W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-20, 15:47   #1171
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
Jak przyjdzie Ci pokonać większą trasę z dzieckiem, to myślę, że zrozumiesz
ja moge wszystko zrozumiem ale jak dziecko ledwo sie miesci i ma zgiete nogi bo jest juz za duzy na spacerowke to nie rozumiem to jest wedlug mnie przede wszystkim niewygodne dla dziecka

kazdy ma swoje zdanie ale tak nie bede robila
zawsze lepiej kupic ten rowerek bez kolek

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-20, 16:09   #1172
Mamamarta2010
Raczkowanie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
z tym wzrostem chodzilo po urodzeniu bo teraz ma 35 cm
tak wlasnie myslalam
Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Ja też nie czuję się przesadnie pięknie, dlatego też jakoś sesja brzuszkowa mnie nie zachęca.
Ale z drugiej strony boję się, że po ciąży będę żałować. Tylko, że ja jestem spaślakiem. Wy tutaj większości jesteście szczuplutkie, więc takie zdjęcia są super, a ja niestety już przed ciążą miałam kilka kg za dużo

Maarta, a nie próbowałaś męża jakoś w ciążę zaangażować? Zainteresować? Może sama z siebie opowiadać o badaniach? Albo spytać wprost, czemu się nie interesuje?
Może on nie wie, że Ty byś chciała, żeby był zaangażowany?
Chłop jest prosty jak konstrukcja cepa, jak mu się nie powie, to nie wie (taki żart )

Zdrówka dla synka

Zaczarowana, byłaś sporym dzieckiem Lekarka miała rację
Położna mówiła nam na SR, że często jest tak, że dziecko w miarę 'powiela' wagę urodzeniową swojej mamy Mi by to pasowało, miałam 52 cm i ważyłam 2950 g.
Ja unikalam aparatu w 1 ciqzy bo jak to ogladalam to plakac mi sie chcialo ale mialam zamiar isc na sesje jeszcze, wiadomo ze fotograf robi inne zdjecia, ale urodzilam w nd (sesja miala byc w pn)... Oczywiscie ZALUJE!
Teraz znow nie mam zdjec, jak ktos mi zrobi to jestem zla, ale obiecalam sobie ze na sesje musze isc ale to juz by pasowalo niedlugo bo w sumie teraz mam juz duzy brzuch ale nie taki ogromny, nie chce byc spuchnieta dodatkowo

Ja mowie mu oczywiscie ze np bylam u lekarza, wtedy pyta zawsze co bylo itd, ale brak mi jego inicjatywy... Jak mam miec lekarza to mama i siostra dobijaja sie telefonami co bylo, czy ok a on...zapomina ze mialam wizyte w ogole :/ Pytalam sie go, mowil ze obchodzi go to jak najbardziej, aler jakos o tym zapomina.
Ja bym chciala zeby dotykal brzucha czesciej, bardzo rzadko sam z siebie to robi, nawet nie pamietam kiedy ostatnio
Jak lezymy obok siebie i Szymek kopie na potege to wtedy biore reke meza i przykladam, ale milo by bylo jakby sam chcial
Cytat:
a tak w ogole witam sie w 29 tc
Gratulacje kolejnego tygodnia! Ja tez mam 29 tydz

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ten szósty miesiąc nigdy się nie kończy prawda? To taka pętla czasowa, już na zawsze będę w ciąży ale jednocześnie nie dojdę do siódmego miesiąća???? Dostaję szału! Jest mi gorąco, spuchły mi palce (obrączka i pierścionek zaręczynowy jeszcze dają radę, ale chyba już niedługo w tym tempie), pod moimi oknami koszą trawę od tygodnia (spółdzielnia oszczędza i robi to jeden koleś), jest tak głośno, że strach otworzyć balkon, a ja jeszcze jestem uczulona na koszoną trawę, więc kicham i smarkam
To chyba kryzys 6 miesiaca (tak jak kryzys 7 cm przy porodzie), chociaz ostatni miesiac i tak jest najgorszy:P
Moze kup sobie wiatrak co? Jak masz alergie na trawe i nie mozesz okna otworzyc to wydaje mi sie ze jest to dobre rozwiazanie..
Ja zaczelam odczulanie na trawy wlasnie rok temu i nadal kontynuuje, chodze na zastrzyk raz w miesiacu i jest duzo lepiejpolecam po ciazy

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość

Ide dzis na powtorzenie badan, trzymajcie kciuki
trzymamy!

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Witam się
My z Krzysiem po spacerze - dziś pierwszy raz bez wózka Dał radę dreptać półtorej godziny (tak, już chodzi! ), po powrocie od razu zasnął Teraz ma przygotowany obiadek, jak wstanie, to zje Już je normalne, zdrowe obiadki
Rano byłam na pobraniu krwi, wieczorem wyniki.
A ile ma Twoj Krzys?

Jeju ale cieplo dzisiaj, jak przygrzalo slonce to juz sie przerazilam co bedzie w prawdziwe upaly...
W ogole to zbieram sily i checi na diete, czyli odrzucenie slodyczy!!! Ale kurde jakos nie moge

Mamamarta2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-20, 16:15   #1173
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mamamarta2010 Pokaż wiadomość
W ogole to zbieram sily i checi na diete, czyli odrzucenie slodyczy!!! Ale kurde jakos nie moge
dlaczego ?
lekarz kazal czy sama z siebie ?

Nasze szczescie
Stary 2014-05-20, 16:17   #1174
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mamamarta2010 Pokaż wiadomość
A ile ma Twoj Krzys?

Jeju ale cieplo dzisiaj, jak przygrzalo slonce to juz sie przerazilam co bedzie w prawdziwe upaly...
Krzyś w kwietniu skończył roczek

Słodycze... no ja wcinam na potęgę Szok, że tak niewiele przytyłam, ani nie mam cukrzycy ciążowej Ale mam takiego smaaaka...
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-20, 16:40   #1175
gosia3103
Zakorzenienie

...i znowu nic nie zapamiętałam, a wiem, że coś chciałam skomentować.
Dziś podjechałam do mcdrive na loda i złożyłam zamówienie, pani mówi zapraszam do pierwszego okienka.. więc jadę, okienka są dwa, a ja jadę do tego, które jest ostatnie, czyli pierwsze od ulicy..kobieta za mną krzyczy, dopiero się zorientowałam że coś nie tak, więc cofam i przepraszam, bo zrozumiałam, że w pierwszym okienku.. a ona no tak, to jest pierwsze jak pani jedzie nie wiem co się dzieje z moim myśleniem, ale mam nadzieję, że wróci do normy
Stary 2014-05-20, 16:41   #1176
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
nie slyszalam
ale skoro poleca to warto sie nad nimi zastanowic i poczytac
bo ja na razie nie wglebiam sie w te tematy w czerwcu przychodzi do mnie polozna i z nia chcialam omowic co najlepsze jest i co kupic do pielegnacji i z przyborow dla maluszka

---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

mam nadzieje ze lekarz cos pomorze i nie bedzie to nic powaznego
najwazniejsze zeby pomogl i zebys poczula ulge bo nie ma co sie meczyc

---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ----------

nie mialam cytryny ale smak tej glukozy byl zupelnie inny niz mialam u ginekologa

roznie sie na to reaguje moze akurat po tym bedziesz sie normalnie czula tego Ci zycze zebys bezpiecznie wrocila do domku

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

ja juz swojemu powiedzialam ze chce taka sesje i nie ma wyboru
ale on tak jak ja chce miec duzo zdjec
uwielbiam zdjecia

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

brawa za III trymestr

ojojojjj to niedobrze, wypij sobie ciepla herbatke moze pomorze
Ja już po lekarzu Dostałam aż 5 leków..2 syropy, 2 do nosa i calcium c...okazało się że zwykła wirusówka, ale ponoć w ciąży dłużej takie wirusówki trwają...Całe szczęście że to nic poważnego
gratki za 29 tydzień

Edytowane przez Moni 26
Czas edycji: 2014-05-20 o 16:43
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-20, 16:46   #1177
daisy dot
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
Ja już po lekarzu Dostałam aż 5 leków..2 syropy, 2 do nosa i calcium c...okazało się że zwykła wirusówka, ale ponoć w ciąży dłużej takie wirusówki trwają...Całe szczęście że to nic poważnego
gratki za 29 tydzień
Moni napisz jakie leki dostalas. Zawsze to lepiej wuedziec na zapas co mozna ;-)

Wysłane z mojego CVT-CTL-7-DC#2.1 przy użyciu Tapatalka
daisy dot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-20, 16:47   #1178
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Widze ze w UK sa dostepne te kosmetyki z Weledy. Dzieki za info odnosnie tej serii, nie wiedzialam wogole jak sie zabrac za wybor kosmetykow dla maluszka.

Ja wczoraj zdjelam obraczke i pierscionek, od soboty bylo ponad 25st i balam sie, ze ktoregos dnia wstane rano i nie zdejme obraczki.

Sorki, za to, ze malo sie udzielam i nie cytuje. U nas teraz piekna pogoda wiec staram sie z niej korzystac w 100% spacerujac i odpoczywajac w parku na kocyku
A dodatkowo moj szwagier do nas przyjechal wiec nie mam zbytnio czasu na wizaz

Ide dzis na powtorzenie badan, trzymajcie kciuki
Stary 2014-05-20, 16:47   #1179
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
gratki za 29 tydzień
ufff dobrze ze to nic powazniejszego

to kuruj sie kochana mam nadzieje ze leki szybka pomoga a Ty poczujesz sie lepiej

Nasze szczescie
Stary 2014-05-20, 17:02   #1180
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
Moni napisz jakie leki dostalas. Zawsze to lepiej wuedziec na zapas co mozna ;-)

Wysłane z mojego CVT-CTL-7-DC#2.1 przy użyciu Tapatalka
oki nie ma proplemu
z syropów: prenalen(dla kobiet w ciąży i matek karmiących) rubital, Marimer( woda morska) calcium c - wszystko jest bez recepty Jedynie Buderhin jest na receptę

---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

Cytat:
ufff dobrze ze to nic powazniejszego

to kuruj sie kochana mam nadzieje ze leki szybka pomoga a Ty poczujesz sie lepiej
Mam nadzieję że będzie dobrze i mi minie...Bo najgorzej się czuję na wieczór Teraz jest jeszcze w miarę...

penteurka no na szczęście nic poważnego, aby tylko leki pomogły

Edytowane przez Moni 26
Czas edycji: 2014-05-20 o 17:06
Stary 2014-05-20, 17:12   #1181
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
a tak w ogole witam sie w 29 tc
Gratuluję ;-)

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość

A do sesji brzuszkowej- sam pomysł mi się podoba, ale ja również się nie zdecyduje. I powiem Ci że waga nie ma tutaj nic z tym wspólnego. Nie przytyłam niby dużo, ale moje zmieniające się ciało sprawia, że nie mam poczucia że wyglądam atrakcyjnie. A skoro ja się tak nie czuje, to wiem że i na zdjęciach by to pewnie było widoczne. Po co mi więc dodatkowy stres?

a ja dzisiaj Zapisałam się na sesje noworodkowa ;-) ale się cieszę.

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
wstawię jakieś zdjęcia z sesji jak fajnie wyjdą
Innego wyjścia nie masz ;-) napewno będą piękne.

Cytat:
za 3. trymestr!
Ja zaczęłam dziś 29 tc
Gratuluję kolejnego tygodnia;-)

Mnie dzisiaj odwiedzili kuzyni i przywieźli dla Nastuski całą reklamówkę ciuchów. Ale super ;-)

A na weekend mam targi Dla Mamy i Dziecka może uda nam się kupić taniej wózek i materacyk ;-)

Pisalam wam juz o tym olejku do masażu krocza. Ja go chyba kupie od mojej położnej u niej kosztuje cos kolo 50 zl. A zaczynasz masaż od 35 tyg.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-20, 17:14   #1182
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
mój TŻ też mi prawi komplementy i twierdzi, że teraz jestem taka kobieca, a ja się czuję jak słoń ale chyba mimo niskiego poziomu zadowolenia ze swojego wyglądu chciałabym zrobić sesję brzuszkową, żeby mieć pamiątkę. Nie jestem pewna czy się zdecydujemy na drugie dziecko, więc w przyszłości mogę już nie mieć okazji na takie zdjęcia

Skończy się, jeszcze troszkę Ja mam łatwiej, bo nie spostrzegłam się kiedy zaczęłam ten szósty miesiąc i pierwszy tydzień żyłam myślą, że to jeszcze piąty szybciej mi zleci.

A ja wróciłam od szwagierki z dwiema wielkimi torbami ciuszków fakt, że zdecydowana większość to rzeczy w błękitnym albo zielonym kolorze, ale dużo jest też jaśniutkich, więc na pewno coś wykorzystam. Mam też 3 rożki, chyba z 15 czapeczek i całą reklamóweczkę skarpetek dużo mi opowiadała o swoich doświadczeniach, więc od razu czuję się taka mądrzejsza

A teraz lecę szykować obiadek. Dziś jemy na tarasie jest tak pięknie!
Fajnie, że dostałaś ciuszki A kolory neutralne, dla dziewczynki wszystkie są ok

Co do sesji, to ja też się biję z myślami, bo też raczej nie planuję więcej dzieci, więc to byłaby pamiątka jednak... Zobaczymy.

Ej, a jak się w ogóle robi ten masaż krocza? Jakaś chyba ciemna jestem

Cytat:
o prosze jaki dzielny chlopak
za wyniki

ja to nie rozumiem rodzicow ktorzy na prawde juz takie duze dzieci w spacerowkach woza gdzie ledwo sie mieszcza tylko zeby bylo im wygodnie
Cytat:
Napisane przez chilanes Pokaż wiadomość
Jak przyjdzie Ci pokonać większą trasę z dzieckiem, to myślę, że zrozumiesz
Chilanes, właśnie to samo chciałam Zaczarowanej odpisać
Zaczarowana, nie wiem iluletnie dzieci Ty widziałaś w tych wózkach, ale jak ja czasem biorę spacerówkę-parasolkę i moją siostrzenicę, która ma 3 lata, to nic jej się nie zgina, nie jest jej niewygodnie. Może faktycznie wożenie 5-cio latka to średni pomysł...

Cytat:
Do tej pory nic mi nie puchło, dziś tylko ręce. Ale jak te upały zapowiadane rzeczywiście przyjdą, to obawiam się, że będzie źle.

Za to moje sukienki do ziemi letnie idealnie nadają się na ciążę, wyciągnęłam dzis z szafy i jestem zachwycona mam w czym chodzić przez lato. Tylko brzuch się wydaje 3xwiększy

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka

Nawet mnie nie dołuj. Ja dziś przymierzyłam większość spódnic letnich, bo byłam przekonana, że mam w czym chodzić, a tu duuupaaa... Albo się nie mieszczę, albo wyglądam, jak wielki babon. Masakra.

Cytat:
Wcale nie żart, to sama prawda!

(pewnie wszystko razem )
Heheheh...no może coś w tym jest, głównie dlatego, że my wymagamy od chłopów, żeby się domyślali, co mamy w głowie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Dziś podjechałam do mcdrive na loda i złożyłam zamówienie, pani mówi zapraszam do pierwszego okienka.. więc jadę, okienka są dwa, a ja jadę do tego, które jest ostatnie, czyli pierwsze od ulicy..kobieta za mną krzyczy, dopiero się zorientowałam że coś nie tak, więc cofam i przepraszam, bo zrozumiałam, że w pierwszym okienku.. a ona no tak, to jest pierwsze jak pani jedzie nie wiem co się dzieje z moim myśleniem, ale mam nadzieję, że wróci do normy
Ej no, ja też bym to zrozumiała tak jak Ty!

Cytat:
gratki za 29 tydzień
Oj, aż 5? To sporo. Ale może szybko Ci przejdzie. Ja chyba też będę musiała kupić jakiś syrop, bo czuję się gardłowo coraz gorzej i kaszel

Byłam w lumpku na szybko, kupiłam 3 pary niedrapek (to jedne czego mi brakowało dla noworodka ) a dla siebie ciążowe spodnie na lato i kurtkę

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-20, 17:24   #1183
zVenus
Zakorzenienie

DZIEEEŃDOOOBRYYY
wróciłam
oczywiście wiedziałam, że tak naskrobiecie, że będę miała oczopląs...no ale cóż

odpoczęłam sobie trochę a dziś nadrabiałam od południa zaległości w pracy...jakaś masakra. Chyba już nie będę sobie robić dni wolnych, bo to mi się nie kalkuluje...

byłam na warsztatach Mamo to ja
fajnie było i ciekawie, jak macie możliwość w swoich miastach to się zapiszcie. za same próbki fajnie pójść

kupiłam też troszkę ciuszków dla Małej, nie mogłyśmy się z siostrą powstrzymać obydwie łapałyśmy wszystkie malutkie rzeczy i wyglądałyśmy chyba trochę śmiesznie wzdychając nad każdymi geterkami nawet. Ale za to przywiozłam pełną siatkę ciuchów

uczę się wypełniać tą kartę ruchów wg Cardiffa ale czasem zapominam o 9 zacząć liczyć...na razie się nie martwię bo moja dziewuszka tak fika, że ja wiem, że te 10 ruchów to ona wyrabia na pewno.

na wagę nie wchodziłam (zawsze się ważę w poniedziałek rano...) bo nie byłam w domu więc na nie swojej wadze to by mi inaczej wyszło. Ale widzę, że będzie z 1-2 kg do przodu

ludzie ustępują mi miejsca w komunikacji więc śmiem twierdzić, że to przez brzuch który w ostatnim czasie (1-2tyg) zrobił się na prawdę ciążowy...tylko czekać na rozstępy...

no i chyba tyle co chciałam dziś napisać na przywitanie

Tęskniłam
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-20, 17:46   #1184
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
Chyba żartujesz, że Ci sąsiadka rzuca jedzeniem po oknach karmiąc gołębie? Chyba bym utłukła.
Ja toczyłam walkę ze srokami, które zrobiły sobie gniazdo na ogrodzie. Skrzeczą tak, że nie da się spać...

Ale w tym nie ma cukru. Tzn owoce... ale bez dodatku cukru, miodu, czy czegokolwiek Dałam tylko brzoskwinie, banana, truskawki i jogurt narturalny
Cytat:
Masakra z tymi ptaszorami! U mnie też pełno gołębi, bo mieszkam na ostatnim piętrze i nad nami mają gniazda. Cały balkon mam w różnych odstraszaczach: dzwonki wietrzne, wiatraki i najlepsza... figurka kruka naturalnych rozmiarów, spierdzielają gołębie aż miło. A na parapetach mam kolce ponaklejane takie antyptakowe.

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
Dziewczyny ja juz mam dosc tych golebi, jak kiedys lubialam, to teraz mam na nie alegrie... a sasiadke udusze w ciemnej klatce, bo brak mi slow na jej zachowanie... zadna przyjemnosc zeskrobywac z okna resztki burczkow, ziemniakow... babsztyl chyba nie rozumie jezyka polskiego...

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
U mojego Tż jest w pracy dziewczyna w ciazy z terminem na sierpień (poczatek 2 połowy miesiąca) i biega, sama widziałam ostanio jak biegła z koleżanką zupełnie normalnym tempem, jakby w ogóle w ciąży nie była. Teraz w weekend był mini maraton i ta dziewczyna wzięła w nim udział (!) i przebiegła 10 km szybkim tempem. Ponoć przed ciązą tygodniowo wyrabiała min 60km biegu, więc jest wprawiona, ale mnie to nieco szokuje, chyba już w tym mieś i stopniu zaawansowania powinna trochę przystopować.

Ja ćwiczyłam w 1 ciazy, gimnastykę dla ciężarnych nawet dość intensywną, chodziłam na biezni i na orbitreku ale rekreacyjnie. Przed tą ciązą jedyną moją formą ruchu był długie spacery ale też ćwiczę, zaczęłam po prostu od lżejszych zestawów i się nie forsuje. Za 3 tyg zaczynam pilates ciążowy z instruktorką w grupie i jedynie żałuję, że wcześniej się nie zapisałam.

Właśnie słyszałam,że po ciazy często zaczynają się problemy z tarczycą Moja siostra też ma hashimoto, do końca zycia musi być na lekach, paskudna choroba. Ale najważniejsze, że udało Ci się zajść w ciazę, mojej siostrze lekarze mówili,ze przez chorobę tarczycy będzie bezpłodna, i faktycznie przez wiele lat mimo niestosowania zabezpieczeń nie mogła zajść w ciąże...

Zaczarowana, super że nie masz cukrzycy ciazowej i możesz normalnie jeść. I za córeczkę, już duża i jak pięknie rośnie!

Wczoraj Tż zadzwonił do szpitala po moje wyniki krzywej cukrowej, i ku mojemu zdziwieniu wyszło, że wynik w normie! Jestem w szoku,bo w pomiarach glukometrem widać, że jednak mam z tym problem. Z tego co się dowiedziałam, to na chwilę obecna jest nietolerancja glukozy, czyli coś jak stan przedcukrzycowy ale nie cukrzyca i dalej mam być na diecie oraz stosować ćwiczenia, żeby nie dopuścić do jej rozwoju...
Wiesz ja mam to samo, bo jak mierze cukier z palca, to mam zawsze na czczo podwyzszony, a z zyly jest ok! Juz myslalam, ze mam zepsuty glukometr, ale p. dr powiedziala, ze czasem pomiar z palca jest inny niz z zyly i najwazniejszy jest wlasnie z zyly... w czwartek ide na obciazenie glukoza 75...

Cytat:
Super!!
W Twoim suwaczku napisali, że Maluch ma już ok. 40 cm

Jak mojej Hani zapach nie przypasuje, to dam je siostrze, ona na pewno zużyje na swoich dziewczynach. One nie protestowały Ale dzięki i za tę informację

No ja mam takie samo podejście - wolę nie ryzykować z bieganiem

Co do sesji, to masz rację, może to nie zależy nawet od kilogramów, ale samopoczucia.
Ja nie czuję się atrakcyjnie mój mąż uważa, że wyglądam pięknie co ma mówić, z drugiej strony...
Ja zakładam sukienkę i twierdzę, że wyglądam, jak wielki kaszalot w namiocie, a on uważa, że wyglądam wspaniale, ciążowo i uroczo. Nie wiem, czy to inna optyka, jego miłość, czy jego instynkt samozachowawczy
Ja tez czuje sie jak slon w skladzie z porcelana... duza, ciezka i kiwajaca sie na boki jak kaczka... Moja siostra mowi, ze uwielbia byc w ciazy, wtedy czuje sie naprawde sexi! Jak tu sie czuc sexi skoro nogi puchna, robi sie drugi podbrodek...

Cytat:
Dziewczyny, ten szósty miesiąc nigdy się nie kończy prawda? To taka pętla czasowa, już na zawsze będę w ciąży ale jednocześnie nie dojdę do siódmego miesiąća???? Dostaję szału! Jest mi gorąco, spuchły mi palce (obrączka i pierścionek zaręczynowy jeszcze dają radę, ale chyba już niedługo w tym tempie), pod moimi oknami koszą trawę od tygodnia (spółdzielnia oszczędza i robi to jeden koleś), jest tak głośno, że strach otworzyć balkon, a ja jeszcze jestem uczulona na koszoną trawę, więc kicham i smarkam
Ja tez nie moglam sie doczekac konca 6 miesiaca, to chyba najdluzszy miesiac w ciazy! Strasznie sie dluzy! za dwa dni bede w 30 tc i po cichu licze, ze moze maly urodzi sie za 6 tygodni a nie 10! Z drugiej strony, to ostatnie tygodnie wzglednego spokoju!!!

Cytat:
za 3. trymestr!
Ja zaczęłam dziś 29 tc
A kaszlu i gardła współczuję...

Właśnie, sporo osób... chyba po prostu więcej ludzi teraz się bada, więc częściej się wykrywa. A może częściej się pojawiają takie problemy przez XXI wiek? Zdrówka dużo życzę, żeby wszystko było unormowane!

O podłe!

Mój Synuś też cały rok pod kocykiem, cienkim lub grubszym w zimie; obecnie również częściej NA nim
Wiesz a mnie sie zdaje, ze to sa efekty Czarnobylu!!!! Przeciez chmura radioaktywna obiegla caly swiat! Kiedys nie bylo tylu przypadkow niedoczynnosci tarczycy, czy hasimoto! Ta choroba bywa podstepna , bo czasem podstawowe badanie TSH jest ok, dopiero rozbicie na ft3, ft4 lub przeciwciala pokazuja, ze jest zupelnie inaczej! Tylko lekarzom nie chce sie zlecac bardziej specjalistycznych badan, bo maja prawo zlecic tylko podstawowe, jedynie specjalista moze zaordynowac bardziej szczegolowe!

Edytowane przez justa_1978
Czas edycji: 2014-05-20 o 17:48
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-20, 17:47   #1185
papryczka160
Wtajemniczenie

ZVenus ja mam w czwartek te warsztaty ;-) . Mówisz ze fajnie było. Byłaś z TŻ.

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-20, 17:58   #1186
Mamamarta2010
Raczkowanie

Cytat:
dlaczego ?
lekarz kazal czy sama z siebie ?
Nie no sama z siebie, narazie jestem 6 kg do przodu wiec wagowo jest ok ale strasznie widac po mnie bo ja do chudych nigdy nie nalezalam.. Jak przed slubem chodzilam do dietetyka i schudlam chyba jakos 3.5 kg to wszyscy mowili ze tak strasznie schudlam, wiec po mnie po prostu widac kazdy kg, moze dlatego ze niska jestem...nie wiem, ale zle sie czuje..

Cytat:

Słodycze... no ja wcinam na potęgę Szok, że tak niewiele przytyłam, ani nie mam cukrzycy ciążowej Ale mam takiego smaaaka...
Ojaaa to podziwiam, taka mala roznica wieku... Ale potem bedzie im fajnie razem)
Cytat:
jestes wielka, poprawilas mi humor na cala reszte dnia, uwielbiam takich roztrzepanych ludzi (bez obrazy, sama nie jestem lepsza). Jeszce jakbys nic nie mowila, ale jak jeszcze przeprosilas ladnie Pania ze myslalas ze masz jechac do 1 okienka to tez ...musialas jej poprawic nastroj w pracy
Cytat:
gratki za 29 tydzień
no z takim arsenalem lekowym na pewno wydobrzejesz!!!

Ja wlasnie po obiedzie...Ziemniaczki, warzywa na patelnie i kawaleczek kotleta (tez nie mam zbytniej ochoty na mieso, a przed ciaza tak bym nie mogla), teraz moge jesc ziemniaki z surowkA I jest OK
Musze sie najesc bo przez miesiac nie bedziemy miec kuchni, bo robimy remont, nie moge sie doczekac jego konca..
OOO ze tez nie wpadlam na to wczesniej..dziewczyny macie plyty indukcyjne??
Jesli tak, to jakiej firmy, z jakimi funkcjami warto kupic i na co w ogole zwracac uwage, bo kurcze nie wiem na co patrzec. Koles w euro agd powiedzial...na wyglad co za debiltak samo mikrofala

Mamamarta2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-20, 18:13   #1187
kro0pka
Raczkowanie

Kochane, tak szybko nawijacie, że nie mam tyle czasu żeby to wszystko nadrobić ;-) u mnie wszystko ok, byłam dzisiaj z mamcią u lekarza.. było mi tak gorąco, myślałam, że się stopię.. a co gorsze to dopiero początek.. nie wyobrażam sobie jak to będzie później..
mój maluszek od wczoraj siedzi mi pod żebrem. dziwne uczucie, takie rozpychające ale przynajmniej czuję, że jest
Stary 2014-05-20, 18:17   #1188
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
ZVenus ja mam w czwartek te warsztaty ;-) . Mówisz ze fajnie było. Byłaś z TŻ.

Wiesz co fajnie, mnie np nie interesowały tematy z grupy - preparaty dla kobiet w ciąży - zresztą sama zobaczysz. Ale np fajny był temat o fotelikach, ja wiele się dowiedziałam albo np chustach jak ktoś jest zainteresowany to można się dużo dowiedzieć. Poza tym pielęgnacja malucha w kąpieli, karmienie piersią itp. Nie chciało mi się iść, bo musiałam iść sama ale teraz nie żałuję. Dużo dziewczyn było z facetami ale dużo też było samych no i rozdawali różne próbki np palmersa, johnsona, dady, nawet skarpetusie maxi cosi także w sumie warto.

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Cytat:
Napisane przez kro0pka Pokaż wiadomość
Kochane, tak szybko nawijacie, że nie mam tyle czasu żeby to wszystko nadrobić ;-) u mnie wszystko ok, byłam dzisiaj z mamcią u lekarza.. było mi tak gorąco, myślałam, że się stopię.. a co gorsze to dopiero początek.. nie wyobrażam sobie jak to będzie później..
mój maluszek od wczoraj siedzi mi pod żebrem. dziwne uczucie, takie rozpychające ale przynajmniej czuję, że jest
ja też mam czasem wrażenie, że mała siedzi pod żebrami ale to fajne uczucie jest.

ja też ostatnio poczułam, że wysoka temperatura chyba będzie mi przeszkadzać...ja uwielbiam ciepło ale jak jechałam na warsztaty - tramwajem - i na zewnątrz było myślę koło 20st to chciałam się zasapać...nie wiem co bedzie w sierpniu...już sobie współczuję
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-20, 18:17   #1189
motylek_555
Raczkowanie

Cytat:

Fajnie, że taka mała różnica wieku, choć podejrzewam , że łatwo nie bedzie

Cytat:

Cytat:
gratki za 29 tydzień
Dobrze, że to tylko wirusówka i dostałaś na nią leki bezpieczne w ciązy

Cytat:

Mnie dzisiaj odwiedzili kuzyni i przywieźli dla Nastuski całą reklamówkę ciuchów. Ale super ;-)

Sesja noworodkowa to kolejna sprawa, którą też chcę zrealizować
Fajnie, że dostajecie ciuszki, w moim otoczeniu nie ma takich małych dzieci, mój brat ma synka, więc ubranka też raczej odpadaja

Cytat:
.

No właśnie

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
DZIEEEŃDOOOBRYYY
wróciłam
oczywiście wiedziałam, że tak naskrobiecie, że będę miała oczopląs...no ale cóż

odpoczęłam sobie trochę a dziś nadrabiałam od południa zaległości w pracy...jakaś masakra. Chyba już nie będę sobie robić dni wolnych, bo to mi się nie kalkuluje...

byłam na warsztatach Mamo to ja
fajnie było i ciekawie, jak macie możliwość w swoich miastach to się zapiszcie. za same próbki fajnie pójść

kupiłam też troszkę ciuszków dla Małej, nie mogłyśmy się z siostrą powstrzymać obydwie łapałyśmy wszystkie malutkie rzeczy i wyglądałyśmy chyba trochę śmiesznie wzdychając nad każdymi geterkami nawet. Ale za to przywiozłam pełną siatkę ciuchów

uczę się wypełniać tą kartę ruchów wg Cardiffa ale czasem zapominam o 9 zacząć liczyć...na razie się nie martwię bo moja dziewuszka tak fika, że ja wiem, że te 10 ruchów to ona wyrabia na pewno.

na wagę nie wchodziłam (zawsze się ważę w poniedziałek rano...) bo nie byłam w domu więc na nie swojej wadze to by mi inaczej wyszło. Ale widzę, że będzie z 1-2 kg do przodu

ludzie ustępują mi miejsca w komunikacji więc śmiem twierdzić, że to przez brzuch który w ostatnim czasie (1-2tyg) zrobił się na prawdę ciążowy...tylko czekać na rozstępy...

no i chyba tyle co chciałam dziś napisać na przywitanie

Tęskniłam

A ja właśnie skończyłam sprzątać caaały dom i takiego tempa przy tym nabrałam, że aż mi sie niedobrze zrobiło
motylek_555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-20, 18:50   #1190
patrycja19894
Wtajemniczenie

Ja juz po wizycie, tu wyniki podaja jakos inaczej niz w Polsce,ale z tego co zrozumiałam to wynik dot. żółci nie powinien byc wyzszy niz 14µmol/L, a ja mam 15µmol/L. Czyli lekko podwyższone. Położna pobrala mi dzis krew i jezeli wynik sie utrzyma lub bedzie wyzyszy to w czwartek zadzwoni i bede musiala jechac do szpitala. Nie wiem czy kaza mi tam zostac czy zrobia tylko jakies kompleksowe badania. Zadzwoni w czwartek z wynikami i się wtedy dowiem.

Mowiłam, ze zmieniłam diete, powiedziała, ze dobrze, ale nic o spotkaniu z diabetykiem nie wspomniala. Moze dopiero zaczna cos reagowac na to wszystko jak wyniki się nie zmienią.

Odnosnie sesji ciazowej, ja jestem umowiona na 15czerwca Nie wiem czy nie przyspiesze daty jezeli swedzenie sie pogorszy, bo nie dosc, ze cellulit, nogi puchna od ciepla to jeszcze bede wygladac jakbym miała starcie z wściekłym kocurem przez to drapanie.

---------------------
Teraz czytam o cholestazie w UK - pisze, że w większości szpitali brytyjskich uznaje się za podwyższony poziom soli żółciowych jeżeli pomiar jest większy niż 14μmol / L. Ehh czyli dobrze zrozumiałam położna. Oszaleje z czekaniem do tego czwartku..

Edytowane przez patrycja19894
Czas edycji: 2014-05-20 o 19:10
patrycja19894 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-20, 18:57   #1191
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Gratuluję ;-)

Innego wyjścia nie masz ;-) napewno będą piękne.

Gratuluję kolejnego tygodnia;-)

A na weekend mam targi Dla Mamy i Dziecka może uda nam się kupić taniej wózek i materacyk ;-)

Pisalam wam juz o tym olejku do masażu krocza. Ja go chyba kupie od mojej położnej u niej kosztuje cos kolo 50 zl. A zaczynasz masaż od 35 tyg.

W aptece normalnie można dostać taki olejek? Jak mam zapytać, czy jest olejek do masażu krocza ?Właśnie i jak ten masaż wyglada?

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Cytat:
Fajnie, że dostałaś ciuszki A kolory neutralne, dla dziewczynki wszystkie są ok

Co do sesji, to ja też się biję z myślami, bo też raczej nie planuję więcej dzieci, więc to byłaby pamiątka jednak... Zobaczymy.

Chilanes, właśnie to samo chciałam Zaczarowanej odpisać
Zaczarowana, nie wiem iluletnie dzieci Ty widziałaś w tych wózkach, ale jak ja czasem biorę spacerówkę-parasolkę i moją siostrzenicę, która ma 3 lata, to nic jej się nie zgina, nie jest jej niewygodnie. Może faktycznie wożenie 5-cio latka to średni pomysł...

Nawet mnie nie dołuj. Ja dziś przymierzyłam większość spódnic letnich, bo byłam przekonana, że mam w czym chodzić, a tu duuupaaa... Albo się nie mieszczę, albo wyglądam, jak wielki babon. Masakra.

Heheheh...no może coś w tym jest, głównie dlatego, że my wymagamy od chłopów, żeby się domyślali, co mamy w głowie

Ej no, ja też bym to zrozumiała tak jak Ty!

Oj, aż 5? To sporo. Ale może szybko Ci przejdzie. Ja chyba też będę musiała kupić jakiś syrop, bo czuję się gardłowo coraz gorzej i kaszel

Byłam w lumpku na szybko, kupiłam 3 pary niedrapek (to jedne czego mi brakowało dla noworodka ) a dla siebie ciążowe spodnie na lato i kurtkę
myślę ze jak ci nie przejdzie to spokojnie możesz sobie kupić jakiś syrop, nawet ten co ja mam Prenalen(
zawiera same naturalne składniki, koncentraty z soków z malin, czarnych porzeczek oraz czosnek i witamine c) chyba ze ten drugi Rubital (malinowy) albo dwa tak jak ja mam
Stary 2014-05-20, 18:59   #1192
UmiZumi
Rozeznanie

cześć

przepraszam, że dawno się nie odzywałam. Nawet nie czytałam ostatnio forum i nie wiem co u Was - aż wstyd się przyznać...

Mam cieśń nadgarstka w lewej ręce - drętwienie, rwanie w kościach i mięśniach aż po kręgosłup. Palce zdrętwiałe 24 godziny na dobę od prawie 2 tygodni. Z prawą ręką też się coś dzieje - tam też może to wystąpić. Byłam wczoraj u neurologa i mam mieć nadzieję, że jest związana z ciążą i ustąpi po porodzie/ po połogu. Budzi mnie to w nocy, ciągle jestem śpiąca.

Poza tym czuję całkiem nieźle. Dzisiaj z racji ciepła większość dnia spędziłam w ogrodzie obijając się
Stary 2014-05-20, 18:59   #1193
kro0pka
Raczkowanie

Przeglądałam różne filmiki o naszych maluszkach dzielę się z Wami, może Wam też się spodoba/ją http://www.youtube.com/watch?v=HPBrrs8m8VI
Stary 2014-05-20, 19:01   #1194
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Ja juz po wizycie, tu wyniki podaja jakos inaczej niz w Polsce,ale z tego co zrozumiałam to wynik dot. żółci nie powinien byc wyzszy niz 14µmol/L, a ja mam 15µmol/L. Czyli lekko podwyższone. Pobrali mi dzis krew i jezeli wynik sie utrzyma lub bedzie wyzyszy to w czwartek zadzwoni i bede musiala jechac do szpitala. Nie wiem czy kaza mi tam zostac czy zrobia tylko jakies kompleksowe badania. Zadzwoni w czwartek z wynikami i się wtedy dowiem.

Mowiłam, ze zmieniłam diete, powiedziała, ze dobrze, ale nic o spotkaniu z diabetykiem nie wspomniala. Moze dopiero zaczna cos reagowac na to wszystko jak wyniki się nie zmienią.

Odnosnie sesji ciazowej, ja jestem umowiona na 15czerwca Nie wiem czy nie przyspiesze daty jezeli swedzenie sie pogorszy, bo nie dosc, ze cellulit, nogi puchna od ciepla to jeszcze bede wygladac jakbym miała starcie z wściekłym kocurem przez to drapanie.
Miejmy nadzieję, że wyniki powtórne będą w normie i nie skończy sie szpitalem...
Z drapaniem to ja też mam masakrę, najgorzej swędza mnie piersi i brzuch niestety, wyglądam jak by mnie kot podrapał

---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ----------

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
cześć

przepraszam, że dawno się nie odzywałam. Nawet nie czytałam ostatnio forum i nie wiem co u Was - aż wstyd się przyznać...

Mam cieśń nadgarstka w lewej ręce - drętwienie, rwanie w kościach i mięśniach aż po kręgosłup. Palce zdrętwiałe 24 godziny na dobę od prawie 2 tygodni. Z prawą ręką też się coś dzieje - tam też może to wystąpić. Byłam wczoraj u neurologa i mam mieć nadzieję, że jest związana z ciążą i ustąpi po porodzie/ po połogu. Budzi mnie to w nocy, ciągle jestem śpiąca.

Poza tym czuję całkiem nieźle. Dzisiaj z racji ciepła większość dnia spędziłam w ogrodzie obijając się
To co masz czekać az samo przejdzie? bidulko
Stary 2014-05-20, 19:03   #1195
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
myślę ze jak ci nie przejdzie to spokojnie możesz sobie kupić jakiś syrop, nawet ten co ja mam Prenalen(
zawiera same naturalne składniki, koncentraty z soków z malin, czarnych porzeczek oraz czosnek i witamine c) chyba ze ten drugi Rubital (malinowy) albo dwa tak jak ja mam
Właśnie męża posłałam do apteki, bo normalnie z chwili na chwilę czuję się gorzej!
Ale jestem zła. W piątek jedna koleżanka, która u mnie była, była chora. Specjalnie z nią gadałam wcześniej, że jak jest chora, to spotkamy się kiedy indziej, bo nie chcę się zarazić, już byłam tyle razy chora w ciąży. A ona uparta, że nie, że zdrowiusieńka już. No i przyjechała, głos zachrypnięty...więc nie była całkiem zdrowa no i mnie zaraziła!

Hania

Stary 2014-05-20, 19:13   #1196
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kro0pka Pokaż wiadomość
Przeglądałam różne filmiki o naszych maluszkach dzielę się z Wami, może Wam też się spodoba/ją http://www.youtube.com/watch?v=HPBrrs8m8VI
super filmik i reszta tydzień po tygodniu też

---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ----------

Cytat:
Właśnie męża posłałam do apteki, bo normalnie z chwili na chwilę czuję się gorzej!
Ale jestem zła. W piątek jedna koleżanka, która u mnie była, była chora. Specjalnie z nią gadałam wcześniej, że jak jest chora, to spotkamy się kiedy indziej, bo nie chcę się zarazić, już byłam tyle razy chora w ciąży. A ona uparta, że nie, że zdrowiusieńka już. No i przyjechała, głos zachrypnięty...więc nie była całkiem zdrowa no i mnie zaraziła!
nieodpowiedzialna koleżanka, ode mnie wszyscy chorzy sie trzymaja z daleka na szczęście..Ale mimo wszystko i mnie dopadło..No ja też już w sumie 3 raz jestem chora, ale wcześniej to tylko głównie gardło mnie bolało...A teraz mam wszystko na raz...Mam nadzieję że przyniesie ci syrop ukojenie czekam że i mi też pomoże obym dziś szybciej zasnęła

Edytowane przez Moni 26
Czas edycji: 2014-05-20 o 19:14
Stary 2014-05-20, 19:15   #1197
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
nieodpowiedzialna koleżanka, ode mnie wszyscy chorzy sie trzymaja z daleka na szczęście..Ale mimo wszystko i mnie dopadło..No ja też już w sumie 3 raz jestem chora, ale wcześniej to tylko głównie gardło mnie bolało...A teraz mam wszystko na raz...Mam nadzieję że przyniesie ci syrop ukojenie czekam że i mi też pomoże obym dziś szybciej zasnęła
Mnie najbardziej martwi kaszel, po przy kaszleniu spina mi sie ten brzuch

Dziś muszę skończyć poprawki do mgr. Jak tylko skończę, wskakuję pod kołdrę się grzać!!

Hania

Stary 2014-05-20, 19:36   #1198
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Mnie najbardziej martwi kaszel, po przy kaszleniu spina mi sie ten brzuch

Dziś muszę skończyć poprawki do mgr. Jak tylko skończę, wskakuję pod kołdrę się grzać!!
Włąsnie dlatego poszłam do lekarza bo od kasłania to mnie aż bolał brzuch...a bałam się aby maleństwu to nie zaszkodziło ....
Stary 2014-05-20, 20:41   #1199
UmiZumi
Rozeznanie

Cytat:

To co masz czekać az samo przejdzie? bidulko
dosłownie tak! na razie wychodzi na to, że mam sobie po prostu czekać aż samo przejdzie... (?) muszę przeżyć.
Stary 2014-05-20, 20:44   #1200
pati1078
Rozeznanie

Cytat:
Ja juz po wizycie, tu wyniki podaja jakos inaczej niz w Polsce,ale z tego co zrozumiałam to wynik dot. żółci nie powinien byc wyzszy niz 14µmol/L, a ja mam 15µmol/L. Czyli lekko podwyższone. Położna pobrala mi dzis krew i jezeli wynik sie utrzyma lub bedzie wyzyszy to w czwartek zadzwoni i bede musiala jechac do szpitala. Nie wiem czy kaza mi tam zostac czy zrobia tylko jakies kompleksowe badania. Zadzwoni w czwartek z wynikami i się wtedy dowiem.

---------------------
Teraz czytam o cholestazie w UK - pisze, że w większości szpitali brytyjskich uznaje się za podwyższony poziom soli żółciowych jeżeli pomiar jest większy niż 14μmol / L. Ehh czyli dobrze zrozumiałam położna. Oszaleje z czekaniem do tego czwartku..
nie denerwuj się będzie dobrze ja dzisiaj tez dostałam wiadomość od poloznej ze musze powtórzyć badanie krwi bo sa niezbyt dobre, ale dokladnie co i jak dowiem się w piatek
pati1078 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości