|
|
#2401 | |||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)
hej
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do pytania to nie aż tak zle, bo jeszcze gorzej ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46905132]ułożenia z mężem życzę ![]() A może kup wielką ceratę i na niej się bawcie? [/QUOTE]do malowania rozkładałam gazetke kauflandu-największa Ale jak zaczyna ja nuzyc 'prawidłowe' malowanie to hop na panele i nowa zabawa, bo cieszy ja moje 'nie'![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46907551]Fewciu :d z dedykacją ![]() http://www.wysyp.pl/1859/-Puk_puk_-kto_tam[/QUOTE] Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zdrówk dla taty |
|||||
|
|
|
#2402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamiętaj też, że dzieci się przyzwyczajają do różnic w opiece i do opiekuna dostrajają się w zachowaniu - współdziałają z nowym schematem. Stałe godziny spania i drzemek to jest schemat Ja dobrze rozumiem o co ci chodzi, bo miałam identyczny punkt widzenia do momentu gdy..zaczęły się kłopoty. Tak jak i ty pomagam w zaśnieciu, ale jeśli nie udaje się szybko, znaczy, że coś tu nie tak. Chyba w książce przeze mnie czytanej jest jakiś przykład ze spaniem malucha, jak znajdę to postaram się tu wpisać go. |
|
|
|
|
#2403 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
![]() Przechodzilismy podobny etap z Olą jakis czas temu, zmeczona a spac nie chciała, probowalismy wszystkiego, i jedno co zauważyłam to, że położenie usypiania (zeby sobie jeszcze pochodziła) zupełnie sie nie sprawdziło, a wydaje mi sie ze było tylko gorzej. Najlepiej to chyba działało powyłączanie wszystkiego, a wiec spory półmrok i zarowno tz jak i ja nie robiacy nic (male mieszkanie wiec innego wyjscia nie było) Kiedy widziała, że nie ma inych atrakcji to w koncu usypiała
|
||||
|
|
|
#2404 | |
|
Zakorzenienie
|
wiecie, gdzie mogę dostać tą książeczkę, którą szajka wklejała?
o tą http://www.gandalf.com.pl/b/jest-tam-kto-B/ ; inne tytuły tej autorki są, a tej nigdzie nie mogę znaleźćCytat:
TŻ ma dużo więcej cierpliwości do Filipa niż ja, nigdy jeszcze na niego nie podniósł głosu, a mi się zdarzyło
|
|
#2405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tress no moja tez placze przy ubiraniu pampka, ciekawe moze chce go zdjac albo ja uwiera... Jak z tż? ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podpowiada jak mówić dziecku "nie" bez naruszania jego integralności osobistej. bez ranienia. Mówi o odpowiedzialności osobistej, na której wzrasta odpowiedzialność społeczna (dajmy dziecku odpowiadać za siebie - to nauczy się odpowiadać za innych, empatycznie wspierać i pomagać). Daje rodzicom prawo do emocji, także tych trudnych, do ich wyrażania - że to nie musi być raniące dla dziecka, a uczy dziecko, że uczucia nie są tabu w rodzinie. Zakłada, że rodzic ma dobre intencje również, ale tkwi w starych schematach wychowania - tłumaczy dlaczego. Trafia do mnie - bardzo, bo tak samo własnie to wszystko odczuwam. To bardzo RB. |
|
|
|
|
#2407 |
|
Zakorzenienie
|
mi się wydaje, że TŻ dlatego ma tyle cierpliwości do małego, bo widzi go tylko w weekendy i jak Filip ma czasem gorsze dni, to nie jest tak "umęczony" jego zachowaniem, bo nie spędza z nim tak dużo czasu jak ja;
|
|
#2408 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do Tż to wiesz co,u nas też tak jest że M. ma większą cierpliwość do Oskara ale dla mnie odpowiedź jest oczywista czemu tak jest ponieważ spędza z nim dużo dużo dużo mniej czasu i :a) skoro spędzają tego czasu tak mało to nie będzie przecież darł papy na małego bo ten czas trzeba wykorzystać na maxa tak aby nikt nie poniósł szkody ![]() b) przez tak krótki czas O. nie zdąży go wyprowadzić z równowagi więc powodów do irytacji nie ma ![]() c) nie zdąży się "zmęczyć" dzieckiem przez chwile więc i pokłady cierpliwości zostają nie naruszone ![]() Ot rozkminiłam ![]() Idę jeść ![]() ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
|
|
#2409 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2410 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ostatnio niestety oaza spokoju to ja nie jestemCytat:
![]() Zle Sprawa stanela na ostrzu noza![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#2411 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć. pamiętacie mnie?
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2412 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
żeby nie było - to są wskazówki, które trafiają akurat w mój światopogląd i są zgodne z wiedzą psycho, która mam, więc mi się to w całość zazębia. Natomiast do żadnej ksiązki nie podchodzę w sposób fanatyczny - to też podkreśla Juul, że każda rodzina ma własny schemat i trzeba go samodzielnie wypracować. Nie czytam książek-poradników napisanych przed niewiadomo-kogo - i takich nie polecam. Co do mądrych rodziców, które polecałam kiedyś - nadal polecam ale tylko pierwszą połowę
|
|
|
|
|
#2414 |
|
Zakorzenienie
|
Czekaj,czekaj
coś jakbym kojarzyła
|
#2415 |
|
Zakorzenienie
|
w biedronce będą namioty dla dzieci http://www.biedronka.pl/pl/press,id,...e-sloncem-cz.1 ; i kółka-stworki do wody fajne, ciekawe czy takie zabudowane w środku będą, że dziecko może sobie siedzieć i nie wpadnie do wody
---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- to ta, co wiecznie wódę leje ![]()
|
#2416 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#2417 | |
|
Lurker ;)
|
Cytat:
![]() ![]() Tak czytalam sobie pewien watek zalozony przez Szajke i zauwazylam wrzute na nasz watek
|
|
#2418 |
|
Zakorzenienie
|
![]() i gzi sie po piwnicach ![]() poka poka |
|
|
|
#2419 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
.... Czekamy na decyzję.....Tzn ja wiem, że schemat ale chciałam, żeby chociaż miał ten jeden stały punkt, pewny taki, że o tej i o tej idziemy spać i już. Poza tym jak Tress, gdy mu pozwalam później chodzić spać to na drugi trzeci dzień jest tak niesamowicie marudny z niewyspania, że nie idzie z nim wytrzymać, aż nadejdą takie dni, że pada sam przed 20 i śpi prawie do 9. Wydaje mi się, że taka niestałość w godzinach snu jest po prostu nie wiem...niezdrowa? Ja mu chcę pomóc, widzę, jak się męczy, wiem, że jak będzie chodził późno spać to będzie niewyspany i marudny, że nie będzie funkcjonował normalnie - czyli będzie smutny i zmęczony, a ja nie chcę go takiego oglądać ![]() Cytat:
![]() ja jeszcze będąc w ciąży obiecałam sobie, że nie będę na młodego krzyczeć ani go bić (w tym klapsy itd), po prostu....no miałam sytuację w rodzinie jaką miałam i nie mam zamiaru robić powtórki z rozrywki dziecku i mężowi. Dla męża też staram się być dobrą żoną, staramy się na bieżąco wszystko wyjaśniać, staramy się nie kłócić, jest różnie, wiadomo, że czasem się nie da ale obydwoje się staramy. Ja czasem się ugryzę w język, męża nauczyłam rozmowy, jest dobrze ![]() na młodego huknęłam ze 3 razy. Było mi głupio niesamowicie przez następne pół roku chyba tym bardziej, że on się ze mnie śmiał. No i jak się złościć na takie maleństwo? Nie da się![]()
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2420 |
|
Zakorzenienie
|
Lady : ale ja cię rozumiem
Ja to rozumiem i znam. ale jednocześnie czasem BYWA INACZEJ. Kiedy dziecko nie może zasnąć i próba kładzenia = dziki płacz, usypianie trwa bardzo długo ( a to chyba mówi o tym, że jednak nie pada ze zmęczenia?) i jest bardzo wyczerpujące dla Ciebie i dla dziecka. Pojawia ci się irytacja wtedy? Nic by w tym nie było dziwnego! To, że martwisz się o to jaki będzie kolejny dzień - też dobrze rozumiem, czytałaś pewnie moje posty jak się borykałam z masakrą spaniową. Tyle tylko, że kiedy I TAK STRATEGIA NIE DZIAŁA, i to usypianie nie działa, a ty czujesz, że zaczynasz iść w kierunku rozpaczy lub złości.. odpuść. Można na prawdę odzyskać wtedy kontrolę nad emocjami - i Twoimi i dziecka. Dziecko czuje twoje zniecierpliwienie, irytację, a na końcu rozpacz - no bo nie śpi. Zapewne płacze jeszcze żałośniej + jego emocje pt " nie chcę spać". I trwacie w tej rozpaczy oboje. Młody ci już nie raz pokazał, że jak chce spać - to zaśnie i w najdziwniejszej pozycji. Kiedy nic nie działa przez jakiś odcinek czasu - to ja..odpuściłam. Dom nie huczał jak za dnia, ciemniej było, zabawy były spokojniejsze, rozmowy wyciszone i tak dalej. Ale już nie walczyłam. Poszłam po ludzku zrobić sobie kolację na którą cały czas czekałam "zjem jak zaśnie" - byłam coraz bardziej głodna i zmartwiona bo... plan mi się sypał i nie spała. Nie odkładałam niczego na " jak zaśnie" tylko zaczęłam to robić, a dziecko sobie egzystowało. Pół godziny potem wdrapała mi się na kolana, pokazała, że chce uu i poszła spać. Jak odzyskałyśmy spokój, ona mogła sama doświadczyć zmęczenia i nie przekonywałam jej o tym - po prostu poszła spać. Teraz wiem że czegoś takiego jak "długaśne usypianie" w ogóle nie będe uskuteczniać. To się nie równa z kompletną samowolką i spaniem od 2giej w nocy, ale po prostu zaakceptuję, że widocznie TERAZ NIE i już. W końcu ja też chodzę rożnie spać i różnie wstaję. Jedyną opcją nauczenia się, że będę rano zmęczona jeśli zasnę za późno jest.. przetestowanie tego. |
|
|
|
#2421 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też jestem wybuchowym człowiekiem i też zdarza mi się huknąć na Młodego. On wtedy nieruchomieje, pochyla się do przodu, wysuwa szczękę i grozi mi palcem "nununu"
![]() byliśmy na szybkim shopingu. Obkupiłam Młodego
|
|
|
|
#2422 |
|
Zadomowienie
|
Jestem, zyje i nawet na biezaco Was podczytuje Chcialam Wam jeszcze raz baardzo podziekowac za wszystkie kciuki i mile slowa Ale trudno, poczekam jeszcze chwile i zobacze czy pojdzie po rozum do glowy i zrozumie swoje bledy. Moje gadanie daje tyle co rzucanie grochem o sciane. Mam nadzieje, ze niedlugo moj nastroj sie poprawi i bede mogla pisac z Wami czesciej bez zasmiecania watku swoimi smetami ![]() Aaa za 16 dni przyjezdza do mnie siostra!!! Przepraszam, ze tak o sobie tylko
|
#2423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#2424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ze się tylko tak kojarzę ..... FOCH Z PRZYTUPEM :pPoza tym wodę polewam jedynie... od ponad miesiąca jakbyście zapomniały Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2425 |
|
Zakorzenienie
|
hej,
Kurcze współczuje Wam problemów z usypianiem, ja nigdy Amelki na siłe nie uspiałam, tzn nie stosowałam żadnych schematów usypiania. Amelka jak jestem z nią sama prawie zawsze ma drzemkę ok 10 do 11, a później o 15 do 16. Oczywiście zdarzają się wyjątki, ale nigdy nie było płaczu, że A. jest mega śpiąca i nie daje rady usnąć. Jeśli chce spać, to biorę ją, przytulam i ona sama chce uu, czasem usypia na kolanach mi, podczas gdy słuchamy Coldplay a jak ją chciałam uśpić bo już sama zmęczona byłam, na siłe.... wtedy to była histerioza, pare razy próbowalam ale już nie zamierzam. Debrah, pewnie słyszałaś, ale fajna też książka jest-> http://www.empik.com/jak-mowic-zeby-...0056,ksiazka-p miałam psychologie wychowawczą na II roku i żałuje, że się bardziej nie wkręciłam (Ale skoro Ty psycholożka to na pewno ją znasz) Miałam dziś przedostatni, ale najgorszy egzamin, w piątek jeszcze jeden- ale na ten wystarczy raz przeczytać.
|
|
#2426 |
|
Zakorzenienie
|
ale cisza
|
|
|
|
#2427 |
|
Zadomowienie
|
|
#2428 |
|
Zakorzenienie
|
szał pał
toż to nie piątunio! |
|
|
|
#2429 |
|
Zadomowienie
|
|
#2430 |
|
Zakorzenienie
|
Aniu, mamy towarzystwo
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:05.

Ale jak zaczyna ja nuzyc 'prawidłowe' malowanie to hop na panele i nowa zabawa, bo cieszy ja moje 'nie'

ja mam kuchnie na bialo i never ever egen :p masakrycznie sie brudzi, a wzielismy farbe przeznaczona do kuchni - niestety, tluszcz nie schodzi za cholere :p
fiuuuu
o tą 

22.05.2008
14.08.2011

ze się tylko tak kojarzę ..... FOCH Z PRZYTUPEM :p
(Ale skoro Ty psycholożka