|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części wątku | |||
Już x chłopcy, x dziewczynki, czekamy dalej na nasze kruszynki. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
Czopy poszły w zapomnienie, dzidziusiów u Nas zatrzęsienie. |
3 | 5,66% |
Czop odchodzi, sierpniówka rodzi. |
4 | 7,55% |
Sierpień leci, sypią się dzieci. |
2 | 3,77% |
Sierpniowe maluchy opuszczają brzuchy. |
31 | 58,49% |
Sierpień piękną datą na zostanie Mamą i Tatą. |
15 | 28,30% |
Coś tak czuję, że się przeterminuję. |
2 | 3,77% |
Mamusie sierpniowe 2014. |
8 | 15,09% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3781 | ||
Konto usunięte
|
Dot.: Sierpień już za rogiem czyha, coraz bardziej boli Krycha. Mamy sierpniowe 2014
Cytat:
Cytat:
![]() Aaaa.... I mój mały też od dwóch dni się mniej rusza, ale do tych 10 ruchów na godzine doliczam ![]() zuken ja jak się zgłosiłam do szpitala koło godz. 20 to już wtedy mi sie liczyła pierwsza doba. Czyli z tego wynika, że dzisiaj jest twoja druga, a jutro trzecia, więc może cię wypiszą. Wydaje mi się, że w przepisach nie chodzi o dokładnie 72h, ale właśnie dni czyli na wypisie byś miała 23-25.07 - 3 dni. U mnie wystarczyło wziąć numer polisy z firmy i wniosek o wypłatę złożyłam przez internet. Po trzech dniach miałam kasę na koncie. Już się u siebie w kadrach pytałam i przy urodzeniu dziecka wygląda to tak samo - najważniejsze to mieć numer polisy z ubezpieczenia grupowego. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale my jesteśmy ubezpieczeni w PZU. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3782 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpień już za rogiem czyha, coraz bardziej boli Krycha. Mamy sierpniowe 2014
Cytat:
---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- no co ty??/to o tym nie wiedziałam....myslałam ze trzxeba miec ubezpieczenie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3783 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3784 |
Zakorzenienie
|
Każda kobieta w ciąży (oraz w zakresie porodu i połogu) posiadająca obywatelstwo polskie (lub prawo stałego pobytu) i zamieszkująca na terenie Polski ma prawo do bezpłatnej opieki medycznej. Jeżeli jest osobą nieubezpieczoną – wystarczy, że poda tę informację w placówce ochrony zdrowia. W tym przypadku ma zastosowanie art. 2 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (t.j. Dz. U. z 2008, nr 164, poz. 1027 ze zm.), który stwierdza, że osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które są w okresie ciąży, porodu i połogu – mają prawo do świadczeń na zasadach określonych w tej ustawie. Osoba korzystająca z tego prawa powinna okazać dokumenty potwierdzające zamieszkanie i obywatelstwo (np. dowód) i złożyć stosowne oświadczenie o braku ubezpieczenia. W razie problemów należy skontaktować się z biurem Rzecznika Praw Pacjenta
|
![]() ![]() |
![]() |
#3785 |
Zadomowienie
|
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;47437138]Moja położna kazała mi liczyć dwa razy dziennie. NA godzinę powinno być minimum 10 ruchów. Ale z tego co zrozumiałam to liczyć najlepiej w godzinach aktywności dziecka, a nie w ściśle określonych
![]() Aaaa.... I mój mały też od dwóch dni się mniej rusza, ale do tych 10 ruchów na godzine doliczam ![]() zuken ja jak się zgłosiłam do szpitala koło godz. 20 to już wtedy mi sie liczyła pierwsza doba. Czyli z tego wynika, że dzisiaj jest twoja druga, a jutro trzecia, więc może cię wypiszą. Wydaje mi się, że w przepisach nie chodzi o dokładnie 72h, ale właśnie dni czyli na wypisie byś miała 23-25.07 - 3 dni. U mnie wystarczyło wziąć numer polisy z firmy i wniosek o wypłatę złożyłam przez internet. Po trzech dniach miałam kasę na koncie. Już się u siebie w kadrach pytałam i przy urodzeniu dziecka wygląda to tak samo - najważniejsze to mieć numer polisy z ubezpieczenia grupowego. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale my jesteśmy ubezpieczeni w PZU.[/QUOTE] akurat u mnie nie chciała polisy, ja jestem w pracy u męza ubezpieczona i tak jej powiedziałam, od razu m,nie znalazła i podała firmę w której on pracuje....Ja byłam ostatnio w szoku, bo dowiedziałam sie ze zrobili w pzu 9 ms karencji..a było chyba pól roku wczesniej..Akurat dla mnie to rybka bo ja przed zajściem w ciaże już byłam z pół roku ubezpieczona... wiem ze niektórzy podchodza negatywnie do ubezpieczenia grupowego, że3 sie nie zwraca itp...Zależy jeszcze jakie sa kwoty w ubezpieczeniu.... To zależy od wielu czynników, ale ja uważam, ze jednak warto mieć takie ubezpieczenie, bo nie wiadomo co sie w życiu wydarzy.... |
![]() ![]() |
![]() |
#3786 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3787 | |
Zakorzenienie
|
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;47437138]
zuken ja jak się zgłosiłam do szpitala koło godz. 20 to już wtedy mi sie liczyła pierwsza doba. Czyli z tego wynika, że dzisiaj jest twoja druga, a jutro trzecia, więc może cię wypiszą. Wydaje mi się, że w przepisach nie chodzi o dokładnie 72h, ale właśnie dni czyli na wypisie byś miała 23-25.07 - 3 dni. [/QUOTE] Ale ja nie wiem, czy ja źle zrozumiałam, czy jak, ale Zuken jest chyba w szpitalu od dziś rana... ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3788 |
Zadomowienie
|
Poszłam tylko do biedrony po zakupy. Znowu tyle stron nasmarowane!
![]() U mamuśki już pewnie po wszystkim, ciekawe co tam z jej małą. Ja nie liczę ruchów młodego, i tak wyrabia się ponad normę, jest mega aktywny pomimo braku miejsca, mam nadzieję, że po porodzie mu przejdzie. ![]() Brzuch mam twardy właściwie już cały czas, od czasu do czasu bardzo mnie ciągnie w dole, to chyba przepowiadacze, no i cały czas tak zamulająco boli jak na okres. Czyli, jeśli dobrze rozumiem, to ja już nie jestem ubezpieczona, skoro moja kierowniczka zwinęła interes? To znaczy, że po porodzie muszę lecieć jeszcze się rejestrować do pupu, żeby mieć status bezrobotnego do ubezpieczenia? ![]() Wasi tżci są niemożliwi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3789 |
Zakorzenienie
|
Wymioty mnie wykańczaja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3790 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A propos "podziekowan" czy "łapówek" - wychodząc ze szpitala dalam położnym dobrą kawkę i czekoladki w ramach podziekowania własnie za dobrą opieke i takie życzliwe, ludzkie podejscie Cytat:
![]() [1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;47437138] U mnie wystarczyło wziąć numer polisy z firmy i wniosek o wypłatę złożyłam przez internet. Po trzech dniach miałam kasę na koncie. Już się u siebie w kadrach pytałam i przy urodzeniu dziecka wygląda to tak samo - najważniejsze to mieć numer polisy z ubezpieczenia grupowego. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale my jesteśmy ubezpieczeni w PZU.[/QUOTE] Ooo, to jeszcze wygodniej, u mnie w pracy tez mamy grupowe ubezpieczenie w PZU ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3791 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
ja najpierw układam sie na boku (jesli akurat na plecach leże) a potem nogi podkurczam łapię się czego mogę (czasem podłogi) i się ciągnę w górę wydając przy tym kilka jęknięć ![]() Cytat:
KCIUKI!!! |
|||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3792 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3793 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ostatnio jak byłam na ktg to była dziewczyna tak strasznie zestresowana z ip ją przywiźli na ktg bo nie czuła ruchów..pytam ją od kiedy nie czuje a ona mówi, że on rana...a była 9rano...no to sobie myslę kurde ale od którego rana nie czujesz, że się tak stresujesz.? ale już się nie dopytywałam bo była taka blada i przerażona że masakra!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3794 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No bo nie jesteś zatrudniona. Ale może Cię mąż ubezpieczyć na siebie ![]() Biedna! ![]() Cytat:
![]() Konkretna babka ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez ButterBear Czas edycji: 2014-07-24 o 15:06 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3795 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3796 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tez tak zrozumialam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3797 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja też bym zostawiła więcej, gdyby to było możliwe. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3798 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale nie takie hop siup ![]() a tak serio to wszystkie dziewczyny mówią, że wychodząc ze szpitala mialy juz mniej jakieś 8-10kg to w sumie pocieszające |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3799 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Natomiast w prywatnych szpitalach taki normalny poród kosztuje ok. 4-6 tys. zł. Za znieczulenie lub wykonanie cesarki płaci się coś dodatkowo. Ale to są ceny sprzed kilku lat, teraz chyba wszystkie mają podpisane umowy z NFZ. Za duży mam apetyt ostatnio, po obiedzie albo robię pieczone ziemniaki z sosem, albo jakieś wypieki. Dzisiaj ledwo 2 godziny minęły od obiadu a ja już mam ochotę na coś słodkiego więc upiekłam sobie biszkopta z jabłkami bo szybko i łatwo. Ciągle bym coś jadła. ![]() |
||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3800 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie by mogli o wszystko zahaczyć, ale nie wiem, czym ![]() No to sporo, ale moja Hania to chudzinka, więc chyba aż tyle nie zostawię... bo to zalezy też od masy dziecka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3801 |
Zakorzenienie
|
kurde, ciekawe jak mamuska i sara czy dzieci są już na świecie i czy u nich ok...strasznie się stresuję...
mam nadzieje, że się lada moment odezwą |
![]() ![]() |
![]() |
#3802 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zaniepokojona pojechałam do szpitala we wtorek wieczorem ale już dziś mnie wypuścili. Bardzo dobrze że pojechałaś bo przynajmniej jesteś spokojniejsza. W czasie pobytu dowiedziałam się jednej bardzo ciekawej rzeczy że (bynajmniej u mnie w szpitalu) mam prawo przyjechać do szpitala i zamiast na izbę przyjęć mam prawo iść od razu na oddział i poprosić o konsultacje czyli badanie i ktg i dopiero zadecydować czy zostaje na oddziale. Też właściwe niepotrzebne siedziałam tam tyle czasu bo początkowo miałam delikatne skurcze których nie czułam lecz po tym leżeniu i nic nie robieniu nawet te skurcze zniknęły. Teraz żeby urodzić trzeba być w ruchu, a ja mam zamiar jechać dopiero gdy będę miała regularnie skurcze. Ze zwolnieniem nie powinno być problemu bo mnie się pytali przed wyjściem czy mi wypisać |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3803 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3804 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Witam się w 39 tygodniu, do końca 6 dni ![]()
Edytowane przez chilanes Czas edycji: 2014-07-24 o 15:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3805 | ||
Wtajemniczenie
|
TZ rewelacja
![]() Kapie ja , przewija , przebiera . Kangurkuje ;-) Wszystko co trzeba robi. Nawet każe mi wyjść na spacer . Wyluzowac się iść na zakupy. Wczoraj bylam w Galerii i wytrzymalam 20 min bez telefonu;-) musiałam zadzwonić i się zapytać czy wszystko ok ;-) Był taki dumny że sobie poradził. Oczywiście;-) Cytat:
Spi koło nas i jak tylko marudzi odrazu słyszę ;-) ehh. Zresztą mam schize z TZ bo kazali nam obserwować oddech małej ze względu na jej wczesniactwo i co jakiś czas zerkam czy oddycha. Czasem się zawiesza jak je i muszę jej dmuchnac w twarzyczke ;-) ;-) Cytat:
biedna trzymaj się tam , tez nie lubię szpitali. Ważne ze z Maluchem wszystko ok ;-) ;-) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() Najdroższe klejnoty jakie noszę na szyi to ramiona mojego dziecka ![]() Śpij mój kochany Aniołku ![]() Edytowane przez papryczka160 Czas edycji: 2014-07-24 o 15:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3806 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() jeśli zaczynasz 39tc to do końca masz 13dni a jeśli masz do końca 6 dni to zaczynasz 40tc! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3807 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny, masakra, od rana ponad 250 postów, myślałam że chociaż ze trzy juz urodziły a tu żadnych wieści???
![]() |
#3808 |
Zakorzenienie
|
właśnie dostrzegłam na pierwszej stronie, że jako jedna z bardzo nielicznych nie mam imienia dla dziecka...tylko dziewczynka.
muszę nad tym pomysleć bo mi się dzidzia bezimienna urodzi.tylko jak tu dobrać odpowiednie imię? |
![]() ![]() |
![]() |
#3809 |
Rozeznanie
|
Tak właśnie o takie liczenie ruchów chodzi 2-3 razy dziennie w godzinach największej aktywności
|
![]() ![]() |
![]() |
#3810 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:05.