Coraz większe nasze brzuszki, w czerwcu będą już maluszki cz.II - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-22, 14:39   #3121
__Sylwia__88
Zadomowienie

Dot.: Coraz większe nasze brzuszki, w czerwcu będą już maluszki cz.II

Cytat:
Napisane przez Pradip Pokaż wiadomość
:

A u mnie marny dzień Już dziś 2 razy leciała mi krew z nosa, pogoda popsuła nam plany bo miało być cały tydzień ładnie i mąż miał przygotować ogródek do remontu a tu od jutra deszcz a dziś popsuła nam się pilarka i robota stoi

Przez brzuch musiałam się zakuć przy obcinaniu paznokci u stóp i chyba mi paznokieć wrasta znacie jakieś domowe sposoby żeby nie bolało?
oby pogoda przestała Wam figle płatać.
A na wrastające paznokcie niestety pomysłu nie mam.

26.10.2013

Jesteś z nami
http://www.suwaczki.com/tickers/16udyx8dc2t2u5uz.png

Wybieram NOWOŚCI z mikroperełkami!
__Sylwia__88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 14:51   #3122
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:

Przez brzuch musiałam się zakuć przy obcinaniu paznokci u stóp i chyba mi paznokieć wrasta znacie jakieś domowe sposoby żeby nie bolało?
spróbuj może maść ichtiolową, mi zawsze pomagała na juz takie zaawansowane wrastanie paznokci
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 15:09   #3123
zophiee
Zakorzenienie

hej hej ;-)
Ale cudna pogoda
Byłam na dłuższym spacerze, wróciłam z pieczywkiem i słodkimi przekąskami na deser

Chwalę się 8 miesiącem, bo to już 31 tc, i zostało mi 70 dni do porodu
Jutro jadę z mamą do ikei, obejrzeć na żywo wszytskie mebelki, które upatrzyłam wcześniej.
Tak jak któraś z was podoba mi się seria hensvig, ale chyba zdecydujemy się na inną szafę, bo ta wydaje mi się za mała, chyba, że jeszcze byłaby komoda.
No właśnie jutro to ocenię.
Obadam też te materacyki, i inne pierdółki ( widziałam ładne obrazki)

No i zajadę do rossmana chociaż po jedną pakę pampersów, bo nie mam jeszcze ani jednego, a w sumie, to zawsze lepiej awaryjnie mieć, to się nie zmarnuje i jeszcze jakieś mleko modyfikowane kupię, żeby potem męża w nocy o północy nie ganiać. Ja jestem z tych planujących mocno, i wolę mieć już wszystko na zapas kupione ( ponoć bebilon jest dobre) ale jak macie inne sugestie to będę wdzięczna

Wczoraj przyszły moje prześcieradełka do kosza możjesza i do wózka. Jak za 9zł za sztukę to jestem bardzo zadowolona - ja wziełam z allegro z bawełny plus jersey są bardzo mięciutkie i całkiem niezłej jakości
Mam już też 3 do łóżeczka- co prawda, łóżeczka brak
ale kupowałam razem z innymi rzeczami

No i jeszcze zagwostka pt- staniki do karmienia

Aha, te materacyki z comfortable są super jakości- mam niedaleko siebie ich salon firmowy, to też podjadę i obadam, jakby te z Ikei okazały się pod jakimś względem niedobre

Udanej soboty
zophiee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 16:28   #3124
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zophiee Pokaż wiadomość

Stary 2014-03-22, 17:12   #3125
bluesky89
Zakorzenienie

Zophie, gratuluje 8 miesiąca!
Stary 2014-03-22, 19:02   #3126
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
Hej!

Ja dzisiaj polewa każdej z Was soczek .... bo swietuje 100 dni do porodu!

Cytat:
Napisane przez bluesky89 Pokaż wiadomość
Cześć
Zabcia, gratuluje 100 - dniówki

Tak sobie czasem myślę, że przecież do porodu jeszcze tyyyyle czasu, a za chwile sobie uświadamiam, że to przecież prawie koniec marca i zostaną raptem 2 miesiące

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Zgadza się

Cytat:
Napisane przez Mala_Czarno_Biala Pokaż wiadomość
Dałyście czadu... ale nadrobiłam, uff
Ja w nocy z wtorku na środę miałam krwawienie, rano dopiero zauważyłam i panika, nie mogłam dodzwonić się do mojej ginki więc pojechałam na izbę przyjęć do szpitala. Tam po wstepnym badaniu zatrzymali mnie na patologii ciąży, kompletnie się tego nie spodziewałam! Ja tu bez ręcznika, szczoteczki do zębów - bez niczego! W jakimś przebłysku włożyłam do torebki piżamę, ale byłam pewna że mnie zbadają i puszczą z receptą do domu. A tu taki psikus... Tam mnie już przebadali ze wszystkich stron, maleńka ma się dobrze, łożysko idealne... Jedyne wyjaśnienie to że nadżerka na szyjce krwawiła, innej przyczyny nikt nie wymyślił. Jedyny kłopot w tym, że z nerwów zaczęłam mieć porządne skurcze - tak jak w domu brzuch twardniał max 2 razy na dobę, tak tam w nocy nawet co 2 godziny! Jaka byłam wystraszona... Mówiłam o tym położnej ale chyba nie uznała tego za ważne (albo była zmęczona po nocce), a dziś na obchodzie lekarzowi się nie przyznałam, bo by mnie nie puścili do domu. A byłam pewna że jak tylko stamtąd wyjdę, wszystko się poprawi i tak było. Teraz odpoczywam sobie w domku i miałam dopiero 3 skurcze przez całe popołudnie i wieczór.
Mąż codziennie coś mi dowoził wracając z pracy ale i tak masy rzeczy mi brakowało, uświadomiłam sobie, że ja nie mam pojęcia co trzeba zabrać do szpitala a 1/3 nawet nie mam. I postanowiłam że od jutra zaczynam na spokojnie pakować torbę, na razie tylko z rzeczami dla siebie w razie szpitala a potem w maju dołożę dla dziecia.
To dobrze, że okazało się, że to nic poważnego.

Cytat:

Ja co prawda nigdy nie miałam wrastającego paznokcia, ale jak ostatnio zadarła mi się skórka to pomógł mi Octenisept.

Cytat:
Napisane przez kamilla123 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!

Przeżyłam glukozę raz, że udało mi się nie zwymiotować, a dwa, że wynik mam w normie - 99 Cieszę się przeogromnie, bo w pierwszej ciąży miałam cukrzycę i jakąś schizę teraz ciągle miałam, że znowu poradnia mnie czeka, jeżdżenie, kłucie i w ogóle. No ale już po wszystkim Tak więc jak któraś jeszcze nie była to iść i mieć z głowy W nagrodę pojechałam sobie potem do Maca na cheeseburgera, frytki i kawkę

Nie dziwię się, że tak się ucieszyłaś

---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Cytat:

Ale ósmy miesiąc to jest chyba od 32 tygodnia - przynajmniej wg tej rozpiski na pierwszej stronie. Tak czy siak i tak gratuluję

---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ----------

Widziałam, że pisałyście o prasowaniu ubranek. Ja nie prasuję. To znaczy wyprasuję tylko to co wymaga prasowania tak to sobie daruję.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 19:04   #3127
bluesky89
Zakorzenienie

Ja będę prasować każdy ciuszek, bo tak samo jak ja sama nie ubrałabym nie wyprasowanego, tak tym bardziej nie zakładałabym takiego Maluszkowi
Stary 2014-03-22, 19:52   #3128
Pradip
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez __Sylwia__88 Pokaż wiadomość
oby pogoda przestała Wam figle płatać.
A na wrastające paznokcie niestety pomysłu nie mam.
Dziękuję
Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
spróbuj może maść ichtiolową, mi zawsze pomagała na juz takie zaawansowane wrastanie paznokci
nie próbowałam dzięki
Cytat:
Jutro jadę z mamą do ikei, obejrzeć na żywo wszytskie mebelki, które upatrzyłam wcześniej.
Tak jak któraś z was podoba mi się seria hensvig, ale chyba zdecydujemy się na inną szafę, bo ta wydaje mi się za mała, chyba, że jeszcze byłaby komoda.

No i zajadę do rossmana chociaż po jedną pakę pampersów, bo nie mam jeszcze ani jednego, a w sumie, to zawsze lepiej awaryjnie mieć, to się nie zmarnuje i jeszcze jakieś mleko modyfikowane kupię, żeby potem męża w nocy o północy nie ganiać. Ja jestem z tych planujących mocno, i wolę mieć już wszystko na zapas kupione ( ponoć bebilon jest dobre) ale jak macie inne sugestie to będę wdzięczna

Wczoraj przyszły moje prześcieradełka do kosza możjesza i do wózka. Jak za 9zł za sztukę to jestem bardzo zadowolona - ja wziełam z allegro z bawełny plus jersey są bardzo mięciutkie i całkiem niezłej jakości
Mam już też 3 do łóżeczka- co prawda, łóżeczka brak
ale kupowałam razem z innymi rzeczami

No i jeszcze zagwostka pt- staniki do karmienia

Aha, te materacyki z comfortable są super jakości- mam niedaleko siebie ich salon firmowy, to też podjadę i obadam, jakby te z Ikei okazały się pod jakimś względem niedobre

Udanej soboty
Gratuluję kolejnego tygodnia udanych zakupów jutro i daj znać który materacyk Cię najbardziej przekonał
Pradip jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-22, 21:23   #3129
morin
Raczkowanie

Cytat:
za 8 miesiąc

Ja kupuję hensvig a właściwie łóżeczko i już je mam wróciłam z Ikei ale to był ciężki dzień, nie wiem jak te kobiety w 8 czy 9 miesiącu chodzą po tym sklepie. A było ich sporo z wielkimi brzuchami więc obstawiam że starsza ciąża niż moja. Ledwo doszłam do kasy ale wzięłam masę rzeczy dla nas do domu i dla małej.
Łóżeczko podoba mi się bo jest naprawdę stabilne, materac lateksowy jakiś twardawy no ale chyba tak powinno to wyglądać. No i fotel Muren - rewelacja, jak się na nim rozłożyłam w sklepie to myślałam że już nie wstanę. Ideał. Będzie nam z dzidzią wygodnie. Kupiłam też stolik potrzebuję jeszcze lampkę taką stojącą bo chce mieć taki kącik do karmienia w pokoju fotel+lampa stojąca+stolik. No ale najważniejsze że łóżeczko jest
Patrzyłam na te kuchnie ale niewiele tego było szczerze mówiąc :/ myślę że nie ma nowości jakiś.

Po tym maratonie brzuch mnie ciągnie i kuje ruszać się nie mogę ale najgorsze to nocka przede mną bo wtedy zacznie się prawdziwy ból. Ale dam radę, muszę.
Wogle to mam ochotę zostawić to obolałe ciało i iść w innym ciele na imprezę, jestem okropna ale męczy mnie ciąża już i te wszystkie ograniczenia...
Miłego wieczorku, odpoczywajcie ja też będę.
morin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-23, 07:34   #3130
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Witam niedzielnie
Co tu taka cisza? (chyba że mi znowu tablet szwankuje i postów nie wyświetla)

Podkłady do łóżeczka (te nieprzemakalne) w miarę oddychające to z motherhood były?
Co jeszcze polecacie?

Wysłane z mojego SGP321 przy użyciu Tapatalka
Kucyk_Truskawkowy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-23, 08:04   #3131
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kucyk_Truskawkowy Pokaż wiadomość
Witam niedzielnie

Podkłady do łóżeczka (te nieprzemakalne) w miarę oddychające to z motherhood były?
Co jeszcze polecacie?
Hej Hej

to nie wina tableta, tylko chyba pięknej pogody wczoraj
dziś pochmurnie, do tego mąż w pracy, także posiedzę na wizażu, bo nie ma co robić

miłej niedzieli życzę wszystkim mamusiom

A ten ochraniacz z motherhood to w smyku mają??
Bo podobny kupiłam na all, akurat jak byłam na otwarciu Smyka w mojej okolicy , to nie mieli w sklepie

Edytowane przez Ramona_85
Czas edycji: 2014-03-23 o 08:10
Stary 2014-03-23, 08:15   #3132
NecroKitty
Wtajemniczenie

Dzień dobry wczoraj dostaliśmy łóżeczko, mąż już chciał składać a ja nawet miejsca nie mam żeby postawić. Trzeba będzie się wsiąść w końcu na przemeblowanie

Dzisiaj puki co czuje się lepiej ale nie będę ryzykować łażenia, zobaczymy co powie w sobotę na wizycie, bo ja cały czas się boję że tym razem to już są jednak skurcze
Stary 2014-03-23, 08:41   #3133
__Sylwia__88
Zadomowienie

Cytat:
Witam niedzielnie

Co jeszcze polecacie?
Hej

Wszystkie korzystają z pogody a nie siedzą na wizażu. Tylko u nas wiatr taki że głowę urywa.
Mi się śniło dziś właśnie że takie podkłady kupowałam

NecroKitty lepiej nie ryzykuj bo ja wczoraj sobie pozwoliłam na troche więcej chodzenia i wieczorem tego bardzo żałowałam. Brzuch bardzo bolał.

Ale w końcu dziś wstałam po 8 a nie tak jak codziennie po 6

I zaczynamy dziś 27 tc Jeszcze tydzień i będzie 7 miesiąc.

26.10.2013

Jesteś z nami

Stary 2014-03-23, 08:54   #3134
NecroKitty
Wtajemniczenie

__Sylwia__88 też tak myślę. Może gdybym miała pewność że to nie skurcze ale nie chce mi się na ip jechać bo mnie zostawią do jutra pewnie :/
---------------
A tak w milszym temacie. Miała któraś z Was styczność z wózkiem Chicco Trio Enjoy? http://www.sklep-tosia.pl/chicco-trio-enjoy-fun_p300#
Cały czas szukam czegoś co ma dużą gondolę i jednocześnie fajną spacerówkę. Opinie ma bardzo dobre i cenę również, bo drugą opcją u nas jest Mutsy Evo które jest już lekką rozrzutnością
Stary 2014-03-23, 09:07   #3135
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:

Gratulacje

Necro ten wózek to ma takie małe piankowe kółka i nie da rady zmienić na inne?
Siostra kupiła do małej spacerówkę, bo wózek 3w1 już oddała mnie i klnie te kółka niemiłosiernie, mówi, ze te pompowane o niebo lepiej się prowadzi i gdyby wiedziała, ze taka kicha, to nie kupiłaby spacerówki, tylko córę dalej w tamtym woziła

ja bym może rozejrzała się za używanym evo, jak Tobie się podoba

Edytowane przez Ramona_85
Czas edycji: 2014-03-23 o 09:09
Stary 2014-03-23, 09:16   #3136
NecroKitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ramona_85 Pokaż wiadomość
Gratulacje

Necro ten wózek to ma takie małe piankowe kółka i nie da rady zmienić na inne?
Siostra kupiła do małej spacerówkę, bo wózek 3w1 już oddała mnie i klnie te kółka niemiłosiernie, mówi, ze te pompowane o niebo lepiej się prowadzi i gdyby wiedziała, ze taka kicha, to nie kupiłaby spacerówki, tylko córę dalej w tamtym woziła

ja bym może rozejrzała się za używanym evo, jak Tobie się podoba
Właśnie te kółka mnie niepokoją na razie tak wybieram te najbardziej mi pasujące i potem w sklepie będzie testować. W sumie puki co do żadnego nie jestem na 100% przekonana.

Edytowane przez NecroKitty
Czas edycji: 2014-03-23 o 09:18
NecroKitty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-23, 09:17   #3137
__Sylwia__88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez NecroKitty Pokaż wiadomość
A tak w milszym temacie. Miała któraś z Was styczność z wózkiem Chicco Trio Enjoy? http://www.sklep-tosia.pl/chicco-trio-enjoy-fun_p300#
Cały czas szukam czegoś co ma dużą gondolę i jednocześnie fajną spacerówkę. Opinie ma bardzo dobre i cenę również, bo drugą opcją u nas jest Mutsy Evo które jest już lekką rozrzutnością
Właśnie mi też pierwsze rzuciły się w oczy te małe koła i ja bym się tego bała i strasynie cienka ta rama.

26.10.2013

Jesteś z nami

Stary 2014-03-23, 09:27   #3138
NecroKitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Właśnie mi też pierwsze rzuciły się w oczy te małe koła i ja bym się tego bała i strasynie cienka ta rama.
No właśnie, a przeglądam opinie o nim i ani razu nikt nie skarżył się na te kółka więc na razie biorę go pod uwagę.
Tż nadal jest za Jedo Fyn ale mi ta spacerówka nie pasuje.
Główkujemy od stycznia i cały czas jesteśmy w tym samym miejscu, a mamy już tylko miesiąc na decyzję
Stary 2014-03-23, 09:39   #3139
kamilla123
Rozeznanie

Cytat:
wychodzi 1500zl co miesiąc
No ale tak to jest przy trudnej ciąży.
No mega dużo to wychodzi, ale czego się nie robi dla dzidziusia Życzę Ci zdrowego i spokojnego bobaska wtedy tak jak piszesz pieluchy i szczepionki to będzie pikuś

Ja nie znoszę określenia "ciąża to nie choroba" Owszem choroba sama w sobie to nie jest, ale jest to szczególny stan, jedne przechodzą go lepiej inne gorzej. Sama widzisz ile to leków, badań, lekarzy na każdym kroku

Cytat:
Napisane przez kinia8906 Pokaż wiadomość
oooooo śliczne i jaki duży bukiet

Wizytę u lekarza zaliczyliśmy we wtorek. Malutka waży już ok 1150g Wszystko w porządku, magnez narazie odstawiamy.

[1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;45688112]
U mojego gina wizyta kosztuje 80zł (w tym jest btadanie i usg), a ktg jego pacjentki mają bezpłatnie Dodatkowo płacę tylko za badania

A propos, robiła któraś płatnie hbs i odczyn coombsa?? Bo mam zrobić na następną wizytę.. Wiem tylko, że morfologia i mocz u mnie to cena 13zł... i co to są wgl za badania, tzn. na co???
[/QUOTE]

Super ceny ma Twój gin

HBS to coś z wątrobą - miałam na początku ciąży. A ten Coombs też miałam na najbliższą wizytę zrobić, ale w labo w którym byłam nie robili, tylko w szpitalu. Gin mówił na co, ale nie pamiętam

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
Hej!

Ja dzisiaj polewa każdej z Was soczek .... bo swietuje 100 dni do porodu!
Spóźnione gratulacje
kamilla123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-23, 09:44   #3140
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie te kółka mnie niepokoją na razie tak wybieram te najbardziej mi pasujące i potem w sklepie będzie testować. W sumie puki co do żadnego nie jestem na 100% przekonana.
Necro wszystko zalezy od tego, gdzie będziesz spacerowała tym wózkiem
sąsiadka kupiła podobny, tez na takich małych kółkach i on fajnie się prowadzi na równym asfalcie czy nowym pozbruku, ale po dziurach i starych chodnikach jej współczuję, bo wiem, jak szwagierka się męczyła z taką spacerówką
fakt, że taki wózek jest lekki, z pompowanymi trochę waży, ale ja tu na takich dziurach to bym innym nigdzie nie wyjechała, nie wspominając, ze często spacerujemy na stadion i do pobliskiego lasu, gdzie nie ma drogi, tylko przez miedzę w polu idziemy
Stary 2014-03-23, 09:50   #3141
kamilla123
Rozeznanie

[1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;45694977]Ale coś mało piszecie, czemu tak nam tempo zwolniło
[/QUOTE]

Mi to nie przeszkadza

Cytat:
Napisane przez bazile Pokaż wiadomość

Jestem po wizycie.Mala wazy 1090g i rozwija sie dobrze.Jest perfekcyjnie po srodku siatki centylowej.I zrobila mamie psikusa-obrocila sie z powrotem glowa do gory i to chyba wczoraj,bo strasznie wiercila sie popoludniu.I juz bede wiedziec na przyszlosc co to oznacza.
Az dzisiaj u gina jeknelam,a on odrazu spokojnie jeszcze ma czas,zeby wrocic...I oby,bo ja nie chce cc.
Za udaną wizytę

Cytat:
Ja w nocy z wtorku na środę miałam krwawienie, rano dopiero zauważyłam i panika, nie mogłam dodzwonić się do mojej ginki więc pojechałam na izbę przyjęć do szpitala.
Chyba bym zawału dostała jakby zobaczyła krew Dobrze, że już wszystko OK. Zdrówka życzę

Cytat:
"Nie lubię bajzela" - jak to mówiła córeczka znajomej
Mój raz powiedział "ale tu buldel"...

Cytat:
Napisane przez karolkya Pokaż wiadomość
Hej
Mam zawirowania ze zdrowiem w rodzinie powazne takze nie bedzie mnie przez jakis czas.
Bylam u endo wszystkie wyniki ok .
za wyniki
No i trzymaj się, niech się wszystko dobrze ułoży

Cytat:

Nie
Stary 2014-03-23, 10:02   #3142
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
__Sylwia__88 też tak myślę. Może gdybym miała pewność że to nie skurcze ale nie chce mi się na ip jechać bo mnie zostawią do jutra pewnie :/
---------------
Ja się również nad nim zastanawiałam, bo niedużo waży. A to dla mnie też duży plus.

Mam samą spacerówkę Chicco Multiway Evo - podejrzewam, że kółka podobne, ale to bym musiała sprawdzić i tak jak kiedyś pisałam to wszystko zależy gdzie mieszkasz i jaką masz okolicę.
Na pewno koła pompowane są lepsze podczas jazdy, ale mnie to nie jest potrzebne, bo mam mnóstwo alejek i w miarę równych chodników. A waga i miejsce w bagażniku to jednak dla mnie większe plusy.
Latem normalnie jeździłam po drogach leśnych. W ogóle się nie męczyłam jeśli o to chodzi.
Tylko ja piszę o swoim - trudno mi powiedzieć czy ten Trio jest podobny, bo może to zupełnie inna jakość. A naprawdę małe kółka nie są równe innym małym kółkom.

Jakbym miała kupić samą gondolę to tez nie chcę inwestować nie wiadomo ile, bo to na max pół roku, a jeśli chodzi o spacerówki to wolę te lżejsze. Ale jeszcze nie wiem co kupię, bo cały czas rozmyślam
Stary 2014-03-23, 10:12   #3143
kamilla123
Rozeznanie

Cytat:
już coraz bliżej...

Cytat:
Napisane przez morin Pokaż wiadomość
Patrzyłam na te kuchnie ale niewiele tego było szczerze mówiąc :/ myślę że nie ma nowości jakiś.
Wow jakie zakupy
Dzięki kuchnie mają nowe wejść, ale od 1 kwietnia. Myślałam, że może wcześniej co na ekspozycjach już pokażą, ale widzę, że nic z tego. Szkoda, bo będę w Poznaniu w sb to bym już sobie pooglądała. I też za każdym razem jak tam jestem to dużo brzuchatek widzę

Cytat:
Dzisiaj puki co czuje się lepiej ale nie będę ryzykować łażenia, zobaczymy co powie w sobotę na wizycie, bo ja cały czas się boję że tym razem to już są jednak skurcze
Dokładnie, lepiej nie ryzykować i poleżeć sobie jeszcze tydzień, chociaż to też jest mimo wszystko "męczące"

Cytat:

Chocolate zdrówka życzę

Ten wózek Chicco ładny, ale dla mnie też odpada ze względu na koła

---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Jakbym miała kupić samą gondolę to tez nie chcę inwestować nie wiadomo ile, bo to na max pół roku, a jeśli chodzi o spacerówki to wolę te lżejsze. Ale jeszcze nie wiem co kupię, bo cały czas rozmyślam
Racja

U nas dziś cisza i spokój, Groszek poszedł na nockę do teściów, ale wolna chata już tak nie cieszy jak kiedyś W pt zamówiłam sobie nowe wypełnienie do mojej poduszki - rogala i już wczoraj przyszło Wywaliłam stare, włożyłam nowe, ale trochę przesadziłam, bo ledwo mogłam poszewkę potem nałożyć. Bez tż nie dałabym rady i już się śmiałam, że do porodu tej poszewki nie zmienię. Ale spało mi się super

Miłej niedzieli!
Stary 2014-03-23, 10:46   #3144
NecroKitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Ja się również nad nim zastanawiałam, bo niedużo waży. A to dla mnie też duży plus.

Mam samą spacerówkę Chicco Multiway Evo - podejrzewam, że kółka podobne, ale to bym musiała sprawdzić i tak jak kiedyś pisałam to wszystko zależy gdzie mieszkasz i jaką masz okolicę.
Na pewno koła pompowane są lepsze podczas jazdy, ale mnie to nie jest potrzebne, bo mam mnóstwo alejek i w miarę równych chodników. A waga i miejsce w bagażniku to jednak dla mnie większe plusy.
Latem normalnie jeździłam po drogach leśnych. W ogóle się nie męczyłam jeśli o to chodzi.
Tylko ja piszę o swoim - trudno mi powiedzieć czy ten Trio jest podobny, bo może to zupełnie inna jakość. A naprawdę małe kółka nie są równe innym małym kółkom.

W sumie raczej małe prawdopodobieństwo, że będzie nam potrzebny wózek na trudne warunki drogowe. Gdyby tak było to pewnie bez wahania bym wzięła Jedo bo to taki wózek typowo terenowy nie mam ochoty użerać się z takim ciężarem w mieście, szczególnie że u mnie w 80% są już nowe chodniki, nawet poza miastem, nad zalewem itp. No i najważniejszy minus, bardzo małe prawdopodobieństwo, że wejdzie nam taka kobyła do bagażnika
Mutsy wejdzie bo sprawdzaliśmy, wprawdzie ma małą gondolę ale dzieć puki co utrzymuje tendencje do bycia chuderlawym więc mały problem a spacerówka bardzo mi pasuje.
Teraz w sumie szukam alternatywy dla niego ze względu na cenę, wózek fundują wnusi dziadkowie i nie wiem jak się będą zapatrywać na 2500zł Wprawdzie po przeanalizowaniu funduszy po urodzeniu z ubezpieczeń i becikowego bez problemu byśmy dorzucili, ale cały czas wierzę, że znajdę coś co kupię i będę tak samo zadowolona.
Stary 2014-03-23, 11:03   #3145
7436419bdde6dac9254d6bd67d9526de215a6d26_5f3c5dac4904a
Konto usunięte

Hej, przepraszam, że mnie wczoraj nie było, ale najpierw pół dnia spędzonego na uczelni, a potem była tak piękna pogoda, że pojechaliśmy do lasu pospacerować, a potem jeszcze do moich rodziców.. Jak wróciliśmy to na ogródku za kamienicą brat tżta zorganizował ognisko i tak sobie jeszcze tam siedzieliśmy trochę Dzisiaj za to paskudnie, pochmurno i pewnie niedługo zacznie padać, g
głupia pogoda

Wczoraj byłam na uczelni, miałam seminarium. Promotorka pochwaliła mnie za plan i za referat Mało tego, powiedziała, że wystarczy, że poszerzę ten referat, i będę miała całą pracę, bo tak ładnie to po kolei poukładałam Normalnie w szoku jestem Ale na tym koniec dobrych wieści odnośnie licencjatu. Otóż moja promotorka obudziła się właśnie, że już jest późno i stwierdziła, że powinniśmy mieć już conajmniej po jednym - dwa rozdziały napisane. Tylko ciekawe jak, skoro wczoraj połowie osób jeszcze plany pracy poprawiała Mięliśmy mieć teraz następne spotkanie w połowie kwietnia i potem przedostatni weekend maja już ostatni raz. Ale coś tam nie może i to z kwietnia przełożyła na połowę maja. I powiedziała, że mamy na wtedy przynieść to, co już uda nam się napisać. A za chwilę jeszcze powiedziała, że na ostatni zjazd (tydzień później) mamy już jej całą pracę oddać, inaczej zaliczenia nie dostaniemy.. To mówimy, że może jej będziemy w takim razie przesyłać na maila po jednym rozdziale, a ona na to, że ok, ale ona teraz czasu nie ma i nie gwarantuje że nam to sprawdzi Jeszcze jak się dowiedziałam, dwa inne seminaria piszą już trzeci rozdział, a trzecie pozostałe już oddają oprawione prace do zatwierdzenia... A my dopiero zaczynamy pisać, no idzie się załamać

Tak wgl wczoraj zaczęłam 31 tc !!!

Cytat:
Napisane przez bazile Pokaż wiadomość
Jestem po wizycie.Mala wazy 1090g i rozwija sie dobrze.Jest perfekcyjnie po srodku siatki centylowej.I zrobila mamie psikusa-obrocila sie z powrotem glowa do gory i to chyba wczoraj,bo strasznie wiercila sie popoludniu.I juz bede wiedziec na przyszlosc co to oznacza.
Az dzisiaj u gina jeknelam,a on odrazu spokojnie jeszcze ma czas,zeby wrocic...I oby,bo ja nie chce cc.
Nie mam niestety zdjec.Na ktg wszystko ok.Ja mialam w 24 tyg i dzis.Kolejne mialabym za 4 tyg,a potem juz co 2 byloby.Teraz zmiana lekarza na kilka tygodni mnie czeka.
Dobranoc Laseczki!
dobre wieści a mała ma jeszcze czas na przekręcenie Mój Adaś cały czas był głową w dół, nawet pamiętam, że w 31tc na wizycie tak było. W 34tc na usg okazało się, że się przekręcił, gin mnie cc nastraszył.. A tu usg w 37 tc i mały znowu głową w dół i już tak został

Cytat:
Ale glowa praktycznie cały dzień boli. A powiedzcie mi czy to możliwe że po tej luteinie mam takie wahania nastroju że już sama nie mogę ze sobą wytrzymać. Nie ma dnia bez płaczu, za chwile się śmieje. Jeszcze mąż mnie drażni mówi ze smiechem że płaczek i brzydal jestem a na mnie to jak płachta na byka działa.
nie sądzę.. to raczej uroki ciąży..

Cytat:
Ja w nocy z wtorku na środę miałam krwawienie, rano dopiero zauważyłam i panika, nie mogłam dodzwonić się do mojej ginki więc pojechałam na izbę przyjęć do szpitala. Tam po wstepnym badaniu zatrzymali mnie na patologii ciąży, kompletnie się tego nie spodziewałam! Ja tu bez ręcznika, szczoteczki do zębów - bez niczego! W jakimś przebłysku włożyłam do torebki piżamę, ale byłam pewna że mnie zbadają i puszczą z receptą do domu. A tu taki psikus... Tam mnie już przebadali ze wszystkich stron, maleńka ma się dobrze, łożysko idealne... Jedyne wyjaśnienie to że nadżerka na szyjce krwawiła, innej przyczyny nikt nie wymyślił. Jedyny kłopot w tym, że z nerwów zaczęłam mieć porządne skurcze - tak jak w domu brzuch twardniał max 2 razy na dobę, tak tam w nocy nawet co 2 godziny! Jaka byłam wystraszona... Mówiłam o tym położnej ale chyba nie uznała tego za ważne (albo była zmęczona po nocce), a dziś na obchodzie lekarzowi się nie przyznałam, bo by mnie nie puścili do domu. A byłam pewna że jak tylko stamtąd wyjdę, wszystko się poprawi i tak było. Teraz odpoczywam sobie w domku i miałam dopiero 3 skurcze przez całe popołudnie i wieczór.
Mąż codziennie coś mi dowoził wracając z pracy ale i tak masy rzeczy mi brakowało, uświadomiłam sobie, że ja nie mam pojęcia co trzeba zabrać do szpitala a 1/3 nawet nie mam. I postanowiłam że od jutra zaczynam na spokojnie pakować torbę, na razie tylko z rzeczami dla siebie w razie szpitala a potem w maju dołożę dla dziecia.
dobrze, że wszystko się dobrze skończyło

Cytat:
Zrób Ty kiedyś podobnie - wróć od lekarza np i od razu wyjdź mówiąc że idziesz na kawę. Zdziwi się... A potem przypomnij mu tą sytuację.
Odnoszę wrażenie, że straszny egoista ten Twój mąż. Uważa, że siedzenie w domu z dzieckiem to Twój obowiązek czy co? Przepraszam, na pewno go kochasz i nie życzysz sobie krytyki pod jego adresem bo w gruncie rzeczy go nie znam... Ale straszny z niego egoista! Nie wiem czy byłabym w stanie tolerować takie zachowania, pewnie byłaby nieustająca wojna. Przecież on zachowuje się jak dwudziestolatek który ma pstro w głowie i na horyzoncie tylko czubek własnego nosa, a nie żonę, rodzinę i ileś tam lat na karku.
masz rację... Tyle, że ostatnio jak wam pisałam o jego zachowaniu, to potem z nim długo rozmawiałam i na prawdę się poprawił. Pomagał mi bardzo, wyręczał prawie we wszystkim, ale nie pisałam wam, bo nie chciałam zapeszać... I cały czas tak jest, ale jak przychodzi piątek czy sobota wieczór, to nagle mu coś odbija i zachowuje się jak nastolatek, który musi sobie poimprezować co weekend

Cytat:
Napisane przez bluesky89 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
No właśnie, trzeba być przygotowanym na każdą sytuację. Gdyby nie daj Boże przyszło by mi iść teraz do szpitala, to mam tylko pizame i szlafrok
ja też, nawet kapci nie mam A ubranka dla małe go leżą na strychu u siostry i to jeszcze tyle reklamówek, a w każdej po kilka różnych rozmiarów (jedne 62, inne na roczek, jeszcze inne na 3-latka), jestem zupełnie nieprzygotowana

Cytat:
O rany, cieszę się, że jednak wszystko okej i na przyszłość, jeśli któraś by jechała do szpitala to z piżamą i szczoteczką bo na takim etapie ciąży muszą zostawić na obserwacji.
Jak ostatnio byłam to też bez niczego i położna mówiła, że jeśli by coś się działo to zawsze przygotować się na 2 dni pobytu bo oni mają obowiązek zrobić wszystkie podstawowe badania i ktg a tego nie da się na ip tylko od razu na oddział.
racja.. Ja w poprzedniej ciąży w 34tc spadłam ze schodów. Co prawda na plecy i zaraz po tym mały się normalnie ruszał. Ale bardzo się wystraszyłam, nie mogłam złapać oddechu, a potem tak mnie strasznie plecy i tyłek bolały... Pojechałam na ip, z myślą, że zrobią mi ktg, usg i jak będzie ok, to puszczą do domu. A tu się okazało, że mnie zostawiają na 3 dni na obserwacji. Mąż musiał wracać do domu po rzeczy, bo nawet koszuli nie wzięłam. Na szczęście wszystko skończyło się dobrze, a ordynator na koniec żartował, że puści mnie do domu pod warunkiem, że mu obiecam, że więcej ze schodów skakać nie będę

Cytat:
Napisane przez karolkya Pokaż wiadomość
Hej
Mam zawirowania ze zdrowiem w rodzinie powazne takze nie bedzie mnie przez jakis czas.
trzymaj się

Cytat:
Też ciężki przypadek. Ja bym się bardziej bała wstrzymywać poród niż głupio myśleć i czekać na swojego lekarza.
Ciekawe jak by u nas w szpitalu miała rodzić- jest 7 lekarzy facetów a 4 kobiety.
Kiedyś jak na IP pojechałam to akutat był obchód i byli sami faceci i jedna lekarka.
no to u mnie jeszcze lepiej, sami faceci

Cytat:
No to skoro taka częstotliwość Tobie pasuje to OK i przestań wypisywać o sobie takie głupoty dziewczyny dobrze Ci napisały mąż wrócił znośnie?
o 22...

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Cytat:
gratulacje a 8 miesiąc nie zaczyna się czasem od 32 tc??

Cytat:

Cytat:
ja mam ten wózek. Kupiliśmy go przy Adasiu, więc wypróbowywałam i gondolę i spacerówkę i fotelik. Jeśli chodzi o gondolę, to rzeczywiście jest spora i może regulować uniesienie na wysokości główki dziecka, bo jak przykręcisz w dół, to jest tak jakby trochę w dole. Co do spacerówki, to też ok, bo jest wysoko i dłużej dziecko pojeździ, a nie jak w niektórych wózkach (moja siostra taki miała), że dziecku się nogi po ziemi ciorają... Co do kółek... Po chodniku jeździ się nim super, jest zwinny.. Ale po piachu, trawie czy błocie, tragedia... Minusem jest jeszcze ten koszyczek pod spodem. Nie jest sztywnym tylko wisi tak i za dużo to w niego nie wejdzie, bo będzie po ziemi się ciągnąć... A duży plus to na pewno jego lekkość. Po schodach bez problemu go zniesiesz, czy wniesiesz
7436419bdde6dac9254d6bd67d9526de215a6d26_5f3c5dac4904a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-23, 11:06   #3146
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Cytat:
No mega dużo to wychodzi, ale czego się nie robi dla dzidziusia Życzę Ci zdrowego i spokojnego bobaska wtedy tak jak piszesz pieluchy i szczepionki to będzie pikuś

Ja nie znoszę określenia "ciąża to nie choroba" Owszem choroba sama w sobie to nie jest, ale jest to szczególny stan, jedne przechodzą go lepiej inne gorzej. Sama widzisz ile to leków, badań, lekarzy na każdym kroku :
No właśnie, dla mojego skarba wszystko.
A ciąża to nie choroba, tylko zbiór kilkudziesięciu chorób

We Wrocławiu pogoda paskudna.

Ostatnio trochę więcej po mieszkaniu chodzę. Jak tak kilka minut podreptam to odrazu mam strasznie twardy brzuch. I takie ciśnienie czuje od środka jakby miał wybuchnąć...
Wcześniej miałam " tylko" takie bóle jak na okres (zaczęły się w 16 tygodniu). Już chce czwartek i wizytę u gina bo zamartwiam się jak tam moja szyjka.

Co do podkładów motherhood to są na smyk.com. Ale nie wiem czy jest to aż tak potrzebne? Przecież pieluszki się często zmienia, jest jeszcze ubranko i prześcieradełko więc chyba rzadko komu przecieknie aż po sam materac

Stary 2014-03-23, 11:07   #3147
__Sylwia__88
Zadomowienie

Cytat:
No właśnie, a przeglądam opinie o nim i ani razu nikt nie skarżył się na te kółka więc na razie biorę go pod uwagę.
Tż nadal jest za Jedo Fyn ale mi ta spacerówka nie pasuje.
Główkujemy od stycznia i cały czas jesteśmy w tym samym miejscu, a mamy już tylko miesiąc na decyzję
Wiem że póki co jest to trudne dla Ciebie ale najlepiej w sklepie na żywo oglądać wózki. My pojechaliśmy do jednego gdzie było ok 20 wózków 2w1 i 3w1 i wybraliśmy 3 typy ze wszystkich i tym sposobem porównując wybraliśmy najlepszy dla nas.
Miesiąc to w sumie nie tak mało, sklepy długo czynne więc wierzę że uda Wam się wybrać rozsądne rozwiązanie.

[1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;45711246]
Wczoraj byłam na uczelni, miałam seminarium. Promotorka pochwaliła mnie za plan i za referat Mało tego, powiedziała, że wystarczy, że poszerzę ten referat, i będę miała całą pracę, bo tak ładnie to po kolei poukładałam Normalnie w szoku jestem Ale na tym koniec dobrych wieści odnośnie licencjatu. Otóż moja promotorka obudziła się właśnie, że już jest późno i stwierdziła, że powinniśmy mieć już conajmniej po jednym - dwa rozdziały napisane. Tylko ciekawe jak, skoro wczoraj połowie osób jeszcze plany pracy poprawiała Mięliśmy mieć teraz następne spotkanie w połowie kwietnia i potem przedostatni weekend maja już ostatni raz. Ale coś tam nie może i to z kwietnia przełożyła na połowę maja. I powiedziała, że mamy na wtedy przynieść to, co już uda nam się napisać. A za chwilę jeszcze powiedziała, że na ostatni zjazd (tydzień później) mamy już jej całą pracę oddać, inaczej zaliczenia nie dostaniemy.. To mówimy, że może jej będziemy w takim razie przesyłać na maila po jednym rozdziale, a ona na to, że ok, ale ona teraz czasu nie ma i nie gwarantuje że nam to sprawdzi Jeszcze jak się dowiedziałam, dwa inne seminaria piszą już trzeci rozdział, a trzecie pozostałe już oddają oprawione prace do zatwierdzenia... A my dopiero zaczynamy pisać, no idzie się załamać

masz rację... Tyle, że ostatnio jak wam pisałam o jego zachowaniu, to potem z nim długo rozmawiałam i na prawdę się poprawił. Pomagał mi bardzo, wyręczał prawie we wszystkim, ale nie pisałam wam, bo nie chciałam zapeszać... I cały czas tak jest, ale jak przychodzi piątek czy sobota wieczór, to nagle mu coś odbija i zachowuje się jak nastolatek, który musi sobie poimprezować co weekend

ja też, nawet kapci nie mam A ubranka dla małe go leżą na strychu u siostry i to jeszcze tyle reklamówek, a w każdej po kilka różnych rozmiarów (jedne 62, inne na roczek, jeszcze inne na 3-latka), jestem zupełnie nieprzygotowana
[/QUOTE]

Jejku współczuje Ci tych przejść z promotorką. Ja na swojego zawsze się wkurzałam że dużo wcześniej wszystko musieliśmy mieć jak inne grupy, ale chyba takie olewanie i zwlekanie jest dużo gorsze. Jeszcze jak ktoś nie ma samozaparcia żeby samemu się motywować i pisać to już wogóle masakra. Ale oby wszystko się udało w terminie załatwić to bedzie git.

Dla męża za poprawę. Małymi krokami ale może też zrozumie że ma żonę i dziecko (za chwilę dzieci) i przestanie egoistycznie wychodzić z domu zostawiając Cie ze wszystkim. Skoro tyle już się zmieniło na lepsze. I oby tak zostało.

My do szpitala co prawda mamy 5 km ale nie chciałabym żeby mąż mnie do niego pakował bo jemu wszystko trzeba mówić gdzie jest. Kiedyś wyprałam ręczniki z łazienki, sam wnosił suszarkę z nimi do domu z balkonu a za chwilę się pyta gdzie jego ręcznik i skąd ma wziąść czysty.

26.10.2013

Jesteś z nami

Stary 2014-03-23, 11:10   #3148
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Cytat:

Mój raz powiedział "ale tu buldel"...

Cytat:
Mi się śniło dziś właśnie że takie podkłady kupowałam
To masz ekscytujące sny

Stary 2014-03-23, 11:28   #3149
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie raczej małe prawdopodobieństwo, że będzie nam potrzebny wózek na trudne warunki drogowe. Gdyby tak było to pewnie bez wahania bym wzięła Jedo bo to taki wózek typowo terenowy nie mam ochoty użerać się z takim ciężarem w mieście, szczególnie że u mnie w 80% są już nowe chodniki, nawet poza miastem, nad zalewem itp. No i najważniejszy minus, bardzo małe prawdopodobieństwo, że wejdzie nam taka kobyła do bagażnika
Mutsy wejdzie bo sprawdzaliśmy, wprawdzie ma małą gondolę ale dzieć puki co utrzymuje tendencje do bycia chuderlawym więc mały problem a spacerówka bardzo mi pasuje.
Teraz w sumie szukam alternatywy dla niego ze względu na cenę, wózek fundują wnusi dziadkowie i nie wiem jak się będą zapatrywać na 2500zł Wprawdzie po przeanalizowaniu funduszy po urodzeniu z ubezpieczeń i becikowego bez problemu byśmy dorzucili, ale cały czas wierzę, że znajdę coś co kupię i będę tak samo zadowolona.
To proponuję Ci jak masz okazję obejrzeć sobie w sklepie, przejechac się nim czy Ci odpowiada, jak się składa i rozkłada.
Każdy ma trochę inne potrzeby, styl życia i gust. To co mnie może odpowiadać, Tobie nie musi

Ja miałam gondolę z pompowanymi kołami o czym pisałam.
Wchodziła mi co prawda do bagażnika, ale po pierwsze składanie nie było takie szybkie. Z tym, że to kwestia firmy. Także raz na jakiś czas ok, ale przy częstych wypadach to tak średnio. Druga sprawa - mieściła się co prawda do bagażnika, ale co z tego jak nie weszło do niego nic innego. Także robić duże zakupy odpada. Nie wspominając o wypadach do rodziny, gdzie mamy jeszcze dużego psa i trzeba bylo zabrać parę rzeczy ze sobą.

[1=7436419bdde6dac9254d6bd 67d9526de215a6d26_5f3c5da c4904a;45711246]

[/QUOTE]

Stary 2014-03-23, 12:22   #3150
zophiee
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny ;-)
ach, z tymi tygodniami, o tym 8 miesiącu powiedziałam mi aplikacja, wiec chyba liczy po prostu inaczej.
Morin Ja tylko żałuję, że to łóżeczko nie ma szuflad na dole.
Jutro będę w targówku ( bo mama dziś mi się zbiesiła, że miała cięzki tydzień w pracy i nie ma ochoty na przeciskanie się w tabunie ludzi- a w weekendy niestety tak jest ;-( )
Jutro zajdę jeszcze do Agata meble, pooglądać fotele do karmienia, bo może znajdę jakąś ładniejszą i bardziej funkcjonalną alternatywę dla tego fotela który mam, bo potem jednak on będzie się przydawał do czytania dziecku przed snem...
No i w Agacie mam też wypatrzoną szafę do pokoju dziecięcego- nie typową, ale dużą- bo chciałabym żeby wszystkie dziecięce rzeczy były w jednym miejscu, od pościeli, przez ręczniki po ubranka, skarpetki itp.

A jak praktykujecie, czy kupujecie typowy przewijak, czy np. komodę plus na to nakładany przewijak? Już sama nie wiem co wybrać...

No i w końcu muszę kupić wanienkę, mam stelaż, ale nie wiem, czy jest uniwersalny?

Czytałam wczoraj odnośnie staników do karmienia- chodzi o to, żeby były z 1-2 rozmiary większe ( miseczka) od tego który nosimy, bez fiszbin, najlepiej nie usztywniany, bawełniany, aby skóra mogła swobodnie oddychać...
Lepiej kupić większy, bo na początku może być nawał mleka, a ucisk nie będzie nam pomagał, do tego jeszcze wkładka laktacyjna.
Jutro przejadę się do hurtowni z bielizną, a jak nie to internet. Bo w sieciówkach nic nie znalazłam ;-(
dobrego dnia ;-)
zophiee jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości