|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3811 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wrześniówki 2014 - łączmy się :)
a jemu/jej tam nie ciasno?
![]() super bobo ![]()
#3812 |
Zakorzenienie
|
88Ekaterina88, Ja nie chcę tylko,żeby moje dziecko spotykało się z rodziną tak rzadko. U mnie z pracą w DE byłoby zero problemu,bo umiem bardzo dobrze niemiecki,więc wszędzie mogłabym iść. Tż z racji zawodu też pracę by znalazł na pewno. Tu to on zarabia tą głupią trójkę,ale ma póki co tylko dla siebie a co jak już zaczniemy wynajmować to mieszkanie(łącznie wyjdzie 1500 zł z rachunkami) do tego kredyty i dziecko no i się utrzymać... A ja niestety do pracy nie mogę na razie iść a studia same się nie zrobią i dziecko samo się nie wychowa... Wiem,że do Niemiec jakbyśmy się mieli wyprowadzić to jest chwilowe,żeby tylko zarobić na mieszkanie jakieś. W sumie mieszkam tylko 20 km od granicy z tym,że znaleźć jakąś pracę to muszę trochę bardziej wysunąć się w stronę byłego RFN,więc i gości z Polski też rzadko będę miała
![]() Niby w PL ludzie utrzymują się i dziecko za 2000zł nawet,ale ja nie chcę takiego życia od 10 do 10,bo nic z tego życia nie będziemy nigdy mieli. A jak z opieką medyczną w Niemczech wygląda sytuacja w praktyce? Chodzi o pediatrię głównie. Aneta,to witam w klubie ![]() ![]() Niestabilna,to nic jak tylko gratulować,że takiego olbrzyma wyhodowałaś w brzuszku ![]() ![]() WwikIi,też się zastanawiam nad kupnem adapteru,bo nie jestem zwolenniczką jazdy bez pasów ![]() ![]() Paulina,ja bym puściła Tż,ale jakby przyjeżdżał codziennie, z tym,że mógłby,ale ciężko taką pracę teraz znaleźć,bo tu blisko nas Polaków już nie chcą :/ Gdyby nie fakt,że będzie dziecko to mógłby przyjeżdżać raz na 2 tygodnie,ale niestety dziecko nie znałoby ojca tak na prawdę a ojciec by płakał z tęsknoty ![]()
Synuś ![]() Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie... ![]() Edytowane przez Metamfetaminax Czas edycji: 2014-03-13 o 14:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#3813 |
Wtajemniczenie
|
hihi slodziak
![]() ![]()
#3814 |
Raczkowanie
|
Metamfetaminax - mój tż też wciąż gada o wyprowadzce do UK (konkretnie Londyn mu się zamarzył). I o ile on dostałby tam pracę w zawodzie raczej bez problemu to ja musiałabym dłużej poszukać. Ja też nie chcę stąd wyjeżdżać. Jest w PL jak jest, ale zawsze mam rodzinę pod ręką.
Niestabilna - Wow, 8 cm - ładnie ![]() A mi nadal niedobrze. Boli mnie głowa, jest mi słabo. Nie mogę nic zjeść ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3815 |
Rozeznanie
|
A ja właśnie jeżdżę w samochodZie UPS :P i słucham disco polo haha
![]() zdejmij swe spodenki a pokaże ci do to sex, nie dotykaj mnie tak delikatnie, lepiej całą weź xD Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#3816 |
Zakorzenienie
|
Miminek,mi tak samo chodzi tylko o rodzinę... Ja bym się zapłakała jakbym nie mogła jak teraz raz w tygodniu chociaż spotkać się z siostrą na kawie i mieć kontakt tylko przez Skype czy nie widzieć się z mamą... Jest jak jest,raczej warunki w Polsce nigdy się nie poprawią,ale ja wiem,że w innym kraju byłabym nieszczęśliwa: zero przyjaciół,tylko Tż i dziecko,do tego siedziałabym sama w domu z dzieckiem. Prędzej czy później wpadłabym w depresję
![]() Biedactwo ! ![]() ![]() Monika,chyba wiosnę już poczułaś ![]() ![]()
Synuś ![]() Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3817 |
Wtajemniczenie
|
Metamfetaminax ja tez przede wszystkim nie chcialabym wyjechac ze wzgledu na rodzicow... tym bardziej ze jestem jedynaczka wiec chyba by się zapłakali he.
Wystarczy ze musialam sie wyprowadzic z rodzinnego miasta i tez mi jest srednio bo tam mam przyjaciol,rodzine i w ogole a tu?...ech ![]() Mo_onika_ika ![]() ![]()
#3818 |
Zakorzenienie
|
Paulina, ja tak samo a szczególnie,że moi rodzice z niecierpliwością czekają na drugiego wnuka tudzież wnuczkę. Zresztą ja jestem tak do siostry przywiązana i do jej malucha,że nie dałabym rady się z nimi spotykać raz w miesiącu,chyba bym uschła z tęsknoty. Niby byłby ten Tż i dziecko przy mnie,ale czasem potrzeba rozmowy z kimś innym.
Synuś ![]() Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3819 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny...ja żyje od 10 lat 600 km od mamy i siostry. Widzimy się raz w roku w wakacje. Jest ciężko. Szczególnie że spodziewam się dziecka i jestem z tym sama i mam tylko was do pomocy
![]() Także rozumiem brak chęci wyjazdu w tak ważnym dla nas okresie życia...rodZina zawsze pomoże a gdy są daleko to niestety... Jakby dziecko miało roczek to jeszcze.. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#3820 | |||||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Widzę, że wasi TŻtowie chcą wyfruwać z kraju. Mój nawet jeździć za granicę nie lubi... A praca to już w ogóle. A jest programistą, więc miałby zarąbistą wypłatę w takim UK ![]() ![]() ![]() |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3821 |
Zakorzenienie
|
Monika,na czas ciąży będę na pewno w Polsce,ale co jak dziecko się już urodzi... Tż w końcu pójdzie do pracy,ja będę musiała iść do lekarza i kto będzie z dzieckiem? Tu to nasze mamy czy rodzeństwo by nam pomogli a tam będę zdana tylko na siebie. Bo co jak co,Tż to jednak facet i obojętnie ile lat w małżeństwie nie będziemy on nie zrozumie takich kwestii jak druga kobieta...Jeszcze to pierwsze dziecko a ja nie chcę panikować za każdym razem,gdy będzie miało gorączki a tak to by szybko przyleciała któraś z babć i by mogła dać kilka swoich rad a przez telefon raczej za wiele nie pomogą.
Blondi Banana,mnie jakoś od ok.10 tc ciśnie w dżinsach ![]() ![]() ![]() ![]() My mieliśmy pakować się w kredyt,ale nie dłużej niż 15 lat,bo 25 czy 30 lat to kawał życia. Rata wyszła kolosalna i po przeliczeniu musielibyśmy zarabiać razem ok. 6 tysięcy żeby nie żyć od wypłaty do wypłaty tylko raz kiedyś pozwolić sobie na przyjemności... Więc Tż uznał,że tylko wyjazd za granicę ratuje nam tyłek,bo lepiej się przemęczyć te 5 lat i odłożyć na własne M. niż brać kredyt na tyle lat.
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3822 |
Wtajemniczenie
|
Wydaje sie u góry łożysko sie wcisnelo na foto..
Sent from my GT-I8190 using Wizaz Forum mobile app ---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- Za duzy moj bobasek ?? Sent from my GT-I8190 using Wizaz Forum mobile app
![]() |
#3823 |
Zakorzenienie
|
Metamfetaminax ja Ci moge powiedzieć tylko to co sama doświadczyłam. Na wyjazd do de zdecydowaliśmy się, bo ja robiłam na czarno ponad 200h w pseudo pensjonacie za 800 zł a mój tz jako spawacz zarabiał uwaga... bagatela ... 1200 zł na rękę
![]() Więc wyjechaliśmy, najpier tż, a za miesiąc ja dojechałam. Mieszkanie mamy od miasta, moj pracuje juz 2 lata w tej samej fabryce, ja robilam tu w hotelu. Kasy starczało na wszystko, żyjemy jak chcemy, żadnych kredytów bo wszystko za gotowkę mamy, a w pl tak nie jest zazwyczaj. Mamy tutaj kuzynkę tż'ta ale ja przyjaciół nie szukam, a ona czasami chce za bardzo manipulowac i kontrolować a mnie sie tak nie da ![]() ![]() ![]() ![]() Obieka w de o wiele lepsza niz w pl, Porody marzenie ![]() ![]() ![]() A Wy z tż musicie podjać decyzje, nikt tego za Was nie zrobi, wypisać za i przeciw, zobaczyc co wyjdzie, moze koło was w de jest jakas fabryka aut- tam mozna zarobic też dobrze ![]() ![]() ![]()
![]() Razem już 10 lat ![]() 1.07.2012 Willkommen in Deutschland ![]() 29.09.2012 Ślub Cywilny ![]() 7.09.2013 Ślub Kościelny ![]() 25.08.2014 Marika ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 88Ekaterina88 Czas edycji: 2014-03-13 o 15:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#3824 |
Rozeznanie
|
No my mamy swoje mieszkanie 50m 2 pokoje...brak kredytu itp...to tyle dobrze. Tylko remont czeka... No bo mamy typowy salon bez miejsc na spanie i sypialnie :P sama nie wiem jak to ogarnąć co zmienić
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#3825 |
Wtajemniczenie
|
Niestabilna nie jest za duzy!
![]() Metamfetaminax to nie jest na pewno latwa decyzja a my z Tżtem jestesmy tez przeciwni tego by brac kredyt na 30lat, a na 15lat tak jak mowilas,rata czlowieka zrujnuje w tym kraju. Tym bardziej ze moj TŻ juz kilka lat splaca jakis glupi kredyt i tylko czekamy az go splaci do konca(jeszcze ponad rok) Do tego obecnie wynajmujemy kawalerke 30m2 no i co tu duzo mowic,biedy nie klepiemy ale szału tez nie ma a co dopiero jak pojawi sie dziecko i wzrosna wydatki... dlatego mam nadzieje ze bede karmic piersia to sie na mleku zaoszczedzi hehe ![]() Sporo znam osob ktore siedzą w Angli,Niemczech czy Holandi i nikt nie zaluje ze wyjechal...i nikt tez nie zamierza wracac bo nie ma do czego ![]() Mo_onika_ika mieć własne mieszkanie w Polsce to juz duzo, naprawde ![]()
13.09.2014 Szymonek ![]() jestem maleństwem i dobrze mi z tym (158cm) ![]() Edytowane przez małaPaulina Czas edycji: 2014-03-13 o 16:12 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3826 |
Zakorzenienie
|
88Ekaterina88,taka prawda w Polsce i po studiach nic nie będzie się miało. Chyba,że się umie kombinować albo ma się plecy. W Niemczech moi znajomi zarabiają tzw. najniższą krajową a żyje im się lepiej niż tu w Polsce.
Gdyby nie ta bariera jaką jest tęsknota za rodziną to bym się nie zastanawiała.Wczoraj tylko mnie uderzyło jak Tż powiedział do mnie"Ok,będziemy oboje siedzieć w Polsce a chcesz żeby pewnego dnia nasze dziecko nie miało mleka,bo rodziców nie będzie na nie stać?" i jak sobie to wyobraziłam, to łzy mi się zakręciły w oczach... Teraz nie możemy myśleć tylko o sobie,bo jakbyśmy nie mieli dziecka to możemy żyć w Polsce i się nie przejmować. W sumie w każdym nowym miejscu byłoby ciężko na początku,czy to wyjechać do większego miasta na studia czy się przeprowadzić do innego miasta nawet,w końcu jakoś trzeba się odnaleźć w nowym miejscu. Mam nadzieję,że jednak Tż znajdzie pracę tu blisko nas,żeby mógł codziennie dojeżdżać do domu nawet te 60 km w jedną stronę. Ale jeszcze wyjdzie to w praniu do czerwca na pewno będziemy musieli już podjąć jakąś decyzję ![]() Monika,poradzisz sobie! ![]() ![]() Ja zawsze uwielbiałam zajmować się dziećmi,ale nie wiem jak to jest mieć własne i też będzie trzeba się nauczyć samemu,bo nikt nas nie będzie całe życie trzymał za rączkę. To jest rzut na głęboką wodę w końcu,ale ze wszystkim damy radę ![]() ![]() Paulina,no u nas na takie zwykłe mieszkanko w naszym mieście 2 pokojowe trzeba dać 120-150 tysięcy... I kredyt na 15 lat wyjdzie akurat z 900 zł a na 30 niecałe 150 zł mniej... Więc co za różnica,ale fakt,wyrzuć 900 zł i opłać rachunki i żyj. I mój Tż też spłaca jeszcze kredyt i mam wrażenie,że go wcale nie ubywa,bo jeszcze zostało jakieś 16 tysięcy i za 2 lata może to spłaci. My chcemy wynająć 2 pokoje ale ja znalazłam teraz kawalerkę niedrogo,z opłatami wyjdzie 650 zł wszystko,ale on się nie zgodzi na jeden pokój,ale jestem założenia,że czasem trzeba się przemęczyć w tym jednym pokoju a potem myśleć o czymś lepszym. W sumie do czego wracać,skoro w Polsce wcale lepiej się nie robi...
Synuś ![]() Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie... ![]() Edytowane przez Metamfetaminax Czas edycji: 2014-03-13 o 16:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#3827 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny spojrzalam w ksiazeczke i kruszynka ma 7,9 cm hihi ale i tak jak widze w tabelce najwieksza z 13t i 1d
![]()
![]() |
#3828 |
Rozeznanie
|
To napiszę o naszej sytuacji materialno - rodzinnej... Mamy mieszkanie 47,5m z małym balkonem. Oddzielna kuchnia, oddzielna łazienka z oknem , 2 pokoje i przedpokój - całkiem miły układ. Blok z 1985 roku, ocieplony, 4 piętrowy. Kosztowało 208 000 zł.
Oczywiście mamy kredyt na 30 lat żeby wyżyć... Mamy nadzieję spłacić go wcześniej jak się uda. Mieliśmy wkład własny, kredytu wzięliśmy 170 tys. zł. Rata to jakieś 700-800zł/m-c (zmienna stopa procentowa). Teraz zarobki: ja 1200zł, tż 1300zł i czasem prywatni pacjenci to do 600zł wyciąga, czasem tylko 100zł/m przynosi więcej. Oboje mamy wyższe wykształcenie i jesteśmy szczęśliwcami pracującymi w zawodzie... Ja zarabiam najniższą krajową! Tak samo jak sprzątaczka a odpowiedzialność mam nieco większą... bo pracuję z dziećmi z autyzmem. No to wydatki miesięczne: kredyt 700-800zł, czynsz 500zł, auto 200zł (obecnie mniej) (już jednej wypłaty nie ma!), fundusz oszczędnościowy 200zł, telefon 50zł, internet 50zł, no i " na życie": jedzonko, środki czystości, pieluchy, mleko modyfikowane itp... to już ile się ma tyle wydać można. A gdzie coroczne ubezpieczenie i przegląd samochodu, wymiana oleju i opon? Tż się dokształca i kursy kosztują różnie ale ok. 2000zł co pół roku... A remont mieszkania? (standard lat '80) A wyjazdy? Kino? Głupia pizza czas od czasu? ![]() Tak się żyje w Polsce! ![]()
___ ![]() ![]() ![]() Edytowane przez DorissiriD Czas edycji: 2014-03-13 o 16:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#3829 |
Zakorzenienie
|
Miałam to samo pisać... jakoś tak strasznie mało miejsca ma...
![]() |
#3830 |
Wtajemniczenie
|
Czemu mnie straszycie
![]() Sent from my GT-I8190 using Wizaz Forum mobile app
![]() |
#3831 |
Zakorzenienie
|
A to nasz wiercibobek
![]()
![]() |
#3832 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Takie zdjęcie, tak usg było ustawione, pewnie przystawione z innej strony daloby inny efekt ![]() i Zapraszam Cię na Twój własny osbisty wątek o staraczkach w niemczech- coś sie rozkręcił ![]() ---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Metamfetaminax Co do mieszkań w de, to oczywiście można wynajać coś od kogoś, ale jak np. my to mamy mieszkanie ze spółdzielni, 68 m2 , 2,5 pokoja, balkon itd. Jak coś sie popsuje itd. spółdzielnia przychodzi i wymienia za darmo itd. Jak sie nam dzidzi już urodzi idziemy do spółdzielni i mówimy że potrzebujemy mieszkanie większe 3 lub 4 pokoje, bo dziecko musi miec własny pokój a trudno nazwać pokojem pomieszczenie 2m x1,5 m ![]() ![]() ![]() Monika my tez tu sami jestesmy- oprócz ciotek dobra rada ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() Razem już 10 lat ![]() 1.07.2012 Willkommen in Deutschland ![]() 29.09.2012 Ślub Cywilny ![]() 7.09.2013 Ślub Kościelny ![]() 25.08.2014 Marika ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 88Ekaterina88 Czas edycji: 2014-03-13 o 17:20 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3833 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3834 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie w 10 tc to troche sie wogule dziecka naszukał, że myslałam, że uciekło ![]()
![]() |
#3835 |
Zakorzenienie
|
DorissiriD,ale chociaż wiesz,że płacisz za swoje a nie ładujesz ciągle komuś kasę do kieszeni i nie masz nic swojego oprócz mebli... Ale żyć trzeba i niby pieniądze nie są najważniejsze-g.... prawda.
Niestabilna,pomyśl,że usg czasem jest robione w różnym powiększeniu i mam swoje 2 zdjęcia: jedno z 8 tyg. u lekarza prywatnego i teraz z 11 tyg. u tego na nfz i mam wrażenie,że te z 11 tyg. ma mniejszy pęcherzyk i dziecko zaraz nie będzie się w nim mieścić,ale trzeba zwrócić uwagę na powiększenie obrazu,bo czasem jest to 70% a czasem 100% ![]() 88Ekaterina88,dawaj adres bloga ![]() ![]() ![]() W sumie też mamy wielkiego psa,którego Tż za nic w świecie nie odda,bo to jego przyjaciel... ![]() Czytałam,że w DE jak i w innych krajach za granicą wynajem od kogoś jest drogi i opłaca się brać od spółdzielni. Pożyjemy zobaczymy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3836 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3837 |
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3838 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3839 |
Raczkowanie
|
#3840 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moj bobo w 12t 3d 7,4cm ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.