Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Czy boisz się porodu?
Nie 16 50,00%
Ani trochę 16 50,00%
Głosujący: 32. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-26, 10:13   #1741
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Dot.: Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz.

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
Zaczarowana odpoczywaj, a wszystko bedzie dobrze, juz jestes na takim etapie, ze za 2 tyg możesz rodzić A przecież nie możesz się doczekać Olivki
No tak nie moge sie doczekac ale myslalam ze dopiero pod koniec lipca ruszy cos jak u mojej mamy przy trzech ciazach a nie ze za 2 tygodnie wole zeby jeszcze mnie pokopala do sierpnia

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 10:14   #1742
paulownia
Zakorzenienie

Dot.: Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz.

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
A zmierzyłaś ciśnienie?
Nie mam jak.

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
A jedzenie Ci nie pomaga na to osłabienie? Mi zawsze lepiej jak podjem.
Nieco pomaga. Teraz, po owsiance, czuje sie troche lepiej.

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
Ja byłam na czczo 24 godz. Dostawałam kroplówki z elektrolitami. Dopóki miałam kroplówki, nie odczuwałam głodu.

Tak jak napisała Butter, nie pozwalano mi jeść, bo nie wiadomo było, czy nie będzie potrzebna cesarka a wtedy najlepiej gdy w jelitach nic nie zalega.
Ja sie nie znam. Tutaj do jedzenia zachecaja, a jak oni sobie pozniej z tym poradza, to ich sprawa. Ja moze i nie bede tez miala jakiegos duzego apetytu, ale wyobrazam sobie, ze chcialabym miec pod reka wode, kawe i czekolade. Jak podczas wspinaczki gorskiej.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 10:14   #1743
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Zespół niespokojnych stóp. No... tragedia to jest. Co dziwne, długo miałam spokój, a wczoraj znów mnie zaatakowało.
Ha! A na mnie ciąża działa zbawiennie. Miałam taki problem z nogami przed ciążą w ciąży już nie, przed ciążą 2 lata miałam problemy żeby pozbyć się anemii, w ciąży jak ręką odjął, ani razu nie miałam złej morfologii. Cuda
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 10:16   #1744
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nagiAkt Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy wy tez macie takie dziwne hmm dretwienie nóg, koedy kladziecie sie spac? Nie wiecie co z nimi zrobic, ciagle je przekladacie, naciagacie itp ? wczoraj wlasnie mialam tak juz ktorys raz i za nic w swiecie nie moglam zasnac..
oooo tak, tu co druga ma tzw "rwanie nóg" ja też, u mnie to przez słaby przepływ krwi. ja mam predyspozycje (po tatusiu) to żylaków i niestety bardzo słaby przepływ krwi w kończynach i takie rwanie miałam od zawsze - tyle, że wcześniej to tak raz na miesiąc, szczególnie np po zakupach dłuższych a teraz w ciązy notorycznie...nawet co drugi dzień. Bardzo to męczące
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 10:16   #1745
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Dziewczyny ratunku! Tż mnie zobaczył jak wrócił z roboty i stwierdził, że to nie wygląda na migrenę, zmierzyłam temperaturę i mam 37,0. Wzięłam znowu apapy, żeby trochę to zbić ale co będzie jak do jutra mi nie minie?! Ja nie mogę być teraz chora!

Moj Tz wieczorem tez zmierzyl mi temperature bo widzial ze cos ze mna jest nie tak i jestem ciepla ale mialam 37 a to normalna temperatura w ciazy tak pisza w mojej ksiazce

Nasze szczescie
Stary 2014-06-26, 10:17   #1746
asix86
Wtajemniczenie

Witajcie

Właśnie wróciłam z pobierania krwi.

Cytat:
Napisane przez kamilast Pokaż wiadomość
Ale to znaczy że możesz czy że nie możesz? Też mam niby tylko -1, ale tyle wystarczy żeby w codziennym funkcjonowaniu przeszkadzać
Mam jechać tam gdzie robią i kwalifikują na laserową korektę wzroku. Trochę się boję czy zespół suchego oka by się nie powiększył..

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
Mam podobna wadę i tez astygmatyzm. Okulary nosze tylko do tv i telewizora a tak to daje rade bez. Warunkiem laserowej korekty jest chyba nie pogłebiajaca się wada.
Od dłuższego czasu wada mi się nie powiększa, ale jak zaczęła mi doskwierać suchość oczu, to żeby ich nie męczyć, zaczęłam chodzić na co dzień w okularach. A ja nienawidzę okularów .

A teraz poczytam co u Was, bo od wczoraj mnie nie było.
Miłego dnia!
Stary 2014-06-26, 10:23   #1747
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość

Ja ogólnie czuje sie średnio jak mam być szczera, nie mam apetytu, zmuszam się na siłe,aby cokolwiek zjeść, a mój tż na mnie krzyczy, ze dziecko głodzę
Ale i tak to co jem to sie zmuszam, bo w ogóle bym nie jadła
Jeszczę niedawno jadłam jak opentana, aż mój maz był w szoku, a teraz sama siebie nie poznaje...A najgorsze jest to że jest mi niedobrze po każdym posiłku
Dobrze ze Tz krzyczy trzeba jesc, moj tez czasem pokrzyczy

Wczoraj jak mnie warzyla i zauwazyla ze nie tyje to powiedziala ze dobrze dla mnie bo nie bede miala co zrzucac po porodzie i ze to w ogole nie ma nic wspolnego z dzieckiem bo dziecko i tak wyciaga od nas wszystko

---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
W piatek o 16 mam wizyte u okulisty pod katem porodu.Zobaczymy co powie. Trzymajcie kciuki.
W przyszlym tygodniu skonsultuje to wszystko z moim ginem.

Nasze szczescie
Stary 2014-06-26, 10:24   #1748
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
Chilanes gdzie swieza rane masować. Dopiero jak się zagoi ;-)
Jest mniej zrostow i blizna się nie rozchodzi.

ZVenus a mi wczoraj powiedział że mam miękka i rozpulchniona szyjka ale On jeszcze nie widzi porodu. ;-)

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
No! ale na twoim etapie ciąży to już się tak powinno dziać! a ja miałam miękką szyję w 32tc! i skróconą...także to był stres. Na szczęście na razie jest lepiej a tygodnie lecą
dobrze, trzymaj też jeszcze trochę tą ciążę żeby do 38tyg donosić a potem fruuuuuu

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Ha! A na mnie ciąża działa zbawiennie. Miałam taki problem z nogami przed ciążą w ciąży już nie, przed ciążą 2 lata miałam problemy żeby pozbyć się anemii, w ciąży jak ręką odjął, ani razu nie miałam złej morfologii. Cuda
o szczęśliwa kobieto....
Stary 2014-06-26, 10:26   #1749
papryczka160
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
No! ale na twoim etapie ciąży to już się tak powinno dziać! a ja miałam miękką szyję w 32tc! i skróconą...także to był stres. Na szczęście na razie jest lepiej a tygodnie lecą
dobrze, trzymaj też jeszcze trochę tą ciążę żeby do 38tyg donosić a potem fruuuuuu
Aha teraz rozumiem ;-)

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Mam dzisiaj ochote na nalesniki z serkiem i malinami . Chyba na obiadek zrobię;-)

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 10:29   #1750
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
W mojej ksiazeczce odradzaja lezenie na plecach, bo ciezar macicy i dziecka uciska jakas glowna arterie, i moze wywolac omdlenie. W kazdym razie mnie jest na plecach niewygodnie, wole na boku.
Mi na boku jest strasznie niewygodnie, jak robili mi w szpitalu to myslalam ze ich tam bo mi sie wszystko cofalo
a wczoraj robili mi Ktg na siedzaco to sobie zasnelam ale mala sie wypinala strasznie nie podoba jej sie jak mi cos robia z brzuchem

Nasze szczescie
Stary 2014-06-26, 10:30   #1751
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Aha teraz rozumiem ;-)

---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Mam dzisiaj ochote na nalesniki z serkiem i malinami . Chyba na obiadek zrobię;-)

U nas dzisiaj pierogi z jagodami, nie przepadam za słodkimi obiadami, ale Tż sobie wymyśla.
Stary 2014-06-26, 10:32   #1752
papryczka160
Wtajemniczenie

Myyyy uwielbiam pierogi z jagodami.
Ja lubię słodkie obiady, TZ niezbyt ale mam jeszcze rosolek

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 10:34   #1753
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
nic sie nie martw, widzisz, że już coraz więcej z nas ma skróconą szyjkę...ja też miałam 2tyg wcześniej 6cm! a nagle 2,8...myslalam, że spadne z fotela...w dodatku szyjka była rozpulchniona i było źle. Po 2 tyg (odpoczywałam dużo) szyjka ma 3cm i jest twarda także odpoczywaj! a wszystko będzie ok. ja też wcześniej robiłam wszystko dosłownie wszytsko!!!!!! a teraz już spokojnie

za 34 tc

ja mialam wczoraj 2,69

Nasze szczescie
Stary 2014-06-26, 10:39   #1754
Mamamarta2010
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez White Cafe Pokaż wiadomość
Super pomysl z literkami! Synek bedzie mial na imie Mikołaj, ale moze ulozylabym tylko Miki..

Nie wuem o jakiej lampce piszeszm myslalam ze mam obcykany asortyment bylabys tak mila i wstawila w wolnej chwili wrzucic link? Bo wlasnie lampki nie mam
no jasne ze moge, tylko....hmmm ja mam taka tylko biala, wydawalo mi sie ze jeszcze jest w sprzedazy..

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00097097/

bede w weekend w ikei to moge sprawdzic albo na necie poszukaj moze..

chyba juz ich nie ma, wisze jedna aukcje na allegro, konczy sie za 4 godz
w kazdym razie taka:

http://allegro.pl/ikea-kwiatek-biala...348815429.html

Edytowane przez Mamamarta2010
Czas edycji: 2014-06-26 o 10:47
Mamamarta2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 10:48   #1755
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Slicznie! Piekne to lozeczko, takie jak dla ksiecia Goerga a to moj kacik dla malenstwa. W sypialni mam dwie sciany kolorowe i dwie bezowe, wolalabym zebynmaly byl na tych bezowych ale nie dalo rady. Chce kupic cos do naklejenia na sciane xeby trochę rozjaśnić, myslalam o czyms takim jakby gabczastym. Nie wiecie gdzie to mozna kupic? Jest tak surowo, ale nie chcialo mi sie jeszcze gadzetow wyciagac. Meble z ikei
Ladnie, i na scianie by sie cos przydalo literki z imieniem fajnie by wygladaly

Nasze szczescie
Stary 2014-06-26, 10:49   #1756
Mamamarta2010
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mamamarta2010 Pokaż wiadomość
no jasne ze moge, tylko....hmmm ja mam taka tylko biala, wydawalo mi sie ze jeszcze jest w sprzedazy..

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00097097/

bede w weekend w ikei to moge sprawdzic albo na necie poszukaj moze..

chyba juz ich nie ma, wisze jedna aukcje na allegro, konczy sie za 4 godz
w kazdym razie taka:

wlasnie zauwazylam ze ktos ja wystawia za wyzsza cene niz w ikei :=)

Mamamarta2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 10:52   #1757
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Tż skręcił dziś łóżeczko
Zdjęcia średniej jakości ale przymierzyłam ochraniacz i wstępnie wygląda tak
Super, bardzo mi sie podoba kolor sciany

Nasze szczescie
Stary 2014-06-26, 11:04   #1758
malutka100
Zakorzenienie

Dziewczyny piękne macie łóżeczka

ja będę miała od siostry, ale będzie nawet pasować do koloru mebli w sypialni

White Cafe- super wygląda takie białe łóżeczko na tle tej fioletowej ściany, więc dobrze się złożyło że nie macie możliwości ustawić go pod beżową mi się bardzo podoba!
malutka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 11:04   #1759
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Hejka a ja już spać nie mogę wrrrrr.

Wczoraj po wizycie wszystko ok .
KTG skurcze sa ale normalne. Tylko jeden ruch małej i mam na to zwrócić większą uwagę.

Lekarz powiedział że za tydzień mogę już rodzic.;-). Ale nic się na to nue szykuje.
Jestem pewna że ja przenosze ciążę. Zobaczycie. Jestem na początku listy a urodze ostatnia.
Gbs mi zrobił i za 2 tyg ostatnie USG w celu oszacowania wagi małej przy porodzie itp.

ze na wizycie wszystko dobrze

Nasze szczescie
Stary 2014-06-26, 11:13   #1760
mysia111
Zadomowienie

Cytat:
Hej, to juz przesada u pierworodek porod moze teoretycznie trwac do 24 godzin od pierwszych skurczy do przyjscia dziecka na swiat - i co, masz tyle czasu siedziec bez jedzenia i picia? Przeciez to mozna z glodu zdechnac.
U mnie w szpitalu tez nie mozna, ale po paru godzinach porodu połozne powiedziały memu mężowi że może mi kupic biszkopty i wodę. Teraz będe miała w torebce coś do przekaszenia i wodę małą bo jak się lezy w tym łózku samemu a połozne wchodzą raz na jakiś czas to przeciez nikt nie zauwazy ze coś zjem chyba ze sa kamery?

Strasznie mi was szkoda dziewczyny, jak tak czytam co Wam dolega. Ja póki co nie narzekam- nie licząc bólu pleców (ale juz się przyzwyczaiłam) i trochę mnie swędziało ciało przedwczoraj ale to chyba po przeczytaniu tutaj o tej cholestazie. Ja nadal funkcjonuje na pełnych obrotach - a ten tydzień to juz w ogóle jest jakiś obfitujacy w rózne zajęcia. Praca, po pracy obiad,a popołudniami i wieczorami codziennie cos - jak nie zebranie w szkole u dziecka, to urodziny jakiejś jej kolezanki, albo wizyta u dentysty itp. Nawet nie mam czasu mysleć czy mnie coś boli, czy mi brzuch twardnieje.

Edytowane przez mysia111
Czas edycji: 2014-06-26 o 11:18
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 11:14   #1761
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Znowu muszę nadrabiać..

Zaczarowana, Malutka, NagiAkt
- Bez paniki! Będzie dobrze

I potwierdzam, że nie warto się diagnozować w internecie!

WhiteCoffee
- dla chłopczyka to ten kwiatek średnio pasuje. U was pasowałaby ta wchmurki
A ja mam tego http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50072867/. Jest ogromny!

Witam się w 9 mcu!

Wczoraj na SR dostaliśmy butelki z Aventu. Teraz już wiem jaki laktator kupić

Położna zrobiła wykład o cc, a właściwie o wyższości sn nad cc. I powiedziała bardzo istotną rzecz. Otóż pierworódki, które boją się sn i załatwiają sobie cc (nie dotyczy to wskazań medycznych, bo z tym się nie dyskutuje) ryzykują powikłania przy kolejnych porodach. Mówiła, że już przy drugim porodzie cc ciało źle znosi operacje, a przy trzecim jest ogromny problem. Pamiętać też należy, że na stare lata, też mogą się trafić jakieś operacje, a dla człowieka im mniej tym lepiej
Przy cc organizm jest tez nieprzygotowany na wdalenie odchodow porodowych, co też jest uciążliwe.

Druga sprawa, to nieprzygotowanie noworodka na przyjście na świat. Przy planowanych cięciach często dzieci są całe w białej mazi, co oznacza, że powinno jeszcze z tydzien "dojrzewać" w brzuchu. I niestety takie dzieciaczki są narażone na infekcje, niską odporność, itd.

Także w moim szpitalu dbają o to, by cesarek było jak najmniej, a porody sn były łatwe i przyjemne.

Był też wykład o roli męża/partnera. Uwielbiam tę położną i szkołę! Zapowiada się, że odmieni mi męża Już teraz częściej się pyta o samopoczucie, więcej pomaga. Tak jak kiedyś twierdził, że z dzieckiem będzie się tylko bawił, tak teraz widzę, że przygotowuje się psychicznie na "full service" + opiekę nade mną.
Polożna tłucze do głów, że przez 6 tyg. połogu kobita ma tylko karmić i odpoczywać. Mam więc ogromne szczęście, że mąż bierze miesiąc urlopu, to będzie się nami opiekował.
Mówiła tez, że zdarzają się dramatyczne sytuacje. Np. mama po tyg. po porodzie miała jakieś powikłania i trafiła na miesiąc do szpitala, a tata nie miał pojęcia co się robi z takim dzieckiem. Albo inny, mama trafiła z wysoką gorączką do szpitala, a ojciec nie wiedział czy jadła regularnie, czy dziecko robilo kupki i ile. Tata musi być dopuszczony do dziecka i interesować się nim.

Ważna rada - jesteśmy w związkach, więc wszystkie sprawy należy najpierw konsultować z męzem, a dopiero potem dzwonić do mamusi

Kroopka
, a myślałaś, żeby ktoś Ci towarzyszył przy porodzie? Mama czy doula?

Jak ktoś nie ma klapek, to w Leclerc'u są ładne za 9zł. Wczoraj sobie kupiłam biało różowe http://okazjum.pl/gazetka/gazetka-pr...6-2014,7155/5/

Edytowane przez lilka_vanilka
Czas edycji: 2014-06-26 o 11:22
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 11:15   #1762
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justa_1978 Pokaż wiadomość
Cholera stopy i dlonie okropnie mnie swedza..... do tego mam w pakiecie zapchane i bardzo bolace zatoki policzkowe.... robilam inhalacje, ale zatoki maksymalnie zatkane.. Jak sie nachylam, to czuje sie tak jakbym wciagnela nosem duza ilosci wody i czuje ucisk i bol w policzkach i kosciach policzkowych...
I znowu nie bede spac.... co tu robic.... nie mam nawet sily reka ruszyc, aler o spaniu moge zapomniec.... istny koszmar....
Bardzo Ci wspolczuje kochana
Moze warto wybrac sie do lekarza zeby ukoil troche Twoje cierpienie i zeby Cie tak to wszystko nie swedzialo, bo nie mozesz sie tak meczyc

Nasze szczescie

Edytowane przez zaczarowanadlaniego
Czas edycji: 2014-06-26 o 11:16
Stary 2014-06-26, 11:16   #1763
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, oglądałam filmiki tego doradcy co któraś z Was wrzuciła i wychodzi na to, że najlepszy jest materac z pianki wysokoelastycznej...tylko że ja z dziecięcych to żadnego takiego nie widzę? albo ślepa jestem albo nie ma
np hevea duo activia

http://heveamaterace.pl/wp-content/u...IA-05-2014.pdf

ikea:

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10155100/

taki
http://www.dlaspania.pl/materac-dzie...sokoelastyczna

Edytowane przez Polly_
Czas edycji: 2014-06-26 o 11:22
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 11:25   #1764
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
za 34 tc

ja mialam wczoraj 2,69
spokojnie, u Ciebie to już z tego co licze bedzie jakis 35-36 tc prawda??
no to z taka szyjką dotrwasz. Magiczna granica to podobno 25mm, ale też nie chodzi o to ile ma szyjka tylko ile sie skróciła. ja miałam szyję na 6cm to bardzo dużo a nagle 28mm...i to było złe. gdyby mi zmalała do 28mm z 33mm np to byłoby to bardziej normalne. z tym, że 25mm to jest jakaś tam granica bo podobno z 25mm szybciej się skraca.

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
Znowu muszę nadrabiać..

WhiteCoffee - dla chłopczyka to ten kwiatek średnio pasuje. U was pasowałaby ta wchmurki
A ja mam tego http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50072867/. Jest ogromny!

Witam się w 9 mcu!

Położna zrobiła wykład o cc, a właściwie o wyższości sn nad cc. I powiedziała bardzo istotną rzecz. Otóż pierworódki, które boją się sn i załatwiają sobie cc (nie dotyczy to wskazań medycznych, bo z tym się nie dyskutuje) ryzykują powikłania przy kolejnych porodach. Mówiła, że już przy drugim porodzie cc ciało źle znosi operacje, a przy trzecim jest ogromny problem. Pamiętać też należy, że na stare lata, też mogą się trafić jakieś operacje, a dla człowieka im mniej tym lepiej
Przy cc organizm jest tez nieprzygotowany na wdalenie odchodow porodowych, co też jest uciążliwe.

Druga sprawa, to nieprzygotowanie noworodka na przyjście na świat. Przy planowanych cięciach często dzieci są całe w białej mazi, co oznacza, że powinno jeszcze z tydzien "dojrzewać" w brzuchu. I niestety takie dzieciaczki są narażone na infekcje, niską odporność, itd.

Także w moim szpitalu dbają o to, by cesarek było jak najmniej, a porody sn były łatwe i przyjemne.

Był też wykład roli męża/partnera. Uwielbiam tę położną i szkołę! Zapowiada się, że odmieni mi męża Częściej się pyta o samopoczucie, więcej pomaga. Tak jak kiedyś twierdził, że z dzieckiem będzie się tylko bawił, tak teraz widzę, że przygotowuje się psychicznie na "full service" + opiekę nade mną.
Polożna tłucze do głów, że przez 6 tyg. połogu kobita ma tylko karmić i odpoczywać. Mam więc ogromne szczęście, że mąż bierze miesiąc urlopu, to będzie się nami opiekował.
Mówiła tez, że zdarzają się dramatyczne sytuacje. Np. mama po tyg. po porodzie miała jakieś powikłania i trafiła na miesiąc do szpitala, a tata nie miał pojęcia co się robi z takim dzieckiem. Albo inny, mama trafiła z wysoką gorączką do szpitala, a ojciec nie wiedział czy jadła regularnie, czy dziecko robilo kupki i ile. Tata musi być dopuszczony do dziecka i interesować się nim.

Ważna rada - jesteśmy w związkach, więc wszystkie sprawy należy najpierw konsultować z męzem, a dopiero potem dzwonić do mamusi

Kroopka

Jak ktoś nie ma klapek, to w Leclerc'u są ładne za 9zł. Wczoraj sobie kupiłam biało różowe http://okazjum.pl/gazetka/gazetka-pr...6-2014,7155/5/
brawo za 9mc
brawo za sr
brawo za podejście tżta
w ogóle brawo
i podpisuję się - żeby wszystko było tak jak byc powinno, skoro mamy mężów/partnerów/chłopaków itp to rozmawiajmy z nimi w pierwszej kolejności o wszystkim i przed i po porodzie...w końcu oni tak samo będą rodzicami - a mamusia w drugiej kolejności...no a teściowa to juz w ogóle
Stary 2014-06-26, 11:31   #1765
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:

a masz twardnienia brzucha czy tylko bóle brzucha?? ile ma szyjka? Pytałaś??

---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ----------

twardnien nie mam, tylko bole...
co do długosci to nie pytałam
powiedzial ze nie skrocona i nic nie wskazyuje na to bym miala wczesniej urodzic

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
U mnie w szpitalu podczas porodu można tylko pić. Pytałam o jedzenie to położna powiedziała, że nie wolno, bo co da zrobienie lewatywy jak później będziemy jadły.

ale lewatywa nie jest obowiązkowa, wiec rownie dobrze mozna jej nie miec i jesć

co do picia- to obowiazujace prawo mowi o tym ze wode wolno pic przez cały poród- i jest na to odpowiednie rozporzadzenie, wiec nikt wam nie moze zabronic

Edytowane przez Polly_
Czas edycji: 2014-06-26 o 11:37
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 11:32   #1766
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
spokojnie, u Ciebie to już z tego co licze bedzie jakis 35-36 tc prawda??
no to z taka szyjką dotrwasz. Magiczna granica to podobno 25mm, ale też nie chodzi o to ile ma szyjka tylko ile sie skróciła. ja miałam szyję na 6cm to bardzo dużo a nagle 28mm...i to było złe. gdyby mi zmalała do 28mm z 33mm np to byłoby to bardziej normalne. z tym, że 25mm to jest jakaś tam granica bo podobno z 25mm szybciej się skraca.
jak bylam w szpitalu 14.06 to szyjka miala 4 cm i w dwa tygodnie sie skrocila

Nasze szczescie
Stary 2014-06-26, 11:32   #1767
mysia111
Zadomowienie

Cytat:

Witam się w 9 mcu!

A tak na powaznie to Ci zazdroszczę. Ja dopiero 33 tydzień jutro zaczynam. A chciałabym juz urodzić, a najlepiej zeby juz te 3 pierwsze m-ce były za mna, bo potem to już z górki

Edytowane przez mysia111
Czas edycji: 2014-06-26 o 11:35
mysia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 11:32   #1768
justa_1978
Rozeznanie

Cytat:
Tż skręcił dziś łóżeczko
Zdjęcia średniej jakości ale przymierzyłam ochraniacz i wstępnie wygląda tak
Cytat:
Moja normalna temp. to 35st,a jak jestem chora to nawet 34st. teraz mam 37 cały czas, przed testem zmierzyłam temperature i już podejrzewałam, że jestem w ciąży.. każda z nas powinna mieć podwyższona, wiec spokojnie

To dziś nie spimy obie Ja niestety od 19 tak się drapie po stopach, że nawet nie zauważlyłam, że juz mam zadrapane całe kostki Nie podejrzewam, że w nocy będzie lepiej. Całe szczęscie jutro wizyta w szpitalu, wiec i badanie krwi.
Sliczny zestaw dla dzidziusia!!!
Wiesz ja zauwazylam, ze mnie najbardziej "pala" stopy i dlonie, jakbym wyciagnela z ogniska i przykladanie ich do czegos chlodnego daje mi chwilowe ukojenie! Drapie sie okrutnie, ale tak jak napisalam biore esseliv forte (moze byc inny srodek zawierajacy fosfolipidy z nasion soi) i bardzo chce wierzyc, ze to cos pomoze! Wiesz podobno duze ilosci wit. c sa wskazane przy cholestazie, tylko nie wiem w jakiej formie! Takze przyjmowanie ostropestu w nasionach... moze zacznij cos stosowac z w/w rzeczy. Ja prosze Najwyzszego, zeby te tabletki zaczely dzialac, bo zwariuje!

Cytat:
Slicznie! Piekne to lozeczko, takie jak dla ksiecia Goerga a to moj kacik dla malenstwa. W sypialni mam dwie sciany kolorowe i dwie bezowe, wolalabym zebynmaly byl na tych bezowych ale nie dalo rady. Chce kupic cos do naklejenia na sciane xeby trochę rozjaśnić, myslalam o czyms takim jakby gabczastym. Nie wiecie gdzie to mozna kupic? Jest tak surowo, ale nie chcialo mi sie jeszcze gadzetow wyciagac. Meble z ikei
za lozeczko!

Cytat:
Hej, to juz przesada u pierworodek porod moze teoretycznie trwac do 24 godzin od pierwszych skurczy do przyjscia dziecka na swiat - i co, masz tyle czasu siedziec bez jedzenia i picia? Przeciez to mozna z glodu zdechnac.

Jak wyzej. Faktycznie Polska nie nadaza za reszta swiata i w tej dziedzinie.

Ja znow sie czuje niewyraznie, jakos slabo wlasnie jem owsianke. Jak ja bede funkcjonowac do porodu, jak codziennie taka sie czuje ''mdlejaca''?
Wiesz mnie sie zdaje, ze u nas nie pozwalaja jesc w razie komplikacji i ewentualknego znieczulenia czy narkozy. Wiadomo, ze przy narkozie sie nie je! Czasem znieczulenie zzo nie da sie zastosowac i jak jest "gardlowa" sytuacja, to szybka intubacja i narkoza!

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
Bardzo Ci wspolczuje kochana
Moze warto wybrac sie do lekarza zeby ukoil troche Twoje cierpienie i zeby Cie tak to wszystko nie swedzialo, bo nie mozesz sie tak meczyc
Kochana ale najpierw musze zrobic badania z krwi!
Dzisiaj od rana "bujalam" sie po laboratoriach! W jednym czekalam w mega kolejce i wyszla pani z pokoju pobran i powiedziala, ze przyjmie ostatnie 3 osoby, bo kurier juz czeka na probki... oczywiscie wszystkie "dziadki" mialy pilne badania, wiec nawet nie dyskutowalam, tylko szybko w samochod i pojechalam do duzego laboratorium przy szpitalu. Tam sie naczekalam jak glupia, ale udalo mi sie zalapac na badanie! Jej... kobieta tak mi sie wbila w reke, ze czuje jakbym miala tam pociete zyly ... jeszcze nigdy w zyciu pobranie tak mnie nie bolalo!!!! Wyniki mam miec online po 17!
justa_1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 11:32   #1769
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Znowu muszę nadrabiać..

WhiteCoffee
- dla chłopczyka to ten kwiatek średnio pasuje. U was pasowałaby ta wchmurki

Witam się w 9 mcu!

Był też wykład o roli męża/partnera. Uwielbiam tę położną i szkołę! Zapowiada się, że odmieni mi męża Już teraz częściej się pyta o samopoczucie, więcej pomaga. Tak jak kiedyś twierdził, że z dzieckiem będzie się tylko bawił, tak teraz widzę, że przygotowuje się psychicznie na "full service" + opiekę nade mną.

Kroopka

Bardzo fajna i mądra położna.
Stary 2014-06-26, 11:33   #1770
chilanes
Zakorzenienie

Cytat:

Jak wyzej. Faktycznie Polska nie nadaza za reszta swiata i w tej dziedzinie.

Ja znow sie czuje niewyraznie, jakos slabo wlasnie jem owsianke. Jak ja bede funkcjonowac do porodu, jak codziennie taka sie czuje ''mdlejaca''?
Nie sądzę byś myślała o jedzeniu podczas porodu, a pić wolno, inaczej możesz im chociażby zemdleć podczas parcia.
Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Co do zrostów, to ja np mam i to spore, ale ja nie miałam cc, chociaż cięcie przebiega w tym samym miejscu. I teraz w ciąży te zrosty mi się dają objawy bólowe niestety bardzo nieprzyjemne. Szczególnie przy zmianie pogody.
nagiAkt , papryczka160 Kochane zrosty najczęściej powstają w pierwszych kilkunastu dniach po operacji i żadne masaże na to nie pomogą, żeby się ich pozbyć. Mogą uśmierzać, zmniejszać dolegliwości (np bóle), ale nie usuną zrostów. Je usuwa się przeważnie operacyjnie.
Ja niestety mam bliznowca, jeśli teraz też będę miała cc to planuję zakup specjalnego żelu pooperacyjnego (koszt ok 100zł) pomagającego w gojeniu i zapobiegającemu bliznowaceniom.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości