Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-03, 10:51   #2701
olakola
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Super wiadomości
Czyli pediatra sie nie popisał :/
no właśnie się zastanawiam czy nie zmienić pediatry, sama nie wiem

Cytat:
Napisane przez thidien Pokaż wiadomość
przyszło dziś nosidełko ergobaby - wygląda extra, mąż już przymierzał, Młodemu się nawet podobało (chust nie lubi)

może pamietacie jak pisałam, że nosidełko odkupuję od konsultantki laktacyjnej - przysłała mi w gratisie 6 saszetek o nazwie Femaltiker, podobno wzmaga laktację, zobaczymy (ale trzeba pić 2 saszetki dziennie, to nie wiem, czy po dwóch czy trzech dniach będzie widać poprawę...
pokaż fotki dzidziaka w ergo
moja Jula bardzo lubi być w nosidełku - zaraz zasypia
super ta konsultantka z tymi gratisami

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Ja slyszalam, ze jak dziecko rodzi sie z zebami to one sa slabej jakosci i szybko wypadaja
też tak słyszałam - że im szybciej pojawią się ząbki, tym są słabsze - ale to "gadanie"

agunia4ever współczuję przeżyć, musiałaś się strasznie zdenerwować; moja Jula naciąga pieluchę na twarz, no ale przez tetrę powietrze przechodzi, a przez kocyk słabo

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
mnie to samo mówiono, gdy Ewci tak szybko wyszły pierwsze ząbki. i co? i za 2 tygodnie kończy 4 lata, a ząbki jak perełki, ani jednej dziurki.
ja myślę, że to kwestia genów i odpowiedniej higieny.
zgadzam się w 100% - u nas podobnie - Kuba miał szybko zęby i do tej pory (4latka) zero ubytków, ząbki bielutkie jak perełki, marzę, żeby potem stałe miał tez takie śliczne

virginia fajny pomysł z tym basenem dla malucha - ale weź Niuśę wcześniej sama na basen - żeby ją oswoić z "dużą wodą";
jak Kuba chodził na kurs, byli rodzice z dziećmi, którzy przez kilka zajęć nie uczestniczyli bo dzieci panicznie się bały i wyły w niebogłosy

u nas pogoda beznadziejna, w nocy tak lało, że się obudziłam i spać nie mogłam. Teraz wilgotno i chłodno. Julia śpi w wózku przy otwartych drzwiach na taras. Ona lubi spać na świerzym powietrzu

dzisiaj testuję zapiekankę z łososia, dzięki za link z przepisem !!!
olakola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 11:09   #2702
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolcia2401 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, powiedzcie mi, czy ulewanie jest wskazaniem do zmiany mm? Bo moja mała ulewa po każdym posiłku, czasem nawet po 2 godzinach od zjedzenia mimo odbicia...
a jak przybiera? i czy to przetrawione mleczko ? od poczatku karmiłas tym samym mlekiem ?

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 11:11   #2703
niezapomnijkaa09
Rozeznanie

Cytat:
Moja jeździła sobie po buźce w różnych momentach. Miała czasem niezłe szramy, czasem nawet do krwi. Teraz już się uspokoiła

Współczuję Te dzieciaczki to lubią nas straszyć.

Tak jak pisałam dam znać wieczorkiem co z jutrem, choć nie mam już nadziei wielkiej W przyszłym tygodniu jestem w pełni dyspozycyjna
No właśnie Antoś też tak jeździ łapkami, aż do krwi

To dajcie znać dziewczyny co ze spotkaniem.

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Ojej to dużo zdrówka
Okej

Jak miała ponad miesiąc ważyła około 4200g

Dziewczyny jak ma tak być brzydko to możemy przełożyć nawet na środę byle wszystkim pasowało
To mój widzę będzie waga ciężka

Dziewczyny czy po 6 tyg od porodu można dostać miesiączkę???
Krwawienie miałam tylko przez kilka dni po porodzie a potem nigdy a dziś na wkładce zobaczyłam krew

I powiem Wam mój sen- śniło mi się, że Antoś miał już 2 miesiące a ja znowu byłam w ciąży Jak się obudziłam to odetchnęłam z ulgą Jakoś mi się nie śpieszy do drugiego małego ryczącego- muszę mieć jakąś przerwę- powiedzmy tak 18 lat

Wrzucam Wam fotkę jaki Antos jest samodzielny- sam sobie butle trzyma No ale dla jedzenia to on wszystko zrobi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG0393.jpg (76,3 KB, 38 załadowań)

Aparatka:
góra 27.06.2014
niezapomnijkaa09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 11:14   #2704
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
A główkę unosi tak, że dziadek-panikarz mówi czasem, że unosi ją aż za wysoko. Swoją drogą czy dziecko może unosić główkę za wysoko, jak myślicie?

------
wiem tylko tyle ze jesli nie układa sie w litere c badz ma trudnosci w ubieraniu i mocno scisniete piastki to mozna sie martwic a jak nie to poprostu ma silne miesnie

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Ktos moze wie dlaczego moje dziecko darło sie teraz 30 minut?
Nie wiem czy znowu nie brzuszek

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
moja płacze tak jak zmeczona i nawet rece nie pomoga trzeba podłozyc do wózka i pojezdzic po mieszkaniu ( nie bujac ) tylko zachowywac sie jak na spacerze 2 przejazdy po domu i dziec spi

Stary 2014-06-03, 11:14   #2705
ag9
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agunia4ever Pokaż wiadomość
Dzisiaj rano miałam straszną przygodę. O 5 mały obudził się na karmienie więc dałam mu cyca, odbiłam, zawinęłam go w kocyk (rożek mu zrobiłam) i poszedł spać, a ja do kuchni ściągać pokarm. Po ściągnięciu stwierdziłam że nie ma sensu już iść spać. O 7 słyszę że mały marudzi delikatnie więc idę dać mu smoka żeby jeszcze trochę pospał i co widzę? Mały ma koc na głowie. Cała twarz zakryta górną częścią koca która była pod główką pierwotnie. Mały się rozkopał, poprzesuwał i jakimś cudem naciągnął sobie koc na głowę Byłam przerażona. Koniec z zawijaniem go w rożek
Też miałam taką sytuacją kiedyś, tylko w nocy. Po karmieniu odłożyłam, przykryłam i położyłam się spać. Słyszałam że się wierci, ale coś mnie tknęła po kilku minutach żeby sprawdzić (i niech mi ktoś powie że nie istnieje intuicja!) i co... mały z kocem na głowie Aż boję się myśleć co by było gdybym nie zajrzała.

Od tego czasu boki kocyka wkładam mocno między materac a szczebelki łóżeczka, zostawiając sporo luzu, tak żeby nie wykopał się spod koca.

Cytat:
idziemy po 10 do pediatry. nie podoba mi się ten kaszel, do tego miliony kichnięć od rana i wrażenie zatkanego noska, z którego niewiele daje się wyciągnąć. niech te choroby wreszcie nas opuszczą.

[QUOTE=alwa;46726968]

czy ja dobrze zrozumiałam, że jak noszę dziecko w pionie to kręgosłup powinien być w łuk wygięty? bo u nas jest raczej prosty.

[/QUOTE]

Kręgosłup ma być jak literka C.
Jak trzymam w pionie to nie podkładam dłoni tylko pod pupę, ale całą ręke kładę trochę dalej - między pupę a uda i nóżki układam na żabę.

Cytat:
ja nie mogę tego oduczyć męża - fakt, że Młody smoka targa niezbyt często, ale jednak i ja nie oblizuję, Młodego też nie ślinię, mąż smoka oblizuje, a moja mama zaślinia mi dziecko (jeszcze mnie dobija myśl, że mu chucha wyziewami papierosowymi :/)

męża naprostuję, z mamą nie wygram niestety
O fuj, też bym była wściekła. Ja zabroniłam TZowi całować małego w usta, sama też tego nie robię. "Obcym" nie pozwalam całować w ogóle, zresztą nikt się jakoś specjalnie nie pcha.

Cytat:
Buźka i moja dieta to jak zapewne się domyślasz podejrzenie alergii. Maść po to żeby przestała być buźka chropowata cała. Co do mnie to chyba pozostaje mi dieta śródziemnomorska, dobrze że wakacje są. Tylko że ja tak uwielbiam mleko Czym można zastąpić mleko krowie? Bo ja inaczej kawy nie wypiję.
A oczko się od jakiegoś czasu paprało i przemywanie zwykłe nie pomagało więc dostaliśmy antybiotyk żeby zaleczyć.
Eh.....

Co do jutra to prognozy są kiepskie. Wyślę wieczorkiem SMSa do wszystkich czy się spotykamy czy nie, żeby na pewno wszyscy mieli informację. Jeżeli prognozy się nie zmienią to odwołam. Oki?
W Lidlu jest mleko bez laktozy - stoi na lodówkach z nabiałem.
W Piotrze i Pawle też pewnie jest.

A poza tym to mleko kozie, sojowe (to można też kupić w biedronce).

Cytat:
Napisane przez niezapomnijkaa09 Pokaż wiadomość

A kiedy to odkrycie następuje?
Mój odkrył że ma ręce gdzieś w wieku 2,5 miesięcy.

My od 2 dni jesteśmy już bezsmoczkowi, żaden smoczek Guciowi nie pasuje, pluje, krzywi się i koniec.
O ile jeszcze tydzień temu pałał do smoczka ogromną miłością to teraz jest wielki nerw jak mu próbuję podać smoczek.
No nic, trochę nam się przez to popsuło zasypianie, bo jest płacz i musimy zaczynać naukę od nowa...
Stary 2014-06-03, 11:17   #2706
mara86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BeautifulLie Pokaż wiadomość
Dzien dobry :-* na początek mega caluski spóźnione na Dzien Mamy i Dzień Dziecka!!! Dużo zdrowka Wam życzę!! Tyle się u mnie dzieje że już na nic nie mam czasu : mur: dzisiaj ide do lekarza ze Stasiem, ogólnie u niego ok rosnie jak na drożdżach wcina już mleko z dodatkiem kleiku ryżowego bo samym mlekiem byl nienajedzony postaram się jeszcze dzisiaj zajrzeć :-*
Hej, tęskniło mi się za Wami

Cytat:
Ale jestem zła...
Mała dostała antybiotyk na oczko, maść na buzie, a ja mam odstawić wszystko co widziało krowę.
Wrrrrrr.....
To nieciekawie My też borykamy się z oczkiem. Antybiotyk nie pomógł musimy iść do okulisty.
Stary 2014-06-03, 11:24   #2707
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Ja w deszcz nie spaceruje, bo przy ryczacym wozku czesto trzeba dziecko wyciagac

Gdzies czytalam ze dzieci czesto ok 3 miesiaca same odrzucaja smoczek - moze Gucio jest wlasnie takim przypadkiem?
ja bym chciała ale starsza mi nie daje ( czyt sciaga płaszcz od deszczu zamyka parasol i skacze po kałuzach , cała okolica mnie słyszy zem na podwórku)

moja nie chce smoczka zadnego próbowałam i nic z tego ale za to namietnie gryzie piąstki
ogladałam zawitkowskiego i powiedział ze mamy dzieciakom tego nie zabraniac i nie zakładać niedrapek , bo tym sposobem dzieci ucza sie panować nad tym co w buzi i np jak kiedys zaczna jest wieksze rzeczy i cos im utknie beda wiedziały co zrobić ,ile razy przeciez maja przy tym odruch wymiotny to wlasnie ich uczy jak sie zachować i ze to system naturalny którego zaburzac nie wolno

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Cytat:
Współczuję dziewczyny problemów brzuszkowych u maluchów

U nas znów nerwowo bo młoda po raz kolejny postanowiła się krztusić Nie można się z tym oswoić, człowiek za każdym razem tak samo przerażony Jutro idziemy do pediatry i może coś wymyśli Choć spodziewam się, że po prostu usłyszę, że taki urok mojego dziecka...

Oj jak ja nie lubię poniedziałków....
łacze sie z tobą w bólu mamy to samo chodz przyznam ze rzadziej

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
witam się po weekendzie

jesteśmy po rannej wizycie u neurologa i "nie ma zastrzeżeń "

a jak ona nic nie widzi, to znaczy, że jest super
i dodała, że jak dla niej proporcje są ok, że nogi wcale nie za krótkie
dodała, że konkretne mierzenie można zrobić jak będzie miała pół roczku, ale mamy się nie martwić
no i super najgorsze to to ze najpierw nastrasza kaza sie denerwować wrrrrrrrrr , a moge delikatniej co za francowate te lekarki ... dobrze ze neurolog pozbył was stresu i siwych włosów

Stary 2014-06-03, 11:28   #2708
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez frogutka Pokaż wiadomość

U nas dobrze, Hania bez zmian czyli grzeczna (nie chwale tylko informuje). Dziś nocka od 20.30 do 4.30, a potem pospała jeszcze do 8:00 więc daje matce wypocząć

Zakupiłam chustę, ale Hanka chyba nie lubi. Nie jestem w stanie jej zawiązać bez marudzenia Wierci się kręci, marudzi, stęka, złości. Jak już już ją zachustowałam, to też zachwycona nie była Wytrzymała może z 15min. Ponoć dzieci lubią być chustowane czyżby trafił mi się egzemplarz antychustowy
Czy Wasze dzieci też marudzą i złoszczą się przy motaniu chusty Po jakim czasie ilu próbach się uspakajały
Super że Hania ładnie śpi

Co do chusty u nas bywa różnie czasem Majka się awanturuje, a czasem wkładam ją pobujam chwilę biodrami i śpi .Więc nie mam pojęcia czy lubi czy nie. Jak wyszłam z nią na dwór parę razy to zwiedzała namiętnie, aż zasneła i spała przytulona z 1,5 godziny

Cytat:
No właśnie Antoś też tak jeździ łapkami, aż do krwi

To dajcie znać dziewczyny co ze spotkaniem.

Krwawienie miałam tylko przez kilka dni po porodzie a potem nigdy a dziś na wkładce zobaczyłam krew

I powiem Wam mój sen- śniło mi się, że Antoś miał już 2 miesiące a ja znowu byłam w ciąży Jak się obudziłam to odetchnęłam z ulgą Jakoś mi się nie śpieszy do drugiego małego ryczącego- muszę mieć jakąś przerwę- powiedzmy tak 18 lat

Wrzucam Wam fotkę jaki Antos jest samodzielny- sam sobie butle trzyma No ale dla jedzenia to on wszystko zrobi
Śliczny synek

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 11:28   #2709
virginia
Zakorzenienie

Cytat:
My dzisiaj po drugiej dawce szczepienia moja córa była bardzo dzielna waży już 6700g i doktór powiedziała że za miesiąc możemy zacząć wprowadzać marchewkę z ziemniaczkiem .Jestem noga w gotowaniu więc powoli chyba zacznę się uczyć przyrządzania tych papek co by dziecka nie otruć
dla Majeczki! Rośnie jak na drożdżach!

Cytat:
Ale jestem zła...
Mała dostała antybiotyk na oczko, maść na buzie, a ja mam odstawić wszystko co widziało krowę.
Wrrrrrr.....
Biedulka
ja też martwię się oczkiem mojej Natalki bo też jej ropieje, może nie jakoś masakrycznie ale jednak i nic nie pomaga .

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
1.Trzymam Cię za słowo

2.Ja już nie mogę się doczekać aż będę mogła przygotowywać Emilce inne potrawy niż mleko
1. Przypomnij się przed Waszym wyjazdem, ok?
2. Ja też!

Cytat:
Napisane przez olakola Pokaż wiadomość
virginia fajny pomysł z tym basenem dla malucha - ale weź Niuśę wcześniej sama na basen - żeby ją oswoić z "dużą wodą";
jak Kuba chodził na kurs, byli rodzice z dziećmi, którzy przez kilka zajęć nie uczestniczyli bo dzieci panicznie się bały i wyły w niebogłosy
dziękuję za radę!!!

Cytat:
1.Dziewczyny czy po 6 tyg od porodu można dostać miesiączkę???

2.I powiem Wam mój sen- śniło mi się, że Antoś miał już 2 miesiące a ja znowu byłam w ciąży Jak się obudziłam to odetchnęłam z ulgą Jakoś mi się nie śpieszy do drugiego małego ryczącego- muszę mieć jakąś przerwę- powiedzmy tak 18 lat

3.Wrzucam Wam fotkę jaki Antos jest samodzielny- sam sobie butle trzyma No ale dla jedzenia to on wszystko zrobi
1. Ja dostałam szybko ale miałam cc a nie pamiętam już czy Ty nie rodziłaś sn.
2. a mi dziś się śniło, że byłam na jakimś koncercie i jakaś koleżanka zostawiła dziecko w wózku i ja je zabrałam. Potem do niej dzwoniłam, że zapomniała o dziecku ale jakoś nie zgłaszała się po nie .
A ja właśnie chciałabym jeszcze dziecko i to nie jedno. Nawet się zmartwiłam ostatnio u gina jak zalecał, żeby starać się przez 2 lata nie zachodzić w ciążę bo blizna może się rozejść chociaż przecież i tak chwilowo reproduktora brak .
3. Wow!!! Jaki zdolniacha!

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
wiem tylko tyle ze jesli nie układa sie w litere c badz ma trudnosci w ubieraniu i mocno scisniete piastki to mozna sie martwic a jak nie to poprostu ma silne miesnie
Możesz wytłumaczyć o co chodzi z tym układaniem się w literę c?

Ja zaraz podwożę Mamę do lekarza a sama lecę na basen bo już dawno (ponad tydzień ) nie byłam i czuję, że muszę się poruszać. Po południu mam kursy ale tak mi się nie chce!! Ponadto nie sprawdziłam testów moich kursowiczów . Wczoraj nie byłam z Natalką na spacerze więc dziś muszę koniecznie. Chcę też zajęć kolejną partię jej zdjęć do wywołania i w końcu je poukładać w albumie bo wczoraj tego nie zrobiłam...

A jakie Wy macie na dziś plany?
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 11:30   #2710
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez headzik Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny znowu tydzień nie pisałam bo podczytywałam tylko na telefonie.
W zeszłą niedzielę mały mi zwymiotował (chyba po prostu palca za głęboko sobie wsadził, no ale wiadomo strachu napędził). W środę marudził i miał 37,8 stopni, a w czwartek szczepienie, no i przełożył pediatra na za dwa tygodnie chociaż nic niepokojącego u młodego nie zauważył. Mi się wydaje, że ewidentnie to są zęby. Pięść sobie obgryza do czerwoności, nie ssie jej tylko gryzie. Łapie mnie za rękę i wkłada sobie mojego palca do buzi i też zagryza z całych sił. Jak pamiętam moje młodsze siostry też tak robiły jak im zęby szły.
u nas to samo
starsza miała szybko zeby wiec jest szansa ze i ta bedzie miała chodz inna jest niz Ami ... Ale mamy ta samą sytuacje a ile razy sie gdzies tam zadrapie i jest płacz cala brode ma obszczypana

tu u tz na rekach
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0249.jpg (72,2 KB, 42 załadowań)

Stary 2014-06-03, 11:31   #2711
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
My chyba też mamy alergię. Wszyscy lekarze mówili, że albo to potówki, albo hormonalne. A teraz wpadła pielęgniarka środowiskowa i powiedziała, że to chyba alergia
My mamy krostki tylko na buźce (policzki i czoło) są drobne, czerwone i swędzą
Ja mam wrażenie, że sami lekarze nie wiedzą co to akurat jest i leczą metodą prób i błędów. A skąd wiesz, że swędzą?

Cytat:
Może mlekiem kozim? Ono chyba ma mniej laktozy.
Chociaż nie jestem pewna, poczytaj jeszcze na ten temat.
A może jakieś mleko roślinne np. ryżowe, migdałowe? Chociaż one drogie są strasznie...
Jestem leniwa i czytać mi się nie chciało. Napisałam pytanie do lekarza i czekam na odpowiedź

Cytat:

Ja patrzyłam na siatki centylowe w necie i moja się plasuje między 10 a 25 centylem

Pięknie zajada

Cytat:
moja płacze tak jak zmeczona i nawet rece nie pomoga trzeba podłozyc do wózka i pojezdzic po mieszkaniu ( nie bujac ) tylko zachowywac sie jak na spacerze 2 przejazdy po domu i dziec spi
jak ja byłam mała działał jedynie samochód
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 11:48   #2712
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:

To nie za wcześnie na zęby?
Zaznaczam, że nie czuję się zupełnie specjalistką w rozwoju dzieci, ale wydawało mi się, że zęby idą, gdy maluch ma 6-7 miesięcy.
moja ami i MArgowa EWcia w zeby uzbrojone zostały po 3 ms , wiec to sprawa indywidualna od mojego tz bratanek miał 1 zeba koło 13 ms

---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ----------

Cytat:
Ktore to herbatniki?

Moze mi sie zdaje, moze to jakis zbieg okolicznosci, ale chyba Przemo zaczal kaszlec
moze slinki mu sie zaczely produkowac

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Cytat:
mnie to samo mówiono, gdy Ewci tak szybko wyszły pierwsze ząbki. i co? i za 2 tygodnie kończy 4 lata, a ząbki jak perełki, ani jednej dziurki.
ja myślę, że to kwestia genów i odpowiedniej higieny. my zawsze uważaliśmy, żeby nie dawać jej nic jeść z naszych sztućców, niczego nie oblizywaliśmy przed włożeniem jej do buzi, nigdy nie piła z naszych szklanek, ustników butelek itp.
jak widzę matki oblizujące smoczek, który upadł, to mnie otrząsa...

.
u nas ta sama zasada a 5 wszystkie blombowane i tu zadziałała genetyka niestety trzymam kciuki za zdrówko dzieciaków , ale co sie dziwic jak pogoda do bani

---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Cytat:
Ale jestem zła...
Wrrrrrr.....
pewno biodacyna masuj oko zaraz po jej podaniu kanalik szybciej sie udrożni i najlepiej jakby to byl ktos o grubych paluchach

Stary 2014-06-03, 11:48   #2713
baja_86
Zakorzenienie

Hej

Cytat:
Ja slyszalam, ze jak dziecko rodzi sie z zebami to one sa slabej jakosci i szybko wypadaja
podobne rzeczy mówią o zębach, które wychodzą dośc szybko, moi rodzice się tego nasłuchali, bo ja pierwsze zęby miałam w 3 m-cu życia.I obalam mit, że są słabe i szybko sie psują, nie miałam w dzieciństwie problemów z zębami

Cytat:
Dzisiaj rano miałam straszną przygodę. O 5 mały obudził się na karmienie więc dałam mu cyca, odbiłam, zawinęłam go w kocyk (rożek mu zrobiłam) i poszedł spać, a ja do kuchni ściągać pokarm. Po ściągnięciu stwierdziłam że nie ma sensu już iść spać. O 7 słyszę że mały marudzi delikatnie więc idę dać mu smoka żeby jeszcze trochę pospał i co widzę? Mały ma koc na głowie. Cała twarz zakryta górną częścią koca która była pod główką pierwotnie. Mały się rozkopał, poprzesuwał i jakimś cudem naciągnął sobie koc na głowę Byłam przerażona. Koniec z zawijaniem go w rożek
o kurczaki! najbezpieczniejszy chyba jest śpiworek. My przykrywamy kołderką, ale też mam stresa żeby się na głowkę nie przesunęła. Chociaż ostatnio obudził nas w nocy dźwięk stukania w przewijak, mąż podszedł do łóżeczka a Jaś głową po środku łóżeczka i nogami wierzga w przewijak, na szczęście kołdra została skopana w nogi

Smaritta walcz z PZU. U mnie była dokłądnie taka sama sytuacja. Jestem ubezpieczona jako współmałżonek w zakładzie pracy męża, odciągali mu z wypłaty podwójnie, bo za jego i moje ubezpieczenie, ale mojej polisy nie przekazali PZU, tu akurat ewidentna wina pracownika z firmy TŻ, ale mieliśmy dowód w postaci odciągniętych składek i nie wiem w koncu jak to załatwili, ale dostałam pieniądze, choć po prawie 2 m-cach

Edytowane przez baja_86
Czas edycji: 2014-06-03 o 11:51
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 11:53   #2714
Edzia400
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mara86 Pokaż wiadomość
Hej, tęskniło mi się za Wami

To nieciekawie My też borykamy się z oczkiem. Antybiotyk nie pomógł musimy iść do okulisty.
trzba robić masaże oka nawet z 10 razy dziennie i nie lekko tylko tak z dociskiem ale zeby krzywdy nie zrobic

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

Cytat:

Możesz wytłumaczyć o co chodzi z tym układaniem się w literę c?

https://www.google.pl/search?q=wzmozone+napieci e&newwindow=1&client=fire fox-a&hs=x8R&rls=org.mozilla: plfficial&channel=sb&so urce=lnms&tbm=isch&sa=X&e i=DJaNU-eELubl4QTVk4HADw&ved=0CAg Q_AUoAQ&biw=1366&bih=609# facrc=_&imgdii=_&imgrc=J4 fIvOVgKiUhfM%253A%3BHxPis Ks2SGof_M%3Bhttp%253A%252 F%252Fimg696.imageshack.u s%252Fimg696%252F7475%252 Fimg4600b.jpg%3Bhttp%253A %252F%252Fwww.nasz-bocian.pl%252Fphpbbforum% 252Fviewtopic.php%253Fp%2 53D4106367%3B800%3B533

no tu adekwatnie mocno to widać

Edytowane przez Edzia400
Czas edycji: 2014-06-03 o 11:54
Stary 2014-06-03, 12:00   #2715
teQiba
Moderator

Cytat:
O kurcze - ja tez zawijam kocyk w rozek

Cytat:
ja nie mogę tego oduczyć męża - fakt, że Młody smoka targa niezbyt często, ale jednak i ja nie oblizuję, Młodego też nie ślinię, mąż smoka oblizuje, a moja mama zaślinia mi dziecko (jeszcze mnie dobija myśl, że mu chucha wyziewami papierosowymi :/)

męża naprostuję, z mamą nie wygram niestety
Koniecznie musisz z nimi porozmawiac. My tez w usta ani raczki nie calujemy

Cytat:
My dzisiaj po drugiej dawce szczepienia moja córa była bardzo dzielna waży już 6700g i doktór powiedziała że za miesiąc możemy zacząć wprowadzać marchewkę z ziemniaczkiem .Jestem noga w gotowaniu więc powoli chyba zacznę się uczyć przyrządzania tych papek co by dziecka nie otruć

Wow - juz zaczynaja sie stale pokarmy. Nim sie obejrzymy znowu w pracy bedziemy siedzialy

Cytat:
Buźka i moja dieta to jak zapewne się domyślasz podejrzenie alergii. Maść po to żeby przestała być buźka chropowata cała. Co do mnie to chyba pozostaje mi dieta śródziemnomorska, dobrze że wakacje są. Tylko że ja tak uwielbiam mleko Czym można zastąpić mleko krowie? Bo ja inaczej kawy nie wypiję.
A oczko się od jakiegoś czasu paprało i przemywanie zwykłe nie pomagało więc dostaliśmy antybiotyk żeby zaleczyć.
Eh.....
To nie zawsze wina nabialu ale sprobowac trzeba - moze sie okaze ze to jednak nie nabial

Cytat:
Czy Wasze dzieci też marudzą i złoszczą się przy motaniu chusty Po jakim czasie ilu próbach się uspakajały
Kacper od poczatku polubil chuste i po zamotaniu na ogol sie uspokaja.

Cytat:
Jakoś mi się nie śpieszy do drugiego małego ryczącego- muszę mieć jakąś przerwę- powiedzmy tak 18 lat

To i tak dobrze ze w ogole masz w planach

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
My od 2 dni jesteśmy już bezsmoczkowi, żaden smoczek Guciowi nie pasuje, pluje, krzywi się i koniec.
O ile jeszcze tydzień temu pałał do smoczka ogromną miłością to teraz jest wielki nerw jak mu próbuję podać smoczek.
No nic, trochę nam się przez to popsuło zasypianie, bo jest płacz i musimy zaczynać naukę od nowa...
Czyli jednak postanowil sie odsmoczkowac
Stwierdzil ze takiemu duzemu chlopcu nie przystoi ze smoczkiem paradowac

Cytat:
moja nie chce smoczka zadnego próbowałam i nic z tego ale za to namietnie gryzie piąstki
ogladałam zawitkowskiego i powiedział ze mamy dzieciakom tego nie zabraniac i nie zakładać niedrapek , bo tym sposobem dzieci ucza sie panować nad tym co w buzi i np jak kiedys zaczna jest wieksze rzeczy i cos im utknie beda wiedziały co zrobić ,ile razy przeciez maja przy tym odruch wymiotny to wlasnie ich uczy jak sie zachować i ze to system naturalny którego zaburzac nie wolno
No popatrz, a ja ciagle zabieram piastki bo myslalam ze to wstep do ssania kciuka - to chyba trzeba na to pozwolic?
Stary 2014-06-03, 12:08   #2716
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Wow - juz zaczynaja sie stale pokarmy. Nim sie obejrzymy znowu w pracy bedziemy siedzialy
:

No i popsułaś mi dzień przypomnieniem o pracy

Ja do pewnego czasu zabierałam, ale już nie zabieram piąstek, bo stwierdziłam, ze to nie ma sensu, chce to niech sie dławi

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 12:31   #2717
Limonka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Czytałam, że kobiety karmiące piersią mają miesiączkę po ok. 20 tygodniach od porodu, a pozostałe po ok. 10 tygodniach. Wiadomo, że to orientacyjne terminy, więc myślę, że to może być okres.

Cytat:
18 to może nie, ale też się chyba chwilę wstrzymamy z drugim dzieckiem
Co prawda Emilka nie daje mi w kość, zawsze powtarzam, że takie dzieci można mieć, ale dla mnie z kolei bardzo męczące jest siedzenie w domu. Kocham córkę i uwielbiam spędzać z nią czas, ale tęskni mi się do ludzi, do pracy... Będę musiała się tym trochę nacieszyć nim z powrotem zdecyduję się na powrót "w pieluchy"

Cytat:
Antoś jest już samowystarczalny

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
Też miałam taką sytuacją kiedyś, tylko w nocy. Po karmieniu odłożyłam, przykryłam i położyłam się spać. Słyszałam że się wierci, ale coś mnie tknęła po kilku minutach żeby sprawdzić (i niech mi ktoś powie że nie istnieje intuicja!) i co... mały z kocem na głowie Aż boję się myśleć co by było gdybym nie zajrzała.
Dobrze, że istnieje matczyna intuicja

Cytat:
1. Przypomnij się przed Waszym wyjazdem, ok?
Sure

Cytat:
A jakie Wy macie na dziś plany?
Totalnie żadnych. Przez tą pogodę nie chcę wychodzić z Młodą na spacer, tym bardziej, że mam podejrzenia czy jej coś nie rozkłada, więc się kisimy w domu

Cytat:
tu u tz na rekach
Słodziak

Wymyśliłam sobie, że latem będę mrozić owoce, żeby móc dawać je Emilce zimą. Wtedy przypadnie przecież okres rozszerzania jej diety, a w sklepach będą tylko jabłka i banany. Chciałabym jej dawać coś więcej poza słoiczkami. Macie jakieś pomysły co można mrozić? Na pewno maliny i morele można podawać po 7 miesiącu. A wiecie jak jest z wiśniami i jagodami?
Stary 2014-06-03, 12:35   #2718
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:

Bardzo współczuję! u nas raz się zdarzyło, że Hania odłożona do łóżeczka nakryła się tetrą spod głowy. Jakoś ją sobie wytargała i miała na buzi, ale jakbym zobaczyła koc to też bym była przerażona!
Dlatego nasza Hanka śpi w worku, nie ma szans się niczym nakryć ani odkopać-polecam
Mam kilka śpiworków na szczęście więc już w rożek go nigdy nie zawinę. Ehh, ale strachu się najadłam. Głupia matka

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
Ale jestem zła...
Wrrrrrr.....
Ja stosuje śmietankowy zabielacz do kawy I nic się po nim nie dzieje. A po nabiale mały faktycznie dostawał uczulenie - już 2 razy próbowałam wprowadzić nabiał. Jakby Twój lekarz miał inny pomysł to podziel się

Impossible is nothing

I ślubuję Ci... Szczęśliwa żona od 9.11.2013r.

I kocham Cię ponad wszystko... Szczęśliwa mama od 06.04.2014r.

Sławcio
agunia4ever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 12:36   #2719
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:

To nie zawsze wina nabialu ale sprobowac trzeba - moze sie okaze ze to jednak nie nabial
Chyba już wolę nabiał niż np kota Muszę sobie jakieś przepisy poszukać bezmleczne.
Najgorsze jest to, że z tego co zrozumiałam to jeżeli nie pomoże to nie będę wracać do nabiału tylko kolejne rzeczy odstawiać. No ale może przejdzie I może dzięki temu ten refluks (podejrzenie, że dlatego się krztusi) zniknie.

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
No i popsułaś mi dzień przypomnieniem o pracy
Mnie też aż skręciło na myśl o pracy Chociaż w czwartek jadę na imprezę integracyjną, zapewne znów na jakieś 200 osób najmarniej Ale zabawa to co innego niż siedzenie w pracy.
Stary 2014-06-03, 12:37   #2720
agunia4ever
Zadomowienie

Cytat:
O kurcze - ja tez zawijam kocyk w rozek
To uważaj. Myślałam że to bezpieczne bo mocno małego zwijałam. A on się rozkopał, zsunął trochę w dół i ten róg co miał pod głową na twarz sobie zarzucił (jakoś zza głowy) Dobrze że nie spałam.

Impossible is nothing

I ślubuję Ci... Szczęśliwa żona od 9.11.2013r.

I kocham Cię ponad wszystko... Szczęśliwa mama od 06.04.2014r.

Sławcio
agunia4ever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 12:38   #2721
Limonka1987
Zakorzenienie

Frogutka- zapomniała odpisać. U nas na razie była jedna próba chustowania, zakończona takim rykiem, że Młodą słychać było chyba w promieniu 20 km. Nie wiem czy ja coś zrobiłam nie tak czy też ona nie jest fanką.
Stary 2014-06-03, 12:44   #2722
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Ja stosuje śmietankowy zabielacz do kawy I nic się po nim nie dzieje. A po nabiale mały faktycznie dostawał uczulenie - już 2 razy próbowałam wprowadzić nabiał. Jakby Twój lekarz miał inny pomysł to podziel się
Dzięki za informację, oczywiście podzielę się jak czegoś się dowiem.
Stary 2014-06-03, 12:44   #2723
margo80
Zakorzenienie

Cytat:
Czekam w takim razie na info, a ja bacznie obserwuję Emilkę.
W razie czego będziemy kombinować w przyszłym tygodniu
obserwuj, bo u nas niestety skończyło się antybiotykiem.
Przemo jeszcze jest osłuchowo czysty, ale wydzielina tak obficie mu spływa do gardła i dalej, że tylko o krok od zapalenia oskrzeli. antybiotyk ma to powstrzymać.
lekarka nas pochwaliła za szybką reakcję. powiedziała, że u tak małego dziecka, jeśli jest kaszel, to na pewno coś się dzieje.
dostaliśmy też osłonkę w kroplach i Deflegmin, a na problemy z brzuszkiem Latopic, który mamy podawać przez 3 miesiące. efekty mają być widoczne po około miesiącu.

cieszę się, że mnie instynkt nie zawiódł, ale chodze podłamana jednocześnie, ze taki maluszek i już antybiotyk...

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 13:05   #2724
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Przemo jeszcze jest osłuchowo czysty, ale wydzielina tak obficie mu spływa do gardła i dalej, że tylko o krok od zapalenia oskrzeli. antybiotyk ma to powstrzymać.
lekarka nas pochwaliła za szybką reakcję. powiedziała, że u tak małego dziecka, jeśli jest kaszel, to na pewno coś się dzieje.
dostaliśmy też osłonkę w kroplach i Deflegmin, a na problemy z brzuszkiem Latopic, który mamy podawać przez 3 miesiące. efekty mają być widoczne po około miesiącu.

cieszę się, że mnie instynkt nie zawiódł, ale chodze podłamana jednocześnie, ze taki maluszek i już antybiotyk...

żeby antybiotyk zadziałał.
Stary 2014-06-03, 13:08   #2725
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Tygrysek - widze, ze go te krostki swedza bo sie po nich drapie - haotycznie macha rączkami w ich okolicy - wtedy smaruje mu to oliwką i wtedy chyba czuje ulgę, bo przestaje sie drapac.
Teraz profilaktycznie smaruje mu buzke co jakis czas i nie ma takich napadow.

Ja juz zaliczylam dwa okresy, a karmie tylko piersia wiec wszystko jest mozliwe
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 13:10   #2726
kate1623
Zadomowienie

Cytat:

Oby pomogło my niestety też już przerabialiśmy antybiotyk

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 13:34   #2727
tygrysek83
Zadomowienie

Właśnie rozmawiałam z TZ o mojej wizycie u lekarza. Mądrala wymyślił, żebym oprócz produktów krowich odstawiła WSZYSTKIE alergeny. Zabawny jest
Stary 2014-06-03, 13:36   #2728
elgie
Raczkowanie

Dzień dobry
My już po spacerze w deszczu, młody chyba lubi deszcz, bo cały spacer przespał, co w jego przypadku jest niespotykane

Cytat:
Byle jutro nie padało.
Dziewczyny, co jezeli jednak bedzie padać?
Możemy przełożyć na przyszły tydzień. Mnie pasuje każdy dzień do południa

Cytat:
Mój uwielbia ściskać swój nos jak się zdenerwuje
Mój chyba jeszcze nie wie, że nos ma

Cytat:

Ja w ogóle nie mogę obiecać, że będę, bo Emi od rana pokasłuje. Boję się zaryzykować takiego wyjścia, tym bardziej jeśli pogoda będzie deszczowa
Zdrówka dla Emilki

Cytat:

dla Mai, jak tak dalej pójdzie to niedługo przegoni mojego Krzysia Ja też nie mogę się doczekać wprowadzania nowych pokarmów, tylko jakichś przepisów muszę poszukać

Cytat:
Ale jestem zła...
Wrrrrrr.....

Cytat:

A sam sobie butlę przyrządza?

Cytat:
u nas to samo
starsza miała szybko zeby wiec jest szansa ze i ta bedzie miała chodz inna jest niz Ami ... Ale mamy ta samą sytuacje a ile razy sie gdzies tam zadrapie i jest płacz cala brode ma obszczypana

tu u tz na rekach
Słodka

Cytat:

Wymyśliłam sobie, że latem będę mrozić owoce, żeby móc dawać je Emilce zimą. Wtedy przypadnie przecież okres rozszerzania jej diety, a w sklepach będą tylko jabłka i banany. Chciałabym jej dawać coś więcej poza słoiczkami. Macie jakieś pomysły co można mrozić? Na pewno maliny i morele można podawać po 7 miesiącu. A wiecie jak jest z wiśniami i jagodami?
Super pomysł Też bym tak zrobiła, tylko ja mam całą zamrażarkę w moim mleku, już nawet drugą zamrażarkę kupiliśmy

Cytat:

Współczuję antybiotyku, zdrówka dla Przema . My przy zapaleniu oskrzeli dostaliśmy tylko coś do inhalacji, antybiotyków na szczęście nie. Na kaszel polecam oklepywanie, u nas bardzo pomogło
elgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-03, 13:56   #2729
Limonka1987
Zakorzenienie

Cytat:

Bardzo mi przykro! Mam nadzieję, że leki szybko zadziałają
A Przemek często kaszlał? Emi się zdarza jedno kaszlnięcie na dwie godziny mniej więcej. Mam nadzieję, że to nic poważnego...

Cytat:
Napisane przez elgie Pokaż wiadomość
Super pomysł Też bym tak zrobiła, tylko ja mam całą zamrażarkę w moim mleku, już nawet drugą zamrażarkę kupiliśmy
Widzę, że nie narzekasz na brak pokarmu

Ela87-
Twój nowy awatar jest MEGA!
Stary 2014-06-03, 14:37   #2730
stefan89
Raczkowanie

o ranyyy od soboty mnie nie było a tu tyle czytania ;o
na weekend przyjechała rodzina tż, wczoraj miałam egzamin wiec dopiero dziś oddycham spokojnie i mogę poplotkować trochę z wami ;p

co do okresu, to ja karmiąc mm i rodząc sn pierwszy dostałam 6 tyg po porodzie. okres to mało powiedziane... to był okresior! tak jakby przez 10 miesiecy się zbierało... ma sa kra

ooo u nas też hanka coś pokasłuje. zdrowia dla Przema!

też jetem za mrożeniem! w ogóle jak to jest z tym rozszerzaniem diety? jedni mówią po 4 miesiącu, drudzy po 6.. wiecie może coś na ten temat?

Edzia Juleczka przepiękna!

niezapomnijkaa09 z Antosia też cudeńkoo i jaki spryciarz!

kate waga piękna! moja też jest niezłym pasibrzuszkiem ;] spodnie za długie a w brzuszku ciasnoo

jeżeli chodzi o spotkanie, to mi pasuje zawszze Emi zdrowiej, bo ciotki chcą Cię zobaczyć!!!

a my nie spacerujemy w deszczu, bo leniwa matka nie kupiła jeszcze tej folii przeciwdeszczowej do wózka

wszystkie przepisy zachowałam i zamierzam wypróbować jakby któraś miała jeszcze coś fajnego bezmięsnego, to niech wrzuca, bo mój kochanyy nie je mięsa, a jajka sadzone muszą się kiedyś znudzić! ;D

15 17
17 15
16 20
stefan89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości