Scent Bar LIII - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-26, 21:48   #631
Parabelka
Panaroja

Dot.: Scent Bar LIII

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
1.
2. oj tam, oj tam, przecie jak się nie nauczą czytać w wieku lat 4 to się nauczą w wieku lat 7, a jak i wtedy nie to do osiemnastki raczej każdy się nauczy

Ale zgubiłam się o jakim wieku ciągle mówimy. Bo "za moich czasów" była zerówka albo przedszkola z podobnym programem i w zasadzie każdy gdzieś chodził, chciał chodzić i było git. Pomijając tych dwóch siuśmajtków - przypadek statystyczny.
Więc posyłanie od 6 lat krzywdy nie czyni choć nie czuję się specjalnie bystrzejsza od tego, natomiast myślałam, że piszemy o rozpoczęciu edukacji jeszcze wcześniej - np. na etapie 4 lat. Czyli zerówka od 4 a od 5 już normalnie lecenie z programem jak dla obecnych siedmiolatków - to wywołuje u mnie bulwers.
no edukacja od 4 już jest - przedszkole to placówka edukacyjna i już 4-latki w przedszkolu się uczą

Cytat:
Napisane przez Spoora Pokaż wiadomość
Parabel Nie, ona właśnie myśli, że będzie słyszała, że mówią, że mają kasę

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość
używanie przez środowisko to jedno, ale jakby np. ktoś określił sprzedawane przez siebie spodenki kolarskie, że są "z pampersem" to raczej on by się przejechał
wszyscy tak mówią , w tym sprzedający również
Cytat:
1. właściwie u mnie zmienia w drugą stronę. Jestem zdziwiona kiedy ona gada, że chce iść do przedszkola, chce iść do szkoły - nie wie co czyni - ale przecież nie będę jej w domu na siłę trzymać. Co prawda szkoła od 6 lat mnie nie zachwyca bo jest problem z pracą. Ma tkwić do 17 na świetlicy, cały dzień w budynku zamiast se polatać? Słabo trochę, przedszkole wygrywa ale jak mus to mus. Przyznam, że nie wczytywałam się w te zmiany i być może jest to jakoś rozwiązane.
Wracając do tematu, kiedy widzę jej parcie na szkołę to stwierdzam, że no i git, może to jej coś da, osiągnie coś tam, bla bla.
Ale siebie nie posłałabym tylko obijała się na trzepaku
ano praca rodzica to też problem w obecnej sytuacji edukacyjno-rynkowej '
wczesna edukacja nikomu krzywdy nie uczyni , wręcz przeciwnie , może rozwinąć pęd do wiedzy i nawyk rozwoju intelektualnego , ale musi być dostosowana w formie i treści do możliwości dziecka .

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-26, 23:03   #632
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Tu nie chodzi o to, że ja mam dziecko, więc inaczej na to patrzę- tu chodzi o to, że ja wiem i widzę jak jest w szkole Szkoly nie są przystosowane na przyjęcie 6 latków, bo jak to w Polsce najpierw wprowadzono zmiany, a potem dopiero zaczęto rewolucję w szkołach Dzieci za dużo, pomieszczenia nieprzygotowane, maluchy np u mnie są w tym samym skrzydle co np gimnazjum, świetlica za mała. A przecież zajęcia trwają tylko parę godz, jak rodzice pracujący jak my to mały często więcej czasu spędzał na świetlicy niż w klasie.
Do tego od 1 klasy sporo nauki, prace domowe i oceny od 1 do 6

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 06:14   #633
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Znad kawy i słońca

miłego dnia

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 09:25   #634
neska951
Zakorzenienie

Joł snad przygotowań

---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:42 ----------

Cytat:
Napisane przez rachell111 Pokaż wiadomość
2. No też już pisałam - Pani twierdziła, widać była w błędzie, u nas w dwóch szkołach mam przegląd, nie było takiej tendencji Dzieciaki krzyczą więcej więcej jeszcze jeszcze, moja przyjaciółka jako nauczyciel nie wyrabia bo one nie mają dość

3. Czyli jednak kwestia podejścia nauczycieli do materii. Da się Tak samo można na wcześniejszym etapie, wystarczy odpowiedni balans, podejście, wyważenie.

4. Po raz koleny sie powtórzę - no w naszym kraju nie ma, a jednak w tej lepszej połowie świata jak się okazuje jest. Winą nie jest wcześniejsze pójście do szkoły, ten temat to nie może być chłopiec do bicia, to jest jakaś szansa, możliwość którą można w zdrowy, bezkolizyjny i przyjemny sposób wykorzystać na plus, pod warunkiem że się umie dobrze wdrażać - zaplecze, system, programy. Po to żeby nie wychodziły coraz głupsze. Bo na starcie są akurat do przodu, tego po prostu nie można zmarnować, co system oświaty w naszym kraju bezustannie czyni. To cvo jest kiepskie i kuleje to to, co sie dzieje potem.
1 Ano ja również mam tego typu info bo własnych dzieci nie mam
I prawdopodobnie tak zostanie

2 Nie zgodzę się do końca to wina programu i systemu i robienia wszystkiego na hop siup w naszym kraju...
Przykład mój osobisty i dobrze zbadany boi potwierdzony osobistą rozmową z wychowawczynią naszej ksześnicy...
a Mała poszła do szkoły wcześniej a jest z połowy grudnia. Najpierw chodziła do klasy z 7 latkami ale to niewypał był bo dzieci w jej klasie mówię o 7 " nudziły" się na zajęciach a 6 latki nie nadążały.Toć 7 latek ze stycznia a ksześnica 6 letbnia z połowy grudnia... Różnica czasowa kolosalna w rozwoju no niestety.
b Została przeniesiona do innej szkoły do klasy samych 6 cio latków bo w jej szkole takich klas nie było... I uwaga jest klas 6 ciolatków między 15 -20 maluchów oczywiście mała ma dużo zadawane nawet bardzo dużo. Korzystając ze sposobności czyli będąc po małą w szkole idę na rozmowę do wychowawczyni. I okazuje się że nauczycielka zadaje do domu tak dużo ponieważ nie jest w stanie przerobić minimum programowego ponieważ duża część klasy uniemożliwia jej to... Np wstaje w trakcie lekcji żeby przytulić się do prowadzącej...Wychowawczy ni stwierdziła że tak naprawdę zadania domowe nie są ćwiczeniami domowymi tylko podstawą której ona nie zdążyła zrealizować na lekcji ....Dodała również że nie tylko ona ma takie problemy a wielu jej kolegów.

3 No ale przecież dyskutujemy o posyłaniu 6 cio latków do szkoły tylko w Polsce a nie ogólnie Przynajmniej ja dyskutuję

---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ----------

Cytat:
No ale co to ma do rzeczy? Pracowałam z didami, ich rodzicami i wiem co widziałam i słyszałam. Wciąż na bieżąco mam kontakt z jedną jak i drugą stroną - nauczycielki/matki.
Mam nadzieję że już będzie obowiązek od 6tki utrwalony. Lecz tak jak piszę, on będzie zmarnowany, jeśli się porządnie do tego nie przyłożą. Jeśli nie pociągnie za sobą radykalnych zmian programowych, organizacyjnych etc etc. Nauczyciele mają miliony pomysłów, po części zaczerpniętych z Zachodu, ale też i swoich - i jakoś wszystko rozbija się o mur Mnie poraża np ilość kg noszonych w tornistrach przez dzieciaki. W każdym wieku. To jest biznes SMutne, aczkolwiek i tej materii już sie coś zaczyna dziać - wieloletnei podręczniki etc.
A no właśnie nowa podstawa programowa nowy podręcznik

---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:02 ----------

Cytat:
Napisane przez Betty83 Pokaż wiadomość

dzieciaki siedzą do 23. nad lekcjami, rodzice nie są w stanie rozwiązać niektórych zadań z matematyki w klasie II czy III ()
A no właśnie śmiać mi się chciało jak rozwiązywałam z małą równanie z jedną niewiadomą... W II klasie, nie byłam w stanie wytłumaczyć jej co to jest ta niewiadoma bo pod zadaniem myły rysunki i po co cokolwiek liczyć jak można to policzyć na obrazku ... Może mnie pamięć myli ale ja miałam takie zadania w połowie czy pod koniec III klasy...

---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
s

jeneralnie to jest tak , że prawidłowo rozwinięty i wychowany 6-latek jak najbardziej jest w stanie iść do szkoły - tylko po pierwsze primo musi być w domu przez rodziców wdrożony do odpowiedniej dla wieku samodzielności i dyscypliny , co u zdrowego dziecka można osiągnąć , tylko wymaga to pracy ze strony rodziców od początku a nie na ura bura w ostatniej chwili , po drugie primo program powinien być przystosowany
A kurde bele nie jest ....

---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość

niedojrzałość w ogólnym sensie u zdrowego dida jest w większości skutkiem nieprawidłowych działań wychowawczych , jeżeli układ nerwowy w prawidłowych warunkach nie osiąga określonej dojrzałości oznacza , że jest z nim coś nie tak i konieczne są działania naprawcze - stymulacja , terapia itp . Z funkcjonowaniem w grupie może sobie nie radzić dziecko inteligentne ale chowane z dala od rówieśników , za mamusiną spódnicą - i ono wcale nie wymaga odroczenia obowiązku , tylko zmiany metod wychowawczych dojrzałość u dida nie pojawia się sama z siebie , tylko pod wpływem określonego postępowania wychowawczego otoczenia . 6-latek wyręczany przez wszystkich i nienauczony samoobsługi ale prawidłowo rozwinięty intelektualnie będzie niedojrzały do obowiązku szkolnego z powodu nieprawidłowego wychowania . Dziecko niedojrzałe emocjonalnie i intelektualnie z powodu wolniejszego czy zaburzonego rozwoju układu nerwowego też jest niedojrzałe ale z zupełnie innych przyczyn i takie dziecko powinno zostać wychwycone na etapie przedszkola albo i wcześniej i poddane terapii , żeby możliwie szybko nadrobić/uzupełnić/zniwelować braki .
Nie wiem czy do końca się rozumiemy .Nie chodzi mi o ogólną dojrzałość o której piszesz czyli np samoobsługa itp .Chodzi mi o dojrzałość układu nerwowego który u dzieci jest jak wiemy niedojrzały a rok czy dwa różnicy w jego dojrzewaniu to naprawdę wiele.Chodzi mi głównie o mechanizmy np hamowania, odbierania świata związany z fizjologiczną tegoż strukturą. Oczywiście zgadza się że dziecko wszystkiego się uczy i dzięki temu rozwija się i dojrzewa również i układ nerwowy. Posłużę się jaskrawym XIX wiecznym przykładem . W tamtych czasach trening czystości rozpoczynał się w wieku 10 miesięcy. Zupełna bzdura prawda ?
Wtedy ludziom wydawało się słuszne ale to były wymagania przerastające poziom rozwoju dziecka... I tak jest z reformą szkolnictwa w Polsce ...
A skoro tak jest nie widzę konieczności wrzucania dzieci w cuś takiego...
Nie jestem przeciwna wcześniejszemu posyłaniu dzieci do szkoły jestem przeciwna posyłaniu 6 cio latków do szkoły w Polce w takim wydaniu jakie jest obecnie

---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ----------

Cytat:
Nie no jest jeszcze Parabel - gdzie absolutnie się z nią zgadzam - tak wyjszło
Ha a to nie prawda jest bo pisałam że pogodzę Rejcz i Redzię.
Zgadzam się z Wami po części

Nie zdążę na wszystko odpisać lecę na zakończenie roku

No i mnie dopadło nie mam czym pachnieć...

Edytowane przez neska951
Czas edycji: 2014-06-27 o 09:41
neska951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 09:48   #635
Maja102
Zakorzenienie

ja się z dyskusję na temat dziecinno-szkolny nie włącze, bo już powiedziałam, jakie jest moje zdanie i że wszystko po to, żeby przedszkoli nie trzeba było budowac, a czy dzieci są gotowe czy nie na taki program to już nikogo z góry nie obchodzi

Aale mi się spac chce
Stary 2014-06-27, 10:13   #636
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neska951 Pokaż wiadomość
3 No ale przecież dyskutujemy o posyłaniu 6 cio latków do szkoły tylko w Polsce a nie ogólnie Przynajmniej ja dyskutuję

Ha a to nie prawda jest bo pisałam że pogodzę Rejcz i Redzię.
Zgadzam się z Wami po części .
A no to, ten argument na NIE o jakim tez pisała Winter - (wybaczcie nie chcę budować gigant postów z każdym cytatem) jak najbardziej rozumeim i popieram.

JA piszę tylko o tym, ze uważam, że posyłanie 6 latka do szkoły to nie jest z założenia dla niego za wcześnie, nie jast jak podała Parabel, dla niego szkodliwe, a wręcz korzystne. Niemniej co do gotowości programu, zapelcza szkół mam sceptyczne zdanie. Bo przeż nie zanm wszystkich szkół. Znam dwie, ale mieszczą sie przy przedszkolu, może stąd lepsze ich przygotowanie? No i wczoraj na spacerze, spotkałąm kuzynkę z 6 letnim didem, i wyszło ze i nasza wiejska jest bardzo dobrze pod tym kątem zorganizowana i po wielu spotkaniach, jakiś lekcjach asymilacyjnych nazwijmy to roboczo, sceptyczni rodzice są na tak. Nawet ona zmieniła zdanie. Wiejskim szkołom chyba łatwiej, kameralność, sąsiedztwo przedszkoli za płotem, sprzyja budowaniu realcji, pozytywnych emocji, wdrażaniu zmian. Ponoć też i środki an to są niemałe.

Zara odp dalej.

Maja - no kurcze niby tak, ale czy wiemy to na pewno, czy byłyśmy we wszystkich szkołach, żeby to stwierdzić, że będzie rzeźnia i mogiła? To tylko gadanie z cyklu bo zawsze tak u nas jest. Fakt, jeśli tak bedzie to rzeźnia po całej lini i klapa dla rządu. Wielka klapa, bo o ile ustawa "śmieciowa" jak się okazała klapą to tracimy tylko nerwy i pieniądze, a tak stracą dzieci, i chyba dlatego to taki drażliwy temat.
rachell111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 10:19   #637
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Maja - no kurcze niby tak, ale czy wiemy to na pewno, czy byłyśmy we wszystkich szkołach, żeby to stwierdzić, że będzie rzeźnia i mogiła? To tylko gadanie z cyklu bo zawsze tak u nas jest. Fakt, jeśli tak bedzie to rzeźnia po całej lini i klapa dla rządu. Wielka klapa, bo o ile ustawa "śmieciowa" jak się okazała klapą to tracimy tylko nerwy i pieniądze, a tak stracą dzieci, i chyba dlatego to taki drażliwy temat.
ja się nie rozmnażam, więc prawde mówiąc mi temat koło nosa lata, swoich problemów mam wystarczająco dużo

Czy jest jakiś regulaminowy czas, po którym mozna przypomniec kupującemu o zapłacie? Kurczę, po raz pierwszy wystawiłam coś na all, a kupujący od 5 dni ani nie zrobił przelewu ani się nie odzywa

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2014-06-27 o 10:42
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 10:23   #638
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
Czy jest jakiś regulaminowy czas, po którym mozna przypomniec kupującemu o zapłacie? Kurczę, po raz pierwszy wystawiłam coś na all, a kupujący od 5 dni ani nie zrobił przelewu ani się nie odzywa
Chyba regulaminowo po 7 dniach możesz dać negatywa ale po co, ja bym teraz wysłała przypomnienie o transakcji, jeszcze raz podała nr konta i kwotę. Dopisz coś o przypadku braku wpłaty w ciągu np. 3 dni, że wystawisz negatywa i wystąpisz o zwrot prowizji. Ktoś jeszcze licytował? Jeśli tak to jak wygrany się rozmyśli możesz zagadac do drugiego, że sprzedasz mu w opcji KT (w kwocie podobnej jak wylicytowana) jeśli nadal mu zależy. Do mnie tak czasem zagadywali

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 10:55   #639
rachell111
Zakorzenienie

Maaaaaaan zeżarło mi posta muszę od nowa, jak ja tego nie znoszę

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość
macham po pół dnia w szpitalnym przeciągu
no dobra, koloryzuję, nie pół dnia tylko 4 godziny z czego w przeciągu jedynie 2, ale pół dnia brzmi dramatyczniej poza tym naprawdę zmarzłam i wynudziłam się i nie rozumiem dlaczego, skoro wiadomo że rezonans neurologii jest od 10, każą mi przyłazić przed 8

ciekawa dyskusja o szkole i wieku
czy mi się wydaje, czy odmienność zdania podzieliło się pomiędzy mające i niemające dzieci?
ja opinii nie mam, bo się w temat nie wgryzałam...

ale mam pytanie do Rejcz, bo piszesz o systemach zachodnich... których konkretnie? i czym się one pozytywnie wyróżniają?
1. Uuuuu współczuję, brrrrrr przeciąg i to w dodatku taki, z którego nie można uciec
Jak rezo, co takiego diagnozujesz? Jeśli of kors można wiedzieć, bo to przecież prywatna sprawa.

2. Chyba tak. Aczkolwiek to, że nie mam dzieci to nie jest tak ze g... wiem. Ludzie tacy jak ja byli szkoleni w rozwoju kognitywnym oraz fizycznym dziecka. I od strony "technicznej" dziecka, na podstawie dziesiątek lat badań, wiemy do czego skłonny jest mózg dziecka, jaką ma percepcję, zdolności, możliwości - nota bene jest mega elastyczny. Nie będę powtarzać bo Parabel to wszystko elokwentniej przedstawiła. Zatem sam fakt posiadania dziecka nie zawsze ozancza właściwe oszacowanie jego szans. Najczęściej wówczas włącza się u rodzica strach, lęk, tzw piecza, oraz wygoda - bo łatwiej po pracy odebrać z zerówki Podkreślam - nie zawsze. Jako przykład - nawięcej rozanielonych rodziców stawało w kolejce do bezdzietnych nauczycielek z peanami na temat jak to dziecko przy "nas" kwitnie, jaka poprawa, jak się zaczęło uczyć, jakie podjarane i w ogóle. Nie wiem czym to jest spowodowane, bo ja i przyjaciółka nie należymy do fanów dzieci ale kurcze chyba mamy do nich większy szacun i one to czują? Chyba dlatego że traktujemy je poważnie? Nie wiem, już się nie dowiem, bo juz nie praktykuję.

3. Piszę o tym co wiem głównie z info od koleżanek tam pracującyh oraz rodzin tam mieszkającyhc, a mianowicie przede wszystkim w Irlandii, Anglii, Holandii. Ogólne clue jest takie, że tam szkoły, system nauczania jest szyty na miarę wieku dzieci jakie przyjmuje, w Holandii bodajże od 4 . Jasne że inne kraje = inne kultury, inna polityka społeczna, ogólnie polityka, gospodarka. Ale jedno wynika z drugiego, jedno drugie napędza. Wszak to jak kształcimy obywateli taki mamy kraj. W czym są lepsze? Zapewne w tym, że dostosowują nauczanie szkolne, do realiów. Praktycznie przygotowują do życia. nie twierdzę, że są perfekcyjne, ale szkoła poniekąd stara się odzwierciedlać w swych treściach nauczania potrzeby rynku, społeczne etc. Nacisk jest na to by był jaknajmniejszy rozdzwięk między szkoła - życie. Mało zadań domowych - co dla nas jest dziwne, w sumie, sama uważałam że jednak samodzielne utrwalanie umiejętności to świetna sprawa, ale mało nie znaczy zero, może właśnie im starcza. To są of kors różne systemy, których szczegółowo nie prześwietliłam. Anglia od lat "produkuje" społeczeństwo robotnicze zatem dzieci zdobią torty miast stawać się milionem bezrobotnych ajnsztajnów. No słowem, co kraj to inna polityka. Nie ma jednak bulwersu na tle biedny mały 6latek jak on sobie poradzi w szkole. Może nie ma strachu przed szkołą? Coś jeszcze pisałam w poprzednim poście ale mi uleciało

Cytat:
1. właściwie u mnie zmienia w drugą stronę. Jestem zdziwiona kiedy ona gada, że chce iść do przedszkola, chce iść do szkoły - nie wie co czyni - ale przecież nie będę jej w domu na siłę trzymać. Co prawda szkoła od 6 lat mnie nie zachwyca bo jest problem z pracą. Ma tkwić do 17 na świetlicy, cały dzień w budynku zamiast se polatać? Słabo trochę, przedszkole wygrywa ale jak mus to mus. Przyznam, że nie wczytywałam się w te zmiany i być może jest to jakoś rozwiązane.

Wracając do tematu, kiedy widzę jej parcie na szkołę to stwierdzam, że no i git, może to jej coś da, osiągnie coś tam, bla bla.
Ale siebie nie posłałabym tylko obijała się na trzepaku

2. po łebkach przeleciałam Waszą rozmowę i coś mi się ubzdurało, że jesteś zwolenniczką posyłania dzieci do szkoły już w wieku 4 lat.
1. A ja nie jestem zdziwiona. Fakt nei wie co czyni, bo nie ma dziestu lat, żeby mieć perspektywę No a nie jest ani głucha, ani ślepa ani głupia - dziecko ma swój rozum i odczuwanie, ileż można bujać się z dziadkami i rodzicami, ma po prostu naturalny pęd do integracji. Ja też tak miałam. Dziadkowie wyłazili mi już uszami, wyłąm wyłam a Mamunia i tak "wiedziała lepiej" i trzymała mnie "pod kloszem" Bo tak JEJ było wygodniej, no i miała wielce strach przed tym złym okropnym światem, niedostosowanym do biednego dziecka.

2. Heh

3. Nie zgłębiłam tematu, chyba jednak na ten moment nie. Natomiast 4latki w dzisiejszych czasach tak uczestniczą w dorosłym życiu, liczą, wiedzą co to pieniądz i jaką ma wartość, uczą się obcych języków, no słowem chłoną jak gąbka, ale czy akurat koneicznie w szkole? Chyba nie, choć jak widać są kraje gdzie się to sprawdza.

Edytowane przez rachell111
Czas edycji: 2014-06-27 o 10:59
Stary 2014-06-27, 11:05   #640
Redhaired Witch
Nindżopesz

Narzeknę se.
Matka sprzedała właśnie mieszkanie ciotki i próbowałam z nią gadać o dalekosiężnych planach finansowo-remontowo-mieszkaniowych ale wpadłam na taki mur pesymizmu, że aż sama zaczęłam się rozglądać za czerstwą bułką Można pomyśleć, że tę kasę dostanie za karę. Choć uważa, że i tak tej kasy nie dostanie bo ojciec zdąży przez ten czas narobić długów i będzie musiał je spłacić z nawiązką.
Jeśli chodzi o remont to każda opcja odpada, np. nie wyrzuci ścianki działowej itp. żeby sprzedać dotychczasowe mieszkanie bo... na osiedlu nie ma stosownych śmietników
Dalsze rozmowy sprowadziły się do tego, że "co ja się będę martwić, może zaraz umrę" a potem prawie zaczęła płakać, geeez.

Czy ja też taka będę "na starość"? Dobijcie mnie wcześniej
Reasumując już zupełnie przestaję się dziwić czemu sama jestem osobą wiecznie zdołowaną i bez wiary w siebie - taki chów.

Stary 2014-06-27, 11:12   #641
rachell111
Zakorzenienie

Wiem co zapomniałam napisac. !!!

Polly - ad Twoja młoda, jak to miała w pierwszej klasie frustrata z powodu kaligrafii. Otóż, Pani nauczycielka była w mylnym błędzie (uwieeelbiam to hasło ) że młoda nie nadąża czy coś w ten deseń, że "głąb" Ponad przecietnie uzdolnieni mają kłopoty właśnie z takimi bzdurami jak ładne literki. Plus nie każdy ma jednakowy talent manualny - tu już decydują półkule mózgowe. Można się starać, ale jak się jest zdolnym w czymś innym to zazwyczaj manualka siada To naturalne różnice widać Pani nie wiedziała. Pewnie do dziś pisze jak lekarz?

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Cytat:
Reasumując już zupełnie przestaję się dziwić czemu sama jestem osobą wiecznie zdołowaną i bez wiary w siebie - taki chów.
Niestety to tró No niezła jest. Ale własnie może na złość mamie odmróź se uszy i nie bądź taka, chyba od czegoś, pewnych zachowań, można się odciąć jako samodzielna jednostka. Oby, sama walczę z piętnem Dediego Bo do własnej matki podobna jestem tylko zewnętrznie
Stary 2014-06-27, 11:23   #642
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Dziadkowie wyłazili mi już uszami, wyłąm wyłam a Mamunia i tak "wiedziała lepiej" i trzymała mnie "pod kloszem" Bo tak JEJ było wygodniej, no i miała wielce strach przed tym złym okropnym światem, niedostosowanym do biednego dziecka.
Pszepszam ale zawsze mnie wkufia kiedy ktoś zarzuca mi trzymanie dida pod kloszem Bo np. nie dałam do żłobka albo nie widzę sensu szkolnej edukacji od 4 roku życia, grr

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ----------

Cytat:
Ale własnie może na złość mamie odmróź se uszy i nie bądź taka, chyba od czegoś, pewnych zachowań, można się odciąć jako samodzielna jednostka.
Dzięki TŻtowi przynajmniej nie boję się kredytów, kupna/sprzedaży mieszkań, spraw remontowych i sprawy wyjazdowe traktuję jako "jakoś to będzie". Ona jeśli chodzi o wyjazdy ma podejście "potrujemy się jagodami, potopimy w stawie, spadnie na nas samolot, siedźmy lepiej w domu". Więc sama nigdzie nie jeździ, zresztą znalazłaby milion powodów żeby nie jechać z ugotowaniem w czwartek obiadu na czele - bo bez tego dziadek umrze z głodu a przecież sobie nie odgrzeje bo... bo nie.
Zmieniając ciut temat tak samo dobija mnie kwestia dbania o siebie. Niechętnie patrzy na moje odżywki włosowe, hydrolaty: "po co ci to, i tak piękniejsza nie będziesz tylko kasę wydajesz. Lepiej utyj na twarzy i się opal bo straszysz ludzi a nie się smarujesz byle goownem. Od tego masz krosty!" Taa
O czym to ja... No że chciałam jej dzisiaj coś doradzić, jakieś konto prestiżowe zasugerować, zmianę banku z takiego gdzie dają pół procenta... Wspomina często o przeprowadzce gdzieś tu bliżej co i mi byłoby na rękę ale jednak nie da się pogadać bo chciałaby ale pierdylion powodów, dla których nie ma sensu próbować cos zmienić.
Straszne.

Stary 2014-06-27, 11:41   #643
Maja102
Zakorzenienie

Red
skąd ja to znam?
"Pracy nie szukaj, bo i tak nie znajdziesz! Kto Cię tam ze wsi do miasta będzie chciał? No i po co Ci te odzywki i kremy? Zacznij jeść, to ładna będziesz! To z niedożywienia ta sucha cera! To z anoreksji te rozdwojone końcówki! Jakbyś jadła jak człowiek, to by ich nie było! I ubierz się jak człowiek, a nie w kółko na czarno, jakbyś na pogrzeb szła! Remont? nie ma pinindzy! nowa bluzka? nie mam pinindzy!" sama chodzi od lat w starych dziurawych ubraniach i skarpetkach, których nawet jej się pocerować nie chce. "No i po co Ci to granie/książki/komputer? Tak na chleb nie zarobisz! Marnujesz tylko czas na głupoty! Nic ci to nie da i do niczego się nie nadajesz!" A potem się chłop dziwi, że musi mnie upić, żebym odważyła się przy nim ćwiczyć śpiewanie, bo inaczej się wstydzę

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2014-06-27 o 11:49
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 11:45   #644
Redhaired Witch
Nindżopesz

Maja to Cię nie pocieszy ale chyba masz bardziej przes...ne

Stary 2014-06-27, 11:51   #645
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem co zapomniałam napisac. !!!

Polly - ad Twoja młoda, jak to miała w pierwszej klasie frustrata z powodu kaligrafii. Otóż, Pani nauczycielka była w mylnym błędzie (uwieeelbiam to hasło ) że młoda nie nadąża czy coś w ten deseń, że "głąb" Ponad przecietnie uzdolnieni mają kłopoty właśnie z takimi bzdurami jak ładne literki. Plus nie każdy ma jednakowy talent manualny - tu już decydują półkule mózgowe. Można się starać, ale jak się jest zdolnym w czymś innym to zazwyczaj manualka siada To naturalne różnice widać Pani nie wiedziała. Pewnie do dziś pisze jak lekarz?
moja mała jednocześnie dostaje nagrody w konkursach plastycznych i uwagi 'pisz staranniej'

i ja i moje didki jesteśmy żłobkowane i zaprowadzane do przedszkola nawet w wakacje. wczesna edukacja ofszę, ale wg mnie miejsce 4-5 latka jest w przedszkolu a nie polskiej szkolnej ławce. hamerykańska szkolna ławka od 5r.ż. to zupełnie inna sprawa. w dzieciństwie wymieniałam informacje z kuzynem prawie rówieśnikiem spędzającym wakacje w polsce.
inna sprawa, to plecak szkolny od I klasy waży tyle, że mnie plecy bolały od dźwigania
zeszyt do angielskiego koniecznie a4 w twardej okładce, teczka pełna kserówek (bo pani sprawdza raz na 1-2 tygodnie), gadżety na basen, pierdoły na plastykę i te wszystkie badziewia na 'luźne lekcje' które każą znosić, gary, ziemniaki, książki, ulubione maskotki (czemuż 1,5m biały tygrys...), zwierzęta domowe i buty taty... szit straszniejszy....
Stary 2014-06-27, 11:56   #646
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
buty taty...
Broń biologiczna?

Stary 2014-06-27, 11:58   #647
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Broń biologiczna?
gorzej - gender....

chłopcy mieli gorzej, bo mieli przyspieszony kurs chodzenia w szpilkach >10 cm do sukienki...

Edytowane przez Betty83
Czas edycji: 2014-06-27 o 11:59
Betty83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 12:04   #648
aileenn
Mother of Cats

Przepszam Baru, ale muszę. Cytacik z przerabianego tekstu:
"Do dziś wieś spełnia rolę miejsca wypoczynku dla Gdańszczan, którzy od czasów powojennych wypoczywają w ośrodkach wypoczynkowych"

Edit:
I jeszcze jeden:
"K
ościół z 1903 r., obecnie kaplica cmentarna. Wewnątrz znajdują się cenne organy"

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Cytat:
chłopcy mieli gorzej, bo mieli przyspieszony kurs chodzenia w szpilkach >10 cm do sukienki...

Edytowane przez aileenn
Czas edycji: 2014-06-27 o 12:09
aileenn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 12:12   #649
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
gorzej - gender....

Hmm, a do dzisiaj myślałam, że jestem liberalna

Cytat:
Napisane przez aileenn Pokaż wiadomość
"Kościół z 1903 r., obecnie kaplica cmentarna. Wewnątrz znajdują się cenne organy"

Stary 2014-06-27, 12:21   #650
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
Pszepszam ale zawsze mnie wkufia kiedy ktoś zarzuca mi trzymanie dida pod kloszem Bo np. nie dałam do żłobka albo nie widzę sensu szkolnej edukacji od 4 roku życia, grr
Ja zarzucam wyłącznie mojej Mamie bo tylko to mnie obchodzi, bo to uczyniła, i ziepała mi beret na dobre naście lat. Jakoś od 20stki mi się udało to zrzucić, ale wiadomo wszystkiego wytępić do końca się nie da

Białe - no jak sama piszesz, straszne To jest takie wieczne patronizing, traktowanie protekcjonalnie.

Cytat:
moja mała jednocześnie dostaje nagrody w konkursach plastycznych i uwagi 'pisz staranniej'

i ja i moje didki jesteśmy żłobkowane i zaprowadzane do przedszkola nawet w wakacje. wczesna edukacja ofszę, ale wg mnie miejsce 4-5 latka jest w przedszkolu a nie polskiej szkolnej ławce. hamerykańska szkolna ławka od 5r.ż. to zupełnie inna sprawa. w dzieciństwie wymieniałam informacje z kuzynem prawie rówieśnikiem spędzającym wakacje w polsce.
inna sprawa, to plecak szkolny od I klasy waży tyle, że mnie plecy bolały od dźwigania
zeszyt do angielskiego koniecznie a4 w twardej okładce, teczka pełna kserówek (bo pani sprawdza raz na 1-2 tygodnie), gadżety na basen, pierdoły na plastykę i te wszystkie badziewia na 'luźne lekcje' które każą znosić, gary, ziemniaki, książki, ulubione maskotki (czemuż 1,5m biały tygrys...), zwierzęta domowe i buty taty... szit straszniejszy....
1. No bywa, bywa Dzieckie talenty nie znają granic.

2. Otóż to Jestem zdania, że wszelkie utensylia oraz eksponaty winny być na wyposażeniu szkół. Może nie wszelkie, ok, bo to też ma swój cel, że dziecko się na rzeczach ze swojego otoczenia uczy, no ale można znaleźć rozsądny balans. Ale tak jak mówiłam, wyścig szkół, rankingi!!! rankingi!! rankingi!! Wiedziałaś gdzie zapisujesz, nie spodziewałaś się chyba że nie będą śrubować To też nie jest "przeciętna szkoła". No ale przeginka po całości (ad ksera, ale i wiele rzeczy, o których już dawno wspominałaś, co budziły bulwers )

Cytat:
Przepszam Baru, ale muszę. Cytacik z przerabianego tekstu:
"Do dziś wieś spełnia rolę miejsca wypoczynku dla Gdańszczan, którzy od czasów powojennych wypoczywają w ośrodkach wypoczynkowych"
Dzięeeeeeki !!!!
Stary 2014-06-27, 12:22   #651
aileenn
Mother of Cats

Cytat:
Masz świadomość, co Ci się w niej nie podoba i jakie reakcje wywołuje takie zachowanie. Nie sądzę, żebyś się upodobniła, skoro Cię trzepie na samą myśl o zachowywaniu/myśleniu w ten sposób.
Choć przyznaję, że sposoby na "radzenie sobie z życiem" podpatrzone u rodziców bywają kuszące Ja np. od dłuższego czasu nie siegam po alko, gdy mam problemy, bo cholernie się boję, że w cięższych okresach mogłabym sobie zacząć "radzić z życiem" tak jak Tata. Żeby nie było - to jest cudowny człowiek, ale z emocjami i problemami inaczej nie potrafi (i chyba nie chce) się uporać

A propos szkół, dorzucę ciekawostkę: szkoły Jobsa.

aileenn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 12:23   #652
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

W temacie:
"Nanosząc zmiany i je akceptując pracowaliśmy na wersji dokumentu, która ostatnio była u Pana robiona dlatego jest tam param buła."

i wg tej samej osoby: akt notarialny ma numer repetytorium.

Osoba jest zatrudniona na stanowisku dyrektorskim
Stary 2014-06-27, 12:30   #653
rachell111
Zakorzenienie

Cytat:
gorzej - gender....

Kurcze zawsze mam ochotę zapytać dlaczego ???
No ale to pono temat rzeka, więc nie drążę.

Tzn zamysł rozumiem ale wykon

Chyba ze to ma ukształtować dojrzałych mężczyzn, którzy będą w dorosłym życiu doceniali trud jaki kobieta podejmuje chodząc w szpilkach

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
W temacie:
"Nanosząc zmiany i je akceptując pracowaliśmy na wersji dokumentu, która ostatnio była u Pana robiona dlatego jest tam param buła."

i wg tej samej osoby: akt notarialny ma numer repetytorium.

Osoba jest zatrudniona na stanowisku dyrektorskim

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Cytat:

A propos szkół, dorzucę ciekawostkę: szkoły Jobsa.
bleeeee autoreklama jabłka aplikacje - wyprą nas machiny
Stary 2014-06-27, 12:32   #654
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
gorzej - gender....

http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazk...jpg?1382457940
Stary 2014-06-27, 12:51   #655
Betty83
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm, a do dzisiaj myślałam, że jestem liberalna
chyba będziesz musiała... http://natemat.pl/83249,straszny-gen...alizuje-dzieci

Cytat:
Kurcze zawsze mam ochotę zapytać dlaczego ???
No ale to pono temat rzeka, więc nie drążę.

Tzn zamysł rozumiem ale wykon

Chyba ze to ma ukształtować dojrzałych mężczyzn, którzy będą w dorosłym życiu doceniali trud jaki kobieta podejmuje chodząc w szpilkach
pokaz mody na dzień rodziny, nawet zabawnie było, zwłaszcza że podkładem było flames of love (niemal się wzruszyłam)...
podobno wszyscy sami chcieli - chłopcy rezerwowali czarne sukienki, dziewczynki miały szkockie kilty. nie podobało mi się to, że kazano im wynieść te buty w tajemnicy. żadne się nie wysypało, tylko po kryjomu przyniosło buty rodzica do szkoły. moja musiała powiedzieć o butach, bo u mnie nie ma butów exa, ale przeżywała strasznie, że nie będzie niespodzianki

teraz jest chyba obowiązek zrealizowania czegoś w tej ideologii...
Stary 2014-06-27, 13:03   #656
Polly_
grozi wypollizowaniem

A co jes nie tak z repetytorium aktu notarialnego.?
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-27, 13:07   #657
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
A co jes nie tak z repetytorium aktu notarialnego.?
Tak. Akt notarialny ma nadawany numer repertorium.
Z repetytorium to sobie można słówka powtarzać.
Stary 2014-06-27, 13:16   #658
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Tak. Akt notarialny ma nadawany numer repertorium.
Z repetytorium to sobie można słówka powtarzać.
Tak czulam zeie zblaxnie tym pytaniem
Stary 2014-06-27, 13:19   #659
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Nie, to ja przepraszam. Ale jestem przeczulona na punkcie ortografii i gramatyki języka polskiego, a jeśli jeszcze na dodatek taka osoba pracuje jako dyrektor....

Rzecznika burmistrza, który w oficjalnym ogłoszeniu pisze o spruchniałych drzewach, w ogóle pominę.
Stary 2014-06-27, 13:22   #660
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Nie, to ja przepraszam. Ale jestem przeczulona na punkcie ortografii i gramatyki języka polskiego, a jeśli jeszcze na dodatek taka osoba pracuje jako dyrektor....

Rzecznika burmistrza, który w oficjalnym ogłoszeniu pisze o spruchniałych drzewach, w ogóle pominę.
Ja tez jestem wyczulona na ortografie, ale po prostu nie wiedizlam co ma akt notarialny, ale zapytalam i teraz juz wiem
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości