|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1111 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz6 - świętujemy Roczek (part II.)
widac nawet bezposrrednia rozmowa nic nie daje - niereformowalna ![]() a ja czesto tworze wyrazy, jakich w jezyku polskim nie ma - czy to zle? albo uzywam zdrobnien, ktorych tez nie ma - ale to chyba wada emigracji, bo robie tez byki w wymowie ![]() ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
![]() rowniez trzymam kciuki za jutrzejsze poworty do pracy
|
|
#1112 | |
|
Kniaginia
|
Już pewnie większość o mnie zapomniała
Nawet w tej części się nie przywitałam. To się witam ![]() Różyczka dziękuje za życzenia Zdrowie się przyda, bo nam się rozłożyła urodzinowo, ma gorączkę, kaszle, katar jej leci ciurkiem. Wczorajszy dzień przemarudziła, dziś też nie w sosie. U nas w skrócie: Od tygodnia Róża w żłobku. Przeszła przyspieszony okres adaptacyjny - 4 dni, w piątek była już cały dzień, czyli 10 godzin. Nadal nie mówi, tylko dźwięki jedzenionaśladowcze i babababa. Zaczyna chodzić, tzn. przejdzie sama pół pokoju. Wczoraj na jej urodzinkach byliśmy na wyjeździe u rodziny. Dostała tort, nażarła się z niego biszkoptu. Poza tym będąc w gościach zachowywała się kulturalnie, czyli wszystkiego ze stołu próbowała. No i potem pół nocy wymiotowała. Pewnie przez ten biszkopt, bo on z jajkiem, a Róża jajek i kurzyny nie może jeść. Do tego katar gdzieś podłapała i my teraz z TŻem kminimy, co jutro robić, bo chorej jej do żłobka nie przyjmą, a my urlopami i zwolnieniami na dziecko nie możemy szastać. Ja to w ogóle w pracy jestem dyskryminowana z uwagi na fakt posiadania dziecka, ale to temat na inną opowieść. Tak na szybko: Tasiu, żonko, gratuluję! ![]() Moderna, Tygrysek super! Cytat:
Kto za mnie jutro pójdzie do roboty
|
|
|
|
|
#1113 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tasiu , Różyczko najlepsze zyczonka Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#1114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też robię błędy, mówię szybko, dziś po kąpieli bawiliśmy się w sroczka kaszkę ważyła i im szybciej to mówiłam jednocześnie wymyślając nowe "garnuszki" tym bardziej J. się zaśmiewał, w końcu tż wybuchnął śmiechem. co się okazało? w moim wierszyku pojawił się nocniczek |
|
|
|
|
#1115 |
|
Zakorzenienie
|
gdybym nie szła do swojej ...
![]() zdrówka dla Róży
|
#1116 |
|
Wtajemniczenie
|
Hello
![]() Bardzo, ale to BARDZO dziekuje Wam wszystkim za przemile zyczenia i gratulacje!!! Nie dam rady kazdej zacytowac, dlatego tak hurtowo dziekuje ![]() Udalo mi sie przeczytac ostatnie kilka dni i jestem na biezaco. O slubie napisze ciut wiecej moze jutro, teraz zaraz sie klade, bo zmeczona mocno jestem (sprzatanie poimprezowe ). W kazdym razie bylo cudnie, wszystko sie udalo, a my nie mozemy sie nacieszyc "mezem i zona"
|
#1117 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() będzie dobrze ![]() I dla pozostałych mam wracających do pracy ![]() Cytat:
![]() Ojjj, a my dziś też ze spaceru z płaczem wracaliśmy. Nie chciał chodzić, być noszony ani wożony w wózku. Cały dzień w ogóle jakiś taki marudny. Może to zębiska bo pcha paluszki do buzi i ślini się masakrycznie.
|
|
#1118 |
|
Zakorzenienie
|
Trzymam kciuki z apowroty do pracy- będzie dobrze
Maria- zdrówka dla Różyczki.... Pytanko mam- jaki to katar zębowy? Bo tak mój bąk już nie kaszle, noska teoretycznie nie ma zatkanego, bo nie słychać, ale są momenty,ze te śpikory ciurkiem lecą, szczególnie jak się rozwyje ( a weekend przeszla sama siebie), palce w buzi, gryzie wszystko, jak poczuje jedzenie ciut dalej niz na czubku języka to wyciaga, może to być zębowe?
|
#1119 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() 2. kilka suszonych żurawin zalewam wodą i gotuję 5 min Voila!A owoce można wykorzystać do kaszki - moja nie chce jeść kaszek, więc ja wykorzystuje do owsianki.
|
|
|
#1120 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Hej
![]() w piwnicy, w wozkowni. to ulanie pomidorwka to mysle ze od szalenstw Cytat:
![]() Cytat:
nie dosc ze sie wyszalalas to jeszcze mozesz odespac Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zdrowka dla Rozy. Te wymioty na bank po biszkopcie, u nas byly po nalesnikach. Bedziecie probowac jaja przepiorcze? Masakra z ta Twoja praca ![]() Cytat:
Cathlyn, charakterna ta Twoja Szkrabencja ![]() Malpka, Karol mistrz szok, jaki on jest kumaty!Anika, Oliwka wyglada uroczo z nowymi ozdobkami (chociaz ja bym nie przeklula )Bzinka, Anika, Scarlett, mocne kciuki za jutrzejszy dzien, oby szybko zlecial ![]() Nadrobilam. Dobranoc
Edytowane przez alliw Czas edycji: 2014-04-06 o 23:44 |
|||||||
|
|
|
#1121 |
|
Zadomowienie
|
hej
Spóźnione życzenia dla Różyczki i Kasi Wszystkiego najlepszego kochane Tasiu wszystkiego najlepszego na "nowej" drodze życia nadrobiłam wczoraj na telefonie cały weekend ale mało co pamiętam z tego co chciałam odpisać więc wybaczcie zostałam z małym sama na weekend i wiem, że nie powinno się go ze mną zostawiać. taka ciamajda ze mnie a może durna pałka... sama nie wiem jak się określić. Na twarz K. spadł nóż byłam pewna że ostrzem w oko albo gdzieś obok, bo głowę miał zadartą do góry i tak to wyglądało ale obejrzałam dokładnie, żadnego śladu nigdzie więc dzięki Bogu musiał się ten nóż jakoś obrócić i uderzyć rączką. jakie szczęście że nic się nie stało, dalej chce mi się ryczećPani pędzlowe zdjęcie Torresa superanckie ![]() zarzucisz linkiem do tych "bio-płynów" do naczyń? bo kiedyś kupiłam w gemini jakiegoś białego jelenia (myslałam, że będzie oh i ah jaki bezpieczny) do Lolkowych rzeczy ale chyba nie ma na nim bio i dosć mocno pachnie, aż czasem czuć od łyżeczek itp mimo obfitego wypłukania ---------- Dopisano o 06:00 ---------- Poprzedni post napisano o 05:59 ---------- kciuki za wszystkie dzisiejsze powroty do pracy
|
#1122 |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry
![]() U nas dzis pobudka po 4 Moj syn ma nowa dziewczyne: suszarke do wlosow, od 1,5 godziny sie nia bawi. To nie bedzie latwy dzien... Kwiatuszku, ja tez zawsze mam w kuchni stracha jak J placze mi sie pod nogami. Ostatnio zwalil sobie na glowe deske do krojenia, bo sciagal ze stolu podkladke, a tym polozylam deske |
|
|
|
#1123 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wspolczuje pracy w tej korporacji ![]() ale chyba chorego dzeicka nie oddacie do zlobka? moze mama pomoze? inaczej inne dzieci moglyby sie zarazic ![]() Cytat:
![]() twoja T. tym seplenieniem to i tak przebija chyba wszystko nocniczek na kaszke ![]() (mi coraz czesciej zdarza sie blednie odmieniac, lub brakuje mi slow, albo mieszam dwa języki ale co zrobie, jak gadam tylko z psem i od niedawna z dzieckiem po polsku )Cytat:
Cytat:
Ja po prostu po 3 nieudanych probach (wygladalo to identycznie jak u was, M. wstawal od razu i raczki do gory, placz, ze chce wyjsc), na 3-4 dni zrezygnowalam calkowicie - i przy kolejnej probie kapal sie normalnie jak gdyby nic nie bylo a taki kompocik, podobnie robilam ze sliwka ![]() ---------- Dopisano o 07:07 ---------- Poprzedni post napisano o 07:03 ---------- Cytat:
![]() a ty teraz na pewno bedziesz ostrozniejsza Cytat:
![]() mlody jeszzce dosypia na szczescie - a ja juz ugotowalam dla nas kasze jaglana na sniadanie i pije kawke ![]() fajnie z ta suszarka
|
|
#1124 |
|
Zakorzenienie
|
Monika zastanow sie dobrze bo jogger tani nie jest a moim zdaniem dyskwalifikuje go nie podnoszony podnozek. Kamil nie zasnie z nogami w dol i sie nie dziwie bo mi tez by bylo niewygodnie.
Maclareny ladniejsze od innych parasolek ale funkcje maja te same. To jednak marka i za nia sie najwiecej placi Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 07:48 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ---------- I brawa dla Jakuba, piekne postepy ![]() Tasia wszystkiego najlepszego ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1125 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
szczerze mówiąc żadna inna spacerówka nie wpadła mi w oko polecałabyś coś? potrzebuję albo jakiejś, bliżej nie określonej wyłącznie na zakupy (byle nie rozleciała się szybko), albo czegoś solidnego, jednocześnie w miarę lekkiego, co zastąpi lupo i co będziemy mogli wziąć nad morze. teraz już skłaniam się ku drugiej opcji, mimo ogromnej sympatii do lupo. |
||||
|
|
|
#1126 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bezbłędnie ![]() ![]() pięknie !!!heh... imprezka z mocną końcówką... Cytat:
ale też mam problem z nazywaniem niektórych rzeczy żeby nie robić dziecku wody z mózgu... ![]() Jak się czujesz? Jak Krzyś na uroczystości? jak rodzeństwo Krzysia? heh... tylko jak ustrzec się przed takimi wypadkami? wszak nic celowo nie zrobiłaś ![]() ![]() uważam, że mam sporą wyobraźnię, ale czasem i ona nie nadąża za syniem.... mimo, że staram się wyprzedzać jakieś jego działania... Płyn - http://www.bioplanet.pl/PLYN-DO-NACZ...8948,k32316,pl oooooo, czadddd... współczuję. ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- no a jak inaczej? (
|
|
|
#1127 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
czesc
, w weekend jak byłam na zakupach przechodziłam przez empik ...i tak kupiłam sobie małą kawke -wypiłam pierwszą od ...niepamietam od kiedy .w ciązy kilka razy tylko sobie pozwoliłam -ale brzuch skakał to przestałam . a karmiąc R bałam się pic (bo jak karmiłam Jakuba to raz wypiłam i zasnąć nie mógł wiec stwierdziłam ze nigdy więcej).no ale teraz R ma rok wiec mówie spróbuje -i.... wszystko ok! ![]() wiec uruchamiam spowrotem ekspress ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ale z groszkiem warto spróbować - mnie nie wzdyma ,R tez je i ok .ale jak na razie z morozonki ,a jak będzie to swiezy ... Cytat:
ja jestem przeciwna kolczykom u takich maluchów ale to tylko moje zdanie . a Oliwka jak zawsze przesliczna a tak swoja droga -jak to przezyła?mocno płakała? Cytat:
![]() Cytat:
twoja t : 1. żebra?9o co???) 2.(pokazuje) żebra? 3.(a może) zęba? 4.czy chodzi o zebre ? Cytat:
Cytat:
ale masakra z taką mową ja do R mówie co jakiś czas mówie "am" ,albo "tany ,tany ".ale sieplenienia nie ma. za to mój Jakub mówił czasem tak do zeszłego roku "ćieść","sieść(6)", "ćio?"..itp. .musiło to być koregowane na logopedii w szkole .może Twoja t tez powinna chodzic ? łoo masakra .dobrze ze nic się nie stało .
|
|
#1128 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Czesc!!!!
Cytat:
Ale wygląda cudnie, czy to z kolczykami czy bez ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Zdrowia życzę w takim razie Cytat:
![]() Jak własnie Krzysiu? Jak samopoczucie? Cytat:
niestety zdarzają się takie sytuacje. Na pewno teraz będziesz uważać.Na 'pocieszenie' opowiem Ci jak kiedyś poszłam do okolicznego małego sklepiku - mały spał więc go postawiłam przed sklepem (miałam na niego oko). Nie miał zapiętych pasów "bo przecież śpi" i nie włączyłam hamulca "bo się ciężko potem wyłącza go". Stoję przy ladzie, gadam z babką a nagle się obracam a tam wózek zjechał z podestu i jedzie przez żwirkowy teren prosto na....ulicę! Co prawda to taka wieś, więc rzadko auta jezdzą ale jednak. Zdążyłam go zatrzymać.A potem jak myślałam i myślałam co się mogło stać - że mógł wypaśc z tego wózka, że mógl pod auto wjechać to mi się płakać chciało ![]() A wiecie co od tej pory robię? ZAWSZE zapinam pasy i ZAWSZE włączam hamulec ![]() -------------- Ja wczoraj wieczorem siedzialam w necie i szukałam parasolki idealnej tak do 400 zł max. Myślałam nad Bomiko XL i tym Riderem. Ostatecznie po wieeeelu godzinach padło na Ridera, zamówiłam i mam temat z głowy. Oby był fajny i nam przypasował. Choruję jeszcze teraz na poduszkę z La Millou co niektóre dziewczyny mają, ale ta cena A poza tym okres mi się spóźnia Czekam....
|
|||||
|
|
|
#1129 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() suszara ![]() ---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cytat:
okres Ci się spóznia mówisz ????![]() Despa - mam nadzieje ze to katar na zeby tylko .... ![]() Tasia - czekam na relacje...
|
|
#1130 |
|
Wtajemniczenie
|
Tiaa... a wczoraj bylismy u rodziców na obiadku, przyszła tez tesciowa. Okazało się, że moja mama szukała jakichs ubranek na strychu i ma mnóstwo dla dziewczynki. Rodzice i tesciowa stwierdzili, że możemy mieć dziewczynkę
![]() W sumie my się staraliśmy ostatnio - choć ja czasami chce a czasami nie wiadomo jak mały da mi popalić to mam dosyć. No ale kurcze z czasem widze, że on coraz bardziej kumaty, bardziej samodzielny (pije sam z butelki, zasypia sam wieczorem) więc jesli by teraz było to bym sie cieszyła
|
|
|
|
#1131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1132 |
|
Zakorzenienie
|
Monika ja trzymam wozek w pokoju K. Bawil sie kolami, mialam zawaly, bronilam az mu sie znudzily.
Na spacer znosze, po spacerze przypinam w klatce do rury i Tz jak wraca z pracy to wnosi. Pisalas ze jak wozek bedzie lekki to bedziesz nawet wnosic, nie wiem na ktore pietro ale tez tak myslalam i teraz mam przymusowa parasolke 7kg+12/13kg Kamil i wcale nie jest latwo wniesc. Ale Kamil ciezki.. Co do wozkow to kukne zaraz na kompie bo do tej pory raczej ogladalam do 400 zl. Ten jogger swietny ale ta wada z podnozkiem Moderna troche pojechalas gburem oczywiscie czytalam/ogladalam co wkleilas ale na necie sa dwie strony medalu, polowa nie ruszac nie schizowac a polowa ruszac i nie zaniedbac. Dlatego pytalam o wasze doswiadczenia i wyglady siusiakowU nas katar I chwale sie ze Kamil potrafi sam pic mineralna ze zwyklej butelki, tylko mu trzeba trzymac ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1133 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pamietam jeszcze jak dzis, jak mialam zabieg przy pierwszym poronieniu i zapytalam lekarza, czy bedzie on przeprowadzany pod narkoza czy bez - zszokowany pytaniem, odpowiedzial, ze oczywiscie pod narkoza, ze jak ja sobie to wyobrazam bez. Powiedzialam mu, ze slyszalam, ze czasami robia bez (czytalam opowiesci mam tu na forum ) - uspokoil, ze barbarzynskich metod nie stosuja ![]() I jak czytam, ze chlopcom odciaga sie ta skorke na sile - to mam przed oczami barbarzynce ![]() ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Zrobilam wczoraj torcik ananasowy z mojewypieki.com ![]() pyszny jest, polecam ![]() wlasnie zajadam na drugie sniadanie ![]() Cytat:
a dla kuzynki ![]() brawa za picie wody
|
|
#1134 |
|
Zakorzenienie
|
Monika czytałam o tym joggerze i niestety dużo mam podkłada jakieś poduszki itp. pod nóżki, bo to jednak jest wada. Chyba że Jakub nie będzie w nim spał to byłby super.
Jest jogger elite z podnóżkiem ale waży 11kg wiec bez sensu. Zastanów się, bo skoro uwielbiasz swoją spacerówkę to może kup zwykłą parasolkę, ale funkcjonalną i używaj jej tylko czasami. Ja mam tak zamiar zrobić ponieważ mój wózek jest super, ale czasami do sklepu, czy szybko coś załatwić chciałabym mieć troche chociaż lżejszy i mniejszy. tak na szybko patrząc: ten jest ciekawy (ale opinii nie znam i kółka zastanawiające) http://allegro.pl/cam-portofino-2014...089299421.html ten mają moi znajomi i bardzo zadowoleni (chociaż mieli ten coletto co ja i sprzedali bo całkiem im nie spasował-to są właśnie gusta) http://allegro.pl/wozek-spacerowy-li...089960953.html to moje typy, jako zwykły wózek: http://allegro.pl/wozek-4baby-city-2...092979935.html http://allegro.pl/wozek-spacerowka-b...044155796.html i Raider Dragusi to też fajna alternatywa, Twojej firmy, pisze że regulowany podnóżek: http://allegro.pl/wozek-spacerowka-b...044155796.html i waży mało bo 7,5kg Moderna ja też absolutnie sobie nie wyobrażam niczego na siłę, ruszałam czasami delikatnie ale teraz mam wyrzuty że za delikatnie (wszyscy wokoło o tym trąbią, pewnie dlatego że stara szkoła, małe miasto) Już się nie stresuje ale pediatry zapytam. Może właśnie jakaś maść? W tym artykule pisało nawet... a może poczekać... |
|
|
|
#1135 | |||
|
Zakorzenienie
|
hehe.. no slowo pisane jest latwiejsze
![]() ja wszysytko nazywam tak jak jest: gorace jest gorace, zimne zimne, nie wolno to nie wolno ![]() Cytat:
![]() Cytat:
zeszlabym na zawal ![]() Cytat:
masci i delikatne naciaganie (cwiczenie, rehablitacja on to nazywa) to dopiero po 3 r.z. - co do hydrokortyzonu nie mam jeszzce wyrobionego zdania. W przyszlym tygodniu bede pytac swojego lekarza, co on o tym mysli - i na pewno napisze o tym
|
|
#1136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja myślę w taki sposób że mocne naciąganie, albo jakiekolwiek naciąganie (a nie lekkie poruszanie) może powodować urazy i przez to właśnie zarastać i sklejać. Bardzo jestem ciekawa co Twój lekarz o tym myśli
|
|
|
|
|
#1137 |
|
Wtajemniczenie
|
No ja prawie zeszłam :/
Monika, ja też teraz troche w temacie parasolek siedzę i dla mnie ważne było, że taki wózek był lekki, miał dużą budę (K jest światłoczuły więc to mus i zadecydował o wyborze wózka), mały po złożeniu, max. do 400 zł, żeby miał długie siedzisko. No i padło na Milly mally Rider własnie. Znalazłam taki opis http://dont-mess-with-my-mommy.blogs...p-my-ride.html Bałam się zamówić na all ale zaryzykowałam, wcześniej mierzac 10 razy obecny wózek i wypytując Dragusię ![]() Mam nadzieje, ze jutro przyjdzie to jak będziesz zainteresowana mogę zdać wrażenia ![]() Mi się też bardzo podobał Bomiko XL - to podobno większa spacerówka (dla mnie na plus bo K jest dosyć dlugi) ale nie ma takiej fajnej budki. http://www.sklep-tosia.pl/bomiko-model-xl_p2362 Z tych co Luna podała to na pewno u mnie odpadł City bo czytałam, że jest taki jakby mial się rozlecieć. Ale wyglada fajnie, duża budka tez na wielki plus. Odpadały wszystkiego, które nie sa typowymi parasolkami, czyli mają taką długą rączkę i są składane tylko na pół jak moja obecna spacerówka. |
|
|
|
#1138 |
|
Zakorzenienie
|
od 7 do 19 kwietnia 20% na dzial dzieciecy w H&M
http://catalogs.hm.com/hmcom/4014KIDSSPRING/PL/ trzeba wydrukowac kupon
|
#1139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do City to niestety ale ja nie do końca ufam opiniom o parasolkach... większość ma dużo "wad" bo i ludzie często mają oczekiwania jak do 2w1. O maclarenie też czytałam że rozklekotany a zaraz że cudo itd. Ale bardzo możliwe że City ma taką wade ![]() Ten Baby Design który dodałam na końcu nie jest typową parasolką, ma długą rączkę a składa się jak parasolka ![]() ---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- Despa ja pewna nie jestem, ale jak ostatnio Kamil miał katar to nazywałam go ząbkowym. Przeźroczysty, ale nie upierdliwy. Noce pięknie przesypiał i nie furczał |
|
|
|
|
#1140 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Myslalam, że juz masz parasolke ?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:38.

)
05.07.2008 
będzie dobrze 

brzmi kuszaco, jak sie to robi?

niestety zdarzają się takie sytuacje. Na pewno teraz będziesz uważać.
Czekam....