|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: VIII część! | |||
| Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 |
|
1 | 2,94% |
| Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki |
|
0 | 0% |
| Mamo, tato, czy wy wiecie, ze już pół roczku jestem na świecie? |
|
2 | 5,88% |
| Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię |
|
11 | 32,35% |
| W oczach mamy łzy wzruszenia, bo się garnę do siedzenia |
|
5 | 14,71% |
| Piski, krzyki i uśmiechy - jak szybko rosną te nasze pociechy |
|
1 | 2,94% |
| Mamy sie nami zachwycają i wszystkie bezsenne noce nam wybaczają |
|
0 | 0% |
| Wiosna przyszła, słonko świeci, co raz większe nasze dzieci |
|
5 | 14,71% |
| Uczę się tu, krok po kroczku, przecież kończę już pół roczku |
|
9 | 26,47% |
| Głosujący: 34. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz.
Później będę nadrabiać, teraz tylko napiszę co u nas
Jesteśmy już po wizycie w przychodni. Szczepienia nie byłoA tak poza tym nasze szczęście waży 7500g No i standardowo - na początku śmiał się do pani doktor, a jak przyszło do ważenia i mierzenia to histeria nie do opanowania... Nie wiem czemu on tak ma, tylko u lekarza się tak zachowuje
|
|
|
|
#212 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szczerzę ząbki, wcinam stópki - taki jestem już słodziutki! Mamy IX-X 2013, cz.
Cytat:
Na 99,9 % jesteś wykończona opieką nad dzieckiem i ciągłym karmieniem piersią ale pomyśl, że dajesz małej coś najlepszego. Wiele Cię to kosztuje ale inwestujesz teraz w swoje dziecko które ma najlepszy start. Jakieś witaminy łykasz? Mała wysysa z Ciebie wszystko co najlepsze. Przydałoby się, żebyś gdzieś mogła się wyrwać, coś sobie kupić, pójść do fryza czy choćby na spacer sam na sam z własnymi myślami. Mnie też wszyscy i wszystko irytuje. Myślałam, że po śmierci mamy jakoś zaczniemy sobie życie organizować, przestawiać a jest coraz gorzej. Nie dość, że mam Stasia małego to jeszcze muszę opiekować się babcią, gotować dla 5 osób, prać, prasować, robić zakupy i z wszystkim nie wyrabiam bo jestem sama. Mąż pomoże ale on w pracy więc cały dzień latam jak nakręcona. Najbardziej to mnie wkurza ojciec. Przy małym nie pomorze w ogóle tylko zje obiad i ucieka do piwnicy i tam coś dłubie do wieczora. Oczywiście odzywa się nieproszony i wyskakuje z "dobrymi radami", które na mnie działają jak płachta na byka Stasik nadal chory, gorączka mu wzrasta - spada dopiero gdy podam lek przeciwgorączkowy. Nie chcę póki co faszerować do antybiotykami, niech organizm sam powalczy. Jakby co to zajadę do lekarza. Jeszcze teraz dzwoniła teściowa z kolejną dobrą radą aby położyć mu zwilżoną chusteczkę na czole. Dzięki, jestem debil i tego nie wiedziałam. A najbardziej mnie wnerwia jak zaczyna gadkę od słowa "POWINNAŚ" zrobić to i to. Co ja powinnam to ja dobrze wiem i nie potrzebuję dobrych rad. Mamy mi i tak nie zastąpi i nawet sobie tego nie życzę. I ten łamiący się z bólu głos wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Dobra ulżyło mi, lecę prasować |
|
|
|
|
#213 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ooo tak, tez mi się jej tatuaż podoba Cytat:
i ludzie robią sobie takie rzeczy... Cytat:
|
|
#214 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
witam się
![]() Cytat:
![]() Cytat:
gratki za ząbka!! ![]() Cytat:
![]() to super ze Tobie sie tak udalo ![]() Cytat:
moze pobujany by usnał? moja byla bardzo nauczona bujania przez te okropne kolki i w sumie bujam ją do tej pory ale im starsza tym mniej tego potrzebuje.Niby sie nie powinno przyzywczajac do bujania ale jak patrze wstecz ze mysmy ja wprost telepali bo caly czas sie darla i wcale teraz nie jest zle bo czesto zasypia sama, a jak sie przebudzi to ją pobujam 4 razy i dalej spi. Cytat:
ja mam 158cm i 60kg i mam rozmiar 38 tylko ze ja cyc mam ogromny to chyba rzeczywiscie od budowy zalezy ![]() Cytat:
Cytat:
tylko ze ja bardziej panikara jestem bo wszystko mnie przeraza a pozniej mowie ze nie bylo tak zle![]() Cytat:
|
|
#215 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
używałam do poprzedniego tygodnia, mi każdej nocy pokram lał się z piersi ,tym bardziej nie rozumiem czemu Michas nie chce jesc tyl ebyło pokarmu Cytat:
Cytat:
Madziuchna ,mogłabyś napisać jak rozszerzałeś diete marchewka później jabłko ? u nas dziś 3 dzień marchewki i póki co jest ok, Mały ładnie zajada, skończyliśmy dziś słoiczek, jutro podam mu poł słoiczka lece na spacer,przewietrzyć myśli
|
|
#216 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
pewnie Cię to nie pocieszy, ale nie wszystkie pięknie usypiają i śpią, sporo dziewczyn narzeka na ciężkie noce, na problemy z zasypianiem, chciałyby coś zmienić, ale jest ciężko mój Miłek na przykład obecnie w 90% zasypia na rękach, tak się jakoś porobiło, choć wczesniej umiał sam zasypiać ze smokiem i tetrą; za kazdym razem próbuję najpierw go położyć w łóżeczku, ale jak zaczyna się jęczenie to biorę na ręce i za chwilę śpi, w nocy przy tylu pobudkach też nie mam ochoty walczyć liczę na to, że to tylko taki etap przejściowyCytat:
Co macie dziś na obiad?? Mam jeszcze trochę czasu na gotowanie, ale znów żadnego pomysłu
|
|||
|
|
|
#217 | |
|
Zakorzenienie
|
Ladan tak robi i moi znajomi tez, bo mówią że na głodnego kąpiel to trauma i niemogą spokojnie nabalsamować itd i nie zauważaja żeby było po tym coś zle bo mały sam usypia na noc (a tak cały dzien go noszą bujają itd)
Cytat:
teraz lece bobovite bananową ryzową tak wiem ma cukier dodaje do 180 wody , 2-3 miarki śmierdzącego mm i na oko kaszki + holle otrębową z glutenem, wczoraj dodałam do tego pół słoiczka jabluszka z jagodami taki deser owocowo - mleczny powiedzmy ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Filip wypił herbatke koperkowa i z pierwszymi łykami słyszałam jak mu w brzuchu jeździ... dalej nic nie jadł poza tym słoiczkiem tzn połowa gruszki rano.. eh bawi sie i smieje więc poczekam moze zgłodnieje...
|
|
|
#218 |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniałam napisać, że Młody dziś pierwszy raz sam przekręcił się z plecków na brzuszek więc jak widać tyły ma niezłe
Zdjęcie na puzzlach jest z dziś - biedy chorowitek. |
|
|
|
#219 |
|
Zakorzenienie
|
gulasz z szynki wieprzowej w sosie z torebki Knor - żadnego shitu w składzie z kasza gryczaną i surówką z ogórka kiszonego jabłka marchewki
|
|
#220 |
|
Zakorzenienie
|
u nas dzis bogracz
|
|
|
|
#221 | |
|
Zakorzenienie
|
Cześć, mam nadzieje, że jeszcze mnie pamiętacie
.Cytat:
. Na upartego tak. Ja oprócz temp badam śluz, szyjki nie macam-nie lubie tego.
|
|
|
#222 | ||
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Cytat:
![]() Karolson, a jakbyś spróbowała mieszać Enfamil z Pepti, zacząć od jednej miarki Pepti i stopniowo zwiększać ilość? Może Fifi jakoś przekona się powoli? Warto spróbować ![]() Ja wiem, że znajoma wprowadzała w 8mcu i było mega ciężko, jej córka pluła tym na odległość, ale nie było wyjścia, musiała zmienić mm, bo miała tez problemy z brzuszkiem, z kupkami... Na początku ponoć było koszmarnie ciężko. Jak Fifi nie ma problemów z kupkami to może starcz mu lek antyhistaminowy? ![]() Kuźwa, tak mnie wczoraj wku.. ta gastrolog jak na kontroli byliśmy, że do tej pory nie mogę dojść do siebie. Już na bank więcej do tej baby nie pójdziemy
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2014-03-04 o 15:20 |
||
|
|
|
#223 |
|
Zakorzenienie
|
Teacherka tulę
![]() Susanna ale słodki Stasinek Karolson dzięki Czyli tak trochę próbujesz i eksperymentujesz.A ja się zastanawiam czy jabłuszko podawać gotowane czy surowe?Bo w sumie mama by mi zrobiła słoiczki z gotowanym i zapasteryzowała.
|
#224 |
|
Zakorzenienie
|
Inwersja ja wlasnie mieszslam tak pierw jedna miarka pozniej dwie i mi sie Enfamil skonczyl..
no nic jak niebedzie tego jadl to wyjscia niemam sprobuje jeszcze dalej mieszac.. dalej butla be ale zjadl 100 z kaszka lyzeczka na mleku pepti..?A co z ta gastrolog?
|
|
#225 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale przez asymetrie fizjoterapeuta zabronila i tak codziennie siedzi pol godziny w chustawce jak go karmie casem dodatkowe pol godziny jak histeryzuje a ja musze cos w chacie poogarniac takto caly dzien mata, podloga, lozko na rekach go w ogole.nie nosze czasem jak ma mega marude to zrobimy spacer po domu ale to raz na pare dni Cytat:
w sklepie entliczek dosc duza sieciowka w krakowie ale nie wiem czy jest w innych miastach ale na allegro jest na 100% ja na obiad dzis pieke piers z indyka +surowki a tz kasze jeczmienna bo ja nie moge cry ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#226 |
|
Zakorzenienie
|
Motyl mi sie wydaje ze lepiej na brzuszek gotowane.
Eksperymentuje ze sprawdzonymi bo Filip ma 6,5 mca i jadl malo produktow i mam wrazenie ze je non stop to samo. A z owocem noge przemycic malo smaczne mleko.
|
|
#227 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Ano spojrzała w wynik posiewu z pytaniem czy ktoś to widział, bo zły. Więc mówię, że widziała nefrolog,bo sama do nas dzwoniła. Że pierwsze badanie źle wykonaliśmy, a po drugim oglądała dziecko i uznała, że ma na napletku jakieś zaczerwienienie i trzeba to wygoić, bo to mogą być bakterie z napletka, anie z moczu, bo mały nie ma objawów zapalenia. A jak dalej wynik będzie zły to leczenie. A ta baba jakby się wku, że jej opinie się podważa, bo ona twierdzi, że młody ma zapalenie pęcherza. Nie ważne, że nie ma żadnych objawów. Dla niej ulewanie jest objawem i jak to stwierdziła "dziecko mi nie powie, że go cewka i pęcherz boli". Taa, ale będzie ryceć przy siusianiu, a nie śmiać się. Ja do niej tylko, że to jest opinia specjalisty (a w głowie już mi huczy, że tamta babka normalna, woli dokładnie sprawdzić, a nie faszerować od razu antybiotykami zwłaszcza, że mocz ogólny b. dobry), a ta niby twierdzi, że nie chce opinii podważać, ale dalej swoje. Potem zaczęła się wymądrzać o alergii, czy zrobiliśmy mu próbę prowokacyjną (czy podaliśmy zwykłe mm), bo nie robi się tak żeby dawać Nutramigen przez rok. Więc mówię, że nie, bo alergolog tak nie zalecała. I zapytała jakie ma objawy alergii, to jej mówię, że póki co jedynie na twarzy te zmiany, ale jak regularnie stosujemy maść to szybko znikają. No to stwierdziła, że on już mleka nie potrzebuje i jak to cynicznie uznała "noo, to czyli nie ma dramatycznej sytuacji i ciężkiej alergii", a ja tylko myślę, że jak ma mieć ciężkie objawy alergii głupia krowo, skoro pije mleko dla alergików! Mówię też jej, że ja wykonuję zalecenia alergologa, a nie swoje własne widzi mi się. Bo tak się zachowywała jakbym to ja sobie wszystko wymyśliła. I dowaliła tekstem, że nie dostane od niej recepty. To jej walnęłam, że nie chce i wcale po to nie przyszłam. Zahaczyła też o temat glutenu, więc mówię, że nie podajemy i oczywiście oburzona czemu. To mówię, że też zalecenie alergologa i mówię dlaczego. A ta kretynka, że tak się nie robi, że najnowsze badania blablabla... Ale ta swoje, jakby ze mną się kłóciła. I dodaje jakbym jakimś półmózgiem była, że przecież nie duże ilości tylko 2-3g. To mówię, że ja wiem na czym polega ekspozycja i tłumaczę ponownie, że zalecenia alergologa były inne. No, i kolejne moje słowa to jakby płachta na byka. Myślałam, że mnie tam zje. Choć i tak hamowałam się głównie ze względu na męża, dziecko w gabinecie i na ludzi stojących pod nim. No tak prowokowała, że aż gotowało się we mnie. I potem pisze to wszystko w zaleceniach. Normalnie czułam jakby mnie atakowała, mówię do niej, "proszę mnie zrozumieć, dziecko jest pod stałą opieką alergologa i tam zalecenia mamy zupełnie odwrotne". To stwierdziła, że mam sobie wybrać lekarza, opinię i zalecenia, które będę realizować! Pierwsza wizyta była dość lakoniczna, ale ta wczorajsza to jakiś koszmar. Aż ryczeć z nerwów mi się chciało. Cyniczna, agresywna, arogancka, ironiczna, wyniosła, zarozumiała i nieuprzejma. Traktowała mnie jak wymoczka, a siebie jak małą boginkę. ![]() Jak mąz zapytał do kogo mamy przyjść jak będą jednak złe wyniki posiewu moczu, to mu odpowiedziałam zanim ona zdążyła : do nefrologa! ![]() Swoją drogą na ostatniej wizycie alergolog pytała o opinię na jej temat, bo jej nie znała akurat, to byłam dość dyplomatyczna. Ale jak będziemy na początku kwietnia, to nie omieszkam wspomnieć jaka z niej bura suka. Bo niby opinii nie podważa, ale to co mówi i ton wypowiedzi sugeruje zupełnie co innego.
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2014-03-04 o 15:52 |
|
|
|
|
#228 |
|
Zadomowienie
|
widzę, że nie tylko ja mam dziś nienajlepszy humor ![]() Susanna - śliczny Staś Gorgulek - dla Miłoszka mojemu jeszcze daaaaaleko do siadania... na razie sprawnie obraca się na brzuszek w obydwie strony i ćwiczymy obroty na plecki ale jakoś nie łapie o co kaman normalnie strajkuję i od 2 dni nie robię obiadu a popołudniami wychodzę z domu i zostawiam TZ z Młodym ![]() już nie wyrabiam... mam potrzebę zrobienia czegoś innego niż przewijanie, karmienie, zabawianie, łażenie ciągle po tych samych uliczkach z wózkiem, pranie, sprzątanie, gotowanie czy zakupy a najbardziej mnie wkurza, jak TZ mówi to idź gdzieś, ja zostanę z Kubą. Niby ok, tylko że jak on się zajmuje dzieckiem to TYLKO i WYŁĄCZNIE zajmuje się dzieckiem. A jak ja jestem z Kubą cały dzień sama to jeszcze muszę zrobić wszystko w domu ![]() Aaa a i jeszcze vea welcome back my idziemy na pierwsze zajęcia w sobotę ale na Milickiej (jakaś mała willa SPA, gdzie szkoła wynajmuje basen na zajęcia z maluszkami)
|
|
#229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i dobrze, trzeba sobie radzić ![]() Ja zaczynam z marchewką od weekendu, lękam się tego wszystkiego:/
|
|
#230 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja już zaczęłam miesiąc temu i dalej się lękam a pediatra mi już każe mięso i rybę wprowadzać...
|
|
|
#231 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
w ogóle nie pytają co dziecko je, o nic totalnie... no moze tylko ile ml mleka je, a chodzimy regularnie po recepty na mleko
|
|
|
#232 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widzę, że więcej z nas ma doła. Może to jakieś przesilenie wiosenne? Spadek ciśnienia? Kto wie. Cytat:
Chyba możesz takie i takie a gotowane jabłuszko napewno Ci się przyda więc jak mama chce zrobić i zawekować to korzystaj. Staś ma biegunkę. Boję się, żeby go nie odwodnić. Póki co podaję ryż gotowany z jabłkiem, zaraz będę pichcić marchewę. Biedy, jakis wirus musi latać |
||
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na obiad miałam zupę ogórkową, oczywiście z dodatkiem mięsa i ogórki wcześniej usmażone na maśle. Wczoraj placki ziemniaczane z pieczarkami.
|
|
#234 |
|
Zakorzenienie
|
O Inwersja wspolcz i znow potwierdza sie stara prawda ze co lekarz to opinia. Z jednym sie zgadzam sprobowalabyn podac normalne mm i sprawdzic skutki bo ze skazy sie podobno wyrasta. A Ty tobilas te testy na mleko kroeie? Jestem przeciwna odbieraniu potrzebnych skladnikiw dzieciom i sama gryze sie z tym czy podawac to pepti skoro nie jest az tak xle ale z drugiej strony nieleczona alergia to zuo. Ja ide jutro na szczepienie fo pediatry ktora stwierdzila ze Filipowi sie pas od fotelika odgniotl na buzi jak mial mega wysypany polik.. ciekawa jestem tez interpretacji wynikow krwi i opini o podawaniu zelaza i niewiem czy sie przyznawac do tej wizytu u alergolog ale taka inna pediatra napewno wpisala nam w karte ze dala recepte na pepti
|
|
#235 |
|
Zakorzenienie
|
My na głodnego nie kąpiemy, ale z pełnym brzuszkiem też nie.
|
#236 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sliczne zdjecia ![]() a Twoj synek to sucharek przy mojej Julce ![]() Cytat:
|
|
#237 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
z resztą nawet dziś w dd tvn mówili o tympoza tym alergie u maluchów przechodzą dzięki temu, że eliminuje się alergen. coś jak szczepienie, ale działanie ma byc odwrotne. układ immunologiczny ma zapomnieć reakcję alergiczną. natomiast ta pani nie wzbudziła mojego zaufania, bo traktowanie każdego dziecka szablonowo wg wzoru to nie jest dobry sposób. ok, są ogólne zalecenia, ale każde dziecko jest też inne, ma swoją historię. a póki co ta pani chciała wpierdzielić dziecku (być może niepotrzebnie) antybiotyk. w ogóle jej opinie to jedna sprawa, a jej zachowanie zupełnie inna i tak cokolwiek by mówiła jest w mojej opinii i odczuciu całkowicie zdyskredytowana. a prawdę powiedziawszy całkowicie ufam jego pani alergolog, nie spotkałam się z ani jedną negatywną opinią na jej temat i sama potwierdzam, ze wizyty u niej są szczegółowe, dokładne, a sama lekarka woli wszystko 10 razy sprawdzić niż coś sugerować. a co ważne, nie uważa się za cudownego lekarza, zaleca wizyty u specjalistów, mimo, że wiedzę ma ogromną nie tylko ze swojej dziedziny.
|
|
|
#238 |
|
Zakorzenienie
|
do którego wieku dzieci interesują się puzlami piankowymi?
|
#239 |
|
Zakorzenienie
|
zapomnialam napisac ze Julka po tych wymiotach wczoraj wieczorem przespala cala noc do 7:30 z 1 pobudka o 5 na jedzenie
moze taka wymeczona byla ze az tyle spala bez jedzenia? narazie dzis jest ok, choc jest caly dzien dosyc senna ale to pewnie wina pogody![]() aaa i mnie rozebralo choróbsko, bylam rano u lekarza dostalam stos lekow lekarka kazala unikac kontaktow z dzieckiem i nosic maseczke małz wziol sobie wolne na opieke nad zona i sie zajmuje małą a ja zamiast lezec to oczywiscie posprzatalam w domu zrobilam prania i obiad
|
#240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.

Jesteśmy już po wizycie w przychodni. Szczepienia nie było

Jak słyszę jej stękanie to mnie coś trafia - zero cierpliwości, ten dźwięk sprawia, ze wszystko mi się w środku przewraca. 

A co sie nasłuchałam, że sweterka nie zabrałam (kupiła za ponad 60 zł sweterek BIAŁY, ale niby nie że na chrzest, ale też nei do kompletu do białej sukienki, która kupiła na walentynki, też nie na chrzes choć wyglądającą jak każda typowa sukienka do chrztu... ), że pączków sobie nie posypalismy cukrem pudrem.... Szczegół, że Zuzkę ubieraliśmy płaczącą, bo już była zmęczona. "zostańcie jeszcze". Taaaa a potem połowę drogi jechaliśmy i tak na syrenie, a jak dojechaliśmy to od razu kąpiel i karmienie i Mała poszła spac na noc. 

i do tego warzywa 

[/RIGHT]