|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł dla IV części naszego wątku. | |||
| Mamuśki sierpniowe 2014 cz. 4 |
|
13 | 26,53% |
| Koc z biedronki, szary wózek, to wyprawka jest sierpniówek. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Szary wózek, z Biedry kocyk, w sierpniu dzidziuś z nas wyskoczy. Sierpień 2014 cz. 4 |
|
3 | 6,12% |
| Jeszcze miesiąc albo dwa, super mamą będę ja! Mamusie sierpniowe cz. IV! |
|
16 | 32,65% |
| Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! |
|
19 | 38,78% |
| Wyprawka już prawie gotowa bo dzidzia będzie sierpniowa! Sierpień 2014 cz. IV! |
|
8 | 16,33% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
Cytat:
tzn to było coś takiego, że przychodze do mojego gina i nogi, ręce miałam strasznie spuchnięte.. pytał się czy mierzę ciśnienie, ja że tak ale że jest w normie, ale puls mam chyba trochę wysoki bo 100-120. Strasznie się przejął tą opuchlizną, bo ogólnie rzecz biorąc to mam już kłopoty z poruszaniem się. I po tym wszystkim powiedział, że napisze mi skier. do kardiologa, i zebym tam od razu poszła bo to jest pilne. Przyszłam do kardiologa, zapytał się co sie dzieje, ja mówie ze mam tylko puls za duży a on mówi coś takiego, że to dobrze że bije bo w ciąży zawsze powinno bić. Później spojrzał na nogi i zapytał się czy mój lekarz nie skierował mnie jeszcze do szpitala.. Powiedział żebym przyszła w poniedziałek, oglądnie mnie, zrobi badania i coś będziemy myśleć.. czyli ogólnie rzecz biorąc to nie wiem czy chodzi tylko o puls czy też o ta opuchliznę, z jednej strony bardzo możliwe a z drugiej to nie wiem czy opuchlizna ma coś do serca... chyba poczytam w necie coś na ten temat..
|
|
#4592 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W brzuszkach coraz mniej przestrzeni w sierpniu nam się życie zmieni. Sierpień
Cytat:
Z tego co ja wiem, to norma pulsu w ciąży jest do 100, ale do 110 nie ma tragedii. Mierzycie sobie same puls w domu? Jak was on martwi, to róbcie to trzy razy dziennie (ja robię to ręcznie) i z wynikami pokażcie się lekarzowi po kilku dniach, czy na kolejnej wizycie. Taka porządna tabelka z pomiarami dużo więcej powie lekarzowi, niż jednorazowy pomiar położnej. Jak chcecie to wam napiszę jak bardzo łatwo mierzyć puls. Wysłano z aplikacji mobilnej. |
|
|
|
|
#4593 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- A najbardziej wkurzajace dla mnie jest to, ze czlowiek czesto sam musi dociekac i prosic sie o dodatkowe badania, bo lekarze bardzo niefrasobliwie podchodza w dzisiejszych czasach do pacjentow! |
|
|
|
|
#4594 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
badanie moczu na obecnosc białka miałam także i wyszły w normie, ale mimo to kazał powtórzyć te badania.. możliwe, że dzieje się tak od tarczycy, lecz wszystko okaże się mam nadzieję już w poniedziałek
|
|
#4595 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Super, ze z maluszkiem wszystko ok. A ty się nie martw na zapas, nie czytaj w necie, bo tylko podwyzszysz cisnienie. Jakby cos bylo nie tak, lekarz odrazu skierowałby cie do szpitala. Widocznie maja jakies przypuszczenia i wolą dmuchać na zimne. Dobrze, ze nie zlekcewazyli opuchlizny nog. Ja ostatnio mialam puls 110, polozna stwierdzila, ze troszke za wysoki, ale nic wiecej. Cytat:
Jeszcze mamy troche czasu do zastanowienia.
|
|
#4596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłano z aplikacji mobilnej. |
|
|
|
|
#4597 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Coraz bardziej denerwuje mnie gadanie innych.. ten sam znajomy jak sie dowiedział jaki wozek wybrałam to stwierdził, ze daremny, a na kołyske jak włożyłam tam ochraniacz dookoła to, ze jak mała trumienka ![]() Takze musze zacząć mieć wyj$%#ne, bo oszaleje Juz czasem nie wiem czy to złośc ludzka czy zazdrość przez nich przemawia
|
|
#4598 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4599 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Powiem Ci że przed ciążą bardzo duzo piekłam i robiłam duzo nowych dań w kuchni. Ciasto lub drożdzówki, jagodzianki, muffinki były prawie co weekend. Jak ktos wpadał to sie pytał "a co upiekłaś". Co 2-3 m-ce kupowałam jakąś nowa książkę kucharską. jeszcze na początku grudnia kupiłam "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej i w planach miałam "Nigellisima" Nigelli Lawson. A pod koniec grudnia zaczeły się wymioty i okropne mdłości trwające do końca marca, kuchnię omijałam szerokim łukiem. I niestety tak mi zostało do dziś tzn jakas taka niechęć do bawienia się w gotowanie, eksperymentowanie, pieczenie. Mam nadzieję że to się wkrótce zmieni. ---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ---------- Cytat:
Zmykam do kina z córa, jej koleżanką i TŻ do kina na Czarownicę. Edytowane przez mysia111 Czas edycji: 2014-06-14 o 17:34 |
||
|
|
|
#4600 |
|
Wtajemniczenie
|
jaki tu spokój, nananana...
widać, że weekend Komentarze innych dotyczące wyboru imienia czy zakupowanych rzeczy mnie strasznie wkurzają! Co to kogo obchodzi ja się kurde pytam?! I niestety jestem na tym punkcie na tyle wyczulona, że nawet jak moi rodzice coś komentują, to dostaję szału. Tylko ich komentarze mają troszkę inny charakter, bo oni generalnie wychodzą z założenia, że my jako młodzi rodzice przesadzamy, że niepotrzebnie chcemy kupować różne gadżety (np.nianię elektroniczną czy bujaczek), że tylko tracimy kasę, bo przecież można dziecko wychować bez tych bajerów. A ile było gadania jak usłyszeli, że chcemy od razu zrobić małej pokoik... Nasze pieniądze, nasze decyzje, nasze życie! Jak coś zrobimy źle czy kupimy niepotrzebnie to będzie nasz problem, proste Ja dziś zaczęłam swój dzień chwilę po 3 i czuję się jak na karuzeli, chyba niedługo pójdę spać. Wczoraj naczytałam się lipcówek i jakoś mi się włączyło myślenie o porodzie, o tym ile mi jeszcze zostało do przygotowania i nocka z głowy. Jutro mamy z TŻ pierwszą rocznicę ślubu i chyba podjedziemy nad morze na spacerek i jakiś pyszny obiadek. A potem romantyczny wieczór przy picollo i weselnym filmie
|
#4601 |
|
Zadomowienie
|
Dawno przestałam sie tym przejmować co inni mówią...A tak szczerze jak zapytają co i jak to powiem, ale sam nie mówie co kupuje....Dzięki temu unikam komentarzy....
Chociaż raz jak coś było na temat ubranek(a ja nie wiedziałam jakiej płci maluszka nosze pod serduszkiem, to opowiadałam, ze kupuję neutralne kolorki) a dziewczyny na to e tam jak byś różowy kupiła to nic by sie nie stało, zresztą u nas w pracy rodzice bodziaka zakładają różowego swoim synkom, bo dostały od kogoś....Powiedziały no jak daja to się bierze i byś na tych ubrankach oszczędziła... Kuźwa no jak chca to one niech tak sobie ubierają, ale ja powiedziałam, ze różowych rzeczy dla chłopca bym nie założyła i tyle...To sie oburzyły, ze wolała bym kase wydać, ale przepraszam to moja sprawa co robie z kasą, nie???? |
|
|
|
#4602 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przejrzałam naszą listę wybranych imion i wszystkie mi się podobają Tobiasz zostaje! Bez dyskusji! Cieszę się, że Ci się Konstanty podoba Napisz potem, czy warto i jak przeżyłaś w kinie Cytat:
Z rodzicami masz rację. Chociaż ja na początku ciąży też myślałam, że nie wywalę kasy na zbędne rzeczy typu przewijak, bujaczek, nosidełko, ładne rzeczy w dopasowanych do siebie wzorach i kolorach No, a potem zaczęłam oglądać w necie dziecięce pokoiki i akcesoria i przepadłam A i naszym rodzicom będzie milej przebywać w urządzonych przez nas kącikach i korzystać z "nowoczesnych" udogodnień takich jak aspirator do nosa, czy podgrzewacz ![]() Moni te Twoje koleżanki same nakręciły klotnie Heh.. no tak, powinnaś kupić pół niebieskich i pół różowych ciuszków.. :/ Neutralne to ZBRODNIA
|
|
#4603 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A swoją drogą to jak moja siostra wybrała dla córki imie Lilianna, to starsze pokolenie patrzało na nią z pod byka. Jej teściu długo mówił na mała Lidka, a moj taka pytał sie moje mamy jak ona ma na imie, bo nie mogł zapamiętac ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Bylam dzis wkoncu u fryzjera, moj kolega ma salon, ale do niego sie umowic to makabra. Chyba z miesiąc czekałam. A teraz jestem o połowe lżejsza na głowie Duzooo mi ściął.. az sie spociłam ze strachu na fotelu
|
|
#4604 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam witam ;-) tylko się witam i spadam ;-) do łóżka bo padam ze zmęczenia.
Dobranoc mamuski Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#4605 | |||
|
Zadomowienie
|
Kupilismy dzis materac Fiki Miki piankowy ze wzmocnionymi brzegami i potwierdzam ze jest 2stronny. Ma inne rowki wentylacyjne w zaleznosci od wieku dziecka - do 12mca, powyzej 12mca zycia.
Nakladke nieprzemakalna zamowilam na allegro-ta ktora niedawno polecalyscie. Poszlismy kupic wybrana posciel 3el. Ankras-Zyrafka ale oprocz niej kupilismy jeszcze druga 3el. firmy Gluck taka bardziej zimowa. Gdy nie moglam wybrac Tz wzial obie pod pache i poszedl do kasy. Kocham go ![]() Cytat:
![]() Twardnienie ktore nie chc ustapic pojawia sie gdy sie denerwuje albo zaczyna cos robic. Wtedy nospa forte i lezenie plackiem pol dnia. Tz zrobil nam tygodniowe zakupy, a potem obiad - wolowina w sosiku, ziemniaczki, pomidorki z listkami bazylii (dolalam sobie smietany w mysl jedzenia wapnia w III trymestrze Na deser dostalam jagody z cukrem i smietana Tz wolal truskawkiCytat:
Mama jeszcze min tydzien w sztywnym kolnierzu, potem kolnierz miekki a na koncu rehabilitacja. Troche to potrwa. Cytat:
by bylo dobrze.Pomysl z xero zdjec usg dla Tz rewelacyjny!! Czemu ja na to nie wpadlam ![]() Halinka wstrzasajace jest to co piszesz o sytuacji w pracy. Przykro ze ludzie potrafia byc tacy podli. Patrycja masakra z takimi komentarzami dot. imienia. Niezle by mnie to wkurzylo. |
|||
|
|
|
#4606 |
|
Rozeznanie
|
Jej balam sie, ze po tylu godzinach nieobecnosci na wizazu, bede miala duzo do nadrobienia, a tu cisza i spokoj... trzeba rozpoczac jakis kontrowersyjny temat, to moze dyskusja sie ozywi
A tak serio, to jaka jestem rozleniwiona i tez brak mi weny
|
|
|
|
#4607 |
|
Zakorzenienie
|
Weekend, korzystamy z czasu z tżtami zamiast na wizażu siedzieć
|
|
|
#4608 |
|
Rozeznanie
|
Tak tylko, że mój tż ogląda mecz za meczem, więc ja korzystając z okazji ciszy i spokoju przeszukuję neta w poszukiwaniu wyprawki, ale samej ciężko mi zdecydować się na cokolwiek
Dlaczego ja zawsze taka niezdecydowana |
|
|
|
#4609 |
|
Zadomowienie
|
A ja musiałam podoszywać guziki do ochraniaczy i przybornika, bo zrobiłam wszystko oprócz guzików i nie mogłam się do tego zabrać.
![]() Zdycham na plecy, nie ważne czy leżę, czy siedzę, czy stoję. Bolą
|
|
|
|
#4610 |
|
Zakorzenienie
|
Witam mamusie
Przed chwila wrocilam ze szpitala poszlismy o 21 mialam straszne bole brzucha nie moglam wstac z lozka, po czym przez ponad dwie godziny nie czulam malej W szpitalu zrobili mi KTG oczywiscie mala zaczela szalec Natespnie mialam bardzo dokladne Usg sprawdzili wszystko i pomierzyli mala ma juz 2 kg ![]() U mnie wwszystko idealne pozamykane powiedziala ze nie widzi nic co by mialo wskazywac na wczesniejszy porod i ze bardzo dobrze zaregowalismy ze mala sie nie rusza ![]() Okazalo sie ze mala najprawdopodobniej sie ulozyla tak do spania ze mnie bolalo albo ze zaczela szybko rosnac i przybierac na wadze Za to dostalam lekarstwo na zatwardzenie moze w koncu poczuje ulge |
|
|
|
#4611 |
|
Zadomowienie
|
Chce kupic wypelnienie-kolderke i poduszke (osobno bez poszewek).
Co polecacie dobrego? |
|
|
|
#4612 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oo widze to samo co u mnie bol plecow i do tego nogi mnie bola Cytat:
za wizyte hahha moja jak bylismy w szpitalu odwrocila sie dupa i zaczela kopac wiec jej sie nie podba jak ja ktos podglada ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Przykro mi ze Ci sie tak to wszystko na glowe zwalilo MAlenstwo widac ze rowniez teskni za tata Cytat:
ale koniec koncow przygotowal pyszny obiad i juz jest dobrze Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#4613 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za wizyte duzego masz juz kawalera grunt ze juz masz wszystko pod kontrola i pojdziesz do leakrza Cytat:
nie ma co sie nakrecac niepotrzebnie Cytat:
wasze zycie wasze wybory a innym nic do tego a komentarze powinnas puszczac jednym a wypuszczac od razu drugim uchem Cytat:
|
||||
|
|
|
#4614 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czasem się wkurzam bo jak dana rzecz nie jest najtańsza i nie są potrzebne aż dwie sztuki (albo już nawet jedna jest tylko widzimisię) to on nie daje sobie tego wytłumaczyć ![]() Co do pracy Halinki, to jeszcze chciałam napisać, że w ogóle nie rozumiem takich ludzi - a wiem, że taka sytuacja zdarza się dość często. Jeśli dziewczyna zachowuje się super fair i mówi o ciąży już na samym początku, to czemu jej robić pod górkę? Przecież mogłaby poczekać do podpisania nowej umowy i na drugi dzień powiedzieć sorry ja spadam, do zobaczenia za jakieś dwa lata. Przecież pracodawca nie ponosi kosztów macierzyńskiego z tego co wiem tylko zus za to płaci, prawda? to czemu zostawia się dziewczynę bez środków do życia, zamiast powiedzieć jej fajnie że byłaś szczera, to my ci teraz pomożemy. Oczywiście Halinka nie mówię konkretnie o Twojej sytuacji, bo pisałaś że w takich warunkach nie mogłabyś pracować w ciąży to ciężko by Ci było do tej umowy przetrzymać, ale chodzi mi o ogół. Znieczulicę mamy w społeczeństwie.. Co do imion, to to które ja wybrałam też się wielu osobom nie podoba, ale mam to w nosie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ostatnio średnio u mnie ze spaniem, wstaję codziennie koło 6, czasem wcześniej. Wczoraj o dziwo udało mi się pospać to o 8:40 przyszła mama mnie obudzić czy wszystko w porządku :P no i dziś znowu wstałam po 4. Do tego jestem zasmarkana i gardło mnie boli, ale gorączki nie mam i nie jestem połamana ani nic. Mam nadzieję, że szybko przejdzie i się nie przerodzi w coś gorszego :/ to chyba to gardło nie dało mi dzisiaj spać.
|
|
#4615 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Najważniejsze, że to był błędny alarm, ale lepiej że sie upewniłas że jest wszystko dobrze Gosia Ale z tego co sie orientuje macierzyński będzie się halince należał, bo jednak miała umowę do rozwiązania a w takiej sytuacji, sie należy... Jak byłam ostatnio w zusie i właśnie słyszałam, jak dziewczyna mówiła, ze jej umowa się kończy w trakcie zwolnienia chorobowego(wie że pracodawca jej nie przedłuży) ale jednak była zatrudniona w czasie ciaży, więc może korzystać z macierzyńskiego....tak powiedziała jej kobitka z zusu...
http://www.suwaczki.com/tickers/i81xwc8vj2ggohbv.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-68771.png Edytowane przez Moni 26 Czas edycji: 2014-06-15 o 07:22 |
|
|
|
|
#4616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4617 |
|
Rozeznanie
|
Witam Was. Ale pogodna, ze skrajnosci w skrajnosc.. albo 40 st c. albo 12... nic dziwnego, ze kazdy ma katar... My mielismy od dzisiaj jechac na kilka dni do lasu, w ktorym moja mama ma maly domek (z dwoma pokojami, lazienka i kuchnia), maz wzial urlop a tu deszcze, wiatr i temp 10 st.C... Dzisiaj nie mam zamiaru sie ruszac poza miasto, moze jutro pogoda bedzie laskawsza...
|
|
|
|
#4618 |
|
Zadomowienie
|
pracodawca ma obowiazek przedłużyc jak kobieta jest w 12 tyg ciąży, jeśli umowa kończy sie przed 12 tyg nie musi(ja właśnie miałam taką sytuację, dowiedziałam sie o ciaży w 6 tygodniu, jak już zostałam poinformowana że nie będe miała przedłużonej umowy i byłam na urlopie który mi został i do pracy już nie wróciłam) ale dowiedziałam sie ze mogę być na L4 po utracie zatrudnienia(jeśli zgłoszę chorobę w ciagu 14 dni jak wygasła mi umowa) i normalnie mimo ze już nie nie jestem zatrudniona przebywam na zwolnieniu z ty, ze wszystkie zwolnienia zanosze do zusu i mam normalnie 100% płatne, ale macierzyński mi sie nie należy . Ale w przypadku gdy bym była zatrudniona nawet do dnia porodu wydaje mi sie że normalnie bym miała macierzyński...tak przynajmniej powiedziała mi kobitka w zusie..
|
|
|
|
#4619 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem wam dziewczyny ze jestem bardzo zadowolona ze wczorajszej wizyty
Jak chcieliśmy się zarejestrować to od razu wysłali nas na porodowke Haha TZ mina była najlepsza bo powiedział przerażony ze jeszcze nie rodze a on jeszcze nie jest przygotowany psychicznie Na początku chcieli mi wmówić ze rodze ale po badaniu okazało się ze wszystko jest dobrze uff Miałam usg przez brzuch i dopochwowe Pierwszy raz miałam taką dokładna wizytę wszystko nam pokazała i tłumaczyła Chciała nam dać zdjęcie buzi małej ale moja królewna wypiela się pupa i zaczęła strasznie kopac nie podobało jej się ![]() Powiedziała przy badaniu ze mała jest mega aktywna ale jak znowu przestane czuć mała to mamy przyjść jeszcze raz Jestem w szoku ze mala waży już 2 kg ![]() Miałam mierzone ciśnienie i mialam 84/56 powiedziała ze dobre ale niskie pierwszy raz takie miałam |
|
|
|
#4620 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, kupujecie monitory oddechu? Ja się ciągle zastanawiam, bo niby przydatna rzecz, ale spotkałam się teraz z opinią, że to tylko dla wcześniaków albo dzieci z niską masą urodzeniową, bo tak to się będę bardziej stresowała jego istnieniem (czy na pewno zadziała, czy się baterie nie wyczerpią, albo jak zapiszczy bez powodu) niż jego brakiem...z kim bym nie rozmawiała z 'dzieciatych' znajomych to tylko jedni mieli, właśnie dla wcześniaka i używali tylko przez pierwszy miesiąc czy dwa...
---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- Cytat:
Cytat:
dobrze, że się nie dałaś oszukać! :P
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.

Zobacz jak nasze ciąże lecą szybko

?
ale wierze, że damy rade. skserowałam mu zdjęcia naszego synka i opisałam mu tak ładnie, także jak bedzie mu smutno i zatęskni to sobie popatrzy na to i bedzie mu lepiej 
Konstanty swoją drogą też mi się STRASZNIE STRASZNIE podoba.
Maksym moje 

by bylo dobrze.