|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XX - OCENA JADŁOSPISÓW
Cytat:
---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Podobno we Francji dzieci nie trzeba zmuszać do jedzenia warzyw... Ale moim zdaniem to wina rodziców...
|
|
#362 |
|
Konto usunięte
|
Przy okazji wizyt babcinych, która nie jest tak tolerancyjna jak moi rodzice w myśl zasady "jedz co chcesz i kiedy chcesz, nie to nie, z głodu nie umrzesz", przez ten jeden weekend w miesiącu zostaje mi zwykle wciśnięta zupa jarzynowa. Jak odkryła, że u nas w domu słowo "warzywo" jest obce, zwykła przyjeżdżać co weekend w lecie i robić nam miskę sałatki - ogórek/pomidor/sałata pekińska, to czasem sobie wezmę te 2-3 łyżki do obiadu, bo żal wyrzucać. Zresztą w weekendy mojej mamie się nie chce zup gotować, to sobie zamiast nich zjem te parę łyżek sałatki od czasu do czasu.
Edytowane przez 201605161428 Czas edycji: 2014-04-15 o 17:58 |
|
|
|
#363 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#364 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() cieszę się, że jej śmierć nie poszła na marne
|
|
#365 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z czego Ty chcesz chudnąć?! Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
#366 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale poważnie to uważam takie tłumaczenia, że się nie jest przyzwyczajonym do warzyw lub nie lubi za niepoważne. Jak słyszę dorosłego człowieka jak użala się nad sobą, że prawie nic nie może jeść bo "nie lubi" to aż mi się wałek kuchenny z kieszeni wysuwa według mnie nie ma co rozchodzić się nad podejściem rodziców, nawet jak było niewłaściwe, bo teraz wszystko zależy tylko od nas---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Dla Ciebie wszystko
|
|
#367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#368 | |
|
Konto usunięte
|
Całe życie ważyłam 53-55 i to była moja waga idealna
Po lekach hormonalnych i przytyciu, czuje się jak słoń, sylwetkę mam dwa razy większą niż dawniej! Wiem, że w liczbach to może nie brzmieć jakoś strasznie, ale to widać i to okropnie. Połowę bluzek upchnęłam na dno szafy, bo wstyd wyjść w takiej opinającej jak się tak wygląda :/Cytat:
I w sumie jak nikt nie przynosi warzyw, bo nikt nie lubi i nie chce kupować, to nawet nie myślę, że wypadałoby coś zjeść raz na miesiąc, dopóki ktoś przy mnie nie je sałatki. Nad jedzeniem się nie użalam, patentuje kurczaka na 1000 sposobów :P Użalam się nad tym, że mi waga stoi :P
Edytowane przez 201605161428 Czas edycji: 2014-04-15 o 18:17 |
|
|
|
|
#369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak były ogórki gruntowe to prosiłam by mama obrała i też się zajadałam... pomidory jadłam jak jabłka i bardzo lubiłam groszek zielony A do obiadu koniecznie mizeria, pomidory ze smietaną lub ogórki kiszone lub w occie... tylko jakoś buraków nie lubiłam ale to przez babcie... jej botwinka to nie była smaczna... całe liscie buraka tam pływały i bardzo tłusta była... za ciężka jak dla mnie Co za wyznanie Romans nam się szykuje
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-04-15 o 18:40 |
|
|
|
|
#370 |
|
Wtajemniczenie
|
no nie pogardziłabym kolacją w wykonaniu Dudiego
w końcu spróbowałabym batatów... i tych innych nowoczesnych wymysłów
|
#371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-04-15 o 18:40 |
|
|
|
|
#372 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() nadal się tłumaczysz, że to rodzinne, nikt nie lubi... itd. ---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- chyba, żeby siedział pod stołem
|
|
#373 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Myślicie, że na początek powinnam podskoczyć na dietę 1500 z warzywami? Ostatni tydzień jak liczyłam na internetowym kalkulatorze (mam wagę w domu do sprawdzania) oscylowałam w granicach 900-1150 dziennie. Jak czytam te jadłospisy na 1500 to mam wrażenie, że już na tym będę żreć i tyć, tyć i żreć non stop przy tym ile tam jest posiłków i rzeczy :O
|
|
|
|
|
#374 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Mi się wydaje że większość zaburzeń związanych z odżywianiem to wina rodziców.
|
|
|
|
|
#375 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
możecie chociaż nie pisać normalną czcionką??
|
|
|
|
|
#376 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Żeby nie robić offtopu wrzucę menu, które sobie wydrukowałam właśnie na jutro: - śniadanie - 100 g półtłustego twarożku ze szczypiorkiem, pomidor, kromka chleba cienko posmarowana masłem - II śniadanie - jajko na twardo z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu i szczypiorkiem, kromka chleba - obiad - 200 g chudego pieczonego schabu, dwa ziemniaki, bukiet warzyw z wody - kolacja - serek homogenizowany (150 g) Edytowane przez 201605161428 Czas edycji: 2014-04-15 o 18:42 |
||
|
|
|
#377 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Cytat:
|
|
#378 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#379 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
od siebie mogę polecić dziennik posiłków podpięty do forum fitness, on wyliczy Ci zapotrzebowanie na kcal, stosunek B W i T, ale też dostarczane witaminy, minerały i mikroelementy
|
|
#380 |
|
Irenosława Pierwsza
|
Hej wszystkim
![]() Ze zdjęciami wątek jest genialny. Sama też na pewno czasami wam tu coś wrzucę i juz spodobały mi się niektóre wasze przepisy ![]() Moje ulubione dania. Mam nadzieje ze nadają się na redukcję ![]() Spaghetti z krewetkami z dużą ilością grubo mielonego pieprzu, oliwy z oliwek, natki i soku z cytryny. Jabłka pieczone pod pierzynką płatków owsianych z cynamonem, skórka z pomarańczy, platkami migdałowymi, rodzynkami. Jajeczka faszerowane. Szynka, szczypior, jogurt.
/Jestem pianą, która opływa i zapełnia bielą najdalsze krawędzie skał; jestem także dziewczyną, tutaj, w tym pokoju./ Fale - Virginia Woolf Edytowane przez magnolia79 Czas edycji: 2014-04-15 o 19:50 |
|
|
|
#381 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za to pomysł z jabłkami zapiekanymi pod pierzynką płatków jest świetny! tyko u mnie to raczej deser, przystawka do kolacji, a nie danie. Bo tu nie ma białka, a ono na redukcji jest bardzo ważne![]() na zdj. moje gruszki zapieczone z płatkami gryczanymi, brie, orzechami i miodem
|
|
#382 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
nikt nie zerknie?
|
|
|
|
|
#383 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
/krewetek jest sporo, one zawsze mi spadają w dół... /gruszki wspaniałe
|
|
#384 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
osobiście staram się tylko, żeby nie były głównym składnikiem dania, stąd ta moja uwaga. Ale jeżeli rzeczywiście krewetek było więcej to chyba jest ok ciekawa jestem jak inni ocenią dziękuję ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- masz mniej tłuszczy niż ja na redukcji
|
|
#385 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
jeśli do tego miałaby być pierś z kurczaka, surówka to ok, ale z krewetkami, byłaby garsteczka, a to jest takie pyszne Ale może faktycznie zmiejsze ilość makaronu, a dodam więcej krewetek.
/Jestem pianą, która opływa i zapełnia bielą najdalsze krawędzie skał; jestem także dziewczyną, tutaj, w tym pokoju./ Fale - Virginia Woolf Edytowane przez magnolia79 Czas edycji: 2014-04-15 o 20:46 |
|
|
|
|
#386 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No a myślisz, że mnie ciekawi? Ale muszę niestety te posty jednak chociaż w części przeczytać,aby móc je pominąć.To nie jest mój wymysł tylko ogólne zasady poruszania się po forum Istnieje też coś takiego jak wiadomości priv.
|
|
|
|
|
#387 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mi się zawsze wydawało, że odpowiednia porcja dla każdego z nas jest inna na opakowaniu owszem jest zawsze podana sugerowana porcja, ale dla wartości przybliżonych, zazwyczaj 2000 kcal - mogę nie mieć racji, ale tak mi się wydaje i zwłaszcza na R wypadałoby jakoś wyliczyć konkretnie ilość węgli i nie sugerować się średnimi. Pani Bosacka pewnie też podała to jako średnią dla mnie od policzenia sztuk makaronu bardziej istotne są proporcje między nim a białkiem![]() ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
![]() p.s mam nadzieje, że czcionka Cie satysfakcjonuje
|
|
#388 |
|
Raczkowanie
|
Mnie tez jest cieżko ograniczyć makaron
nawet trudniej niż słodycze ale i tak jem polowe mniej niż przed miesiącem, aż wstyd sie przyznać jaka porcje spaghetti potrafiłam zjeść! Największy sukces to brak węglowodanów na kolacje i jedzenie ostatniego posiłku ok 3 godziny przed snem a najpiękniejsze jest to, ze nie jestem głodna wieczorem! R na jutro 07:00 kromka chleba mieszanego, jak zwykle ok 35 g z twarogiem ze szczypiorkiem 10:00 jogurt naturalny z bio-musli (3 łyżeczki), mandarynka 14:00 kromka chleba 35 g z humusem, pomidorem, kiełkami + sok świeży z jabłek z imbirem 17:00 to co dzisiaj, czyli spaghetti (musze policzyć ile nitek zjadam zostało mi mniej niż dzisiaj zjadłam, na oko 50 g) z pomidorami, kawałkami gotowanej piersi z kurczaka i ziołami 20:00 twaróg ze szczypiorkiem (mała porcja)
|
#389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyślesz mi przepis na PW?
|
|
#390 |
|
Irenosława Pierwsza
|
A czemu na priv?
![]() Lepiej tutaj. Ja tez chętnie skorzystam
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.

)

Po lekach hormonalnych i przytyciu, czuje się jak słoń, sylwetkę mam dwa razy większą niż dawniej! Wiem, że w liczbach to może nie brzmieć jakoś strasznie, ale to widać i to okropnie. Połowę bluzek upchnęłam na dno szafy, bo wstyd wyjść w takiej opinającej jak się tak wygląda :/
tylko jakoś buraków nie lubiłam ale to przez babcie... jej botwinka to nie była smaczna... całe liscie buraka tam pływały i bardzo tłusta była... za ciężka jak dla mnie