Wrześniówki 2014 - łączmy się :) - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-13, 14:13   #3811
małaPaulina
Wtajemniczenie

Dot.: Wrześniówki 2014 - łączmy się :)

Cytat:
Napisane przez Niestabilna Pokaż wiadomość
Macie ciotki

Sent from my GT-I8190 using Wizaz Forum mobile app
a jemu/jej tam nie ciasno?
super bobo

jestem maleństwem i dobrze mi z tym (158cm)
małaPaulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-13, 14:14   #3812
Metamfetaminax
Zakorzenienie

88Ekaterina88, Ja nie chcę tylko,żeby moje dziecko spotykało się z rodziną tak rzadko. U mnie z pracą w DE byłoby zero problemu,bo umiem bardzo dobrze niemiecki,więc wszędzie mogłabym iść. Tż z racji zawodu też pracę by znalazł na pewno. Tu to on zarabia tą głupią trójkę,ale ma póki co tylko dla siebie a co jak już zaczniemy wynajmować to mieszkanie(łącznie wyjdzie 1500 zł z rachunkami) do tego kredyty i dziecko no i się utrzymać... A ja niestety do pracy nie mogę na razie iść a studia same się nie zrobią i dziecko samo się nie wychowa... Wiem,że do Niemiec jakbyśmy się mieli wyprowadzić to jest chwilowe,żeby tylko zarobić na mieszkanie jakieś. W sumie mieszkam tylko 20 km od granicy z tym,że znaleźć jakąś pracę to muszę trochę bardziej wysunąć się w stronę byłego RFN,więc i gości z Polski też rzadko będę miała
Niby w PL ludzie utrzymują się i dziecko za 2000zł nawet,ale ja nie chcę takiego życia od 10 do 10,bo nic z tego życia nie będziemy nigdy mieli.
A jak z opieką medyczną w Niemczech wygląda sytuacja w praktyce? Chodzi o pediatrię głównie.

Aneta,to witam w klubie Ale jeszcze możemy poczuć,że jesteśmy w ciąży i wtedy będziemy miały przechlapane

Niestabilna,to nic jak tylko gratulować,że takiego olbrzyma wyhodowałaś w brzuszku Już taki człowiekowaty dzieciaczek

WwikIi,też się zastanawiam nad kupnem adapteru,bo nie jestem zwolenniczką jazdy bez pasów Mimo,że teraz mi się zdarza,bo niemiłosiernie mi przeszkadzają,ale jeżdżę tak tylko jak mam przejechać 10 km a jak już jest trochę dalej to już zapinam i nie ma zmiłuj

Paulina,ja bym puściła Tż,ale jakby przyjeżdżał codziennie, z tym,że mógłby,ale ciężko taką pracę teraz znaleźć,bo tu blisko nas Polaków już nie chcą :/ Gdyby nie fakt,że będzie dziecko to mógłby przyjeżdżać raz na 2 tygodnie,ale niestety dziecko nie znałoby ojca tak na prawdę a ojciec by płakał z tęsknoty

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie...

Edytowane przez Metamfetaminax
Czas edycji: 2014-03-13 o 14:17
Metamfetaminax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-13, 14:14   #3813
wpaula
Wtajemniczenie

Cytat:
Macie ciotki

hihi slodziak no faktycznie wygalda jakby mu ciasno bylo
http://www.suwaczki.com/tickers/relgh371ffv9k4cd.png
wpaula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-13, 14:22   #3814
Miminek
Raczkowanie

Metamfetaminax - mój tż też wciąż gada o wyprowadzce do UK (konkretnie Londyn mu się zamarzył). I o ile on dostałby tam pracę w zawodzie raczej bez problemu to ja musiałabym dłużej poszukać. Ja też nie chcę stąd wyjeżdżać. Jest w PL jak jest, ale zawsze mam rodzinę pod ręką.

Niestabilna - Wow, 8 cm - ładnie

A mi nadal niedobrze. Boli mnie głowa, jest mi słabo. Nie mogę nic zjeść

Miminek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-13, 14:27   #3815
Mo_onika_ika
Rozeznanie

A ja właśnie jeżdżę w samochodZie UPS :P i słucham disco polo haha
zdejmij swe spodenki a pokaże ci do to sex, nie dotykaj mnie tak delikatnie, lepiej całą weź xD

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Mój kalendarz ciąży
http://bellybestfriend.pl/graph/d837...d1859748377dae
Mo_onika_ika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-13, 14:39   #3816
Metamfetaminax
Zakorzenienie

Miminek,mi tak samo chodzi tylko o rodzinę... Ja bym się zapłakała jakbym nie mogła jak teraz raz w tygodniu chociaż spotkać się z siostrą na kawie i mieć kontakt tylko przez Skype czy nie widzieć się z mamą... Jest jak jest,raczej warunki w Polsce nigdy się nie poprawią,ale ja wiem,że w innym kraju byłabym nieszczęśliwa: zero przyjaciół,tylko Tż i dziecko,do tego siedziałabym sama w domu z dzieckiem. Prędzej czy później wpadłabym w depresję

Biedactwo ! Mam nadzieję,że w końcu Ci te wstrętne dolegliwości miną

Monika,chyba wiosnę już poczułaś

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie...
Stary 2014-03-13, 14:45   #3817
małaPaulina
Wtajemniczenie

Metamfetaminax ja tez przede wszystkim nie chcialabym wyjechac ze wzgledu na rodzicow... tym bardziej ze jestem jedynaczka wiec chyba by się zapłakali he.
Wystarczy ze musialam sie wyprowadzic z rodzinnego miasta i tez mi jest srednio bo tam mam przyjaciol,rodzine i w ogole a tu?...ech

Mo_onika_ika nie znam tego,ale wlasnie słucham

Stary 2014-03-13, 15:12   #3818
Metamfetaminax
Zakorzenienie

Paulina, ja tak samo a szczególnie,że moi rodzice z niecierpliwością czekają na drugiego wnuka tudzież wnuczkę. Zresztą ja jestem tak do siostry przywiązana i do jej malucha,że nie dałabym rady się z nimi spotykać raz w miesiącu,chyba bym uschła z tęsknoty. Niby byłby ten Tż i dziecko przy mnie,ale czasem potrzeba rozmowy z kimś innym.

Stary 2014-03-13, 15:19   #3819
Mo_onika_ika
Rozeznanie

Dziewczyny...ja żyje od 10 lat 600 km od mamy i siostry. Widzimy się raz w roku w wakacje. Jest ciężko. Szczególnie że spodziewam się dziecka i jestem z tym sama i mam tylko was do pomocy
Także rozumiem brak chęci wyjazdu w tak ważnym dla nas okresie życia...rodZina zawsze pomoże a gdy są daleko to niestety... Jakby dziecko miało roczek to jeszcze..

Mój kalendarz ciąży
Stary 2014-03-13, 15:21   #3820
Blondi Banana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez humant Pokaż wiadomość
Co do tego który poród jest lepszy sn czy cc, to ile kobiet tyle poglądów. Ja nie żałuję, że rodziłam sn, choć mogłam naciągnąć lekarzy na cc ze względu na astmę, na którą wtedy chorowałam. Ostatecznie stwierdziłam, że co natura, to natura, a cc niech będzie w ostateczności. I udało się (no poza posikaniem w gacie)
Też jestem zdania, że najlepiej naturalnie. Naoglądałam się porodów w "Porodówce" na TLC I mimo wszystko sn jest lepszy od cc.

Cytat:
Napisane przez zazdrosnica0 Pokaż wiadomość
Co do opryszczki mi wyskoczyła wczoraj i teraz to już całkiem niewyjściowo wyglądam....dość, że zimno to jeszcze cała twarz w ropnych krostkach jedynie na głowę i dopiero można z domu wyjść.. już nawet Tż się pyta czy nic nie da się z tym zrobić i to może po moich witaminach tak mnie zsypuje
Ja dziś znalazłam u siebie maść "Lips na zajady i problemy skóry ust". Ma w składzie ekstrakt szałwii lekarskiej, witaminę B2 i cynk. Chyba można to w ciąży stosować?

Cytat:
Napisane przez Aneta??? Pokaż wiadomość
Ja mam katar od września i od tego czasu bez przerwy używam otrivinu, inaczej nie potrafię.To już jest zapewne uzależnienie od kropli ale cóż zrobić, jak ich nie użyję to nie idzie oddychać.
Takich kropli nie można absolutnie używać powyżej 2 tygodni! Dostałam je od laryngologa, bo miałam przerośnięte małżowiny nosowe i nie mogłam dobrze oddychać. Też działały u mnie cuda, ale dostałam absolutny zakaz stałego ich stosowania. One strasznie uzależniają, ale już sama to niestety zauważyłaś... Skontaktuj się lepiej z lekarzem (może laryngologiem) żeby poradził jak je odstawić bez uduszenia się

Cytat:
Napisane przez ania9106 Pokaż wiadomość
Wiem,że nie ładnie się chwalić, ale wstawiam zdjęcie bukietu na podstawie którego będzie robiony mój bukiet śluby ( będzie taki sam wzór ale inne kolory)
Przepiękny

Cytat:
Napisane przez elizka_m Pokaż wiadomość
ja ogólnie od parunastu lat choruję na migrenę, odkąd jestem w ciąży głowa boli praktycznie non stop, ostatnie dwa dni miałam lepsze i już myślałam, że przechodzi a tu znowu maraton pewnie się zaczyna, już mam dość, a leków żadnych, jedynie apap ale to i tak nie pomaga... mam jednak nadzieję że II trymestr będzie łaskawszy dla mnie
Też choruję na migreny, a teraz mam dużo częściej bóle głowy niż przed ciążą... Ale od tygodnia jest dużo lepiej (jestem w 13 tygodniu), tylko taki ból do wytrzymania jak za bardzo się zmęczę lub za dużo przy komputerze siedzę i za mało się nawdycham świeżego powietrza. Koleżanka mówiła, że jej przeszły bóle głowy w II trym, więc trzeba być dobrej myśli

Cytat:
Napisane przez Miminek Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj od rana jestem martwa. Obudziłam się z podłą migreną, chwilę po wstaniu poczułam, że znowu drętwieje mi połowa ciała, że nie mogę mówić... Później dołączyły do tego wymioty (najgorsze to, że nie miałam czym bo pusty żołądek, więc żółcią albo po prostu jakąś pianą/śliną nie mam pojęcia co to było a skurcze żołądka non stop). Męczyłam się z torsjami od 7 dopiero teraz mi przeszło na tyle że mogłam się spokojnie napić i nie zwrócić. Przypuszczam, że to wszystko przez luteinę. Już nie raz miałam migreny po hormonach. Ponoć też niektóre kobiety reagują silnymi wymiotami.
Drętwienie?? Nie powinnaś już tego skonsultować z lekarzem? Trochę to ekstramalne objawy (i przerażające). Ja odkąd biorę duphaston mam dużo gorsze mdłości i migreny właśnie. Ale nie wiem na 100% czy to od tabletek, bo od początku prawie je biorę...

Cytat:
Napisane przez carolciuska Pokaż wiadomość
Powiem Wam, ze ja tez sie nie moge dlczekac brzucha, pewnie teraz tak gadam, bo w lato bede umierala. Ale prznwjmniej jak rosnie to znaczy, ze wszystko ok.
Ja chcę mieć taki brzuszek żeby było wiadomo, że jestem w ciąży, a nie że się spasłam albo mam wzdęcia Teraz wyglądam jakbym miała spore wzdęcia

Cytat:
Napisane przez Metamfetaminax Pokaż wiadomość
W poprzedniej nieudanej ciąży sam lekarz powiedział,że brzuch już zaczął rosnąć w 8 tygodniu,więc widać mam jakąś tendencję do tego.
Ja od 9 tygodnia chodzę w spodniach ciążowych. Już w 7 i 8 ciężko mi było siedzieć w zwykłych spodniach i musiałam rozpinać rozporek

Cytat:
Napisane przez God Of War 20 Pokaż wiadomość
też dziś myślałam o umyciu okien a skończyło się na umyciu parapetów
Tylko uważajcie z tym myciem okien! Przyjaciółka miała potworne skurcze (całodniowe) po każdym dłuższym podnoszeniu rąk do góry. Nawet prania nie mogła wieszać. Najlepiej oddelegować TŻtów

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
ja sama nie wiem, na pewno nie podoba mi się polski kalendarz szczepień i chce uniknąć szczepionek z rtęcią.
Mój wykładowca ciągle mi tłumaczy żebym nie stosowała szczepionek. On sam ma 2 synów. Pierwszy szczepiony na wszystko: strasznie chorowity, alergik, astmatyk. Drugi nieszczepiony: okaz zdrowia, choruje, ale bez problemu każde przeziębienie pokonuje, bo ma silny organizm... Ja sama mam wątpliwości czy nie szczepić w ogóle, czy kombinować ze szczepionkami bez rtęci po prostu...

Cytat:
Napisane przez WwikIi Pokaż wiadomość
Korzystała albo korzysta któraś z Was z adapteru dla ciężrnych do pasów bezpieczeństwa? Zastanawiam się nad kupnem i nie wiem jak to się sprawdza w praktyce?
Ja takie sobie na pewno sprawię jak tylko kupimy jakiś samochód, ale narazie TŻ nie chce samochodu

Widzę, że wasi TŻtowie chcą wyfruwać z kraju. Mój nawet jeździć za granicę nie lubi... A praca to już w ogóle. A jest programistą, więc miałby zarąbistą wypłatę w takim UK Tutaj niby też mało nie zarabia, ale jak sobie pomyślę jaka nas czeka rata kredytu jak za parę miesięcy kupimy mieszkanie... Ja bym nie miała nic przeciwko wyjazdowi za granicę. Rodzinę i tak mam ponad 400 km stąd i widuję ją 2 razy do roku Ale zamarzyło się mojemu TŻtowi zamieszkać w Krakowie (jego rodzina jest jeszcze dalej)... Tutaj nawet znajomych żadnych nie mamy. On ma kolegów z pracy fajnych, ale ja w ogóle nie zżyłam się z ludźmi na studiach (chyba 5 lat różnicy robi swoje). I ciągle mam ochotę stąd gdzieś uciec
Blondi Banana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-13, 15:30   #3821
Metamfetaminax
Zakorzenienie

Monika,na czas ciąży będę na pewno w Polsce,ale co jak dziecko się już urodzi... Tż w końcu pójdzie do pracy,ja będę musiała iść do lekarza i kto będzie z dzieckiem? Tu to nasze mamy czy rodzeństwo by nam pomogli a tam będę zdana tylko na siebie. Bo co jak co,Tż to jednak facet i obojętnie ile lat w małżeństwie nie będziemy on nie zrozumie takich kwestii jak druga kobieta...Jeszcze to pierwsze dziecko a ja nie chcę panikować za każdym razem,gdy będzie miało gorączki a tak to by szybko przyleciała któraś z babć i by mogła dać kilka swoich rad a przez telefon raczej za wiele nie pomogą.

Blondi Banana,mnie jakoś od ok.10 tc ciśnie w dżinsach I wszystkie dżinsy,które kiedyś były na mnie nawet za szerokie i zawsze ściskałam je paskiem oddałam siostrze,bo co to za sens chodzić w spodniach w których przy siadaniu trzeba rozpinać guzik I teraz pierwszy raz od tylu lat zaczynam nosić dresy,których w sumie nienawidzę,ale trudno coś trzeba

My mieliśmy pakować się w kredyt,ale nie dłużej niż 15 lat,bo 25 czy 30 lat to kawał życia. Rata wyszła kolosalna i po przeliczeniu musielibyśmy zarabiać razem ok. 6 tysięcy żeby nie żyć od wypłaty do wypłaty tylko raz kiedyś pozwolić sobie na przyjemności... Więc Tż uznał,że tylko wyjazd za granicę ratuje nam tyłek,bo lepiej się przemęczyć te 5 lat i odłożyć na własne M. niż brać kredyt na tyle lat.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-13, 15:41   #3822
Niestabilna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez małaPaulina Pokaż wiadomość
super bobo
Wydaje sie u góry łożysko sie wcisnelo na foto..

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Za duzy moj bobasek ??

Stary 2014-03-13, 15:43   #3823
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Metamfetaminax ja Ci moge powiedzieć tylko to co sama doświadczyłam. Na wyjazd do de zdecydowaliśmy się, bo ja robiłam na czarno ponad 200h w pseudo pensjonacie za 800 zł a mój tz jako spawacz zarabiał uwaga... bagatela ... 1200 zł na rękę
Więc wyjechaliśmy, najpier tż, a za miesiąc ja dojechałam. Mieszkanie mamy od miasta, moj pracuje juz 2 lata w tej samej fabryce, ja robilam tu w hotelu. Kasy starczało na wszystko, żyjemy jak chcemy, żadnych kredytów bo wszystko za gotowkę mamy, a w pl tak nie jest zazwyczaj. Mamy tutaj kuzynkę tż'ta ale ja przyjaciół nie szukam, a ona czasami chce za bardzo manipulowac i kontrolować a mnie sie tak nie da jest tu dużo polaków, mam też niemieckich, tureckich i innych znajomych od października poszłam do tż'ta fabryki do pracy i od lutego już na zakazie pracy hihi Jest cieżko szczególnie na początku, jak rodziny brak itd. ale ja wiem ze tutaj mi, mojej już teraz rodzinie i najważniejsze mojemu dziecku będzie lepiej niż w pl i nie wrócę, o rodziców się nie musze martwić oboje na emeryturach a do tego siostra mieszka koło nich, a jak bedzie trzeba to zabieram ich tutaj
Obieka w de o wiele lepsza niz w pl, Porody marzenie Z lekarzami też nie ma problemu Było cieżko Ci powiem z reką na sercu, swoje przeżyłam, ale nie żałuję

A Wy z tż musicie podjać decyzje, nikt tego za Was nie zrobi, wypisać za i przeciw, zobaczyc co wyjdzie, moze koło was w de jest jakas fabryka aut- tam mozna zarobic też dobrze W każdym razie jakiej byście decyzji nie podjeli to i tak będzie ona wasza i nic nikomu do tego Ja moge tylko powiedziec z mojego punktu widzenia, że ryzykowałabym

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

Edytowane przez 88Ekaterina88
Czas edycji: 2014-03-13 o 15:44
88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-13, 15:57   #3824
Mo_onika_ika
Rozeznanie

No my mamy swoje mieszkanie 50m 2 pokoje...brak kredytu itp...to tyle dobrze. Tylko remont czeka... No bo mamy typowy salon bez miejsc na spanie i sypialnie :P sama nie wiem jak to ogarnąć co zmienić chwilami ręce mo opadają...nie wiem co muszę mieć dla dziecka, co się przyda...i nikt mi tego nie pokaże i nie podpowie. Jestem zdana na siebie w tej kwestii. Chociaż mam nadzieję że teściowa coś pomoże bo ja mam wrażenie że sobie nie poradzę sama i z dzieckiem tak samo

Mój kalendarz ciąży
Stary 2014-03-13, 16:10   #3825
małaPaulina
Wtajemniczenie

Niestabilna nie jest za duzy!

Metamfetaminax to nie jest na pewno latwa decyzja a my z Tżtem jestesmy tez przeciwni tego by brac kredyt na 30lat, a na 15lat tak jak mowilas,rata czlowieka zrujnuje w tym kraju.
Tym bardziej ze moj TŻ juz kilka lat splaca jakis glupi kredyt i tylko czekamy az go splaci do konca(jeszcze ponad rok)
Do tego obecnie wynajmujemy kawalerke 30m2 no i co tu duzo mowic,biedy nie klepiemy ale szału tez nie ma a co dopiero jak pojawi sie dziecko i wzrosna wydatki...
dlatego mam nadzieje ze bede karmic piersia to sie na mleku zaoszczedzi hehe
Sporo znam osob ktore siedzą w Angli,Niemczech czy Holandi i nikt nie zaluje ze wyjechal...i nikt tez nie zamierza wracac bo nie ma do czego

Mo_onika_ika mieć własne mieszkanie w Polsce to juz duzo, naprawde

Edytowane przez małaPaulina
Czas edycji: 2014-03-13 o 16:12

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-13, 16:13   #3826
Metamfetaminax
Zakorzenienie

88Ekaterina88,taka prawda w Polsce i po studiach nic nie będzie się miało. Chyba,że się umie kombinować albo ma się plecy. W Niemczech moi znajomi zarabiają tzw. najniższą krajową a żyje im się lepiej niż tu w Polsce.
Gdyby nie ta bariera jaką jest tęsknota za rodziną to bym się nie zastanawiała.Wczoraj tylko mnie uderzyło jak Tż powiedział do mnie"Ok,będziemy oboje siedzieć w Polsce a chcesz żeby pewnego dnia nasze dziecko nie miało mleka,bo rodziców nie będzie na nie stać?" i jak sobie to wyobraziłam, to łzy mi się zakręciły w oczach... Teraz nie możemy myśleć tylko o sobie,bo jakbyśmy nie mieli dziecka to możemy żyć w Polsce i się nie przejmować.
W sumie w każdym nowym miejscu byłoby ciężko na początku,czy to wyjechać do większego miasta na studia czy się przeprowadzić do innego miasta nawet,w końcu jakoś trzeba się odnaleźć w nowym miejscu.

Mam nadzieję,że jednak Tż znajdzie pracę tu blisko nas,żeby mógł codziennie dojeżdżać do domu nawet te 60 km w jedną stronę. Ale jeszcze wyjdzie to w praniu do czerwca na pewno będziemy musieli już podjąć jakąś decyzję

Monika,poradzisz sobie! Pamiętam jak dziś jak 2 lata temu moją siostrę pocieszałam,bo tak samo mówiła,że sobie nie poradzi a zawsze od dzieci stroniła,bała się ich i własnych nie chciała mieć a teraz jest najlepszą matką jaką znam,mimo,że od początku nikt jej nie pomagał tylko chciała z mężem sama od początku się wszystkiego nauczyć przy dziecku
Ja zawsze uwielbiałam zajmować się dziećmi,ale nie wiem jak to jest mieć własne i też będzie trzeba się nauczyć samemu,bo nikt nas nie będzie całe życie trzymał za rączkę. To jest rzut na głęboką wodę w końcu,ale ze wszystkim damy radę Ja się tylko martwię o kąpiel dziecka,ale chcę robić wszystko sama z pomocą Tż a do mamusiek będziemy dzwonić tylko po radę albo o zajęcie się dzieckiem jak gdzieś będziemy musieli coś załatwić

Paulina,no u nas na takie zwykłe mieszkanko w naszym mieście 2 pokojowe trzeba dać 120-150 tysięcy... I kredyt na 15 lat wyjdzie akurat z 900 zł a na 30 niecałe 150 zł mniej... Więc co za różnica,ale fakt,wyrzuć 900 zł i opłać rachunki i żyj. I mój Tż też spłaca jeszcze kredyt i mam wrażenie,że go wcale nie ubywa,bo jeszcze zostało jakieś 16 tysięcy i za 2 lata może to spłaci. My chcemy wynająć 2 pokoje ale ja znalazłam teraz kawalerkę niedrogo,z opłatami wyjdzie 650 zł wszystko,ale on się nie zgodzi na jeden pokój,ale jestem założenia,że czasem trzeba się przemęczyć w tym jednym pokoju a potem myśleć o czymś lepszym.
W sumie do czego wracać,skoro w Polsce wcale lepiej się nie robi...

Edytowane przez Metamfetaminax
Czas edycji: 2014-03-13 o 16:17
Stary 2014-03-13, 16:18   #3827
Niestabilna
Wtajemniczenie

Dziewczyny spojrzalam w ksiazeczke i kruszynka ma 7,9 cm hihi ale i tak jak widze w tabelce najwieksza z 13t i 1d
Stary 2014-03-13, 16:33   #3828
DorissiriD
Rozeznanie

To napiszę o naszej sytuacji materialno - rodzinnej... Mamy mieszkanie 47,5m z małym balkonem. Oddzielna kuchnia, oddzielna łazienka z oknem , 2 pokoje i przedpokój - całkiem miły układ. Blok z 1985 roku, ocieplony, 4 piętrowy. Kosztowało 208 000 zł.
Oczywiście mamy kredyt na 30 lat żeby wyżyć... Mamy nadzieję spłacić go wcześniej jak się uda. Mieliśmy wkład własny, kredytu wzięliśmy 170 tys. zł. Rata to jakieś 700-800zł/m-c (zmienna stopa procentowa).
Teraz zarobki: ja 1200zł, tż 1300zł i czasem prywatni pacjenci to do 600zł wyciąga, czasem tylko 100zł/m przynosi więcej. Oboje mamy wyższe wykształcenie i jesteśmy szczęśliwcami pracującymi w zawodzie... Ja zarabiam najniższą krajową! Tak samo jak sprzątaczka a odpowiedzialność mam nieco większą... bo pracuję z dziećmi z autyzmem.
No to wydatki miesięczne: kredyt 700-800zł, czynsz 500zł, auto 200zł (obecnie mniej) (już jednej wypłaty nie ma!), fundusz oszczędnościowy 200zł, telefon 50zł, internet 50zł, no i " na życie": jedzonko, środki czystości, pieluchy, mleko modyfikowane itp... to już ile się ma tyle wydać można.
A gdzie coroczne ubezpieczenie i przegląd samochodu, wymiana oleju i opon? Tż się dokształca i kursy kosztują różnie ale ok. 2000zł co pół roku... A remont mieszkania? (standard lat '80) A wyjazdy? Kino? Głupia pizza czas od czasu?
Tak się żyje w Polsce!

Edytowane przez DorissiriD
Czas edycji: 2014-03-13 o 16:39
DorissiriD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-13, 16:41   #3829
God Of War 20
Zakorzenienie

Cytat:
super bobo
Miałam to samo pisać... jakoś tak strasznie mało miejsca ma...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-13, 16:45   #3830
Niestabilna
Wtajemniczenie

Czemu mnie straszycie

Stary 2014-03-13, 16:48   #3831
God Of War 20
Zakorzenienie

A to nasz wiercibobek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg NATALIA_P_7.jpg (52,4 KB, 36 załadowań)
Stary 2014-03-13, 17:17   #3832
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Czemu mnie straszycie

wyluzuj
Takie zdjęcie, tak usg było ustawione, pewnie przystawione z innej strony daloby inny efekt
i Zapraszam Cię na Twój własny osbisty wątek o staraczkach w niemczech- coś sie rozkręcił

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

Cytat:
Niestabilna nie jest za duzy!

Metamfetaminax to nie jest na pewno latwa decyzja a my z Tżtem jestesmy tez przeciwni tego by brac kredyt na 30lat, a na 15lat tak jak mowilas,rata czlowieka zrujnuje w tym kraju.
Tym bardziej ze moj TŻ juz kilka lat splaca jakis glupi kredyt i tylko czekamy az go splaci do konca(jeszcze ponad rok)
Do tego obecnie wynajmujemy kawalerke 30m2 no i co tu duzo mowic,biedy nie klepiemy ale szału tez nie ma a co dopiero jak pojawi sie dziecko i wzrosna wydatki...
dlatego mam nadzieje ze bede karmic piersia to sie na mleku zaoszczedzi hehe
Sporo znam osob ktore siedzą w Angli,Niemczech czy Holandi i nikt nie zaluje ze wyjechal...i nikt tez nie zamierza wracac bo nie ma do czego

Mo_onika_ika mieć własne mieszkanie w Polsce to juz duzo, naprawde
Czytam bloga pewniej dziewczyny co mieszka na 30m2 z facetem, dzieckiem kilku miesięcznym i wielkim psem Mogę ci podesłać linka, dodatkowo działa na fb [COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Metamfetaminax Co do mieszkań w de, to oczywiście można wynajać coś od kogoś, ale jak np. my to mamy mieszkanie ze spółdzielni, 68 m2 , 2,5 pokoja, balkon itd. Jak coś sie popsuje itd. spółdzielnia przychodzi i wymienia za darmo itd. Jak sie nam dzidzi już urodzi idziemy do spółdzielni i mówimy że potrzebujemy mieszkanie większe 3 lub 4 pokoje, bo dziecko musi miec własny pokój a trudno nazwać pokojem pomieszczenie 2m x1,5 m i spółdzielnia musi nam zapewnić większy lokal I to mi sie tutaj podoba, czynsz też niski, można spokojnie mieszkać i odkladać pieniądze na zakup własnego mieszkania a przynajmniej na jakiś wkład własny

Monika my tez tu sami jestesmy- oprócz ciotek dobra rada , ale ja to sie prosić nie lubię i nie umiem, a po drugie jak mam potem słuchać jak ta kuzynka sie wybiela przed własną matką że nam pomaga i ochy i achy to az mi skóra na plecach cierpnie dlatego dzieciątkiem opiekować będę się tylko ja, rodzice moi moze na poród przyjadą, ale szybko wrócą do pl, tak samo rodzice tż i będę radzić sobie sama Oczywiście w razie W to wiadomo na nic sie nie patrzy tylko woła o pomoc, ale normalnie każda z nas powinna odrazu poczuć jak to się robi, do tego są położne itd.

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Edytowane przez 88Ekaterina88
Czas edycji: 2014-03-13 o 17:20
Stary 2014-03-13, 17:28   #3833
Niestabilna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
wyluzuj
Takie zdjęcie, tak usg było ustawione, pewnie przystawione z innej strony daloby inny efekt
i Zapraszam Cię na Twój własny osbisty wątek o staraczkach w niemczech- coś sie rozkręcił

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

Czytam bloga pewniej dziewczyny co mieszka na 30m2 z facetem, dzieckiem kilku miesięcznym i wielkim psem Mogę ci podesłać linka, dodatkowo działa na fb [COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Metamfetaminax Co do mieszkań w de, to oczywiście można wynajać coś od kogoś, ale jak np. my to mamy mieszkanie ze spółdzielni, 68 m2 , 2,5 pokoja, balkon itd. Jak coś sie popsuje itd. spółdzielnia przychodzi i wymienia za darmo itd. Jak sie nam dzidzi już urodzi idziemy do spółdzielni i mówimy że potrzebujemy mieszkanie większe 3 lub 4 pokoje, bo dziecko musi miec własny pokój a trudno nazwać pokojem pomieszczenie 2m x1,5 m i spółdzielnia musi nam zapewnić większy lokal I to mi sie tutaj podoba, czynsz też niski, można spokojnie mieszkać i odkladać pieniądze na zakup własnego mieszkania a przynajmniej na jakiś wkład własny

Monika my tez tu sami jestesmy- oprócz ciotek dobra rada , ale ja to sie prosić nie lubię i nie umiem, a po drugie jak mam potem słuchać jak ta kuzynka sie wybiela przed własną matką że nam pomaga i ochy i achy to az mi skóra na plecach cierpnie dlatego dzieciątkiem opiekować będę się tylko ja, rodzice moi moze na poród przyjadą, ale szybko wrócą do pl, tak samo rodzice tż i będę radzić sobie sama Oczywiście w razie W to wiadomo na nic sie nie patrzy tylko woła o pomoc, ale normalnie każda z nas powinna odrazu poczuć jak to się robi, do tego są położne itd.
Pewnie i tak zresztą to bylo jeszcze dopochwowe, ehhh przez chwilę zaczelam za duzo myslec. Ale pani dr powiedziala ze wsio ok.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-13, 17:32   #3834
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie i tak zresztą to bylo jeszcze dopochwowe, ehhh przez chwilę zaczelam za duzo myslec. Ale pani dr powiedziala ze wsio ok.
to poprostu taki kąt padania kamerki hihi
U mnie w 10 tc to troche sie wogule dziecka naszukał, że myslałam, że uciekło

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2014-03-13, 17:45   #3835
Metamfetaminax
Zakorzenienie

DorissiriD,ale chociaż wiesz,że płacisz za swoje a nie ładujesz ciągle komuś kasę do kieszeni i nie masz nic swojego oprócz mebli... Ale żyć trzeba i niby pieniądze nie są najważniejsze-g.... prawda.

Niestabilna,pomyśl,że usg czasem jest robione w różnym powiększeniu i mam swoje 2 zdjęcia: jedno z 8 tyg. u lekarza prywatnego i teraz z 11 tyg. u tego na nfz i mam wrażenie,że te z 11 tyg. ma mniejszy pęcherzyk i dziecko zaraz nie będzie się w nim mieścić,ale trzeba zwrócić uwagę na powiększenie obrazu,bo czasem jest to 70% a czasem 100% Jakby było coś nie tak,to na pewno lekarz by Ci powiedział,bo to jest swego rodzaju zagrożenie jak dziecko jest większe niż "domek" i raczej sprawy by nie bagatelizował,więc głowa do góry i się nie martw !!!

88Ekaterina88,dawaj adres bloga Bo znalazłam kawalerkę właśnie 30 m2,ale za to super umeblowana i super wyremontowana za niewiele I jedziemy chyba jutro oglądać,ale się martwię czy zmieścimy się ze szpargałami
W sumie też mamy wielkiego psa,którego Tż za nic w świecie nie odda,bo to jego przyjaciel...
Czytałam,że w DE jak i w innych krajach za granicą wynajem od kogoś jest drogi i opłaca się brać od spółdzielni. Pożyjemy zobaczymy

Stary 2014-03-13, 17:47   #3836
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Metamfetaminax Pokaż wiadomość
DorissiriD,ale chociaż wiesz,że płacisz za swoje a nie ładujesz ciągle komuś kasę do kieszeni i nie masz nic swojego oprócz mebli... Ale żyć trzeba i niby pieniądze nie są najważniejsze-g.... prawda.

Niestabilna,pomyśl,że usg czasem jest robione w różnym powiększeniu i mam swoje 2 zdjęcia: jedno z 8 tyg. u lekarza prywatnego i teraz z 11 tyg. u tego na nfz i mam wrażenie,że te z 11 tyg. ma mniejszy pęcherzyk i dziecko zaraz nie będzie się w nim mieścić,ale trzeba zwrócić uwagę na powiększenie obrazu,bo czasem jest to 70% a czasem 100% Jakby było coś nie tak,to na pewno lekarz by Ci powiedział,bo to jest swego rodzaju zagrożenie jak dziecko jest większe niż "domek" i raczej sprawy by nie bagatelizował,więc głowa do góry i się nie martw !!!

88Ekaterina88,dawaj adres bloga Bo znalazłam kawalerkę właśnie 30 m2,ale za to super umeblowana i super wyremontowana za niewiele I jedziemy chyba jutro oglądać,ale się martwię czy zmieścimy się ze szpargałami
W sumie też mamy wielkiego psa,którego Tż za nic w świecie nie odda,bo to jego przyjaciel...
Czytałam,że w DE jak i w innych krajach za granicą wynajem od kogoś jest drogi i opłaca się brać od spółdzielni. Pożyjemy zobaczymy
Proszę : http://krystyno-nie-denerwuj-matki.blog.pl/ ale na fb wklejała zdjęcie swojego M

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2014-03-13, 18:03   #3837
Metamfetaminax
Zakorzenienie

Dzięki Obczaję i może nastroi mnie ta lektura nieco pozytywnie,bo jakoś żyć w jednym pokoju z dzieckiem i psem i masą moich ciuchów to wciąż dla mnie abstrakcja....

Stary 2014-03-13, 18:16   #3838
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
mi też się nic nie chce - Masakra !
A muszę ogarnąć pokoik, bo czasami wygląda jak składzik a może przyjśc wizytacja z polski, czyt. rodzina i mi sie nie chce
Cieszę się, że nie jestem sama

Cytat:
No raczej

Aa bo pogoda taka ładna... i czuje się już dobrze, mdłości jako takie ustąpiły... żyć nie umierać
zazdroszczę

Cytat:
Jestem...
nasz robaczek jest taki sliczny... wszystko na miejscu... plci nie wiemy powiedziała ze za wcześnie. Nasze szczęście ma 8cm

cudo

Cytat:
Napisane przez Blondi Banana Pokaż wiadomość
Mój wykładowca ciągle mi tłumaczy żebym nie stosowała szczepionek. On sam ma 2 synów. Pierwszy szczepiony na wszystko: strasznie chorowity, alergik, astmatyk. Drugi nieszczepiony: okaz zdrowia, choruje, ale bez problemu każde przeziębienie pokonuje, bo ma silny organizm... Ja sama mam wątpliwości czy nie szczepić w ogóle, czy kombinować ze szczepionkami bez rtęci po prostu...
ja za szczepieniami jestem tylko nie wg naszego programu no i bez rtęci aby były...

Cytat:
A to nasz wiercibobek
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-13, 18:17   #3839
BieniekI
Raczkowanie

Cytat:
A to nasz wiercibobek
super! jak ja za tym tęsknię!
BieniekI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-13, 18:53   #3840
małaPaulina
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny spojrzalam w ksiazeczke i kruszynka ma 7,9 cm hihi ale i tak jak widze w tabelce najwieksza z 13t i 1d

moj bobo w 12t 3d 7,4cm

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości