Offopowe Zapuszczanie, część 50! - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-31, 12:00   #1171
Asia19x
Zakorzenienie

Dot.: Offopowe Zapuszczanie, część 50!

Cytat:
Napisane przez xxxMikixxx Pokaż wiadomość

O jaa Mnie z 4 cm wysłali na porodówkę
A miałaś skurcze? Jakbym miała też by mnie pewnie zostawili, ale cisza
Ciągnie mnie w dole brzucha niesamowicie, może coś się zacznie dziać.

Bell To niedobrze A nie bierzesz przypadkiem leków, które mogłyby powodować takie dolegliwości?
Współczuję problemów, dla mnie wszelkie alergie i astma jest przerażająca

09.09.2014 Nasza Królewna przyszła na świat

Przyszła Pani Magister
Asia19x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-31, 17:37   #1172
Bellitudoo
Zakorzenienie

Tak, te leki mogą to powodować + sama astma która też daje dodatkowe objawy tego typu. Ja nie mam jeszcze tak źle, kilka lat miałam spokój, ale Ci ludzie, którzy mają częste ataki plus alergię na wszystko.. współczuję.
Stary 2014-08-31, 20:27   #1173
xxxMikixxx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asia19x Pokaż wiadomość
A miałaś skurcze? Jakbym miała też by mnie pewnie zostawili, ale cisza
Ciągnie mnie w dole brzucha niesamowicie, może coś się zacznie dziać.

Bell To niedobrze A nie bierzesz przypadkiem leków, które mogłyby powodować takie dolegliwości?
Współczuję problemów, dla mnie wszelkie alergie i astma jest przerażająca
Miałam. Wtedy co mnie całą noc męczyły zgłosiłam to na wizycie rano, zbadali i właśnie było rozwarcie na 4 cm i zaprosili na porodówkę

xxxMikixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-01, 07:01   #1174
Asia19x
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bellitudoo Pokaż wiadomość
Tak, te leki mogą to powodować + sama astma która też daje dodatkowe objawy tego typu. Ja nie mam jeszcze tak źle, kilka lat miałam spokój, ale Ci ludzie, którzy mają częste ataki plus alergię na wszystko.. współczuję.
A to norma przy tych lekach? Moze za mocno działają na Ciebie?
Współczuję, ale dobrze, że nie jest tak źle, ale mimo wszystko męczy i musisz uważać na siebie

Miki, no u mnie cisza I spałam dzisiaj dobrze jak nigdy To czekanie mnie wykańcza, jestem już taka zmęczona i niecierpliwa, że mam ochotę obgryzać ściany. Ale coś czuję, że jak mnie złapie to już konkretnie, w nocy mnie pobolewał brzuch jak na okres, ale po chwili minęło.

Witam się, ale pogoda, ciągle pada

Przyszła Pani Magister
Stary 2014-09-01, 10:43   #1175
Bellitudoo
Zakorzenienie

Dot.: Offtopowe Zapuszczanie, część 50!

Zmieniła mi leki. I powiedziala ze moge biegać, że to jakaś stara teoria i o ile tylko nie mam napadów po wysiłku to jie rezygnować, bo wysiłek rozszerza oskrzela i w przyszłości na starość regularny ruch będzie na moją korzyść procentował. Oczywiście jeśli mocno źle się czuje to wolniej, mniej no ale wiadomo, mam swój rozum i mam z niego korzystać. Widocznie poprzednia lekarka inny pogląd ma czy coś, albo ta na podstawie mojej historii choroby się kierowała. Niemniej, bardziej kompetentna się wydaje, Zrobiła od razu więcej badań niz tamta, nawet rentgen. Testy, ale nic nie wyszło, co w sumie mnie mocno nie dziwi, bo nigdy nie wychodzilo więc zleciła z krwi bo wchoDzą na medicover, na nf nigdy mi nie robili talich. reszta badań w normie.

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

Nor wiem ile zaplacilabym za to prywatnie, pewnie z 200-250, albo ile czekalabym na nfz.
Stary 2014-09-01, 12:30   #1176
xxxMikixxx
Zakorzenienie

Cytat:
A to norma przy tych lekach? Moze za mocno działają na Ciebie?
Współczuję, ale dobrze, że nie jest tak źle, ale mimo wszystko męczy i musisz uważać na siebie

Miki, no u mnie cisza I spałam dzisiaj dobrze jak nigdy To czekanie mnie wykańcza, jestem już taka zmęczona i niecierpliwa, że mam ochotę obgryzać ściany. Ale coś czuję, że jak mnie złapie to już konkretnie, w nocy mnie pobolewał brzuch jak na okres, ale po chwili minęło.

Witam się, ale pogoda, ciągle pada
Dobrze chociaż, że czekasz w domu a nie w szpitalu Oby ruszyło szybko i konkretnie. Nie mogę się już doczekać Liczę, że na bieżąco będziesz informować o każdej porze dnia i nocy

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

W piątek w końcu jadę na testy. Ciekawa jestem czy zagadka się rozwiąże Cały czas swędzi mnie twarz i jest dziwna w dotyku, jak papier ścierny

Stary 2014-09-01, 12:45   #1177
Asia19x
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze chociaż, że czekasz w domu a nie w szpitalu Oby ruszyło szybko i konkretnie. Nie mogę się już doczekać Liczę, że na bieżąco będziesz informować o każdej porze dnia i nocy

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

W piątek w końcu jadę na testy. Ciekawa jestem czy zagadka się rozwiąże Cały czas swędzi mnie twarz i jest dziwna w dotyku, jak papier ścierny
Jasne, że tak. Oby to już niedługo było, ech...

3mam za testy! Oby nie wyszło nic poważnego. Czyli leki średnio pomagają?

Oblookałam wczoraj Biedronkową kolorówkę i nic nie kupiłam Róże tandeta, posmarowałam na łapce i nic nie było widać. Pomadka została tylko koralowa, piękna, ale mam już podobną, więc chciałam inny kolor. Wkurzyłam się jak nie wiem, bo byłam bardzo napalona i liczyłam, że wrócę do domu z jakimś pięknym kolorem

Stwierdzam, że balsam Seboradin z naftą jest genialny Chyba ciut lepszy niż z żeń-szeniem nawet, na długo ze mną zostaną

Bell lekarz kompetentny to podstawa i fajnie, że na takiego trafiłaś.
Ech, niestety teraz wszystko kosztuje. Chociaż ja nie wyobrażam sobie pójść np. do dentysty na kasę chorych. Do nefrologa też chodzę prywatnie i facet doskonale się mną zajmuje, naprawdę. Raz, że w ciąży pewnie bardziej zwraca uwagę na wszelkie dolegliwości, ale jest skubany tak dokładny, dużo mówi, oby więcej takich lekarzy u nas w Polsce było. Nie mówię, że na NFZ nie można trafić na dobrego lekarza, absolutnie, ale to czekanie, te kolejki po kilka miesięcy... Tragedia. Jeszcze jak ktoś może pójść prywatnie to okej, ale wielu, wielu ludzi nie stać na to i czekają w kolejce pół roku Koszmar.

Przyszła Pani Magister

Edytowane przez Asia19x
Czas edycji: 2014-09-01 o 12:46

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-01, 13:01   #1178
xxxMikixxx
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne, że tak. Oby to już niedługo było, ech...

3mam za testy! Oby nie wyszło nic poważnego. Czyli leki średnio pomagają?

Oblookałam wczoraj Biedronkową kolorówkę i nic nie kupiłam Róże tandeta, posmarowałam na łapce i nic nie było widać. Pomadka została tylko koralowa, piękna, ale mam już podobną, więc chciałam inny kolor. Wkurzyłam się jak nie wiem, bo byłam bardzo napalona i liczyłam, że wrócę do domu z jakimś pięknym kolorem

Stwierdzam, że balsam Seboradin z naftą jest genialny Chyba ciut lepszy niż z żeń-szeniem nawet, na długo ze mną zostaną.

Średniego. Jednego dnia jest lepiej, innego gorzej. Może silniejszych leków potrzebuję

Mam ochotę na zegarek. Fajne i tanie są na allegro. Nie chcę już nic złotego, bo poprzedni tak szybko się wytarł

Stary 2014-09-01, 13:38   #1179
Asia19x
Zakorzenienie

Cytat:

Średniego. Jednego dnia jest lepiej, innego gorzej. Może silniejszych leków potrzebuję

Mam ochotę na zegarek. Fajne i tanie są na allegro. Nie chcę już nic złotego, bo poprzedni tak szybko się wytarł

Być może, oby testy pokazały szybko co Cię tak uczuliło

Ja też marzę o dużym, ale właśnie złotym zegarku Z Allegro nie chcę, bo te złote właśnie się wycierają, kiepska jakość Koleżanka nosiła przepiękny z Reserved, bardzo chwaliła jakość zegarków stamtąd i jak tylko będę miała możliwość to oblookam W New Yorker też jest fajny wybór, a bynajmniej zawsze był, już zapomniałam jak to jest chodzić po sklepach

Miki a jak róż z Rimmel w kremie? Pamiętam, że pisałaś, że masz go, ale jeszcze nie testowałaś. Muszę kupić jakiś koniecznie, a one mają dobre opinie. Jutro po lekarzu chciałabym zajść i coś kupić, może z Essence coś, nie wiem

Pzresyłam Wam na deser
ze śliweczkami.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1030457.jpg (170,1 KB, 18 załadowań)

Przyszła Pani Magister

Edytowane przez Asia19x
Czas edycji: 2014-09-01 o 13:40
Stary 2014-09-01, 19:02   #1180
Bellitudoo
Zakorzenienie

Cytat:

Ciekawe, czy coś Ci wyjdzie.
Ja z jednej strony cieszę się, ze nic nie wyszło, ale z drugiej strony wolałabym wiedzieć. Dziś jak czekałam to tylko co chwilę patrzyłam czy nie wychodzi na sierść kota, albo psa.
Cytat:

Stwierdzam, że balsam Seboradin z naftą jest genialny Chyba ciut lepszy niż z żeń-szeniem nawet, na długo ze mną zostaną

Bell lekarz kompetentny to podstawa i fajnie, że na takiego trafiłaś.
Ech, niestety teraz wszystko kosztuje. Chociaż ja nie wyobrażam sobie pójść np. do dentysty na kasę chorych. Do nefrologa też chodzę prywatnie i facet doskonale się mną zajmuje, naprawdę. Raz, że w ciąży pewnie bardziej zwraca uwagę na wszelkie dolegliwości, ale jest skubany tak dokładny, dużo mówi, oby więcej takich lekarzy u nas w Polsce było. Nie mówię, że na NFZ nie można trafić na dobrego lekarza, absolutnie, ale to czekanie, te kolejki po kilka miesięcy... Tragedia. Jeszcze jak ktoś może pójść prywatnie to okej, ale wielu, wielu ludzi nie stać na to i czekają w kolejce pół roku Koszmar.
Szkoda tylko, że te Seboradiny się takie drogie zrobiły.

To chyba dużo zależy od regionu w jakim się mieszka. Ja mam świetną denstykę na nfz, ale rejestracja do niej jest raz w roku, w grudniu, trzeba stać w kolejce od 5 rano i niewiadomo,czy starczy miejsc do końca NASTĘPNEGO roku. To jest słabe, bo człowiek płaci sporo na składki,a przychodzi co do czego to z nagłymi sprawami trzeba prywatnie.
Stary 2014-09-01, 19:11   #1181
Asia19x
Zakorzenienie

No tak, Seboradiny są drogie, ale aż trudno uwierzyć - naprawdę bardzo wydajne Ja zamawiam w internetowej aptece po 19zł. Robię wtedy większe zamówienie, aby się koszty wysyłki zwróciły

Byłam dzisiaj w Naturze i jestem przeszczęśliwa, bo polowałam na kulki Kobo i była promocja, kupiłam za 16zł I róż z Essence, ten klasyczny wzięłam

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...up-pearls.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...uch-blush.html
KOlorówka Maybelline - 40%. Żałowałam, że nie wzięłam tuszu, ale nie miałam już siły stać, Tż jutro wyślę.

Przyszła Pani Magister

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-01, 19:12   #1182
kocurzyca
Zakorzenienie

Zrobiłam ten pieczony ser Cudoo
tylko użyłam litewskiego twarogu. Jest dużo tłuściejszy i mocniej odciśnięty z wody.
Polski twaróg do tego celu trzeba by zawinąć w muślin/pieluchę i przygnieść czymś ciężkim na jakieś 12 h. Inaczej się rozpadnie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1011804 (Copy).jpg (56,0 KB, 17 załadowań)

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-02, 08:50   #1183
Asia19x
Zakorzenienie

Dawaj przepis Kocurze.

Przyszła Pani Magister
Stary 2014-09-02, 16:13   #1184
xxxMikixxx
Zakorzenienie

Dziadek dzisiaj zmarł

Stary 2014-09-02, 20:04   #1185
kocurzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Dziadek dzisiaj zmarł
Przykro mi

Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy,
rude pochodzą od kotów.

Start 13.09.2011
61.5 -66.5 ... 70 -73-75 - 77- 79,5 - 80 - 82 15.04.2013

kocurzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 08:40   #1186
Asia19x
Zakorzenienie

Cytat:
Dziadek dzisiaj zmarł
Kochanie, przykro mi

Przyszła Pani Magister
Stary 2014-09-03, 10:39   #1187
trinee
Zadomowienie

GG do trinee

Cytat:
Dziadek dzisiaj zmarł
Bardzo mi przykro Miki
trinee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 10:47   #1188
moooniek
Zakorzenienie

Miki, jesteśmy z Tobą
Stary 2014-09-03, 13:12   #1189
Celestyn3k
Zakorzenienie

Miki współczuję... Wiem, co czujesz... przeszłam przez to. Jutro minie rok.

"Dążcie więc do tego co w górze
- nie do tego co na ziemi."
[Kol 3,2]
zupa
Celestyn3k jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-03, 15:19   #1190
Celestyn3k
Zakorzenienie

Szukam stancji i nic nie ma

"Dążcie więc do tego co w górze
- nie do tego co na ziemi."
[Kol 3,2]
zupa
Celestyn3k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 22:51   #1191
xxxMikixxx
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny ... Nie mogę w to uwierzyć, to jakiś koszmar z którego liczę, że zaraz się obudzę Dziadek niedawno trafił do szpitala, bo po tym wypadku o którym Wam pisałam (potrącił go samochód) pobolewało go serce. Musiał przejść zabieg koronarografia, bo okazało się, że ma zapchane żyły. Pierwszy zabieg nie do końca się udał, musieli powtarzać. Po drugim zabiegu wszystko było w porządku. Lekarze zapewniali, że jest dobrze i że niebawem przewiozą go do nas do szpitala. Wczoraj mieliśmy telefon ze szpitala, że dziadek miał zawał i nie dało się go uratować. Wcześniej okaz zdrowia, nigdy nie chorował, nie brał leków, a tu nagle takie coś. Nawet nie chcę myśleć o jutrzejszym dniu...

Kupiłam dzisiaj ten krem https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...cicalfate.html miała któraś z Was?

Stary 2014-09-04, 07:53   #1192
Asia19x
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki dziewczyny ... Nie mogę w to uwierzyć, to jakiś koszmar z którego liczę, że zaraz się obudzę Dziadek niedawno trafił do szpitala, bo po tym wypadku o którym Wam pisałam (potrącił go samochód) pobolewało go serce. Musiał przejść zabieg koronarografia, bo okazało się, że ma zapchane żyły. Pierwszy zabieg nie do końca się udał, musieli powtarzać. Po drugim zabiegu wszystko było w porządku. Lekarze zapewniali, że jest dobrze i że niebawem przewiozą go do nas do szpitala. Wczoraj mieliśmy telefon ze szpitala, że dziadek miał zawał i nie dało się go uratować. Wcześniej okaz zdrowia, nigdy nie chorował, nie brał leków, a tu nagle takie coś. Nawet nie chcę myśleć o jutrzejszym dniu...

Kupiłam dzisiaj ten krem https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...cicalfate.html miała któraś z Was?

Nigdy nie wiem, co napisać w takiej sytuacji. Koszmar jakiś... Myślisz, że to wina lekarzy? Czasami pewnych rzeczy nie da się przewidzieć, a tym bardziej się nie spodziewaliście skoro wszystko po zabiegu było dobrze. Bardzo mi przykro

Ja czaiłam się na ten krem długo, ale jednak nie byłam pewna do końca. Daj znać jak się spisuje, ile płaciłaś?

Przyszła Pani Magister
Stary 2014-09-04, 08:11   #1193
Bellitudoo
Zakorzenienie

Miki, przykro mi

A co do kremu: parafina, gliceryna, triglicerydy- uważaj na zapychanie. Nie wiem,ten skład na kwc jest kompletny?
Stary 2014-09-04, 09:12   #1194
1a159cf6a0624b31db6aaefb6bbb43b621a184e1
Konto usunięte

Miki, bardzo mi przykro trzymaj się Kochana.

Co do Cicalfate, był spoko, gdy zimą zrobiła mi się na brodzie mega sucha skóra, tarka dosłownie. W 2 dni sobie poradził, a po 4 już nie było śladu. Nie nakładaj go za dużo w 1 miejscu, bo ciężko się wchłania i może zapchać.
1a159cf6a0624b31db6aaefb6bbb43b621a184e1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-04, 10:24   #1195
xxxMikixxx
Zakorzenienie

Cytat:
Nigdy nie wiem, co napisać w takiej sytuacji. Koszmar jakiś... Myślisz, że to wina lekarzy? Czasami pewnych rzeczy nie da się przewidzieć, a tym bardziej się nie spodziewaliście skoro wszystko po zabiegu było dobrze. Bardzo mi przykro

Ja czaiłam się na ten krem długo, ale jednak nie byłam pewna do końca. Daj znać jak się spisuje, ile płaciłaś?
Nie mam pojęcia. Ogólnie w starszym wieku ten zabieg obarczony jest pewnym ryzykiem, a u dziadka trzeba było wykonać go podwójnie. Mama wczoraj była jeszcze w szpitalu po jakieś dokumenty i na dziadka łóżku leży teraz sąsiadki mąż, chłopak 30 lat miał zawał i czeka go ten sam zabieg co dziadka

Za krem zapłaciłam około 27 zł. Na DOZ kosztuje 33 zł.

Na KWC skład jest kompletny. Jeśli chodzi o zapychanie to fakt może to robić, 3 paskudy na początku. Będę go nakładać tylko na noc i może nie codziennie. Zobaczymy czy w ogóle pomoże. Po nocy skóra jest złagodzona. Wczoraj miałam małą wysypkę, rumień i czerwone, swędzące plamki na szyi. Trochę lepiej jest, ale nadal mnie swędzi. Co jest grane Twarz momentami wygląda jak poparzona. Może któryś z kosmetyków tak mnie załatwia, a ja o tym nie wiem. Tylko, że nie testuję teraz nic nowego. Wszystkich kosmetyków używam już długo i nic się nie działo.

Trochę mnie denerwuje, że moja dermatolog nie umie określić niczego dosłownie. Zawsze mówi, że to alergiczne. Włosy przetłuszczają mi się w trybie ekspresowym. Czasami po myciu już wyglądają jak tłuste. Ja bym podejrzewała ŁZS, a ona powiedziała, że jest lato i mogą się szybciej przetłuszczać, no ok, szybciej ale nie od razu po myciu Może i te zmiany na twarzy to ŁZS.

Stary 2014-09-04, 10:39   #1196
Asia19x
Zakorzenienie

Miki jakoś się wszystko ułoży, nikt się tego nie spodziewał to tym bardziej pewnie jest to bolesne

Taki młody człowiek, a takie problemy z sercem.. Ale co się dziwić, takie mamy czasy, pędzimy za pieniądzem, stres i potem wychodzą takie problemy

Takie przetłuszczanie na pewno latem spowodowane nie jest. Wiadomo, wtedy włosy szybciej się przetłsuzczają, ale tak jak napisałaś - nie od razu po myciu. A może spróbuj poszukać innego lekarza, może powie Ci coś innego, więcej się dowiesz? Czasem lepiej skonsultować tym bardziej, że masz jakieś zastrzeżenia.
A miałaś kiedyś Emolium? Mnie zimą bardzo pomógł, ale zapycha skubaniec, więc bardzo rzadko teraz stosuję, poza tym buzia tak się poprawiła, że nie muszę nawet
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...specjalny.html

Muszę pochwalić ten puder w kulkach z KOBO - dziewczyny, jest boski Ktoś może powiedzieć, że po nałożeniu nic nie widać, ale widać takie delikatne rozświetlenie, piękne

Przyszła Pani Magister
Stary 2014-09-04, 10:44   #1197
Konto usunięte

Cytat:
A miałaś kiedyś Emolium? Mnie zimą bardzo pomógł, ale zapycha skubaniec, więc bardzo rzadko teraz stosuję, poza tym buzia tak się poprawiła, że nie muszę nawet
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...specjalny.html
mnie emolium uczulało. Czułam swędzenie i pękanie skóry :/
Stary 2014-09-04, 11:04   #1198
Asia19x
Zakorzenienie

[1=1a159cf6a0624b31db6aaef b6bbb43b621a184e1;4799835 6]mnie emolium uczulało. Czułam swędzenie i pękanie skóry :/[/QUOTE]

O widzisz, mnie bardzo pomogło, ale każdemu co innego pasuje
Tylko wkurza mnie, że jest taki tłusty i dość wolno się wchłania, ale pomógł mi, bo miałam na twarzy skorupę i nic nie pomagało.

Ale ładna pogoda, od razu nastrój lepszy

Przyszła Pani Magister
Stary 2014-09-04, 11:25   #1199
Konto usunięte

Cytat:
O widzisz, mnie bardzo pomogło, ale każdemu co innego pasuje
Tylko wkurza mnie, że jest taki tłusty i dość wolno się wchłania, ale pomógł mi, bo miałam na twarzy skorupę i nic nie pomagało.

Ale ładna pogoda, od razu nastrój lepszy
ważne by znaleźć coś, co nam pomoże

prawda
Stary 2014-09-04, 11:29   #1200
Asia19x
Zakorzenienie

[1=1a159cf6a0624b31db6aaef b6bbb43b621a184e1;4799915 6]ważne by znaleźć coś, co nam pomoże

prawda [/QUOTE]

Otóż to

W Naturze spore promocje dziewczynki jakby co

Przyszła Pani Magister
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości