła ale ona nie zacisnęła buzie i nie
.....za to pan na stacji diagnostycznej wykazał się większym taktem i zrobił mi przegląd autka poza kolejką,chwała mu za to