Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię! Mamy IX-X 2013, cz. VIII - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnego wątku
Wrześniowo-październikowe mamusie 2014 0 0%
Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię! 0 0%
Trawka, kwiatki i ćwierkanie, a ja ćwiczę już siadanie 4 8,33%
Ależ nam Maluchy rosną, wszystkie będą siadać wiosną 1 2,08%
Jem warzywka i owoce, aby zyskać super moce 3 6,25%
Chociaż jestem mały gość, często daje mamie w kość 1 2,08%
Do raczkowania zabieram się, mamusia bardzo cieszy się 0 0%
Krzyczę, piszczę, pełzam śmiało - jestem gościu jakich mało 8 16,67%
Mama chrapie o tej porze?! Ja jej na to nie pozwolę! 1 2,08%
Mama patrzy na mnie z byka, bo wstaję wcześniej od budzika 1 2,08%
Pierwsze mama albo tata - gotów jestem do gadania! 0 0%
Ja już siadam proszę państwa! Dość już tego opiedzielaństwa! 0 0%
Już nie dzidzia taka mała - ja się garnę do siadania 0 0%
Coraz lepsze moje dania- masterszefem będzie mama! 15 31,25%
Mama nie śpi noce, dnie, bo mi ząb wyżyna się 1 2,08%
Mam już śliczne ząbki dwa, więc się śmieję ha ha ha 2 4,17%
Ja już pełzam i raczkuję, mama mnie nie upilnuje 5 10,42%
Lubię wcześnie rano wstać i rodzicom nie dać spać 5 10,42%
Piję soczki, zupki zjadam, coraz więcej przy tym gadam 1 2,08%
Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-24, 11:20   #391
vea7
Zakorzenienie

Dot.: Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię! Mamy IX-X 2013, cz. VIII

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
współczuję

a je już stałe posiłki?

AAaa i sto lat dla Wiktora, Kornela i Lenki
Dziękuję
Nie je... pluje... jednego dnia zjadł odrobinkę banana, ale tak się krzywił, że sama miałam pawia na zębach W sobotę raczył trochę jabłka (wymieszałam z odrobiną mojego mleka), ale już wczoraj nie dał sobie nawet do buzi włożyć

Aaa... no pewnie, do życzeń się dołączam
Wszytskiego naj dla Maluszków

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Mam doła, doła, mega doła.
Nie wiem co sie ze mną dzieje, między mną a TŻtem super, Kornel ok, z mamą super, a ja łapie jakieś dołki-kołki. Wszystko mnie przytłacza.
Może pogoda (chociaż pewnie u Ciebie ładniej), może przesilenie wiosenne... więcej tu takich. Chyba po prostu musimy przeczekać

Cytat:
Napisane przez kama1987 Pokaż wiadomość
Jestem na bieżąco, ale nie miałam jakoś weny pisać. Ogólnie od paru dni się źle czuję, moje tętno znowu wariuje, w środę do kardiologa jadę.
TZ ma na noc w tym tygodniu, moja Mama chyba przyjedzie spać do mnie do się boją mnie samą zostawić.

Zuzia od paru dni wstaje o 6 i nie pośpi ani się nie pobawi sama, najlepszą rozrywką o tej godzinie jest piszczenie
Kama, oby nic złego się nie działo

Heh... Jaśko 6.30, cyc, chwila zabawy i na szczęście jeszcze na godzinę, półtorej usypia

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
Michaś od początku na płasko
Jasiek na początku na Lifenescie, więc pod kątem - w kołysce też miał segregator. Potem wyjęliśmy segregator, a dwa tygodnie temu Lifenesta z łóżeczka i sypia teraz zupełnie na płasko. Specjalnie nie zwrócił na to uwagi, za to zaczął się przekręcać na brzuch i tak spać
Aha, łóżeczko od początku na niższym poziomie - Lifenest dosyć gruby był, a ja wyjęliśmy, to tak zostało - szczególnie, że jeden bok cały czas jest opuszczony.

Cytat:
Napisane przez agusiowata Pokaż wiadomość
Ostatnio jak byłam u teściowej to ubrała mi Adasia za grubo. Kłóciła się ze mną, wkońcu ustąpiłam. Powiedziałam no dobra, nie będę go przykrywać, a tak było mu za gorąco. Nie każdy jest takim zmarzluchem jak ona, jak mam jej to przetłumaczyć. Nie pierwszy raz tak było. Ja jako matka, chyba lepiej znam swoje dziecko.
Heh, no nie przetłumaczysz Moja mama też cały czas narzeka, że Młodemu na pewno po karku wieje, bo żadnej chusteczki na szyi nie ma - ona sama ma bardzo wrażliwy kark i cały czas zakutana chodzi Kilka kłótni było, ale na swoim postawiłam - przyjęła do wiadomości, ale i tak przy każdej wizycie co chwilę sprawdza, czy kark aby nie zimny
W ogóle i ona i teściowa była mocno zdziwiona na początku, że nie ubieramy Małego za grubo, ale zobaczyły, że nic mu nie jest, że się przyzwyczaił i komentarze oraz próby dodatkowego okrywania się skończyły

papuga, a dlaczego nie wolno obcinać? Muszę Młodemu ciachnąć nad uszami, bo po pierwsze jak wieśniak wygląda, a po drugie ponieważ sobie nadrywa uszka, to te włosy mu włażą w rany
BTW. jak i kiedy obcinałyście? Podczas snu chyba, co nie?

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

Edytowane przez vea7
Czas edycji: 2014-03-24 o 11:22
vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 11:20   #392
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092
Dot.: Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię! Mamy IX-X 2013, cz. VIII

Zrobilam stworu deser, ale wyszedl niedobry, kwasior bez smaku.Chyba sie nie da zrobic w domu nie sladzac
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 11:23   #393
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Zrobilam stworu deser, ale wyszedl niedobry, kwasior bez smaku.Chyba sie nie da zrobic w domu nie sladzac
Ooo a co dodałaś? Banan dosładza

WYMIENIĘ

Stary 2014-03-24, 11:29   #394
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Jablko, malina, jagoda
Stary 2014-03-24, 11:30   #395
your Angel
czyli Endżi

Cytat:
Napisane przez papuga_69 Pokaż wiadomość
nie chce mu zabierać mleka, mogłabym mu podawać swoje nawet jeszcze przez rok, gdy on tylko chciał pić z butelki bądź z czegokolwiek oprócz cycka.. nie mam pojęcia jak go do tego skłonić starałam się na wszystkie sposoby, kupowałam różne smoczki, butelki ale to nic nie dało.
Przez to jestem uziemiona a potrzebuję przez latem skończyć prawko, nie zaczęłam nawet jazd, potrzebuje iść do szkoły, jeden weekend co 2 tyg zazwyczaj ale i tak jest to niemożliwe w chwili obecnej..
kombinuje bo nie wiem juz co robić..
Kurczę.
Ja podobno byłam takim dzieckiem, że nie uznawałam butelki i smoczka. Wykręcałam w obrzydzeniu buzię jakby mi tam najgorszy szit pakowali
Za to szybko (jak miałam 5 miesięcy) załapałam kubeczek - taki najzwyklejszy. I już na nim jechałam. Może próbuj z tymi kubeczkami typu Lovi 360?

Edytowane przez your Angel
Czas edycji: 2014-03-24 o 11:32
your Angel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 11:34   #396
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Kwasior moze nie, ale bez smaku, a nie dalam duzo wody
Stary 2014-03-24, 11:38   #397
your Angel
czyli Endżi

Byłam wczoraj na tych targach ślubnych. Nie było wiele stoisk.
Ale tż chyba wkręcił sobie czekoladową fontannę i taką maszynkę do robienia sorbetów

Zrobili też sobie z Myszim fotki w fotobudce Do k. wrzucę
Stary 2014-03-24, 11:39   #398
pszczoua
Zakorzenienie

Witam się w nowym wątku. Kiedy wy macie czas tyle pisać? Niestety starego już nie dam rady nadrobić...

Cytat:
Napisane przez teacherka Pokaż wiadomość
Zuza nie chce jeść w dzień. ;/ Wszystko inne jest ciekawsze., wiec się rozgląda, pakuje do ust stopy i dłonie... Nadrabia nocą... ;/ Karmię ją po pół godziny, co 2-3 godziny
U nas to samo. O ile zje jeszcze rano jabłuszko, później obiadek i wieczorem kaszkę (czyli wszystko co podaję łyżeczką), to na cycka się obraził. Je bez problemu tylko po kąpieli i w nocy. Martwię się, bo przecież pić też musi a nic mu nie podchodzi, ani woda, ani cycuś nic... Nawet mm próbowałam w butli podać i też nie dałam rady go napoić. Zastanawiam się czy nie kupić mu niekapka i niech sam próbuje, może w ten sposób przemycę mu troszkę wody między posiłkami... Wówczas wprowadziłabym jeszcze kaszkę na śniadanie i przemyciła jakoś mleko. Jak tak dalej będzie to boję się, że laktacja padnie bo na odciąganie laktatorem nie mam zwyczajnie czasu. Już nawet miałam pomysł podawać w dzień mm a po kąpieli, w nocy i rano nadal kp, ale póki co nie ma zamiaru nawet tknąć mm Jedyne co wypije to moje mleko z butelki...
Cytat:
[/COLOR]Sluchajcie.Przyrzadzalysc ie moze deserki samemu?jak to zrobic?malemu nie sluza surowe i chyba trzeba jakos ugotowac, ale chyba witaminy wybeda
Ja robiłam dwa rodzaje deserków:
1. Suszone śliwki (miałam ze sprawdzonego źródła) zalałam przegotowaną wodą i poczekałam aż spęcznieją, później gotowałam do miękkości i zblendowałam, przetarłam przez sitko i gotowe. Nic nie trzeba doprawiać, Julkowi bardzo smakowały ale niestety miał problemy brzuszkowe po nich.

2. Mus jabłkowy - obrałam jabłuszka, pokroiłam w ćwiartki i ugotowałam na parze, zblendowałam, przetarłam przez sitko i gotowe Bardzo mu smakują, codziennie dostaje na II śniadanie
Cytat:
Napisane przez doughnut_agg Pokaż wiadomość
ile mialyscie wizyt zeby skontrolowac bioderka? my mamy pojutrze trzecia, a jest wszystko w porzadku.
Jedną i lekarz stwierdził że już kontrolować nie trzeba i że wszystko jest w porządku.

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ----------

Cytat:
Ja do jabłuszka w ogóle wody nie dawałam...

Edytowane przez pszczoua
Czas edycji: 2014-03-24 o 11:41
pszczoua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 11:41   #399
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez pszczoua Pokaż wiadomość
No wlasnie ja bez wody nie ugotuje, bo nie mam opcji na parze
Stary 2014-03-24, 11:46   #400
Figulina987
Zadomowienie

hej, hej nadrabiam

Cytat:
Zaraz nadrobię,ale może ktoś będzie wiedzieć:
Czy na zdjęciach paszportowych dzieci widać kawałek bluzki?Bo nie wiem w co ubrać Tuśkę:/
robiłam tydzień temu i widać prawie do ramion - założyłam białe body z kołnierzykiem z H&M
Stary 2014-03-24, 11:55   #401
papuga_69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
Dziękuję
Nie je... pluje... jednego dnia zjadł odrobinkę banana, ale tak się krzywił, że sama miałam pawia na zębach W sobotę raczył trochę jabłka (wymieszałam z odrobiną mojego mleka), ale już wczoraj nie dał sobie nawet do buzi włożyć

Aaa... no pewnie, do życzeń się dołączam
Wszytskiego naj dla Maluszków

Może pogoda (chociaż pewnie u Ciebie ładniej), może przesilenie wiosenne... więcej tu takich. Chyba po prostu musimy przeczekać

Kama, oby nic złego się nie działo

Heh... Jaśko 6.30, cyc, chwila zabawy i na szczęście jeszcze na godzinę, półtorej usypia

Jasiek na początku na Lifenescie, więc pod kątem - w kołysce też miał segregator. Potem wyjęliśmy segregator, a dwa tygodnie temu Lifenesta z łóżeczka i sypia teraz zupełnie na płasko. Specjalnie nie zwrócił na to uwagi, za to zaczął się przekręcać na brzuch i tak spać
Aha, łóżeczko od początku na niższym poziomie - Lifenest dosyć gruby był, a ja wyjęliśmy, to tak zostało - szczególnie, że jeden bok cały czas jest opuszczony.

Heh, no nie przetłumaczysz Moja mama też cały czas narzeka, że Młodemu na pewno po karku wieje, bo żadnej chusteczki na szyi nie ma - ona sama ma bardzo wrażliwy kark i cały czas zakutana chodzi Kilka kłótni było, ale na swoim postawiłam - przyjęła do wiadomości, ale i tak przy każdej wizycie co chwilę sprawdza, czy kark aby nie zimny
W ogóle i ona i teściowa była mocno zdziwiona na początku, że nie ubieramy Małego za grubo, ale zobaczyły, że nic mu nie jest, że się przyzwyczaił i komentarze oraz próby dodatkowego okrywania się skończyły

papuga, a dlaczego nie wolno obcinać? Muszę Młodemu ciachnąć nad uszami, bo po pierwsze jak wieśniak wygląda, a po drugie ponieważ sobie nadrywa uszka, to te włosy mu włażą w rany
nie wiem tak mi sie obiło o uszy ze do roku sie nie obcina, ale nie wiem ile w tym prawdy.
nie podczas snu, normalnie maszynka elektryczna

"Beztroski uśmiech dziecka to jak promyk słońca w szarym życiu"
papuga_69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 11:57   #402
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

A mozna takie owoce upiec?
Stary 2014-03-24, 11:57   #403
papuga_69
Zakorzenienie

Cytat:
a jakbyś dodała jeszcze banana?

Stary 2014-03-24, 11:57   #404
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
nie wiem tak mi sie obiło o uszy ze do roku sie nie obcina, ale nie wiem ile w tym prawdy.
Nie slyszalam o tym, ale brzmi jak jakis zabobon
Stary 2014-03-24, 11:57   #405
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze, miałam nadzieję, że będę nadrabiała i znowu jakoś się włączę w życie na forumie, a tu doopa - Jaśko znowu walczy z kupa, ja walczę z Jaśkiem, trzecia noc spana na wyrywki i nie wiem jak się nazywam
Lactuloza nie działa, czopek nie działa... nie wiem, może on na wchłanianie przeszedł... tylko czemu tak się spina i ciśnie
A śliwka?

Cytat:
Pomoze mi ktos w kwestii deserkow.Jak samemu zrobic?
Na osesku patrzyłaś?

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość
ja mam 11 lat młodszą siostrę i pamiętam, że jak ją babcia usypiała to wkładała do wózka, i telepała nim na boki jak się dało najmocniej z nami podobno było tak samo, non stop trzeba było zmieniać paski, bo się zrywały od tego chuśtania
Teraz rzadko ktoś kupuje wózek na paskach
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 12:04   #406
papuga_69
Zakorzenienie

Cytat:
bardzo możliwe

Stary 2014-03-24, 12:06   #407
kahunia
Zadomowienie

Cytat:
No wlasnie ja bez wody nie ugotuje, bo nie mam opcji na parze
Garnek z woda, sitko - albo gaza naciagnieta na garnek i gotujesz

Cytat:
Niby przed roczkiem sie nie obcina, bo sie dziecku rozum ucina

kahunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 12:06   #408
Poziomkowa89
Zakorzenienie

W tym tygodniu idę na pierwszą randkę od pół roku
Dostaliśmy zaproszenie na romantyczną kolację do eleganckiej restauracji i chyba jutro tam pójdziemy. Leo zostanie z teściową.
Ale się cieszę muszę się jakoś wystroić i w ogóle wypięknić

Cytat:
Byliśmy wczoraj na 4 urodzinach kuzynki chłopaków. Powiem Wam, że tak się uwkurzałam, że masakra Miłek nie mógł spać, bo w jednym pokoju siedzieliśmy, w drugim szalały dzieci, przenieśli w końcu łóżeczko do kuchni, ale nic to nie dało, bo były ciągle wrzaski. Najpierw ja, a potem mąż posiedzieliśmy po 15 minut w kiblu z dzieckiem na rękach, bo tam najciszej Poza tym ciągłe teksty, że biedne dziecko, głodne, na stół patrzy, a nic mu nie chcą dać, rączki musi doić Jeden wujek mądry na swoją łyżkę, którą jadł dopiero co, wziął kawałek sernika i Miłkowi podstawia Zebrał ochrzan ode mnie i jeszcze zabrałam Młodego i wyszłam z pokoju. Teściowa komuś tam mówiła, że dałaby kruchego ciasta, ale ja pilnuję Zrobiłam Miłkowi kaszkę i oczywiście szok, że takie małe dziecko a ja łyżeczką karmię. Czemu butlą nie dam
Dawid miał znowu od rana wczoraj taki dzień, że nic jeść nie chciał, ale t. zadowolona, bo chociaż kinder niespodziankę zjadł Nooo i jeszcze masę gum i cukierków, które dostawał po kryjomu
Co za teksty niedtety mam z nimi do czynienia na codzień, Hit to ten że patrzy an jedzenie a ja mu nie dam, Kaszkę też radzą butlą bo po co się cackać z łyżeczką

Cytat:
nie chce mu zabierać mleka, mogłabym mu podawać swoje nawet jeszcze przez rok, gdy on tylko chciał pić z butelki bądź z czegokolwiek oprócz cycka.. nie mam pojęcia jak go do tego skłonić starałam się na wszystkie sposoby, kupowałam różne smoczki, butelki ale to nic nie dało.
Przez to jestem uziemiona a potrzebuję przez latem skończyć prawko, nie zaczęłam nawet jazd, potrzebuje iść do szkoły, jeden weekend co 2 tyg zazwyczaj ale i tak jest to niemożliwe w chwili obecnej..
kombinuje bo nie wiem juz co robić..
nie wiem co poradzić, próbowałaś kubeczkiem , albo słomką? mój załapał słomką od razu i cieszy go takie picie wody
Cytat:

Aaaaa i hit. Naprzywozili przetwórów jak zwykle. No i czy to przypadek, że między "darami" zawieruszyłą się jakaś gazetka z artykułem "Bezcenni dziadkowie - jak mądrze korzystać z rad seniorów" :????

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
u nas noc najlepsza z wszystkich
Michaś zasnął o 21.30 i obudził się o 7:30 ,w tym dwa razy podawałam smoczek
szok!
Brawo dla Michasia Dorasta
Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
Co do zlotych rade tesciowej to wczoraj uslyszalam zeby dac dziecku ktore ma najprawdopodobniej skaze i je pepti i plamy zniknely po nim i masciach - biszkopta rozdrobnionego w mleku z kartonu.. moja odpowiedz piza tym ze mlejmka niemozna i jest tez ono w biszkopcie to pewnie by mozna. TZ dodal tylko ze no Filip taki maly zeby go biszkoptami jeszcze pasc. Mimo ze temat byl poruszany z 10 razy ze mm to niejest takie odtluszczone mleko w proszku niebieskie jak kiedys a pepti jest na recepte dla uczulonh na mleko i dzieki nie plamy znikly jakos niedociera... i co zjem czy obiad, ciasteczko albo nawet ktos inny to jest " Mama zje a Filipowi nieda" no tak pierniczka w czekoladzie albo frytke mu dam..
mleko z kartonu i frytki

Cytat:
nie wiem czy to przemęczenie.

Jestem tu, mam jakis tam znajomych, ale w sumie nie bardzo, mama mamę, TŻ, brakuje mi jakiś koleżanek, mam Was
Mi też brakuje koleżanek odkąd tu mieszkam, przeprowadziłam się po ślubie 200km od domu i chociaz to już 2i pół roku nadal nie radzę sobie z tą rozłąką, nie mam tu żadnej przyjaciółki, mieszkają 200km ode mnie, tak jak moja rodzina

Cytat:
1. Suszone śliwki (miałam ze sprawdzonego źródła) zalałam przegotowaną wodą i poczekałam aż spęcznieją, później gotowałam do miękkości i zblendowałam, przetarłam przez sitko i gotowe. Nic nie trzeba doprawiać, Julkowi bardzo smakowały ale niestety miał problemy brzuszkowe po nich.

2. Mus jabłkowy - obrałam jabłuszka, pokroiłam w ćwiartki i ugotowałam na parze, zblendowałam, przetarłam przez sitko i gotowe Bardzo mu smakują, codziennie dostaje na II śniadanie

Mrozisz te deserki?
Poziomkowa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 12:09   #409
Figulina987
Zadomowienie

Cytat:
Od rana leje u nas miałam okna pomyć przed chrzcinami i nie wiem czy dam radę. No i mój tydzień żeby Dawida odbierać, ale jak tak będzie to mąż się musi urwać z pracy.
Byliśmy wczoraj na 4 urodzinach kuzynki chłopaków. Powiem Wam, że tak się uwkurzałam, że masakra Miłek nie mógł spać, bo w jednym pokoju siedzieliśmy, w drugim szalały dzieci, przenieśli w końcu łóżeczko do kuchni, ale nic to nie dało, bo były ciągle wrzaski. Najpierw ja, a potem mąż posiedzieliśmy po 15 minut w kiblu z dzieckiem na rękach, bo tam najciszej Poza tym ciągłe teksty, że biedne dziecko, głodne, na stół patrzy, a nic mu nie chcą dać, rączki musi doić Jeden wujek mądry na swoją łyżkę, którą jadł dopiero co, wziął kawałek sernika i Miłkowi podstawia Zebrał ochrzan ode mnie i jeszcze zabrałam Młodego i wyszłam z pokoju. Teściowa komuś tam mówiła, że dałaby kruchego ciasta, ale ja pilnuję Zrobiłam Miłkowi kaszkę i oczywiście szok, że takie małe dziecko a ja łyżeczką karmię. Czemu butlą nie dam
Dawid miał znowu od rana wczoraj taki dzień, że nic jeść nie chciał, ale t. zadowolona, bo chociaż kinder niespodziankę zjadł Nooo i jeszcze masę gum i cukierków, które dostawał po kryjomu
kocham takie imprezy jak nie mam co z Młodym zrobić bo wszędzie głośno....

Gorgulku - jak szybo Miłek się uczy nowych rzeczy

Cytat:
Aaaaa, wszystkiego naj dla Wiktorka Lenki I Kornelka
i ja również życzę wszystkiego najlepszego

Cytat:
przez tydzien ma tak byc ? bez jaj... w depresje wpadne

ja chyba też już mam dość siedzenia w domu...

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dzięki ale ja nie wiem czy to takie dobre dla jego kręgosłupa. Przecież on jeszcze jest malutki, ledwo 6,5 miesiąca. Jasne, że to nie oznacza, że będzie szybko chodził ale stawanie już obciąża. Chyba szybciej zaliczę poradnię preluksacyjną niż jak doktorek w czerwcu zalecał.

Jaglanka z owocami i orzechami zjedzona, idę sprzątać dalej dziś małe opóźnienie bo rano deszcz padał i wstawać mi się nie chciało

trudno mi tu oceniać, bo skoro sam wstaje to na siłę Go nie utrzymasz choć z tego co rozmawiałam z moją rehabilitantką najlepszym momentem na pionizowanie dziecka jest jak zacznie raczkować naprzemiennie wtedy już może robić co chce

Kobieto - skąd Ty masz tyle energii ??!! dopiero co chora byłaś, a teraz zasuwasz ja mały samochodzik
Stary 2014-03-24, 12:11   #410
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Cytat:
nie wiem czy to przemęczenie.

Jestem tu, mam jakis tam znajomych, ale w sumie nie bardzo, mama mamę, TŻ, brakuje mi jakiś koleżanek, mam Was
no to na co Ty narzekasz

Cytat:
Ale surowe?
nam pediatra kazał od razu surowe owoce podawać i tak będę robić

Cytat:
to stary zabobon

Cytat:
Teraz rzadko ktoś kupuje wózek na paskach
no na pewno i bujać się już tak wózkiem nie da

Mel B 14/14 +
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 12:11   #411
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
Byłam wczoraj na tych targach ślubnych. Nie było wiele stoisk.
Ale tż chyba wkręcił sobie czekoladową fontannę i taką maszynkę do robienia sorbetów
Fontanna czekoladowa fajnie wygląda, ale na dwóch ślubach na których byłam totalnie się nie sprawdziła. Ludzie podchodzili raz, góra dwa razy - bo ileż słodkiego można - a jakoś im dalej w las było, tym więcej czekolady było naokoło
Moim zdaniem za taka kasę się po prostu nie opłaca
A co to jest maszyna do sorbetów

Cytat:
U nas to samo. O ile zje jeszcze rano jabłuszko, później obiadek i wieczorem kaszkę (czyli wszystko co podaję łyżeczką), to na cycka się obraził. Je bez problemu tylko po kąpieli i w nocy. Martwię się, bo przecież pić też musi a nic mu nie podchodzi, ani woda, ani cycuś nic... Nawet mm próbowałam w butli podać i też nie dałam rady go napoić. Zastanawiam się czy nie kupić mu niekapka i niech sam próbuje, może w ten sposób przemycę mu troszkę wody między posiłkami... Wówczas wprowadziłabym jeszcze kaszkę na śniadanie i przemyciła jakoś mleko. Jak tak dalej będzie to boję się, że laktacja padnie bo na odciąganie laktatorem nie mam zwyczajnie czasu. Już nawet miałam pomysł podawać w dzień mm a po kąpieli, w nocy i rano nadal kp, ale póki co nie ma zamiaru nawet tknąć mm Jedyne co wypije to moje mleko z butelki...

Pszczoua, a podawanie mu własnego z butli jest problemem?
Jak pije, to może warto się pomęczyć? Mój taką metoda mieszaną też jest karmiony - albo cyc, a jak się obrazi, a obraża się średnio dwa razy dziennie, to moje z flaszki
Laktacja hula, Dzieć najedzony, a ja mam chwilę, żeby przy ściąganiu książkę poczytać

Cytat:
Eee... nieee... maszynką bym się bała Zresztą Jaśko się hałasów boi, a moja maszynka warczy jak traktor Poza tym muszę tylko nad uszami ciachnąć, reszta wygląda ok.
Czyżby jakiś przesąd
Cytat:
A mozna takie owoce upiec?
Jabłko świetnie się piecze w folii albo w naczyniu do zapiekania... ale w folii chyba lepiej, jak mała ilość. Obierasz, albo i nie, zawijasz w folię i do piekarnika - w zależności od gatunku szybciej albo wolniej się rozpadnie - najszybciej szara reneta ok. 10 minut Jak dobrze zawiniesz, to się nie wysuszy
Gruszki też się fajnie pieką

Cytat:
A śliwka?
Niestety śliwka pluje już na sam widok/zapach Nie dał sobie ani razu do buzi włożyć - coś mu ewidentnie nie leży... podobnie jak w kompocie z suszonej śliwki

WYMIENIĘ

Stary 2014-03-24, 12:12   #412
xViolet
Raczkowanie

Maharet ja robiłam na razie tylko jabłka, a właściwie moja teściowa pokroiła je w plasterki i do garnka, one szybko sok puściły, wiec tylko na początku na dno troche wody i tak sie dusily az sie taka papką zrobiła, pózniej jeszcze zblendowalam. Pyszne wyszły

karolson dostałaś juz wycenę na chrzciny ? Mogę spytać ile będziecie płacić za osobę? Maz znalazł, ze restauracja blisko nas robi "niedzielny rodzinny brunch", to jest na zasadzie jesz ile chcesz, restauracja elegancka, a ze u nas bedzie max 8 osób, to chcemy tylko stolik na obiad zarezerwować i tort w domu. No i to kosztuje 89 zł za osobę.
Stary 2014-03-24, 12:14   #413
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
Powiem Ci ze wspolczuje bo z jednej strony ona chce tylko Twoje mleczko z drugiej ono jej szkodzi .. straszny dylemat.. a dawalas jej ziemniaka dynie czy marchewke? Wtedy jakby zaczela jesc pokarmy stale mozna by probowac przemycic miarke tego pepti. Albo wlasnie dac duzo wody i mniek miarek pepti jak Natala pisala.

Napewno nie brokul i kalafior bo wzdymajace. Filip je z checia ale pozniej ma masakre brzuchowa wiec niedaje..
daje marchewke od 2 dni. na razie malo zjada ale jednak. z butli nic ni pije - ani sok, ani herbatka, woda, mleko mm czy moje... nic...

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 12:15   #414
87czarna
Zakorzenienie

Gorgulku ale synuś robi postępy, szok!

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 12:15   #415
Figulina987
Zadomowienie

Cytat:
Aaaaaaa przebił nam się drugi ząbek!!

Oby na jakiś czas był spokój
jupi

a my nadal czekamy

Cytat:
Napisane przez Madzia000 Pokaż wiadomość
Czesc. Przepraszan ze tak wpadan od razu z pytaniem...
wczoraj wieczorem nadrobilan ale nie mialam sil odp bo spie po ok 4godziny dziennie od jakiegos czasu
Tassia? Ty chyba jestes z krk ? Polecisz mi jakiegos dobrego neurologa dzieciecego w tym rejonie ?

Jest jeszcze ktos kto cwiczy Vojta swoje dziecko?

Pozdrawian Was wszystkie i sciskam dzieciaczki

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
a co się z Jasiem dzieje?

Cytat:
Witam się w nowym wątku

Kurcze, miałam nadzieję, że będę nadrabiała i znowu jakoś się włączę w życie na forumie, a tu doopa - Jaśko znowu walczy z kupa, ja walczę z Jaśkiem, trzecia noc spana na wyrywki i nie wiem jak się nazywam
Lactuloza nie działa, czopek nie działa... nie wiem, może on na wchłanianie przeszedł... tylko czemu tak się spina i ciśnie

Aha, i chrzciny za dwa albo za trzy tygodnie

No pożaliła się... może będzie lepiej
dużo sił życzę ale z tą kupą macie na prawdę przerąbane nawet nie wiem co doradzić... a ciepła woda do picia i podciąganie nóżek do brzuszka? pewnie już próbowałaś...

no to na razie tyle nadrabiania.. dziecko wstało czas na obiadek
Stary 2014-03-24, 12:17   #416
Lolaaaaaaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Witam się poweekendowo.

Bajka Kornel ma tak samo, rano więc daję mu kaszkę z mm z Holle, bo jest mało wyczuwalne, i w nocy mleko zje około 50 ml, ale ostatnio zamiast tego mleka dałam herbatke i wypił i spał.
No i rano wypije mleko.

cierpliwość piękny opis.

ostatnio zdałam sobie sprawę, że boję się drugiego dziecka.
I w ogóle to mam doła jakiegos.

ni e dziwie ci sie, bo ty jestes calymi dniami sama

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ----------

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
U nas 2 lata i 4 miesiące też się super sprawdza
to mnie pocieszacie,
całe zycie chcialam jedno po drugim a tu lipa, wiec chociaz troche mi ulzylo jak mowicie ze fajnie taka roznica
no ale najpierw to ja musze schudnac w te 2 lata;D

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Cytat:
Zaraz nadrobię,ale może ktoś będzie wiedzieć:
Czy na zdjęciach paszportowych dzieci widać kawałek bluzki?Bo nie wiem w co ubrać Tuśkę:/
cyba widac bo mi babka w foto mowila by diecko nie ubierac w biale czy takie jasne koszulki

Aleksander
Lolaaaaaaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 12:24   #417
policzanka
Wtajemniczenie

hej na allegro tylko dziś 15% na wszystkie produkty Bobovity!jest to sklep firmowy takze bez obawhttp://nutricia.strefamarek.allegro....clearFilters=0
podczytuje ale nie potrafie się wbic..

misiu tez mam doła..tyle ze ja wiem czym jest on związany...

Edytowane przez policzanka
Czas edycji: 2014-03-24 o 12:25
policzanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 12:40   #418
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Widac ja taka tepa jestem, nie umiem dziecku owocow zrobic.

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
Napisane przez kahunia Pokaż wiadomość

Niby przed roczkiem sie nie obcina, bo sie dziecku rozum ucina
Czyli jednak zabobon

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Stary 2014-03-24, 12:51   #419
passion80
Zakorzenienie

Cytat:

u mnie funkcjonuje coś w ten deseń, że się dziecku rozum obcina

Vea, my z 2 miesiące temu obcięliśmy Mai włosy, tzn fryzjerka
z tyłu wytarte, z przodu grzywa, śmiesznie wyglądała. A teraz całkiem ładnie, równo rosną

ja dawałam tarte jabłko surowe
Stary 2014-03-24, 12:53   #420
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Witam się z Amelką, dupowata pogoda za oknem.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości