Komuno wróć? Czyli...." za moich czasów to tak nie bylo!" - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-03, 14:50   #91
monicar
Zakorzenienie

Dot.: Komuno wróć? Czyli...." za moich czasów to tak nie bylo!"

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Wiem co mówię zresztą moja mama jak wspominałam o niej, pracowała właśnie w firmie budowlanej, a teraz w nieruchomościach także opinię opieram nie tylko na tym gdzie mieszkałam i opinii wielu osób ale też profesjonalnej i fachowej opinii osób bedących w temacie .
Mogę napisać to samo. Poparte wiedzą z branży.
Wystarczy spojrzeć na cenę mieszkania w bloku z płyty, a w bloku z cegły.
Stary 2014-07-03, 14:53   #92
201605161006
Konto usunięte

Ja wiem co się tam dzieje i o ile na państwowych coś tam trzeba umieć (albo ściągać, nawet nie dobrze bo często nie pilnują) to na prywatnych kompletnie nic nie musisz umieć.

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
Napisane przez monicar Pokaż wiadomość
Mogę napisać to samo. Poparte wiedzą z branży.
Wystarczy spojrzeć na cenę mieszkania w bloku z płyty, a w bloku z cegły.
Możesz powiedzieć to samo, tylko ja Cię nie przekonuję. Wiem że jest tak jak napisałam, może sa jakieś wyjątki na których akurat Ty bazujesz. To i tak nie wątek o tym.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 15:02   #93
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Zainspirowana niechcący podsłuchaną rozmową dwóch starszych panów wczoraj (panowie rozmawiali dość głośno) zaczęłam się zastanawiać- jak to właściwie było z tą komuną? Jako pokolenie urodzone już po okrągłym stole, znam ją z podręczników, publikacji, mediów, wspomnień starszych itp.

Absolutnie nie chcę tu poruszać spraw politycznych, sypać soli na rany tych, których bliskich ten system zniewolił /zniszczył. Chciałabym ją rozważyć z perspektywy codzienności lat 70-80, czyli jej schyłkowego okresu i dlatego prosiłabym starsze wiekiem Wizażanki o to, by dosiadły wehikułu czasu i z własnych wspomnień sprostowały kilka zagadnień, które poruszali w swojej rozmowie starsi panowie a także moje wspomnienie o jednym z nauczycieli licealnych. Z konieczności będzie to parafraza, ale staram się ją odtworzyć mniej więcej wiernie, z zachowaniem stylu:

1.
" Panie, co to za życie teraz jest. Kiedyś tylko ja pracowałem a żona siedziała w domu z dzieciakami i człowiek miał na wszystko i jeszcze na wczasy za darmo jechał. Mieszkanie każdy dostał, czekało się po 10 lat, ale człowiek dostał. A teraz, panie kochany, zasuwają od rana do nocy i nie mają, panie, co do gara wsadzić. I ludzie inni byli, pomagali sobie a teraz to panie, jeden drugiego by utopił w lyżce wody".

2.
"No bo panie, ta dzisiejsza młodzież! Dawniej nie było takiego chuligaństwa a na widok milicjanta to w portki robili, panie. A jak ze szkoły człowiek uwagę przyniósł od nauczyciela, to rodzic jeszcze pasem w domu dołożył. Porządek był, panie. Tych bandytów, co na człowieka napadają na ulicy to nie było! Uczyli się, panie kochany, nie było włóczenia po nocach bo milicja by zaraz zwinęła i jeszcze rodzice by dostali mandat, że dzieci nie pilnują"

3. (słowa mojego nauczyciela z liceum):

" Komuna jaka była, taka była. Ale poziom nauczania był o wiele wyższy i ludzie byli mądrzejsi, bo na własną rękę musieli poszukiwać, czytać między wierszami, oddzielać ziarno od plew, wyciągać własne wnioski. Za komuny część uczniów, którzy teraz przechodzą z klasy do klas na dopuszczających nawet nie śmiała marzyć o liceum bo tam szli ci, którzy chcieli się uczyć i prezentowali sobą jakiś poziom intelektualny"

Teraz moje pytanie: no to jak w końcu było z tą komuną? Społeczny i socjologiczny raj, w którym każdy był bezpieczny, miał zapewnioną pracę i srodki do życia czy bezduszny system? Ile jest prawdy w tych wspomnieniach starszych panów- a może z czasem to, co złe uległo złagodzeniu a oni pamiętają tylko to, co pozytywne? Dlaczego o systemie, o którym mnie uczono, że był zły, niektórzy starsi ludzie mówią z takim sentymentem? Czy tylko dlatego, że wtedy byli młodzi a teraz starsi i zgorzkniali? Jakie było codzienne życie w latach 70-tych i 80-tych, na chwilę przed tym, jak gliniany kolos upadł?
Ad1
moja babcia by ci opowiedziała, jakie to było życie gdy tylko jedno pracowało a teraz narzekają, że jedna emerytura, że na nic emerytów nie stać itd. Albo, że kobietom pracować się nie chciało na zmiany czy na produkcji to wydawały podpaski w zakładzie a teraz płaczą, że mają 500zł emerytury i na nic ich nie stać
W całej mojej rodzinie, w pokoleniu moich dziadków wszystkie kobiety pracowały, może dlatego teraz nie bidują z głodową emeryturą

ad2
w sumie się zgadzam, z opowieści starszych młodzież była na pewno dużo bardziej zdyscyplinowana i mniej było chuligaństwa.

ad3
Częśc prawdy w tym jest. Poziom nauczania może i był wyższy (na pewno matematyki), ale na maturach też przepuszczali, uczniowie na potęgę ściągali (skoro moja matka zdała maturę z matematyki).

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
ja tylko wiem ze :
1 nie bylo podpasek, tamponow itd.
dziewczyny ktore maja przykre okresy wiedza jaki to musial byc horror.

2 nie bylo kosmetykow, lekow przeciwbolowych , nawet pasty do zebow lepszej niz sproszkowany badziew.

3 nie bylo ubran w sklepach, trzeba bylo szyc :O

4 nie bylo dobrej antykoncepcji!
Jak nie było podpasek i tamponów, jak mi matka opowiadała, że kiedyś założyła sobie tampona chyba do szkoły i jej cały przeciekł Prezerwatywy też były, bo tez mi opowiadała anegdotkę ze swojej młodości

Cytat:
Napisane przez ladylukier Pokaż wiadomość
Też chyba żyję w innym kraju, niż Ci wszyscy narzekający.

Ludziom chyba ciężko zrozumieć pojęcie "ekonomia". Gospodarka się rozwijała, bo państwo dokładało. Do mieszkań także. Z pustego i Salomon nie naleje, więc się drukowało pieniądze i inne takie tragicznie w skutkach kombinacje. Serio, tak trudno to zrozumieć? Ludzie patrzą tylko i wyłącznie na swoje korzyści - dostali mieszkanie, praca była, dzieciaki na koloniach. A tu nagle pach! 89 i nagle ktoś im pozwolił myśleć samodzielnie i zrzucił na nich odpowiedzialność za poziom ich życia.
zgadzam się.

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
gdyby nie "wielka płyta", to obecnie nie mieszkaloby sie na kupie, tylko na kupie kup

nie mówię, że wielka płyta to cud techniki, ale przez 50 lat służyły ludziom, akurat wynajmuję obecnie mieszkanko w takim bloku i nic mi się na głowe nie sypie, ściany się nie zapadają.

Cytat:
to akurat masz szczęście.
Mieszkam całe życie w wielkiej płycie (kilka bloków) i żaden z tych bloków się nie rozpada, sąsiędnie i bloki w których mieszka moja rodzina także dobrze się mają, jeszcze długo będą stać.

Cytat:
Napisane przez moee Pokaż wiadomość
nie było bezdomnych nie mogło być bezdomnych , każdy musiał mieć meldunek

Pamiętam co nie co , w szkole jak ktoś pisał szacunek do nauczycieli, jakieś to moje pokolenie było ambitniejsze w nauce tak mi się wydaje ( jak ktoś dostał 2 ( nie było jedynek) to był wstyd( wszyscy się starali o 5 i 4 - na wzajem się uczyliśmy jak ktoś czegoś nie umiał) - na cała klasę góra dwóch uczniów zagrożonych . Jak ktoś nie zdawał to były jednostki , więcej materiału do nauki . Nauczyciele z pasją że tak powiem , ktoś się nie pojawił w szkole to przychodzili do rodziców,interesowali się uczniami - nie było wagarowania . Jak ktoś zbroił to prace społeczne Pamiętam w podstawówce jak pieliłam ogródek przyszkolny za karę ( za pyskowałam do nauczycielki)
Fartuszki z białym kołnierzykiem, tarcze , juniorki jako obuwie zmienne ( na karki )

-jak się miało znajomości to tak jak teraz - dużo można było załatwić bez stania w kolejkach etc
-nie można było kupować mięsa poza sklepem ( pamiętam jak na świni ze wsi jechałam w samochodzie i rodzice się bali żeby ich nie zatrzymali do kontroli)
-Ludzie pomagali sobie na wzajem i to fakt -każdy znał swoich sąsiadów etc.
-słodycze kupowane od ruskich ( cukierki czekoladowe )
- mieszkania darmowe zakładowe dla pracowników
- darmowe kolonie dla dzieci z miejsc pracy etc.

Moi rodzice żyli bardzo dobrze stać ich było na wszystko, umieli na szczęście się przebranżowić i przystosować do zmiany systemu-więc im stopa życiowa nie spadła, a nawet wzrosła . Dużo starszych osób nie umiało /nie umie się odnaleźć w tych czasach i stąd narzekanie i wracanie z sentymentem do starych czasów.

Pamiętam bardzo dobrze stan wojenny ( jak z mamą szłam do sklepu , owinięta szalem bo gaz gryzł w oczy, stały czołgi i żołnierze na ulicach) Pamiętam największe zamieszki ( mieszkaliśmy na przeciwko partii)mój tato miesiąc czasu przesiedział zamknięty w więzieniu i płacz mamy bo nie wiedziała co się dzieje z tatą i gdzie jest .

Czasy jak czasy czy się żyło lepiej? - na pewno inaczej jak mówią moi rodzice
Moi rodzice także odnaleźli się w nowym systemie, mieli to szczęście, że zakład przekształcił się w spółkę akcyjną i dość dobrze żyli, mieli pracę, dość dobrze zarabiali, kupili sobie mieszkanie, samochód, jeździłyśmy z siostrami na kolonie, sporo pieniędzy nam odłożyli i żadna z nas nie zostanie bez dachu nad głową.
Za to np. moja ciotka, która dobrze żyła właśnie za komuny (dostała mieszkanie, mieli jakieś auto, jeździli na wczasy- ciotka nauczycielka a wujek na budowie robił), klepią skrajną biedę z jednym jedynym synem (i spłacają jego kredyty). No nie odnaleźli się, skończyły się znajomości, kradzieże z budów i sprzedaż na lewo, skończyło się dostanie życie. I tak, zgadzam się, że ten co nie ondalazł się w latach 90 teraz narzeka- jak moja ciotka. Moja matka ZAWSZE uważała, że teraz jest o niebo lepiej, sami z ojcem się wszystkiego dorobili, może w super luksusach nie żyłyśmy, choć wiele moich znajomych uważało nas za dobrze sytuowane.

Cytat:
Napisane przez moee Pokaż wiadomość
Drabineczka niekoniecznie darmowe mieszkania. W spółdzielni się czekało po 10,15 lat i swój wkład też się wpłacało ( pamiętam że moi rodzice odkładali kilka lat na wpłatę)
Mieszkania zakładowe to było mieszkanie np 2 pokojowe i mieszkały tam dwie rodziny ( niech każda miała po 2 dzieci np wspólna kuchnia i łazienka, a czynsz płaciłaś )moim zdaniem nie ma czego zazdrościć

Te mieszkania darmowe to taka już trochę legenda , nikt nie wspomina że najszęściej to były jak to nazywali sublokatorki , ze wspólną kuchnią i łazienką
Oczywiście, że to żadna urban legend, mieszkanie się dostawało jak się miało znajomości (albo się latami czekało). Moja ciotka dostała z marszu w latach 70 (dobra- czekała chyba z rok), bo wujek pracował na budowie.
Tyle, że w latach 80tych już tak łatwo nie było, moi rodzice po ślubie mieszkali w zakładowym mieszkaniu po rodzicach (zginęli niewiele przed ich ślubem), po czym potem ich wyrzucili do innego mieszkania -też chyba jakiegoś zakładowego. A w latach 90tych to musieli sobie już sami uzbierać i kupić mieszkanie, nikt im nic nie dał za darmo. Mieszkałam zawsze na osiedlu z wielkiej płyty i nigdy nikt nie mieszkał na kupie, czy z jakimiś obcymi ludźmi

Cytat:
Chyba nie wiesz, co mówisz. Porównanie bloku z płyty do bloku z cegły

Nie porównuj nawet Polski do innych krajów. Przypominam, że my dopiero od 25 lat jesteśmy wolnym krajem.
Bloki z wielkiej płyty przeżyją te nowe z cegły, chyba, że w końcu zaczną porządnie budować te z cegły, ale jak na razie się nei zanosi

Edytowane przez eibhlin87
Czas edycji: 2014-07-03 o 15:07
eibhlin87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 15:24   #94
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Ale co z tego że prywatne uczelnie. Na państwowych jest niewiele lepiej. Ja jestem na wydziale który jest podobno 3 najlepszy w Polsce a jest naprawdę poziom niski, wiem jak jest na Jagiellońskim czy UAM w Poznaniu i to tez jest żenada.
Ja tak jak mama skończyłam prawo na UW i z tego co patrzyła na to co ode mnie wymagano to też stwierdziła, że u niej na studiach wymagano dużo więcej.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 15:30   #95
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
Bloki z wielkiej płyty przeżyją te nowe z cegły, chyba, że w końcu zaczną porządnie budować te z cegły, ale jak na razie się nei zanosi
Błagam Cię nie porównuję starego bloku z płyty do nowego z cegły
Moja rodzina, znajomi mają mieszkanie zarówno w bloku z płyty jak i z cegły, podobny rok budowy, to samo miasto. Różnica jest kolosalna. Komfort życia jak i jakość po latach, pieniądze włożone w ocieplenia i remonty. Kolos na glinianych-płytowych nogach.
Stary 2014-07-03, 15:50   #96
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez eibhlin87

Moi rodzice także odnaleźli się w nowym systemie, mieli to szczęście, że zakład przekształcił się w spółkę akcyjną i dość dobrze żyli, mieli pracę, dość dobrze zarabiali, kupili sobie mieszkanie, samochód, jeździłyśmy z siostrami na kolonie, sporo pieniędzy nam odłożyli i żadna z nas nie zostanie bez dachu nad głową.
Jak Ty rozumiesz to odnaleźli się ?
Z tego co piszesz Twoi rodzice nie zrobili NIC poza tym ze mieli kupę szczęścia ze zakład w którym pracowali nie został zlikwidowany (jak tysiące innych) i nie stracili pracy.
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 15:50   #97
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Błagam Cię nie porównuję starego bloku z płyty do nowego z cegły
Moja rodzina, znajomi mają mieszkanie zarówno w bloku z płyty jak i z cegły, podobny rok budowy, to samo miasto. Różnica jest kolosalna. Komfort życia jak i jakość po latach, pieniądze włożone w ocieplenia i remonty. Kolos na glinianych-płytowych nogach.
wiele zależy od bloku, ja mieszkam w bloku który naprawdę trzyma się doskonale, w podobnie doskonale zachowanym się wychowałem, za to znajomy kupił mieszkanie na nowym osiedlu za 2 razy tyle co ja pieniędzy i po roku już miał generalny remont, zaś u jego sąsiada nawadnianie trawnika na tarasie poszło i zalało mieszkanie jego i człowieka z dołu, więc tu nie ma co wrzucać do jednego worka że stare to gorszy komfort itd
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 15:50   #98
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Z tego co piszesz Twoi rodzice nie zrobili NIC poza tym ze mieli kupę szczęścia ze zakład w którym pracowali nie został zlikwidowany (jak tysiące innych) i nie stracili pracy.
dokładnie :roll eyes:
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 15:51   #99
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
ja tylko wiem ze :
1 nie bylo podpasek, tamponow itd.
dziewczyny ktore maja przykre okresy wiedza jaki to musial byc horror.
Dziękuję, wezmę kapitalizm

Przerażające, że tyle młodych kobiet na wizażu mówi, że lepiej by im było za komuny. Szkoda, że w Korei Północnej nie mają intenretu, może tamtejszy wizaż by rzucił nieco światła na codzienne życie w komunie.
Cytat:
Też chyba żyję w innym kraju, niż Ci wszyscy narzekający.

Ludziom chyba ciężko zrozumieć pojęcie "ekonomia". Gospodarka się rozwijała, bo państwo dokładało. Do mieszkań także. Z pustego i Salomon nie naleje, więc się drukowało pieniądze i inne takie tragicznie w skutkach kombinacje. Serio, tak trudno to zrozumieć? Ludzie patrzą tylko i wyłącznie na swoje korzyści - dostali mieszkanie, praca była, dzieciaki na koloniach. A tu nagle pach! 89 i nagle ktoś im pozwolił myśleć samodzielnie i zrzucił na nich odpowiedzialność za poziom ich życia.
klask i:
Cytat:
Napisane przez kropkawkropke Pokaż wiadomość
Ludzie którzy tęsknią to komuny, wydaje mi się, że są to ludzie, którym nie chce się starać, bo dawniej nic nie było i każdy bez względu na to co robił, żył na podobnej stopie, a teraz społeczeństwo nam się rozwarstwia i że żyć na wyższym poziomie trzeba rzeczywiście się postarać.
Dokłądnie. Przytaczane już tutaj "czy się stoi, czy się leży, tysiąc złotych się należy". No to pewnie, że skoro tak, to lepiej leżeć, skoro na jedno wyjdzie
A tutaj nagle nic się nie należy i trzeba zasuwać...
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 16:00   #100
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cranberry juice
A tutaj nagle nic się nie należy i trzeba zasuwać...
.....a dzisiaj młodym zamiast pracy proponowane są....wolontariaty ;d
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 16:18   #101
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
no a jaki to lans wpisać sobie w papiery że było się wolontariuszem.
koleżanka pracuje w instytucji kulturalnej dotowanej przez miasto, jak rok temu jeszcze poza swoimi dwoma pracownikami od czasu do czasu zatudniali ludzi do pomocy przy większych koncertach itd tak dzisiaj biorą wolontariuszy bo ci porobią za darmo
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 16:25   #102
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Niestety brutalna prawda jest taka, że tylko części młodych propnowane są wolontariaty. Druga część jakoś sobie radzi, w Polsce lub za granicą.
Myk polega na tym, że teraz można sobie poradzić albo nie poradzić i - face it - zależy to w głównej mierze od cech osobniczych danej osoby. Za komuny wszyscy radzili sobie mniej więcej tak samo, więc ci mniej przebojowi czy inteligentni wypadali lepiej na tle reszty. Dla nich na pewno było fajniej.
Ale lekarzowi albo specjaliście od finansów teraz jednak żyje się fajniej niż za komuny.
Stary 2014-07-03, 16:25   #103
201605161006
Konto usunięte

Swego czasu popierałam wolontariat ale teraz mam inne zdanie. Jedynie jak jest to wolontariat w ramach akcji społecznych itp. to ok, ale żeby komuś za darmo robić w imię wolontariatu... głupota.
Stary 2014-07-03, 16:38   #104
lapida
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
wiele zależy od bloku, ja mieszkam w bloku który naprawdę trzyma się doskonale, w podobnie doskonale zachowanym się wychowałem, za to znajomy kupił mieszkanie na nowym osiedlu za 2 razy tyle co ja pieniędzy i po roku już miał generalny remont, zaś u jego sąsiada nawadnianie trawnika na tarasie poszło i zalało mieszkanie jego i człowieka z dołu, więc tu nie ma co wrzucać do jednego worka że stare to gorszy komfort itd
to trochę kijowo trafił, bo gdyby kupił funkiel-nówka sztukę, to miałby nawet 5-letnią (chociaż najczęsciej jest dwu- lub trzyletnia) gwarancję deweloperską, czyli wszystkie wady, które wynikły nie z winy właściciela mieszkania - są naprawawiane w ramach umowy gwarancyjnej

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Dziękuję, wezmę kapitalizm

Przerażające, że tyle młodych kobiet na wizażu mówi, że lepiej by im było za komuny. Szkoda, że w Korei Północnej nie mają intenretu, może tamtejszy wizaż by rzucił nieco światła na codzienne życie w komunie.
gdzie przeczytałaś, że wizażanki uważają, że lepiej by im było za komuny?
póki co widzę tylko wypunktowne stwierdzenia co było lepsze.
Nie twierdzimy, że komuna w pakiecie z kapusiami, donosicielami, ludzkimi szujami i ograniczeniami w zakresie np wyjazdu za granicę była ok.
Stary 2014-07-03, 16:41   #105
Lacturia
Wtajemniczenie

GG do Lacturia Send a message via Skype™ to Lacturia

Cytat:
A to czasem nie jest tak, że za to ich "za darmo" my musimy teraz płacić? Moim zdaniem, pokolenie żyjące "za komuny" przyzwyczaiło się do wszystkiego za darmo i postawy rozczeniowej i niestety swoje poglądy przekazują swoim dzieciom.
Nic w przyrodzie nie ginie. Oni mieli całe życie labe (w sensie - młodość i średni wiek) za państwowe. Mieszkania za 1zł na własność powykupywali, a teraz my musimy na to tyrać od rana do nocy. Ktoś musi ten dług spłacić... A i tak jeszcze nasze dzieci będą na to pracować. Tak, mieli łatwiejsze życie za komuny: kosztem swoich dzieci i wnuków, a nawet i prawnuków.

Wymiana kosmetyczna&biżuteria&tor ebki -> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778720

Wish -> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=47297911
Lacturia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 16:53   #106
201605161006
Konto usunięte

Każdy kij ma dwa końce. Tragiczna sytuacja na rynku częściowo jest jaka jest z winy rządzących, ale częściowo też z masy osób kończących beznadziejne studia, nic na tych studiach nie robiących itd.

Jeszcze co do zasady ''czy się stoi czy się leży 1000 zł się należy'' -> teraz edukacja działa na tej zasadzie ''czy się stoi czy się leży czy się nic nie uczy i tak należy się puszczenie do następnej klasy/następnego semestru (na studiach)'' i efekty są takie że masa osób kończy studia i LO które skończyć ich nie powinni przez co wykształcenie średnie, policealne i wyższe straciło na znaczeniu przez co osoby które faktycznie się starają i coś sobą reprezentują a takich też jest naprawdę dużo, mają bardzo utrudniony ten start w dorosłe życie, start w pierwszą pracę, w poważną pracę itd. Właściwie to jest w dużej mierze uzasadnienie tego co napisałam w pierwszych dwóch zdaniach tego posta.

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2014-07-03 o 16:55
Stary 2014-07-03, 16:56   #107
cranberry juice
ctrl alt delete

@lapida, ten cytat jest dobry:
Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
widze że największym problemem wymienianym jest brak dóbr osobistych - szczerze mówiąc gdyby ktoś mi zoaferował "komunistyczne województwo" na warunkach PRL ale z nieco większymi zasobami w sklepach, to leciałabym na zbity pysk i lałabym na jakieś wolności słowa i poglądów gdybym mogła spełniać sie w pracy z dziećmi, mogła założyć rodzinę i mieć własne, gdybym miała gdzie mieszkać to tak naprawdę wszystko inne by się nie liczyło.
Stary 2014-07-03, 17:11   #108
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, manna z nieba nam sama spadła
To, że zakład nie upadł to jedno (drogi przecież nadal się budowało, ale nawet gdyby upadł to zapewne ojciec by bez problemu znalazł pracę, zresztą w tej firmie zaczął pracować właśnie w okresie przemian i lekko nie było, też martwił się, czy go nie wyrzucą). Ale to, że mieli jakieś tam wykształcenie z możliwościami, to że matka zamiast wygodnie siedzieć w domu na macierzyńskim i wychowawczym (jak wiele jej koleżanek), wróciła zaraz po urodzeniu siostry do pracy (bo wiedziała, że potem nie będzie do czego wracać), to że ojciec brał dodatkowe zlecenia i miał możliwości rozwoju i je wykorzystywał (a że w branży budowlanej nie zarabiało się mało, nawet nie mając studiów), brał nocne dyżury zamiast smacznie w domu spać, że nie chodzili na urlopy czy l4 to pewnie właśnie takie nic. Nie siedzieli na dupie, tylko zapierdzielali, żeby potem było nam dużo łatwiej. Mieli szczęście, nie pisałam, że nie. I co najmniej tyle samo rozumu, żeby wiedzieć, że nie będzie jak za komuny, że praca sama do nich przyjdzie (na co liczyło na pewno sporo kolegów i koleżanek w ich firmie, raczej aż tak dobrze im się nie wiedzie teraz).
No, nic nie robili i wszystko co mają, samo do nich przyszło
Stary 2014-07-03, 17:14   #109
201607111040
Konto usunięte

Odnośnie matur w PRL. Wiele osób które zdawały mature w PRL mowiło mi że ściagi na maturze były normą.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 17:21   #110
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Odnośnie matur w PRL. Wiele osób które zdawały mature w PRL mowiło mi że ściagi na maturze były normą.
na maturze przed 2004 r. ściągi były absolutną normą. Nie za komuny, tylko dokładnie do 2004 r.

kończyłam liceum mniej więcej w tym czasie. Do 2004 r. matura była wewnętrzna, tzn. sprawadzana przez nauczycieli z liceum, i miała szczerze mówiąc wartość papieru do - na studia były osobne egaminy na uczelni, więc żadnej różnicy nie robiło, czy ktoś miał na maturze tróję, czy piątkę.

W 2005 r. matury zaczęły sprawdzać okręgowe komisje, a wyniki zaczęły się liczyć w rekrutacji na studia. Wtedy też dopiero zaczęto tępić ściąganie...
Stary 2014-07-03, 17:21   #111
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
a ja wole tak jak jest teraz - za praca mogę jechać do innego kraju lub miasta - kiedyś nie było takich możliwości
z minusów to jednak służba zdrowia, kiedyś to wszyscy mieli potrzebne leczenie
Przecież kiedyś były możliwości jechać do pracy do innego miasta (do kraju to już nie tak łatwo) znam sporo osób, które za komuny wyjechały pracować do innych miast i juz tam zostały do dnia dzisiejszego.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 17:32   #112
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Tak, manna z nieba nam sama spadła
To, że zakład nie upadł to jedno (drogi przecież nadal się budowało, ale nawet gdyby upadł to zapewne ojciec by bez problemu znalazł pracę,
Nie bądź taka pewna, jako przykład weź sobie sytuację mojej mamy o której napisałam wcześniej. Najprawdopodobniej dziewczyny miały rację, że to zwyczajne szczęście.
Stary 2014-07-03, 17:41   #113
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Są różne sytuacje. U mnie w mieście poupadało większość zakładów, a ludzi 45 + nikt nie chce zatrudniać. Na sprzątaczkę albo ciecia wymagają orzeczenia o niepełnosprawności. Ludziom na prawdę ciężko znaleźć pracę, jeśłi nie mają znajomości. Znam kilka osób, które jeżdżą do pracy codziennie po 60 km, bo nas w mieście nic nie mogły znaleźć.
To nie jest tak, ze ludzie chce by praca im spadała z nieba. Nie może spaść coś czego nie ma.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 17:58   #114
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
na maturze przed 2004 r. ściągi były absolutną normą. Nie za komuny, tylko dokładnie do 2004 r.

kończyłam liceum mniej więcej w tym czasie. Do 2004 r. matura była wewnętrzna, tzn. sprawadzana przez nauczycieli z liceum, i miała szczerze mówiąc wartość papieru do - na studia były osobne egaminy na uczelni, więc żadnej różnicy nie robiło, czy ktoś miał na maturze tróję, czy piątkę.

W 2005 r. matury zaczęły sprawdzać okręgowe komisje, a wyniki zaczęły się liczyć w rekrutacji na studia. Wtedy też dopiero zaczęto tępić ściąganie...
Przeciwnie- teraz właśnie matura ma wartość papieru do.... Abstrahując od jej śmiesznego poziomu ( zdawałam nową, więc wiem), co to jest za matura, którą się zdaje z wynikiem 30%? W sumie matura z języka polskiego to nic innego, jak proste czytanie ze zrozumieniem. Matematyka- odrobina logicznego myślenia i umiejętność skorzystania z podanych wzorów ( można z nich korzystać podczas egzaminu). Ta matura nie sprawdza Twojej wiedzy. Prezentacje sporo osób z mojego rocznika po prostu kupiło.

Za czasów moich rodziców, ktoś, kto miał maturę to jednak był już "ktoś", bo liceów było niewiele a dodatkowo człowieka jeszcze weryfikował egzamin na wyższe studia.

Co do ściągania: no jak można było ściągnąć pracę przekrojową przez epoki z języka polskiego? Pamiętajmy, że w tamtych czasach o czymś takim, jak technologia informacyjna nie słyszano a kalkulator prosty podobno był rarytasem.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-03, 18:03   #115
eibhlin87
Zakorzenienie

Przeczytałaś cały mój post? Pisałam, że ojciec zaczął pracować w tej firmie już w okresie przemian a nie podczas prl (czyli normalnie ubiegał się pracę a nie z przydziału jak za komuny). A poza tym pracował dodatkowo w swojej branży, więc aż tak źle z pracą nie było, jeśli chodzi o mężczyzn. Szkoda tylko, że tyle musiał się napracować i nawet emerytury nie dożył.

Jasne, że za prl na maturach ściągano, inaczej połowa ludzi by nie zdała matmy (była dużo trudniejsza niż teraz ta śmieszna podstawowa). Tyle że ta matura do niczego nie uprawniała, bo na studia były egzaminy wstępne.
Stary 2014-07-03, 18:24   #116
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Ad1
moja babcia by ci opowiedziała, jakie to było życie gdy tylko jedno pracowało a teraz narzekają, że jedna emerytura, że na nic emerytów nie stać itd. Albo, że kobietom pracować się nie chciało na zmiany czy na produkcji to wydawały podpaski w zakładzie a teraz płaczą, że mają 500zł emerytury i na nic ich nie stać
W całej mojej rodzinie, w pokoleniu moich dziadków wszystkie kobiety pracowały, może dlatego teraz nie bidują z głodową emeryturą
moja babcia nie pracowała, a teraz dostaje emeryturę po moim dziadku - ponad 2 tysiące
Stary 2014-07-03, 18:33   #117
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
moja babcia nie pracowała, a teraz dostaje emeryturę po moim dziadku - ponad 2 tysiące
No, po dziadku ale póki dziadek żył mieli tylko jedną emeryturę, a to (mimo, że nieco więcej, bo gdy mąż umiera emerytura dla żony jest mniejsza chyba o 20%) chyba nie tak wiele na 2 osoby? Biorąc pod uwagę np. koszt leków. Cyba, że na nic nie chorowali, ale to raczej wyjątek
Stary 2014-07-03, 18:35   #118
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
No, po dziadku ale póki dziadek żył mieli tylko jedną emeryturę, a to (mimo, że nieco więcej, bo gdy mąż umiera emerytura dla żony jest mniejsza chyba o 20%) chyba nie tak wiele na 2 osoby? Biorąc pod uwagę np. koszt leków. Cyba, że na nic nie chorowali, ale to raczej wyjątek
moja babcia sprzedawała działki i za kasę z ich sprzedaży trójka jej dzieci wybudowała sobie domy, więc raczej źle im nie było :P
Stary 2014-07-03, 18:37   #119
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Przeciwnie- teraz właśnie matura ma wartość papieru do.... Abstrahując od jej śmiesznego poziomu ( zdawałam nową, więc wiem), co to jest za matura, którą się zdaje z wynikiem 30%?
Posiadanie samej matury, owszem, o kany pupy można roztłuc, posiadanie 30% na maturze tak samo.

Ale jak już zdasz jakieś sensowne przedmioty na ponad 90%, to wtedy możesz iść na medycynę albo na informatykę na UW.

Przy starej maturze nawet jak się miało szóstki od góry do dołu to dalej trzeba było zdawać egzamin na studia. Stąd wszyscy lali sikiem prostym na maturę, uczyli się do egzaminu na studia.
Stary 2014-07-03, 18:46   #120
201607111004
Konto usunięte

Autorko, podobno było tak jak mówią ci panowie jezeli chodzi o socjal. Ale pamiętaj, że ten socjal był zapewniony dzięki zaciągnięciu przez państwo ogromnych kredytów, które do tej pory spłacamy (tzn. teraz podobno spłacamy kredyty dzięki którym spłaciliśmy kredyty z czasów komuny. W każdym razie tak mi na zajęciach z ekonomii mówili).

Tak więc co z tego, że było łatwiej, każdy miał darmowe wakacje i jeszcze mieszkanie dostał, skoro państwo się zadłużało na potęgę?
201607111004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości