Wystarczająco Dobre Panie Domu - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-14, 17:28   #4291
irenkaaa
Zakorzenienie

Dot.: Wystarczająco Dobre Panie Domu

Terha czy ja planuje to sie okaże. Cos pewnie wyślę ale $ za bardzo niema to za wiele nie nakupuje. Zawsze mozna cos wymyślec co pochłania mniej $ ale jeszcze nad tym nie myśle . Zależy od wielu rzeczy ale napewno nie bede szaleć jakoś z prezentami bo zwyczajnie niema za co i tz to doskonale wie i rozumie. Jedynie on teraz pracuje ( i to tez ... Jak z agencji zadzwonią wiec niema jakiejś rewelacji a ja z racji braku języka i kilku innych urzędowych kwiatków niestety ale narazie bez pracy ale tak zdecydowaliśmy kiedy podjęliśmy decyzje o zmianie kraju). Nam szybciej raczej będzie zależało na powiększeniu rodziny niż na ślubie ale i do tego trzeba czasu.
irenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 19:50   #4292
201604250957
Konto usunięte

spakowałam się najgorsza czynność związana z wyjazdem za mną czekam na Tż z obiadokolacją, później ogarnę jeszcze kuchnię i muszę sie wcześniej dziś położyć bo jutro 4.30 pobudka
201604250957 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 20:15   #4293
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kashmirka Pokaż wiadomość
spakowałam się najgorsza czynność związana z wyjazdem za mną czekam na Tż z obiadokolacją, później ogarnę jeszcze kuchnię i muszę sie wcześniej dziś położyć bo jutro 4.30 pobudka
Fajnie

Terha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-14, 21:35   #4294
slaaave13
Zadomowienie

Cytat:
jesteś przewrażliwona na swoim punkcie i nie sposób z Tobą podysktuować bo wszystko odbierasz jako personalny atak
to napiszę zamiast nie mędrkuj, to po prostu szczerze - nie wymyślaj.

Cytat:
Napisane przez Molise Pokaż wiadomość
Z radością informuję, że za 5 minut kończę pracę, później 2 godziny drugiej pracy, pakowanie i sruuuu nad morze

Może uda mi się zajrzeć. Jeżeli nie to miłego długiego weekendu !
Miłego tez !
Stary 2014-08-14, 23:56   #4295
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
My wydatki wpisujemy w arkuszu kalkulacyjnym w google. Każdy miesiąc ma swoją zakładkę, robimy tak, że jest główna kolumna (wydatki), po lewej jestem ja, po prawej TŻ.
Wpisujemy wszystko na plus, czyli wyłaty itd. i od tego odejmujemy wydatki.

Lucy, ja też lubię o seryjnych mordercach, masz jakieś tytuły?
Co do arkusza kalkulacyjnego w google - mozna z tego korzystac online? (a raczej - czy jest to zapisane online = bezpieczne od skasowania w razie czego?) Fajna sprawa

O seryjnych mordercach najlepsza jest moim zdaniem seria 'Born to kill' - opowiedziane historie sa bez kiczowatych rekonstrukcji, bez nadmiernej ekscytacji (amerykanskie produkcje brzmia czasem jak relacja z ekscytujacego meczu) Jest duuuzo odcinkow (nie widzialam z Pl napisami, ale to w sumie dobra nauka jezyka przy okazji)

Lubie tez 'Town and country murders' - seria z UK, wlasnie o zbrodni w malych miejscowosciach.

Terha - tez widizalam kiedy 'gastronomia ekonomia' Tez przydatny program.

Molise - udanego wypoczynku
Stary 2014-08-15, 00:00   #4296
kjd3
only smart shopping

A propos książek - "Zrób sobie raj" Szczygła - fantastyczne; świetny zmysł obserwacyjny + umiejętność interesującego sprzedania owych obserwacji. Muszę jeszcze przeczytać coś napisanego przez Mariusza.

"Gastronomia-ekonomia" - fajna większość przepisów można zrealizować na polskim gruncie (brak np. niektórych gatunków ryb, ale myślę, że można je zastąpić dostępnymi u nas).

Udanego weekendu wszystkim!
kjd3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-15, 00:02   #4297
ParoleParole
Zakorzenienie

Heej,

Nie mogłam już zasnć dzisiaj jk mnie ta burza zbudził Miałam w pokoju obok okno otwarte i tak silny wiatr był, że mi drzwiami stukało Ale się przestraszyłam

A dzisiaj po pracy poszłam na szybkie zakupy i położyłam się na chwilę I dopiero wstałam

Foty buyów
http://img01.allegroimg.pl/photos/40.../59/4449115945 10 zł
http://img01.allegroimg.pl/photos/40.../50/4457245059 3,01 zł
http://img01.allegroimg.pl/photos/40.../04/4443000452 8,01 zł
http://img01.allegroimg.pl/photos/40.../79/4442967940 5 zł

i z aukcji wzięłam
http://allegro.pl/sd-black-krotkie-k...493644771.html
http://allegro.pl/c35-hit-baleriny-m...494909852.html kolor nude

Kupiłam dzisiaj w Lildu dwa ręczniki. Mam nadzieję, że będa dobre
Stary 2014-08-15, 00:32   #4298
irenkaaa
Zakorzenienie

ParoleParole niezle zakupy. U nas dzis tez burza byla. Tez dzis reczniki kupowalam. Niestety przy przeprowadzce z wysp bilismy jakby zmuszeni do zostawienia/ sprzedania czesci rzeczy bo wysylka sporo wychodzila takze wszelkie sprzety z inna wtyczka czy wiele innych rzeczy trzeba bedzie kupic od nowa z czasem. Posciel np tu ma inne wymiary to nie wysylalismy, czy wszelkie miksery itp , drukarka czy kuchenne typu garnki czy reczniki. Teraz po trochu kupowanie od nowa.
Stary 2014-08-15, 09:35   #4299
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Dziś wyjazd do Rodziców Robią większe spotkanie i będą opowiadać o wycieczce do Londynu

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-15, 09:43   #4300
ijaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kraven Pokaż wiadomość
Blondie ja też oglądam ID - uwielbiam ten kanał i jeszcze 13 ulica.
Też lubię i jeszcze Comedy Central.

U nas TV jak jest włączony to robi za tło. Nie pamiętam kiedy ostatnio siadłam i obejrzałać coś od A do Z.
Często ustawiam też kanał z muzyką i robi za radio.

Cytat:
dokładnie, każdy związek jest inny i nie ma co uogólniać ja znam np. parę która była ze sobą 10 lat przed ślubem, ożenili się i po pół roku był rozwód a znam też taką co właśnie znali się pół roku przed ślubem i są udanym małżeństwem z kilkuletnim już stażem
Też taką znam. Może to ta sama?

Cytat:
Udanego wypoczynku Kochana, oby słoneczko Wam przyświecało.

Ale wczoraj mieliśmy intensywny dzień. Dużo podziałaliśmy w domu, jeszcze po pierwszej w nocy gipsowaliśmy narożniki przy podłodze w kuchni i przedpokoju. :mdleję:
Ja dodatkowo wieczorem byłam na badaniach - usg piersi i tarczycy. Podczas urlopu wyczułam coś w prawej piersi. Oczywiście strach w oczach. Później jakby przeszło, ale strach pozostał. Na szczęście to fałszywy alarm i piersi są czyściutkie.
Dodatkowo Pani doktor powiedziała mi, że przy mojej budowie piersi (są gęste, mają mało tkanki tłuszczowej) często może mi się wydawać, że coś tam mam, bo po prostu jest to taka struktura.

Dzisiaj od rana pobudka (po 5h snu ). Śniadanie zjedliśmy, właśnie przybyli przyjaciele TŻ, co oznacza, że ja będę za chwile bezdomna.
Będą robić wylewkę w kuchni i przedpokoju, a że to pomieszczenie przejściowe to ja nie wyjdę to utknę w pokoju do wieczora bo podłoga będzie schła 8h.
Jadę więc do koleżanki na ploty i kawę, a później się zobaczy. Będziemy się pewnie z TŻ cały dzień gdzieś szlajać, bo wejść będzie można dopiero wieczorem.

Miłego dnia dziewczyny.

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!

Edytowane przez ijaa
Czas edycji: 2014-08-15 o 09:55
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-15, 09:50   #4301
lucyohlucy
Wtajemniczenie

ijaa - swietnie, ze badania wyszly dobrze
Stary 2014-08-15, 10:24   #4302
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kjd3 Pokaż wiadomość

"Gastronomia-ekonomia" - fajna większość przepisów można zrealizować na polskim gruncie (brak np. niektórych gatunków ryb, ale myślę, że można je zastąpić dostępnymi u nas).

Udanego weekendu wszystkim!
Piszesz o książce, czy programie? Bo o książce czytałam niepochlebne opinie.

Stary 2014-08-15, 10:27   #4303
kjd3
only smart shopping

Terha, moja wypowiedź dotyczyła dwóch książek, jak napisałam na wstępie.
Stary 2014-08-15, 10:46   #4304
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość
Ja dodatkowo wieczorem byłam na badaniach - usg piersi i tarczycy. Podczas urlopu wyczułam coś w prawej piersi. Oczywiście strach w oczach. Później jakby przeszło, ale strach pozostał. Na szczęście to fałszywy alarm i piersi są czyściutkie.
To super, że wszystko jest ok . Ja jeszcze kiedyś jako nastolatka sobie coś wymacałam, ale na usg wszystko wyszło ok. Wiem, że to głupie, ale od tamtego czasu przestałam się badać i jakoś nie mogę się z powrotem do tego zabrać .

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Cytat:

Coś chyba ostatnio czytanie ze zrozumieniem u mnie leży . A czy dużo jest przepisów z owocami morza albo jakimiś wymyślnymi produktami (dla mnie to np. ciecierzyca itp.), za którymi trzeba się nabiegać, żeby je znaleźć? Bo to, że coś jest dostępne to nie oznacza, ze w pierwszym lepszym warzywniaku . Ja lubię nowości, ale raczej w kuchni wykorzystuję podstawowe składniki typu kasza, ziemniaki, makaron, ryż, kurczak, czasem wołowinę i mielone + do tego raczej nieskomplikowane warzywa do sosów i surówek, ale za to w ciekawym połączeniu. Nie powiem, bo lubię czasem poeksperymentować. Kiedyś nie przyszłoby mi do głowy,żeby kupić rukolę, czy szpinak, a teraz sama sięgam po tego typu dodatki. Zdecydowanie nie lubię natomiast owoców morza i to chyba jeszcze długo się nie zmieni.

Ichnie przepisy na tej stronie: http://www.kuchniaplus.pl/program/pr...tronomii_32711 w większości przypadków wydają mi się zbyt nowatorskie. Jagnięcina? Królik? Quesadilla na ostro? To dla mnie. To chyba ta książka też . . . Co myślisz?

Edytowane przez Terha
Czas edycji: 2014-08-15 o 11:00
Stary 2014-08-15, 11:17   #4305
kjd3
only smart shopping

Terha, Ekonomia Gastronomia to spora cegła, ponad 300 stron i 100 przepisów oraz wiele praktycznych porad kulinarnych. Jest trochę przepisów z jagnięciną i owocami morza, ale sporo bardziej typowych. Mnie do tej książki przekonał patent przygotowania kilku dań z bazowego produktu, który ugotujemy/usmażymy.
Najlepiej przejrzyj ją sobie np. w Empiku i sprawdź czy Ci odpowiada.

Edytowane przez kjd3
Czas edycji: 2014-08-15 o 11:18
Stary 2014-08-15, 11:33   #4306
irenkaaa
Zakorzenienie

Terha zalezy gdzie mieszkasz bo ciecierzyce to akurat kupisz w kazdym markecie ( puszka lub sucha jeszcze nie ugotowana w 0,5kg woreczkach najczesciej czy na wage tez czesto.
W warzywniaku moze rzadziej.

Ija super ze badania wyszly jak trzeba. U mnie czekanie na wyniki i dodatkowe badania brata . Oby nieproszony gosc poszedl sobie na dobre. ( nowotwor po czesci przepedzony ale cos tam ostatnio wyszlo i nie sa pewni co do pewnych wynikow i trzeba dodatkowe).
Stary 2014-08-15, 11:40   #4307
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość
Dodatkowo Pani doktor powiedziała mi, że przy mojej budowie piersi (są gęste, mają mało tkanki tłuszczowej) często może mi się wydawać, że coś tam mam, bo po prostu jest to taka struktura.
Ja sobie też coś wyczułam ostatnio, po okresie chcę iśc do ginekologa ale strach jest
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-15, 11:51   #4308
Terha
Zakorzenienie

kjd3 - pójście do EMPIKU to dobry pomysł

irenkaaa - mieszkam we Wrocławiu, więc podejrzewam ze to nie problem kupić tego typu produkty w markecie, ale dla mnie to chyba zbyt nowatorskie podejście do kuchni.

Stary 2014-08-15, 11:54   #4309
irenkaaa
Zakorzenienie

Wystarczająco Dobre Panie Domu

E tam cieciorki uzywam od conajmniej 16 lat. pewnie jak ktos nie gotuje w ten sposob to nowatorskie. Sproboj. Juz w wielu wersjach jadlam. Kiedys kupowalam sucha, moczylam, gotowalam teraz w puszcze raczej. Czas oszczedzony.

Szkoda ze empiku u mnie niema przyjrzalabym sie tej ksiazce.
Stary 2014-08-15, 12:13   #4310
Terha
Zakorzenienie

Może kiedyś spróbuję

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

A w kwestii gotowania....
Mam problem z lasagne. Robiłam wiele razy, ale dolny makaron ciągle jest twardy. Wydawało mi się, że może jest za mało sosu i makaron nie ma jak nasiąknąć, ale nic nie pomaga. Macie na to jakieś sposoby?

Chcę zrobić dzisiaj na obiad i zastanawiam się, jak podejść do tematu,żeby tym razem wyszło pysznie .

Stary 2014-08-15, 12:16   #4311
slaaave13
Zadomowienie

dzien doobry ale zimno ! chcialam nad morze dzis a tu zimno u nas to nad morzem pewnie z 5 stopni mniej jeszcze
Stary 2014-08-15, 12:33   #4312
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anoula Pokaż wiadomość
Ja sobie też coś wyczułam ostatnio, po okresie chcę iśc do ginekologa ale strach jest
Czasem pojawia się coś i znika w przeciągu jednego cyklu, trzymam kciuki

Ja byłam już na wycinaniu, okazało się że nowotwór to niegroźny i niezłośliwy włókniak Na oddziale były dużo gorsze przypadki - poza mną wszystkie kobiety miały 50-60 lat ale wtedy już czekały za późno i miały wycinane całe piersi i węzły chłonne.

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-15, 12:37   #4313
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Czasem pojawia się coś i znika w przeciągu jednego cyklu, trzymam kciuki

Ja byłam już na wycinaniu, okazało się że nowotwór to niegroźny i niezłośliwy włókniak Na oddziale były dużo gorsze przypadki - poza mną wszystkie kobiety miały 50-60 lat ale wtedy już czekały za późno i miały wycinane całe piersi i węzły chłonne.
Ja niedawno skończyłam karmić i się zastanawiam czy to nie ma z tym związku

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-15, 13:16   #4314
kjd3
only smart shopping

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
Może kiedyś spróbuję

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

A w kwestii gotowania....
Mam problem z lasagne. Robiłam wiele razy, ale dolny makaron ciągle jest twardy. Wydawało mi się, że może jest za mało sosu i makaron nie ma jak nasiąknąć, ale nic nie pomaga. Macie na to jakieś sposoby?

Chcę zrobić dzisiaj na obiad i zastanawiam się, jak podejść do tematu,żeby tym razem wyszło pysznie .
Cieciorki spróbuj koniecznie jest raczej neutralna w smaku i fajnie się komponuje z innymi składnikami.

Jeśli chodzi o lazanię, ja robię na głębokiej patelni i makaron jest miękki, ale trzeba z kolei uważac, żeby się nie przypalił.
Stary 2014-08-15, 13:42   #4315
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Tez polecam ciecierzyce, bardzo fajny produkt I soczewice tez!

Dziewczyny Nie pamietam czy pisalam tutaj, ale mialam w tym tyg urodziny a moj tz dal troche ciala (nie jest zbyt dobry w kupowaniu prezentow itp) Dostal OPR, bo jednak urodziny to urodziny inie ma to tamto, prezent ma byc, nawet minimalny, nawet kartka bedzie ok - byle cos przemyslanego i nie na odwal sie.

No i dzis znienacka wrocil z pracy z wielkim koszykiem pelnym dobroci W srodku kindle , wielki bukiet kwiatow, 2 zdrapki (nie wygralismy :cry)), 2 piekne swieczki, balonik, pluszak i najbardziej tandetny i kiczowaty ceramiczny kociak (malo sie nie poplakalam ze smiechu - ju uwielbiam tego kociaka-koszmarka) Takze tz uratowal honor a ja wgralam juz chyba miliard ksiazek na czytnik

Idealny prezent - bede miala co robic podczas lotu do Pl
Stary 2014-08-15, 14:13   #4316
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucyohlucy Pokaż wiadomość
Tez polecam ciecierzyce, bardzo fajny produkt I soczewice tez!

Dziewczyny Nie pamietam czy pisalam tutaj, ale mialam w tym tyg urodziny a moj tz dal troche ciala (nie jest zbyt dobry w kupowaniu prezentow itp) Dostal OPR, bo jednak urodziny to urodziny inie ma to tamto, prezent ma byc, nawet minimalny, nawet kartka bedzie ok - byle cos przemyslanego i nie na odwal sie.

No i dzis znienacka wrocil z pracy z wielkim koszykiem pelnym dobroci W srodku kindle , wielki bukiet kwiatow, 2 zdrapki (nie wygralismy :cry)), 2 piekne swieczki, balonik, pluszak i najbardziej tandetny i kiczowaty ceramiczny kociak (malo sie nie poplakalam ze smiechu - ju uwielbiam tego kociaka-koszmarka) Takze tz uratowal honor a ja wgralam juz chyba miliard ksiazek na czytnik

Idealny prezent - bede miala co robic podczas lotu do Pl
To dobrze, że się zrehabilitował. Faceci powinni brać pod uwagę, co jest dla nas ważne nawet jeśli do pewnych spraw nie przywiązują wagi. Oczywiście powinno to działać w dwie strony , nie tylko w jedną

A tych wynalazków jedzonkowych na pewno kiedyś spróbuję .

Stary 2014-08-15, 16:32   #4317
slaaave13
Zadomowienie

lucyohlucy superooowo!
Stary 2014-08-15, 20:07   #4318
201604250957
Konto usunięte

Dziewczyny pozdrowienia ze Świnoujścia! pogoda w kratkę, czasem słońce czasem deszcz ale generalnie ciepło poleżeliśmy trochę na plaży i umarłam niemal ze śmiechu gdy o 17 podali komunikat, że ratownicy kończą pracę i puścili piosenkę ze Słonecznego Patrolu i mój Tż zaczął w zwolnionym tempie biec po plaży niczym David Hasselhoff

Lucy piękne prezenty dostałaś, najważniejsze że Tż się zreflektował i że się upomniałaś, facetów trzeba czasem naprostować

Ijaa super, że badania pokazały że wszystko ok

Terha żeby makaron w lazanii był mięciutki najlepiej go chwilkę podgotować

udanego weekendu Wam życzę Kochane
201604250957 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-15, 20:15   #4319
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli chodzi o lazanię, ja robię na głębokiej patelni i makaron jest miękki, ale trzeba z kolei uważac, żeby się nie przypalił.
Ja robię zawsze w blasze do ciasta . Ktoś inny mi doradził, żeby makaron podgotować 3 minuty. Co prawda mi się skleił, ale lasagne wyszło pyszne

Stary 2014-08-15, 20:15   #4320
ijaa
Zakorzenienie

Cytat:
ijaa - swietnie, ze badania wyszly dobrze

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
To super, że wszystko jest ok . Ja jeszcze kiedyś jako nastolatka sobie coś wymacałam, ale na usg wszystko wyszło ok. Wiem, że to głupie, ale od tamtego czasu przestałam się badać i jakoś nie mogę się z powrotem do tego zabrać .

Konieczni wróć do badań.

Cytat:
Napisane przez irenkaaa Pokaż wiadomość
Ija super ze badania wyszly jak trzeba. U mnie czekanie na wyniki i dodatkowe badania brata . Oby nieproszony gosc poszedl sobie na dobre. ( nowotwor po czesci przepedzony ale cos tam ostatnio wyszlo i nie sa pewni co do pewnych wynikow i trzeba dodatkowe).

Trzymam kciuki za wyniki brata.

Cytat:
Koniecznie idź. Już zaciskam kciuki za wyniki.
Aaaa i możesz iść wcześniej na samo USG (ja tak poszłam, bo specjalistki właśnie od USG, bo moje gin nie ma) - właśnie wczoraj pytałam kiedy najlepiej, to otrzymałam odpowiedź, że z punku widzenia badania pod kątem guzków to cykl nie ma znaczenia.

Cytat:
Ja niedawno skończyłam karmić i się zastanawiam czy to nie ma z tym związku
O to też pytałam. Jak często robić USG i Pani Doktor powiedziała, że fajnie zrobić raz w roku i dobrze zrobić po laktacji - co najlepsze (nie wiedziałam tego) jak się robi w czasie karmienia to część guzków może nie wyjść (przez zmianę struktury piersi chyba).

Cytat:
Super niespodzianka.

U nas sukces - mamy w kuchni i przedpokoju piękną, równiutką podłogę.
Chłopcy szybko się uwinęli, więc już na 12 było po. Wróciliśmy z TŻ po 18 i.. działa jak ta lala. Jest twarda jak skała.

Nagadałam się dzisiaj z koleżanką, aż miło. Wpadliśmy też do rodziców na trochę, a później wybraliśmy się na pyszny obiad do naleśnikarni.
Po powrocie do domu padliśmy jak muchy - przez tą lekko zarwana noc zapewne.

Postanowiliśmy też zrobić sobie też leniwy wieczór i zaraz.. otwieramy winko.

A jutro kierunek IKEA i.. kupujemy meble do kuchni.

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości