Scent Bar LII - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-04, 22:26   #871
bogusia32
Wtajemniczenie

Dot.: Scent Bar LII

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Ano, zwłaszcza że mam plan przeczytać w tym roku najmarniej 60 książek. Moi znajomi też niewiele czytają, na szczęście mam kumpla od wina i literatury, na każdym spotkaniu upadlamy się alkoholem, wymieniamy książkami i pseudorecenzjami
zazdraszczam taaakich znajomych,mi udało się tylko siorkę ''zarazić'' książkami a tak to mało kto czyta , nie ma z kim pogadać.A czasem by się chciało..

Cytat:
Napisane przez Miciel Pokaż wiadomość
noo, i piknie się przejechać, bo np. wszyscy uparli się polecać Dana Browna, Camille Lackberg, Paulo Coelho czy Wiliama Whartona
mnie tam bardziej zachęci, jak ktoś umieści na swojej "warto poznać" liście coś, o czym pierwsze właśnie paczę

z każdej listy wsio widziane, macane i czytane ?
Cytat:
Napisane przez Murszafka Pokaż wiadomość
Raju Mursz , toć to istny młyn o czym piszesz. Się nie dziwię że tak kręgol siada..,może cza trochę zwolnić kochana

Robota skończona, dzionek skończony idę spać.Mam nadzieję. Branoc

Edytowane przez bogusia32
Czas edycji: 2014-03-04 o 22:32
bogusia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 22:34   #872
Miciel
Wpisz tu zomzing

Cytat:
Napisane przez bogusia32 Pokaż wiadomość
z każdej listy wsio widziane, macane i czytane ?

Miciel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 22:44   #873
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
zazdraszczam taaakich znajomych,mi udało się tylko siorkę ''zarazić'' książkami a tak to mało kto czyta , nie ma z kim pogadać.A czasem by się chciało..
Cytat:
Napisane przez akiyo Pokaż wiadomość
Brzmi bosko Czasem mi brakuje właśnie kogoś z kim mogłabym prowadzić rozwlekłe wynurzenia o książkach...
...ale pewnie nie jesteście z Wawy? Znaczy że Bogusia z Tych to widzę

Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość
Nie twierdzę że to ujmuje nam intelektu, tylko twierdzę, że nie wszystko jest dla wszystkich, nie każdy posiada ten sam rodzaj czy umijętność postrzegania. Tę samą wrażliwość.
Tego będę się trzymać
Są książki jak Głód gdzie bohater łazi po mieście i jest głodny, teoretycznie nuuuda a siadło mi na psychikę. Z drugiej strony jest np. Człowiek z Wysokiego Zamku, po przeczytaniu którego pomyślałam "i już? a gdzie jakaś puenta, walka z systemem? Co za strata czasu." No i niestety w przypadku ambitnej literatury często mam poczucie, że prześlizgnęłam się tylko po fabule nie zauważając sedna powieści, albo zauważając ale traktując je jako tak oczywiste, że nie ma się czym podniecać.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 23:21   #874
Murszafka
To ja :)

Cytat:
Ad fotki, Ty jak Ty ( ) ale kilku w rowie Edit: w wykopie, w wykopie !

Nie no świetna figura, i piękne włosy. Taka Pani z Ameryki
Zapomniałam dodać, że to dizajn wykopaliskowy -czyli z cyklu -nie bądź goły, załóż szmaty
A panowie z tyłu, z bliska niestety byli, jak zagłodzeni, zero mięśni, patyczaki...
Cytat:
Napisane przez Katty_p13 Pokaż wiadomość
Musz dalej jesteś laska nebeska
Teraz to już tylko nebeska :P
Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Zdjęcia, w sensie figura super. Teraz pewnie też nie ma co narzekać
No niestety, to było 40 kg temu
Cytat:
Raju Mursz , toć to istny młyn o czym piszesz. Się nie dziwię że tak kręgol siada..,może cza trochę zwolnić kochana
Robota skończona, dzionek skończony idę spać.Mam nadzieję. Branoc
No mam młyn, nie wiem, jak to się dzieje, ale nie umiem położyć się spać przed północą, czytam tylko w autobusie i przed jogą, bo na nic nie ma czasu... Fakt, że długo w pracy siedzę, co często jest wkurzające, bo nawet, jak nie ma co robić, czasem trzeba zostać po godzinach, bo się czeka na coś... I naturalnie w tym czasie niemile jest widziane zajmowanie się sprawami prywatnymi... Czytam wtedy pod stołem, albo wrzucam e-booki na kompa, na papier firmowy i udaję, że to dokument No co, siedzę po godzinach i jeszcze mi nie wolno...

Tort skończony, kanapy na jutro dla mażłona gotowe, kuchnia sprzątnięta, jeszcze tylko kuweta, zamiatanko całości i można iść pod prysznic... Dziś wcześniej

A.... Bym się zapomniała pochwalić, że w związku z premią roczną, idę na kwas hialuronowy. Nieosieciowany. Na mega-nawilżenie zmarch. Choć kusi mnie spróbować osieciowanego, on podobno rozprostowuje zmarchy... Ale nigdy tego nie robiłam i trochę się boję...

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 23:28   #875
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
...ale pewnie nie jesteście z Wawy? Znaczy że Bogusia z Tych to widzę

Tego będę się trzymać
Są książki jak Głód gdzie bohater łazi po mieście i jest głodny, teoretycznie nuuuda a siadło mi na psychikę. Z drugiej strony jest np. Człowiek z Wysokiego Zamku, po przeczytaniu którego pomyślałam "i już? a gdzie jakaś puenta, walka z systemem? Co za strata czasu." No i niestety w przypadku ambitnej literatury często mam poczucie, że prześlizgnęłam się tylko po fabule nie zauważając sedna powieści, albo zauważając ale traktując je jako tak oczywiste, że nie ma się czym podniecać.
To mam często, i uważam, że to normalne. Wręcz pozytywne. Edit: Ale trudne. Bo w tym drugim przypadku nie wychodzi się na ignoranta, tylko na aroganta. Tak chyba postrzegają takich jak ja, Ty i inni. No cóż, trudno mówi się. Zawsze można dyskutować.
Nie wszyscy muszą do wszystkiego dojrzewać, dorastać, doznawać olśnień.Nie na wszystkich musi spłynąć prawda objawiona, niektórzy to już wiedzą A takiego literata autora to kręci więc o tym pisze. Dla kogoś będzie autorytetem ale nie ma mowy, że dla wszystkich. Rozumiem, że moze mnie coś nie brać bo tego nie rozumiem, ale często mam to drugie włąśnie o czym piszesz, gdy coś jest tak oczywiste, że w życiu bym nie stawiała temu pomników.

Edytowane przez rachell111
Czas edycji: 2014-03-04 o 23:47
rachell111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 23:53   #876
Miciel
Wpisz tu zomzing

w docenieniu jakiegoś wyrobu literackiego za coś nie ma nic ze stawiania pomników ani poszukiwania prawd objawionych tudzież autorytetów; są rzeczy docenione za język, za odwagę ujęcia tematu, za konstrukcję, za "pełnię wizji" itp.; każdy czytelnik ocenia i ewetualnie docenia zgodnie z własnym smakiem, upodobaniami, rodzajem wrażliwości, a listy "100 największych dzieł w historii literatury", "100 najbardziej wpływowych dzieł literackich", "100 filmów najpopularniejszych wśród przywódców politycznych", "100 filmów, które trzeba koniecznie obejrzeć", "100 utworów muzycznych, które trzeba znać" są podobnej wartości, jak masthewy modowe. czyli żadnej poza statystyczną;
jeśli ktoś prosi: "podaj mi listę filmów/książek, które uważasz, że warto znać" to dla mnie to znaczy dosłownie: "podaj mi twoją listę, liczę na coś, czego nie znam", czyli na rozszerzenie horyzontów, a nie wezwanie do porównania i ujednolicenia gustów i np. w moim przypadku może 2 na 10 poleconych przez innych "świetnych, musisz to poznać" rzeczy okazały się warte poświęconego im czasu, co daje gorszy rezultat, niż poszukiwania samodzielne

Edytowane przez Miciel
Czas edycji: 2014-03-04 o 23:54
Miciel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 00:13   #877
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
w docenieniu jakiegoś wyrobu literackiego za coś nie ma nic ze stawiania pomników ani poszukiwania prawd objawionych tudzież autorytetów; są rzeczy docenione za język, za odwagę ujęcia tematu, za konstrukcję, za "pełnię wizji" itp.; każdy czytelnik ocenia i ewetualnie docenia zgodnie z własnym smakiem, upodobaniami, rodzajem wrażliwości, a listy "100 największych dzieł w historii literatury", "100 najbardziej wpływowych dzieł literackich", "100 filmów najpopularniejszych wśród przywódców politycznych", "100 filmów, które trzeba koniecznie obejrzeć", "100 utworów muzycznych, które trzeba znać" są podobnej wartości, jak masthewy modowe. czyli żadnej poza statystyczną;
jeśli ktoś prosi: "podaj mi listę filmów/książek, które uważasz, że warto znać" to dla mnie to znaczy dosłownie: "podaj mi twoją listę, liczę na coś, czego nie znam", czyli na rozszerzenie horyzontów, a nie wezwanie do porównania i ujednolicenia gustów i np. w moim przypadku może 2 na 10 poleconych przez innych "świetnych, musisz to poznać" rzeczy okazały się warte poświęconego im czasu, co daje gorszy rezultat, niż poszukiwania samodzielne
Ja to wiem Mić - Red też, toteż ja ich nie stawiam. Stawiają je wszechpopularne opinie, krytycy, etc. Mowa jets o czymś szerszym, o otoczce, powszechnej opini vs osobniczej analizie dzieł literackich. Ja się z Tobą zgadzam w całej rozciągłości. Tak zawsze robiłam.

Pisząc o pomnikach - odpisywałąm Red ( naprawdę nie było to czytelne?) w kwestii tego, że gdy przychodzi do dyskusji na temat szeroko omawianych dzieł, trudnych, wieloznacznych, wielowymiarowych, jak zwał tak zwał, to większość widzi wielkość spraw w nich ujętych, podczas gdy taki Redzik nie widzi, i pisałam, że to normalne, bo nie musi. Że nic z Redzikiem nie jest źle, że nie jara się czymś czym jara się świat. Dla mnei to norma. Ja mam takie przekonanie.

Co do podaj mi listę filmów, które warto znać - to w tym wątku chyba nie o to szło, nie tak brzmiało pytanie. Szło dokładnie o to, by każdy podał swoją listę a nóż widelec ktoś sobie coś wyłapie. Chyba, bo nie ja zadałąm pytanie i nie rzucałam listami, bo dla mnie to oczywiste, że wszystko co podam to i tak każdy zna Podałam właśnie poszczególne, zachowałam się instynktownie jak Ty, ale wiem, że nie o to tutaj na początku chodziło. Przynajmniej tak myślę. Bo to nie maj stajl. Top teny i hot listy Mogę się mylić.

Porównywanie gustów to juz luźna forma dyskusji na forum, to coś chyba naturalnego, co tak czy siak powiedzielibyśmy na żywo i przeszłoby bez echa, ale jako słowo pisane jest bardziej zauważalne być może. Wydaje mi się to naturalną reakcją rozmawiających w grupie ludzi. Każdy chce wyrazić opinię, najczęściej bezwiednie. To coś co dzieje się obok, równolegle do tematu co jest "dla mnie warte obejrzenia/przeczytania".
Dodatkowo, znając czyjś gust, możesz zaoszczędzić czas gdyż wiesz mniej więcej czy to dobry pomysł skorzystać z propozycji, czy to poszerzy Twoje horyzonty.

Czas edycji: 2014-03-05 o 00:29
Stary 2014-03-05, 00:33   #878
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
...
nie rozumiem podkreślania w cudzych listach, że coś się już widziało/czytało to jakieś dowartościowywanie się jest?
albo pisanie, że coś z cudzej listy jest słabe - to wg mnie nieeleganckie

no zwykłą rozmowa, wymiana mysli, zwrocenie uwagi na wspólne doswiadczenia, gust zamiast mowic jak z rozmowie- o! tez to czytałam to podkeślasz.

a pisanie ze wg mnie cos było słabe to tez normalny dialog,
sie czepiasz cos Mic

pozatym co do list od początku było ze mamy podac swoje filmy, a nie te ktore wszyscy powinni znać...poznajemy swoje gusta, dyskutujemy, wgłłębiamy sie w siebie- jak na randce so nie?

ile przez to sie dowiedzielismy dzis o sobie- ze np rachel jest nie do przebicia :|D

pozatym ja nie mam czasu i weny szukac od zera sama....łapie tropy od was a potem przepuszczam przez sito

---------- Dopisano o 00:33 ---------- Poprzedni post napisano o 00:24 ----------

co do browna a konkretnie Kodu to nie moge sie nadziwic ze z tak nędznej lektury wyszedł całkiem dorzeczny film.
jak widac sama treść pozbawiona kulawej narracji i koślawego języka robi sie całkiem znośna

a Coehlo to najbardziej sie zdziwiłam ze to dorośli ludzie czytają, wg mnie odkrywczość tych dzieł jest na poziomie 13,14 latkow i moze faktycznie zrobic jakies wraznie- od razu mówie ze wszystkiego nie czytałam

Edytowane przez Polly_
Czas edycji: 2014-03-05 o 00:28
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 00:33   #879
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
w docenieniu jakiegoś wyrobu literackiego za coś nie ma nic ze stawiania pomników ani poszukiwania prawd objawionych tudzież autorytetów; są rzeczy docenione za język, za odwagę ujęcia tematu, za konstrukcję, za "pełnię wizji" itp.
Pisałam odnośnie komentarza Rejcz, że "nie wszystko trzeba zrozumieć". Przykładowo ciężko nie zrozumieć Czerwonego i czarnego a to jedna z tych książek, które przeczytałam bo "świat poleca" i pod koniec wzruszyłam ramionami Ja właśnie szukałam w tych (polecanych) książkach prawd objawionych albo jakiejś przełomowej myśli.

Stary 2014-03-05, 00:43   #880
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
no zwykłą rozmowa, wymiana mysli, zwrocenie uwagi na wspólne doswiadczenia, gust zamiast mowic jak z rozmowie- o! tez to czytałam to podkeślasz.

a pisanie ze wg mnie cos było słabe to tez normalny dialog,
sie czepiasz cos Mic

pozatym co do list od początku było ze mamy podac swoje filmy, a nie te ktore wszyscy powinni znać...poznajemy swoje gusta, dyskutujemy, wgłłębiamy sie w siebie- jak na randce so nie?

ile przez to sie dowiedzielismy dzis o sobie- ze np rachel jest nie do przebicia :|D

pozatym ja nie mam czasu i weny szukac od zera sama....łapie tropy od was a potem przepuszczam przez sito
Otóz to!

A przedostatnie sarkastyczne zadnie no cóż, mylisz się, po prostu nie wszyscy o wszystkim napisali, bo to oczywiste. To raczej Mić jest nie do przebicia. No ale to wszystko lajcik, widzę, że się ogólnie rozumiemy

---------- Dopisano o 00:38 ---------- Poprzedni post napisano o 00:34 ----------

Cytat:
co do browna a konkretnie Kodu to nie moge sie nadziwic ze z tak nędznej lektury wyszedł całkiem dorzeczny film.
jak widac sama treść pozbawiona kulawej narracji i koślawego języka robi sie całkiem znośna

a Coehlo to najbardziej sie zdziwiłam ze to dorośli ludzie czytają, wg mnie odkrywczość tych dzieł jest na poziomie 13,14 latkow i moze faktycznie zrobic jakies wraznie- od razu mówie ze wszystkiego nie czytałam
1.

2. Chciałam nim argumentować, moje posty do Red, no ale, z kolei nie mam siły na szranki z kimś, kto w tym widzi coś czego ja nie widzę i jest to dla niego cudowne w dwójnasób. Coelho to taki sztandarowy przykład owego pomnika dla miałkości dla mnie, taki najwyrazistszy, najbardziej powszechny, ale no jeśli ktoś kocha ubóstwia rozumie i czuje się z tym dobrze, nie mogę się z nim nie zgodzić, ma prawo. Zwłaszcza, ze tych ktosiów jest miliony.

---------- Dopisano o 00:43 ---------- Poprzedni post napisano o 00:38 ----------

Cytat:
Pisałam odnośnie komentarza Rejcz, że "nie wszystko trzeba zrozumieć". Przykładowo ciężko nie zrozumieć Czerwonego i czarnego a to jedna z tych książek, które przeczytałam bo "świat poleca" i pod koniec wzruszyłam ramionami Ja właśnie szukałam w tych (polecanych) książkach prawd objawionych albo jakiejś przełomowej myśli.
Tu chyba biega też o nasze oczekiwania względem czegoś. Własne standardy, światopogląd, odmienna wrażliwość. Przecież rozmijają sie w tylu dziedzinach to i w lit mają prawo.

Czas edycji: 2014-03-05 o 00:45
Stary 2014-03-05, 01:19   #881
Polly_
grozi wypollizowaniem

co do rozumienia a raczej jego braku to polecam obejrzec Inland Empire, ale koniecznie z kims zeby potem wymienic poglądy

ja tez szukam prawd i przełomów w ksiazkach, ale Cohelo mnie karmi truizmami a nie przełomowymi objawieniami. ja po prostu tego typu objawiem doznałąm w wieku jakis 15 lat i teraz jak czytam to mi trąci banałem po prostu

---------- Dopisano o 01:07 ---------- Poprzedni post napisano o 01:02 ----------

ja uwazam ze nie wszytko trzeba rozumiec (zreszta kto nam potwierdzi ze cos dobrze zrozumielismy? ) dla mnie liczy sie sam fakt rozpoczęcia procesu myślowego na jakis temat

---------- Dopisano o 01:11 ---------- Poprzedni post napisano o 01:07 ----------

ja sie teraz zastanawiam jakie ksiazki wpisac jako swoj top ten...strasznie mało ostatnio czytam-nic mi sie nie podoba, a przez osłąwione wszystko jest iluminacją nie moge przebrnąć...no odrzuca mnie..a kolezanka twierdzi ze to najsmieszniejsza ksiązka jaką czytala

---------- Dopisano o 01:19 ---------- Poprzedni post napisano o 01:11 ----------

no to top ylewyn (kolejnosc przypadkowa)

1. Krystyna córka LAvransa
2. Pani Bovary
3. Sniadanie u Tiffanego
4. Wilk stepowy
5. Mała apokalipsa
6. Rękopis znaleziony w Saragossie
7. Siddhartha
8. sklepy cynamonowe
9. Szklany klosz
10. Swiat wg Garpa
11. Weiser Dawidek

wiecie co...wnosze po tej liście ze jestem strasznie stara

Edytowane przez Polly_
Czas edycji: 2014-03-05 o 01:05
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 01:30   #882
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:

2. Pani Bovary
3. Sniadanie u Tiffanego
4. Wilk stepowy
5. Mała apokalipsa
7. Siddhartha
8. sklepy cynamonowe
9. Szklany klosz
10. Swiat wg Garpa
11. Weiser Dawidek

Ja też pokrywa mi się wszystko - nie jako top i nie jako dowartościowanie. Pokrywa, to kiepskie słowo tutaj, po prostu mam największy sentyment do tych książek, do tego typu literatury, i mniej czytam niż kiedyś. To dlatego Polly, nie dlatego że my stare, choć tytuły wpasowywują sie w nasze pokolenie to prawda. Jak czytam Bovary tudzież Wilka to czuję że żyję. Mam szybsze tętno. Jestem nawet lekko zryta tym, i pewnie dlatego nie pozwala mi to zryć się czymś nowoczesnym. Lubię ten stan. Ale też nie chcę się zamykać, dlatego będę próbować.

Czas edycji: 2014-03-05 o 01:33
Stary 2014-03-05, 06:07   #883
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:

Pokażę Wam siebie sprzed kilku lat
fajne foty mopa coś mniejszego miałaś wtedy?

Znowu Was tylko przeleciałam bo trzeba gnać do pracuni

miłego dnia

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 06:49   #884
Murszafka

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
fajne foty mopa coś mniejszego miałaś wtedy?

Znowu Was tylko przeleciałam bo trzeba gnać do pracuni

miłego dnia
Prostowałam. Ale po kilku godzinach się zaczynał zwijać i tak. Kilkanaście lat prostowałam dzień w dzień

Rany, podziwiam Was za listy książek... Ja nie potrafię takiej zrobić. Odwrotną bym potrafiła raczej, czego nie lubię... I to też raczej autorów -Masłowskiej, Gombrowicza, Marqueza i kilku innych...

No dobra, muszę się ogarnąć, zaraz kumpela po tort wpada.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1393998539208.jpg (106,0 KB, 19 załadowań)

Stary 2014-03-05, 08:16   #885
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Kiedy chodzę na jogę,jest super, naprawdę zapominam, że mi coś dolega. Tylko...
Muszę spać minimum 5 godzin, żeby dać radę wytrwać w pozycjach, zatem ostatnio przeważnie poniedziałek odpada, bo od południa w niedzielę zaczynam myśleć o pracy i nie mogę zasnąc do 1-2... A o 5 musze wstać, zeby iść. Wtorki to w ojej firmie koszmar, tak jak dziś 10 godzin byłam w robo i tylko 2x wstałam od biurka. Uznałam, że pójdę dziś rano i posiedzę dłużej w robicie, to nie przyjechał autobus... Następny za późno, żeby zdążyć. Jutro o świcie przekazuję tort, który zaraz musze wykończyć. W czwartek mam dentystę. Może uda się w piątek...
Po robocie nie daję rady -wtorki i czwartki węgierski, a jeszcze musze cś w domu zrobić i trochę się pouczyć, żeby nie siedziec, jak tuman na zajęciach... Czasem też jakieś tortowe zamówienie wpadnie, I tak ciągły niedoczas...

Mam przepuklinę 2 dysków. Na szczęście mam na tyle szeroki kanał z rdzeniem, że rdzeń nie jest uszkodzony, ale stany zapalne co chwila mi się robią, jak za długo w wymuszonej pozycji siedzę...
Najbardziej pomaga mi joga i wyciągi, na masaże też chodziłam, ale joga lepsza, dłużej skutek się utrzymuje. Kinezyterapia ogólnie super działa.

No więc właśnie, konie...
15 lat dzień w dzień, minimum godzinę, częściej 2-3 jeździłam. Byłam laska, same mięśnie i skóra. A potem poszłam do pracy, w poprzedniej firmie zdarzało się nawet po nocach różne raporty jeszcze robić, przestałam chodzić na konie, Utyłam, jak świnia, kręgi, które oberwały w czasie skokow i kłusów wysiadywanych, puściły, bo już ich mięśnie nie trzymały. Jak jeździ konno didka, to jej nie pozwól przestać, nawet, jak będzie jej brakowało czasu. Wszyscy moi znajomi,którzy przestali, mają problemy...

Pokażę Wam siebie sprzed kilku lat
Pierwsze zdjęcie jak widzę z mojego Gdańska Teraz za Twoimi plecami jest fajna knajpka, firan już nie ma

Co do kręgosłupa to ja za to jak spię dłużej niż 4,5 godz to budzę się z takim bólem, że nie daję już rady leżeć. To przez to, że przez sen kładę się wyprostowana na brzuchu, a to jest zabójcze dla mojego wypadniętego dysku Aż wykupiłam leki na receptę i łykam.

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 08:22   #886
Murszafka

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Pierwsze zdjęcie jak widzę z mojego Gdańska Teraz za Twoimi plecami jest fajna knajpka, firan już nie ma

Co do kręgosłupa to ja za to jak spię dłużej niż 4,5 godz to budzę się z takim bólem, że nie daję już rady leżeć. To przez to, że przez sen kładę się wyprostowana na brzuchu, a to jest zabójcze dla mojego wypadniętego dysku Aż wykupiłam leki na receptę i łykam.
Tajest, Gdańsk to i jego 17-wieczne latryny. Że tak powiem -nie moja bajka, ale ja tam za rysownika robiłam. Fajnie bylo zwłaszcza, kiedy puścił szalunek i to g... się wylało koleżance na głowę...
Sen na brzuchu już u mnie odpada zupełnie. Raz, że boli, a dwa, że mam tak wielki, że jak się na nim położę, ledwo rękami i nogami do podłoża sięgam

Też wróciłam do leków, została mi jeszcze połowa opakowania ze stycznia, czy lutego...

Stary 2014-03-05, 08:24   #887
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Cytat:
Tajest, Gdańsk to i jego 17-wieczne latryny. Że tak powiem -nie moja bajka, ale ja tam za rysownika robiłam. Fajnie bylo zwłaszcza, kiedy puścił szalunek i to g... się wylało koleżance na głowę...
Sen na brzuchu już u mnie odpada zupełnie. Raz, że boli, a dwa, że mam tak wielki, że jak się na nim położę, ledwo rękami i nogami do podłoża sięgam

Też wróciłam do leków, została mi jeszcze połowa opakowania ze stycznia, czy lutego...
Ja zasypiam na boku, ale przez sen i tak ląduję na brzuchu No cóż, jutro idę się zapisać na rehabilitację, nie ma bata.

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 08:26   #888
Murszafka

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Ja zasypiam na boku, ale przez sen i tak ląduję na brzuchu No cóż, jutro idę się zapisać na rehabilitację, nie ma bata.
Jak trafisz na dobrego rehabilitanta, po 2 tygodniach zapomnisz o problemie
Na jakiś czas naturalnie...

Stary 2014-03-05, 09:04   #889
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
ja tez szukam prawd i przełomów w ksiazkach, ale Cohelo mnie karmi truizmami a nie przełomowymi objawieniami. ja po prostu tego typu objawiem doznałąm w wieku jakis 15 lat i teraz jak czytam to mi trąci banałem po prostu

5. Mała apokalipsa
8. sklepy cynamonowe
9. Szklany klosz
1. o to, to.
2. jesu, nic nie czytałam Te trzy chcę , klosza ciągle mi ktoś podobiera z biblioteki.

Ja mam problem z książkami bo nużą mnie te ambitne "skłaniające do przemyśleń, w których niewiele się dzieje" (i które czytam przez miesiąc po dwie kartki naraz) a jednocześnie wkokufiają czytadła i inne masówki. Celuję więc w ambitniejsze czytadła, ciężka sprawa Póki co Stephenson wygrywa na tym polu.

Stary 2014-03-05, 10:20   #890
anastazjaaa2
Zakorzenienie

Dobry

Mursz, figura idealna

Ale mi się zrobiła fajna lista książek dzięki Wam
anastazjaaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 10:55   #891
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:

2. Pani Bovary
3. Sniadanie u Tiffanego
4. Wilk stepowy
5. Mała apokalipsa
7. Siddhartha
8. sklepy cynamonowe
9. Szklany klosz
10. Swiat wg Garpa
11. Weiser Dawidek
zielone - zanudziły mnie
podkreślone - ok
Co do Krystyny, to nie czytałam, ale zaczęłam czytać Olaf syn Auduna i ledwie zdzierżyłam 1 tom. Oczekiwałam jakiejś przygodówki o wikingach, rozbojów, gwałtów i paleń, a tu pół książki Norweg lata latami do biskupa, żeby mu przebaczył seks przedmałżeński z narzeczoną a jak po iluś tam latań starań uzyskał oficjalne przebaczenie grzechu, to okazało się, że narzeczona zamiast grzecznie czekać, puściła się z jakimś wędrownym poetą i ma nieślubne dziecko

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2014-03-05 o 11:12
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 11:57   #892
rachell111
Zakorzenienie

Znad czekolady do picia celem poprawienia sobie nastroju

Cytat:
Teraz to już tylko nebeska :P

Przepraszam, ale sama rozumiesz Dobry tekst.

Otóż o ile filmowo mam świeże zaległości, to już książkowo mam poważne
Dzięki m.in. Mić ( a może zwłąszcza ) odnotowałam sporo tytułów książkowych do sprawdzenia. Od każdego coś wyłuszczyłam sobie i to był dla mnie baaaaaardzo inspirujący temat.

A teraz mała dygresja perfumeryjna

Otóż, tak wczoraj mi zabrakło czegoś świeżego - stałam i dumałam nad szufladą chyba z 20 minut i nic zadowalającego nie znalazłam.

Czas edycji: 2014-03-05 o 12:04
Stary 2014-03-05, 12:08   #893
Murszafka

Cytat:
Znad czekolady do picia celem poprawienia nastroju

Przepraszam, ale sama rozumiesz Dobry tekst.

Otóż, tak wczoraj mi zabrakło czegoś świeżego - stałam i dumałam nad szufladą chyba z 20 minut i nic zadowalającego nie znalazłam.
1. Właśnie pochłonęłam kulkę Ferrero Rocher... Dostałyśmy z kumpelą po pudełku z jednego z Oddziałó i nam je ktoś w nocy wyżera. Zaczęłtyśmy liczyć przed wyjsciem

2. :P

3. Dla mnie ostatnio najlepszym świeżakiem jest paczula L'Artisana Ale tez już czuję, że by trzeba nieco radości do kolekcji wprowadzić...

A ja mam jutro wolne!! :bounce" No dobra, prawie, bo o 8 przychodzą panowie od klimy, a potem jadę na 3-godzinną wizytę u dentysty... Prawdopodobnie nie będe mogła po niej znów nic jeść przez tydzień... A poza tym -leki kęgosłupowe działają i ból jakiś czuję, ale nie krzywię się przy każdym ruchu -tralalala.
Dziś po pracy już tylko kucie słówek mnie czeka, także radość

Stary 2014-03-05, 12:09   #894
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:

a ja zdałam sobie sprawę, że nie tylko w perfumach mam dołek, ale też filmowy i muzyczny w filmach mało który mnie rusza, większość mnie nudzi, w muzyce chyba od roku nic mnie nie zachwyciło mimo, że całe dnie ściagam i słucham czegoś nowego...
Stary 2014-03-05, 12:16   #895
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość

a ja zdałam sobie sprawę, że nie tylko w perfumach mam dołek, ale też filmowy i muzyczny w filmach mało który mnie rusza, większość mnie nudzi, w muzyce chyba od roku nic mnie nie zachwyciło mimo, że całe dnie ściagam i słucham czegoś nowego...
Nie wiem jakie masz oczekiwania obecnie wobec filmu, ja tam lubię filmy, które innym wydają się nudne Rozumiem, że szukasz rozrywki a nie sagi rodu ble ble blebów ? Chyba Tri albo Golden, wybaczcie nie pamiętam, wrzucała kiedyś Trans. No może szału nie ma, ale można zobaczyć i samemu stwierdzić. Ten cały Gambit to dla mnie była przednie rozrywka, ale z kolei trzeba lubić te klimaty, humor ang etc.

Z perfumami świeżymi, problem mam od lat wciąż ten sam. Nie lubię łodygowych zielonych, bambusowych. Ozon mnie raz na 2 lata przyciąga i po tygodniu odrzuca (teraz Cool Water znów jest beeeee) Chyba jednak gustuję w odświeżaczach toalet BTW nasz biedronkowy bardzo mi się podoba Nil i Woda Cudów mnie obecnie zabijają, po prostu killing me bynajmniej nie softly. Tak totalnie mi przeszło. Ja bym chyba musiała pryskać się lodowatym Ginem z tonikiem na zmianę z Mohito.

Czas edycji: 2014-03-05 o 12:22
Stary 2014-03-05, 12:20   #896
kamena
ʞɐɯǝuɐ

Cytat:
Tak Kamenko mam tłumaczoną na polisz, ale bez słownika polskiego i tak się nie obyło bo sporo tam jakichś dziwnych wyrażeń których znaczenia nie znałam..Czasem po kilka razy czytałam jeden wątek żeby zrozumieć sens.Jedna z najdłużej czytanych ,trochę pokręcona ale naprawdę warta uwagi.

O Perelandrę pytałam bo opis brzmi całkiem ciekawie ale po Coelho którego to czytałam setki razy na razie mam ochotę na coś mniej filozoficznego
1. tak też właśnie słyszałam i dlatego jest w kolejce - ale dłuuugiej, bo nie mam czasu albo siły czytać i oczy też kiepsko

2. Perelandra to też powieść s-f, więc jeśli filozofować nie chcesz to nie musisz, można się skoncentrować tylko na fabule

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
pozwolę sobie zgodzić się nie do końca - beszamel klasyczny powstaje z mąki zagęszczonej na maśle , rosołu i śmietany , i jako taki służy do jarzyn i białych mięs , stanowi w tej postaci bazę pod sosy tylu szczypiorkowy , cebulowy , koperkowy , chrzanowy itp , jak również może ulec zapieczeniu , sam bądź z żółtkiem - nie jajem ! z całym jajem byłaby jajecznica w sosie
hm, pierwsze słyszę o rosole i śmietanie, dla mnie beszamel zawsze był i jest na mleku i służy właśnie do zapiekania
co do jaja się nie upieram

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
Nosferatu - jedyny prawdziwy wampir , reszta to nieprawdziwe lalusie
nosferatu to nutria, nie wampir

Cytat:
Ja z horrorami mam problemy, unikam
ja też unikam horrorów, moim zdaniem źle wpływają na człowieka, zaśmiecają tym czym się zaśmiecać nie trzeba
Cytat:

ad wszystko

ad. tłumaczeń jeszcze, są wyjątki of kors (Pratchett np.) ale co natrafię na współczesne tłumaczenie ang-pol to mi nie leży, no, z kilometra widać że to tłumaczenie jest, ja rozumiem, że ciężko się przenosi ale dawne tłumaczenia jakieś były lepsze pod kątem stylu przynajmniej.... za to pod innymi względami są wpadki, pamiętam, jak się zastanawiałam dlaczego w świecie Ani z zielonego wzgórza "jest bardzo brzydko przysięgać"
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR
kamena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 12:30   #897
seduction
Zakorzenienie

Mursz, e tam, ale pewnie bardzo fajna kobita jesteś w realu z charakteru czy to ważne ile kg więcej, czy mniej, najważniejsze, aby być zadbanym/zadbaną.

Cytat:

2. Pani Bovary
3. Sniadanie u Tiffanego
4. Wilk stepowy
5. Mała apokalipsa
7. Siddhartha
8. sklepy cynamonowe
9. Szklany klosz
10. Swiat wg Garpa
11. Weiser Dawidek

A to ja też stara jak większość mam od dawna na liście do przeczytania? Czytałam tylko Szklany klosz, baaardzo lubię.

Cytat:
No dobra, muszę się ogarnąć, zaraz kumpela po tort wpada.
Piękności

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
Nie wiem jakie masz oczekiwania obecnie wobec filmu, ja tam lubię filmy, które innym wydają się nudne Rozumiem, że szukasz rozrywki a nie sagi rodu ble ble blebów ? Chyba Tri albo Golden, wybaczcie nie pamiętam, wrzucała kiedyś Trans. No może szału nie ma, ale można zobaczyć i samemu stwierdzić. Ten cały Gambit to dla mnie była przednie rozrywka, ale z kolei trzeba lubić te klimaty, humor ang etc.
Gambit również i mi się podobał. Fajny, lekki, w sam raz na wieczór po beznadziejnym dniu

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

Edytowane przez seduction
Czas edycji: 2014-03-05 o 12:25
seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 12:34   #898
Murszafka

Cytat:
Z perfumami świeżymi, problem mam od lat wciąż ten sam. Nie lubię łodygowych zielonych, bambusowych. Ozon mnie raz na 2 lata przyciąga i po tygodniu odrzuca (teraz Cool Water znów jest beeeee) Chyba jednak gustuję w odświeżaczach toalet BTW nasz biedronkowy bardzo mi się podoba Nil i Woda Cudów mnie obecnie zabijają, po prostu killing me bynajmniej nie softly. Tak totalnie mi przeszło. Ja bym chyba musiała pryskać się lodowatym Ginem z tonikiem na zmianę z Mohito.
Woda Cudów zdecydowanie nieświeża jest
Mnie ostatnio pociąga lekkie owocowe cudo, czyli Rajasthan Etro, tylko albo ze mnie złazi błyskawicznie, albo nos mi się za szybko do niego przyzwyczaja... A na ostatnim zlociku odkryłam, co za ordynarną podróbę miałam w dzieciństwie. Było to świeże i nazywało się... Chapka... I pachniało, jak YSL Champagne, które chyba Bellatrix miała ostatnio ze sobą... Albo Asiuuuuula...
I nabrałam na to ochoty. Takie wspomnienia, sentymencik... Tylko też się boję, że po 2 tygodniach uznam, że za mało tam paczuli i przestanę używać.

Mam w kolekcji Aqua di Gio, oraz Aqua di Gioia, którymi zachwyt trwał od dnia, do tygodnia... Teraz jakoś się ich pozbyć nie mogę... No i Madmułazelkę tez mam ze świeżaków...

Stary 2014-03-05, 12:35   #899
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość

ad. tłumaczeń jeszcze, są wyjątki of kors (Pratchett np.) ale co natrafię na współczesne tłumaczenie ang-pol to mi nie leży, no, z kilometra widać że to tłumaczenie jest, ja rozumiem, że ciężko się przenosi ale dawne tłumaczenia jakieś były lepsze pod kątem stylu przynajmniej.... za to pod innymi względami są wpadki, pamiętam, jak się zastanawiałam dlaczego w świecie Ani z zielonego wzgórza "jest bardzo brzydko przysięgać"
Ja sie zapuściłam w języku polskim Czuję i widzę braki, i muszę to jak najszybciej naprawić, ale tak jak mówisz, ciężko nam się czyta niektóre przekłady. Po prostu ciężko. Lepiej było jak byłam nastolatką i znałam ang tak so-so. Nie było netu, nie było niczego, tylko książki, nie było punktu odniesienia, więc szło gładko. No i czytałam wówczas więcej polskich autorów. To na studiach zaczęło zgrzytać.
Stary 2014-03-05, 12:35   #900
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
najważniejsze, żeby był wciągający
a mało co mnie wciąga ostatnio: albo głupie jak but hollyłódzkie superprodukcje, albo nibyambitne pitolenie o niczym, a reszta w ogóle mnie nie wciąga
Cytat:

na początku mojej perfumomanii kupowałam świeżaczki cytrusowe/jabłkowe itp. Teraz bym tego kijem nie tknęła, odrzuca mnie od takich zapachów
Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość
ja też unikam horrorów, moim zdaniem źle wpływają na człowieka, zaśmiecają tym czym się zaśmiecać nie trzeba
e, dobry horror rozładowuje lęki i napięcia
tylko na palcach jednej ręki można policzyć naprawdę dobre z klimatem, reszta to bzdurne sieczki z latającymi flakami

krewki ksiądz strach do kościoła iść
http://www.tvn24.pl/lodz,69/ksiadz-r...ow,404608.html

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2014-03-05 o 12:42
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości