W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień 2014 - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku.
Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 13 26,53%
Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 3 6,12%
Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! 16 32,65%
Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! 19 38,78%
Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! 8 16,33%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-14, 14:58   #4591
kro0pka
Raczkowanie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
kroopka Zobaczysz przeleci ten czas do Września jak z bicza strzelił Zobacz jak nasze ciąże lecą szybko
Jesteś naprawdę super żoną, że rozumiesz swojego męża bo jedzie tam zarobić dla Was a nie na wakacje i super, że o nim pomyślałaś z tym zdjęciem

Będziemy tutaj wszystkie razem przeżywać to będzie Ci raźniej

A z tym kardiologiem to mnie teraz przestraszyłaś... Dostałaś skierowanie tylko z powodu tego pulsu czy też przez tą opuchliznę?
Ja nie puchnę ale puls też zawsze mam ponad 100... Wczoraj na wizycie miałam 109 ale mierzyła mi położna razem z ciśnieniem i ciśnienie wpisała do karty a pulsu nigdy nie wpisuje
I teraz nie wiem czy się martwić czy co?
dziękuje kochana
tzn to było coś takiego, że przychodze do mojego gina i nogi, ręce miałam strasznie spuchnięte.. pytał się czy mierzę ciśnienie, ja że tak ale że jest w normie, ale puls mam chyba trochę wysoki bo 100-120. Strasznie się przejął tą opuchlizną, bo ogólnie rzecz biorąc to mam już kłopoty z poruszaniem się. I po tym wszystkim powiedział, że napisze mi skier. do kardiologa, i zebym tam od razu poszła bo to jest pilne. Przyszłam do kardiologa, zapytał się co sie dzieje, ja mówie ze mam tylko puls za duży a on mówi coś takiego, że to dobrze że bije bo w ciąży zawsze powinno bić. Później spojrzał na nogi i zapytał się czy mój lekarz nie skierował mnie jeszcze do szpitala.. Powiedział żebym przyszła w poniedziałek, oglądnie mnie, zrobi badania i coś będziemy myśleć.. czyli ogólnie rzecz biorąc to nie wiem czy chodzi tylko o puls czy też o ta opuchliznę, z jednej strony bardzo możliwe a z drugiej to nie wiem czy opuchlizna ma coś do serca... chyba poczytam w necie coś na ten temat..
Stary 2014-06-14, 15:25   #4592
kasia_ruda
Zakorzenienie

Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień

Cytat:
Napisane przez kro0pka Pokaż wiadomość
dziękuje kochana
tzn to było coś takiego, że przychodze do mojego gina i nogi, ręce miałam strasznie spuchnięte.. pytał się czy mierzę ciśnienie, ja że tak ale że jest w normie, ale puls mam chyba trochę wysoki bo 100-120. Strasznie się przejął tą opuchlizną, bo ogólnie rzecz biorąc to mam już kłopoty z poruszaniem się. I po tym wszystkim powiedział, że napisze mi skier. do kardiologa, i zebym tam od razu poszła bo to jest pilne. Przyszłam do kardiologa, zapytał się co sie dzieje, ja mówie ze mam tylko puls za duży a on mówi coś takiego, że to dobrze że bije bo w ciąży zawsze powinno bić. Później spojrzał na nogi i zapytał się czy mój lekarz nie skierował mnie jeszcze do szpitala.. Powiedział żebym przyszła w poniedziałek, oglądnie mnie, zrobi badania i coś będziemy myśleć.. czyli ogólnie rzecz biorąc to nie wiem czy chodzi tylko o puls czy też o ta opuchliznę, z jednej strony bardzo możliwe a z drugiej to nie wiem czy opuchlizna ma coś do serca... chyba poczytam w necie coś na ten temat..
Raczej na pewno nie czytaj w necie, bo nic mądrego się nie dowiesz, a koszmarnie się zestresujesz. Od razu ci się pokażą informacje o stanie przedrzucawkowym, albo o rzucawce ciążowej. Ja jestem "w temacie" ze względu na ciśnienie. Jesteś pod kontrolą lekarza i to najważniejsze. Żaden z nich nie skierował cię do szpitala- to też świadczy o tym, że nie jest źle. Musisz to po prostu sprawdzić, być może dostaniesz leki obniżające puls. Bierzesz magnez? Ja jak miałam raz 112 i powiedziałam o tym lekarzowi, to usłyszałam, że od 120 istnieje ryzyko tachykardii i mam brać właśnie magnez i dopegyt (na ciśnienie).

Z tego co ja wiem, to norma pulsu w ciąży jest do 100, ale do 110 nie ma tragedii. Mierzycie sobie same puls w domu? Jak was on martwi, to róbcie to trzy razy dziennie (ja robię to ręcznie) i z wynikami pokażcie się lekarzowi po kilku dniach, czy na kolejnej wizycie. Taka porządna tabelka z pomiarami dużo więcej powie lekarzowi, niż jednorazowy pomiar położnej. Jak chcecie to wam napiszę jak bardzo łatwo mierzyć puls.

Wysłano z aplikacji mobilnej.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-14, 15:34   #4593
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
Ale gonicie nie było mnie pare dni bo poświęciłam je w całości tż-owi, teraz już zostałam sama i czekam na niego do września ale wierze, że damy rade. skserowałam mu zdjęcia naszego synka i opisałam mu tak ładnie, także jak bedzie mu smutno i zatęskni to sobie popatrzy na to i bedzie mu lepiej

byłam na III USG. z synkiem wszystko ok, jest duuży waży 2300 macice mam już 'bardzo dojrzałą' jak to ujął mój lekarz.. tak więc dał mi do zrozumienia, że moge urodzić szybciej zobaczyłam na tych zdjęciach że termin wg usg wypada mi na 17 lipca.. tak więc nic nie wiadomo kiedy to może byc.. od początku lipca będę czuwać ogólnie to wszystko jest dobrze z malutkim.

ja natomiast dostałam skier do kardiologa z powodu za dużego pulsu, cały czas mam 100 - 120 i cała jestem spuchnięta, aż nienaturalnie, że kardiolog się zdziwił, czemu ja w szpitalu jeszcze nie jestem ale w pon sie wszystkiego dowiem. czyli ogólnie mam troszkę do jeżdżenia - kardiolog + mój gin co dwa tyg + endokrynolog , w tym pobieranie krwi co chwilkę
Nie wiem z jakiego powodu chodzisz do endokrynologa, czy masz niedoczynnosc, czy bierzesz leki??? Jesli tak, to ten puls moze oznaczac, ze przeszlas z niedoczynnosci w nadczynnosc, a przy nadczynnosci bardzo charakterystycznym jest przyspieszona akcja serca! Puchniecie jest spowowane zarowno ciaza jak i tarczyca! Czy robilas moze badania na bialkomocz? Jak z Twoim cisnieniem?? Moze to rowniez swiadczyc o zatruciu ciazowym, ale tutaj musi byc kilka czynnikow m. in. bialkomocz, bardzo wysokie ciesnienie, puchniecie etc. Nie martw sie tylkko popros o skierowanie na badania w kierunku tarczycy (TSH), badanie moczu na obecnosc bialka, zreszta lekarz powinien najlepiej wiedziec jak Ci zlecic badania! Moze mu zasugeruj, ze chcialabys sprawdzic bialko i tarczyce!

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

A najbardziej wkurzajace dla mnie jest to, ze czlowiek czesto sam musi dociekac i prosic sie o dodatkowe badania, bo lekarze bardzo niefrasobliwie podchodza w dzisiejszych czasach do pacjentow!
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-14, 16:36   #4594
kro0pka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Nie wiem z jakiego powodu chodzisz do endokrynologa, czy masz niedoczynnosc, czy bierzesz leki??? Jesli tak, to ten puls moze oznaczac, ze przeszlas z niedoczynnosci w nadczynnosc, a przy nadczynnosci bardzo charakterystycznym jest przyspieszona akcja serca! Puchniecie jest spowowane zarowno ciaza jak i tarczyca! Czy robilas moze badania na bialkomocz? Jak z Twoim cisnieniem?? Moze to rowniez swiadczyc o zatruciu ciazowym, ale tutaj musi byc kilka czynnikow m. in. bialkomocz, bardzo wysokie ciesnienie, puchniecie etc. Nie martw sie tylkko popros o skierowanie na badania w kierunku tarczycy (TSH), badanie moczu na obecnosc bialka, zreszta lekarz powinien najlepiej wiedziec jak Ci zlecic badania! Moze mu zasugeruj, ze chcialabys sprawdzic bialko i tarczyce!

---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

A najbardziej wkurzajace dla mnie jest to, ze czlowiek czesto sam musi dociekac i prosic sie o dodatkowe badania, bo lekarze bardzo niefrasobliwie podchodza w dzisiejszych czasach do pacjentow!
zgadza się mam niedoczynność..
badanie moczu na obecnosc białka miałam także i wyszły w normie, ale mimo to kazał powtórzyć te badania.. możliwe, że dzieje się tak od tarczycy, lecz wszystko okaże się mam nadzieję już w poniedziałek
Stary 2014-06-14, 16:37   #4595
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale gonicie nie było mnie pare dni bo poświęciłam je w całości tż-owi, teraz już zostałam sama i czekam na niego do września ale wierze, że damy rade. skserowałam mu zdjęcia naszego synka i opisałam mu tak ładnie, także jak bedzie mu smutno i zatęskni to sobie popatrzy na to i bedzie mu lepiej

byłam na III USG. z synkiem wszystko ok, jest duuży waży 2300 macice mam już 'bardzo dojrzałą' jak to ujął mój lekarz.. tak więc dał mi do zrozumienia, że moge urodzić szybciej zobaczyłam na tych zdjęciach że termin wg usg wypada mi na 17 lipca.. tak więc nic nie wiadomo kiedy to może byc.. od początku lipca będę czuwać ogólnie to wszystko jest dobrze z malutkim.

ja natomiast dostałam skier do kardiologa z powodu za dużego pulsu, cały czas mam 100 - 120 i cała jestem spuchnięta, aż nienaturalnie, że kardiolog się zdziwił, czemu ja w szpitalu jeszcze nie jestem ale w pon sie wszystkiego dowiem. czyli ogólnie mam troszkę do jeżdżenia - kardiolog + mój gin co dwa tyg + endokrynolog , w tym pobieranie krwi co chwilkę
masz już dużego synka Super, ze z maluszkiem wszystko ok. A ty się nie martw na zapas, nie czytaj w necie, bo tylko podwyzszysz cisnienie. Jakby cos bylo nie tak, lekarz odrazu skierowałby cie do szpitala. Widocznie maja jakies przypuszczenia i wolą dmuchać na zimne. Dobrze, ze nie zlekcewazyli opuchlizny nog.
Ja ostatnio mialam puls 110, polozna stwierdzila, ze troszke za wysoki, ale nic wiecej.
Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
To prawda, Tobiasz to super imię! I można je super zdrabniać na milion sposobów! Miałam w klasie kolegę o tym imieniu, super gość Konstanty swoją drogą też mi się STRASZNIE STRASZNIE podoba.

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Maksym moje

Widzisz, jestes z nielicznych osob, ktore tak uwazaja. Od znajomego uslyszalam, ze narkoman na osiedlu mial tak na imie!
Jeszcze mamy troche czasu do zastanowienia.
Stary 2014-06-14, 16:51   #4596
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
masz już dużego synka Super, ze z maluszkiem wszystko ok. A ty się nie martw na zapas, nie czytaj w necie, bo tylko podwyzszysz cisnienie. Jakby cos bylo nie tak, lekarz odrazu skierowałby cie do szpitala. Widocznie maja jakies przypuszczenia i wolą dmuchać na zimne. Dobrze, ze nie zlekcewazyli opuchlizny nog.
Ja ostatnio mialam puls 110, polozna stwierdzila, ze troszke za wysoki, ale nic wiecej.

Widzisz, jestes z nielicznych osob, ktore tak uwazaja. Od znajomego uslyszalam, ze narkoman na osiedlu mial tak na imie!
Jeszcze mamy troche czasu do zastanowienia.
e... narkoman to nic, moja koleżanka z pracy synowej powiedziała, żeby nie wybierała jakiegoś tam imienia, bo tak miała na imię jakaś "ku***ka" z jej klasy. A potem jej synowa wybrała to imię

Stary 2014-06-14, 17:04   #4597
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
e... narkoman to nic, moja koleżanka z pracy synowej powiedziała, żeby nie wybierała jakiegoś tam imienia, bo tak miała na imię jakaś "ku***ka" z jej klasy. A potem jej synowa wybrała to imię

No to tez niezle Coraz bardziej denerwuje mnie gadanie innych.. ten sam znajomy jak sie dowiedział jaki wozek wybrałam to stwierdził, ze daremny, a na kołyske jak włożyłam tam ochraniacz dookoła to, ze jak mała trumienka Takze musze zacząć mieć wyj$%#ne, bo oszaleje Juz czasem nie wiem czy to złośc ludzka czy zazdrość przez nich przemawia
Stary 2014-06-14, 17:18   #4598
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
No to tez niezle Coraz bardziej denerwuje mnie gadanie innych.. ten sam znajomy jak sie dowiedział jaki wozek wybrałam to stwierdził, ze daremny, a na kołyske jak włożyłam tam ochraniacz dookoła to, ze jak mała trumienka Takze musze zacząć mieć wyj$%#ne, bo oszaleje Juz czasem nie wiem czy to złośc ludzka czy zazdrość przez nich przemawia
Co za cham! A z nieprzejmowaniem się masz rację! Inni ludzie jak będą mieć swoje dzieci, to je będą nazywać jak chcą. A teraz my mamy dzieci i to nam mają się podobać ich imiona

Stary 2014-06-14, 17:23   #4599
mysia111
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
No to szybciutko, bo właśnie wyciągam z piekarnika drożdżówki z budyniem i truskawkami
Ale robisz smaka
Powiem Ci że przed ciążą bardzo duzo piekłam i robiłam duzo nowych dań w kuchni. Ciasto lub drożdzówki, jagodzianki, muffinki były prawie co weekend. Jak ktos wpadał to sie pytał "a co upiekłaś". Co 2-3 m-ce kupowałam jakąś nowa książkę kucharską. jeszcze na początku grudnia kupiłam "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej i w planach miałam "Nigellisima" Nigelli Lawson. A pod koniec grudnia zaczeły się wymioty i okropne mdłości trwające do końca marca, kuchnię omijałam szerokim łukiem. I niestety tak mi zostało do dziś tzn jakas taka niechęć do bawienia się w gotowanie, eksperymentowanie, pieczenie. Mam nadzieję że to się wkrótce zmieni.

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

Cytat:
Dziewczyny, mówiąc kolokwialnie powinnyście mieć w d... opinie innych na temat kupowanych przez Was rzeczy. Kupujecie to za własne pieniądze i innym nic do tego.

Zmykam do kina z córa, jej koleżanką i TŻ do kina na Czarownicę.

Edytowane przez mysia111
Czas edycji: 2014-06-14 o 17:34
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-14, 19:30   #4600
anius_7
Wtajemniczenie

jaki tu spokój, nananana... widać, że weekend

Komentarze innych dotyczące wyboru imienia czy zakupowanych rzeczy mnie strasznie wkurzają! Co to kogo obchodzi ja się kurde pytam?! I niestety jestem na tym punkcie na tyle wyczulona, że nawet jak moi rodzice coś komentują, to dostaję szału. Tylko ich komentarze mają troszkę inny charakter, bo oni generalnie wychodzą z założenia, że my jako młodzi rodzice przesadzamy, że niepotrzebnie chcemy kupować różne gadżety (np.nianię elektroniczną czy bujaczek), że tylko tracimy kasę, bo przecież można dziecko wychować bez tych bajerów. A ile było gadania jak usłyszeli, że chcemy od razu zrobić małej pokoik... Nasze pieniądze, nasze decyzje, nasze życie! Jak coś zrobimy źle czy kupimy niepotrzebnie to będzie nasz problem, proste

Ja dziś zaczęłam swój dzień chwilę po 3 i czuję się jak na karuzeli, chyba niedługo pójdę spać. Wczoraj naczytałam się lipcówek i jakoś mi się włączyło myślenie o porodzie, o tym ile mi jeszcze zostało do przygotowania i nocka z głowy.

Jutro mamy z TŻ pierwszą rocznicę ślubu i chyba podjedziemy nad morze na spacerek i jakiś pyszny obiadek. A potem romantyczny wieczór przy picollo i weselnym filmie

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-14, 19:32   #4601
Moni 26
Zadomowienie

Dawno przestałam sie tym przejmować co inni mówią...A tak szczerze jak zapytają co i jak to powiem, ale sam nie mówie co kupuje....Dzięki temu unikam komentarzy....
Chociaż raz jak coś było na temat ubranek(a ja nie wiedziałam jakiej płci maluszka nosze pod serduszkiem, to opowiadałam, ze kupuję neutralne kolorki) a dziewczyny na to e tam jak byś różowy kupiła to nic by sie nie stało, zresztą u nas w pracy rodzice bodziaka zakładają różowego swoim synkom, bo dostały od kogoś....Powiedziały no jak daja to się bierze i byś na tych ubrankach oszczędziła...
Kuźwa no jak chca to one niech tak sobie ubierają, ale ja powiedziałam, ze różowych rzeczy dla chłopca bym nie założyła i tyle...To sie oburzyły, ze wolała bym kase wydać, ale przepraszam to moja sprawa co robie z kasą, nie????
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-14, 20:03   #4602
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
To prawda, Tobiasz to super imię! I można je super zdrabniać na milion sposobów! Miałam w klasie kolegę o tym imieniu, super gość Konstanty swoją drogą też mi się STRASZNIE STRASZNIE podoba.

Maksym moje
Hahaha, jak w szkole my już mamy wybrane, to Ci nie zabierzemy Przejrzałam naszą listę wybranych imion i wszystkie mi się podobają

Tobiasz zostaje! Bez dyskusji! Cieszę się, że Ci się Konstanty podoba
Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
Napisz potem, czy warto i jak przeżyłaś w kinie
Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
Jutro mamy z TŻ pierwszą rocznicę ślubu i chyba podjedziemy nad morze na spacerek i jakiś pyszny obiadek. A potem romantyczny wieczór przy picollo i weselnym filmie
Uuu, zapowiada się pięknie! Oby pogoda wam dopisała

Z rodzicami masz rację. Chociaż ja na początku ciąży też myślałam, że nie wywalę kasy na zbędne rzeczy typu przewijak, bujaczek, nosidełko, ładne rzeczy w dopasowanych do siebie wzorach i kolorach No, a potem zaczęłam oglądać w necie dziecięce pokoiki i akcesoria i przepadłam A i naszym rodzicom będzie milej przebywać w urządzonych przez nas kącikach i korzystać z "nowoczesnych" udogodnień takich jak aspirator do nosa, czy podgrzewacz

Moni te Twoje koleżanki same nakręciły klotnie Heh.. no tak, powinnaś kupić pół niebieskich i pół różowych ciuszków.. :/ Neutralne to ZBRODNIA
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-14, 20:41   #4603
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
Ale robisz smaka
Powiem Ci że przed ciążą bardzo duzo piekłam i robiłam duzo nowych dań w kuchni. Ciasto lub drożdzówki, jagodzianki, muffinki były prawie co weekend. Jak ktos wpadał to sie pytał "a co upiekłaś". Co 2-3 m-ce kupowałam jakąś nowa książkę kucharską. jeszcze na początku grudnia kupiłam "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej i w planach miałam "Nigellisima" Nigelli Lawson. A pod koniec grudnia zaczeły się wymioty i okropne mdłości trwające do końca marca, kuchnię omijałam szerokim łukiem. I niestety tak mi zostało do dziś tzn jakas taka niechęć do bawienia się w gotowanie, eksperymentowanie, pieczenie. Mam nadzieję że to się wkrótce zmieni.

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

Dziewczyny, mówiąc kolokwialnie powinnyście mieć w d... opinie innych na temat kupowanych przez Was rzeczy. Kupujecie to za własne pieniądze i innym nic do tego.

Nie mów przy mnie Nigella, bo za jej cynamonki dałabym się pokroić, a nie za bardzo teraz mogę je jeść
Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
Dawno przestałam sie tym przejmować co inni mówią...A tak szczerze jak zapytają co i jak to powiem, ale sam nie mówie co kupuje....Dzięki temu unikam komentarzy....
Chociaż raz jak coś było na temat ubranek(a ja nie wiedziałam jakiej płci maluszka nosze pod serduszkiem, to opowiadałam, ze kupuję neutralne kolorki) a dziewczyny na to e tam jak byś różowy kupiła to nic by sie nie stało, zresztą u nas w pracy rodzice bodziaka zakładają różowego swoim synkom, bo dostały od kogoś....Powiedziały no jak daja to się bierze i byś na tych ubrankach oszczędziła...
Kuźwa no jak chca to one niech tak sobie ubierają, ale ja powiedziałam, ze różowych rzeczy dla chłopca bym nie założyła i tyle...To sie oburzyły, ze wolała bym kase wydać, ale przepraszam to moja sprawa co robie z kasą, nie????
Ja tam tez sie nie chwale, wozek kupilam to sie nie przyznałam, ze juz zamowilam..nie bede sluchac zbednych komentarzy
Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
Hahaha, jak w szkole my już mamy wybrane, to Ci nie zabierzemy Przejrzałam naszą listę wybranych imion i wszystkie mi się podobają

Tobiasz zostaje! Bez dyskusji! Cieszę się, że Ci się Konstanty podoba

Napisz potem, czy warto i jak przeżyłaś w kinie

Uuu, zapowiada się pięknie! Oby pogoda wam dopisała

Z rodzicami masz rację. Chociaż ja na początku ciąży też myślałam, że nie wywalę kasy na zbędne rzeczy typu przewijak, bujaczek, nosidełko, ładne rzeczy w dopasowanych do siebie wzorach i kolorach No, a potem zaczęłam oglądać w necie dziecięce pokoiki i akcesoria i przepadłam A i naszym rodzicom będzie milej przebywać w urządzonych przez nas kącikach i korzystać z "nowoczesnych" udogodnień takich jak aspirator do nosa, czy podgrzewacz

Moni te Twoje koleżanki same nakręciły klotnie Heh.. no tak, powinnaś kupić pół niebieskich i pół różowych ciuszków.. :/ Neutralne to ZBRODNIA
Tak jest
A swoją drogą to jak moja siostra wybrała dla córki imie Lilianna, to starsze pokolenie patrzało na nią z pod byka. Jej teściu długo mówił na mała Lidka, a moj taka pytał sie moje mamy jak ona ma na imie, bo nie mogł zapamiętac Teraz nikt sobie nie wyobraża, ze Lilka miała by być Kaśką czy Baśką

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ----------

Bylam dzis wkoncu u fryzjera, moj kolega ma salon, ale do niego sie umowic to makabra. Chyba z miesiąc czekałam. A teraz jestem o połowe lżejsza na głowie Duzooo mi ściął.. az sie spociłam ze strachu na fotelu
Stary 2014-06-14, 21:23   #4604
papryczka160
Wtajemniczenie

Witam witam ;-) tylko się witam i spadam ;-) do łóżka bo padam ze zmęczenia.
Dobranoc mamuski

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-14, 21:53   #4605
Optymistka26
Zadomowienie

Kupilismy dzis materac Fiki Miki piankowy ze wzmocnionymi brzegami i potwierdzam ze jest 2stronny. Ma inne rowki wentylacyjne w zaleznosci od wieku dziecka - do 12mca, powyzej 12mca zycia.
Nakladke nieprzemakalna zamowilam na allegro-ta ktora niedawno polecalyscie. Poszlismy kupic wybrana posciel 3el. Ankras-Zyrafka ale oprocz niej kupilismy jeszcze druga 3el. firmy Gluck taka bardziej zimowa. Gdy nie moglam wybrac Tz wzial obie pod pache i poszedl do kasy. Kocham go

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
no nic trzeba myśleć pozytywnie!! ważne żeby dużo odpoczywać i się nie stresować! Trzymam za Ciebie kciuki, bo na prawdę nie masz łatwo, jeszcze ta choroba mamy...nie ma kto Ci pomóc??
Pomoc nie ma kto ale jakos idzie zycie do przodu, wazne ze tygodnie ciazy mijaja i doczekam do bezpiecznego terminu. Nikt mi nie obiecywal ze w zyciu bedzie latwo
Twardnienie ktore nie chc ustapic pojawia sie gdy sie denerwuje albo zaczyna cos robic. Wtedy nospa forte i lezenie plackiem pol dnia.

Tz zrobil nam tygodniowe zakupy, a potem obiad - wolowina w sosiku, ziemniaczki, pomidorki z listkami bazylii (dolalam sobie smietany w mysl jedzenia wapnia w III trymestrze).
Na deser dostalam jagody z cukrem i smietana Tz wolal truskawki
Cytat:
Optymistka to słodkie maleństwo! Macie jakieś typy imion już?
A mama ile jeszcze będzie musiała być w tym kołnierzu? Dobrze, że starasz się być oparciem dla innych
Imion brak ale pewnie wybierzemy cos niestandardowego choc w miare normalnego irodzina bedzie krecila nosem. Ale wybierzemy w szpitalu, a powiemy wszystkim jak zarejestrujemy Maluszka wiec nie bedzie odwrotu i niech mowia co chca

Mama jeszcze min tydzien w sztywnym kolnierzu, potem kolnierz miekki a na koncu rehabilitacja. Troche to potrwa.
Cytat:

Moze ten puls wyszedl w zwiazku z wyjazdem tz ze przezywalas. Grunt ze cie przebadaja od stop do glow i jestes pod dobra opieka. Trzymam by bylo dobrze.
Pomysl z xero zdjec usg dla Tz rewelacyjny!! Czemu ja na to nie wpadlam

Halinka
wstrzasajace jest to co piszesz o sytuacji w pracy. Przykro ze ludzie potrafia byc tacy podli.

Patrycja masakra z takimi komentarzami dot. imienia. Niezle by mnie to wkurzylo.

Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-14, 22:43   #4606
justa_1978
Rozeznanie

Jej balam sie, ze po tylu godzinach nieobecnosci na wizazu, bede miala duzo do nadrobienia, a tu cisza i spokoj... trzeba rozpoczac jakis kontrowersyjny temat, to moze dyskusja sie ozywi
A tak serio, to jaka jestem rozleniwiona i tez brak mi weny
Stary 2014-06-14, 22:54   #4607
kasia_ruda
Zakorzenienie

Weekend, korzystamy z czasu z tżtami zamiast na wizażu siedzieć

Stary 2014-06-14, 23:00   #4608
agatka553
Rozeznanie

Tak tylko, że mój tż ogląda mecz za meczem, więc ja korzystając z okazji ciszy i spokoju przeszukuję neta w poszukiwaniu wyprawki, ale samej ciężko mi zdecydować się na cokolwiek
Dlaczego ja zawsze taka niezdecydowana
agatka553 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-14, 23:06   #4609
h4linka
Zadomowienie

A ja musiałam podoszywać guziki do ochraniaczy i przybornika, bo zrobiłam wszystko oprócz guzików i nie mogłam się do tego zabrać.

Zdycham na plecy, nie ważne czy leżę, czy siedzę, czy stoję. Bolą
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2014-05-28 14.58.12.jpg (84,8 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2014-05-28 14.57.52.jpg (121,6 KB, 36 załadowań)
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 00:05   #4610
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Witam mamusie

Przed chwila wrocilam ze szpitala poszlismy o 21
mialam straszne bole brzucha nie moglam wstac z lozka, po czym przez ponad dwie godziny nie czulam malej

W szpitalu zrobili mi KTG oczywiscie mala zaczela szalec
Natespnie mialam bardzo dokladne Usg sprawdzili wszystko i pomierzyli
mala ma juz 2 kg
U mnie wwszystko idealne pozamykane powiedziala ze nie widzi nic co by mialo wskazywac na wczesniejszy porod i ze bardzo dobrze zaregowalismy ze mala sie nie rusza
Okazalo sie ze mala najprawdopodobniej sie ulozyla tak do spania ze mnie bolalo albo ze zaczela szybko rosnac i przybierac na wadze

Za to dostalam lekarstwo na zatwardzenie
moze w koncu poczuje ulge

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 00:35   #4611
Optymistka26
Zadomowienie

Chce kupic wypelnienie-kolderke i poduszke (osobno bez poszewek).
Co polecacie dobrego?

Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-15, 00:36   #4612
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
A ja musiałam podoszywać guziki do ochraniaczy i przybornika, bo zrobiłam wszystko oprócz guzików i nie mogłam się do tego zabrać.

Zdycham na plecy, nie ważne czy leżę, czy siedzę, czy stoję. Bolą
super to wyglada
oo widze to samo co u mnie bol plecow i do tego nogi mnie bola

Cytat:
Wczorajsza wizyta nawet udana, młody ma 1860 wagi, wszystkie wymiary idealnie w normach, ginekolog się śmiał, że ma piękne wnętrze.
Niestety buźki nam nie pokazał bo nie dość, że zrobił sobie zasłonę z pępowiny to jeszcze wpychał sobie stopy do oczu i nosa. Ale za to lekarz zauważył włosy! Mój syn będzie miał włosy!
Z ważniejszych rzeczy jest też to, że siedzi na dupce i pod żebra wpycha mi głowę a nie nogi. Jeśli się nie obkręci to czeka nas cc. Szyjka ma 38 i jest zamknięta, póki co do porodu nadal daleko, ten ból i ucisk to musiały być kopniaki.

Doktor też nalegał, że mam się trzymać terminu porodu bo w lipcu i drugiej połowie sierpnia dużo wyjeżdża a skoro rodzę u niego w szpitalu to nie może go nie być!
za wizyte
hahha moja jak bylismy w szpitalu odwrocila sie dupa i zaczela kopac wiec jej sie nie podba jak ja ktos podglada

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość

powiem Wam, że nie pamietam kiedy tyle odpoczywałam a i tak śpię dobrze w nocy mimo, że zdarzy mi się w dzień zasnąć na godzinkę dwie...jakies to dziwne, chyba faktycznie mam mniej siły...jakoś wcześniej tego nie czułam.

odpoczywaj jak najwiecej

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
Ja sie nadaje na zlom ale to nie wina III trymestru, bo mam tak w ciazy od dawna
Wczorajsze "wyskoki" pt gotowanie obiadu, 15min spaceru zostaly dzis w nocy i teraz nagrodzone twardoscia + bolem brzucha. Nospa pomogla na tylko tyle ze sie czasem miekki robi jak leze
Przykro mi ze Tz przyjechal a ja taka marna. Moge zacisnac zeby i wstac bo po tym jak cierpialam to bol mi nie straszny, ale odpuszczam bo moge zaszkodzic dzidzi.

W nocy budzilam sie co 2-3h tak mnie dziecko mocno kopalo Wstawalam do mamy dawac jej pic i smarowac mascia bo jeczala z bolu Ledwie zmruzyla oczy w nocy.
Mnie bolalo troche ale musialam wytrzymac - nie moglam sluchac jak ona nie spi i sie meczy. W nocy nie mogla nawet kubka sama utrzymac
Musze tez trzymac fason dla Tz zeby sie nie zalamal ta cala sytuacja i go pocieszyc. A dziecko tez ma dosc juz stresu.
Nie wiem kto wiecej sie chce przytulac do Tz - ja czy dziecko. Jak tylko go slyszy albo sie przytule to wciska sie w Tz przez brzuch,kopie,przeciaga,la skocze (popisuje sie?) i nie chce isc spac Kochana mala przylepa
Ty to jestes biedna , podziwiam Cie ze dajesz sobie rade i wszystko dzielnie znosisz juz nie jedna by sie zalamala a ty sie trzymasz
Przykro mi ze Ci sie tak to wszystko na glowe zwalilo
MAlenstwo widac ze rowniez teskni za tata

Cytat:
Ja miałam bardzo ciężką noc. Wyryczałam się za wszystkie czasy, ale dziś już lepiej i już nie będę tak przeżywać tej wady maluszka.
tez sobie dzisiaj poryczalam bo z Tz sie poklocilam bo sie zrobil nieczuly wobec mnie
ale koniec koncow przygotowal pyszny obiad i juz jest dobrze

Cytat:

A ja mam dylemat z imieniem Tzn niby jestem przekonana w 100%, ale moj mąż cos wczoraj wspomniał, ze jednak szału nie robi
Jak powiedział bratu jakie mamy wybrane imię to ten nic nie skomentował.
A ja przez to nie potrafie się przełamać i do brzuszka mówić po imieniu, gadam bezosobowo.
Nie powinnas sie przejmowac zdaniem innych to wasz wybor i to wam ma sie podobac

Cytat:
No proszę Cię... Gadaj śmiało! Wybrałaś naprawdę fajne imię! Nie wzięte z kosmosu jak te amerykańskie wymysły, tylko normalne, chłopięce imię A im częściej będziesz je wypowiadac na głos, tym bardziej spodoba się Tobie i mężowi. Zobaczysz
A innym nic do tego.
Ja wczoraj napisałam smsa do taty, że na 100% będzie chłopak, Konstanty. To oddzwonił trochę zdziwiony i prosi, żebym się jeszcze może zastanowiła O nie, napisałam po to, żeby się już przyzwyczaił. Nie ma już o czym dyskutowac Nasze dziecko, nasz wybór.
dokladnie

Nasze szczescie
Stary 2014-06-15, 00:46   #4613
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:

Dobrze ze spedzilas te ostatnie dni z Tz
za wizyte duzego masz juz kawalera
grunt ze juz masz wszystko pod kontrola i pojdziesz do leakrza

Cytat:
dziękuje kochana
w necie nic nie czytaj !!!!!!!!
nie ma co sie nakrecac niepotrzebnie

Cytat:
wydaje mi sie ze za bardzo sie wszystkim przejmujesz
wasze zycie wasze wybory a innym nic do tego a komentarze powinnas puszczac jednym a wypuszczac od razu drugim uchem

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
Zycze pieknej pogody i udanego dnia

Nasze szczescie
Stary 2014-06-15, 06:02   #4614
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
Kupilismy dzis materac Fiki Miki piankowy ze wzmocnionymi brzegami i potwierdzam ze jest 2stronny. Ma inne rowki wentylacyjne w zaleznosci od wieku dziecka - do 12mca, powyzej 12mca zycia.
Nakladke nieprzemakalna zamowilam na allegro-ta ktora niedawno polecalyscie. Poszlismy kupic wybrana posciel 3el. Ankras-Zyrafka ale oprocz niej kupilismy jeszcze druga 3el. firmy Gluck taka bardziej zimowa. Gdy nie moglam wybrac Tz wzial obie pod pache i poszedl do kasy. Kocham go

Pomoc nie ma kto ale jakos idzie zycie do przodu, wazne ze tygodnie ciazy mijaja i doczekam do bezpiecznego terminu. Nikt mi nie obiecywal ze w zyciu bedzie latwo
Twardnienie ktore nie chc ustapic pojawia sie gdy sie denerwuje albo zaczyna cos robic. Wtedy nospa forte i lezenie plackiem pol dnia.

Tz zrobil nam tygodniowe zakupy, a potem obiad - wolowina w sosiku, ziemniaczki, pomidorki z listkami bazylii (dolalam sobie smietany w mysl jedzenia wapnia w III trymestrze).
Na deser dostalam jagody z cukrem i smietana Tz wolal truskawki

Imion brak ale pewnie wybierzemy cos niestandardowego choc w miare normalnego irodzina bedzie krecila nosem. Ale wybierzemy w szpitalu, a powiemy wszystkim jak zarejestrujemy Maluszka wiec nie bedzie odwrotu i niech mowia co chca

Mama jeszcze min tydzien w sztywnym kolnierzu, potem kolnierz miekki a na koncu rehabilitacja. Troche to potrwa.

Moze ten puls wyszedl w zwiazku z wyjazdem tz ze przezywalas. Grunt ze cie przebadaja od stop do glow i jestes pod dobra opieka. Trzymam by bylo dobrze.
Pomysl z xero zdjec usg dla Tz rewelacyjny!! Czemu ja na to nie wpadlam

Halinka
wstrzasajace jest to co piszesz o sytuacji w pracy. Przykro ze ludzie potrafia byc tacy podli.

Patrycja masakra z takimi komentarzami dot. imienia. Niezle by mnie to wkurzylo.
Kochany Twój TŻ, mój też tak często robi w myśl zasady, że pieniądze rzecz nabyta czasem się wkurzam bo jak dana rzecz nie jest najtańsza i nie są potrzebne aż dwie sztuki (albo już nawet jedna jest tylko widzimisię) to on nie daje sobie tego wytłumaczyć
Co do pracy Halinki, to jeszcze chciałam napisać, że w ogóle nie rozumiem takich ludzi - a wiem, że taka sytuacja zdarza się dość często. Jeśli dziewczyna zachowuje się super fair i mówi o ciąży już na samym początku, to czemu jej robić pod górkę? Przecież mogłaby poczekać do podpisania nowej umowy i na drugi dzień powiedzieć sorry ja spadam, do zobaczenia za jakieś dwa lata. Przecież pracodawca nie ponosi kosztów macierzyńskiego z tego co wiem tylko zus za to płaci, prawda? to czemu zostawia się dziewczynę bez środków do życia, zamiast powiedzieć jej fajnie że byłaś szczera, to my ci teraz pomożemy. Oczywiście Halinka nie mówię konkretnie o Twojej sytuacji, bo pisałaś że w takich warunkach nie mogłabyś pracować w ciąży to ciężko by Ci było do tej umowy przetrzymać, ale chodzi mi o ogół. Znieczulicę mamy w społeczeństwie..
Co do imion, to to które ja wybrałam też się wielu osobom nie podoba, ale mam to w nosie

Cytat:
Śliczne!

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
Witam mamusie

mialam straszne bole brzucha nie moglam wstac z lozka, po czym przez ponad dwie godziny nie czulam malej

mala ma juz 2 kg
U mnie wwszystko idealne pozamykane powiedziala ze nie widzi nic co by mialo wskazywac na wczesniejszy porod i ze bardzo dobrze zaregowalismy ze mala sie nie rusza
Okazalo sie ze mala najprawdopodobniej sie ulozyla tak do spania ze mnie bolalo albo ze zaczela szybko rosnac i przybierac na wadze

Dobrze, że poszliście do szpitala, przynajmniej jesteś spokojniejsza i przy okazji podejrzałaś córę

Ostatnio średnio u mnie ze spaniem, wstaję codziennie koło 6, czasem wcześniej. Wczoraj o dziwo udało mi się pospać to o 8:40 przyszła mama mnie obudzić czy wszystko w porządku :P no i dziś znowu wstałam po 4. Do tego jestem zasmarkana i gardło mnie boli, ale gorączki nie mam i nie jestem połamana ani nic. Mam nadzieję, że szybko przejdzie i się nie przerodzi w coś gorszego :/ to chyba to gardło nie dało mi dzisiaj spać.
Stary 2014-06-15, 07:16   #4615
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Witam mamusie

mala ma juz 2 kg

Bardzo dobrze że pojechałaś do lekarza.... Ciesze sie, ze okazało sie ze jest wszystko dobrze i mała już nie jest w cale taka mała
Najważniejsze, że to był błędny alarm, ale lepiej że sie upewniłas że jest wszystko dobrze

Gosia Ale z tego co sie orientuje macierzyński będzie się halince należał, bo jednak miała umowę do rozwiązania a w takiej sytuacji, sie należy... Jak byłam ostatnio w zusie i właśnie słyszałam, jak dziewczyna mówiła, ze jej umowa się kończy w trakcie zwolnienia chorobowego(wie że pracodawca jej nie przedłuży) ale jednak była zatrudniona w czasie ciaży, więc może korzystać z macierzyńskiego....tak powiedziała jej kobitka z zusu...

Edytowane przez Moni 26
Czas edycji: 2014-06-15 o 07:22
Stary 2014-06-15, 08:07   #4616
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Gosia Ale z tego co sie orientuje macierzyński będzie się halince należał, bo jednak miała umowę do rozwiązania a w takiej sytuacji, sie należy... Jak byłam ostatnio w zusie i właśnie słyszałam, jak dziewczyna mówiła, ze jej umowa się kończy w trakcie zwolnienia chorobowego(wie że pracodawca jej nie przedłuży) ale jednak była zatrudniona w czasie ciaży, więc może korzystać z macierzyńskiego....tak powiedziała jej kobitka z zusu...
A ja kojarzę, że jeśli umowa się kończy w ciąży, to zostaje automatycznie przedłużona do dnia porodu i koniec, potem świadczenia żadne się nie należą... zresztą kojarzę, że któraś z dziewczyn już o tym pisała tu..
Stary 2014-06-15, 08:18   #4617
justa_1978
Rozeznanie

Witam Was. Ale pogodna, ze skrajnosci w skrajnosc.. albo 40 st c. albo 12... nic dziwnego, ze kazdy ma katar... My mielismy od dzisiaj jechac na kilka dni do lasu, w ktorym moja mama ma maly domek (z dwoma pokojami, lazienka i kuchnia), maz wzial urlop a tu deszcze, wiatr i temp 10 st.C... Dzisiaj nie mam zamiaru sie ruszac poza miasto, moze jutro pogoda bedzie laskawsza...
Stary 2014-06-15, 08:36   #4618
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
A ja kojarzę, że jeśli umowa się kończy w ciąży, to zostaje automatycznie przedłużona do dnia porodu i koniec, potem świadczenia żadne się nie należą... zresztą kojarzę, że któraś z dziewczyn już o tym pisała tu..
pracodawca ma obowiazek przedłużyc jak kobieta jest w 12 tyg ciąży, jeśli umowa kończy sie przed 12 tyg nie musi(ja właśnie miałam taką sytuację, dowiedziałam sie o ciaży w 6 tygodniu, jak już zostałam poinformowana że nie będe miała przedłużonej umowy i byłam na urlopie który mi został i do pracy już nie wróciłam) ale dowiedziałam sie ze mogę być na L4 po utracie zatrudnienia(jeśli zgłoszę chorobę w ciagu 14 dni jak wygasła mi umowa) i normalnie mimo ze już nie nie jestem zatrudniona przebywam na zwolnieniu z ty, ze wszystkie zwolnienia zanosze do zusu i mam normalnie 100% płatne, ale macierzyński mi sie nie należy . Ale w przypadku gdy bym była zatrudniona nawet do dnia porodu wydaje mi sie że normalnie bym miała macierzyński...tak przynajmniej powiedziała mi kobitka w zusie..
Stary 2014-06-15, 08:37   #4619
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Powiem wam dziewczyny ze jestem bardzo zadowolona ze wczorajszej wizyty
Jak chcieliśmy się zarejestrować to od razu wysłali nas na porodowke Haha TZ mina była najlepsza bo powiedział przerażony ze jeszcze nie rodze a on jeszcze nie jest przygotowany psychicznie

Na początku chcieli mi wmówić ze rodze ale po badaniu okazało się ze wszystko jest dobrze uff
Miałam usg przez brzuch i dopochwowe
Pierwszy raz miałam taką dokładna wizytę wszystko nam pokazała i tłumaczyła
Chciała nam dać zdjęcie buzi małej ale moja królewna wypiela się pupa i zaczęła strasznie kopac nie podobało jej się
Powiedziała przy badaniu ze mała jest mega aktywna ale jak znowu przestane czuć mała to mamy przyjść jeszcze raz
Jestem w szoku ze mala waży już 2 kg
Miałam mierzone ciśnienie i mialam 84/56 powiedziała ze dobre ale niskie pierwszy raz takie miałam

Nasze szczescie
Stary 2014-06-15, 08:41   #4620
gosia3103
Zakorzenienie

Dziewczyny, kupujecie monitory oddechu? Ja się ciągle zastanawiam, bo niby przydatna rzecz, ale spotkałam się teraz z opinią, że to tylko dla wcześniaków albo dzieci z niską masą urodzeniową, bo tak to się będę bardziej stresowała jego istnieniem (czy na pewno zadziała, czy się baterie nie wyczerpią, albo jak zapiszczy bez powodu) niż jego brakiem...z kim bym nie rozmawiała z 'dzieciatych' znajomych to tylko jedni mieli, właśnie dla wcześniaka i używali tylko przez pierwszy miesiąc czy dwa...

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ----------

Cytat:
pracodawca ma obowiazek przedłużyc jak kobieta jest w 12 tyg ciąży, jeśli umowa kończy sie przed 12 tyg nie musi(ja właśnie miałam taką sytuację, dowiedziałam sie o ciaży w 6 tygodniu, jak już zostałam poinformowana że nie będe miała przedłużonej umowy i byłam na urlopie który mi został i do pracy już nie wróciłam) ale dowiedziałam sie ze mogę być na L4 po utracie zatrudnienia(jeśli zgłoszę chorobę w ciagu 14 dni jak wygasła mi umowa) i normalnie mimo ze już nie nie jestem zatrudniona przebywam na zwolnieniu z ty, ze wszystkie zwolnienia zanosze do zusu i mam normalnie 100% płatne, ale macierzyński mi sie nie należy . Ale w przypadku gdy bym była zatrudniona nawet do dnia porodu wydaje mi sie że normalnie bym miała macierzyński...tak przynajmniej powiedziała mi kobitka w zusie..
Moni to ja już nie wiem, może coś mylę.. Wydaje mi się, że przed 12 tyg nie mają obowiązku przedłużać, po 12 muszą do dnia porodu ale z macierzyńskim to chyba nie ma nic wspólnego, nie wiem już. Ale nawet jeśli dziewczynie się kończy umowa przed 12 tyg a wie i przyzna się wcześniej to powinni przedłużyć moim zdaniem a nie robić pod górkę.. gdyby tak postąpili w Twojej sytuacji to miałabyś macierzyński

Cytat:
Na początku chcieli mi wmówić ze rodze ale po badaniu okazało się ze wszystko jest dobrze uff
Heh, nieźle to brzmi dobrze, że się nie dałaś oszukać! :P
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości