|
|
#2431 | |||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XV)
Cytat:
Ja 7 nie widziałam szkoda ze Dady są tylko do 5.Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#2432 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc!
Jak nasze watkowe chorowitki? Amelka, Blanka, Nadia, Julianka, Ola, Bartus, Piotrus? Nikogo nie pominelam? Lepiej cos ze zdrowiem? laurko wielki powrot, ciesze sie, ze znow jestes z nami. Wczoraj w zoo bylismy i Yae zwariowala na widok danieli i malpiatek. Znalazlam w koncu sposob, zeby Yae przestala otwierac lodowke i zamrazalke - do tej pory probowalismy blokowania drzwi, zastawiania, oprozniania zawartosci; wszystko nieskuteczne. Wpadlam na pomysl udekorowania drzwi naklejkami - to byl strzal w dziesiatke od 3dni ani razu nie otworzyla drzwi, podchodzi i oglada naklejki, kazda z osobna. Yae nauczyla sie rowniez glaskac i probuje calowac - na razie nieudolnie nasladuje rodzicow, bowiem odgryza misiom i lalkom nosy. |
|
|
|
#2433 |
|
Zakorzenienie
|
Drugi pozar u nas w miasteczku - rowno tydzien po tamtym... :/ przypadek? Niezly widok mam z okna... :/
Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 8008X przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2434 | |
|
Zakorzenienie
|
Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XV)
kunegunda problemy, o ktorych piszesz sa chyba zupelnie normalne, wszystkie jestesmy w podobnej sytuacji.
1. Yae zasypia noszona, przy piersi lub w samochodzie. Jest ksiazka o samodzielnym zasypianiu - poszukaj, ale tak naprawde, ile z watkowych dzieci zasypia samodzielnie? 2. Yae rowniez ucieka z krzeselka, zrezygnowalam z jego uzywania. W zamian za to siadam na podlodze i Yae przychodzi do mnie po jedzenie lub bierze sobie z talerzyka, ale nie gonie jej po calym mieszkaniu. Jesli chodzi o to, co mozesz dac do raczki, to poza zupa i kaszka prawie wszystko mozna dac do samodzielnego jedzenia, tylko sposob trzeba znalezc. 3. Uzywam pieluchomajtek i jest znacznie latwiej przebierac. Poza tym my od zawsze na podlodze przbieramy. Po kupie przebieram w lazience, zdejmuje pieluche, delikatnie podcieram i od razu pod kran. 4. Tez przez pewien czas byly u nas histerie w wozku - skrocilam czas, ale zwiekszylam czestotliwosc spacerow. Spacery w nowych okolicach tez pomogly uniknac histerii. Dziecko sie nudzi, urozmaicenie jest potrzebne. 5. Musisz kiedys sprobowac zostawic Tosie z kims innym niz Wy. Dziadkowie? Jeszcze nie ma problemu, mlze okaze sie, ze wszystko bedzie ok? 6. Roczne dziecko moze jesc praktycznie wszystko - wszystkie warzywa i owoce, rowniez wszystkie gatunki miesa i ryb. Jest jeszcze pieczywo, kasze, ryz. Mozesz sama przygotowac ciasteczka, buleczki, pierogi, placki, nalesniki z dowolnymi dodatkami, dodatkowa korzysc gaka, ze wszystko Tosia bedzie mogla zjesc samodzielnie.Dieta bezmleczna wyklucza jedynie mleko, sery i jogurty a to mozna w latwy sposob obejsc. Odnosnie placzu: z czego on wynika? Bo chyba nie z wymienionych przez Ciebie punktow... ---------- Dopisano o 04:01 ---------- Poprzedni post napisano o 04:00 ---------- Cytat:
Raczej nie... Uwazajcie na siebie Edytowane przez meneq Czas edycji: 2014-03-10 o 03:02 |
|
|
|
|
#2435 |
|
Zakorzenienie
|
Meneq, jesli sie nie myle, bo trudno mi zlokalizowac budynek (nasze miasteczko nie jest takie malutkie), to znow spalil sie obiekt, w ktorym nikt nie mieszka... Takze nam raczej nic nie grozi - tym bardziej, ze nasza sypialnia ma dwa okna, a u nas sie pali cala noc lampka - podpalacz raczej sie nie polasi na dom, w ktorym ktos teoretycznie jest na czuwaniu (skoro jest jasno w pokoju)...
Edit: nie myle sie, tym razem dom, ale tez opuszczony... Komus sie chyba nudzi... Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 8008X przy użyciu Tapatalka Edytowane przez BlackSanctum Czas edycji: 2014-03-10 o 03:14 |
|
|
|
#2436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieje, ze jesli to podpalenie, to nie wazy sie tknac domu mieszkalnego; to juz bylby szczyt wszystkiego. Ale wiesz, ogien sie przenosi, czujnosci nigdy za wiele. |
|
|
|
|
#2437 |
|
Zakorzenienie
|
Meneq, z pewnoscia taki kawal sie nie przeniesie. To daleko od nas.
juz to zgasili kilkanascie minut temu.Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 8008X przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2438 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2439 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A była nauczycielka tóra pojechała na takie jekby last minute i płaciła 450 zł - na 10 dni ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2440 |
|
Rozeznanie
|
Śpicie wszystkie czy jak? :P Kija strzeż się, chyba zostałaś ostatnim śpiochem z wyrozumiałymi dziecmi
|
|
|
|
#2441 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć kochane...lecę nakarmić brzdąca i będę nadrabiac....mam 6stron :banghead:
A na razie co pamietam: Cala helou ![]() Charlizzzz co znów z mala? Gojka..kciuki za starania o posadę ![]() reszty nie pisze bo zaraz pewnie doczytam... Ja dostałam kwiatki od taty, moich chłopców, chrzestnego Antonia i od kolegi co go przypadkiem spotkaliśmy :p a wieczorkiem zajadalam,z mężem lososia i paste jajeczna..się chłopina postarał powiedział mi co bysmy mogli sobie przekąsić do winka..no to naszykowalam![]() Dobra lecę i zaraz siadam do Was ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2442 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
inna sprawa że moja mama jakby zobaczyła że tak Oliwkę ubrałam to by padła. Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:50 ---------- Kurcze wiem Dziewczyny ze każda z Ws uważa swoje dziecko za cudowne iw ogóle, ale ja to mam aniołka naprawdę, mam takjie wyrzuty że wczesniej kilka razy denerwowałam się ze płaczae albo chce nie wiadomo co. Wczoraj byliśy na zakupach i załatwieniach praktycznie od 12 do 19. Oli w samochodzie grzeczniiutka, potem dała sobie przymierzać czapki, buty nawet nie mruknęła. Troszkę spacerowała pchając swój wózek. W media byliśmy dwie godziny ( zmieniałam operatora Kocham ją nad życie
|
|
#2443 |
|
Zakorzenienie
|
hej, melduje ze od dzis biegam.
btw, zjadlam pączka na sniadanie. ;]
|
|
#2444 |
|
Zadomowienie
|
Niestety juz nie
Ale chetnie bym to zmienila :PLady, zdrowka dla Piotrusia. I dla pozostalych chorowitkow ![]() Nawijko, jak tam u Was po wczorajszym? Beda zdjecia? ![]() Meneq dobrze prawi, chyba kazda z nas ma podobne problemy Jakos trza przetrwac :PWysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka
|
#2445 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My mamy kubek ze słomką canpol. Miś lubi z niego pić, ale ostatnio nauczył się pluć i nie mogę go z nim zostawić samego. Ostatnio nawet pieluchę miał mokrą, tak się popluł. Cytat:
![]() Zdrówka kochana! Cytat:
Cytat:
2. Michał też nie ma czasu jeść, a do krzesełka nawet nie próbuję go wkładać, poczeka na lepsze czasy. 3. To normalne w tym wieku. 4. U nas tak do niedawna było, ale przeszło samo. 5. Może zostaw ją na chwilę z dziadkami? 6. Prawie wszystko co zdrowe mu daję. Michał do niedawna był mega niejakiem. Cytat:
Ja planuję na wiosnę do zoo się wybrać ![]() Cytat:
|
|
#2446 |
|
Zakorzenienie
|
Melduję pospiesznie,że ruszam w delegację,
napiszę z hotelu Laurko Pozdrawiam wszystkie chorowitki aa i Leoś robi ciuf ciuf ciuf ciuf |
|
|
|
#2447 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze a ja musze zarzucić bo przeziębiłam się , z nosa mi się leje i tak myślę czy nie iść na chorobowe sobie.
|
#2448 |
|
Zakorzenienie
|
widzę Laurka się pokazała, i Cała wpadła
hej laski!!!Bokeh, ale pięknie z Hanisławą wyglądacie U nas pobudka o 6 rano mamy siódmego zęba i gorączki, fatalnego humorku ciąg dalszy kurczę, zaczynam się martwić, przecież to trzecia choroba w przeciągu miesiąca?---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- Deli ja wczoraj 16km z moją ekipą, super ludzie!
|
#2449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witam sie ! Ifwka a co by sie Twojej mamie nie podobało w tym ubiorze ?:p ze za chłodno czy jak ? Sent from my HTC One X using Wizaz Forum mobile app
Edytowane przez bokeh Czas edycji: 2014-03-10 o 09:22 |
|
|
|
|
#2451 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Hejka!
Cytat:
Cytat:
Cytat:
to tyle w temacie picia ![]() ja juz porzucilam nadzieje ze mlody bedzie pil jak czlowiek ![]() mam wielblada i to sie juz raczej nie zmieni ![]() Cytat:
ja to samo
|
||||
|
|
|
#2452 |
|
Zakorzenienie
|
[Lady, nie jesio nie, na razie w tych easy tonach bede biegała;/ mam teraz troche wydatków i musze sobie chwilowo odpusic ten zakup...;/ ale mam uszy zatkane;/ jeju, nienawidzę tego uczucia;/
dziewczyny, kurna, ten piesek PIPI chyba będzie, bo nie mam pomysłu na inne imie, a juz na nią tak wołali wlasciciele tamci. W ogóle, Amelke troche podrapała...Amelka płacze i boi sie;/ masakra jest
|
|
#2453 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
cudni jestescie! spylam do pracy, papatki! |
||
|
|
|
#2454 |
|
Zakorzenienie
|
No i zaczynam nadrabiać...
Chciałam zapytać czy u Was podobnie....otóż mój Antonio id 3-4 dni...przytula się non stop..bawi się i na raz podchodzi i obejmuje mnie..kładzie główkę mi na ramieniu i tak siedzi..robi to kilkadziesiąt razy dziennie...ot tak ni z tego ni z owego...kiedyś robił tak na zawołanie...a teraz sam- taki etap???? o i ide nadrabiać ale patrzcie...co w pepco fajnego..i to ja mam pokój żółto biało szary.... http://www.pepco.pl/gazetka#6
|
#2455 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Witam sie z rana
Toska znow wstala wczesniej niz to miala w normie (czyt. wstala 6 choc juz gl wstawala 7.30-8.00) Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2456 |
|
Zakorzenienie
|
Hej kochane
![]() Cóż za piękny dziś dzionek Ja właśnie jestem po drugim śniadaniu. Wstawiłam już obiad żeby później mieć luzik i tak leci. Coś tu dziś wybitna cisza Nie może być Jak mają się nasze choruski małe? Kunegunda-Meneq i Laurka już wszystko powiedziały w temacie. Musimy to przeżyć. Żadna z nas nie ma łatwo i to co wymieniłaś to normalne na tym etapie. Dzieci mają teraz tysiąc innych rzeczy na głowie niż jakieś tam jedzenie czy przebieranie pampersa ![]() Mąż chory,mały kicha (ale inhalacje poszły w ruch) a mnie gardło boli Kunegunda-właśnie miałam pytać,mała miała coś na płuckach czy oskrzelach że miałyście Berodual?
|
#2457 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny!
Wczoraj miałam wypadek na rowerze, wracałam już do domu i jakiś koleś - też rowerzysta - po prostu mnie popchnął i potrącił. Oczywiście uciekł. Zatrzymał się samochód, pomogli mi. W szpitalu okazało się, że mam złamany nos (na szczęście bez przemieszczeń, więc powinno być git) i ogólnie poobijana jestem. Wróciłam wieczorem do domu, tz ogarnął Mychę koncertowo, nawet zasnęła na noc bez piersi, więc super - brawa dla moich kochanych ![]() Dziś wyglądam jak Tyson po walce, mam zadrapania na twarzy, zapuchnięte oko, no ogólnie chuj**owo, ale stabilnie ![]() A wiecie, co jest dla mnie najgorsze? To, że ktoś tak po prostu zrobił - że jedziesz sobie spokojnie, ja byłam 5 min. od domu, a tu jakiś ch*j cię popycha i ma to w dupie, co się stanie. Dobrze, że z Młodą nie jechałam. Nie mogę tego skumać, że można być takim poje**anym bezmózgiem. Będę podczytywać, ale raczej nie nadrobię. Idę spać, Młoda jest z moją mamą. Buziaki dla Was i dzieciaczków! |
|
|
|
#2458 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) Powiem Ci tak - ja nie uważam, żebyś zrobiła cokolwiek nie tak - poszłaś za potrzebą swojej córki. Nie mogła zasnąć - to szukałaś sposobu, który jej pomoże się wyciszyć i uspokoić. Znalazł się. Ruch, poprzez noszenie, bujanie dzieckiem. To normalne i biologiczne całkowicie, że dzieci są pobudzone przed snem i trudno im zasnąć. Jedne wówczas rzucają się po łóżeczku, inne przez latające ręce i nogi nie mogą zasnąć i potrzebują stymulowania bujaniem. Taki jest dziecięcy układ nerwowy, i "tak działa" mózg małego dziecka. Jeśli rozpatrywać to w kontekście "przyzwyczajania" no to tak : przyzwyczaiłaś, w ciąży Chodząc bujałaś dzieckiem..Co dziecko to inna potrzeba. Jeden maluch bez mrugnięcia okiem przewróci się na drugi bok i zaśnie, inny potrzebuje przytulania i noszenia. Gdzie tu jest błąd i czyj? nie ma. Ja jestem przeciwnikiem "nauki zasypiania" - bo ja w ogóle tego terminu nie rozumiem- nawet dorosły zaśnie tylko w warunkach, w których czuje się bezpiecznie. A do zasypiania bez noszenia/bujania/wożenia wózkiem etc etc - dziecko dorośnie samo i z czasem. W takim kontekście "naukę zasypiania" uważam za bezsensowną, bo wyczerpującą i dla rodzica i dla dziecka. Fakt, dziecko rośnie i jest coraz cięższe - nosić trudniej. To można próbować sprawdzić czy coś się zmienia - może tym razem dziecko położone w łóżeczku zareaguje inaczej niż dotąd? Albo może można mu dostarczyć tych samych doznać których potrzebuje pomijając noszenie? (np bujanie dzieckiem gdy leży, ty trzymasz rękę na pupie, jeśli sypia na brzuchu). Jeśli się nie udaje, to nie dlatego, że ty sobie nie radzisz i Tobie nie wychodzi - tylko dlatego, że dziecko nie jest na to jeszcze gotowe. Zupełnie się nie zgadzam z jakimikolwiek siłowymi naukami z płaczem w tle. Sporo jest źródeł któe mówią o tym, że to szkodliwe, a także o tym, że nie ma nic złego w takim czy innym sposobie zasypiania. 2) Chyba norma przy dzieciach uczących się chodzić - one chcą być w ruchu i na jedzenie brak czasu. Możesz dać córce jedzenie do rąk, niech to będzie zabawa to może wysiedzi. Albo książeczkę, cokolwiek. Jeśli nic nie skutkuje to może niech nie je w krzesełku, może nie lubi być skrępowana? 3) I to samo co z krzesełkiem : większość dzieci gdy zaczyna siadać/raczkować/chodzić nie lubią być przewijane w leżeniu, to nuda, chcą sobie iść Parę jest wyjść: dać coś do rąk, żeby miała zajęcie, opowiadać coś dziecku, mówiąc co teraz robicie (jeden z moich sposobów), w pewnym momencie jest "a teraz podnosimy nóżki wysokoooooo jak najwyżej" - już zaczyna kumać, że nogi trzeba podnieść i co robić będziemy;p), ale większość przewijam na siedząco, ona na moich kolanach, z dwójeczki na stojąco w łazience. W razie gdyby zwiała to łatwiej sprzątnąć łazienkowe płytki niż kanapę w pokoju )4) to samo co wcześniej. Jak Tosia chodzi, za rękę? Może wychodźcie na krócej i bez wózka, skoro wózek jest problemem? 5) Dacie radę, to trudne dla mamy, ale dzieci są mądre i zawsze dają radę, jeśli mają dobrego opiekuna, którego znają 6) niestety nie znam się, jak czytałaś wątek to wiesz że mam koszmarny problem ale z NIE jedzeniem mojego dziecka... A co do dopisku: zasmuciło mnie to, wiesz? Jak cię czytam to mam wrażenie, że dużo w Tobie trudnych emocji, stresu, a trochę mało.. wiary w samą siebie? Twoje wypowiedzi mają charakter : co JA ROBIĘ ŹLE. A dlaczego ty? Twoje dziecko rośnie, zmieniają się jej potrzeby i oczekiwania, więcej umie wyrazić, czym cię zaskakuje. To normalne, że czujesz się zagubiona, kiedy sposoby które wcześniej działały zawodzą, lub kiedy nie jest tak jak sobie wyobrażałaś. Ale jeśli rzeczywistość odbiega od wyobrażeń to nie dlatego, że ty coś robisz źle. Ty kochasz dziecko, a to się wyraża także przez to, że jesteś dociekliwa, szukasz lepszych rozwiązań i sposobów dla WAS OBU, z troską o dziecko przede wszystkim. Skąd tyle łez w ostatnim roku, co się okazało tak dla ciebie trudne? Co jest źródłem nerwów? Przepraszam za tasiemca, jak troszkę mnie poznasz to będziesz wiedziała że "ten typ tak ma"
Edytowane przez Debrah Czas edycji: 2014-03-10 o 10:09 |
|
|
|
|
#2459 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Nadrabiam wstecz i pocytuje troszkę
![]() Cytat:
dla Tż, no i kciuki za pracę, a także bież się za to prawko ![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ---------- Cytat:
![]() Mi się podoba szalenie Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#2460 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Sumiennie nadrobiłam, wybaczcie, że nie cytuję. Miałam weekendowy detox od kompa, jedynie fb na chwilę ![]() Także składam Wam spóźnione ale szczere życzenia na Dzień Kobiet moje kobietki małe i duże ![]() Zdrowia dla dzieciaczków Laurki i Bokehy cudne Black moim zdaniem u Was dzieje się u Was, to co u mnie we wsi jakiś czas temu. Debrah pytałaś o sztućce Dawid jeżeli je sam,to je swoim widelczykiem, prosty z Canpol, ale muszę mu wymienić na większy. Natomiast jeśli ja go karmię to co mi wpadnie w rękę w szufladzie. I kupie proste, bo te wygięte moim zdaniem w jakiś sposób narzucają dziecku lateralizację, a ta się sama ma wykształcić. Szaja mam pytanie do CIebie, Dawid szczerze zainteresowany kreślaniem po kartkach, jakie kredki mu mogę kupić żeby bezpieczne były dla niego ? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:07.

coś mi się zdaje, że kiedyś 7 widziałam, ale to już chyba urojenia
Ja 7 nie widziałam
szkoda ze Dady są tylko do 5.
W rejestracji szpitala po prostu musi być skierowanie od rodzinnego, my chodzimy na NFZ, bez skierowania musiałabym płacić za każdą wizytę. Każde skierowanie jest ważne rok, a nam się skończyło 19 lutego; czyli ta wizyta u ortopedy w piątek już była jak prywatna, ale babka po znajomości pozwoliła donieść jutro 

Mała nic nie pije, było już lepiej a dziś w nocy znów chlustanie i podobne akcje...
22.05.2008
14.08.2011

mamy siódmego zęba
i gorączki, fatalnego humorku ciąg dalszy
dla Tż, no i kciuki za pracę, a także bież się za to prawko