|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnego wątku | |||
| Wrześniowo-październikowe mamusie 2014 |
|
0 | 0% |
| Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię! |
|
0 | 0% |
| Trawka, kwiatki i ćwierkanie, a ja ćwiczę już siadanie |
|
4 | 8,33% |
| Ależ nam Maluchy rosną, wszystkie będą siadać wiosną |
|
1 | 2,08% |
| Jem warzywka i owoce, aby zyskać super moce |
|
3 | 6,25% |
| Chociaż jestem mały gość, często daje mamie w kość |
|
1 | 2,08% |
| Do raczkowania zabieram się, mamusia bardzo cieszy się |
|
0 | 0% |
| Krzyczę, piszczę, pełzam śmiało - jestem gościu jakich mało |
|
8 | 16,67% |
| Mama chrapie o tej porze?! Ja jej na to nie pozwolę! |
|
1 | 2,08% |
| Mama patrzy na mnie z byka, bo wstaję wcześniej od budzika |
|
1 | 2,08% |
| Pierwsze mama albo tata - gotów jestem do gadania! |
|
0 | 0% |
| Ja już siadam proszę państwa! Dość już tego opiedzielaństwa! |
|
0 | 0% |
| Już nie dzidzia taka mała - ja się garnę do siadania |
|
0 | 0% |
| Coraz lepsze moje dania- masterszefem będzie mama! |
|
15 | 31,25% |
| Mama nie śpi noce, dnie, bo mi ząb wyżyna się |
|
1 | 2,08% |
| Mam już śliczne ząbki dwa, więc się śmieję ha ha ha |
|
2 | 4,17% |
| Ja już pełzam i raczkuję, mama mnie nie upilnuje |
|
5 | 10,42% |
| Lubię wcześnie rano wstać i rodzicom nie dać spać |
|
5 | 10,42% |
| Piję soczki, zupki zjadam, coraz więcej przy tym gadam |
|
1 | 2,08% |
| Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię! Mamy IX-X 2013, cz. VIII
Zachowana oryginalna pisownia motylka:
ZAPIEKANKA Z CIASTEM FRANCUSKIM -Dwa ciasta francuskie -cebula -kilka pieczarek -ze dwa pomidory -jedna podwójna pierść z kuraka -przyprawa Kamis Gyros - przecier pomidorowy Tomatery (chociaż wiem,że koleżanka dawała też keczup) -sól, pieprz -ser żółty starty -1 żółtko Cebulę i pieczarki pokroiłam na drobniutkie kawałki i podsmażyłam, potem tylko dosoliłam i dopieprzyłam do smaku. Na blaszce ułożyłam jedno ciasto francuskie na tym papierze, w którym było oryginalnie zapakowane. Posmarowałam Tomaterą,ale tak,żeby zostało nie posmarowane po 1 cm z każdego brzegu (po potem tam zawijałam,żeby się nie rozpadło).Wyłożyłam na to pieczary z cebulką. Kuraka pokroiłam w kostki i już wcześniej doprawiiłam tą przyprawą Gyros, a potem podsmażyłam. Pomidory pokroiłam, ale ja zawsze obieram ze skórki. Pomidorki i kuraka dałam na pieczarki nadal uważając,żeby brzegi były puste.Potem posypałam serkiem i jeszcze polałam Tomaterą. Na górę dałam drugie ciasto trochę je rozciągając i zawijając brzegi do góry. Widelcem porobiłam dziurki na cieście i posmarowałam żółtkiem. Piekłam w piekarniku 30 minut na 210 stopni.
|
#1172 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mama się za głowę łapie, jak ja dużo już potrafię! Mamy IX-X 2013, cz. VIII
Ladan dzieki
|
#1173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
caly dzien spedza na podlodze. codziennie robie mu blok ruchowy, blok sluchowy, blok na mowienie , cwiczenia, spacer, sen i 4razy samodzielna zabawaoczywiscie to tak orientacyjnie bo ja jestem daleka od regularnosci gdyz osobowosciowo to do mnie nie pasuje ![]() blok ruchowy rozwija koordynacje wzrokowo-ruchowa bawimy sie w kosi kosi lapki, przekladanie przedmiotow z reki do reki, wodzenie wzrokiem, uderzanie o przedmioty itp. blok sluchowy to piosenki i czytanie ksiazeczek blok na mowienie czyli stymulacja aparatu gebowego. zaczynam od masazu buzki (wierszyk policzanki) : nasladowanie sylab, zglosek, itp. cwiczenia to gimnastyka o ktorej pisalam kiedys w klubie, ale tez rozne wierszyki z dotykaniem, masaz shantala itp. bardzo duzo moje dziecko bawi sie samo co niebylo latwe do nauczenia, ale z czasem wydluzalam czas i teraz potrafi nawet godzine sam sie soba zajmowac. norma to 30-40minut oczywiscie czasem chustawka, wspolne gotowanie, sprzatanie i cas ucieka ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#1174 | |||
|
Zakorzenienie
|
logoasia super że Marcinek zdrowy
Cytat:
cały czas mam ją wystawiąną na tablicy, jużp rawei 2 lata....Cytat:
![]() Cytat:
wróciliśmny od lekarza. na szczęście osłuchowo czysto, więc "tylko" katar. przy okazji zważ,yloiśmny kluska ma 7710 g ![]() ostatnio w końcu troszkę wolniej przybiera bo póki co rósł w oczach
|
|
#1175 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a mi Ezry nie szkoda, bo go nie lubię ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Cytat:
![]()
|
|
#1176 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Leo ma zębola
Nie wiem czemu się z tego cieszę ![]() Mam pytanie: czy to jak reagował na tego pierwszego zęba rzutuje na wszystkie następne? Oby bo źle nie było, trochę bardziej chciał na ręce, budzi się o 7 zamiast o 9-10(nie wiem czy to ma związek) no i wymiotował mi dwa dni ale nie mocno, gorączki nie miał więc jest ok moim zdaniem i do przeżycia tym bardziej że od razu obrobiliśmy dwie sztukiNie byłam na drugim spacerze ![]() Cytat:
) potem mata fp z pianinkiem(na niej siedzi najdłużej bo i z 40min) no a potem go biorę do kuchni do leżaczka. Potem od nowa i tak w kółko pomiędzy jakieś przytulaski oczywiście i rozmowyCytat:
Ja drugiemu będę patrzyła dać imię pasujące do Leona ale mój tż mówi że takiego nie ma. Nie mówiłam mu jeszcze że chcę Nelę, chciałabym w miarę z takich samych liter dopasować, wiem dziwna jestem super fotki a kieca bajeczna Cytat:
![]() coś tam sapie że Leoś to przylepa ![]() Cytat:
mój na szczęście lubi się ubierać...Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1177 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
super spędzasz czas z Maćkiem ![]() kciuki za wizytę
|
|
|
#1178 |
|
Zakorzenienie
|
Moj Filip potrafi zrobic sam kizi mizi ja sie nad nim pochyle
Edytowane przez karolson Czas edycji: 2014-03-26 o 18:32 |
|
|
|
#1179 | ||||
|
Zadomowienie
|
No to awantura u nas była od samego początku praktycznie jak tylko zaczęła kumac co się dzieje Cytat:
u nas jakiś czas temu to jeszcze też działało, ale teraz to nie ważne co bym robiła Ja czy tz to młoda oczy zaciśnięte, ryk, rzuca się, i zanosi ![]() Cytat:
jakby za skóry obdzierac - idealne stwierdzenie! Cytat:
powiem Ci tak, jak Alicję bolą zęby do tego stopnia, że nie Da się jej za wiele pomóc, to zostaje tylko noszenie żeby się choć trochę uspokoiła :echem: także Tak, pomaga Cytat:
![]() A z czapką to młoda zrobiła mi przedwczoraj awanturę w sklepie bo musiałam jej przymierzyć czapkę, bo z tymi rozmiarami to masakra jakaś jest i nie chciałam w ciemno brać. Przy zakładaniu czapki zazwyczaj jest apogeum.jej histerii. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cię, 08.09.12 ŻONAzanim się urodziłaś - kochałam Cię, nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." ![]() 07.08.13 MAMA Uganiamy się za uniesieniem takim, przy którym wszystko inne blednie... ![]()
|
||||
|
|
|
#1180 |
|
Rozeznanie
|
Czesc
![]() wlasnie wrocilam i padlam, jak zobaczylam, ze mam 15 stron do nadrobienia to naskrobalyscie ![]() bardzo dziekuje za wszystkie kciuki tak na szybko co u nas i ide nadrabiac. Bylismy na dwoch kontrolach i wszytsko ok u malego dobrze sie rozwija, wyrownal sie ladnie i jedyna rzecz, ktora bedziemy jeszcze rehabilitowac to podnoszenie glowki :/ Jakub wazy 8380 i ma 68cm, maly pulpecik ![]() Najgorsze tylko,ze musielismy sie naczekac w iczmp w poradni dzisiaj, bo maly nie lubi byc na rekach dluzej niz kilka minut, bo sie nudzi. wzielam wiec na stol rozlozylam koc i tam sie bawil na brzuszku ewentualnie pleckach przez poltorej godziny ![]() najbardziej smiac mi sie chcialo, jak robil kupei stekal tak glosno, ze bylo go slychac w calej poczekalni ![]() a tak w ogole to cos sie stalo mojemu dziecku bo strasznie placze ![]() najpierw wczoraj w nocy budzil sie kilka razy i sie strasznie darl, nie moglam go uspokoic. cala noc bylam w polsnie, bo co chwile rzucal sie, nie moglam przekrecic sie na drugi bok, bo sie od razu budzil a spalam z nim u mojej siostry na jednym lozku, wiec jestem polamana i niewyspana. dzisiaj po poludniu to samo. walczylam z nim teraz 3 godziny, zeby go uspic i w koncu sie udalo.ale co mu jest dawalam i czopki, i p/bolowe i bobotic...
|
|
#1181 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny kupiłam dziś tę kaszkę Nestle zdrowy brzuszek lipową do ekspozycji.Teraz pytanie,czy mogę ją dodawać do mojego mleka wymieszanego z kleikiem na noc,czy lepiej np.do marchewki czy ziemniaczka?Proszę o radę,zaczynam niedługo zabawę i nadal nie wiem co do czego.Byłam dziś się poradzić specjalisty,to wiedziała tyle co ja już wiem od Was(angielscy pożal się Boże specjaliści) i generalnie według niej,to po szóstym miesiącu dziecko może jeść to co my,tylko żeby nie solić.Jak zapytałam o gluten,to powiedziała,że mogę jej dawać owsianke i inne tego typu.Aa i mówiła,że np do marchewki i ziemniaczka mogę dodawać normalne mleko,tłuste
Co Wy na to?Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ---------- Aa i Helenka waży 7.350,czyli przez miesiąc przybrała 650gram.Mało nie? Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
#1182 |
|
Zakorzenienie
|
Moj Filip potrafi zrobic sam kizi mizi ja sie nad nim pochyle
|
|
#1183 |
|
Wtajemniczenie
|
HELP!!!!!!!!!!!!
muszę napisać pismo że wracam do roboty po macierzyńskim, tzn że nie bede korzystała z rodzicielskiego dalej i nie wiem jak to skleić... na necie tez pustki...
|
#1184 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
miałam to też na poczekalni a do tego jakieś bulgoty![]() co to kizi mizi?
|
||
|
|
|
#1185 |
|
Zakorzenienie
|
Tassiu jesteś wspaniałą mamą! Podziwiam. Jak można nauczyć dziecko samodzielnej zabawy?
Trzymam kciuki za wizytę ![]() Ladan ten przepis to dla ilu osób? Ale super ---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- Dodinha teraz nasze dzieciaczki już mniej przybierają, bo więcej sie ruszają. Moim zdaniem waga okej
|
|
|
|
#1186 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#1187 |
|
Zakorzenienie
|
kahunia Amelka ma skończone 22 tygodnie
jest w 23 tygodniu http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...5.html?fresh=1 witaj w skoku
|
|
|
|
#1188 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja miałam fioletowy na ślubie ![]() Super! ![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cię, 08.09.12 ŻONAzanim się urodziłaś - kochałam Cię, nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." ![]() 07.08.13 MAMA Uganiamy się za uniesieniem takim, przy którym wszystko inne blednie... ![]()
|
||
|
|
|
#1189 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1190 |
|
Zakorzenienie
|
Poziomka- biore jego raczki i gladze nimi po swojej twarzy i miwie kizi mizi a na czwartym razem a psik psik i sie chichra i juz kilka dni temu nachylajac sie nad nim mowie kizi mizi i on juz wie ze trzeba raczkami swoimi po polikach dotykac i czeka na moje a psik psik
mam nadzieje ze w niare jasno napisalam
|
|
#1191 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1193 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sprzedałam swoją kieckę dość szybko przez all i w dodatku w ciemno laska z Wawy kupiła
za 70% ceny Dość dużo miałam zapytań pomimo, że sukienka była szyta na miarę, ale była śliczna to fakt. Ładniejsza niż oryginał |
|
|
|
#1194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj były trzy drzemki po godzinie (super), a dziś jedna w domu, ok południa chwilę na spacerze (mało śpi na spacerze)
|
|
#1195 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
) umie robić "BARAN BARAN BUC" na "BARAN BARAN" przybliża główkę do mojej, a.na "BUC" stuka główką o moją głowę i tak fajnie mruzy oczy przy tym Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
||
|
|
|
#1196 |
|
Zakorzenienie
|
Nie nadrobie, nie ogarniam dziś
|
|
#1197 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysyłane z mojego GT-S7500 za pomocą Tapatalk 2
|
|
#1198 |
|
Zakorzenienie
|
Mieliśmy dzisiaj echo serca, i kardiolog stwiedził, że nie słyszy nic niepokojącego
uff kamień z serca ![]() Ale co mnie zaskoczyło i jednocześnie wnerwiło. Okazało się, że z 5 dzieci ma wizytę na godzine 16.00, następne 5 na 16.15 itd. (my jako jedyni mieliśmy na 15.45). I co, doktor się spóźnił, w poczekalni było już z kilkanaście dzieci, i stwierdził, że kolejka jest za kolejnością kto pierwszy przyszedł A tam takie malutkie noworodki, niemowlaki,no masakra, jakby nie mogli ustalić każdemu konkretną godzinę, np. co 10, 15 minut A dzieci na poczekalni przybywało. No to się wyżaliłam
|
|
|
|
#1199 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() bo szczerze mówiąc znam tylko raka nieboraka i kominiarza ale leo w ogole na to nie reaguje chyba są za mało widowiskowe ![]() W książeczce zdrowia jest tabela z umiejętnościami i tam piszą "reaguje na akuku" co to znaczy? zakryłam sobie jape rękami i wyskoczyłam zza nich krzycząc akuku ale on patrzy na mnie jak na jakieś dziwadło, jak zaczynam takie zabawy
|
||
|
|
|
#1200 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:42.

chyba muszę coś z tym zrobić, bo z torbami pójdziemy 
bo mi pomysłów brakuje jak Kubę zabawiać... takie ciągle leżenie i gryzienie zabawek Go ewidentnie nudzi, nosić Go nie mam siły, bujaczki są beeeeee od urodzenia no i brakuje mi pomysłów
, cwiczenia, spacer, sen i 4razy samodzielna zabawa

) umie robić "BARAN BARAN BUC"