Mamusie sierpień 2014 - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! 2 5,71%
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy 2 5,71%
Mamusie sierpień 2014 ! 10 28,57%
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują 1 2,86%
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki 4 11,43%
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach 0 0%
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy 4 11,43%
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! 12 34,29%
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-04, 07:39   #3751
Angels2708
Zadomowienie

GG do Angels2708
Dot.: Mamusie sierpień 2014

H4linka suknia piękna ale czy też białą chcesz?

Wczoraj was cytowałam i niestety nie chciało mi wiadomości wysłać na forum... tak się wkurzyłam że poszłam spać

dziś dokładnie 15+0 jakoś mnie się to zaś dłuży :P
Jutro wreszcie niedoczekana wizyta u gina lecz nie ma tej radości bo nie będzie usg

Angels2708 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 08:29   #3752
papryczka160
Wtajemniczenie

Heja hooo ;-)
Zaczynam dzisiaj 20 tydz jak to szybko leci. Czyli 19+1.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 08:39   #3753
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Strasznie krwawia mi dziasla i bola zeby
nigdy tak nie mialam
19.03 ide do dentysty w koncu bo moj tylko wtedy ma wolne

wczoraj dostalam poduszke do spania
hahhaha plakac mi sie chciala ze smiechu jak cala noc mezulek wyzywal te poduszke ze nawet mnie przytulic nie moze a dzis rano napisal ze ja spali

A ja wczoraj czulam sie okropnie.
Wymioty brak apetytu moze dzis bedzie lepiej

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 10:16   #3754
papryczka160
Wtajemniczenie

Gosiu 3103 ten artykuł jest straszny zaczynam bac się porodu.

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 10:28   #3755
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

U mnie dzis 18+0

Nasze szczescie
Stary 2014-03-04, 10:48   #3756
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
100 lat
jak to wazny mniej czy bardziej?nie rozumiem
Wiem ze to sprawa indywidualna co dla kogo prywatnie wazniejsze- np. dla mnie i TŻ NASZ koscielny mial wieksze znaczenie dla NAS (mielismy konkordatowy wiec w sumie 2 w1). Jak ktos tego nie czuje to jego sprawa jaki slub bierze. Czyjegos slubu nie mozna opisywac jako mniej/bardziej wartosciowego/waznego. Wazne jest co sie DLA MAŁŻONKÓW bardziej liczy. Uważam, że wszystkie sluby sa wazne!
Ja też tak uważam Ale jak widać nie każdy...

Dzień dobry

Dzisiaj pospałam na maksa ale to też głównie dlatego, że od wczoraj boli mnie gardło dosyć mocno i mam katar Teraz jem "śniadanie" i leżę pod kocem w oczekiwaniu na Tż-ta...

Ja nie wiem jak mam te tygodnie liczyć Liczycie z OM czy z USG???
Ja z usg dzisiaj mam 17t0d, czyli ciąża jest 6 dni młodsza niż z OM

Oglądacie wydarzenia na Ukrainie? Ja od paru dni jestem na bieżąco i trochę to przerażające co to się może dziać w XXI wieku...
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 10:53   #3757
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
U mnie dzis 18+0
Gratulacje, ale ten czas leci...u mnie 17+5

postanowiłam, że chyba pójdę na to badanie genetyczne w 20tc...niby lekarka nie kieruje mnie na to badanie ale jakos tak czytam i czytam i myslę, że może warto te parę stów dołożyć...wiem, że nie każdy to badanie robi no bo ono konieczne nie jest ale ja chyba jak nie zrobię to się będę denerwować...moja lekarka ma dobry sprzęt i takie parametry jak długości kości czy obwody, badanie serca robi mi na normalnej wizycie..No już sama nie wiem, Wy wszystkie serio robicie te badania??? Dawniej to kobiety w ogóle nawet usg nie miały, potem to max 3 razy w ciąży a teraz co 4-5tyg i jeszcze jakieś genetyczne. Nie lubię przesadzać ale skoro tyle osób robi...
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-04, 10:57   #3758
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość

postanowiłam, że chyba pójdę na to badanie genetyczne w 20tc...niby lekarka nie kieruje mnie na to badanie ale jakos tak czytam i czytam i myslę, że może warto te parę stów dołożyć...wiem, że nie każdy to badanie robi no bo ono konieczne nie jest ale ja chyba jak nie zrobię to się będę denerwować...moja lekarka ma dobry sprzęt i takie parametry jak długości kości czy obwody, badanie serca robi mi na normalnej wizycie..No już sama nie wiem, Wy wszystkie serio robicie te badania??? Dawniej to kobiety w ogóle nawet usg nie miały, potem to max 3 razy w ciąży a teraz co 4-5tyg i jeszcze jakieś genetyczne. Nie lubię przesadzać ale skoro tyle osób robi...
Ja nie robię Po co mam robić skoro nie ma takich wskazań... Bez sensu robić dlatego, że wszyscy robią

25 marca mam usg 3d Mam tylko nadzieję, że Tż da radę załatwić sobie urlop bo akurat jest w pracy

A z wczorajszej wizyty mam zdjęcie w 3d główki naszej małej jak ssie paluszka
Stary 2014-03-04, 11:02   #3759
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Ja nie robię Po co mam robić skoro nie ma takich wskazań... Bez sensu robić dlatego, że wszyscy robią

25 marca mam usg 3d Mam tylko nadzieję, że Tż da radę załatwić sobie urlop bo akurat jest w pracy

A z wczorajszej wizyty mam zdjęcie w 3d główki naszej małej jak ssie paluszka
No właśnie ja też tak uważam i ostatnio nawet wyraziłam swoją opinię i któraś napisała, że to jedno z najważniejszych badań i że powinnam zrobić...tylko skoro robię usg 4d na każdej wizycie (ja wiem, że 4d to jeszcze nic nie znaczy bo chodzi o lekarza i o te wszystkie pomiary które wykonuje) ale mam robione wszystkie wymagane pomiary co wizytę, to w zasadzie jaki sens robic to godzinne badanie genetyczne skoro nie ma wskazań...ale jak tak czytam, że wszystkie dziewczyny robiły/robią bo "trzeba" no to myslę sobie że może pójde...ale ja jestem niezdecydowana:0 zawsze byłam ale teraz to juz masakra.

ja też byłam z mężulkiem na ostatnim badaniu żeby pooglądał nasze małe cudo bardzo był zadowolony więcej szczegółów nawet wyłapał niż ja i więcej zapamiętał z tego co P.doktor mówiła, także fajnie pójść z facetem, jak tylko dostanie urlop to koniecznie idźcie razem.
Stary 2014-03-04, 11:11   #3760
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

a ja dopiero 19.03 zobacze swoja kluseczke ;(
to jeszcze tak dlugooooo

Nasze szczescie
Stary 2014-03-04, 11:12   #3761
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
No właśnie ja też tak uważam i ostatnio nawet wyraziłam swoją opinię i któraś napisała, że to jedno z najważniejszych badań i że powinnam zrobić...tylko skoro robię usg 4d na każdej wizycie (ja wiem, że 4d to jeszcze nic nie znaczy bo chodzi o lekarza i o te wszystkie pomiary które wykonuje) ale mam robione wszystkie wymagane pomiary co wizytę, to w zasadzie jaki sens robic to godzinne badanie genetyczne skoro nie ma wskazań...ale jak tak czytam, że wszystkie dziewczyny robiły/robią bo "trzeba" no to myslę sobie że może pójde...ale ja jestem niezdecydowana:0 zawsze byłam ale teraz to juz masakra.

ja też byłam z mężulkiem na ostatnim badaniu żeby pooglądał nasze małe cudo bardzo był zadowolony więcej szczegółów nawet wyłapał niż ja i więcej zapamiętał z tego co P.doktor mówiła, także fajnie pójść z facetem, jak tylko dostanie urlop to koniecznie idźcie razem.

Mi się wydaje, że każda z nas powinna sama podejmować takie decyzje, jeśli lekarz zaproponuje albo powie, że to konieczne to można robić, nie ma problemu
ale jeśli lekarz twierdzi, że nie jest to konieczne i my nie czujemy takiej potrzeby to po co się dodatkowo stresować
Ja będę miała to 3d a że będzie to 20 tc to będzie chyba od razu jako połówkowe i żadnych genetycznych robić nie będę
Zmieniłam teraz lekarza, jest naprawdę super i ufam mu w 100%

Tż jeszcze nie był ze mną ani razu bo zawsze jakoś jest w pracy akurat... ale na to 3d mam nadzieję, że uda nam się razem załapać

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-04, 11:20   #3762
kasia_ruda
Zakorzenienie

Hej, chciałam się pochwalić, że usg genetyczne wypadło bardzo pomyślnie, dziecko duże, piękne i zdrowe, dostałam płytkę i oglądam ją jak opętana strasznie mi ulżyło, że wykluczone zostały wady genetyczne, z przepływami też wszystko ok. Ale się mój lekarz namęczył, żeby to wybadać, mały złośliwiec ciągle odkręcał się pupą. Jak taki będzie po urodzeniu złośliwy to strach się bać ech, czuję się o 5 kg lżejsza, jak mi ten stres opadł. Mam też odstawiać powoli luteinę, kwas foliowy dobieram do końca opakowania tylko. Na wizycie wszystko ok, cztery stówy pękły na początek miesiąca, ale było warto

Cytat:
Witam po weekendzie
wróciłam z podróży do Krakowa a dziś najwyższy czas zabrać do pracy. Jak pomyślę ile kasy muszę wydać w ciągu najbliższych 5miesięcy to aż chce się pracować
dziewczyny jak u Was z wózkami, łóżeczkami, wanienkami itp? Kupiłyście już coś, niektóre mają po poprzednich dzieciolkach, ja jestem w pierwszej ciąży i muszę wszystko kompletować...myślę nad zakupem jakiegoś używanego wózka wielofunkcyjnego. Chodzi o to żeby był dobrej firmy a wiadomo, że te są drogie...no ale jak kupie używany to może uda się z jakąś firmówką właśnie. Myślałam na wózkiem Tako, to podobno polski producent i czytałam dużo dobrych opinii...miała któraś z Was taki wózek? Co innego możecie polecić z czego byłyście bardzo zadowolone?

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Haha mi też mówią, że jeszcze nie widać a też jestem w 17tyg. Ale podobnie jak Ty ja swój brzuszek widzę teraz to już będzie tylko bardziej widoczny więc w końcu będziemy dumnie chodziły, jak prawdziwe ciężarówki
Ja będę mamą po raz pierwszy, trochę rzeczy ma dla mnie siostra- np wysokie krzesełko, trochę ciuchów, ale to po dwójce dzieci, więc takie już trochę przechodzone. Wózek znalazłam b.fajny nowy w necie za 1100 zł, więc nie będę kupować używanego. Ubranka powoli kompletuję, dzięki temu nie poczuję ogromnego wydatku na koniec, bo co i rusz kupuję coś niedrogiego, na allegro jest tyle ładnych i taniuch ubranek, że też nie kupuję używanych. Gdybym miała w Smyku kompletować wyprawkę, to pewnie bym łaziła po lumpeksach, ale udało mi się znaleźć dużo nowych fajnych rzeczy w dobrych cenach, na 56 mam już wszystko.

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
A to mój brzuszek w 19 tygodniu Załącznik 5601907

Ale śliczny brzuszek! U mnie też widać już troszkę, ale niestety przez wzgląd na posturę nie do końca wiadomo, czy to ciąża spożywcza, czy normalna

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
pytanko do dziewczyn, które pracują i jeszcze nie są na zwolnieniu Jak długo planujecie pracować? Ja jestem w 14tc i mam taki kryzys jeśli chodzi o pracę, że nie wiem jak dłużej pociągnę... Zero koncentracji, zero pamięci, ciągłe zmęczenie i senność, a do tego tak mnie mdli w ostatnich dniach, że szkoda gadać
Jeśli źle się czujesz, to powiedz o tym lekarzowi, wiesz jak to jest- plany planami,a nasz organizm czasem wie lepiej, ja chciałam pracować do końca roku szkolnego (jestem nauczycielką), ale od ferii musiałam iść na zwolnienie

Cytat:

To nie jest tak, że to genetyczne i połówkowe są "obowiązkowe" ? Ja do końca się w tym nie orientuję, bo nie chodzę na fundusz. Mój lekarz mi też robi usg co wizytę, ale jak mi powiedział, genetyczne to co innego, dziś samo usg trwało ponad 20 min, przepływy, przeziorność, fałda nosowa itp. Jeśli twoja lekarka uważa, że nie ma takiej potrzeby, to chyba trzeba jej zaufać. Ale jestem o tyle zdziwiona, że mi własnie uświadomiłyście, że to nie jest obligatoryjne przy każdej ciąży. Ja dziś na to 400 zł wydałam. Inna sprawa, że i tak bym zrobiła.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 11:27   #3763
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość

To nie jest tak, że to genetyczne i połówkowe są "obowiązkowe" ? Ja do końca się w tym nie orientuję, bo nie chodzę na fundusz. Mój lekarz mi też robi usg co wizytę, ale jak mi powiedział, genetyczne to co innego, dziś samo usg trwało ponad 20 min, przepływy, przeziorność, fałda nosowa itp. Jeśli twoja lekarka uważa, że nie ma takiej potrzeby, to chyba trzeba jej zaufać. Ale jestem o tyle zdziwiona, że mi własnie uświadomiłyście, że to nie jest obligatoryjne przy każdej ciąży. Ja dziś na to 400 zł wydałam. Inna sprawa, że i tak bym zrobiła.
Ja też chodzę prywatnie i u mnie normalne usg trwa około 15-20minut na każdej wizycie Ty jesteś po in-vitro tak? więc miałaś na pewno wskazania do zrobienia badań genetycznych, GRATULUJĘ, że wszystko wyszło w porządku, najważniejszy jest spokój przyszłej mamy...
Stary 2014-03-04, 11:54   #3764
sara 85
Zakorzenienie

Witam

Zaczynam 19 tydzień, w przyszłym tygodniu idę na usg. Mam nadzieję, że dowiem się co będzie. Czuję się super, dzidziuś kopie jak szalony.

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość

I właśnie zamówiłam sukienkę na ślub, muszę wszystko załatwiać przez neta, bo jak tylko wejdę do centrum handlowego klimatyzacja i zapachy sklepów wywołują u mnie odruch wymiotny. Mam nadzieję, że kiecka nie będzie dużo odbiegać od zdjęcia:
Sliczna sukienka

Cytat:
Napisane przez Aisog1987 Pokaż wiadomość

Poza tym u mnie w miarę OK, choć ostatni tydzień miałam jakiś ciężki. Jednej nocy nie mogłam spać, za to w dwie następne spałam po 14 godzin... Ból w pachwinie wciąż jest, ale w ciągu dnia jak się rozchodzę to nie czuję. Piersi troszkę swędzą. Mam (tzn. miałam) mega ochotę na pepsi - i piłam jej dość sporo i ostatnio mam ochotę na czekoladę, toteż sobie podjadam troszkę.... obym tylko się nie roztyła.... Poza tym jem w normie i wszystko na co mam ochotę.
mnie też boli w pachwinie, najgorzej jak wstaje z łóżka, jak już się rozchodzę to jest ok

Cytat:
dziewczyny jak u Was z wózkami, łóżeczkami, wanienkami itp? Kupiłyście już coś, niektóre mają po poprzednich dzieciolkach, ja jestem w pierwszej ciąży i muszę wszystko kompletować...myślę nad zakupem jakiegoś używanego wózka wielofunkcyjnego. Chodzi o to żeby był dobrej firmy a wiadomo, że te są drogie...no ale jak kupie używany to może uda się z jakąś firmówką właśnie. Myślałam na wózkiem Tako, to podobno polski producent i czytałam dużo dobrych opinii...miała któraś z Was taki wózek? Co innego możecie polecić z czego byłyście bardzo zadowolone?[COLOR="Silver"]
My mamy chicco, jestem zadowolona z niego. Fajne są też x landery. Tako nie znam. Ważne żeby nie był ciężki, koleżanka jakiś miała ( nie pamiętam firmy) to był tak ciężki, że pod krawężnik nie mogła nim wjechać.

Ja muszę dokupić tylko leżaczek, chociaż nie wiem czy na razie będzie mi potrzebny, bo mamy huśtawkę.
Te huśtawki są świetne, mamy akurat taką http://allegro.pl/fisher-price-husta...992819504.html

Reszta to jakieś drobne raczej rzeczy, pościel, podgrzewacz, butelki, o i nowy materac

Cytat:
A to mój brzuszek w 19 tygodniu Załącznik 5601907

szczuplutka jesteś, mój jest troszkę większy

Cytat:
spotkałyście się kiedyś z chińskim kalendarzem płci?
Dziewczyny te które macie dzieci, sprawdziło Wam się? Mi za pierwszym razem się sprawdziło ale to i tak 50% żeby trafić, traktowałam to jako zabawę. Teraz też pokazuje że będzie dziewczynka - zobaczymy
u mnie się nie sprawdziło, z kalendarza wychodzi chłopak, a mamy dziewczynkę

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Będzie to moje trzecie usg, mój gin właśnie nie robi często, mówi że nie ma sensu stresować dziecka. Ale co lekarz to inna opinia.

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 11:55   #3765
UmiZumi
Rozeznanie

Cieszę się, że tyle z Was już wie, kogo się spodziewa z utęsknieniem czekam na moment, aż sama poznam płeć Dzieciątka

Aisog1987 trzymam za remont

też zastanawiam się co usg połówkowym. Jutro dowiem się, co mój lekarz powie w tym temacie. Jeśli powie mi, że są wskazania do zrobienia tych badań, wtedy nie będę się zastanawiać i umówię się na te badania. Jeżeli powie, że nie muszę iść (byłam na badaniach prenatalnych), to chyba nie pójdę wtedy.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-04, 12:02   #3766
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
Witam

Zaczynam 19 tydzień, w przyszłym tygodniu idę na usg. Mam nadzieję, że dowiem się co będzie. Czuję się super, dzidziuś kopie jak szalony.

Ja muszę dokupić tylko leżaczek, chociaż nie wiem czy na razie będzie mi potrzebny, bo mamy huśtawkę.
Te huśtawki są świetne, mamy akurat taką http://allegro.pl/fisher-price-husta...992819504.html

Reszta to jakieś drobne raczej rzeczy, pościel, podgrzewacz, butelki, o i nowy materac

Będzie to moje trzecie usg, mój gin właśnie nie robi często, mówi że nie ma sensu stresować dziecka. Ale co lekarz to inna opinia.
Trzymam kciuki za poznanie płci
I zazdroszczę kopniaczków Mi czasami się wydaje, że mała mi przywaliła, np dzisiaj wydawało mi się, że to mnie obudziło ale nie jestem pewna bo to moja pierwsza ciąża

Też mam huśtawkę, trochę prostszą z pozytywką tylko, dostałam od kuzynki właśnie, mam nadzieję, że się sprawdzi

Ja usg mam na każdej wizycie, teraz zmieniłam lekarza i miałam w odstępie tygodnia i gin nie mówił, żeby to było szkodliwe Wczoraj jak miałam usg to gin cały czas mi ruszał tą głowicą na brzuchu i mówił do małej, że ma się trochę poobracać i nie być taka leniwa
Stary 2014-03-04, 12:25   #3767
izka-1987
Raczkowanie

Witajcie, jestem daleko z tyłu ale powoli nadrabiam

Zaczarowana wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia

Cytat:
Napisane przez kasiuulad Pokaż wiadomość
ledwo zyje boli mnie gardło, mam okropny katar lekka goraczke i bol w okolicy zatok no zaczynam kaszlec ale najbardziej martwi mnie np przy kichaniu przeszywajacy ostry bol w okolicy prawego jajnika.. A jak wtedy leze to nie moge sie obrocic na bok bo tez boli..ktoras z Was tak miała?
Zdrówka

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość

Też przy kichaniu mnie tak bolało. Jak czujesz, że będziesz kichać to zegnij się w pół, jak leżysz to podwiń nogi do góry, pomaga.
Też stosuję tą metodę bardzo pomaga

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Melduje sie -zyje, mam sie dobrze, Malenstwo tez Ostatnio zaczelo dokazywac, juz Je czuje!
A teraz spac, dzis byla rodzinna imprezka -moje 17 urodzinki

Wszystkiego najlepszego

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Witam nowe mamusie! Fajnie, ze nasza grupa sie powieksza

A ja dzis bylam na wizycie u gina, stwierdzil ze lozysko ok i na pewno pojdzie w gore, szyjka ok, dziecko ladnie rosnie. Pomierzyl, opowiedzial dokladnie co i jak i zapytalam o plec, ale dziecko mialo zacisniete nozki. Fikalo jednak koziolki i w pewnym momencie slicznie otworzylo nozki ukazujac nam w calej okazalosci swoj "sprzet". Gin powiedzial, ze na 100% chlopak ;-) Dziadkowie sie ciesza bardzo, ja tez, szczegolnie ze w 1 ciazy dowiedzielismy sie plci na 2 mies przed porodem. Tak sie ucieszylam, ze jest ok ze stwierdzilam do Tz ze jezyk mnie swierzbi i nie wytrzymam do porodu i trzeba pochwalic sie dziadkom ;-)

U nas dzis pogoda calkiem ladna, zaliczylismy kilka spacerkow, corcia wariuje z babcia (wizyta tesciowej) a na obiadek jutrzejszy juz sie szykuja powoli pierogi, mam ochote a dawno nie jadlam
Gratuluję synka

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Nie martw się wagą, ja mam 18 tydz i 3,5 na plusie mimo, że wciągam wszystko co widzę, mój gin mówił, że to super waga jak na ten czas.

Ja albo jestem niedorozwinięta albo jakoś nie umiem tych ruchów wyczuć, potrafię leżeć wieczorem nawet pół godziny plackiem z rękami na brzuchu i nic. I nie wiem czy się cieszyć, czy martwić, że mam taki mały brzuch. A może tam się coś stało, że on się ani nie rusza ani nie rośnie?

Dotarło do mnie, że ślub już za miesiąc. Zaczynam się stresować. AAAAA!
Masz jeszcze czas na ruchy bobasa, spokojnie Ja z mojego ślubu praktycznie nic nie pamiętam taka byłam zestresowana

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Myślę, że te które dużo wymiotowały miały wagę na minusie. Ja nie wymiotowałam ani razu. Poza tym to, ile się powinno przytyć zależy od bmi przed ciążą. Ja powinnam śmiało przytyć 18 kg więc się nie przejmuję. Będę się martwić potem jak trzeba będzie zrzucić

Ja mam 5 kg na plusie a wymiotowałam 2 miesiące więc jestem orginalnym przypadkiem

Cytat:

ja w pierwszej ciąży chciałam karmić piersią i zaczęłam ale pokarm nie chciał lecieć po całej nocy przystawiania dalej nic nie leciało. Sutki miałam całe pogryzione aż krew mi leciała i za każdym razem aż płakałam z bólu i z tego że nie dam rady jednak. Skończyło się na tym że karmiłam mm. Teraz dalej mam uraz i nie wiem sama już jak to będzie.

ja poczułam w 15 tygodniu, aż się dziwiłam że tak wcześniej. Tylko jak leżałam wieczorem na łóżku. Teraz już czuję lekkie kopniaczki jak siedzę a nawet jak coś robię. A w pierwszej ciąży czułam w 20-21 tygodniu.

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ----------
Nie pocieszę Cie mnie moja Córcia przez pierwszy miesiąc też gryzła do krwi z czasem piersi się przyzwyczaiły, kiedyś nawet ulała mlekiem zmieszanym z krwią my się już martwiliśmy a się okazało że mnie tak pogryzła. Na początku trzeba mieć zaparcie, też nie raz ryczałam, że mam za mało pokarmu albo mnie pogryzła, ale później

Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość

Szokują mnie ceny ubrań i zabawek dla maluchów, zabawki powyżej 100 PLN, ubrania w cenie ubrań dorosłych. Trochę dopadł mnie strach jak my sobie poradzimy finansowo, chociaż mamy dochody zdecydowanie powyżej krajowej.
Ja w pierwszej ciąży wszystko kupowałam nowe przez pierwsze miesiące, potem za radą koleżanki zajrzałam do lumpka i na all i tam też zaczęłam się zaopatrywać. I szczerze mówiąc dla dzieci do roku/ dwóch lat są fajne używane ciuszki. Teraz na rozmiary 56/62/68 też mam zamiar kupić wyprawkę z allegro, taki maluch nie jest w stanie wynosić takich rzeczy a za dużo mniejsze pieniądze można kupić super rzeczy markowe. Jedyne co nowe kupuję to bodziaki i pajace, bo do tego nie mam jakoś przekonania. A dodam, że stać nas na nowe poprostu nie widzę sensu, zwłaszcza teraz przy drugim dziecku, trzeciego nie planujemy raczej(chociaż mi się marzy), te co mam pewnie porozdaję po rodzinie.

Witam wszystkie nowe mamusie

Biorę się za dalsze nadrabianie
Miłego dnia
Stary 2014-03-04, 13:30   #3768
gosia3103
Zakorzenienie

dziewczyny a możecie podać od kogo kupujecie ciuszki na allegro, jeśli już je macie? chętnie zobaczę co jest sprawdzone, bo trochę się boję tak w ciemno, jak będzie z jakością.
Stary 2014-03-04, 13:59   #3769
kasia_ruda
Zakorzenienie

zVenus fakt, że jestem po in vitro nie ma żadnego znaczenia, mój lekarz to usg wykonuje u wszystkich swoich pacjentek- i tych po in vitro i tych naturalnie poczętych. To mit, że dzieci z in vitro są bardziej narażone na choroby genetyczne...

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-04, 14:15   #3770
gosia3103
Zakorzenienie

Ale 400 zł to chyba sporo jak za usg...
Stary 2014-03-04, 14:20   #3771
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
zVenus fakt, że jestem po in vitro nie ma żadnego znaczenia, mój lekarz to usg wykonuje u wszystkich swoich pacjentek- i tych po in vitro i tych naturalnie poczętych. To mit, że dzieci z in vitro są bardziej narażone na choroby genetyczne...

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
rozumiem. nigdy nie czytałam żadnych artykułów odnośnie tego zapłodnienia stąd moja niewiedza...po prostu tak się od dłuższego czasu zastanawiam co z tym badaniem i już mi różne myśli przychodzą do głowy. na razie tylko jedna dziewczyna napisała, że nie robi tego badania więc nie wiem czy reszta robi czy właśnie nie robi i nie zabiera głosu. ja musze na to badanie jechać dosyć daleko i trochę szczerze powiedziawszy mi się nie chce tym bardziej, że wszystko jest na razie ok. pomyślę jeszcze
Stary 2014-03-04, 14:22   #3772
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
No niemało. Z tym, że u nas było tak, że nie musiałam jechać w inne miejsce na to usg (i płacić gdzieś tam za usg i potem u siebie za wizytę), bo mój lekarz je robi. Więc dziś zapłaciłam za usg i normalną wizytę ginekologiczną, nawet o stówę taniej niż to wychodzi oddzielnie. Nie jest to mały wydatek, wiadomo że wolałabym wydać to na coś dla dziecka, ale u nas w ogóle nie było pytania czy robić to usg, tylko informacja, że na następnej wizycie je mamy. Tak jak pisałam, mój lekarz robi je wszystkim ciężarnym. Ja może trochę inaczej patrzę na te koszty ciążowe, bo po wydaniu takiej kasy na in vitro, to te kwoty nie robią na mnie aż takiego wrażenia.
Stary 2014-03-04, 14:25   #3773
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Z tym się zgadzam, masz bardzo drogiego lekarza. Tam gdzie ja się mam zamiar wybrać bądź nie wybierać to badanie kosztuje 250zł.
Za zwykłą wizytę też pewnie dużo płacisz? ja płacę 80zł z badaniem usg 4d. No ale lekarz lekarzowi nierówny choć ja na swoją Panią dr złego słowa nie dam powiedzieć i co do jej kompetencji też zero uwag

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ----------

Cytat:
No niemało. Z tym, że u nas było tak, że nie musiałam jechać w inne miejsce na to usg (i płacić gdzieś tam za usg i potem u siebie za wizytę), bo mój lekarz je robi. Więc dziś zapłaciłam za usg i normalną wizytę ginekologiczną, nawet o stówę taniej niż to wychodzi oddzielnie. Nie jest to mały wydatek, wiadomo że wolałabym wydać to na coś dla dziecka, ale u nas w ogóle nie było pytania czy robić to usg, tylko informacja, że na następnej wizycie je mamy. Tak jak pisałam, mój lekarz robi je wszystkim ciężarnym. Ja może trochę inaczej patrzę na te koszty ciążowe, bo po wydaniu takiej kasy na in vitro, to te kwoty nie robią na mnie aż takiego wrażenia.
a tak z czystej ciekawości Kasia ile Cię to in-vitro kosztowało?? udało się za pierwszym razem prawda więc to już duży plus, jeśli nie chcesz nie pisz. Pytam bo ktoś mi bliski zaczyna powoli myśleć na ten temat...a szczerze powiedziawszy nie wiem nawet jakiego rzędu są to koszty.
Stary 2014-03-04, 14:32   #3774
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Z tym się zgadzam, masz bardzo drogiego lekarza. Tam gdzie ja się mam zamiar wybrać bądź nie wybierać to badanie kosztuje 250zł.
Za zwykłą wizytę też pewnie dużo płacisz? ja płacę 80zł z badaniem usg 4d. No ale lekarz lekarzowi nierówny choć ja na swoją Panią dr złego słowa nie dam powiedzieć i co do jej kompetencji też zero uwag

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ----------

a tak z czystej ciekawości Kasia ile Cię to in-vitro kosztowało?? udało się za pierwszym razem prawda więc to już duży plus, jeśli nie chcesz nie pisz. Pytam bo ktoś mi bliski zaczyna powoli myśleć na ten temat...a szczerze powiedziawszy nie wiem nawet jakiego rzędu są to koszty.

Ja płacę za zwykłą wizytę 200 zł. Jak porównywałam ceny z koleżankami, to tak się one kształtują, te ciążowe są zwykle droższe niż zwykłe ginekologiczne. Taniej jest tam, gdzie nie mają usg w każdym gabinecie- ok 120 zł, ale wiadomo, że to bez sensu... Taki standard cenowy w Wawie to przedział 180- 250 zł.
In vitro nas w sumie kosztowało ok 13 tysięcy, ale może twoim znajomym uda się załapać na refundację rządową, wtedy płaci się tylko za leki- ok 4 tysiaki.
Stary 2014-03-04, 14:36   #3775
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Ja płacę za zwykłą wizytę 200 zł. Jak porównywałam ceny z koleżankami, to tak się one kształtują, te ciążowe są zwykle droższe niż zwykłe ginekologiczne. Taniej jest tam, gdzie nie mają usg w każdym gabinecie- ok 120 zł, ale wiadomo, że to bez sensu... Taki standard cenowy w Wawie to przedział 180- 250 zł.
In vitro nas w sumie kosztowało ok 13 tysięcy, ale może twoim znajomym uda się załapać na refundację rządową, wtedy płaci się tylko za leki- ok 4 tysiaki.
O dzięki za info! Przekażę zainteresowanej, bo pewnie jeszcze tego tematu nie ruszyła...myślę, że nie łatwo się zdecydować.
No to piekielnie droga ta Wawa dobrze, że mieszkam daleko na południe i u nas standardy cenowe są zupełnie inne tak jak pisałam wizyta z usg4d dla ciężarnej 80zeta
Stary 2014-03-04, 16:18   #3776
jagusia15
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
To samo napisalam kilka min wcześniej. Tez czuje się fatalnie.

nie widziałam..wpadłam wczoraj tylko na chwilę napisać co u mnie, nie byłam w stanie nic czytać.. mam nadzieję że dzisiaj u lepiej u Ciebie

[QUOTE=Aisog1987;45424661]Uff... nadrobiłam cały tydzień Waszych rozmów. Dużo tego, ale dałam radę

[QUOTE=zVenus;45376508]Witamy
ja też tu jestem nowa od niedawna czytam i się udzielam.
Opowiedz coś o sobie, czy ciąża planowana, jak szybko się udało, ile masz lat...
u mnie było planowane od listopada zaczęliśmy i w listopadzie się udało - jak powiedziała lekarka - "farciara..." ja mam 27latPozdrawiam
Cytat:

Tez 6 grudnia 2013 zobaczyłam II kreseczki

Witaj. Gratuluję ciąży i oby wszystko było jak najlepiej, bo przecież musi być

Mi gin co wizytę się pyta czy pisać zwolnienie, więc specjalnie się tłumaczyć nie będę, tylko powiem PISAĆ

U mnie też jakieś 4kg do przodu, a jestem w 18tyg.

Planuje do końca marca, potem 2 tyg urlopu, wracam na tydzień do pracy i chyba idę na zwolnienie, ale to jeszcze się zobaczy.

Poza tym u mnie w miarę OK, choć ostatni tydzień miałam jakiś ciężki. Jednej nocy nie mogłam spać, za to w dwie następne spałam po 14 godzin... Ból w pachwinie wciąż jest, ale w ciągu dnia jak się rozchodzę to nie czuję. Piersi troszkę swędzą. Mam (tzn. miałam) mega ochotę na pepsi - i piłam jej dość sporo i ostatnio mam ochotę na czekoladę, toteż sobie podjadam troszkę.... obym tylko się nie roztyła.... Poza tym jem w normie i wszystko na co mam ochotę.

Będę sie teraz starać czytać na bieżąco, choć pakujemy nasz "dorobek" w pudełka i wynosimy na strych, bo być może już pod koniec marca robimy wielką demolkę w domu i w końcu uwijemy sobie przytulne gniazdko o jakim marzymy.

PS. Pozdrawiam wszystkie mamuśki, witam te nowe, gratuluję poznania płci, a Tobie zaczarowanadlaniego życzę dużoooo szczęścia i miłości
widzę ,że czeka Was remont, to tak jak u nas...
Mamy zrobione mieszkanie (na razie sam dół) z gospodarczego i od końca marca zaczynamy przekładać dach , potem od kwietna rusza remont góry bo chcemy do narodzin Bobo mieć zrobiony cały domek także wiem co Was czeka i również jestem podekscytowana bo od dawna chciałam zrobić ten remont i mieszkać w przytulnym domku na większym metrażu )

sara85 - super ta huśtawka , właśnie nad taką się zastanawiam!
Widziałam je na allegro ale jeszcze z światełkami i muzyczką, chyba zakupię takową

co do wizyt u ginekologa , ja chodzę prywatnie i płacę zawsze 100zł , na każdej wizycie mam usg i jak trzeba to moja Pani dr robi mi dodatkowe badania takie jak np.genetyczne i cena zawsze jest ta sama..
Ale ja mieszkam dalekoo od Warszawy

3majcie dzisiaj kciuki, mam wizytę o 18 45 i liczę że się dowiem kto u mnie mieszka )

PS. coś mi żle zacytowało , nie wiem kompletnie dlaczego ;//

Edytowane przez jagusia15
Czas edycji: 2014-03-04 o 16:21
jagusia15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 18:23   #3777
pentuerka
Rozeznanie

Hej Dziewczyny.

Byłam na tym szkleniu Bezpieczny Maluch, co polecała Papryczka. Wzięłam moją córkę, bo bardzo prosiła i niestety to był błąd. Dobrze się bawiła, ale tylko przez 1,5 h i musiałyśmy wyjść. Szkolenie jest blisko mojego domu i będzie trwało do 20:30.

Załapałam się na prezentacje fotelików Maxi cosi cabrio oraz bezpieczne zapinanie pasów, chusty do noszenia maluchów oraz prezentacje marki Pamers z produktami dla kobiet w ciąży. Dostałam mnóstwo ulotek i próbek, 2 smoczki, balsamy na rostępy, proszki i płyny do ciała. I pewnie to nie koniec, ale musiałam wyjść.

Na koniec ma być osowany fotelik maxi cosi wiec trochę mi żal. No ale tak to jest jak się ulega dziecku.

W każdym razie polecam, warto dużo ciekawych informacji.

Co do usg, to ja mam skierownie na połówkowe, ale to dla tego, że mój gin nie robi go w swoim gabinecie.

Macie to szczęście, że macie usg na każdej wizycie, wiec po 20 tc lekarz zrobi Usg na którym zrobi odpowiednie pomiary.

usg połówkowe czy genetyczne to kwestia nazewnictwa tylko.

Niestety muszę to usg zrobić po skończonym 20 tc, czyli pierwszy termin mam 28 marca. 26 marca wraca mój gin i poproszę, go żeby dawał mi skierowanie na usg raz w m-cy, tak jak Wy macie.

Edytowane przez pentuerka
Czas edycji: 2014-03-04 o 18:25
pentuerka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 18:30   #3778
izka-1987
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
też nie czuję ruchów. Chyba, że nie potrafię ich zidentyfikować. Czasem zastanawiam się, czy coś co czuję, to Maluch, czy jelita. Jednak wydaje mi się, że na ruchy jeszcze jest czas i obstawiam cały czas na niesforne jelita.

u mnie niecałe 3 kg na plusie. Przybrałam niecały kg w 2 tygodnie II trymestru. Mam nadzieję, że to w normie

Wczoraj usłyszałam, że nie widać po mnie jeszcze ciąży i nie chciano mi wierzyć, że to 17 tydzień. Może kwestia tego jak się ubrałam - ołówkowa spódnica i luźna bluzka na wierzchu. Mi się wydaje, że brzuszek już mam...
Ja ostatnio między wizytami (3 tyg) przybrałam 2,5 kg

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
Ja dziś po wizycie, wszystko w porządku, wyniki super. Na kolejną wizytę robię krzywą cukrową, oby tylko wyszła ok.
Super, że ok

Cytat:
spotkałyście się kiedyś z chińskim kalendarzem płci?
Dziewczyny te które macie dzieci, sprawdziło Wam się? Mi za pierwszym razem się sprawdziło ale to i tak 50% żeby trafić, traktowałam to jako zabawę. Teraz też pokazuje że będzie dziewczynka - zobaczymy
Pierwsze się zgadza, drugie wstępnie nie

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Ja już wszystko mam

Kuzynka ma półtora roczną córeczkę i dostałam praktycznie wszystko od niej Łącznie z niezużytą reklamówą pieluch, 4 rożkami, huśtawką dla bobaska, dwoma matami Dużo tego

No i oczywiście przewijak, wanienka, wózek i nosidełko/fotelik
Łóżeczko kupiliśmy od znajomej bo kuzynka jeszcze używa...

Teraz do niej dzwoniłam, że może szykować rzeczy bo po dzisiejszej wizycie dowiedziałam się, że będę miała CÓRECZKĘ

Natka możesz mi dopisać na pierwszej stronie
Gratulacje, to już masz z górki z wyprawką

H4linka śliczna sukienka

Cytat:
Śliczna sukienka
A ja wreszcie podpisałam umowę i oficjalnie mam kredyt na mieszkanie oczywiście żeby nie było zbyt kolorowo, najpierw przygotowali umowę ze źle wpisanym nazwiskiem...
To gratuluję
Stary 2014-03-04, 18:34   #3779
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny.

Byłam na tym szkleniu Bezpieczny Maluch, co polecała Papryczka. Wzięłam moją córkę, bo bardzo prosiła i niestety to był błąd. Dobrze się bawiła, ale tylko przez 1,5 h i musiałyśmy wyjść. Szkolenie jest blisko mojego domu i będzie trwało do 20:30.

Załapałam się na prezentacje fotelików Maxi cosi cabrio oraz bezpieczne zapinanie pasów, chusty do noszenia maluchów oraz prezentacje marki Pamers z produktami dla kobiet w ciąży. Dostałam mnóstwo ulotek i próbek, 2 smoczki, balsamy na rostępy, proszki i płyny do ciała. I pewnie to nie koniec, ale musiałam wyjść.

Na koniec ma być osowany fotelik maxi cosi wiec trochę mi żal. No ale tak to jest jak się ulega dziecku.

W każdym razie polecam, warto dużo ciekawych informacji.

Co do usg, to ja mam skierownie na połówkowe, ale to dla tego, że mój gin nie robi go w swoim gabinecie.

Macie to szczęście, że macie usg na każdej wizycie, wiec po 20 tc lekarz zrobi Usg na którym zrobi odpowiednie pomiary.

usg połówkowe czy genetyczne to kwestia nazewnictwa tylko.
Super, szkoda, że nie mogłaś zostać do końca...
u mnie w okolicy nie ma żadnych szkoleń, pokazów, nic.
Co do usg połówkowego i genetycznego to raczej nie kwestia nazewnictwa, to dwa zupełnie inne badania. Połowkowe to po prostu badanie w połowie ciąży około 20tygodnia jedno z trzech usg które w ciązy wykonać nalezy. A badanie genetyczne to może byc np w 14tygodniu lub także w 20tygodniu i ma na celu dokładne zbadanie pod kątem wad wrodzonych, genetycznych. Takie badanie zaleca się kobietom w wieku powyżej 35roku życia i takim u których w rodzinie wystepowały jakieś choroby genetyczne, teraz coraz częściej robi się te badania profilaktycznie ale obowiązkiem nie są Natomiast połówkowe badanie usg należy wykonać jeśli nie masz usg na każdej wizycie.
Stary 2014-03-04, 18:45   #3780
szilunia84
Przyczajenie

hej podczutuje sobie was ,chciałam zapytac czy moge do was dołaczyc ,jestem w 19 tygosniu ciazy ,termin mam na 4.08.2014

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

czesc czasami was podczytuje ,chciałam zapytac czy moge do was dołaczyc ,jestem w 19 tyg ciazy i termin mam na 4.08.2014
szilunia84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości