Mama sobie wizażuje, ja coś dorwę i popsuję! Mamy IX-X 2013, cz. X - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części
Wrześniowo-październikowe mamusie 2013 2 7,14%
Mama sobie wizażuje, ja coś dorwę i popsuję! 0 0%
A ja śmiało już raczkuję, mama mnie nie upilnuje 5 17,86%
Chłopaki-Przystojniaki, Dziewczynki-Młode Damy,a przed Nami Pierwszy Dzień Mamy 13 46,43%
Mama znów na zlocik jedzie, zaraz ruszy pierwsze dziecię 0 0%
Coraz większy sobie rosnę, a tu zlocik jest na wiosnę 2 7,14%
Moja mama kocha mnie, a ten czas tak szybko mknie 6 21,43%
Głosujący: 28. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-08, 19:41   #1291
czaszka_
Zakorzenienie

Dot.: Mama sobie wizażuje, ja coś dorwę i popsuję! Mamy IX-X 2013, cz. X

Ja dzis bylam rano na badaniach, ogolne tsh i watrobowe i w poniedzialek zobaczymy co to ze mna sie dzieje
potem bylismy u mojej babci chwilke bo ma dzis imieniny a pozniej odstawilismy małą tesciowi i pojechalismy z tztem do ortodonty.
I bedziemy miec oboje aparaty ale u mnie to jakas gorsza sprawa bo mam podobno strasznie mala szczękę i przez to mam maly nos i problemy z oddychaniem nosem i ze aparat moze nie wystarczyc i bedzie trzeba zrobic operacje i po zalozeniu aparatu po jakis 2 miesiach sie okaze czy ma sens go nosic czy to nic mi nie da

zapomnialam sie pochwalic ze mala juz nie tylko na macie obraca sie wogol wlasnej osi ale tez juz pełza do przodu

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
mieszkamy na ostatnim piętrze

także kto wie
poszlo po rurach

Nasz skarb...Julka... 06.10.2013

czaszka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 19:43   #1292
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Cytat:
w mojej klatce na 8 mieszkań
4 ciężarne , ja i sąsiadka urodziłyśmy w październiku 2013
śmieję sie do Tż że ja pierwsza w ciąże zaszłam więc może pozostałe to za jego przyczyną
to fajnie bedziesz miała towarzyszki na spacery mi nudno samej spacerować
moja jedna sąsiadka urodziła 2 miesiące przede mną ale ona wcale nie chodzi na spacery, normalnie ani razu jej nikt nie widział spacerując, za to często wózek wystawia na podwórko, babcia się dowiedziała że ona nie chce brudzić kółek bo mały śpi w wózku w nocy w ich sypialni
dlatego musimy człapać w trójkę, ja, Leo i pies

Czekamy na dzidziusia
Poziomkowa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 19:46   #1293
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poziomkowa89 Pokaż wiadomość
moja jedna sąsiadka urodziła 2 miesiące przede mną ale ona wcale nie chodzi na spacery, normalnie ani razu jej nikt nie widział spacerując, za to często wózek wystawia na podwórko, babcia się dowiedziała że ona nie chce brudzić kółek bo mały śpi w wózku w nocy w ich sypialni
teraz to tylko siedzą na ławce na patio i marudzą że ciężko im już brzuchy nosić
a ja im mówię :cieszcie się chwilą spokoju
tak serio to już po cichu zazdroszczę

07-04-2015 Kamiś

Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 19:48   #1294
vea7
Zakorzenienie

Dziękuję za brawa, wszystkie przekazane

tassia, jak najbardziej jestem chętna na więcej
Obcych się nie boi, ale jak wychodzę z pokoju to jest natychmiast syrena
Jupiiiiiii

Ewacia, brawa za ząbka Oby wszystkie tak szły

Lola, c'nie W głowie się nie mieści...

papalinka brawa dla Oli
Janek porzucił próby raczkowania... czołga się, jak czegoś chce i dzielnie ćwiczy wspinanie i stanie. Mam takie dziwne wrażenie, że raczej czai się na chodzenie, niż raczkowanie Na czworaka czasami się buja albo klęczy, przesuwać niczego nie chce.

kaska

Larysa gratuluję ząbka

pszczoua, oby łagodnie przeszło

Poziomkowa, poka rampki, bo też się na nie czaję
Body z krabem fajne jest - mam też z wielorybem I o dziwo jakość niezła, musiałam odplamić z marchewki i marchew zeszła, a kolor nie

Mogę mieć inne, bo kupowałam stacjonarnie - bardziej chodziło mi o to, że kształty te same

Amelka, ja też mam, ale nie z lwem, tylko ten nowy "na jednej nodze" Piorę normalnie w pralce, na delikatnym, ale zapinam go w poszewkę.

monia, dziękuję za info, muszę się w takim razie z Młodym wybrać, bo na razie widziała go tylko dermatolog w LM.
Też zmieniłam na Jelp, potem na Dzidziusia, ale wróciłam do Loveli, bo nic się nie działo, a jakoś bardziej mi pasuje.

rusałko
Nie bardzo... to znaczy spał między 7 a 8.30, potem teściowej na spacerze i teraz padł Bartkowi, także ten teges... Dobrze chociaż, że na rehabilitacji sobie odpoczęłam

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 19:48   #1295
czaszka_
Zakorzenienie

u nas jutro jest polska noc kabaretowa i tz ma wolne i nawet bilety sa jeszcze dostepne a mnie nie stać ale bym poszła

Stary 2014-05-08, 19:50   #1296
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Cytat:
teraz to tylko siedzą na ławce na patio i marudzą że ciężko im już brzuchy nosić
a ja im mówię :cieszcie się chwilą spokoju
tak serio to już po cichu zazdroszczę
jak wspomnę koniec ciąży to im współczuję ja to urodziłam w 42 tyg ciąży, mam nadzieję że z drugie nie będzie tyle czekać
Jak będę Leosia tachać to myślę że nie donoszę do 40tygodnia
tylko chciałabym mieć pewność że zrobią cesarkę, to że teraz miałam cc to nie jest już wystarczające wskazanie prawda? wie ktoś coś na ten temat?
bo ja sprzeczne opinie słyszę...
lecę robić pazury, trzeba się jakoś prezentować

Czekamy na dzidziusia
Stary 2014-05-08, 19:55   #1297
agusiamaskota
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak tż przyjdzie o w miarę młodej godzinie do domu to zrobię dziś sobie żele, tylko nie wiem czy koralowe, czy miętowe

mam siostrę w wieku szkolnym i uważam że nie jest to takie drogie książki 300zł, a reszta już kupując rozrzutnie z 200, to wydatek raz na rok, poza tym podręczniki mają być wypożyczane
moim zdaniem te boksy typu wesoła szkoła to głupota, ile Pola miała tego do dźwigania, masakra!
co do wycieczek, to powiem szczerze, że mó brat (tegoroczny maturzysta) nie miał w ogóle wyjazdów kilkudniowych, a wyjazdy do kina czy muzeum to max 50zł, moim zdaniem wynika to z tego że rodzice wolą te 500zł dołożyć do puli rodinnych wakacji, niż wysyłać każde dziecko w inną stronę... U nich w klasie nikt nie chciał tych wycieczek więc nie organizowali. Teraz Pola jest w 4 klasie więc teoretycznie już by powinni mieć jakąś z noclegiem a też nie robią bo nikt nie wykazuje na to chęci

czyli tą wajchą się to odblokowuje? boję się tego muszę zmierzyć mój ulubiony gar ile ma litrów i pójdzie w odstawkę

1000zł??? no może da się tyle wydać na zeszyty i książki ale moi zdaniem to gruba przesada...
Pracuję przez wakacje w antykwariacie, więc wiem ile ludzie potrafią wydać na książki... Często mi ich żal jak widzę matkę z czwórką dzieci, nie przelewa się im w domu, jeszcze mi się żali jak to jest drogo - jakby to ode mnie zależało. Sporo jest przypadków, że matka ma dziecko w klasie IV - kiedy to jest po reformie i musi kupić komplet nowych książek - 650zł (w tym same podręczniki do języka obcego 100zł i ćwiczenia, przeważnie po dwie części 200zł). To samo tyczy się teraz klasy VI - tylko nowe książki. Liceum też po reformie - do klasy III tylko nowe książki. Mam siostrę w LO, akurat idzie nowym programem, więc też wiem ile to kosztuje, podręcznik do przedmiotu zawodowego to również koszt 60zł, a takich przedmiotów jest czasem 6. Ludzie coraz rzadziej kupują książki używane - powód? Inni nie oddają książek, bo trzymają dla rodziny, albo bo za mało płaca. A efekt jest tego taki, że potem jest za późno, bo jest po reformie i książki trafiają do kosza. Sporo ludzi przychodzi oddać książki, które były aktualne 10, 20 lat temu i nie mogą zrozumieć tego, że są już nieaktualne.
Znam szkoły gdzie wymaga się od uczniów zeszytów wyłącznie w twardej okładce, a to jest też koszt i ciężar w plecaku. A co do wycieczek - u nas było sporo wyjść do kina, do muzeum, do teatru, opery. Może zależy to od regionu w jakim się mieszka. Obie moje siostry były na wymianie międzyszkolnej i na praktykach w Irlandii.

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------

Cytat:
Napisane przez czaszka_ Pokaż wiadomość
u nas jutro jest polska noc kabaretowa i tz ma wolne i nawet bilety sa jeszcze dostepne a mnie nie stać ale bym poszła
Ja też bym poszła

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Cytat:
jak wspomnę koniec ciąży to im współczuję ja to urodziłam w 42 tyg ciąży, mam nadzieję że z drugie nie będzie tyle czekać
tylko chciałabym mieć pewność że zrobią cesarkę, to że teraz miałam cc to nie jest już wystarczające wskazanie prawda? wie ktoś coś na ten temat?
Raczej będziesz miała CC.
Ja też Maję urodziłam tydzień po terminie Dziewczyna - musiała się wystroić

Mama foka
Skalpel 46/100 -> nike run
agusiamaskota jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:31   #1298
ja :)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
My już dawno mieliśmy z tż teorię, że to na ile dziecko dobrze śpi w nocy jest mocno uzależnione od tego, na ile my jestesmy padnięci, bo wtedy nie słyszymy ruszania się, tylko dopiero jak włączy syrenę
My też taką mamy. Dlatego koniecznie chce władować Pole do drugiego pokoju jak tylko bede miec taką możliwość

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość
gdzie się będziecie urlopować?
Jedziemy do Calistoga - miasteczko w północnej Napa Valley TZ będzie pił wino (w końcu winnice dookoła) a ja będę się wygrzewać w basenach termalnych (albo pływać w zwykłych z Polą )

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość
ja jak/z czym masz zamiar podać awokado?
Samo łyżeczką zblendowane. Dodaje kilka kropel soku z cytryny. Smakowało ale szału nie było (największy szał póki co jest na brzoskwinie ). Jak zacznie sama siedzieć to mocno dojrzałe będe jej kroić w kosteczki malutie i podawać żeby sama jadła.

pszczoua, za pełzanie dla Julka Biedna dracena
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 20:59   #1299
kaska87
Zakorzenienie

a ja na poprawę humoru zrobiłam sobie jogurt naturalny z kaszką holle i ananasem i zasiadam przed tv i oglądam eurowizję

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 21:01   #1300
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
mieszkamy na ostatnim piętrze

także kto wie
Chodziłaś po bloku i zarazalas

Cytat:

Och mi też by się przydało jakieś towarzystwo. Blok obok jest babka ma córkę około 3letnia i niedawno urodziła drugie dziecko. Ale jest sporo starsza ode mnie, a przynajmniej wygląda mi na taką poważną, a w bloku na przeciwko też jest młoda dziewczyna z wózkiem ją często widzę, może miesiąc albo dwa miesiące urodziła po mnie, ale jest chyba nieśmiała a nie chce jej wystraszyć. Więc w dalszym ciągu chodzę z mym synem bez innego towarzysza nie licząc czasem tżta.

Cytat:

Chętnie sama bym się wybrała

Cytat:
A dlaczego ci zależy na cc? Sn jest super

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 21:04   #1301
anutka171
Rozeznanie

Melduje sie

Moj Jakub od godziny zasypia i cos nie bardzo mu to wychodzi ciagle tylko wola bababa bababbbbbbaaaaaaaa, wiec stwierdzilam, ze zaraz go spakuje i jej wysle
nie wiem dlaczego tak, bardzo malo spal w dzien, wiec myslalam, ze szybko usnie, slanial sie przed kapiela, a tu takie klocki...

od wczoraj sie nie karmimy. Jakub byl niebardzo zainteresowany cycem, wolal np. przyssac sie do reki, pomimo glodu a tam nie znajdowal cyca, wiec delikatnie mowiac sie denerwowal.
tak sie tylko zastanawiam co z pokarmem? nie karmilam juz 48 godzin, nioe czuje zadnego bolu, nie robi sie zaden zastoj, piersi nie sa pelne.
wiec nic nie sciagam, dobrze robie?

a i mam problem
otoz cwicze sobie od przeszlo 2 miesiecy. najpierw byla mel b, pozniej shred, a teraz robie 2 tydzien body revolution. od kilku dni pobolewaly mnie nogi w kostkach, a dzis zauwazylam, ze sa porzadnie spuchniete

macie jakis pomysl, dlaczego? co mozna na to poradzic? nie chcialabym przerywac cwiczen
czy mogl sie do tego przyczynic fakt, ze czasem cwicze bez obuwia, na bosaka? ale jestem zla
Stary 2014-05-08, 21:07   #1302
pszczoua
Zakorzenienie

Tassia to oby szybko pojawilo sie male tassiatko Kciuki za siostrzyczke dla Macka

Madziuchna czytalam o tym ospa party. To ktora chetna? Zapraszam na polnoc kraju

Dziekujemy z Julkiem za brawa za pelzanie i zyczenia zdrowka. Pediatra przepisala syrop uspokajajacy i przeciwswiadowy na sen - Hydroxizinum. Podalam i zaczelam zalowac bo doslownie zwalil go z nog. Nawet nie chcial cycka przed zasnieciem... No i oczywiscie naczytalam sie w necie opinii i juz sie schizuje i chyba mu go wiecej nie podam...
Stary 2014-05-08, 21:09   #1303
kaska87
Zakorzenienie

Anutka o kurczaki, nie wiem co to może być może nie robisz rozgrzewki i tak się dzieje- może Matal cos poradzi

na szybko pognałam do h&m i kupiłam młodemu fajne skarpetki z abs'em bo on się ślizga po panelach/kafelkach jak wstaje

czy któreś z Waszych maluchów ma cały czas zimne stopy? mój tak... ubieram mu skarpetki- grube, papcie takie skarpetowe, może taka uroda bo ja też tak mam nawet jak mi gorąco

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2014-05-08 o 21:10
Stary 2014-05-08, 21:09   #1304
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Już po, chyba nieźle, bo 2 kartki a4 zapisała
kiedy dadzą znać? Nadal trzymam kciuki
Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
mam zielone swiatlo na Zośkę
super
Stary 2014-05-08, 21:10   #1305
Madziuchna27
Zakorzenienie

Łeeee, ja szczerze nienawidzę kabaretów!

Też przełączyłam na Eurowizję, ale zaraz polecę pod pry i dopiero wtedy bede paczeć (mam nadzieję, że Donatan sratan nie wystąpi do tego czasu ). Ech, pamiętam, jak Edzi kibicowałam z rodzicami lata temu

Miałam dziś zacząć 6 week 6 pack, ale zacznę od jutra

Kaśka, Ty pisałaś o cenach słoików w Ross, si? O fuck, rzeczywiście podrożały Już w Lydlu bardziej się opłaca, choć tam mały wybór

Jak byłam w u rodziców to z ciekawości zerknęłam w markecie na dział dziecięcy i byłam pozytywnie zaskoczona, bo na mojej wiosce taaaki wybór, że w B. takich słoików nie ma. I większość dużych słoików w cenach małych, gdzie w B. dawno takich nie uświadczyłam.

Madziuchna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 21:13   #1306
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Cytat:
ja nosiłam starszaka a i tak Miłosz wolał sobie posiedzieć tydzień dłużej i w końcu go trzeba było wyganiać
co do cc to nie wiem, ale chyba rzeczywiście nie jest to wystarczające wskazanie, choć z reguły jak pierwsza była cesarka to potem też robią, ale zależy też ile czasu minęło

Cytat:
Napisane przez anutka171 Pokaż wiadomość
od wczoraj sie nie karmimy. Jakub byl niebardzo zainteresowany cycem, wolal np. przyssac sie do reki, pomimo glodu a tam nie znajdowal cyca, wiec delikatnie mowiac sie denerwowal.
tak sie tylko zastanawiam co z pokarmem? nie karmilam juz 48 godzin, nioe czuje zadnego bolu, nie robi sie zaden zastoj, piersi nie sa pelne.

a i mam problem
otoz cwicze sobie od przeszlo 2 miesiecy. najpierw byla mel b, pozniej shred, a teraz robie 2 tydzien body revolution. od kilku dni pobolewaly mnie nogi w kostkach, a dzis zauwazylam, ze sa porzadnie spuchniete

macie jakis pomysl, dlaczego? co mozna na to poradzic? nie chcialabym przerywac cwiczen
czy mogl sie do tego przyczynic fakt, ze czasem cwicze bez obuwia, na bosaka? ale jestem zla
dobrze robisz jak piersi nie bolą, nie robią się zastoje to nie ruszaj
co do bólu kostek to współczuję nie znam się ale chyba ćwiczenie bez butów mogło się do tego przyczynić

Mel B 14/14 +
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 21:16   #1307
Madziuchna27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pszczoua Pokaż wiadomość
Tassia to oby szybko pojawilo sie male tassiatko Kciuki za siostrzyczke dla Macka

Madziuchna czytalam o tym ospa party. To ktora chetna? Zapraszam na polnoc kraju

Dziekujemy z Julkiem za brawa za pelzanie i zyczenia zdrowka. Pediatra przepisala syrop uspokajajacy i przeciwswiadowy na sen - Hydroxizinum. Podalam i zaczelam zalowac bo doslownie zwalil go z nog. Nawet nie chcial cycka przed zasnieciem... No i oczywiscie naczytalam sie w necie opinii i juz sie schizuje i chyba mu go wiecej nie podam...
co do leku to uffff.... silny

Cytat:
a i mam problem

musisz ćwiczyć w butach

Madziuchna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 21:21   #1308
kaska87
Zakorzenienie

Madziuchna tak rosek tak przyciął w h... siusiaka że masakra strasznie błysną kartą stałęgo klienta, a ceny słoiczków, kleików, enfamila w górę gdzie po tej ich "zniżce" i tak drożej niż np. w lidlu czy kauflandzie

wczoraj w kaufie za słoiczki gerber owocowe płaciłam 2,79 w rosku są za 3,19 ze zniżką 3.03zł niech się wypchają farszem

a! od jutra w rosku coś co się opłaca dowolny słoik bobovita+drugi za 50% idę po owocki

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2014-05-08 o 21:22
Stary 2014-05-08, 21:26   #1309
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Melduje sie

Moj Jakub od godziny zasypia i cos nie bardzo mu to wychodzi ciagle tylko wola bababa bababbbbbbaaaaaaaa, wiec stwierdzilam, ze zaraz go spakuje i jej wysle
nie wiem dlaczego tak, bardzo malo spal w dzien, wiec myslalam, ze szybko usnie, slanial sie przed kapiela, a tu takie klocki...

a i mam problem

Nie wolno ćwiczyć bez butów! Uszkodzisz sobie stawy
Kup jakąś maść chłodzącą i leż z nogami w górze, żeby odciążyć je, możesz spać z nogami na poduszce. No i obowiązkowo z tydzień przerwy od ćwiczeń na nogach, porób sobie coś na ręce, brzuszki jakieś, a za tydzień wróć do BR.

Pisałam już w K, ale i tu napiszę, mają dać znać do piątku przyszłego.
Ale ja już chyba ogarnę mniej więcej kwestię opiekunki, bo będę mieć mało czasu, tj. 2 tygodnie na znalezienie odpowiedniej, jeśli dostanę pracę. Także chociaż ogarnę na razie co i jak

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 21:29   #1310
karolson
Zakorzenienie

Kaska - moj Filip ma non stop zimne stopy
Poziomka chyba ma 73 cm a cc niejest wskazaniem do drugiego cc.
Stary 2014-05-08, 21:31   #1311
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vea7 Pokaż wiadomość
Poziomkowa, poka rampki, bo też się na nie czaję
Body z krabem fajne jest - mam też z wielorybem I o dziwo jakość niezła, musiałam odplamić z marchewki i marchew zeszła, a kolor nie

Mogę mieć inne, bo kupowałam stacjonarnie - bardziej chodziło mi o to, że kształty te same
jutro zrobię fotkę jak odplamiasz tą wstrętną marchewę?
zwróciłam uwagę bo my nie mamy np karetki a u ciebie widziałam

Cytat:
Napisane przez agusiamaskota Pokaż wiadomość
Pracuję przez wakacje w antykwariacie, więc wiem ile ludzie potrafią wydać na książki... Często mi ich żal jak widzę matkę z czwórką dzieci, nie przelewa się im w domu, jeszcze mi się żali jak to jest drogo - jakby to ode mnie zależało. Sporo jest przypadków, że matka ma dziecko w klasie IV - kiedy to jest po reformie i musi kupić komplet nowych książek - 650zł (w tym same podręczniki do języka obcego 100zł i ćwiczenia, przeważnie po dwie części 200zł). To samo tyczy się teraz klasy VI - tylko nowe książki. Liceum też po reformie - do klasy III tylko nowe książki. Mam siostrę w LO, akurat idzie nowym programem, więc też wiem ile to kosztuje, podręcznik do przedmiotu zawodowego to również koszt 60zł, a takich przedmiotów jest czasem 6. Ludzie coraz rzadziej kupują książki używane - powód? Inni nie oddają książek, bo trzymają dla rodziny, albo bo za mało płaca. A efekt jest tego taki, że potem jest za późno, bo jest po reformie i książki trafiają do kosza. Sporo ludzi przychodzi oddać książki, które były aktualne 10, 20 lat temu i nie mogą zrozumieć tego, że są już nieaktualne.
Znam szkoły gdzie wymaga się od uczniów zeszytów wyłącznie w twardej okładce, a to jest też koszt i ciężar w plecaku. A co do wycieczek - u nas było sporo wyjść do kina, do muzeum, do teatru, opery. Może zależy to od regionu w jakim się mieszka. Obie moje siostry były na wymianie międzyszkolnej i na praktykach w Irlandii.

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------

Ja też bym poszła

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Raczej będziesz miała CC.
Ja też Maję urodziłam tydzień po terminie Dziewczyna - musiała się wystroić
ceny z kosmosu
oby cc

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Och mi też by się przydało jakieś towarzystwo. Blok obok jest babka ma córkę około 3letnia i niedawno urodziła drugie dziecko. Ale jest sporo starsza ode mnie, a przynajmniej wygląda mi na taką poważną, a w bloku na przeciwko też jest młoda dziewczyna z wózkiem ją często widzę, może miesiąc albo dwa miesiące urodziła po mnie, ale jest chyba nieśmiała a nie chce jej wystraszyć. Więc w dalszym ciągu chodzę z mym synem bez innego towarzysza nie licząc czasem tżta.

A dlaczego ci zależy na cc? Sn jest super
ja wytropiłam u mnie na wsi grupkę matek ale ja do centrum mam tak daleko że jak bym tam zaszła to już by mi sie nie chciało tam kręcić, tylko najwyżej zawrócić do domu i to jest ten ból
żartujesz z sn nigdy więcej
Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
czy któreś z Waszych maluchów ma cały czas zimne stopy? mój tak... ubieram mu skarpetki- grube, papcie takie skarpetowe, może taka uroda bo ja też tak mam nawet jak mi gorąco
mojemu zaś strasznie się syry pocą w ciągu dnia łazi bez skarpet

Czekamy na dzidziusia
Stary 2014-05-08, 21:33   #1312
papuga_69
Zakorzenienie

nadrobiłam tylko dzisiejszy dzień, wybaczcie.

byliśmy z Antosiem u mojej znajomej wioskę dalej, mały się wywietrzył a my troszkę poplotkowałyśmy

oglądam eurowizję i stwierdzam że nie podobał mi się polski występ

---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ----------

Cytat:
Napisane przez teacherka Pokaż wiadomość
I wiecie co? Strasznie przykro mi się dziś zrobiło bo przesłałam rodzicom linka do filmiku z pełzającą Zuzą. Mama powiedziała że super postępy ale bezpieczniej by było na macie (a nie panelach) a tata stwierdził, że to nie jest edukacyjne, że takie zabawy to z kotem sobie można robić (podsuwałam jej telefon, do którego chciała podpełznąć, żeby nagrać film, który m.in. ONI mogliby obejrzeć, ja mam wersję live więc dla siebie tego nie robiłam) i nie obejrzał do końca tylko wyszedł. Ale z nim to w ogóle długa historia i stąd m.in. mój depresyjny nastrój, przez problemy w rodzinie

Siedzę z nią ciągle sama, ewentualnie z Tżem, rodziny na miejscu nie mamy. Moi rodzice ciągle chcą fotki albo na skype. A potem takie komentarze teściowie z kolei nie wołają o żadne zdjęcia i jak byśmy sami im nie wywołali/wrzucili na kompa to nie mieliby chyba żadnego. ;/
bardzo przykre to co piszesz..

"Beztroski uśmiech dziecka to jak promyk słońca w szarym życiu"
papuga_69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 21:33   #1313
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
Kaska - moj Filip ma non stop zimne stopy
Poziomka chyba ma 73 cm a cc niejest wskazaniem do drugiego cc.
Oł noł a to że Leo miał 4,5kg mnie ratuje?

Czekamy na dzidziusia
Stary 2014-05-08, 21:34   #1314
karolson
Zakorzenienie

Amelka tego stelaza na plecy sie nie wyjmuje smialo wrzucaj cale do pralki na male wirowanie i 30 st.

Slyszalam ze bobivity bedzie mniej w rosku i sa tez obnizki cen na dowidzenia.

W Auchan od jutra owoce Gerber 1.99
Stary 2014-05-08, 21:35   #1315
papuga_69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
mam zielone swiatlo na Zośkę
super ciesze sie! działajcie! tak samo jak matal będę głaskać Twój brzuszek
zazdroszczę troszkę

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
przepraszam ze bez nadrabiania ale znalazłam ząbka
takei ząbkowanie to ja rozumiem bo nawet nie wiedziałam że coś idzie a tu sie przepiła dolna prawa jedyneczka i chyb a obok idzie druga
brawo za ząbka

"Beztroski uśmiech dziecka to jak promyk słońca w szarym życiu"
papuga_69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 21:36   #1316
agusiamaskota
Wtajemniczenie

Dziś będzie wiadomo czy nasi dostali się na Eurowizję?

Mama foka
Skalpel 46/100 -> nike run
agusiamaskota jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 21:41   #1317
karolson
Zakorzenienie

Ej plamy z marchewki naprawde schodza po wystawieniu na slonce bez odplamiacza.
lszalam tez zeby w lecie niedawac soku marchewkowego i wogole malo marchewki dawac bo cos tam z karotenem na sloncu sie dzieje ktos cos wie?
Stary 2014-05-08, 21:45   #1318
butterfly20
Zakorzenienie

pisałam tyle i skasowałam:P

byłyśmy u lekarza, coś tam zaleciła dietowego, ale jakoś samo się Natce poprawiło, chyba na widok lekary i od razu dziecko zadowolone

mój koksik waży 7700 g, czyli 1200 g przez 7 tygodni, całkiem ładnie

Oczywiście zaczepiała inne dzieci w poczekalni, śpiewała, krzyczała, wierciła się...rodzice młodszych dzieciaków tylko się przyglądali, a ja im mówiłam,że też och to czeka.ech cała się zapociłam przy ogarnianiu jej.

w temacie zasypiania.
Dostała mleko, potem wojowała przez jakieś 40 minut (sic!), włączyłam konika i projektor i co?nagle się położyła na plecach, patrzyła na te gwiazdki z projektora i zasnęła. Nawet zmiana pieluchy jej nie obudziła

Cytat:
Napisane przez Lolaaaaaaa88 Pokaż wiadomość
moj ALek przespal juz druga noc cała bez pobudki, ciekawa jestem czy juz tak zostanie
jakos nigdy nie narzekalam na wstawanie, ale jak ma tak zosatc to sie nie obraze
chyba faktycznie jest tak ze kazde dziecko zaczyna przesypiac noce kiedy jest na to gotowe, mojemu synkowi zajelo to 7 mscy, dlugo czy krotko nie wiem ale kazda sie doczeka

co do piersi to moj zadko zasypial przy niej, powiem wam ze te pol roku karmienia to dla nas byl idealny czas, wszytsko zaczelo sie normowac od tego czasu, ale szczezre powiem ze ciezko mi psychicznie bylo skonczyc, dreczylam sie dlugo czy by nie sprobowac rozhulac od nowa, ale teraz wiem ze to dobra decyzja
każde dziecko inne, ale moja potrafi przez kilka dni przesypiać całe nocki, potem znowu budzi się raz,dwa lub trzy, a potem znowu przesypia. Sinusoida, mam z nią pełnię wrażeń

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
co do kp to ja też nie planuje się wypowiadać dodam tylko, ze swojego zdania nie wyraziłam

w kwestii sadzania - ogólna zasada jest taka, ze się nie sadza dopóki dziecko samo nie zacznie siadać. choć wg mnie jak dziecko ma 7-8 miesięcy to jak się weźmie na chwile (minutka?) na kolana to tragedii nie będzie
wieeem,że męczę bułę,ale ciągle rozkminiam w tym temacie, nie chcę Tusi zaszkodzić. Póki co przemieszcza się wzdłuż łóżka, kanapy itp. W skarpetkach. I tak jest dobrze?Nie potrzeba jej butków/papuci?dopiero jak będzie stawała na zewnątrz?
Bo chyba ty pisałaś,że po domu najlepiej boso lub w skarpetkach?

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 21:48   #1319
czaszka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
a ja na poprawę humoru zrobiłam sobie jogurt naturalny z kaszką holle i ananasem i zasiadam przed tv i oglądam eurowizję
na poprawe humoru to ja rozumiem slodkie cos albo pizze czy czipsy ale jogurt z kaszka?
Cytat:
Napisane przez agusiamaskota Pokaż wiadomość

Ja też bym poszła
Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Chętnie sama bym się wybrała
znajomi chca zebysmy poszli z nimi i nam pozycza pieniadze
Cytat:
Napisane przez Madziuchna27 Pokaż wiadomość
Łeeee, ja szczerze nienawidzę kabaretów!
serio??
ja uwielbiam oczywiscie nie wszystko mi sie podoba
dla mnie "wizyta ksiedza" moralnego niepokoju i "niebo" neonowki wymiatają

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
Ej plamy z marchewki naprawde schodza po wystawieniu na slonce bez odplamiacza.
lszalam tez zeby w lecie niedawac soku marchewkowego i wogole malo marchewki dawac bo cos tam z karotenem na sloncu sie dzieje ktos cos wie?
mi nie podziałało niby zeszlo ale nie wszystko
tyle mam ciuszkow zniszczonych przez ta nieszczesna marchewke
Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość

byłyśmy u lekarza, coś tam zaleciła dietowego, ale jakoś samo się Natce poprawiło, chyba na widok lekary i od razu dziecko zadowolone

za wage

Stary 2014-05-08, 21:57   #1320
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
na poprawe humoru to ja rozumiem slodkie cos albo pizze czy czipsy ale jogurt z kaszka?

znajomi chca zebysmy poszli z nimi i nam pozycza pieniadze

serio??
ja uwielbiam oczywiscie nie wszystko mi sie podoba
dla mnie "wizyta ksiedza" moralnego niepokoju i "niebo" neonowki wymiatają
No ja co oglądam niebo neonowki to leje mnie tz tak zaraził tymi kabaretami. Bardzo też lubię paranienormalnych

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość

Oczywiście zaczepiała inne dzieci w poczekalni, śpiewała, krzyczała, wierciła się...rodzice młodszych dzieciaków tylko się przyglądali, a ja im mówiłam,że też och to czeka.ech cała się zapociłam przy ogarnianiu jej.

w temacie zasypiania.
Dostała mleko, potem wojowała przez jakieś 40 minut (sic!), włączyłam konika i projektor i co?nagle się położyła na plecach, patrzyła na te gwiazdki z projektora i zasnęła. Nawet zmiana pieluchy jej nie obudziła

każde dziecko inne, ale moja potrafi przez kilka dni przesypiać całe nocki, potem znowu budzi się raz,dwa lub trzy, a potem znowu przesypia. Sinusoida, mam z nią pełnię wrażeń

wieeem,że męczę bułę,ale ciągle rozkminiam w tym temacie, nie chcę Tusi zaszkodzić. Póki co przemieszcza się wzdłuż łóżka, kanapy itp. W skarpetkach. I tak jest dobrze?Nie potrzeba jej butków/papuci?dopiero jak będzie stawała na zewnątrz?
Bo chyba ty pisałaś,że po domu najlepiej boso lub w skarpetkach?
Motyl moja siostrzenica zaczyna chodzić i siostra mi mówiła że w takiej sytuacji w domu najlepiej boso lub skarpetki z absami ale na dworze to nie wiem, zapytam

---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ----------

Mogą być chyba takie, one mają gumowa podeszwe(fe?)

---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ----------

I też sandałki są dobre podobno

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości