Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-15, 17:49   #361
Ervisha
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
Po prostu zawsze żyłam w przekonaniu, że skoro jem tak od dziecka, to widać tak mi się organizm przyzwyczaił i jest dobrze. Teraz mam tego efekty, ale choć wstyd się przyznać, zwyczajnie nie potrafię jeść więcej. Po każdym wypadzie na miasto na pizze etc. mam wrażenie, że już optycznie tyje, staje się jeszcze grubsza i nigdy w życiu nie schudnę! Im więcej jem, tym większe mam wyrzuty sumienia, że tucze się na własne życzenie...
Tuczysz się nie jedząc...

---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:
Napisane przez akot80 Pokaż wiadomość
Jezusie! Żadnych warzyw nie lubisz? Pod żadną postacią? Dlatego uważam, że dzieci jednak trzeba troszkę mocniej zachęcać do jedzenia warzyw, bo potem takie kwiatki rosną
Podobno we Francji dzieci nie trzeba zmuszać do jedzenia warzyw... Ale moim zdaniem to wina rodziców...

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 17:52   #362
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
Jezusie! Żadnych warzyw nie lubisz? Pod żadną postacią? Dlatego uważam, że dzieci jednak trzeba troszkę mocniej zachęcać do jedzenia warzyw, bo potem takie kwiatki rosną
Przy okazji wizyt babcinych, która nie jest tak tolerancyjna jak moi rodzice w myśl zasady "jedz co chcesz i kiedy chcesz, nie to nie, z głodu nie umrzesz", przez ten jeden weekend w miesiącu zostaje mi zwykle wciśnięta zupa jarzynowa. Jak odkryła, że u nas w domu słowo "warzywo" jest obce, zwykła przyjeżdżać co weekend w lecie i robić nam miskę sałatki - ogórek/pomidor/sałata pekińska, to czasem sobie wezmę te 2-3 łyżki do obiadu, bo żal wyrzucać. Zresztą w weekendy mojej mamie się nie chce zup gotować, to sobie zamiast nich zjem te parę łyżek sałatki od czasu do czasu.

Edytowane przez 201605161428
Czas edycji: 2014-04-15 o 17:58
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 17:54   #363
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Podobno we Francji dzieci nie trzeba zmuszać do jedzenia warzyw... Ale moim zdaniem to wina rodziców...
Nie mówię oczywiście o zmuszaniu, bo tego sobie nie wyobrażam, ale o działaniu typu "nie dostaniesz nic innego dopóki nie zjesz choć troszkę warzyw". Ja zrobiłam ostatnio tabelkę na lodówkę i moje dziecko zbiera plusy za warzywa, jak uzbiera odpowiednią ilość dostanie coś słodkiego. Właśnie udało mi się odmówić mu bułki (dzwonił ze sklepu, że głodny - powiedziałam, że może wyłącznie owoc kupić, rozmowa zakończyła się jękiem z jego strony )

"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..."
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 18:00   #364
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
O tak, jak ja robię schab to też tak wygląda po upieczeniu lub ugotowaniu na parze.
Jak jest różowy to tak jak z podrobioną białą kiełbasą albo szynkami sklepowymi, musiał być moczony w jakiejś solance albo nastrzykiwany.

Twoja mama ma rację, ja sam innego niż taki "domowy" nie tknę

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ----------

Ale nieee, już zobaczyłem foto i ten schab wygląda mi na normalny, za to upieczony w punkt

Fusiacola Ile ważył i jak długo piekłaś bo ja zawsze trochę przesuszę

nie wiem moja mama piekła, wyszła bardzo delikatna i w ogóle nie sucha nie wiem ile ważył schab, ale na pewno był malutki bo to z małej świnki. Nazywała się Pucusia

cieszę się, że jej śmierć nie poszła na marne

fusiacola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 18:08   #365
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Ja tak od dziecka i tyje :/ 63kg przy 164cm, dramat. Od małego mam wstręt do chleba, ziemniaków etc. Jadam głównie kurę (pieczoną/gotowaną, sporadycznie smażoną), owoce latem. Nie znoszę warzyw i nie jadam śniadań. Na kolację nauczyłam się jeść wreszcie jogurty zamiast kanapek, może to mi pomoże schudnąć.
Normalnie katastrofa!
Z czego Ty chcesz chudnąć?!

---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość
nie wiem moja mama piekła, wyszła bardzo delikatna i w ogóle nie sucha nie wiem ile ważył schab, ale na pewno był malutki bo to z małej świnki. Nazywała się Pucusia

cieszę się, że jej śmierć nie poszła na marne
Zapytasz mamę?

DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 18:12   #366
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
mnie tam nikt nie musiał zmuszać

ale poważnie to uważam takie tłumaczenia, że się nie jest przyzwyczajonym do warzyw lub nie lubi za niepoważne. Jak słyszę dorosłego człowieka jak użala się nad sobą, że prawie nic nie może jeść bo "nie lubi" to aż mi się wałek kuchenny z kieszeni wysuwa według mnie nie ma co rozchodzić się nad podejściem rodziców, nawet jak było niewłaściwe, bo teraz wszystko zależy tylko od nas

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Cytat:
Zapytasz mamę?

Dla Ciebie wszystko

Stary 2014-04-15, 18:13   #367
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mówię oczywiście o zmuszaniu, bo tego sobie nie wyobrażam, ale o działaniu typu "nie dostaniesz nic innego dopóki nie zjesz choć troszkę warzyw". Ja zrobiłam ostatnio tabelkę na lodówkę i moje dziecko zbiera plusy za warzywa, jak uzbiera odpowiednią ilość dostanie coś słodkiego. Właśnie udało mi się odmówić mu bułki (dzwonił ze sklepu, że głodny - powiedziałam, że może wyłącznie owoc kupić, rozmowa zakończyła się jękiem z jego strony )
Dobry patent z tymi punktami

Stary 2014-04-15, 18:14   #368
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
Normalnie katastrofa!
Z czego Ty chcesz chudnąć?!
Całe życie ważyłam 53-55 i to była moja waga idealna Po lekach hormonalnych i przytyciu, czuje się jak słoń, sylwetkę mam dwa razy większą niż dawniej! Wiem, że w liczbach to może nie brzmieć jakoś strasznie, ale to widać i to okropnie. Połowę bluzek upchnęłam na dno szafy, bo wstyd wyjść w takiej opinającej jak się tak wygląda :/

Cytat:
ale poważnie to uważam takie tłumaczenia, że się nie jest przyzwyczajonym do warzyw lub nie lubi za niepoważne. Jak słyszę dorosłego człowieka jak użala się nad sobą, że prawie nic nie może jeść bo "nie lubi" to aż mi się wałek kuchenny z kieszeni wysuwa według mnie nie ma co rozchodzić się nad podejściem rodziców, nawet jak było niewłaściwe, bo teraz wszystko zależy tylko od nas
To u nas rodzinne :P Moja mama lat 50, po dziś dzień na sałatki babci odpowiada argumentem: nie lubię, więc nie będę jeść I w sumie jak nikt nie przynosi warzyw, bo nikt nie lubi i nie chce kupować, to nawet nie myślę, że wypadałoby coś zjeść raz na miesiąc, dopóki ktoś przy mnie nie je sałatki. Nad jedzeniem się nie użalam, patentuje kurczaka na 1000 sposobów :P Użalam się nad tym, że mi waga stoi :P

Czas edycji: 2014-04-15 o 18:17
Stary 2014-04-15, 18:17   #369
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
mnie tam nikt nie musiał zmuszać

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Ja jak jak troche podrosłam to sama sobie ścierałam na tarce marchewkę i jadłam a potem to bez ścierania chrupałam jak zajac
jak były ogórki gruntowe to prosiłam by mama obrała i też się zajadałam... pomidory jadłam jak jabłka i bardzo lubiłam groszek zielony A do obiadu koniecznie mizeria, pomidory ze smietaną lub ogórki kiszone lub w occie... I zupy jarzynowe tylko jakoś buraków nie lubiłam ale to przez babcie... jej botwinka to nie była smaczna... całe liscie buraka tam pływały i bardzo tłusta była... za ciężka jak dla mnie

Cytat:

Dla Ciebie wszystko
Co za wyznanie Romans nam się szykuje

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2014-04-15 o 18:40
Stary 2014-04-15, 18:22   #370
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Co za wyznanie Romans nam się szykuje
no nie pogardziłabym kolacją w wykonaniu Dudiego w końcu spróbowałabym batatów... i tych innych nowoczesnych wymysłów

Stary 2014-04-15, 18:23   #371
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
no nie pogardziłabym kolacją w wykonaniu Dudiego w końcu spróbowałabym batatów... i tych innych nowoczesnych wymysłów
Twój TŻ nie byłby zadowolony

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2014-04-15 o 18:40
Stary 2014-04-15, 18:26   #372
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
To u nas rodzinne :P Moja mama lat 50, po dziś dzień na sałatki babci odpowiada argumentem: nie lubię, więc nie będę jeść I w sumie jak nikt nie przynosi warzyw, bo nikt nie lubi i nie chce kupować, to nawet nie myślę, że wypadałoby coś zjeść raz na miesiąc, dopóki ktoś przy mnie nie je sałatki. Nad jedzeniem się nie użalam, patentuje kurczaka na 1000 sposobów :P Użalam się nad tym, że mi waga stoi :P
i będzie Ci stać niestety jedno jest zależne od drugiego, jak nie dostarczasz organizmowi witamin, minerałów które powinien czerpać z warzyw to nawet jak będziesz jeść mało to nie schudniesz nie ma szans, po pierwsze trzeba odżywiać się zdrowo - nie ma tu żadnej filozofii

nadal się tłumaczysz, że to rodzinne, nikt nie lubi... itd.

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

Cytat:
Twój TŻ nie byłby zadowolony
chyba, żeby siedział pod stołem

Stary 2014-04-15, 18:30   #373
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
i będzie Ci stać niestety jedno jest zależne od drugiego, jak nie dostarczasz organizmowi witamin, minerałów które powinien czerpać z warzyw to nawet jak będziesz jeść mało to nie schudniesz nie ma szans, po pierwsze trzeba odżywiać się zdrowo - nie ma tu żadnej filozofii

nadal się tłumaczysz, że to rodzinne, nikt nie lubi... itd:
Wiem, że to głupie szukanie wymówki Myślicie, że na początek powinnam podskoczyć na dietę 1500 z warzywami? Ostatni tydzień jak liczyłam na internetowym kalkulatorze (mam wagę w domu do sprawdzania) oscylowałam w granicach 900-1150 dziennie. Jak czytam te jadłospisy na 1500 to mam wrażenie, że już na tym będę żreć i tyć, tyć i żreć non stop przy tym ile tam jest posiłków i rzeczy :O
Stary 2014-04-15, 18:30   #374
Little_Mary
Przyczajenie

Cytat:
Też tak myślę, że za niezdrowe przyzwyczajenia w stylu "nie jem śniadań" czy "nie jem warzyw" odpowiadają rodzice a nie kwestia gustu. Moja mama twierdzi, że jeśli za malucha nie przyzwyczaja się dziecka i nie oswaja z tymi smakami i potrawami, nie wyrabia zdrowych nawyków, to z wiekiem jest tylko gorzej z tym jedzeniem warzyw i owoców. Niektórym rodzicom nie chce się gotować zupy, robić papek, wolą takiego malucha nakarmić szybkimi w przygotowaniu parówkami czy jakimś gotowym świństwem - obserwuję to w swoim otoczeniu. Tak samo ze śniadaniami - często ich nie jemy, bo w naszym domu się nie przywiązywało do nich wagi, bo kiedyś za malucha naszej mamie się nie chciało wcześniej wstać i zrobić nam kanapek itp., wolała dać nam pieniądze aby kupić sobie coś w szkole.
Mi się wydaje że większość zaburzeń związanych z odżywianiem to wina rodziców.
Little_Mary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 18:31   #375
piotrek1994
Zadomowienie

Cytat:

nadal się tłumaczysz, że to rodzinne, nikt nie lubi... itd.

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

chyba, żeby siedział pod stołem
niedługo dzięki temu wątkowi poznamy menu waszych rodzin, bo co już jedzą/lubią/nietolerują/tolerują już wiemy, ludzie kogo to obchodzi? Ervisha, fusiacola?
możecie chociaż nie pisać normalną czcionką??
piotrek1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 18:36   #376
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Little_Mary Pokaż wiadomość
Też tak myślę, że za niezdrowe przyzwyczajenia w stylu "nie jem śniadań" czy "nie jem warzyw" odpowiadają rodzice a nie kwestia gustu. Moja mama twierdzi, że jeśli za malucha nie przyzwyczaja się dziecka i nie oswaja z tymi smakami i potrawami, nie wyrabia zdrowych nawyków, to z wiekiem jest tylko gorzej z tym jedzeniem warzyw i owoców. Niektórym rodzicom nie chce się gotować zupy, robić papek, wolą takiego malucha nakarmić szybkimi w przygotowaniu parówkami czy jakimś gotowym świństwem - obserwuję to w swoim otoczeniu. Tak samo ze śniadaniami - często ich nie jemy, bo w naszym domu się nie przywiązywało do nich wagi, bo kiedyś za malucha naszej mamie się nie chciało wcześniej wstać i zrobić nam kanapek itp., wolała dać nam pieniądze aby kupić sobie coś w szkole.
Nie do końca się z tym zgodzę. Zgodzę się z tym, że np. fakt, że nie cierpię warzyw jest efektem tego, że nie jedzą ich moi rodzice i zawsze w domu królowały parówki i wszelkie mięsa które ubóstwiam, and owoce i warzywa. Ale już śniadania, absolutnie nie, bo mama zawsze dawała mi kanapki do szkoły i zawsze w weekend wołami mi je wciskano, ale ja nie byłam w stanie ich zjeść. Praktycznie do liceum miałam taką blokadę psychiczną (nie mam pojęcia czemu), że jak tylko coś jadłam przed południem, to mi się momentalnie robiło niedobrze i włączał odruch wymiotni. Z biegiem czasu mi to przeszło i teraz po prostu nie lubię ich jeść, nie tyle, że nie mogę, co nie odczuwam potrzeby ich jedzenia. Ale rozumiem też moich rodziców, przecież nie mogli mi siłą wmuszać jak ja prawie płakałam, że mi niedobrze. Walkę śniadaniową toczyliśmy latami, aż doszli do wniosku, że skoro egzystuje dobrze bez nich, to siłą mi ich nie wcisną do gęby.

Cytat:
niedługo dzięki temu wątkowi poznamy menu waszych rodzin, bo co już jedzą/lubią/nietolerują/tolerują już wiemy, ludzie kogo to obchodzi? Ervisha, fusiacola?
Też się do winy przyznaje, ale z drugiej strony czy to nie jest powiązane? Przecież gusta domu rodzinnego w 90% decydują o twoim guście i sposobie żywienia. Więc to też w sumie ważne omawiać takie złe zwyczaje przekazywane etc. Dziewczyny tylko mi pomóc chciały tutaj.

Żeby nie robić offtopu wrzucę menu, które sobie wydrukowałam właśnie na jutro:

- śniadanie - 100 g półtłustego twarożku ze szczypiorkiem, pomidor, kromka chleba cienko posmarowana masłem
- II śniadanie - jajko na twardo z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu i szczypiorkiem, kromka chleba
- obiad - 200 g chudego pieczonego schabu, dwa ziemniaki, bukiet warzyw z wody
- kolacja - serek homogenizowany (150 g)

Czas edycji: 2014-04-15 o 18:42
Stary 2014-04-15, 18:45   #377
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
nie ma czegoś takiego jak wyrobienie sobie smaku w dzieciństwie, owszem są tzw. "smaki dzieciństwa" ale to zupełnie coś innego. Gust kulinarny zmienia się każdemu z nas średnio co 7 lat, nierzadko o 180 stopni. Przykładów nie muszę daleko szukać, bo sama nie lubiłam nigdy pomidorowej z ryżem a teraz lubię bardzo a śniadania miałam robione codziennie, zrezygnowałam z nich w liceum bo mi się samej sobie zrobić nie chciało.. i pewnie nie jadłabym ich do tej pory, gdybym nie chciała tak mocno schudnąć

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Pokaż wiadomość
a ja se będę pisać jak mi się podoba

Stary 2014-04-15, 19:02   #378
Little_Mary
Przyczajenie

Cytat:
nie ma czegoś takiego jak wyrobienie sobie smaku w dzieciństwie, owszem są tzw. "smaki dzieciństwa" ale to zupełnie coś innego. Gust kulinarny zmienia się każdemu z nas średnio co 7 lat, nierzadko o 180 stopni. Przykładów nie muszę daleko szukać, bo sama nie lubiłam nigdy pomidorowej z ryżem a teraz lubię bardzo a śniadania miałam robione codziennie, zrezygnowałam z nich w liceum bo mi się samej sobie zrobić nie chciało.. i pewnie nie jadłabym ich do tej pory, gdybym nie chciała tak mocno schudnąć
Ale mi się wydaje, że gust kulinarny to np. "jem warzywa, ale nie lubię pomidorów czy czegoś tam jeszcze", ale "całkowite niejedzenie żadnych warzyw" to rzecz dla mnie dziwna i niepojęta i ja bym tego z gustem kulinarnym nie utożsamiała, tylko z dziwactwem wyniesionym z domu. Nie wierzę, że komuś kto w dzieciństwie jadł jako tako warzywa, nagle aż tak ekstremalnie zmienia się gust, że nie je żadnych. Ale to tylko moje zdanie rzecz jasna.
Cytat:
A Ty na nowego moderatora aspirujesz czy co, że tak upominasz kto, co i gdzie może napisać? Bądź co bądź to, co piszą dziewczyny jest związane z dietetyką, więc aż takim wielkim off-topem nie jest, poza tym wolne forum i każdy może pisać co chce, jak Ciebie ich posty nie ciekawią, to nikt nie każe czytać.
Little_Mary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 19:19   #379
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiem, że to głupie szukanie wymówki Myślicie, że na początek powinnam podskoczyć na dietę 1500 z warzywami? Ostatni tydzień jak liczyłam na internetowym kalkulatorze (mam wagę w domu do sprawdzania) oscylowałam w granicach 900-1150 dziennie. Jak czytam te jadłospisy na 1500 to mam wrażenie, że już na tym będę żreć i tyć, tyć i żreć non stop przy tym ile tam jest posiłków i rzeczy :O
koniecznie dodaj warzywa skoro kurczaka potrafisz doprawić na 100 sposobów to je też na pewno też od siebie mogę polecić dziennik posiłków podpięty do forum fitness, on wyliczy Ci zapotrzebowanie na kcal, stosunek B W i T, ale też dostarczane witaminy, minerały i mikroelementy sama z niego korzystam i szczerze polecam

Stary 2014-04-15, 19:48   #380
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Hej wszystkim
Ze zdjęciami wątek jest genialny.
Sama też na pewno czasami wam tu coś wrzucę i juz spodobały mi się niektóre wasze przepisy
Moje ulubione dania. Mam nadzieje ze nadają się na redukcję

Spaghetti z krewetkami z dużą ilością grubo mielonego pieprzu, oliwy z oliwek, natki i soku z cytryny.

Jabłka pieczone pod pierzynką płatków owsianych z cynamonem, skórka z pomarańczy, platkami migdałowymi, rodzynkami.

Jajeczka faszerowane. Szynka, szczypior, jogurt.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1397583690700.jpg (72,9 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1397583866851.jpg (74,5 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1397583986186.jpg (88,9 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1397584026834.jpg (83,5 KB, 39 załadowań)

Edytowane przez magnolia79
Czas edycji: 2014-04-15 o 19:50
magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 20:08   #381
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magnolia79 Pokaż wiadomość
Hej wszystkim
Ze zdjęciami wątek jest genialny.
Sama też na pewno czasami wam tu coś wrzucę i juz spodobały mi się niektóre wasze przepisy
Moje ulubione dania. Mam nadzieje ze nadają się na redukcję

Spaghetti z krewetkami z dużą ilością grubo mielonego pieprzu, oliwy z oliwek, natki i soku z cytryny.

Jabłka pieczone pod pierzynką płatków owsianych z cynamonem, skórka z pomarańczy, platkami migdałowymi, rodzynkami.

Jajeczka faszerowane. Szynka, szczypior, jogurt.
nie wiem czy spaghetti będzie ok na redukcję... na moje oko za dużo makaronu w stosunku do krewetek, choć nie zdziwię się, że większość osób będzie twierdzić inaczej

za to pomysł z jabłkami zapiekanymi pod pierzynką płatków jest świetny! sama często robię coś podobnego, jabłka lub gruszki faszeruje mieszanką płatków z dodatkami tyko u mnie to raczej deser, przystawka do kolacji, a nie danie. Bo tu nie ma białka, a ono na redukcji jest bardzo ważne

na zdj. moje gruszki zapieczone z płatkami gryczanymi, brie, orzechami i miodem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC09873.jpg (42,5 KB, 53 załadowań)

Stary 2014-04-15, 20:11   #382
l0st
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez l0st Pokaż wiadomość
Moje chyba P

I śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych, 1 łyzka kaszy manny, łyżka budyniu, szklanka mleka 2%, 2 jajka,gruby plaster twarogu z połową banana, łyżeczka masła orzechowego

II śniadanie: Duża grahamka, 200g serka wiejskiego 5%, dwa jabłka

Obiad: Ok. 200g piersi z kurczaka, 60g kaszy jaglanej (suchej) gotowana marchewka i kalafior, pomidor

Przekąska: pomarańcza, kawa z mlekiem

Kolacja: Jogurt nat. 200g, plaster twarogu, garstka orzechów, łyżka kakao, 3łyżki muesli,truskawki

Ocenkę proszę

nikt nie zerknie?
l0st jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 20:12   #383
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
nie wiem czy spaghetti będzie ok na redukcję... na moje oko za dużo makaronu w stosunku do krewetek, choć nie zdziwię się, że większość osób będzie twierdzić inaczej

za to pomysł z jabłkami zapiekanymi pod pierzynką płatków jest świetny! sama często robię coś podobnego, jabłka lub gruszki faszeruje mieszanką płatków z dodatkami tyko u mnie to raczej deser, przystawka do kolacji, a nie danie. Bo tu nie ma białka, a ono na redukcji jest bardzo ważne

czy makaron al dente trzeba całkowicie wyeliminować przy redukcji?
/krewetek jest sporo, one zawsze mi spadają w dół... /

gruszki wspaniałe

Stary 2014-04-15, 20:26   #384
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
czy makaron al dente trzeba całkowicie wyeliminować przy redukcji?
/krewetek jest sporo, one zawsze mi spadają w dół... /

gruszki wspaniałe
oczywiście, że nie trzeba zwłaszcza makarony pełnoziarniste są dobre na redukcji osobiście staram się tylko, żeby nie były głównym składnikiem dania, stąd ta moja uwaga. Ale jeżeli rzeczywiście krewetek było więcej to chyba jest ok ciekawa jestem jak inni ocenią

dziękuję

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ----------

Cytat:
Napisane przez l0st Pokaż wiadomość
nikt nie zerknie?
masz mniej tłuszczy niż ja na redukcji

Stary 2014-04-15, 20:36   #385
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
oczywiście, że nie trzeba zwłaszcza makarony pełnoziarniste są dobre na redukcji osobiście staram się tylko, żeby nie były głównym składnikiem dania, stąd ta moja uwaga. Ale jeżeli rzeczywiście krewetek było więcej to chyba jest ok ciekawa jestem jak inni ocenią

dziękuję
U Kasi Bosackiej wyczytałam, że porcja makaronu spaghetti to 30 szt makaronów - no przyznam, że raz policzyłam i to co miałam w ręce, to aż mi dech zaparło jeśli do tego miałaby być pierś z kurczaka, surówka to ok, ale z krewetkami, byłaby garsteczka, a to jest takie pyszne
Ale może faktycznie zmiejsze ilość makaronu, a dodam więcej krewetek.

Edytowane przez magnolia79
Czas edycji: 2014-04-15 o 20:46
Stary 2014-04-15, 20:37   #386
piotrek1994
Zadomowienie

Cytat:
Ale mi się wydaje, że gust kulinarny to np. "jem warzywa, ale nie lubię pomidorów czy czegoś tam jeszcze", ale "całkowite niejedzenie żadnych warzyw" to rzecz dla mnie dziwna i niepojęta i ja bym tego z gustem kulinarnym nie utożsamiała, tylko z dziwactwem wyniesionym z domu. Nie wierzę, że komuś kto w dzieciństwie jadł jako tako warzywa, nagle aż tak ekstremalnie zmienia się gust, że nie je żadnych. Ale to tylko moje zdanie rzecz jasna.

A Ty na nowego moderatora aspirujesz czy co, że tak upominasz kto, co i gdzie może napisać? Bądź co bądź to, co piszą dziewczyny jest związane z dietetyką, więc aż takim wielkim off-topem nie jest, poza tym wolne forum i każdy może pisać co chce, jak Ciebie ich posty nie ciekawią, to nikt nie każe czytać.

No a myślisz, że mnie ciekawi? Ale muszę niestety te posty jednak chociaż w części przeczytać,aby móc je pominąć.
To nie jest mój wymysł tylko ogólne zasady poruszania się po forum Istnieje też coś takiego jak wiadomości priv.
piotrek1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-15, 20:48   #387
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
U Kasi Bosackiej wyczytałam, że porcja makaronu spaghetti to 30 szt makaronów - no przyznam, że raz policzyłam i to co miałam w ręce, to aż mi dech zaparło jeśli do tego miałaby być pierś z kurczaka, surówka to ok, ale z krewetkami, byłaby garsteczka, a to jest takie pyszne
Ale może faktycznie zmiejsze ilość makaronu, a dam więcej krewetek.
nie wątpię

mi się zawsze wydawało, że odpowiednia porcja dla każdego z nas jest inna na opakowaniu owszem jest zawsze podana sugerowana porcja, ale dla wartości przybliżonych, zazwyczaj 2000 kcal - mogę nie mieć racji, ale tak mi się wydaje i zwłaszcza na R wypadałoby jakoś wyliczyć konkretnie ilość węgli i nie sugerować się średnimi. Pani Bosacka pewnie też podała to jako średnią Poza tym to liczenie jest straszne dla mnie od policzenia sztuk makaronu bardziej istotne są proporcje między nim a białkiem pamiętam jak na starym wątku ktoś mi policzył makaron i było podobno 10szt

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Pokaż wiadomość

No a myślisz, że mnie ciekawi? Ale muszę niestety te posty jednak chociaż w części przeczytać,aby móc je pominąć.
To nie jest mój wymysł tylko ogólne zasady poruszania się po forum Istnieje też coś takiego jak wiadomości priv.
wyluzuj
p.s mam nadzieje, że czcionka Cie satysfakcjonuje

Stary 2014-04-15, 21:15   #388
GenaM
Raczkowanie

Mnie tez jest cieżko ograniczyć makaron nawet trudniej niż słodycze ale i tak jem polowe mniej niż przed miesiącem, aż wstyd sie przyznać jaka porcje spaghetti potrafiłam zjeść! Największy sukces to brak węglowodanów na kolacje i jedzenie ostatniego posiłku ok 3 godziny przed snem a najpiękniejsze jest to, ze nie jestem głodna wieczorem!

R na jutro

07:00 kromka chleba mieszanego, jak zwykle ok 35 g z twarogiem ze szczypiorkiem

10:00 jogurt naturalny z bio-musli (3 łyżeczki), mandarynka

14:00 kromka chleba 35 g z humusem, pomidorem, kiełkami + sok świeży z jabłek z imbirem

17:00 to co dzisiaj, czyli spaghetti (musze policzyć ile nitek zjadam zostało mi mniej niż dzisiaj zjadłam, na oko 50 g) z pomidorami, kawałkami gotowanej piersi z kurczaka i ziołami

20:00 twaróg ze szczypiorkiem (mała porcja)
Stary 2014-04-15, 21:16   #389
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:

Wyślesz mi przepis na PW?

Stary 2014-04-15, 21:22   #390
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Cytat:
Wyślesz mi przepis na PW?
A czemu na priv?
Lepiej tutaj. Ja tez chętnie skorzystam

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości