Poznajemy nowe smaki, bo coraz większe z nas dzieciaki. Mamy IX-X 2013, cz. VI - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: VII część:
Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 1 2,86%
Poznajemy nowe smaki, bo coraz większe z nas dzieciaki 1 2,86%
Szczerze ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki 12 34,29%
Już pół roczku prawie mamy, nasze mamusie bardzo kochamy 0 0%
Mleczko pijemy, obiadki wcinamy, lecą nam w górę wciąż kilogramy 3 8,57%
Mam już ząbka, może dwa - wszystko gryzę tralala 4 11,43%
Znów z ubranek już wyrastam, mama znowu kasa szasta 3 8,57%
Buzia okrągła, nóżki grubiutkie, już ze mnie nie jest dziecię malutkie 3 8,57%
Już z gondolek wyrastamy, w spacerówkę się przesiadamy 5 14,29%
Jem ziemniaki, pluję marchwia, a mamusie wciąż się martwią 3 8,57%
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-03, 13:54   #4771
dodinha
Wtajemniczenie

Dot.: Poznajemy nowe smaki, bo coraz większe z nas dzieciaki. Mamy IX-X 2013, cz. VI

Cytat:
Napisane przez czaszka_ Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny

gratki dla dzieciaczkow z okazji skonczonych miesiecy

dziewczyny pisalyscie kiedys o tym ze dzieciom moze sie cos stac po szczepieniach i wbiłam sobie ze Julce tak sie stalo
szczepienie bylo na poczatku lutego a mniejwiecej wlasnie od miesiaca Julka praktycznie nic nie "gada" ewentualnie buczy pluje sliną i jęczy
tak samo jesli chodzi o zabawe, nic sama sie nie bawi ani nie cwiczy a jak lezy na kocu to przewaznie lezy w bezruchu plackiem
Nie no to pewnie taki przejściowy okres.Moja też miała taki czas,że przestała gadać,tylko plula i a buu robiła.Ale bez ruchu nigdy nie leży,nogi i ręce wszędzie fruwają

Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
Stary 2014-03-03, 13:54   #4772
jo_asiek
Zadomowienie

Dot.: Poznajemy nowe smaki, bo coraz większe z nas dzieciaki. Mamy IX-X 2013, cz. VI

Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość
U nas tak samo. Ostatnie 3 dni to jakiś koszmar - nie poznaję swojego dziecka Miewa takie histeryczne napady płaczu nie wiadomo o co I strasznie gryzie piąstki, z taką zaciętością i złością. Też przypuszczam, że to ząbki. Kupiłam mu wczoraj gryzaka wodnego i silikonową szczoteczkę na palec - jak mu nią masowałam dziąsła to bardzo gryzł palucha
Poza tym całą noc nie spaliśmy bo Stasio obudził się przed 24 z płaczem, w nosie furczy, kaszel mokry - dzwonię umówić go do lekarza. Pewnie się przeziębił, wczoraj teściowa wzięła go na taki mega długi spacer a w Bielsku mocno wiało i było zimno :/
Ojj, zdrówka dla Stasia. Szymek też gryzie mojego palucha baaardzo intensywnie. Gryzaki wodne go nie interesują, woli swoje ręce albo pieluchę. Dziś znów była akcja zakończona smarowaniem dziąsełek dentinoxem i po chwili nastała cisza

Cytat:
Napisane przez agravka Pokaż wiadomość
my tez o 6 pobudka....zycze Ci zeby juz wyszedl ten zabek Wam, bo strasznie cierpicie...my mamy juz jednen i drugi na wylocie, ale na szczescie nie bylo takich akcji...

dzis mamy szczepienie,prosze o kciuki

---------- Dopisano o 08:26 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ----------

dziewczyny, chce kupic nosidlo-prosze o rady-jedziemy na majowke do zakopanego i kupujemy nosidlo glownie dlatego myslimy o tuli, ale kurcze szkoda mi troche kasy
Też bym już chciała żeby ten ząbek się pojawił, bo się Szymuś męczy i męczy, a zębolka dalej nie ma. Kciuki za szczepienie oczywiście były od rana Podłączam się do pytania o nosidło, też mamy w planach Zakopane, ale w lipcu

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość
Emilka dziś kończy 5 miesięcy i z tej okazji jadła w nocy co 2 godziny, czyli jak zwykle

Chyba zbliża mi się @ wczoraj mnie głowa bolała i brzuch. Miałam delikatne plamienia.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Brawo dla Emilki za skończony kolejny miesiąc U mnie to samo jeśli chodzi o @

Cytat:
Napisane przez teacherka Pokaż wiadomość
Brawa za nowe umiejętności, ząbki, miesiące!
Zdrówka dla chorowitków

Podczytywałam, ale nie mam sił...
Zuzka od kilku dni ok.3 w nocy chce zaczynać dzień. Oprócz tego pobudki co najmniej co 2 godziny... W dzień maruda z niej Z kupkami bez zmian, ok 5-6 dziennie. Ja wyeliminowałam produkty mleczne, nie mam pomysłów co jeść, bo normalnie to była podstawa chociaz 1-2 dań w ciągu dnia, ale najgorsze, że póki co i tak nie ma efektów, wiec pewnie to nie to..

Zuzka po nocy ma ostatnio wzdęty brzuszek, nie wiem czy to wina tak częstego jedzenia czy co... Kilka razy kupka była zielona, no zdecydowanie poza normą...

Jedyne dobre wieści, to to, że ostatnie wyniki moczu wreszcie w normie, pozbyliśmy się wreszcie tych leukocytów i wróciliśmy do podawania samego furaginum i to tylko raz dziennie!
Świetnie, że wyniki w normie całej reszty nieprzyjemności współczuję

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Sluchajcie, poklocilam sie w sobote z chlopem, wlasciwie to byla raczej roznica zdan niz jakis fight, ale chce sie zapytac was o zdanie kto wg was ma racje.
Pisalam juz kiedys, ze moj maz ma alergie na 70 proc produktow, wymienie te najbardziej problermatyczne
-pomidory
-czerwone owoce
-orzechy
-cytrusy
-czekolada
No wiec on uwaza, ze skoro ma alergie to dziecko tych rzeczy nie powinno jest wogole.Nie do jakiegos wieku tylko wcale.Wg mnie przesadza bo wolalabym, zeby tych produktow sprobowal chociaz zanim pojdzie do przedszkola, bo wtedy jak mu cos bedzie to wiadomo po czym i bedziemy to miec pod kontrola.
Nie wiem jak mam upilnowac starsze dziecko rzecy tych rzeczy nie jadlo, predzej czy pozniej zje za naszymi plecami,kolega poczestuje, dziadkowie sie zapomna(moj tato chodzuje pomidory i ma pasieke ile to trzeba by kilkulatek ukradl sobie jednego z krzaka) i jezeli rzeczywisie mu cos bedzie to nie bedzie wiadomo dlaczego, bo sie pewnie nie przyzna do zjedzenia zakazanego owocu.
Nie wiem czy ja mam racje, czy on..
No według mnie to Ty masz rację. Dla mnie bez sensu jest trochę takie zakładanie, że skoro on ma alergię to dziecko na pewno też i w ogóle nie powinno tykać tych pokarmów.

Cytat:
Napisane przez papuga_69 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

Tak sobie zaczęłam myśleć nad pewnymi rzeczami, między innymi że moje dziecko niebawem skończy pół roku a ja odkąd się urodził ani razu nigdzie nie wyszłam z domu i w ogóle, że jest inaczej niż bym chciała żeby było...
Ojj na pocieszenie Ci „powiem”, że u mnie też nie wszystko jest tak jakbym tego chciała i tak jak sobie to wyobrażałam

Dodinha, Czarna, Laryska – brawo dla dziewczynek za kolejne miesiące
Susanna – straszne z tą śmiercią łóżeczkową rok temu u mojej ciotki na wsi też podobno był taki przypadek.
Czarna – masz talent kobieto! Piękny ten igielnik!
Karolson – apropo najlepszych zabawek, to u nas ostatnio zauważyłam trzymając Szymka na rękach, że bardzo interesuje go 1,5l butelka i wysoka szklanka. Z chęcią wyciągał do nich ręce i je oglądał ze wszystkich stron
jo_asiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 13:55   #4773
dodinha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jo_asiek Pokaż wiadomość
Ojj, zdrówka dla Stasia. Szymek też gryzie mojego palucha baaardzo intensywnie. Gryzaki wodne go nie interesują, woli swoje ręce albo pieluchę. Dziś znów była akcja zakończona smarowaniem dziąsełek dentinoxem i po chwili nastała cisza

Też bym już chciała żeby ten ząbek się pojawił, bo się Szymuś męczy i męczy, a zębolka dalej nie ma. Kciuki za szczepienie oczywiście były od rana Podłączam się do pytania o nosidło, też mamy w planach Zakopane, ale w lipcu

Brawo dla Emilki za skończony kolejny miesiąc U mnie to samo jeśli chodzi o @

Świetnie, że wyniki w normie całej reszty nieprzyjemności współczuję

No według mnie to Ty masz rację. Dla mnie bez sensu jest trochę takie zakładanie, że skoro on ma alergię to dziecko na pewno też i w ogóle nie powinno tykać tych pokarmów.

Ojj na pocieszenie Ci „powiem”, że u mnie też nie wszystko jest tak jakbym tego chciała i tak jak sobie to wyobrażałam

Dodinha, Czarna, Laryska – brawo dla dziewczynek za kolejne miesiące
Susanna – straszne z tą śmiercią łóżeczkową rok temu u mojej ciotki na wsi też podobno był taki przypadek.
Czarna – masz talent kobieto! Piękny ten igielnik!
Karolson – apropo najlepszych zabawek, to u nas ostatnio zauważyłam trzymając Szymka na rękach, że bardzo interesuje go 1,5l butelka i wysoka szklanka. Z chęcią wyciągał do nich ręce i je oglądał ze wszystkich stron
Dzięki bardzo Czarna brawa dla Małej za wczorajsze pięć miesięcy

Edytowane przez dodinha
Czas edycji: 2014-03-03 o 13:57
dodinha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 13:56   #4774
agusiowata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papuga_69 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

Tak sobie zaczęłam myśleć nad pewnymi rzeczami, między innymi że moje dziecko niebawem skończy pół roku a ja odkąd się urodził ani razu nigdzie nie wyszłam z domu i w ogóle, że jest inaczej niż bym chciała żeby było...
Ja wyszłam, ale nie za dużo. Też u nas jest inaczej, niż bym chciała. Mąż nie lubi spacerów. Sam ani razu nie wyszedł z dzieckiem.
Stary 2014-03-03, 13:59   #4775
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez agusiowata Pokaż wiadomość
Ja wyszłam, ale nie za dużo. Też u nas jest inaczej, niż bym chciała. Mąż nie lubi spacerów. Sam ani razu nie wyszedł z dzieckiem.
No ja tez za wiele nie wyszlam,tylko jak musialam cos bardzo zalatwic
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 14:00   #4776
czaszka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dodinha Pokaż wiadomość
Nie no to pewnie taki przejściowy okres.Moja też miała taki czas,że przestała gadać,tylko plula i a buu robiła.Ale bez ruchu nigdy nie leży,nogi i ręce wszędzie fruwają

no moja dawniej tez miala piorko w doopce i ciagle tymi raczkami i nozkami kopala a teraz zeby tak robila to musi jej sie cos bardzo spodobac

aaa i jeszcze jedno, czy Wasze dzieci smieja sie juz na glos? Mojej Julce sie to rzadko zdarza ale jak juz sie tak zasmieje to zaraz dostaje czkawke normalne to?

Nasz skarb...Julka... 06.10.2013

czaszka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 14:10   #4777
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękujemy,zdrówka życzę

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

O kurcze,wyobrażam sobie co ci rodzice przeżywają.Do jakiego wieku dziecko jest zagrożone tą śmiercią łóżeczkowa?

ja ostatnio słyszałam o 8 miesięcznym dziecku

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość
Wszystkim chorowitkom życzymy z Miłkiem dużo zdrówka
Dla dzieciaczków, które kończą lub skończyły w ostatnich dniach kolejne miesiące, serdeczne gratulacje Miłek skończył 5 miesięcy, tylko nie wiem kiedy, bo nie było 30 lutego
No i współczuję ciężkich dni i nocy, bo wiem co przeżywacie

ja nas rozliczyłam 10 dni temu, ale jeszcze nie mam zwrotu

trzymam kciuki za szczepienie
jak znajdziesz coś tańszego od tuli, a godnego uwagi, to podziel się

to i tak piękny wynik, nie smuć się

moim zdaniem Ty masz rację

gratulacje

straszne

Dziewczyny wrzućcie sprawdzony przepis na tort nie czekoladowy mąż ma w czwartek urodziny i chcę mu upiec.
polecam poszukać na mojewypieki znajdziesz na bank coś odpowiedniego

Cytat:
Moze i po czesci, ale czesto sie zdarza ze jest to wina za wysokiej temp powietrza w sypialni albo dziecko sciagnie na siebie koldre czy jakas zabawke, albo zadusza sie troczkiem od czapeczki czy tez poduszka.Przyajmniej tak pisze na ulotne co dostalam w szpitalu
ja jak czytałam na temat śmierci łóżeczkowej to też wszędzie spotykałam się z tym że jest to śmierć z niewyjaśnionych przyczyn a to co Ty piszesz to są przyczyny tej śmierci zresztą wole nie zagłębiać się na nowo w temat bo Igor zaczął sypiać w swoim łóżeczku, a jak se znowu wkręce to będę schizować

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
No to chwalę się swoim pierwszym igielnikiem

świetny ! skąd taki ładny materiał masz ?

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
ehhhh oby się poukładało
no to jednak nie pracuje cały dzień... co robi do 14:00 normalnie bym... brrr

chodziło mi o to że widzimy się w ciągu dnia tyle co nic a czasami nic
na etacie pracuje 14-22, wychodzi do pracy o 13
poza tym mamy firmę którą też się trzeba zająć wiec albo siedzi po pracy do 2-3 w nocy i z tym robi i potem odsypia np do 10 albo idzie normalnie spać ale wstaje rano i zajmuje się firmą (ewentualnie on się zajmuje Igorem a ja firmą)
więc praktycznie widzimy się może 2h w ciągu dnia - nie licząc nocy bo się mijamy a jeśli jedzie na montaż to widzimy się 5min jak przyjedzie zabrać śniadanie do pracy
tego że nie zajmuje się dzieckiem nie mogę mu zarzucić tylko właśnie jak pracuje od południa to jest taka beznadzieja...
jak pracuje 6-14 to już całkiem inaczej ten dzień wygląda i wtedy chodzi z Igorem na spacer i wieczorem się nim zajmie...
dlatego nienawidzę drugiej zmiany bo o 17 robi się ciemno i tak cholernie mi się dłuuuży ten dzień

---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

Cytat:
a ja znowu muszę mojemu truć żebyśmy czasem wszyscy razem wyszli na spacer on woli iść sam bo twierdzi że po co obydwoje mamy tracić czas jak drugie może w tym czasie zrobić coś pożytecznego albo odpocząć
ja się cały czas bałam że tż się będzie migał od opieki nad Igorem - patrząć na facetów z naszego otoczenia
ale nie mogę narzekać kiedy chce to on zostaje z Igorem, ja sobie jade do fryzjera, na zakupy ogarniam sobie cokolwiek na spokojnie w domu
no zaskoczył mnie pod tym względem bo jak widzę jego szwagra i jego podejście to aż się we mnie gotuje

musze ruszyć dupe na spacer a mam takiego lenia

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-03, 14:11   #4778
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny,narzekacie,że jesteście z dziećmi same do 19,16, 22giej itd.A co powiecie na to ,że jak mój wychodzi o 7.30 rano,to wraca dnia następnego po 8mej?Więc jestem sama z Małą cały dzień i noc.Na szczęście to tylko trzy dni w tygodniu,ale zawsze.Zwłaszcza teraz,jak Teściowa odjedzie.Jak Wy sobie radzicie same?Zdradzcie jakieś patenty np.jak gotujecie obiady,sprzatacie itd.

sprzątam zazwyczaj jak śpi, a jak mam jakieś większe sprzątanie to tez jak bawi się na macie, jak nastawiam i rozwieszam pranie to zabieram go ze sobą do łazienki i kładę na przewijaku na blacie, a on się przygląda, jak gotuję to zabieram go do kuchni w leżaku

Cytat:
Wasze dzieci jak sie czegos przestrasza to tez rycza w nieboglosy?Ja swojemu probuje wytlumaczyc, ze w takiej sytuacji to lepiej siedziec cicho i udawac ze go nie ma.A tak to czego sie boi moze go uslyszec i dopasc.
nie wiem czemu, ale bardzo mnie to rozśmieszyło

Cytat:
aaa i jeszcze jedno, czy Wasze dzieci smieja sie juz na glos? Mojej Julce sie to rzadko zdarza ale jak juz sie tak zasmieje to zaraz dostaje czkawke normalne to?
muszę się naprawdę mocno postarać żeby Miłek śmiał się na głos i często tego nie robi, ale rzeczywiście zazwyczaj ma przy tym czkawkę

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość
polecam poszukać na mojewypieki znajdziesz na bank coś odpowiedniego
dzięki zajrzę tam

Mel B 14/14 +
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 14:23   #4779
dodinha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość
sprzątam zazwyczaj jak śpi, a jak mam jakieś większe sprzątanie to tez jak bawi się na macie, jak nastawiam i rozwieszam pranie to zabieram go ze sobą do łazienki i kładę na przewijaku na blacie, a on się przygląda, jak gotuję to zabieram go do kuchni w leżaku

nie wiem czemu, ale bardzo mnie to rozśmieszyło

muszę się naprawdę mocno postarać żeby Miłek śmiał się na głos i często tego nie robi, ale rzeczywiście zazwyczaj ma przy tym czkawkę

dzięki zajrzę tam
Właśnie z tym spaniem w dzień to kiepsko,więc nic nie zrobię.Ostatnio jak brałam prycho to siedziała w leżaczku,jak będę gotować,to też będę musiała ją wsadzać

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:
no moja dawniej tez miala piorko w doopce i ciagle tymi raczkami i nozkami kopala a teraz zeby tak robila to musi jej sie cos bardzo spodobac

Nie,moja się też jeszcze nie chichra na głos

Stary 2014-03-03, 14:30   #4780
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teacherka Pokaż wiadomość
Brawa za nowe umiejętności, ząbki, miesiące!
Zdrówka dla chorowitków

Podczytywałam, ale nie mam sił...
Zuzka od kilku dni ok.3 w nocy chce zaczynać dzień. Oprócz tego pobudki co najmniej co 2 godziny... W dzień maruda z niej Z kupkami bez zmian, ok 5-6 dziennie. Ja wyeliminowałam produkty mleczne, nie mam pomysłów co jeść, bo normalnie to była podstawa chociaz 1-2 dań w ciągu dnia, ale najgorsze, że póki co i tak nie ma efektów, wiec pewnie to nie to..

Zuzka po nocy ma ostatnio wzdęty brzuszek, nie wiem czy to wina tak częstego jedzenia czy co... Kilka razy kupka była zielona, no zdecydowanie poza normą...

Jedyne dobre wieści, to to, że ostatnie wyniki moczu wreszcie w normie, pozbyliśmy się wreszcie tych leukocytów i wróciliśmy do podawania samego furaginum i to tylko raz dziennie!
sily dla mamusi i gratulacje za wyniki!

Cytat:
Sluchajcie, poklocilam sie w sobote z chlopem, wlasciwie to byla raczej roznica zdan niz jakis fight, ale chce sie zapytac was o zdanie kto wg was ma racje.
Pisalam juz kiedys, ze moj maz ma alergie na 70 proc produktow, wymienie te najbardziej problermatyczne
-pomidory
-czerwone owoce
-orzechy
-cytrusy
-czekolada
No wiec on uwaza, ze skoro ma alergie to dziecko tych rzeczy nie powinno jest wogole.Nie do jakiegos wieku tylko wcale.Wg mnie przesadza bo wolalabym, zeby tych produktow sprobowal chociaz zanim pojdzie do przedszkola, bo wtedy jak mu cos bedzie to wiadomo po czym i bedziemy to miec pod kontrola.
Nie wiem jak mam upilnowac starsze dziecko rzecy tych rzeczy nie jadlo, predzej czy pozniej zje za naszymi plecami,kolega poczestuje, dziadkowie sie zapomna(moj tato chodzuje pomidory i ma pasieke ile to trzeba by kilkulatek ukradl sobie jednego z krzaka) i jezeli rzeczywisie mu cos bedzie to nie bedzie wiadomo dlaczego, bo sie pewnie nie przyzna do zjedzenia zakazanego owocu.
Nie wiem czy ja mam racje, czy on..
ja bym wprowadzala te produkty.

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Natomiastod kilku dni jest z niej okropna wiercipięta, ciągle tylko się turla, przekręca, pełza. Trzeba ją mieć ciągle na oku.
Ubieranie i przebieranie to istny horror, wychodzę z siebie. Ja ją ne plecy, ona na brzuch i tak w kółko, przebranie głupiej pieluchy zajmuje mi 15 minut. Jeszcze jak jest na brzuchu to się kręci w każdą stronę po tym przewijaku byleby tylko złapać koszyki i kuknąć sobie do nich w poszukiwaniu czegoś na zabawy,
Także no, dzieci nasze coraz bardziej mobilne są i to przeraża.
taki etap, lepiej nie bedzie

Hejo
pojechalam z Amelka na zakupy i jestem happy bo kupilam sobie dwie pary butow na przecenie, torbe i kurtke w koncu przynajmniej z zewnatrz nie bede jak wiesniak wygladac
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 14:31   #4781
butterfly20
Zakorzenienie

jeju zdycham

Cytat:
Już po zakupach. Kupiłam sobie 3 tuniki i torebkę, a Emilce body i półśpiochy

Motyl dałaś linka do zdjęcia chłopczyka, co z nim jest? Bo ja tam tylko zdjęcie widziałam i wymiary

chodziło mi o to,e na tym zdjęciu wymęczony po porodzie

Cytat:
śliczny

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-03, 14:33   #4782
ewacia85
Wtajemniczenie

adi ma kare / zwalił sebe z leżaczka ...w ostatniej chwili złapałam /i musi uspać sebe czyta mu książeczki i co chwile woła ...mamo dlaczego on nie chce spać
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 14:34   #4783
butterfly20
Zakorzenienie

dziękuję Wam za odpowiedzi, czekam jeszcze na jakieś pomysły

Stary 2014-03-03, 14:38   #4784
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie z tym spaniem w dzień to kiepsko,więc nic nie zrobię.Ostatnio jak brałam prycho to siedziała w leżaczku,jak będę gotować,to też będę musiała ją wsadzać

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Nie,moja się też jeszcze nie chichra na głos

Spróbuj ją połaskotać nosem i buziakami po szyjce, brzuszku, po bokach, trzymaj ją nad sobą i w miejscu gdzie jest przepona łaskotaj. Chwyć jej rączki, lub nóżki i gładź się po twarzy wesoło przy tym śpiewając, lub mówiąc cokolwiek i koniecznie daj znać czy podziałało

Stary 2014-03-03, 14:42   #4785
pszczoua
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
adi ma kare / zwalił sebe z leżaczka ...w ostatniej chwili złapałam /i musi uspać sebe czyta mu książeczki i co chwile woła ...mamo dlaczego on nie chce spać
Hehe fajna kare mu wymyslilas Dobrze ze Sebie nic sie nie stalo

Mam pytanie. Robila ktoras z Was owoce dzieciom? Wlasnie robie sloiczki ze sliwka i sie zastanawiam czy do owocow tez dodaje sie oliwe?
Stary 2014-03-03, 14:45   #4786
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
dziękuję Wam za odpowiedzi, czekam jeszcze na jakieś pomysły
co do przewijania i wiercenia sie, ja Blance dawalam zawsze krem w tubce do reki i wtedy na spokojnie zmienialam pieluche i ubieralam. Amelka jeszcze laskawa w tej kwestii, ale jak swiruje to dostaje linomag w reke i spokoj

jesli chodzi o zabawki, przy Blance szczeniaczek byl niewypalem, totalnie miala go w dupie dlatego Amelce nie bede go kupowac.
moge polecic łuk z tiny love http://allegro.pl/tiny-love-luk-slon...010463049.html u nas sie sprawdzal.
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 14:48   #4787
vea7
Zakorzenienie

Kurcze ponadrabiałam i mi wszystko zeżarło

maharet
wg mnie Ty masz rację To, że mąż jest alergikiem, oznacza, że dziecko ma również szansę być alergikiem, ale wcale nie musi być na to samo uczulone - może mieć w ogóle inną alergię. Np. moja mama ma reakcje skórne, mój tato oczne, a na mam głownie związane z układem oddechowym
Poza tym zdecydowanie lepiej sprawdzić czy i na co ewentualnie dziecko może zareagować odczynem, niż dać się potem "zaskoczyć" - np. w przedszkolu dostanie "czerwonego owoca" i klops. Poza tym, przy założeniu "nie dajemy nic, co potencjalnie może uczulić" ogranicza się mocno dietę dziecka. A jak chłop Ci się mocno upiera, to zawsze można testy zrobić Chociaż one niestety drogie są...

czaszka_ oj śmieje się, śmieje Potrafi też piszczeć z radości

Hurtowo trzymam moooocno kciuki za chore maluchy
Niech się szybciorem polepsza

W Lidlu tydzień włoski... trzy i pół stówy zostawione w sklepie... ale za to kupione spodnie, sweterek, trencz, koszulki i duuużo dobrego jedzonka

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 14:49   #4788
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny,narzekacie,że jesteście z dziećmi same do 19,16, 22giej itd.A co powiecie na to ,że jak mój wychodzi o 7.30 rano,to wraca dnia następnego po 8mej?Więc jestem sama z Małą cały dzień i noc.Na szczęście to tylko trzy dni w tygodniu,ale zawsze.Zwłaszcza teraz,jak Teściowa odjedzie.Jak Wy sobie radzicie same?Zdradzcie jakieś patenty np.jak gotujecie obiady,sprzatacie itd.
Przeważnie robie jak śpi, rano ogarniam sypialnie to się bawi na łóżku macie, jak susze wlosy czy się kapie idzie ze mną w leżaczku, na rozwieszanie prania tez go biore ze soba i się chichra, jak zmywam naczynia to go ustawiam w leżaczku jak się sam niechce bawić i myjąc tańcze, pukam łyżkami , spiewam, opowiadam i robie inne dziwne rzeczy
Cytat:
Wasze dzieci jak sie czegos przestrasza to tez rycza w nieboglosy?Ja swojemu probuje wytlumaczyc, ze w takiej sytuacji to lepiej siedziec cicho i udawac ze go nie ma.A tak to czego sie boi moze go uslyszec i dopasc.
i myślisz że rozumie Twoje tłumaczenie?

Cytat:

Filip zawsze jak się nagada, naśmieje to ma czkawke

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
no fajna kara

Dlaczego Filip tak robi tylko na średnio miękkim łóżku a na macie czy kocu na podłodze juz nie? No i oczywiście zawsze bez spodni
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC03325.jpg (58,3 KB, 57 załadowań)
Stary 2014-03-03, 14:52   #4789
kaska87
Zakorzenienie

Miki robi tak samo jak Fifi- mi się chce z tego śmiać bo się kładzie na twarzy

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-03, 14:55   #4790
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
co do przewijania i wiercenia sie, ja Blance dawalam zawsze krem w tubce do reki i wtedy na spokojnie zmienialam pieluche i ubieralam. Amelka jeszcze laskawa w tej kwestii, ale jak swiruje to dostaje linomag w reke i spokoj
U nas też tubka kremu jest hiciorem - już mu nawet ją wyparzam Ewentualnie gryzak albo żyrafka Sophie...
W ogóle Jasiek to dziecko, które zrobi wszystko za "paciorki"... w basenie musi być piłeczka, na przewijaku krem, a jak się wkurza, to trzeba po prostu dać coś w łapki i jest spokój

WYMIENIĘ

Stary 2014-03-03, 14:56   #4791
jo_asiek
Zadomowienie

dodinha pytałaś o to, jak sobie radzimy w ciągu dnia. Ja obiad (tzn. jego większą część) przygotowuję najczęściej dzień wcześniej - marynuję mięsko, obieram ziemniaki itd. A następnego dnia wstawiam tylko do gotowania. Często wieczorami TŻ mi pomaga w kuchni. Jak potrzebuję chwilę dla siebie albo na szybkie ogarnięcie mieszkania lub pranie, to Szymek ląduje w łóżeczku, włączam mu karuzelkę i na 15-20 minut starcza. Czasem zostawiam go też na macie, a jak marudzi to przychodzę na chwilę zobaczyć co tam albo gadam do niego z kuchni. A ostatnio jak szłam się kąpać, to wzięłam go do łazienki w leżaczku i spokojnie przetrwał moją kąpiel i suszenie włosów Wczoraj jak prasowałam to Szymek leżał na macie i po prostu do niego mówiłam albo podchodziłam podawać zabawkę lub smoka. Nie zawsze się udaje, bo są takie dni, że nawet jak do łazienki na chwilkę wychodzę to jest mega płacz.

Cytat:
Mój mąż uwielbia śmigać z wózkiem, chodzi dumny jak paw po osiedlu

Cytat:

Szymek śmieje się na głos od jakiegoś czasu, zwłaszcza podczas wygłupów z tatą albo jak go po szyjce całuję Ale ostatnio zauważyłam, że rzadziej się chichra a częściej piszczy i testuje nowe dźwięki. A czkawka po śmiechu się nie raz zdarzyła.
jo_asiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 14:56   #4792
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
Miki robi tak samo jak Fifi- mi się chce z tego śmiać bo się kładzie na twarzy
Mój przy tym jeszcze warczy... albo skrzeczy

WYMIENIĘ

Stary 2014-03-03, 15:06   #4793
dodinha
Wtajemniczenie

Cytat:
Spróbuj ją połaskotać nosem i buziakami po szyjce, brzuszku, po bokach, trzymaj ją nad sobą i w miejscu gdzie jest przepona łaskotaj. Chwyć jej rączki, lub nóżki i gładź się po twarzy wesoło przy tym śpiewając, lub mówiąc cokolwiek i koniecznie daj znać czy podziałało

Dzieki,wyprobuje.Robie jej pierdzioszki na szyjce,to czasami sie zasmieje,ale ty tylko tak polowicznie,nie jest to pelny chichot

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Cytat:
dodinha pytałaś o to, jak sobie radzimy w ciągu dnia. Ja obiad (tzn. jego większą część) przygotowuję najczęściej dzień wcześniej - marynuję mięsko, obieram ziemniaki itd. A następnego dnia wstawiam tylko do gotowania. Często wieczorami TŻ mi pomaga w kuchni. Jak potrzebuję chwilę dla siebie albo na szybkie ogarnięcie mieszkania lub pranie, to Szymek ląduje w łóżeczku, włączam mu karuzelkę i na 15-20 minut starcza. Czasem zostawiam go też na macie, a jak marudzi to przychodzę na chwilę zobaczyć co tam albo gadam do niego z kuchni. A ostatnio jak szłam się kąpać, to wzięłam go do łazienki w leżaczku i spokojnie przetrwał moją kąpiel i suszenie włosów Wczoraj jak prasowałam to Szymek leżał na macie i po prostu do niego mówiłam albo podchodziłam podawać zabawkę lub smoka. Nie zawsze się udaje, bo są takie dni, że nawet jak do łazienki na chwilkę wychodzę to jest mega płacz.

Szymek śmieje się na głos od jakiegoś czasu, zwłaszcza podczas wygłupów z tatą albo jak go po szyjce całuję Ale ostatnio zauważyłam, że rzadziej się chichra a częściej piszczy i testuje nowe dźwięki. A czkawka po śmiechu się nie raz zdarzyła.
Też będę musiała tak kombinować,obiad dzień wcześniej,jak tz będzie Nic będę musiała sobie radzić

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-03, 15:17   #4794
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Cytat:

Normalnie, lezy sobie w bujaczku albo w lozeczku, nawet na macie a ja robie swoje.Nie trzeba siedziec przeciez nad dzieckiem caly czas.

Dziecko się musi przestawić i przyzwyczaić. Moje nie miało wyjścia

Cytat:
Ostatnio chodzą za mną dziecięce apaszki z Minky, o takie:
http://lubieczasem.blogspot.co.uk/se...miny%20szaliki
A potem zobaczymy... coś czuję,że nie poprzestanę tylko na zabawkach,bo inne rzeczy też mnie kręcą...
Zastanawiam się dlaczego tak późno 'to' odkryłam?

No ja mam cichą nadzieję,że zęby nie dadzą nam popalić
Z Majką nie było najgorzej :P

Z tą regulacją szerokości to już nie wiem,bo na każdej stronie napisane jest co innego- jedni piszą,że ma, drudzy natomiast,że nie. MAszynę poleciła mi koleżanka,która zawodowo szyję. Czy jeśli okaże się,że rzeczywiście brakuje jej tej regulacji szerokości,to jest to duży mankament?
Zastanawiałam się też nad Toyotą Eco,ale w końcu postawiłam na Elne.
Taką apaszkę muszę też uszyć Stasikowi bo Zamiast minky można podszyć polarkiem (u nas minky nie kupię)
Czarna widzę, że się rozkręcasz
Ta regulowana szerokość zygzaku to np. wówczas Ci się przyda gdy będziesz obszywać brzegi tkaniny aby się nie strzępiły i sama będziesz chciała dopasować sobie szerokość ściegu. Albo przy wyszywaniu dziurek na guziki. Myślę, że będziesz zadowolona. Jak pisałam - poczujesz, że szycie daje Ci satysfakcję i radość i kupisz sobie bardziej wypasioną maszynę
Cytat:
Śliczny! Może skusisz się na uszycie igielnika-myszy?
http://szyjesobie.blogspot.com/searc.../Do%20pobrania

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
Jakie ma śliczne, długie włoski

Cytat:
Moze i po czesci, ale czesto sie zdarza ze jest to wina za wysokiej temp powietrza w sypialni albo dziecko sciagnie na siebie koldre czy jakas zabawke, albo zadusza sie troczkiem od czapeczki czy tez poduszka.Przyajmniej tak pisze na ulotne co dostalam w szpitalu
Owszem ale jeśli umiera dziecko, które nie choruje, nie zadusiło się poduchą i generalnie wszystko było OK to nazywają to nagłą śmiercią łóżeczkową. Częściej też umierają wcześniaki i dzieci, których rodzice palą papierosy. Dziwna sprawa, taka niewyjaśniona.

My po wizycie u lekarza, nie jest źle, profilaktycznie lek przeciwgorączkowy, zwiększona dawka witaminy C i krople do nosa. Obyło się bez antybiotyków póki co.

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 15:18   #4795
karolson
Zakorzenienie

Cytat:
tez daje coś do rączek najczęściej pampera czystego

Cytat:

.
Mój twierdzi że go laski- młode ekspedientki w sklepie osiedlowym wyrywają na wózek
Stary 2014-03-03, 15:45   #4796
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
Kurcze ponadrabiałam i mi wszystko zeżarło

maharet
wg mnie Ty masz rację To, że mąż jest alergikiem, oznacza, że dziecko ma również szansę być alergikiem, ale wcale nie musi być na to samo uczulone - może mieć w ogóle inną alergię. Np. moja mama ma reakcje skórne, mój tato oczne, a na mam głownie związane z układem oddechowym
Poza tym zdecydowanie lepiej sprawdzić czy i na co ewentualnie dziecko może zareagować odczynem, niż dać się potem "zaskoczyć" - np. w przedszkolu dostanie "czerwonego owoca" i klops. Poza tym, przy założeniu "nie dajemy nic, co potencjalnie może uczulić" ogranicza się mocno dietę dziecka. A jak chłop Ci się mocno upiera, to zawsze można testy zrobić Chociaż one niestety drogie są...
No tak 200-300 eu.A kasa chorych zaplaci jak dziecko rzeczywiscie ma jakies reakcje.

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
P

Moze za jakims 1000 razem jak mu to powtorze to moze do niego dotrze.

Janek tez tak ma z ta czkawka
Stary 2014-03-03, 15:45   #4797
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:

jesli chodzi o zabawki, przy Blance szczeniaczek byl niewypalem, totalnie miala go w dupie dlatego Amelce nie bede go kupowac.
moge polecic łuk z tiny love http://allegro.pl/tiny-love-luk-slon...010463049.html u nas sie sprawdzal.

taa oczywiście próbowałam jej dawać WSZYSTKO, zabawki też.Woreczzki, pieluchy...ale to na krótko skutkuje

Fajny ten łuk

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
Przeważnie robie jak śpi, rano ogarniam sypialnie to się bawi na łóżku macie, jak susze wlosy czy się kapie idzie ze mną w leżaczku, na rozwieszanie prania tez go biore ze soba i się chichra, jak zmywam naczynia to go ustawiam w leżaczku jak się sam niechce bawić i myjąc tańcze, pukam łyżkami , spiewam, opowiadam i robie inne dziwne rzeczy

no fajna kara

Dlaczego Filip tak robi tylko na średnio miękkim łóżku a na macie czy kocu na podłodze juz nie? No i oczywiście zawsze bez spodni
nie wiem, moja to robi bez względu na podłoże. Pełza na głowie

A jeszcze rozkminiam jak to jest na plaży z pieluchami. Ubiera się te zwykłe pod strój, a co jak dziecko idzie do wody?zmienić na te do pływania?
I się zastanawiam czy do wody nie kupić czegoś z dłuższym rękawem,żeby jej nie spiekło?
Mamusie jak wy robiłyście?

Stary 2014-03-03, 15:47   #4798
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez Susanna Pokaż wiadomość
:Częściej też umierają wcześniaki i dzieci, których rodzice palą papierosy. Dziwna sprawa, taka niewyjaśniona.

o.
To moze wynikac z niedorozwoju pluc, wczesniaki bardzi czesto tak maja, a dym papierosowy tez negatywnie wplywa.
Stary 2014-03-03, 15:55   #4799
Aaamelkaa
Zakorzenienie

hej
jesteśmy już w domku
koniec laby

07-04-2015 Kamiś

Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-03, 16:02   #4800
Larysa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
hej
jesteśmy już w domku
koniec laby
i jak Wasze karmienie? poprawiło się coś?
jak czytałam co pisałaś o tym jak Michaś reaguje na pierś to dokładnie wiedziałam o czym piszesz, u nas było to samo... ale mam nadzieje że Wam uda się uratować sytuację
trzymam kciuki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości