Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII) - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-17, 12:44   #2401
treselle0
Zadomowienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)

hej
Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Kończę tą ksiazkę Juula - właśnie dopadłam do rozdziału o wyznaczaniu granic, czuję się wzmocniona! Pewnie "Nie z miłości" tą kwestię mi rozwinie jeszcze, ale chyba kumam o co w tym chodzi o chyba miałam dobrą intuicję, będę wiedzieć nad czym popracować
Amelcjusz drzemkuje, taka jakaś rozmemłana jestem dziś.
a to jest tak, że ta ksiązka Ci sie podoba bo zgadza się z Twoimi poglądami (potwierdza je)? Jakoś nie wierze w mądrości książkowe, wszystko piknie ładnie, dopóki nie przeczytasz drugiej a tam odwrotnie i myslisz, że może jednak ten ma racje, ale to tylko do 3 książki....itd

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Co do problemu z rysowaniem - u nas to tez sie zdarza.
Tlumacze kilkukrotnie, ze po podlodze nie wolno, a jak to nie pomaga to po prostu zabieram i probuje zajac czyms innym.
rany, jak ja Wam zazdroszczę tego spokoju, wszystko tłumaczycie, nie denerwujecie się, ja to chyba naleze do 2 kategorii matek

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość

Hania na pytanie ile ma lat- pokazuje paluszek i mówi jeden

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość

Dopiero początek tygodnia a ja już mam dosyć.

Teraz dwa bardzo ciężkie dni przede mną. Jutro w pracy od 9-19 a w śr od 11-21
Nie mam się kiedy nacieszyć Darią

Aż tak źle ? Co się stało?
współczuję
Co do pytania to nie aż tak zle, bo jeszcze gorzej

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46905132]ułożenia z mężem życzę

A może kup wielką ceratę i na niej się bawcie?
[/QUOTE]do malowania rozkładałam gazetke kauflandu-największa Ale jak zaczyna ja nuzyc 'prawidłowe' malowanie to hop na panele i nowa zabawa, bo cieszy ja moje 'nie'

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46907551]Fewciu :d z dedykacją

http://www.wysyp.pl/1859/-Puk_puk_-kto_tam[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość

my dzis bylismy 3 godz na rowerach chyba nie musze pisac w jakim stanie jest moja doopencja
wow, niezle, 3h dał rade w foteliku? To ja tyle bym nie dała

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
ja dzis jestem wykonczona moje dziecko lata wszedzie ! macie jakis sprawdzony pomysl jak ogarnac latajacego potwora i wozek ktory zosyawiony na szybko gdzie popadnie zjezdza w dol i sie wywraca :-D ? aha no i najwieksza atrakcja dla Hani na spacerze sa mrowki !

a zzniefajnych wieści to moj tata mial dzis taki zabieg i pobierali mu wycinek z pluc i po tym zrobila mu sie odma, powietrze w plucach no i bedzie musial jeszcze lezec co najmniej 3 dni:/

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
niedawno pisałam, że przechodzimy podobne wozkowe historie
Zdrówk dla taty
treselle0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 12:51   #2402
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Chyba Laurka ma wszystkie sciany na bialo w mieszkaniu? ja mam kuchnie na bialo i never ever egen :p masakrycznie sie brudzi, a wzielismy farbe przeznaczona do kuchni - niestety, tluszcz nie schodzi za cholere :p

Bokeh, daj spokoj, przyznal sie sam bez niczego, ze przeprowadzal oplacane aborcje za czasow prl a ze teraz mu prawo na to nie pozwala, Pienkowska zapytala, w takim razie co sie zmienilo od czasow prl ze teraz legalnej, zagrazajace zyciu aborcji nie moze przeprowadzic to naskoczyl na nia.... No tak przekonanego o wlasnej wyzszosci i czlowieka w typie "moja prawda jest najmojsza" nie widzialam chyba nigdy. I jak za Pienkowska nie przepadam tak bylo mi jej zal po prostu.

Debrah, dlaczego kontrowersyjnie? Probowalismy juz wszystkiego. Chodzil spac o ktorej chcial. Czy byla to 21.30 czy polnoc. Zasypial sam, owszem, niemal bez marudzenia i histerii, no tylko ze na drugi dzien sie budzil o 5.30, tak bylo np przez 3dni, po czym padal nam przed 20, spal do 9, w dzien jeszcze 3godz, znowu przed 20, ewidentnie odsypial te niedospane dni. Nie wiem, wydaje mi sie, ze to nie jest dobre dla dziecka jednak, taki brak schematu, ja tu nie mowie o jakis sztywnych bardzo zasadach, ale zeby chociaz sen nocny i drzemka wypadaly o jednej godzinie. Bo to nie chodzi o to tez, ze ja go na sile usypiam a on nie jest zmeczony. On jest zmeczony, chce spac, ale sie broni. Trze oczy, bierze swojego misia, tuli sie, kladzie sie na podlodze, wpada na sciany, ba, nawet czasem o 19 juz wchodzi i kladzie sie do lozeczka, no tylko uspanie go to jakas abstrakcja. Nie wiem nie wiem co robic. Pewnie to taki etap
Dzisiaj np nie probowalam go uspac na drzemke, od razu zawiazalam w mt, w mt dostal butle slodki widok! Przytulil misia i dziecko w 15min bujania spalo.
Tylko caly czas mam przed oczami te cholerne drzemki w zlobku ..... I boje sie, ze w jakis sposob nie wiem.... Te babeczki beda sie zloscic na niego, bo nie chce sam zasnac, nie wiem kurcze, jak to wyglada....

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Aha, doszla pieluszka do kapieli, kupilam caly zestaw za 45zl, no i..jak nowa polowe taniej i w ogole przemegasuper, juz chce na basen z mlodym

Ja dalej chora, nos tak zakatarzony ze cos okropnego, nienawidze, nienawidze!!!!! Pietraszkowi lepiej troszku

Wypytaj jakie mają w żłobku podejście, ile trwa adaptacja u Was?
Pamiętaj też, że dzieci się przyzwyczajają do różnic w opiece i do opiekuna dostrajają się w zachowaniu - współdziałają z nowym schematem.

Stałe godziny spania i drzemek to jest schemat Ja dobrze rozumiem o co ci chodzi, bo miałam identyczny punkt widzenia do momentu gdy..zaczęły się kłopoty. Tak jak i ty pomagam w zaśnieciu, ale jeśli nie udaje się szybko, znaczy, że coś tu nie tak.

Chyba w książce przeze mnie czytanej jest jakiś przykład ze spaniem malucha, jak znajdę to postaram się tu wpisać go.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 12:59   #2403
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
Mi Hania też takie daje

Dziś dziwnie się zachowywała, ciągnęła sie za pieluche z przodu, i czasem chodziła zgięta do przodu
Ola ottnio w ogole nie chce zakładac pampka, a to chodzenie w zgieciu to tez tak robi, wygląda jak małysz przed skokiem

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
NAWIJKO, ale lasencja sie na fejsie pokazała fiuuuu unormowania dniówek i nocek

TRESELLEO, dogadania szybkiego
no proszę Nawijko znowu zaczynam żałować, że nie mm fejsa....

Cytat:
Napisane przez nancykenator Pokaż wiadomość
dziś Kuba mnie wzruszył podczas zasypiania... zwykle zasypia przy uu i go odkładam. Dziś zjadł, położyłam go, bo już nie chciał ciumkać, przytuliłam (zwykle wtedy siadał i się wybudzał) a on sobie zasypiał, co jakiś czas tylko szeptał "mama mama",ja mówiłam "jestem Kubusiu, jestem" i usnął tak jakby chciał się upewnić, czy jestem a że jestem to może spokojnie zasnąć

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Chyba Laurka ma wszystkie sciany na bialo w mieszkaniu? ja mam kuchnie na bialo i never ever egen :p masakrycznie sie brudzi, a wzielismy farbe przeznaczona do kuchni - niestety, tluszcz nie schodzi za cholere :p

Bokeh, daj spokoj, przyznal sie sam bez niczego, ze przeprowadzal oplacane aborcje za czasow prl a ze teraz mu prawo na to nie pozwala, Pienkowska zapytala, w takim razie co sie zmienilo od czasow prl ze teraz legalnej, zagrazajace zyciu aborcji nie moze przeprowadzic to naskoczyl na nia.... No tak przekonanego o wlasnej wyzszosci i czlowieka w typie "moja prawda jest najmojsza" nie widzialam chyba nigdy. I jak za Pienkowska nie przepadam tak bylo mi jej zal po prostu.

Debrah, dlaczego kontrowersyjnie? Probowalismy juz wszystkiego. Chodzil spac o ktorej chcial. Czy byla to 21.30 czy polnoc. Zasypial sam, owszem, niemal bez marudzenia i histerii, no tylko ze na drugi dzien sie budzil o 5.30, tak bylo np przez 3dni, po czym padal nam przed 20, spal do 9, w dzien jeszcze 3godz, znowu przed 20, ewidentnie odsypial te niedospane dni. Nie wiem, wydaje mi sie, ze to nie jest dobre dla dziecka jednak, taki brak schematu, ja tu nie mowie o jakis sztywnych bardzo zasadach, ale zeby chociaz sen nocny i drzemka wypadaly o jednej godzinie. Bo to nie chodzi o to tez, ze ja go na sile usypiam a on nie jest zmeczony. On jest zmeczony, chce spac, ale sie broni. Trze oczy, bierze swojego misia, tuli sie, kladzie sie na podlodze, wpada na sciany, ba, nawet czasem o 19 juz wchodzi i kladzie sie do lozeczka, no tylko uspanie go to jakas abstrakcja. Nie wiem nie wiem co robic. Pewnie to taki etap
Dzisiaj np nie probowalam go uspac na drzemke, od razu zawiazalam w mt, w mt dostal butle slodki widok! Przytulil misia i dziecko w 15min bujania spalo.
Tylko caly czas mam przed oczami te cholerne drzemki w zlobku ..... I boje sie, ze w jakis sposob nie wiem.... Te babeczki beda sie zloscic na niego, bo nie chce sam zasnac, nie wiem kurcze, jak to wyglada....

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Aha, doszla pieluszka do kapieli, kupilam caly zestaw za 45zl, no i..jak nowa polowe taniej i w ogole przemegasuper, juz chce na basen z mlodym

Ja dalej chora, nos tak zakatarzony ze cos okropnego, nienawidze, nienawidze!!!!! Pietraszkowi lepiej troszku

tez mm wszystkie sciany białe

Przechodzilismy podobny etap z Olą jakis czas temu, zmeczona a spac nie chciała, probowalismy wszystkiego, i jedno co zauważyłam to, że położenie usypiania (zeby sobie jeszcze pochodziła) zupełnie sie nie sprawdziło, a wydaje mi sie ze było tylko gorzej. Najlepiej to chyba działało powyłączanie wszystkiego, a wiec spory półmrok i zarowno tz jak i ja nie robiacy nic (male mieszkanie wiec innego wyjscia nie było) Kiedy widziała, że nie ma inych atrakcji to w koncu usypiała
Stary 2014-06-17, 13:00   #2404
elllmi
Zakorzenienie

wiecie, gdzie mogę dostać tą książeczkę, którą szajka wklejała? o tą http://www.gandalf.com.pl/b/jest-tam-kto-B/ ; inne tytuły tej autorki są, a tej nigdzie nie mogę znaleźć

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
rany, jak ja Wam zazdroszczę tego spokoju, wszystko tłumaczycie, nie denerwujecie się, ja to chyba naleze do 2 kategorii matek
ja jestem straszny nerwus i muszę się bardzo pilnowac czasem, żeby nie krzyknąć, bo cierpliwość to nie jest moja zaleta TŻ ma dużo więcej cierpliwości do Filipa niż ja, nigdy jeszcze na niego nie podniósł głosu, a mi się zdarzyło

elllmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 13:03   #2405
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elllmi Pokaż wiadomość
wiecie, gdzie mogę dostać tą książeczkę, którą szajka wklejała? o tą http://www.gandalf.com.pl/b/jest-tam-kto-B/ ; inne tytuły tej autorki są, a tej nigdzie nie mogę znaleźć

ja jestem straszny nerwus i muszę się bardzo pilnowac czasem, żeby nie krzyknąć, bo cierpliwość to nie jest moja zaleta TŻ ma dużo więcej cierpliwości do Filipa niż ja, nigdy jeszcze na niego nie podniósł głosu, a mi się zdarzyło
Ooo ems znów mozemy sobie podac rece, mi sie tez zdarzylo podniesc glos a tz to jest oaza... ale ja jestem wlasnie taka ze latwo wybucham ale na chwile a on z koleji dlugo sie boczy.

Tress no moja tez placze przy ubiraniu pampka, ciekawe moze chce go zdjac albo ja uwiera...

Jak z tż?

Stary 2014-06-17, 13:05   #2406
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
hej a to jest tak, że ta ksiązka Ci sie podoba bo zgadza się z Twoimi poglądami (potwierdza je)? Jakoś nie wierze w mądrości książkowe, wszystko piknie ładnie, dopóki nie przeczytasz drugiej a tam odwrotnie i myslisz, że może jednak ten ma racje, ale to tylko do 3 książki....itd

współczuję
Co do pytania to nie aż tak zle, bo jeszcze gorzej

do malowania rozkładałam gazetke kauflandu-największa Ale jak zaczyna ja nuzyc 'prawidłowe' malowanie to hop na panele i nowa zabawa, bo cieszy ja moje 'nie'

niedawno pisałam, że przechodzimy podobne wozkowe historie
Zdrówk dla taty
Podoba mi się bo trafia w mój punkt widzenia - pokazuje nową perspektywę patrzenia na dziecko jako na osobę kompletną, kompetentną (czytaj : dziecko wie czego chce i mówi nam o tym w taki sposób w jaki potrafi), taką która kocha rodzica bezgranicznie i nie działa przeciwko niemu - nawet jeśli się z rodzicem nie zgadza. Juul zwraca uwagę na granice - jak je wyznaczać i że posiadają je nie tylko dorośli, ale dzieci również. Że dzieci mają swoją integralność, która jest konieczna i potrzebna do rozwoju poczucia własnej wartości. Różnicuje poczucie własnej wartości od wiary w siebie. Podkreśla znaczenie tzw "języka osobistego" którym warto się posługiwać w dialogach z dzieckiem - bo ono także swój język osobisty wtedy będzie budować - i łatwiej się będzie wszystkim porozumieć. Bazuje na przykładach, odczarowuje z nieomylności ( nie ma idealnej uniwersalnej metody wychowawczej, on też nie daje gotowych recept). Jest pedagogiem, terapeutą rodzinnym a także.. ojcem po prostu - daje równiez przykłady ze swojego rodzicielstwa.
Podpowiada jak mówić dziecku "nie" bez naruszania jego integralności osobistej. bez ranienia. Mówi o odpowiedzialności osobistej, na której wzrasta odpowiedzialność społeczna (dajmy dziecku odpowiadać za siebie - to nauczy się odpowiadać za innych, empatycznie wspierać i pomagać).
Daje rodzicom prawo do emocji, także tych trudnych, do ich wyrażania - że to nie musi być raniące dla dziecka, a uczy dziecko, że uczucia nie są tabu w rodzinie. Zakłada, że rodzic ma dobre intencje również, ale tkwi w starych schematach wychowania - tłumaczy dlaczego.

Trafia do mnie - bardzo, bo tak samo własnie to wszystko odczuwam. To bardzo RB.
Stary 2014-06-17, 13:09   #2407
elllmi
Zakorzenienie

Cytat:
Ooo ems znów mozemy sobie podac rece, mi sie tez zdarzylo podniesc glos a tz to jest oaza... ale ja jestem wlasnie taka ze latwo wybucham ale na chwile a on z koleji dlugo sie boczy.
mi się wydaje, że TŻ dlatego ma tyle cierpliwości do małego, bo widzi go tylko w weekendy i jak Filip ma czasem gorsze dni, to nie jest tak "umęczony" jego zachowaniem, bo nie spędza z nim tak dużo czasu jak ja;

Stary 2014-06-17, 13:12   #2408
mala_19kw
Zakorzenienie

Cytat:

O to,to,to!Ja też z tych narwusów

Co do Tż to wiesz co,u nas też tak jest że M. ma większą cierpliwość do Oskara ale dla mnie odpowiedź jest oczywista czemu tak jest ponieważ spędza z nim dużo dużo dużo mniej czasu i :
a) skoro spędzają tego czasu tak mało to nie będzie przecież darł papy na małego bo ten czas trzeba wykorzystać na maxa tak aby nikt nie poniósł szkody
b) przez tak krótki czas O. nie zdąży go wyprowadzić z równowagi więc powodów do irytacji nie ma
c) nie zdąży się "zmęczyć" dzieckiem przez chwile więc i pokłady cierpliwości zostają nie naruszone

Ot rozkminiłam

Idę jeść

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

Cytat:
mi się wydaje, że TŻ dlatego ma tyle cierpliwości do małego, bo widzi go tylko w weekendy i jak Filip ma czasem gorsze dni, to nie jest tak "umęczony" jego zachowaniem, bo nie spędza z nim tak dużo czasu jak ja;
O widzisz ta sama myśl tylko Twoja wysłana chwilę przede mną
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 13:17   #2409
elllmi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
O widzisz ta sama myśl tylko Twoja wysłana chwilę przede mną

Stary 2014-06-17, 13:20   #2410
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
dzieki, ze to napisalas, bo jak tak czytałam ostatnimi czasy Wasze wypowiedzi to sie tylko zastanawiałam,czemu ja nie potrafie tak dobrze pdchodzic do dziecka i co ze mnie za matka A ostatnio niestety oaza spokoju to ja nie jestem

Cytat:

Tress no moja tez placze przy ubiraniu pampka, ciekawe moze chce go zdjac albo ja uwiera...

Jak z tż?

mojej chyba ten etap przechodi, wczoraj i dzis normalnie dala sie ubrac
Zle Sprawa stanela na ostrzu noza

Cytat:
Podoba mi się bo trafia w mój punkt widzenia - pokazuje nową perspektywę patrzenia na dziecko jako na osobę kompletną, kompetentną (czytaj : dziecko wie czego chce i mówi nam o tym w taki sposób w jaki potrafi), taką która kocha rodzica bezgranicznie i nie działa przeciwko niemu - nawet jeśli się z rodzicem nie zgadza. Juul zwraca uwagę na granice - jak je wyznaczać i że posiadają je nie tylko dorośli, ale dzieci również. Że dzieci mają swoją integralność, która jest konieczna i potrzebna do rozwoju poczucia własnej wartości. Różnicuje poczucie własnej wartości od wiary w siebie. Podkreśla znaczenie tzw "języka osobistego" którym warto się posługiwać w dialogach z dzieckiem - bo ono także swój język osobisty wtedy będzie budować - i łatwiej się będzie wszystkim porozumieć. Bazuje na przykładach, odczarowuje z nieomylności ( nie ma idealnej uniwersalnej metody wychowawczej, on też nie daje gotowych recept). Jest pedagogiem, terapeutą rodzinnym a także.. ojcem po prostu - daje równiez przykłady ze swojego rodzicielstwa.
Podpowiada jak mówić dziecku "nie" bez naruszania jego integralności osobistej. bez ranienia. Mówi o odpowiedzialności osobistej, na której wzrasta odpowiedzialność społeczna (dajmy dziecku odpowiadać za siebie - to nauczy się odpowiadać za innych, empatycznie wspierać i pomagać).
Daje rodzicom prawo do emocji, także tych trudnych, do ich wyrażania - że to nie musi być raniące dla dziecka, a uczy dziecko, że uczucia nie są tabu w rodzinie. Zakłada, że rodzic ma dobre intencje również, ale tkwi w starych schematach wychowania - tłumaczy dlaczego.

Trafia do mnie - bardzo, bo tak samo własnie to wszystko odczuwam. To bardzo RB.
w takim razie chyba po nia siegne. Dzieki
Stary 2014-06-17, 13:21   #2411
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cześć. pamiętacie mnie?

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 13:47   #2412
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
wózek chyba będę zostawiać na samym dole tj. albo przy piwnicach albo na klatce, albo będę znosić z młodym, a wynosić bedzie później tz bo ja już mam problem żeby go wynieść z wózkiem na I piętro a co dopiero na II
Ja do niedawna z wozkiem i Julkiem w środku leciałam na IV pietro a obecnie wysiadam bardzo czesto wózek w samochodzie zostaje

Cytat:

Chyba musze zakupic te ksiazke coraz czesciej mam problem jak sie zachowac a jakie jeszcze pozycje polecisz ??
mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 13:56   #2413
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikakrolikowa Pokaż wiadomość
Ja do niedawna z wozkiem i Julkiem w środku leciałam na IV pietro a obecnie wysiadam bardzo czesto wózek w samochodzie zostaje

Chyba musze zakupic te ksiazke coraz czesciej mam problem jak sie zachowac a jakie jeszcze pozycje polecisz ??
Tam niewiele jest "gotowych recept" - za to wiele o wypracowaniu postawy opartej na szacunku. Podejrzewam, że w tej drugiej o mówieniu "nie" - jest więcej, ale jeszcze nie zaczęłam czytać.

żeby nie było - to są wskazówki, które trafiają akurat w mój światopogląd i są zgodne z wiedzą psycho, która mam, więc mi się to w całość zazębia.
Natomiast do żadnej ksiązki nie podchodzę w sposób fanatyczny - to też podkreśla Juul, że każda rodzina ma własny schemat i trzeba go samodzielnie wypracować.
Nie czytam książek-poradników napisanych przed niewiadomo-kogo - i takich nie polecam.

Co do mądrych rodziców, które polecałam kiedyś - nadal polecam ale tylko pierwszą połowę
Stary 2014-06-17, 14:03   #2414
mala_19kw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
Cześć. pamiętacie mnie?

Czekaj,czekaj coś jakbym kojarzyła
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 14:06   #2415
elllmi
Zakorzenienie

w biedronce będą namioty dla dzieci http://www.biedronka.pl/pl/press,id,...e-sloncem-cz.1 ; i kółka-stworki do wody fajne, ciekawe czy takie zabudowane w środku będą, że dziecko może sobie siedzieć i nie wpadnie do wody

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ----------

Cytat:
Napisane przez mala_19kw Pokaż wiadomość
Czekaj,czekaj coś jakbym kojarzyła
to ta, co wiecznie wódę leje

Stary 2014-06-17, 14:08   #2416
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Hello donoszę z frontu że Hania ma górną dwójke pewnie na dniach wyjdzie druga. W ciagu 12 dni wyszly jej 4 zęby dla mnie to szok :-D
Wow bijecie teraz nas na głowę, my dalej 4
Cytat:
Pamiętaj też, że dzieci się przyzwyczajają do różnic w opiece i do opiekuna dostrajają się w zachowaniu - współdziałają z nowym schematem.

Stałe godziny spania i drzemek to jest schemat Ja dobrze rozumiem o co ci chodzi, bo miałam identyczny punkt widzenia do momentu gdy..zaczęły się kłopoty. Tak jak i ty pomagam w zaśnieciu, ale jeśli nie udaje się szybko, znaczy, że coś tu nie tak.
U mnie jak jest juz mega zmeczona to właśnie nie moze usnąć: leży/siedzi w wózku i płacze, wyciągnę z wózka płacze jeszcze bardziej, chodzi, płacze z pieluchą w ręku, czepia się wózka itp. Może się obruszycie ale wsadzam do wózka, kłade na siłę, probuje wstać raz i drugi nie pozwalam i 5 min i śpi, a raczej pada ze zmęczenia. Staram się nie przeciągac długo czasu do drzemki bo właśnie potem takie histerie, jak tylko moge to na pierwsze oznaki spania daję do wózka i usypiam.
Cytat:
Dokładnie tez tak myślę
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 14:31   #2417
litllesweetangel
Lurker ;)

Cytat:
w biedronce będą namioty dla dzieci http://www.biedronka.pl/pl/press,id,...e-sloncem-cz.1 ; i kółka-stworki do wody fajne, ciekawe czy takie zabudowane w środku będą, że dziecko może sobie siedzieć i nie wpadnie do wody

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ----------

aaa to chamy, a jak szukalam namiotu to tylko allegro i to za wieksza cene

Tak czytalam sobie pewien watek zalozony przez Szajke i zauwazylam wrzute na nasz watek

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
litllesweetangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 14:47   #2418
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:

:
z lekka przerwa na wizyte u przyszlej zonki

Cytat:

i gzi sie po piwnicach

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość
Tak czytalam sobie pewien watek zalozony przez Szajke i zauwazylam wrzute na nasz watek
poka poka

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 15:12   #2419
LadyWhisper
Zakorzenienie

Cytat:

Chyba w książce przeze mnie czytanej jest jakiś przykład ze spaniem malucha, jak znajdę to postaram się tu wpisać go.
Cytat:
Ola ottnio w ogole nie chce zakładac pampka, a to chodzenie w zgieciu to tez tak robi, wygląda jak małysz przed skokiem

no proszę Nawijko znowu zaczynam żałować, że nie mm fejsa....

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

tez mm wszystkie sciany białe

Przechodzilismy podobny etap z Olą jakis czas temu, zmeczona a spac nie chciała, probowalismy wszystkiego, i jedno co zauważyłam to, że położenie usypiania (zeby sobie jeszcze pochodziła) zupełnie sie nie sprawdziło, a wydaje mi sie ze było tylko gorzej. Najlepiej to chyba działało powyłączanie wszystkiego, a wiec spory półmrok i zarowno tz jak i ja nie robiacy nic (male mieszkanie wiec innego wyjscia nie było) Kiedy widziała, że nie ma inych atrakcji to w koncu usypiała
wypytam jak się dostanie .... Czekamy na decyzję.....

Tzn ja wiem, że schematale chciałam, żeby chociaż miał ten jeden stały punkt, pewny taki, że o tej i o tej idziemy spać i już.
Poza tym jak Tress, gdy mu pozwalam później chodzić spać to na drugi trzeci dzień jest tak niesamowicie marudny z niewyspania, że nie idzie z nim wytrzymać, aż nadejdą takie dni, że pada sam przed 20 i śpi prawie do 9. Wydaje mi się, że taka niestałość w godzinach snu jest po prostu nie wiem...niezdrowa?
Ja mu chcę pomóc, widzę, jak się męczy, wiem, że jak będzie chodził późno spać to będzie niewyspany i marudny, że nie będzie funkcjonował normalnie - czyli będzie smutny i zmęczony, a ja nie chcę go takiego oglądać
Cytat:

ano pewnie, mężczyźni mają więcej cierpliwości, bo nie jest tak często wystawiana na próbę jak nasza
ja jeszcze będąc w ciąży obiecałam sobie, że nie będę na młodego krzyczeć ani go bić (w tym klapsy itd), po prostu....no miałam sytuację w rodzinie jaką miałam i nie mam zamiaru robić powtórki z rozrywki dziecku i mężowi. Dla męża też staram się być dobrą żoną, staramy się na bieżąco wszystko wyjaśniać, staramy się nie kłócić, jest różnie, wiadomo, że czasem się nie da ale obydwoje się staramy. Ja czasem się ugryzę w język, męża nauczyłam rozmowy, jest dobrze
na młodego huknęłam ze 3 razy. Było mi głupio niesamowicie przez następne pół roku chyba tym bardziej, że on się ze mnie śmiał. No i jak się złościć na takie maleństwo? Nie da się
Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
Cześć. pamiętacie mnie?

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 15:30   #2420
Debrah
Zakorzenienie

Lady : ale ja cię rozumiem nie krytykuję Ciebie. To normalne, że chcemy mieć wyspane szczęśliwe dziecko - i że staramy się, żeby w naszym odczuciu takie właśnie było. I, że staramy się aby tak było. Że chcemy dać dziecku poczucie bezpieczeństwa płynące z tego, że zna "pi razy drzwi" kolejność zdarzeń ( nie chodzi już nawet o samo stricte trzymanie się godzin, ale o kolejność, że to jest po tym czy owym).
Ja to rozumiem i znam.

ale jednocześnie czasem BYWA INACZEJ. Kiedy dziecko nie może zasnąć i próba kładzenia = dziki płacz, usypianie trwa bardzo długo ( a to chyba mówi o tym, że jednak nie pada ze zmęczenia?) i jest bardzo wyczerpujące dla Ciebie i dla dziecka.
Pojawia ci się irytacja wtedy?
Nic by w tym nie było dziwnego!

To, że martwisz się o to jaki będzie kolejny dzień - też dobrze rozumiem, czytałaś pewnie moje posty jak się borykałam z masakrą spaniową. Tyle tylko, że kiedy I TAK STRATEGIA NIE DZIAŁA, i to usypianie nie działa, a ty czujesz, że zaczynasz iść w kierunku rozpaczy lub złości.. odpuść.
Można na prawdę odzyskać wtedy kontrolę nad emocjami - i Twoimi i dziecka.
Dziecko czuje twoje zniecierpliwienie, irytację, a na końcu rozpacz - no bo nie śpi. Zapewne płacze jeszcze żałośniej + jego emocje pt " nie chcę spać". I trwacie w tej rozpaczy oboje. Młody ci już nie raz pokazał, że jak chce spać - to zaśnie i w najdziwniejszej pozycji.
Kiedy nic nie działa przez jakiś odcinek czasu - to ja..odpuściłam. Dom nie huczał jak za dnia, ciemniej było, zabawy były spokojniejsze, rozmowy wyciszone i tak dalej. Ale już nie walczyłam. Poszłam po ludzku zrobić sobie kolację na którą cały czas czekałam "zjem jak zaśnie" - byłam coraz bardziej głodna i zmartwiona bo... plan mi się sypał i nie spała. Nie odkładałam niczego na " jak zaśnie" tylko zaczęłam to robić, a dziecko sobie egzystowało. Pół godziny potem wdrapała mi się na kolana, pokazała, że chce uu i poszła spać. Jak odzyskałyśmy spokój, ona mogła sama doświadczyć zmęczenia i nie przekonywałam jej o tym - po prostu poszła spać.

Teraz wiem że czegoś takiego jak "długaśne usypianie" w ogóle nie będe uskuteczniać.
To się nie równa z kompletną samowolką i spaniem od 2giej w nocy, ale po prostu zaakceptuję, że widocznie TERAZ NIE i już.
W końcu ja też chodzę rożnie spać i różnie wstaję. Jedyną opcją nauczenia się, że będę rano zmęczona jeśli zasnę za późno jest.. przetestowanie tego.
Stary 2014-06-17, 15:31   #2421
hope01
Zakorzenienie

Ja też jestem wybuchowym człowiekiem i też zdarza mi się huknąć na Młodego. On wtedy nieruchomieje, pochyla się do przodu, wysuwa szczękę i grozi mi palcem "nununu"

byliśmy na szybkim shopingu. Obkupiłam Młodego

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 15:43   #2422
ania13.03
Zadomowienie

Jestem, zyje i nawet na biezaco Was podczytuje Chcialam Wam jeszcze raz baardzo podziekowac za wszystkie kciuki i mile slowa Z tztem niestety bez zmian Ale trudno, poczekam jeszcze chwile i zobacze czy pojdzie po rozum do glowy i zrozumie swoje bledy. Moje gadanie daje tyle co rzucanie grochem o sciane.

Mam nadzieje, ze niedlugo moj nastroj sie poprawi i bede mogla pisac z Wami czesciej bez zasmiecania watku swoimi smetami

Aaa za 16 dni przyjezdza do mnie siostra!!!

Przepraszam, ze tak o sobie tylko

18.01.2013 - Lili
ania13.03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 15:48   #2423
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania13.03 Pokaż wiadomość

Jestem, zyje i nawet na biezaco Was podczytuje Chcialam Wam jeszcze raz baardzo podziekowac za wszystkie kciuki i mile slowa Z tztem niestety bez zmian Ale trudno, poczekam jeszcze chwile i zobacze czy pojdzie po rozum do glowy i zrozumie swoje bledy. Moje gadanie daje tyle co rzucanie grochem o sciane.

Mam nadzieje, ze niedlugo moj nastroj sie poprawi i bede mogla pisac z Wami czesciej bez zasmiecania watku swoimi smetami

Aaa za 16 dni przyjezdza do mnie siostra!!!

Przepraszam, ze tak o sobie tylko

Stary 2014-06-17, 16:12   #2424
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:

Fajnie .. ze się tylko tak kojarzę ..... FOCH Z PRZYTUPEM :p

Poza tym wodę polewam jedynie... od ponad miesiąca jakbyście zapomniałyD

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 18:06   #2425
Delicjanka
Zakorzenienie

hej,
Kurcze współczuje Wam problemów z usypianiem, ja nigdy Amelki na siłe nie uspiałam, tzn nie stosowałam żadnych schematów usypiania. Amelka jak jestem z nią sama prawie zawsze ma drzemkę ok 10 do 11, a później o 15 do 16. Oczywiście zdarzają się wyjątki, ale nigdy nie było płaczu, że A. jest mega śpiąca i nie daje rady usnąć. Jeśli chce spać, to biorę ją, przytulam i ona sama chce uu, czasem usypia na kolanach mi, podczas gdy słuchamy Coldplay

a jak ją chciałam uśpić bo już sama zmęczona byłam, na siłe.... wtedy to była histerioza, pare razy próbowalam ale już nie zamierzam.

Debrah, pewnie słyszałaś, ale fajna też książka jest->
http://www.empik.com/jak-mowic-zeby-...0056,ksiazka-p miałam psychologie wychowawczą na II roku i żałuje, że się bardziej nie wkręciłam (Ale skoro Ty psycholożka to na pewno ją znasz)

Miałam dziś przedostatni, ale najgorszy egzamin, w piątek jeszcze jeden- ale na ten wystarczy raz przeczytać.

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-17, 19:21   #2426
hope01
Zakorzenienie

ale cisza

Stary 2014-06-17, 19:36   #2427
ania13.03
Zadomowienie

Cytat:
ale cisza
Od razu widac, ze neti sama wode polewa

18.01.2013 - Lili
Stary 2014-06-17, 19:38   #2428
hope01
Zakorzenienie

szał pał

toż to nie piątunio!

Stary 2014-06-17, 19:41   #2429
ania13.03
Zadomowienie

Cytat:
szał pał

toż to nie piątunio!

18.01.2013 - Lili
Stary 2014-06-17, 19:45   #2430
hope01
Zakorzenienie

Aniu, mamy towarzystwo

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości