Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII) - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-04, 09:50   #3781
ania13.03
Zadomowienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XVII)

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Rozumiem, mi to akurat zupelnie nie przeszkadza.

Utopila? to juz nie wiem jaki rozmiar brac.
Po ciazy nosze S/M, raczej w kierunku M niestety..
A jaki kroj ma Twoja sukienka?

nic na sile przeciez ja nie czuje takiej presji na sobie i podejrzewam, ze sporo mlodych ludzi rowniez nie.

Poza tym nie do konca do mnie przemawia to, ze kochajacy sie rodzice hetero=dziecko z pewnoscia hetero. Tym bardziej na podstawie badan zrobionych na plemieniu zyjacym w zupelnie innej kulturze niz nasza.
Przeciez na homoseksualizm wplyw maja tez inne sprawy, m.in. otoczenie.
Sama mam 2 takie przypadki w rodzinie, gdzie relacje rodzinne do dzis sa swietne, generalnie sa bardzo blisko ze soba i zawsze byli, a mimo to dzieci (dorosle chlopy juz!) sa homo.

Wiedzialam, zeby lepiej nie zaczynac tego tematu

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Taka http://www.asos.com/Lipsy/Lipsy-Dres...px?iid=1529062 tylko nie pamietam, ktory kolor mam rozm. 8.
Kochana, po zdjeciach to zdecydowanie 8 10 nawet na mnie sa luznawe a na pewno jestem grubsza od Ciebie.

18.01.2013 - Lili
ania13.03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 09:53   #3782
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
mika znow ciekawostka: Yae pojdzie do przedszkola w kwietniu 2016; a gdyby urodzila sie po 1.kwietnia to dopiero w kwietniu 2017
no to u nas teraz od września 2014 tak w szkole jest: dziecko urodzone do końca czerwca 2007 idzie obowiązkowo, dziecko po czerwcu za rok (ew. może jeśli rodzice chcą - iść teraz)

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
no właśnie mówiłam że też bym Dawida chciała posłać we wrześniu 2015 jako 2,5 latka ...
a to też realne, o ile w przedszkolu miejsce będzie no i z reguły przedszkola żądają dzieci odpieluchowanych

Cytat:

Poza tym nie do konca do mnie przemawia to, ze kochajacy sie rodzice hetero=dziecko z pewnoscia hetero. Tym bardziej na podstawie badan zrobionych na plemieniu zyjacym w zupelnie innej kulturze niz nasza.
Sama mam 2 takie przypadki w rodzinie, gdzie relacje rodzinne do dzis sa swietne, generalnie sa bardzo blisko ze soba i zawsze byli, a mimo to dzieci (dorosle chlopy juz!) sa homo.

No właśnie, w hetero rodzinach homoseksualizm też jest, więc to nie tak, że na bank będzie lub nie

-----------------
A ja tam się cieszę, że Debrah tak pisze sama zwracam uwagę na takie bezmyślności wczoraj babcia z wnuczką 4letnią na oko, wychodzą z placu zabaw i dziewczynka no wiadomo, niekoniecznie zachwycona ale bez awantury, jęknęła tylko a babcia od razu: nie jęcz, bo cię pan zabierze i będzie się śmial, że taka dziewczyna duża i marudzi

Padłam. W ogóle nie popieram straszenia (NIGDY moich nie straszę! w ogóle o ile jestem w stanie pojąć klapsa danego w momencie załamki rodzica, emocje biorą górę i tak dalej - nie popieram, no ale jestem w stanie zrozumieć tę bezsilność - o tyle straszenie jest dla mnie czymś wstrętnym i uważam, że może w psychice dziecka zostawić masakrę), a tu już to było powiedziane w taki głupi, bezmyślny i bez powodu sposób...

A w ogóle to dla mnie - i to podkreślam - czasem spojrzenie na dane zachowanie przez pryzmat innego rodzica jest fajną nauczką, pewnie czasem nieraz miałam głupie teksty, ale widząc jak to brzmi z boku - zwyczajnie się poprawiam.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 09:59   #3783
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem, mi to akurat zupelnie nie przeszkadza.

Utopila? to juz nie wiem jaki rozmiar brac.
Po ciazy nosze S/M, raczej w kierunku M niestety..
A jaki kroj ma Twoja sukienka?

nic na sile przeciez ja nie czuje takiej presji na sobie i podejrzewam, ze sporo mlodych ludzi rowniez nie.

akurat wiara bahai jest i u nas w PL i wiedzę mam właśnie od znajomego
Nafiqa ja nie neguje Twojego zdania, szanuję,że masz odmienne
natomiast też znałam na studiach dwóch gejow i oni nie mieli normalnych relacji w rodzinie
ale nie jestem naukowcem
dla mnie to zboczenie, a nie mniejszość seksualna, po prostu anomalia
moja logika tego nie ogarnia
tak jak powiedziałam, ok niech będą, niech się kochają ale nie powinni wychowywać dzieci

---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47157169]no to u nas teraz od września 2014 tak w szkole jest: dziecko urodzone do końca czerwca 2007 idzie obowiązkowo, dziecko po czerwcu za rok (ew. może jeśli rodzice chcą - iść teraz)

a to też realne, o ile w przedszkolu miejsce będzie no i z reguły przedszkola żądają dzieci odpieluchowanych

No właśnie, w hetero rodzinach homoseksualizm też jest, więc to nie tak, że na bank będzie lub nie

-----------------
A ja tam się cieszę, że Debrah tak pisze sama zwracam uwagę na takie bezmyślności wczoraj babcia z wnuczką 4letnią na oko, wychodzą z placu zabaw i dziewczynka no wiadomo, niekoniecznie zachwycona ale bez awantury, jęknęła tylko a babcia od razu: nie jęcz, bo cię pan zabierze i będzie się śmial, że taka dziewczyna duża i marudzi

Padłam. W ogóle nie popieram straszenia (NIGDY moich nie straszę! w ogóle o ile jestem w stanie pojąć klapsa danego w momencie załamki rodzica, emocje biorą górę i tak dalej - nie popieram, no ale jestem w stanie zrozumieć tę bezsilność - o tyle straszenie jest dla mnie czymś wstrętnym i uważam, że może w psychice dziecka zostawić masakrę), a tu już to było powiedziane w taki głupi, bezmyślny i bez powodu sposób...

A w ogóle to dla mnie - i to podkreślam - czasem spojrzenie na dane zachowanie przez pryzmat innego rodzica jest fajną nauczką, pewnie czasem nieraz miałam głupie teksty, ale widząc jak to brzmi z boku - zwyczajnie się poprawiam.[/QUOTE]

i Ty też masz racj,ę tylko wiesz co zauważyłam jak tylko gdzieś wychodzę z moim młodym to od razu analiuję zachowanie opiekunów

Edytowane przez marsi11
Czas edycji: 2014-07-04 o 09:58
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 10:03   #3784
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Marsi, ja chodzę najczęściej na 1 plac zabaw, duży, fajny, ale mieszkam w centrum miasta, w którym to jest szkoła specjalna w której pracowałam (i moja mama też - uczniów stamtąd znam od 5rż) - i teraz to dorośli ludzie, pomnożyli się (tak, w wielu przypadkach to po prostu mnożenie się) i na tym placu zabaw też sobie widuję różne cuda :/ nic nie poradzę, absolutnie się nie wtrącam, ale jakoś parę muszę spuścić więc... chociaż tu

Ja pomijam, że babcie mają takie zachowania stare - ale trafia mnie najbardziej gdy głupio robi młody człowiek. I czasem zwyczajnie problem nakręca.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 10:11   #3785
litllesweetangel
Lurker ;)

Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość
A teraz, co u nas:

1. Dziadek przywiózł ostatnio Poli pampersy z Norwegii za 18 kn, czyli, UWAGA, 9 (słownie: DZIEWIĘĆ) złotych za 50 sztuk
I są najlepsze ze wszystkich, jakie do tej pory używaliśmy.

2. Pola wskoczyła na wyższy level w paleniu w piecu, dziś podawała mi nawet węgiel, oczywiście własnymi ręcami

3. Słyszałyście pewnie tą piosenkę: https://www.youtube.com/watch?v=ESXgJ9-H-2U? Pola śpiewa refren

4. Tż jest bardzo zadowolony z nowej pracy, aż nie może się przyzwyczaić. Pracuje 10 godzin, a nie 12; zaczyna o 8, a nie o 7; wstaje pół godziny wcześniej, a nie np. o 5; ma śniadanie i obiad o stałych porach (i ze 3 przerwy na kawę), a nie dwa wyrwane momenty na zjedzenie kanapek... Jest dużo lepiej, o pieniądzach nie wspominając

5. Kosiłam dzisiaj trawę wokół domu prawie 4 godziny + latanie pół dnia za dzieckiem i nogi mi wchodzą do tamskądwychodzą

Tyla
laaa zartujesz z ta cena? Tak jak nie cierpie narzekania na panstwo i system, to chyba zaczne, bo coraz wiecej rzeczy mnie w☠☠☠☠ia

Co do pracy tza, to super, ze zadowolony!

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
wiesz co jest przykre? ze rodzice ida na latwizne nie chce im sie edukowac, postepuja wedle zakorzenionych schematow, nie sa otwarci na nowosci... ja tu nie mowie zeby od razu isc na specjalistyczne studia dzieciowe ale wystarczyloby przeczytac chciazby jakas ksiazke o odzywianiu/rozwoju/wychowaniu, no cokolwiek
poszperac troche w necie, zapisac sie na jakies zajecia z dzieciaczkami, no mnostwo mozliwosci jest... ale po co, nie?
Ok racja Pstryczku, rodzice ida na latwizne, ale dlaczego? Bo nie maja czasu. Zapierdzielaja na 10 zmian, dziecko do zlobka, a w ciagu dnia zostaje pare krotkich godzin na spedzenie czasu z dzieckiem. Myslisz, ze w tym czasie ma sie ochote rozkminiac czy powinno sie odezwac do malucha w taki, a nie inny sposob? Nie. Po prostu czlowiek cieszy sie, ze moze troche pobyc z tym kurduplem. Moj tz majac teraz popoludniowa zmiane widzi mala godzine dziennie i ani mysle, zeby w tym czasie robic wywody, ze powiedzial tak jak teoretycznie nie powinien.

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
pochwal sie jaki naroznik? my kupilismy w ikei, ale nie do konca takie jak chcialam, ale wiadomo kompromisy...

Ja staram sie unikac duzych placy zabaw, tez mnie nie raz denerwuja teksty rodzicow i ogolne zachowania. Zreszta nie raz o tym pisalam...

jaaa marze o Ikei u mnie w miescie Buduja od uwaga.... 10 lat. Tzn maja teren, dobudowali dojazd i tak sie bujaja... Podobno maja zaczac w koncu budowe, bo juz sa ogloszenia z ofertami pracy z Ikei.

Cytat:
Noooo dokladnie taki, czytasz w moich myslach!
Mili mili w dotyku

A teraz wyczytaj, ze ide spac
Dobranoc
Mam sofe mili mili. Bezowa. Nigdy wiecej. Przez gowniarza nie moge jej doczyscic Zalana milion razy, przy czyszczeniu robia sie zacieki, musze kupic jakis pokrowiec, narzute, bo nie widze szans dla niej ;/

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Yae oczywiscie moja Hania tez do tz ale niestety w zachowaniu

widze, ze tak jak u nas Jak pyskuje gdy cos jej sie nie podoba( robi to w komiczny sposob, napina sie i krzyczy na mnie ) to jej mowie, ze wdala sie w ojca, bo ja taka krzykaczka nie jestem.

Cytat:
Napisane przez elllmi Pokaż wiadomość
no hej

słońce od rana

ja też mam taką kanapę i jak usiądę na niej w dżinsach, to odbijają się dokładnie pośladki z zarysowaniem kieszonek i każdego szwa i zawsze jak to zauważę to sobie myślę, że mam taaaaką wielką upę

super takie rozwiązanie u nas na arzie tylko kąciki do zabawy dla dzieci są, ale żeby je jeszcze ktoś zabawiał to się nie spotkałam
haha glupia

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
to złego,że naszą rolą jest przedlużanie gatunku

a i ja się cieszę i nawet powietrze ze mnie uszło
ale bardzo lubię spostrzeżeia Debrah, faktycznie często się z nimi nie zgadzam ale długo je rozkminiam w pewnych codziennych sytuacjach i zastanawiam się na ile ma racji
i też rozmyślałam, na ile zmieni swoje poglądy mając więcej niż inne dziecko- a czemu tak piszę, bo przy pierwszym miałam prawie identyczne postrzeganie jak Debrah

Mikakrolikowa Leoś idzie od września 2015 jako 2,5 latek

tak, a dla mnie wykorzystywanie obcej kobiety do urodzenia dziecka jest chore. Sory to nie jest normalne, zeby kobieta nosila w sobie 9 miesiecy dziecko, a pozniej je sprzedala panom od tak.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47156763]chyba każda IKEA ma tę opcję, minus jeden - tam tylko na 1h można dać dziecko powyżej 3rż, Agatka niepocieszona duży sklep, w ciągu tego czasu nawet nie zdążę piętra obejrzeć jednego, i zawsze w połowie wracam po nią - a zostawiam ją w ogóle tylko dla jej przyjemności, bo ona fajna w sklepach jest bardzo no i u nas jedno ch M1 ma bawialnię na 2h i jest opcja, że w tygodniu w godzinach 12-14 może rodzic tam wejść z dzieckiem 1-3 letnim no ale to już z rodzicem.

U A. w grupie też są takie dziecki, z listopada, grudnia, norma, zawsze się takie trafi btw, jako 2l. i 9mcy już

A. szła do tej przedszkolnej grupy żłobkowej mając 2,4 roku i naprawdę bardzo fajnie weszla, spragniona dzieci że hej.

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Meneq, to zaniżacie średnią wieku [/QUOTE]

super sa takie bawialnie! Do teraz pamietam jak rodzice kiedys nas zostawili w takiej co sie zwala 'Eldorado". Co za szal, basen z pilkami, zjezdzalnie, liny do wspinaczki, no czad. Sama teraz bym poszla sie w takiej wyszalec

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
litllesweetangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 10:15   #3786
marsi11
Zakorzenienie

Szaja a wiesz co zauważyłam,że gorsze są właśie babcie a nie mamy.
Nie biegaj, nie wspinaj się, najlepiej siądz i bądź cicho
a wiesz jaki tekst kocham najbardziej? jak będziesz tak robić to pojdziemy do domu matko boska jakby ten dom był domem tortur,że za karę trzeba iść do domu

Little- ja też nie rozumiem, tylko pytanie czy wykorzystywanie? nikt jej nie zmuszał. Chociaż nie jestem w stanie zrozumieć tych kobiet, które podejmują takie decyzje, straszie to smutne
Stary 2014-07-04, 10:20   #3787
elllmi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość
l
Mam sofe mili mili. Bezowa. Nigdy wiecej. Przez gowniarza nie moge jej doczyscic Zalana milion razy, przy czyszczeniu robia sie zacieki, musze kupic jakis pokrowiec, narzute, bo nie widze szans dla niej ;/

haha glupia
a ja na odwrót jestem z mojej zadowolona, nawet jak są jakies plamki, to ich tak nie widać własnie przez te maziaje, co się robią przy dotyku, tylko ja mam brązową, może to też od koloru zalezy; już była tyle razy zalana kawą, piwem, winem czerwonym nawet i nie ma sladu

a co do śladu wielkiej upy, to jak masz taką sofę, to sama wiesz jak to wygląda jak siedzisz, kręcisz się i potem wstajesz i pozostaje takie wieeeelki ślad

elllmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 10:23   #3788
litllesweetangel
Lurker ;)

Marsi owszem nikt ich nie zmusza, ale dla mnie to jest handel dziecmi. Zajsc w ciaze, nosic w sobie dziecko, czuc ruchy tylko po to zeby je sprzedac?! Nie jestem w stanie tego ogarnac.

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
Stary 2014-07-04, 10:25   #3789
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
a ja na odwrót jestem z mojej zadowolona, nawet jak są jakies plamki, to ich tak nie widać własnie przez te maziaje, co się robią przy dotyku, tylko ja mam brązową, może to też od koloru zalezy; już była tyle razy zalana kawą, piwem, winem czerwonym nawet i nie ma sladu

a co do śladu wielkiej upy, to jak masz taką sofę, to sama wiesz jak to wygląda jak siedzisz, kręcisz się i potem wstajesz i pozostaje takie wieeeelki ślad

kocham Cię

---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

Cytat:
Marsi owszem nikt ich nie zmusza, ale dla mnie to jest handel dziecmi. Zajsc w ciaze, nosic w sobie dziecko, czuc ruchy tylko po to zeby je sprzedac?! Nie jestem w stanie tego ogarnac.
ja niestety też tego nie ogarniam
Stary 2014-07-04, 10:29   #3790
litllesweetangel
Lurker ;)

Elllmi zrobie pozniej zdjecie i wkleje, zobaczysz jak same slady od mleka wygladaja na bezu az wstyd. Teraz koc polozylam, tez wiocha ale zaciekow nie widac Co do sladow dupska Wole nie patrzec

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
Stary 2014-07-04, 10:52   #3791
nancykenator
Zakorzenienie

Cytat:
Bylam dzis u fryzjera i chce Wam powiedziec, jak to u nas dziala. Nie mam nikogo, zeby oddac Yae pod opieke, a wtedy, kiedy akurat tz ma wolne szkoda mi wspolnego czasu, wiec miesiacami wizyta sie odwlekala. Az tu kolezanka dala mi namiary na salon, w ktorym pracuje wykwalifikowana opiekunka ze zlobka i ona opiekuje sie dzieckiem, podczas pobytu w salonie. System jak dla mnie idealny i nawet nie bije za bardzo po kieszeni. To juz mam tak zorganizowanego ginka i fryzjera, jeszcze dentysta i dermatolog by sie przydali ;-) Bede szukac, moze akurat znajde.
Yae wspaniale sie bawila z opiekunka, za mna nawet zatesknic nie zdazyla

---------- Dopisano o 06:11 ---------- Poprzedni post napisano o 05:21 ----------

bokeh na filmik czekamy.
Kogo mialas na mysli mowiac, ze upodobnila sie do tz? Hanie czy Yae?
fajnie by było gdyby u nas też tak było....
Cytat:

ja też mam taką kanapę i jak usiądę na niej w dżinsach, to odbijają się dokładnie pośladki z zarysowaniem kieszonek i każdego szwa i zawsze jak to zauważę to sobie myślę, że mam taaaaką wielką upę

co do zachowań babć/mamuś to ostatnio rozwaliła mnie pewna mamusia, byłam za Kubą pochodzić sobie po takiej dróżce po deszczu więc kałuże itd itp. Przyszła mamusia z mężem, synkiem (ok.3-4 lata), córeczką (taką w wózku co to niedawno zaczęła siadać i wstawać). Chłopczyk miał założone kalosze i bardzo chciał chodzić po kałużach. Ale mamusia co? Nie chodź po kałuży, będziesz cały mokry, nie skacz, nie bierz ślimaka, ślimak jest fuj, co za obrzydlistwo, nie bierze patyka, ubrudzisz się, w końcu padło, idziemy do domu za 5 min ale jak chłopczyk dalej szalał to walnęła focha, odwróciła się i mówi, że mają już iść. Na co jej mąż się wtrącił, że miało być 5 min a ona, że już minęło :/ (minęły może ze 2 min).
Do tego oczywiście wielkie podniecenie, że ich córeczka "chodzi", okrzyki zachwytu "oj jak pięknie chodzisz na paluszkach, jak baletnica", oczywiście prowadzana za rączki :/

tak w ogóle to się witam, ja w szale pakowania, mamy 3 torby a jeszcze konca nie widać

nawijko co z naszym spotkaniem?
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 10:53   #3792
mikakrolikowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
Mika - a widzisz, ciekawy temat zapodalas z tym przedszkolem ja nie wiem, wstyd sie przyznac
ale szajka na pewno bedzie znac odp na to intrygujace pytanie
Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
dzis to mi nogi do dupy wchodzą a co dopiero będzie jutro ... łózko Dawida ma przyjść, stół do kuchni i ostateczne zwożenie majdanu czyli .... roz**erdol

Całuje w czółka

Mika ja planuje Dawida posłać za rok we wrześniu, ciekawe czy się dostanie ...'

Mała jak na poczcie?
I wgl co to za odżywka? nic na maila mi nie przychodzi
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47154822]no tak by wypadało
jeśli macie fajne integracyjne to pewnie, aczkolwiek bywa czasem, że lepsze są zwykłe nastawione na edukację włączającą

tu fajnie o tym, co to

http://www.abcd.edu.pl/index.php?opt...jaca&Itemid=28

to nie to samo co integracja
natomiast również w placówce włączającej czy po prostu - zwykłej młody może mieć zajęcia specjalistyczne, pamiętaj, że za nim z racji niepełnosprawności (bo orzeczenie macie, prawda? to zusowskie) idzie do placówki 4800 zł
a za zdrowe dziecko to tysiak z hakiem - więc na zdrowy rozum nawet zwykła placówka powinna się starać i różne dodatkowe zajęcia mu robić, wolałabym np. mieć w zwykłym przedszkolu zajęcia ze swietnym terapeutą SI i by przedszkole co miesiąc kupowało fajne wyposażenie (bo na to dostają kasę - na zajęcia specjalistyczne i na zakup sprzętu i mat. dydaktycznych) niż mieć integracyjne z kilkorgiem specjalistów, ale kiepskich.

rozumiem
natomiast powiem ci, że CZASEM do A. walę tekst "ciii nic się nie dzieje" - ona ma tendencje do histeriozy i są akcje, że tylko ostre postawienie sprawy działa - bo bywa np., że potknie się - i nic, nie walnie ani nic - a płacz! jakby świat się zawalił, nie do opanowania. Dziecko też trzeba nauczyć reagowania adekwatnego do sytuacji muszę czasem pokazać, że NIC się nie stało - wystraszyła się pewnie, ale nic poza tym, nie ma rozwalonej głowy, noga nie boli i tak dalej

---------------
pytanie mam - jakie części ciała wasze dzieciaki pokazują? D. :

oko
włoski
ząbki
język
nos
paluszki
pupa (ogólnie na pieluchę)
nogi
uszko (czasem )
pępek (dzisiejsze odkrycie )

pokazuje i na sobie, i na kimś[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Zgadzam się. To jest niewykonalne, aby dzieci z takich rodzin miały poprawne wzorce rodzinne. Z takich rodzin często wychodzą następne osoby homoseksualne... I jestem na w przypadku obu płci.

Zgadzam się.

Co prawda, moja Ojioji jest lutówką , ale na pewno idzie do przedszkola we wrześniu 2015.

Debrah, ale dla większości rodziców ich metody wychowawcze są poprawne. Ty masz podejście psychologa, ale każdy stosuje swoje własne metody, "na chłopski rozum". To nie znaczy, że ktoś jest złym rodzicem. Wiem, że nigdzie tak nie napisałaś, ale ciągle widzę, że jakieś mamy to, jakieś mamy tamto - nie tylko w Twoich wypowiedziach... A przecież rodzic, który jakoś tam po swojemu strofuje dziecko, czy też po swojemu komentuje jego zachowanie, nie robi mu żadnej krzywdy.

Wszystkie możliwie, łącznie z "cićkami".

Mam kilka sukienek z Lipsy, wszystkie bardzo fajne. Dobra marka, generalnie.
Cytat:
to złego,że naszą rolą jest przedlużanie gatunku

ale bardzo lubię spostrzeżeia Debrah, faktycznie często się z nimi nie zgadzam ale długo je rozkminiam w pewnych codziennych sytuacjach i zastanawiam się na ile ma racji
i też rozmyślałam, na ile zmieni swoje poglądy mając więcej niż inne dziecko- a czemu tak piszę, bo przy pierwszym miałam prawie identyczne postrzeganie jak Debrah

Mikakrolikowa Leoś idzie od września 2015 jako 2,5 latek
Cytat:
mika znow ciekawostka: Yae pojdzie do przedszkola w kwietniu 2016; a gdyby urodzila sie po 1.kwietnia to dopiero w kwietniu 2017
DZiekuje za odpowiedz w sprawie przedszkola bo dostarło to do mnie i się przeraziłam bo wiecie będzie rozbieznosc 2,5 roku i 3,5 w przypadku styczniowych dzieci a rok to ogromna róznica
nie chciałabym trzymać Jula w domu bo on bardzo ciagnie się do dzieci wręcz je uwielbia kazde musi być na czesać wycacane i przytulone , w sobote byliśmy na imprezie firmowej tz dla dzieci i był chłopczyk 2 tyg starszy i bał się Julo taka bidusia z niego za noga mamy a Julo do wszystkich czesc - jest bardzo otwarty
wiec nie chciałabym mu ograniczać kontaktu ale z drugiej strony niewiadomo jak będzie wygladal jego rozwój ruchowy raczej nie będzie chodził jeszcze wiec nie wiem co zrobić
Szajka tak mamy orzeczenie wydane na 5 lat wiec do 6 lat Jula a ciekawe z ta kasa musze się zorientować w normalnych przeczkolach czy byliby chętni na edukacje wlanczajaca mamy jedne fajne blisko nas dosłownie 10 min piechota , i ciekawe czy prywatne mogą skorzystać z takich srodków choć nie zawsze prywatne jest lepsze oj ciezki temat dla mnie
Ostatnio przez chorobę Jula i to ze w domu jesteśmy już prawie 2 tyg razem zaczęłam się rozczlac nad nim oj niedobrze trzeba być twardym
mikakrolikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 10:57   #3793
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania13.03 Pokaż wiadomość
Taka http://www.asos.com/Lipsy/Lipsy-Dres...px?iid=1529062 tylko nie pamietam, ktory kolor mam rozm. 8.
Kochana, po zdjeciach to zdecydowanie 8 10 nawet na mnie sa luznawe a na pewno jestem grubsza od Ciebie.
Ladna! Dam Ci jeszcze znac, bo byc moze usmiechne sie do Twojej mamy

Ja mam problem z brzuchem (nie, nie fewciowym )
A poza tym nie narzekam. Ale spoko, juz kupilam galoty uciskajace to moze jakos bede wygladac

Cytat:
akurat wiara bahai jest i u nas w PL i wiedzę mam właśnie od znajomego
natomiast też znałam na studiach dwóch gejow i oni nie mieli normalnych relacji w rodzinie
ale nie jestem naukowcem
tak jak powiedziałam, ok niech będą, niech się kochają ale nie powinni wychowywać dzieci

---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

i Ty też masz racj,ę tylko wiesz co zauważyłam jak tylko gdzieś wychodzę z moim młodym to od razu analiuję zachowanie opiekunów
aaa wiara, myslalam, ze jakies plemie. Musialam nie doczytac, wybacz.

Zeby nie bylo - ja nie mam ugruntowanego zdania w kwestii posiadania dzieci przez ludzi homo.
Ale im wiecej o tym slysze tym bardziej sklaniam sie jednak ku takiej mozliwosci.

Macie racje, nie jest normalne sprzedawanie dzieci przez surogatki, ale normalne nie jest tez bicie dzieci czy libacje alkoholowe z udzialem dzieci w rodzinach hetero. Dlatego w takich sytuacjach naprawde lepiej (wg mnie), by dziecko bylo wychowywane przez dwie osoby tej samej plci.
Jedyne czego bym sie obawiala to reakcji ze strony rowiesnikow.

poza tym pamietajmy, ze jest wiele rodzin, w ktorych dzieci wychowuja sie z biologiczna matka i jej partnerka (lub ojcem i partnerem).

Co do analizowania zachowan opiekunow - mam to samo

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 11:10   #3794
LadyWhisper
Zakorzenienie

Fewciu, kochana, jak dla mnie (a ja mam naprawdę spaczoną psychę na punkcie chudości) jesteś ZA SZCZUPŁA! popatrz na swoje rączki a brzuch....kochana, błagam Cię ja rozumiem z jednej strony, skoro piszesz, że miałaś wklęsły, ale....wyglądasz naprawdę pięknie kochana!!! Twój brzuch jest normalny!!! A co Twój M. na to? Bo powinien Cię konkretnie wziąć w troki i przetłumaczyć co nie co

Chciałam coś napisać jeszcze apropos tematu par homo ale jednak nie będę

Meneq, super sprawa!!! Też mi się takie coś marzy, kurczę, nawet myślałam, żeby coś podobnego otworzyć u nas, ale kasa kasa kasa....

Elllmi

Wiecie, mi się wydaje, że nawet jak część rodziców chce się czegoś dowiedzieć, no to kurczę.... Zobaczcie, zalewają nas supernianie, surowi rodzicie, który rodzic kupi np książkę o RB, skoro Tracy Hogg ma pierdyliardy sprzedanych egzemplarzy i wszyscy polecają??? Metody 3/5/7 itd itp..... Nawet jak rodzic CHCE, to ciężko mu dotrzeć do innych materiałów. Ja podążam za swoim instynktem macierzyńskim, dużo rzeczy było RB zanim się w ogóle dowiedziałam, że coś takiego istnieje, staram się wychowywać bez nagród i kar chociaż fakt, jest to dość ciężkie, skoro tyle czasu na wszystko co dziecko robiło reagowało się słodko-pierdzącodla mnie rady Debrah są często gęsto "złote" i po przemyśleniu w wielu rzeczach się zgadzam i staram się wprowadzać do wychowania, wiadomo, ciężko w 100% się temu poddać, ale jeżeli chociaż połowa moich "pochwał" jest w innym tonie niż dotychczas to uważam to za sukces

ależ mnie dzisiaj łeb napier..... wczoraj się straaaaaaaaasznie pokłóciliśmy, mąż z domu wyszedł a ja płakałam i płakałam, i dzisiaj mam o tym bardziej mnie to psychicznie boli, że my się właściwie nie kłócimy no ale doszliśmy porozumienia, zresztą mamy taką zasadę, że nie chodzimy spać nie rozwiązawszy problemu.

M. złożył aplikację na to stanowiso o ktorym wam wcześniej pisałam, prosimy o kciuki!!!!!!!!!!!!!!

Hje, super, że tż zadowolony z pracy!!!!!! I podpisuję się pod dziewczynami, życzę wam przeprowadzki jak najszybszej!!!!!!!!!!

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 11:15   #3795
marsi11
Zakorzenienie

Nafiqa ale i tutaj pewności nie ma że wsród par homo nie ma patologii nie występuje alkoholizm, awantury itp tu chyba nie ma złotego środka, wszystko zależy w głównej mierze od ludzi
Stary 2014-07-04, 11:21   #3796
ania13.03
Zadomowienie

nawijko, jak to zwykle bywa jest jeden maly problem Moja mama w niedziele wyjezdza na miesiac do senatorium takze musialaby ja wyslac jutro. Szybka decyzja Jak chcesz to poprosze, zeby poszukala i wyslala 10 ale moim zdaniem moze byc za duza w ramionach.

Szaja zgadzam sie z Toba co do straszenia A juz w ogole tragedia jest dla mnie straszenie dzieci policja. Ostatnio nawet kolezanka udostepnila cos takiego: https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

18.01.2013 - Lili
Stary 2014-07-04, 11:29   #3797
BlackSanctum
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam sie i ciesze sie strasznie, ze ktos to w koncu napisal
Cytat:
Ja lubię czytać, co pisze Debrah. Ale mam swoje zdanie na te tematy i nie wydaje mi się, abym robiła coś źle. I każda z nas wie sama, co jest najlepsze dla jej dziecka.

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47157169]
A ja tam się cieszę, że Debrah tak pisze sama zwracam uwagę na takie bezmyślności wczoraj babcia z wnuczką 4letnią na oko, wychodzą z placu zabaw i dziewczynka no wiadomo, niekoniecznie zachwycona ale bez awantury, jęknęła tylko a babcia od razu: nie jęcz, bo cię pan zabierze i będzie się śmial, że taka dziewczyna duża i marudzi [/QUOTE]

Nie no, takie teksty to są poniżej pasa. Masakra.

Cytat:
ale nie jestem naukowcem
Ja w życiu poznałam z 5 czy 6 gejów i żaden nie pochodził z normalnej rodziny. Nie mówię tutaj o patologii, ale np o rozbitych rodzinach, choć patola też się zdarzała...
BlackSanctum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 11:32   #3798
marsi11
Zakorzenienie

Lady a to jest nic, ja to tak się wkręcilam w pewne any tematy jak np Tracy Froog,że myslalam,że rodzice ktorzy to stosują to jakieś bestie
ostatnio z mojego bliskiego otoczenia dowiedziałam się że rodzice dla swoich coreczek 2 i 5 lat stosowali tę własnie metodę gdybym ich nie znała na pewno wsadziłabym ich do jednego wora a tak to oni naprawdę nie gryzą a dzieciaki są świetne

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Cytat:
nawijko, jak to zwykle bywa jest jeden maly problem Moja mama w niedziele wyjezdza na miesiac do senatorium takze musialaby ja wyslac jutro. Szybka decyzja Jak chcesz to poprosze, zeby poszukala i wyslala 10 ale moim zdaniem moze byc za duza w ramionach.

Szaja zgadzam sie z Toba co do straszenia A juz w ogole tragedia jest dla mnie straszenie dzieci policja. Ostatnio nawet kolezanka udostepnila cos takiego: https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater
Ania a do ktorego sanatorim mama jedzie ?

Black, ja też napisałam,że bardzo lubię czytać Debrah tym bardziej że tak jak to ładnie ujęlaś ma psychologiczny punkt widzenia na wychowanie ale tak jak mówisz każda ma swoje zdanie i przecież myślimy zdroworozsądkowo

Edytowane przez marsi11
Czas edycji: 2014-07-04 o 11:34
Stary 2014-07-04, 11:37   #3799
ania13.03
Zadomowienie

Cytat:
Lady a to jest nic, ja to tak się wkręcilam w pewne any tematy jak np Tracy Froog,że myslalam,że rodzice ktorzy to stosują to jakieś bestie
ostatnio z mojego bliskiego otoczenia dowiedziałam się że rodzice dla swoich coreczek 2 i 5 lat stosowali tę własnie metodę gdybym ich nie znała na pewno wsadziłabym ich do jednego wora a tak to oni naprawdę nie gryzą a dzieciaki są świetne

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Ania a do ktorego sanatorim mama jedzie ?

Black, ja też napisałam,że bardzo lubię czytać Debrah tym bardziej że tak jak to ładnie ujęlaś ma psychologiczny punkt widzenia na wychowanie ale tak jak mówisz każda ma swoje zdanie i przecież myślimy zdroworozsądkowo
W Iwoniczu-Zdroju

18.01.2013 - Lili
Stary 2014-07-04, 11:50   #3800
misiaeel
Wtajemniczenie

hej

piękna pogoda

co do wychowywania dzieci przez pary homoseksualne. jestem na nie. jak dla mnie mogą sobie żyć razem, toleruje to, ale wychowywać dzieci raczej nie. sama nie wiem, no nie jestem do tego przekonana ale nie mi oceniać.

Black zgadzam się z tym co napisałaś. nie każdy rodzić wychowuję wg książek.
i żeby nie było, Debrah nie neguje Twoich wypowiedzi, po prostu uważam, że każdy wychowuje najlepiej jak może/potrafi.

ale kiedyś złapałam się na tym.
tzn Hania grzebie w śmieciach. ja mówię Haniu nie wolno. a nie. Haniu mamie się nie podoba, że grzebiesz w śmieciach

hje ale cena pampów!

nawijko fajny ten narożnik

bokeh dawaj filmik z Hanulką

szaja Hania pokazuje oczy, uszy, usta,nos, brodę, główkę, paluszki, rączki, nóżki, kolanko, brzuszek, pupkę i cycy

co do żłobka. to Hania może iść skoro ja nie pracuje? tzn chodzi mi o to jak skończy te 2,5 roku?

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 12:01   #3801
Debrah
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47157169]no to u nas teraz od września 2014 tak w szkole jest: dziecko urodzone do końca czerwca 2007 idzie obowiązkowo, dziecko po czerwcu za rok (ew. może jeśli rodzice chcą - iść teraz)

-----------------

A w ogóle to dla mnie - i to podkreślam - czasem spojrzenie na dane zachowanie przez pryzmat innego rodzica jest fajną nauczką, pewnie czasem nieraz miałam głupie teksty, ale widząc jak to brzmi z boku - zwyczajnie się poprawiam.[/QUOTE]

Ostatni akapit, tak samo to odbieram.
Nie myślcie, że mi się nie zdarza walnąć jakiegoś tekstu od czapy- zdarza się nie raz i nie dwa.
I nie strofuje otoczenia nigdy, chyba żeby mnie ktoś chciał do czegoś użyć, mną się posługiwać ('pani Cię zabierze' itp). Chyba trochę źle się tutaj dzieje, jakaś niefajna latka mi się przyleiła i postaram się trochę z tego wycofać.
Szkoda trochę, ze nie piszecie wprost o swoich odczuciach, dopiero gdy jedna napisze to pada "wreszcie ktoś to powiedział ".
Tym bardziej, że ja piszę o swoich spostrzezeniach w kontekście relacji z moim dzieckiem, a nie prawdę objawienia i lubię pogadać czy wejść w polemikę z kimś kto myśli inaczej bo to mnie zmusza do refleksji i jest rozwijające. Ja też się mogę czegoś nauczyć i zmienić zdanie..

Szaja mi napisała refleksje swoje o Montessori, mam to w pamięci, mam zamiar zgłębić temat i może krytyczniej spojrze, kto wie. Wiem, że wątek ma mieć ciepła atmosferę Ale niech będzie prawdziwy- chyba nie będziemy się mniej lubić za to że mamy inne zdanie i o tym mówimy...

W żadnym miejscu nie napisałam że ci rodzice chcą źle dla dzieci. Raczej chodziło mi o to ile wysiłku wymaga pochylenie się nad dzieckiem i nad sobą samym i jak wiele głupot wychodzi z automatu, bo właśnie na placu zabaw jak Szaja pisze ~ stoję z boku to widzę więcej. Więcej niż gdybym sama była w rej sytuacji, gdzie emocje wyłączają mi myslenie,

Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 12:05   #3802
Delicjanka
Zakorzenienie

dziewczyny;p bo ja nigdy w ikei nie bylam, mozna tam plytki dostać?

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 12:10   #3803
misiaeel
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
gdzie Ty się uchowałaś
nie ma

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 12:11   #3804
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
gdzie Ty się uchowałaś
nie ma
no w wiosce radomskiej:brzyd al:

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 12:17   #3805
Ultra81
Rozeznanie

Hej dziewczyny!
Nadrobilam wszystko, ale pisze z tego glupiego iPada i nie lubie za jego pomoca cytowac. Zaraz sie okaze, jaka mam "swietna" pamiec

Fewciu - swietna masz figure, ale dobrze rozumiem, ze cos Ci moze przeszkadzac, jesli wczesniej bylo inaczej. Ja zawsze mialam wklesly brzuch, zawsze. I praktycznie od 15 roku zycia taka sama wage. Teraz tez mam bardziej wypukly i wkurza mnie to, choc wiem, ze obiektywnie rzecz ujmujac jest niezle. Takze no... Rozumiem Co nie zmienia faktu, ze sliczna jestes, a Blanka na koniu wymiata

Meneq - Yae przeboska! Moja sie tak buja na umywalce w lazience

Hje - dobrze, ze u tz w pracy lepiej A cena pampkow - padlam!

Debrah - bardzo cenie w Twoich wypowiedziach przede wszystkim jedna rzecz - starasz sie patrzec z punktu widzenia dziecka, przynajmniej tak to odbieram, a takie myslenie jest mi baaaaardzo bliskie (co nie znaczy, ze nie mam swoich wtop).

Szaja - co do czesci ciala, to Mloda pokazuje: glowe, wloski, czolo, ucho, nos, policzk, brode, jezyk, zabki, oko, szyje, reke, noge, brzuszek,pepek, palce rąk i nóg oraz pupe

Mika - co do przedszkola - ja planuje poslac od przyszlego wrzesnia, jako 2,5-latke. Przedszkole prywatne, ale z dobrymi opiniami,zreszta pochodzimy tam na zajecia od wrzesnia/ pazdziernika. Dobrze Mlodej zrobi kontakt z dziecmi, bo bardzo lubi - na placu zabaw daje czesc, lubi nasladowac itp.

Lece cos zjesc, dopóki Milejdi spi Tz zrobil przepyszna zapiekanke makaronowa. Oswiadczylabym mu sie za nia, ale pewnie by sie zgodzil, a ja nie chce wychodzic za maz

Milego!

Edytowane przez Ultra81
Czas edycji: 2014-07-04 o 12:18
Ultra81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 12:22   #3806
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Wiem, że wątek ma mieć ciepła atmosferę Ale niech będzie prawdziwy- chyba nie będziemy się mniej lubić za to że mamy inne zdanie i o tym mówimy...
.
no i to jest właśnie cudowne wsród nas,że każda wyrazi swoje zdanie, w szacunku a Twoje spostrzeżenia naprawdę dają sporo do myślenia bo nawet czy się z tym zgadzam czy nie to najpierw rozkminiam to na moim dziecku a to chyba dobrze, bo szczerze co?

kupiłam pieluchomajtki dady w biedrze, nawet fajne ale chyba średni biznes 20 zeta za 20 szt
przynajmniej Leo nie ściąga ich

Edytowane przez marsi11
Czas edycji: 2014-07-04 o 12:25
Stary 2014-07-04, 12:26   #3807
elllmi
Zakorzenienie

Lady, kciuki dla TŻ

elllmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 12:27   #3808
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
no i to jest właśnie cudowne wsród nas,że każda wyrazi swoje zdanie, w szacunku a Twoje spostrzeżenia naprawdę dają sporo do myślenia bo nawet czy się z tym zgadzam czy nie to najpierw rozkminiam to na moim dziecku a to chyba dobrze, bo szczerze co?
Dobrze. Tylko właśnie po przeczytaniu ostatnich postów odnoszę wrażenie że tej prawdy tu było zbyt mało, skoro dopiero po wypowiedzi Black posypały się szczere komentarze. Trochę szkoda, nieco się zbita z tropu poczułam. "Myślimy inaczej, ale nic nie mówiliśmy " i nie rozumiem dlaczego.

Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-04, 12:35   #3809
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Dobrze. Tylko właśnie po przeczytaniu ostatnich postów odnoszę wrażenie że tej prawdy tu było zbyt mało, skoro dopiero po wypowiedzi Black posypały się szczere komentarze. Trochę szkoda, nieco się zbita z tropu poczułam. "Myślimy inaczej, ale nic nie mówiliśmy " i nie rozumiem dlaczego.

wiesz czasem jedna wypowiedz może doprowadzić że ktoś powie co myśli a czasem szereg przemyśleń, nie traktuj tego w ten sposób

ja pisałam wielokrotnie,że z czymś się nie zgadzam choćby z systemem montessori tylko po prostu dziś ruszyła lawina dyskusji
Stary 2014-07-04, 12:37   #3810
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:
Elllmi zrobie pozniej zdjecie i wkleje, zobaczysz jak same slady od mleka wygladaja na bezu az wstyd. Teraz koc polozylam, tez wiocha ale zaciekow nie widac Co do sladow dupska Wole nie patrzec
Lecę ćwiczyć bom juz prawie spakowane ale musiałam tu się wtrącić. ..nie zwalaj ze to ślady mleka
D

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Widzę ze juz Ci odpowiedziały. ... ale pytanie! jakbys z ubiegłego wieku była

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości