|
|
#811 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
a na weselicho no by już trzeba było bo wymagania pewnie będą wygórowane
|
|
|
|
|
#812 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ha witaj w klubie u mnie tak samo, nie wiem co mam z tym dzieciatkiem moim zrobić ![]() Wszystkiego bajecznego Piotrusia i Franka |
||
|
|
|
#813 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
za poprawę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#814 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chwaliłaś to teraz masz ![]() No i gratki za 2 miesiące, myśmy skończyli w środę - z wagą 5,2 kg ![]() A nosidło to Ergobaby? Będziecie nosić małego już teraz czy dopiero jak będzie trzymał główkę? Ja się nadal zastanawiam, chyba najpierw wypożyczę żeby sprawdzić czy nam się podoba... Daj znać koniecznie. Jest tak wkładka dla niemowlaka? Cytat:
![]() 2. Mój wolny jeszcze ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Aż z tego wszystkiego lumpa odwiedziłam i nakupowałam trochę nowych rzeczy A z racji tego że ostatnio co tydzień jestesmy u lekarza (kolejny raz przesunięte szczepienie) to ważymy się regularnie i mierzymy no i Gucio w tydzień rośnie na długość o 1 cm i przybiera ok 300 g Cytat:
![]() 2. Szkoda że TZ tyle pracuje, ominie go wiele niestety... No ale cóż, życie...Cytat:
Żadnych kolek, żadnego bólu brzuszka... Co do ubierania, to Gucio śpi w pajacach, a w dzień najczęściej body i spodenki. Ale dopiero po ok 6 tygodniach zaczęliśmy rozróżniać ubrania nocne i dziennie, wcześniej cała dobę leżał w pajacykach, ew. body + półśpiochy. A swoją drogą natknęłam się na taki wątek odnośnie przegrzewania dziecka: http://forum.gazeta.pl/forum/w,572,1...nocy_.html?v=2 Poczytałam i mam wrażenie że chyba wyrodna jestem bo Gucia tak cienko ubieram W nocy tylko pajacyk (jak był noworodkiem to pod pajaca szło jeszcze body), śpi w beciku i czasem jak zimniej to nakrywam jeszcze cienkim kocykiem. W pokoju ok 20 stopni.A czytam, że dzieci kilkumiesięczne poubierane w body, pajacyk, śpiworek i kocyk w pokoju 24-25 stopni Aha, a zakładacie już dzieciaczkom body z krótkim rękawem? Bo mam tego trochę i się zastanawiam kiedy je założyć. Żeby w samym krótkim rękawku to za zimno chyba jeszcze? Chyba że krótki rękawem i sweterek? A poza tym to dziecko nauczyło mi się samo zasypiać w łóżeczku. TZ po wczorajszej kąpieli i karmieniu odbeknął go i nosi go na rękach a Gucio oczy jak 5 zł. Wzięłam, odłożyłam do łóżeczka, dałam smoka i za 2 minuty Gucio spał
|
|
#815 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas też w dzień Oski się aktywny zrobił Brakuje mi pomysłów jak mu urozmaicić dzieńCytat:
|
||
|
|
|
#816 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#817 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja bym chyba poszła jednak do tego internisty - wykończysz się. A nóż poleci coś na dobry sen. Może picie melisy? Cytat:
Cytat:
Cytat:
dla męża, że się wywiązuje z obowiązków ![]() Cytat:
Wystarczy mu noszenie, bo pewnie zmieniasz pozycje często: na brzuszku, na ramieniu, klasycznie itd. Możesz jej śpiewać, tańczyć w rytm muzyki Moja uwielbia tańczyć ze mną Cytat:
![]() Cytat:
![]() My szczepiliśmy 5w1 Brawo za coraz lepsze KP. Cytat:
Centymetrów nie wiem A z jakiegoś powodu psychologicznego przebierasz po nocy w inne ciuszki czy ot tak? Zastanawiam się, czy Wy zakładacie inne ciuszki w dzień i w nocy, bo to jakiś element rytuały czy dla własnego patrzania? U nas Ulka śpi tylko w pajacy lub body+półśpiochy i bawełniany kocyk złożony na 2, więc jeszcze cieniej. Rożek użyliśmy raz do tej pory ![]() Ja zakładam jak ja sama idę w podkoszulku, a na to jakiś sweterek, kaftanik czy coś lekkiego. |
|||||||||
|
|
|
#818 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Znam to z punktu widzenia dziecka, bo mój tata zakładał firmy jak byłam mała. To czego Ci życzę to aby miał dużo szczęścia i chociaż jakieś pieniądze z tego były i aby na tyle rozkręcił interes żeby mógł zrobic sobie czasem urlop. |
|
|
|
|
#819 | |
|
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#820 | |
|
Moderator
|
Cytat:
![]() A na dzien wydaje mi sie ze juz niepowaznie w pajacu wyglada i przebieram go w body + polspiochy, bo rano ma dobry humor
|
|
|
|
|
#821 | |
|
Zadomowienie
|
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
To kciuki żeby Stasiowi się poprawiło jak najszybciej ![]() Moze jakieś bardziej doświadczone dziewczyny cos by doradzily z zajmowaniem sie maluchem :p ---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- [QUOTE=mmhym;46339862] U mnie Ulka też w podobnym wieku zaczęła super spać Wystarczy mu noszenie, bo pewnie zmieniasz pozycje często: na brzuszku, na ramieniu, klasycznie itd. Możesz jej śpiewać, tańczyć w rytm muzyki Moja uwielbia tańczyć ze mną Ja ostatnio spakowałam roz 56 i miałam tam pajacyka w roz. 50, który Ulka nosiła nawet nie tak mało i się spłakałam jak do niej przyłożyłam ![]() /QUOTE] Dzięki za rady Ja to sie tak strasznie nieporadnie czuje zajmując sie małą :/
Edytowane przez tygrysek83 Czas edycji: 2014-05-07 o 12:02 |
|
|
|
|
#822 | ||
|
Zakorzenienie
|
mariola pisała wczesmiej ze tak moze sie dziac, ilosc produkowanego mleka w ciagu doby zmienia sie i najmniej jest własnie wieczorami
![]() Limonka1987 to teraz musisz wrzucic na luz ![]() Cytat:
Cytat:
beksa sie wlaczyła...
|
||
|
|
|
#823 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ubieram body na długi i półśpiochy ( i tylko ze względu na szerokie pieluchowanie ). Jak jest cieplej to rampers. Czasem pajac. No i przykrywam kocykiem ![]() krótki rękaw też zakładam jak są cieplejsze dni
|
|
|
|
|
#824 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale wczoraj dostał elegancka koszulkę od cioci ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#825 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Ja mam tylko body z krótkim
I dwie pary kaftaników, ale bardzo rzadko zakładam. ![]() Niby jest zasada, że jedną warstwę więcej niż my, no ale wczoraj było tak gorąco, że chętnie na golasa bym leżała, ale nie wypada, więc Ola ma wtedy tyle warstw co ja :P Ale wiecie, że ja taka jestem więc... Kupiłam jej ostatnio dwie pary krótkich spodenek, żeby na spacerach w samym body nie jeździła, a ostatnio jak byłam w ogródku to leżała w samym bodziaku na krótki, bo jak dla mnei było upalnie. Cytat:
![]() Może faktycznie wdał się w Ciebie Własna firma, to super pomysł, ale będę szczera... nie teraz Cytat:
![]() Cytat:
poza tym w lumpach moich nie ma np półśpiochów a body kupiłam tańsze nowe ![]() Cytat:
![]() Ja zakładam po kąpieli wieczorem to, co będzie nosiła cały następny dzień, nie chce mi się znowu jej przebierać rano ![]() Cytat:
tzn nie wiem, bo nie pamiętam ale mama mi opowiadała.Cytat:
jeśli nigdzie nie wychodzimy to siedzi cały dzień w tym pajacu, jak gdzieś idziemy to przebieram.
|
|
#826 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a jak dzisiaj? Cytat:
za szybką poprawę Cytat:
Cytat:
![]() a to wy przebieracie na noc? Bo ja po kąpieli zakładam ubranko i ono starcza aż do kolejnej kąpieli chyba ze się pobrudzi ![]() nie traktuje czegoś jako piżamki na noc. Mój śpi we wszystkim, np dzisiejszą noc przespał w spodenkach i skarpetkach
|
|||||
|
|
|
#827 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Dzisiaj wporzo Cytat:
|
|
#828 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
żeby szybko przeszło ! Cytat:
za dwa miesiące i a piękną wage!Cytat:
w dzień spodenki body z krótkim plus bluza/bluzka z długin rękawem ![]() Cytat:
![]() moja głodomorra sie budzi więc szybko pokłóciłam sie z Tżtem dziś, ale mniejsza o to zastanawiałam sie wczoraj jak Was czytałam kiedy mój dzieć obudzi sie tylko dwa razy w nocy i wczoraj po karmieniu o 20 i co prawda krzyku chyba do 21.30 moje dziecko wstało na karmienie o 2 i pozniej przed 6 i dospała z Nami do 9tej (odpukać i nie przechwalam!)![]() ja musze sie zapisac do dentysty i odebrać pesel bo przecież nie ma komu no i jutro na usg bioderek. Miłego Dnia wszystkim ![]()
|
|
|
#829 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, dziekuje za przytulaski
nie zacytuje was wszystkich, bo maruda juz jeczy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() po kapieli przebiram Marco w pizamke (pajacyk + body z krotkim), spi pod serdnim kocykiemrano go przebieram sama tez nie chodze w pizamie w dzien, codziennie tez zakladam czysta, bo sie przewaznie spoce, to juz nie zaloze jej drugi raz ![]() mysle, ze zawsze cos sie uleje, poslini itp., nie chcialabym, aby moje dziecko chodzilo w czyms takim caly dzien Marco niestety ciagle zmarzluszek, ubieram go w ubranka na 50cm, wazy 3560g. Bywa, ze ubrany w body, pajacyk i pod cienkim kocykiem jest chlodny w nocy, a w pokoju okolo 20 stopni. Ubolewam, bo chcialabym sie przerzucic na spiworek. U mnie nie ma upalow ostatnio zazwyczaj 14 stopni w dzien. Wiec na spacer ubieram go w body, pajacyk, rozpinany sweterek, (lub body bluzka, spodenki) przykrywam kocykiem z millou, czasami jeszcze jednymcienkim pod spodem. Nie nosimy czapek. Na rozmiar 50cm jeszcze nie ma takich fajnych ciuszkow typu spodenki, wiec czesto w domu nosi pajacyki, ale na wyjscia juz nie. Zreszta na 56cm tez nie mam za duzo dziennych spodenek, bluzek Za to kupilam rampersow na lato ![]()
|
|
#830 |
|
Zakorzenienie
|
Co do ubierania, po tym co zobaczyłam wczoraj na spacerze, postanowiłam już nie zaglądać do innych wózków i się nie przejmować.
Pogoda była piękna, dla mnie upał, pełne słońce, zero wiaterku. Ola w body na krótki rękaw i półśpiochach. Mijam trzy dziewczyny z wózkami-gondolkami, myślę sobie fajnie, wybrały się razem na spacer, patrze na te wózki i własnym oczom nie wierze ![]() Czapki, kombinezony grube z kapturami naciągniętymi na głowę i koce takie polarowe grube pod samą szyję po tym już mam dość i patrzę na siebie i tyle,może i za cienko ubieram moje dziecko, ale już ktoś kiedyś pisał, że lepiej jest wyziębić, niż przegrzać ![]() Ja mam jeden rampers na lato, ale podobają mi się i chyba zainwestuję w więcej
|
#831 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
brawa za wagę i jestem ciekawa wyglądu ubranka na chrzest pokaż bo my się musimy spieszyć z zakupem brawa dla Franka i Piotrusia za 2 miesiące!! Cytat:
mojemu smakowało bebiko. Koszt 3zł za buteleczkęa jak będziesz dawać mm to aj bymz robiła tak: cyc, butelka, lulanie (oby był spokojny i chciał spać ) i metoda 753. Co Ci się uda ściągnąć to możesz później zebrać na karmienie zamiast mm. Ja jak ściągałam tą metodą to mi się rozkręciła laktacja ale tylko w 1 cycku ( w tym z którego lepiej leciało) ale może za krótko ściągałam bo mi aż tak nie zależało, bo się względnie najadał Cytat:
mój też już w rozmiar większy wskoczył, a ja byłam w szoku bo są na styk a Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() klask i:ja biorę 5w1 bo 100zł mogę wydać a przynajmniej nowsza generacja Cytat:
tak zakładam jak jest ciepło ![]() no tak, polansujecie się już dasz zdjęcie w sukieneczce?![]() Cytat:
![]()
|
||||||||
|
|
|
#832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#833 |
|
Zakorzenienie
|
a ja wczoraj swoej przegrzałam, wychodziła rano (miałam taki zamiar wyjśc rano) bo szłam na badania krwi a później na miasto, a że u nas mrozik złapał to stwierdziłam że ubiorę w końcu jedną śliczną kurteczkę pikowaną którą kupiłam w lumpie a nie ubrałam ani razu. Do tego nałożyłam drugie spodenki i skarpetki z myślą że już dziecka nie przykryje bo mu będzie dobrze, no ale jak się zebrałam to się okazało że już calkiem ciepło i trzeba było rączki wyciągnąć ale nie schowałam kurteczki coby było widać że taka ładna
a właśnie wczoraj jak szłam rano to babeczka też miała dziecko trochę starsze od mojego i ubrane bylo w gruby zimowy kombinezon (tak wyglądało ) a tak jeszcze się chce spytać. Moja mama mi właśnie powiedziała że male dzieci nie mają w pełni rozwiniętych uszek (cokolwiek to znaczy) i dlatego trzeba im czapeczki ubierać i coś tam mówiła że trzeba później tez uważać (już nie pamiętam ) czy to możliwe że dziecko ma nierozwinięte uszy? Przecież ma ucho całe ładne nic im nie brakuje więc o co chodzi?
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje! Edytowane przez monkaa321 Czas edycji: 2014-05-07 o 13:40 |
|
|
|
#834 |
|
Zakorzenienie
|
Wybaczcie, że znów wracam do tematu szczepień, ale mam pytanie ile kosztowały was szczepionki skojarzone? I jakim preparatem szczepione były wasze dzieci pentaximem czy infanpixem?
Jeśli zdecyduje się na ten wariant szczepień to muszę przy kolejnych szczepieniach również brać te skojarzone szczepienia, prawda? Wg programu szczepień do lat 2 ta płatna alternatywa to 4 dawki, prawda? nie mówię o rota i pneumokokach |
|
|
|
#835 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam pojęcia o co chodzi może chodzi o to by nie stały? Dzieci nie czują, że mają podwinięte uszko i jak często leży na podwiniętym to stoi ![]() Cytat:
![]() Tak,później podobno trzeba cały czas skojarzonymi. Dobra zerknęłam: mam infanpix
Wszelkie piękno rodzi się w bólu. Edytowane przez Ela87 Czas edycji: 2014-05-07 o 14:02 |
||
|
|
|
#836 |
|
Zakorzenienie
|
Szukam cos na lato ala bandany dla Marco na glowe, a znalazlam takie cos i pomyslalam sobie, ze Ela bylaby zachwycona
|
#837 |
|
Zakorzenienie
|
5w1 za 110zł. Jeszcze nie byłam na szczepieniu to nie wiem
Ela ale mamie chodziło chyba o przewianie w tym kontekście. A co do zaginania uszka to mój chyba będzie mieć odstająco bo nawet jak ja mu je poprawiam to jemu i tak odstają płatki ale mężowi też odstają trochę to może juz taka genetyka
|
|
|
|
#838 | |
|
Zakorzenienie
|
Chce to mieć
![]() Pokaże tż, też pewnie mu się spodoba ---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Cytat:
![]() Ja tam patrze na Mariole
|
|
#839 | |
|
Zakorzenienie
|
a nie podwijaja wam sie te bluzeczki jak bierzecie dzieci? bo ja mam dzisiaj i mnie troche trafia
---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Mariola Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:22 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- dobra. zapytalam sie mamy o co jej dokladnie chodzilo ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- odpisała ze to o "nawianie do uszu" jej chodzi |
|
|
|
|
#840 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mam tyle fajnych ciuszków "dziennych" ze mi szkoda ich nie założyć. A na noc nie będę go ubierać w spodenki grubsze typu dżins czy sztruks, albo w bodziaki z kołnierzykiem itp ![]() I zauważyłam duży plus tego przebierania - przyzwyczaił się i przestał płakać i histeryzować podczas ubierania. Nawet po kąpieli jest już lepiej, nie wrzeszczy jak do tej pory, tylko po kilku minutach się niecierpliwi jak się matka za bardzo guzdrzy. Cytat:
Pytałaś kiedyś ile Gucio wciąga mm na dobę - 6 razy po 150 ml a ostatnio na noc robię 180 ml. Nie wiem czy nauczył się tak ssać ten smoczek smoczek, bo z reguły zjedzenie butli trwało ok 10-15 minut, a teraz 3-5 minut ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:16.

. Poza tym z dnia na dzień robi się coraz mądrzejsza
.
.
Rośnij zdrowo i wesoło choć i tak już kawał chłopa z Ciebie
biedny Staś
bo wymagania pewnie będą wygórowane 
sto lat 

ubieram body na długi i półśpiochy ( i tylko ze względu na szerokie pieluchowanie ). Jak jest cieplej to rampers. Czasem pajac. No i przykrywam kocykiem 
) i dzisiaj w chwili wieczornego wydziwiania przy cycku mu to dalam - wtrabil do dna i chcial wiecej. Czyli chyba jednak to dokarmianie jest mu potrzebne.
klask i: